Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μέρες κινηματογράφου στο σχολείο με το σκηνοθέτη Σπύρο Δομαζάκη


Δε συνηθίζω τη διαφήμιση αλλά τα καλά πρέπει να λέγονται και να γράφονται...

Με βάσει το παραπάνω σκεπτικό θεωρώ υποχρέωσή μου να προβάλω τη δουλειά του σκηνοθέτη - συνεργάτη του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ- Σπύρου Δομαζάκη και να προτείνω στους συναδέλφους Ε΄και ΣΤ΄τάξης να μιλήσουν μαζί του και να τον καλέσουν στο σχολείο τους για ένα τρίωρο κινηματογραφικό εργαστήρι με τους μαθητές τους.

Και το κάνω αυτό γιατί όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και στο ερασιτεχνικό μου βιντεάκι, παρακαλούθησα την εξαιρετική δουλειά του την προηγούμενη εβδομάδα στο σχολείο που υπηρετώ και εντυπωσιάστηκα.


Στο πρώτο μέρος, ας το πούμε θεωρητικό, τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης ήρθαν σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου και κατανόησαν έννοιες όπως σενάριο, σεκάνς, σκηνή, πλάνο κ.λ.π

Στο δεύτερο μέρος έγινε η εφαρμογή των όσων έμαθαν οι μαθητές στο πρώτο. Τα παιδιά...

...παρακολούθησαν αποσπάσματα ταινίας και ο σκηνοθέτης τους μίλησε για το θέμα της συγκεκριμένης ταινίας, τους περίγραψε το σενάριο, τους ανέφερε τις σεκάνς του έργου και τους προτείνε να δουλέψουν πάνω σε κάποια σκηνή,
αφού τους εξήγησε τη σημασία (και θέση) στο σενάριο της ταινίας κάνοντάς τους μια γρήγορη ανάλυση των χαρακτήρων που υπάρχουν σε αυτήν.
Στη συνέχεια οι μαθητές με βάση αυτά που έμαθαν στη πρώτη ώρα χώρισαν τη σκηνή σε πλάνα ( αποδόμησαν , δηλ. τη σκηνή) και άρα ανακάλυψαν αυτό που η κινηματογραφική γλώσσα ονομάζει «ντεκουπάζ».


Στη τρίτη και τελευταία φάση, έγινε η ανασύνθεση της σκηνής, δηλαδή η διαδικασία γυρίσματος με διανομή ειδικοτήτων και ρόλων και όπως θα δείτε και στο ερασιτεχνικό μου βιντεάκι ακολούθησε η κινηματογράφηση της σκηνής με βάση το παραπάνω ντεκουπάζ και το γκρουπάρισμα των πλάνων.
Έτσι τα παιδιά έμαθαν τις ξεχωριστές ειδικότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας ταινίας, όπως διευθυντής παραγωγής, σκηνοθέτης οπερατέρ, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, φροντιστής και οι βοηθοί των παραπάνω, αλλά και τη δουλειά που είναι επιμερισμένη να κάνει η κάθε ειδικότητα, στη διάρκεια του γυρίσματος μιας ταινίας..
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι μαθητές έμαθαν κάποιες βασικές έννοιες που χρειάζονται, για να κατανοήσουν τη σειρά εργασιών που ακολουθεί η διαδικασία και η οργάνωση της παραγωγής μιας ταινίας και είχαν τη χαρά της δικής τους συμμετοχής σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ






Μέρες κινηματογράφου στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής




Παραθέτω στη συνέχεια ένα σύντομο βιογραφικό του Σπύρου

Σπύρος Δομαζάκης
Σκηνοθέτης-συνεργάτης Νεανικού Πλάνου
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6976.511983 – 210.8664030

O Σπύρος Δομαζάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στη Ρώμη (1974-78) και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην Αθήνα (1983-86). Έχει παρακολουθήσει εξάμηνο σεμινάριο για τον Κινηματογράφο (Ελληνοαμερικανική Ένωση-1982), σεμινάρια για το Θέατρο (Συμπόσιο Δελφών-1983), καθώς και τρίμηνο σεμινάριο για το Ραδιόφωνο (Κολέγιο Αθηνών-2001). Μιλάει (εκτός των Ελληνικών) Αγγλικά και Ιταλικά.

Eργασία:

• Βοηθός Σκηνοθέτης στην ταινία «Kαπετάν-Mεϊντάνος» του Δήμου Θέου, Βοηθός Σκηνοθέτης/υπεύθυνος ηθοποιών στην ταινία «Ένας κι ένας» του Νίκου Zαπατίνα και Casting Director-Bοηθός Σκηνοθέτης, στην ταινία «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη.

• Bοηθός σκηνοθέτης στις τηλεοπτικές σειρές «Το κανάλι της Bαγγελίτσας» και «Aυθαίρετοι» του Nίκου Kουτελιδάκη, στη «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Κώστα Mπακοδήμου και Βοηθός Σκηνοθέτης/υπεύθυνος ηθοποιών στη σειρά «Γεώργιος Bιζυηνός» του Χριστόφορου Xριστοφή.

• Βοηθός Σκηνοθέτης στη σειρά τηλεοπτικών εκπομπών «Bazaar» του Eτιέν Θεοτόκη.

• Bοηθός Σκηνοθέτης σε διαφημιστικές ταινίες και βιντεοκλίπ.

• Οργανωτής Παραγωγών της θεατρικής ομάδας «OMMA» και της ομάδας «ANHΣYXOI ΘEATPINOI».

• Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Παραγωγός των κιν/φικών ταινιών μικρού μήκους «O Γάμος» και «Συνάντηση στην άκρη του νερού».

• Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος διαφημιστικών ταινιών (Πορσελάνινα σκεύη LAVA - 2 ταινίες, CRETA FARM – 4 ταινίες).

• Σκηνοθέτης βιντεοκλίπ (Διονύσης Σχοινάς, Αλεξάνδρα κ.α.).

• Παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Τζαζ ιστορίες, σε Τζαζ ρυθμούς» για τον «Aθήνα 9,84 (45 ωριαίες εκπομπές).

• Για έξι χρόνια διηύθυνε την Κινηματογραφική Λέσχη Αίγινας και είχε παράλληλα την ευθύνη του προγράμματος (επιλογή ταινιών / αφιερώματα / σχολικά κινηματογραφικά εργαστήρια) του κινηματογράφου «ΤΙΤΙΝΑ».

• Συνεργάτης εδώ και τρία χρόνια (υπεύθυνος προβολών / εισηγήσεων και κινηματογραφικών εργαστηρίων) του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά και νέους, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Νεανικό Πλάνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: