Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ευχές για καλή χρονιά από το υπουργείο παιδείας με εγκύκλιο 85 παραπομπών

Με αφορμή αυτό

Από μέρες ήθελα να σχολιάσω την εγκύκλιο του Υπουργείου για την έναρξη της χρονιάς αλλά κάτι τα τηλέφωνα για το πότε θα βγούν οι αποσπάσεις κάτι οι βραδιές σπληνάντερου και τα τσικνίσματα στο χωριό, πού καιρός για τέτοια πεζά.

Απόψε βρήκα χρόνο και το κάνω

Αν αφαιρέσει κανείς το λογότυπο του Υπουργείου, τα προκαταρτικά και τις δύο τελευταίες σελίδες που είναι τα περιεχόμενα της εγκυκλίου, μένουν καθαρές κάτι λιγότερο από οκτώ σελίδες που παρέχουν οδηγίες για την έναρξη της νέας χρονιάς, παραπέμποντάς μας 85 φορές σε...

νόμους, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και άλλες εγκυκλίους. Μέσος όρος παραπομπών 10,5 ανά σελίδα. Ξεκίνησα να την διαβάζω αλλά την παράτησα όταν διαπίστωσα ότι χρειαζόμουν ολόκληρο το Εθνικό Τυπογραφείο για να βγάλω νόημα.

Παιδιά, εκεί στο Υπουργείο Παιδείας, μ΄όλη μου την αγάπη. Οι εγκύκλιοι γράφονται για να ερμηνεύουν το νόμο, να «εκλαϊκεύουν» τις περίπλοκες διατυπώσεις του και όχι για να μας κάνουν τη ζωή πατίνι υποχρεώνοντάς μας να κατεβάζουμε τόμους προκειμένου να τις ερμηνεύουμε εμείς.

Απλό είναι τα πράγμα και μην το κουράζετε . Μελετήστε πρώτα εσείς τα διατάγματα που αναφέρετε στις παραπομπές –έχω μερικές αμφιβολίες για το αν το κάνετε* - και γράψτε ένα κείμενο, κατανοητό και σαφές , που θα το πάρει στα χέρια του ο αναπληρωτής , ο πρωτοδιόριστος, ο ωρομίσθιος, ο κάθε εκπαιδευτικός, θα το διαβάσει - ο χρόνος είναι πολύτιμος στο σχολείο και δεν αναπληρώνεται - και θα κατανοήσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ως μέλος της σχολικής κοινότητας.

Φαντάζεστε σε λίγες ώρες που ανοίγουν τα σχολεία – αλήθεια, καλή σχολική χρονιά είπαμε;- να μπει ο νέος Διευθυντής, σαν και του λόγου μου, στο γραφείο και αντί για τα καλωσορίσματα και τα γλυκά να αρχίσει να διαβάζει την εγκύκλιο των 85 παραπομπών;

Θα τον περάσουν για UFO

Υ.Γ * Όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο απλά τα λες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nομίζεις εκεί στο υπουργείο υπάρχει χρόνος να ερμηνεύσουν τους νόμους ή έχουν τις ικανότητες να τους "εκλαικεύσουν ";
Ο Δ/ντης θα ΄παίξει μπάλα να τους ερμηνεύσει κατά πως νομίζει αυτός γιατί φυσικά δεν θα προλάβει να εξηγήσει και τα 85 σημεία και αυτός θα χρεωθεί το λάθος -αν υπάρξει .
Από την πείρα μου σαν Δ/ντης σε συμβουλεύω ...υπομονή και χαλαρά.
Θα συναντήσεις πολλά ευτράπελα, ασάφειες στους νόμους ,παράλογες εγκυκλίους ,για τα οποία δεν θα πρέπει να μιλάς όπως οφείλει ένας σωστός Δ/ντης αλλά να τα μπαλώνεις και να συγκαλύπτεις τα λάθη.
Γι αυτό απορώ -καιρό τώρα - τι χρειάζονται Δ/ντες με αυξημένα προσόντα αφού οι γνώσεις τους δεν χρειάζονται πουθενά παρά τους βάζουν σε περισσότερους μπελάδες γιατί διακρίνουν τα σωστά και δεν μπορούν να τα βελτιώσουν με"τις γνώσεις τους και τα αυξημένα προσόντα τους "