Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Περί της ανάκλησης ή μη της άδειας λειτουργίας του «DA VINCI» από το Δ.Σ Αγ. Παρασκευής (II)

Το 1ο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Παρασκευής που ξεκινάει σε λίγο είναι η ανάκλησης της άδειας του ΝΤΑΒΙΝΤΣΙ με εισήγηση του  Δήμαρχου.

Η θέση μου είναι αρνητική στην ανάκληση της άδειας  και στο κλείσιμο της επιχείρησης με το εξής σκεπτικό:

Δεδομένων των αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών και του Αρείου Πάγου, πράγματι ανακύπτει ζήτημα ανάκλησης της διοικητικής πράξης παραχώρησης στο Ντα Βιντσι λόγω του ότι οι οικοδομικές εργασίες εκφεύγουν της έννοιας της τακτικής διαχείρισης, όπως εξειδικεύθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση από τα δικάσαντα δικαστήρια ουσίας και το ακυρωτικό.

 Όμως και επειδή η Διοίκηση έχει διακριτική ευχέρεια και όχι δέσμια αρμοδιότητα ανάκλησης διοικητικής πράξης, η ανάκληση αυτή θα πρέπει... να αποφευχθεί για τους εξής λόγους:

1. Αν και αναγράφεται ρητά στη συγκεκριμένη διοικητική πράξη ότι η παραχώρηση έχει γίνει με τον όρο της ανάκλησης, δεν παύει μία ανάκληση πράξης μετά από αρκετά χρόνια και με το δεδομένο ότι ο επιχειρηματίας έχει δαπανήσει χρόνο και χρήματα για την επιχείρηση να συνιστά μία παραβίαση της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που έχει ο διοικούμενος απέναντι στη διοίκηση ότι δεν θα λάβει χώρα κάποια απρόοπτη μεταβολή των συμφωνηθέντων.

2. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι οικονομικές επιπτώσεις μια τέτοιας απόφασης για τον επιχειρηματία, τους εργαζομένους, την τοπική αγορά και τον Δήμο...
Και για να γίνω συγκεκριμένος:
 α. Ο επιχειρηματίας έχει δαπανήσει χρήματα για την κατασκευή και λειτουργία, έχει αφιερώσει τον επαγγελματικό του χρόνο σε αυτή την επιχείρηση και μία ανάκληση θα προκαλούσε ανατροπή με βίαιο τρόπο στην οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογενείας του, οι οποίοι στηρίζονται οικονομικά στη λειτουργία της επιχείρησης.
β. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους και το εισόδημά τους, εν μέσω μίας οικονομικής περιόδου μεγάλης οικονομικής ύφεσης όπου η προσφορά εργασίας κινείται σε φθίνουσα πορεία. Συνεπώς, θα πληγούν οι ίδιοι και τα νοικοκυριά τους. Στο σχολείο που υπηρετώ έχουμε μαθητές που οι γονείς του εργάζονται στο Νταβίντσι και αύριο στην πρωινή προσευχή θέλω να τους κοιτάω στα μάτια.
γ. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται και λειτουργεί έναντι του εμπορικού κέντρου, η ανάκληση άδειας λειτουργίας του θα προκαλέσει ζημιά στη συγκεκριμένη αγορά και τούτο διότι το κλείσιμο ενός μεγάλου καταστήματος δημιουργεί πάντοτε στον καταναλωτή αρνητική ψυχολογία (συνεπώς, ενδεχομένως να αποτρέψει τον υποψήφιο καταναλωτή από το να κάνει αγορές στο εμπορικό κέντρο που πιθανότατα να έκανε σκεπτόμενος ότι εν μέσω κρίσης «όλα κλείνουν» συνεπώς δεν είναι ώρες για σπατάλες).
 Ένα βρώμικο και ερειπωμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης απέναντι από το εμπορικό κέντρο ποια ψυχολογία πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει στους συνδημότες μας και ειδικότερα στους καταναλωτές;
 Χωράει άραγε στην πόλη μας ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο Κτήμα Ιόλα και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της που είναι η Αγίου Ιωάννου;

 δ. Σε περίπτωση ανάκλησης είναι βέβαιο ότι ο Δήμος θα υποστεί μεγάλο κόστος ηθικό-πολιτικό, γιατί θα θεωρηθεί ότι εν μέσω μνημονίων και μεγάλης οικονομικής ύφεσης εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα, κλείνει επιχειρήσεις με κόστος στους εργαζομένους και στην κοινωνία δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας στο δήμο και ευρύτερα. Και αυτό βεβαίως θα έχει κόστος οικονομικό και για το Δήμο μας καθότι ο επιχειρηματίας πιθανότατα να προσφύγει στα αρμοδία δικαστήρια, γεγονός που θα έχει άμεσο οικονομικό κόστος στο Δήμο (απασχόληση δικηγόρων δήμου για το ζήτημα, ενδεχόμενη ήττα του Δήμου, δικαστικά έξοδα κλπ) ενώ ενδεχομένως ο επιχειρηματίας να διεκδικήσει από το Δήμο αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ή για όσα χρήματα έχει δαπανήσει για τη διαμόρφωση- καλλωπισμό του χώρου του Ντα Βίντσι.

3. Θα πρέπει επιπλέον να ληφθεί υπόψιν και η δημόσια εικόνα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, όπου σε μία εποχή κατά την οποία προέχει η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κυρίως της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, ο δήμος προβαίνοντας σε ανάκληση άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης θα βρεθεί σε στόχαστρο κριτικής με ενδεχόμενη συνέπεια να αποτραπούν μελλοντικά επιχειρηματίες για ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στο δήμο. Ήδη η ΕΝΕΒΑΠ, οι επαγγελματίες έμποροι και βιοτέχνες της πόλης μας με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τα επισημαίνουν όλα αυτά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάνε τη μη ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

4. Τέλος η πρόταση του Επιχειρηματία για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο μια φορά το μήνα για εκδηλώσεις είναι συμφέρουσα για το Δήμο. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει βάσει διαπραγμάτευσης για μια ακόμα πιο συμφέρουσα συμφωνία για το Δήμο μας όπως για παράδειγμα δωρεάν παραχώρηση αιθουσών από την επιχείρηση για περισσότερες φορές το μήνα τόσο για εκδηλώσεις του Δήμου όσο και για δράσεις των συλλόγων της πόλης μας που ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων.

Εν κατακλείδι προτείνω στο Δήμαρχο να ανακαλέσει την εισήγηση του περί ανάκλησης της άδειας, να μην προχωρήσουμε σήμερα σε ψηφοφορία και να επανέλθει το ζήτημα άμεσα και αν είναι δυνατόν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τις προτάσεις και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δήμου/επιχείρησης σχετικά με την δωρεάν χρήση των χώρων του Νταβίντσι από το Δήμο και τις συλλογικότητες της πόλης.

Στην περίπτωση βεβαίως που δεν συμβεί αυτό και ο Δήμαρχος εμμείνει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας η ψήφος μου θα είναι αρνητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: