Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Όχι από το σύλλογο "Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ' στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ"
Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου – Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης

Θέμα: Επικαιροποίηση της ανακοίνωσης για το πρόγραμμα της «Φιλαναγνωσίας».

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με το «βαρύγδουπο» τίτλο «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών»...
προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα αυτό δεν εντάσσεται σε όλα τα σχολεία, αλλά σε όποια το επιλέξουν, εντείνoντας την ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων. Το μόνο αποτέλεσμά του είναι η δημιουργία εντυπώσεων.
Η ενίσχυση της «φιλαναγνωσίας», όταν γίνεται με τη λογική των «πακέτων προσφοράς» προς όποια σχολεία το «επιθυμούν», δεν είναι τίποτα άλλο από μια υποκριτική κίνηση, ένα περιτύλιγμα και ένα άλλοθι για να βγάζει το σχολείο διαρκώς όλο και πιο αμόρφωτους μαθητές. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική με την οποία μετατρέπεται το δικαίωμα σε «ευκαιρία». Πέρα όμως απ΄ αυτό, μ΄ αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κρύψουν το ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους. Και να το διαχειριστούν μέσω χορηγών και εταιρειών που θα εισβάλλουν στο σχολείο και μέσα απ΄ αυτό το πρόγραμμα. Ακόμα και το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού, μ΄ αυτές τις μεθόδους το εντείνουν, αντί να το λύνουν.
Αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς βιβλία... αυτοί που «έγραψαν» τα άθλια σχολικά βιβλία όπου αντικαθιστούν τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και την ποίηση με συνταγές μαγειρικής και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ... αυτοί που «οραματίζονται» το ψηφιακό σχολείο που θα λειτουργεί χωρίς βιβλία .... αυτοί που έχουν σαν «κορώνα» της παιδαγωγική τους το ρητό «Όποιος μπορέσει ας μάθει» ... Αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς σχολικές βιβλιοθήκες ... αυτοί οι ίδιοι σήμερα παριστάνουν ότι έχουν αγωνία για τη «φιλαναγνωσία» των μαθητών.
Μοναδικός πρακτικός στόχος και αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι άλλη μια δράση του σχολείου να ανατεθεί εργολαβικά σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Να δώσουν πάλι «ζεστό χρήμα» στο εκδοτικό κεφάλαιο.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» καλεί τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να κλείσουν κατάμουτρα την πόρτα στους χορηγούς και τις εταιρείες που έρχονται με το προσωπείο της «φιλαναγνωσίας». Καλεί τους συναδέλφους να μην πάρουν μέρος στα διάφορα σεμινάρια που διοργανώνουν ιδιώτες, «υπό την αιγίδα» των υπηρεσιών του υπουργείου ή της περιφέρειας, που στόχο έχουν να τους κάνουν συνένοχους σ΄ όλη αυτή την «μπίζνα». Κανένας δεν υποχρεούται να πάει και κανένας δεν υποχρεούται να υλοποιεί πράγματα που δεν έχουν πραγματικό παιδαγωγικό περιεχόμενο. Οι δάσκαλοι και οφείλουν να παροτρύνουν τους μαθητές μας στην ανάγνωση βιβλίων και στην αγάπη για το διάβασμα. Και το κάνουν (όπως το έκαναν πάντοτε). Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με «εντολή» κάποιου που περιμένει να επωφεληθεί οικονομικά απ΄ αυτό.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος: Νινέτα Αλτάνη
Η Γραμματέας:Νέλη Βοργιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: