Δυσκολεύομαι πραγματικά να κατανοήσω τον τύπο που βλέπετε στη φωτογραφία.
Λέγεται Γκριγκόρι Πέρελμαν και είναι από τη Ρωσία.
Από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θεωρείται ως ο ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού κατάφερε να λύσει ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών, την περίφημη «Εικασία Πουανκαρέ».
Ο 44χρονος Ρώσος επιστήμονας απέδειξε με μαθηματικό τύπο το πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα δίνοντας έτσι λύση στο γρίφο που βρίσκει εφαρμογή στην κατανόηση του σχήματος του σύμπαντος. Η εικασία Πουανκαρέ -διατυπωμένη το 1904- αποτελούσε ένα από τα επτά μεγάλα μαθηματικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα μέχρι τις μέρες μας.
Για να καταλάβετε πόσο περίπλοκη ήταν η λύση του, κορυφαίοι μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500σέλιδης (!) απόδειξης του Πέρελμαν.
Το 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο Φιλντς, ανάλογο του βραβείου Νόμπελ. Ο Ρώσος επιστήμονας άφησε τους πάντες άναυδους όταν αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνόδευε. Δήλωσε μάλιστα πως «δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Όχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός». Αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης, εξηγώντας πως δεν τον συγκινούσαν πλέον τα μαθηματικά.
Ο εξαίρετος επιστήμονας παραμένει άνεργος μέχρι και σήμερα και ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα μαζί με τη μητέρα και την αδερφή του. Η φτωχική ζωή που επέλεξε να ζει θα μπορούσε να αλλάξει, αφού - πριν από λίγες μέρες- το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι αποφάσισε να του απονείμει το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων!!! επειδή έλυσε ένα από τα «επτά προβλήματα της χιλιετίας».
Ο Πέρελμαν κατέπληξε εκ νέου τους πάντες με την απόφασή του να αρνηθεί το βραβείο. Όταν μάλιστα ένας ρεπόρτερ τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο για συνέντευξη, ο 44χρονος επιστήμονας του ζήτησε να μην τον ενοχλεί γιατί εκείνη την ώρα μάζευε μανιτάρια.
Δυσκολεύμαι πραγματικά να καταλάβω τη λογική της άρνησης του Πέρελμαν να είσπράξει ένα τέτοιο έπαθλο, όπως βέβαια δε μπορώ να κατανοήσω και τη λύση της εικασίας του Πουανκαρέ.
Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι ...
Μήπως ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη έχει βρει τη "συνταγή" της ευτυχίας πέρα και πάνω από το χρήμα, τη δόξα και την πολυτέλεια;
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου