Μια ευχή κάνω μόνο...
Μετρώντας στιγμές, στους καινούριους χρόνους που έρχονται, ας ξετυλίξουμε το πολύπλοκο κουβάρι της ζωής για να ξαναβρούμε την ουσία της.
Γιατί κακά τα ψέματα "έχουμε χάσει τη μπάλα"
Καλή Χρονιά!!!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ/ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 7ου ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Δε θέλω να γκρινιάζω χρονιάρες μέρες που είναι αλλά τα μηνύματα που παίρνω από συνάδελφους, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, με προκαλούν και δεν μπορώ να μην τα σχολιάσω.
Καλός συνάδελφος μου έστειλε τους μισθούς στην ΕΡΤ.
Παθαίνεις ίλιγγο!
Μιλάμε για τρελά λεφτά της τάξεως των 200.000 και 300.000 Ευρώ το χρόνο!!! Κάντε σύγκριση με τα δικούς μας μισθούς και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Και να φανταστείτε ότι μιλάμε για δημόσια τηλεόραση που την πληρώνουμε όλοι.
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα βάλει μια τάξη σε τέτοιες προκλητικές αμοιβές kαι θα δει με σοβαρότητα και τη δική μας οικονομική αναβάθμιση.Γιατί μέχρι τώρα μόνο λόγια και υποσχέσεις ακούμε.
Από καλές προθέσεις είμαστε χορτασμένοι. Πράξεις θέλουμε…
Τη δεύτερη είδηση, μισθολογικού περιεχομένου και αυτή, μου την έστειλε πριν από λίγο συνάδελφος και φίλη, δασκάλα στο 5ο Δημοτικό της Αγίας Παρασκευής.
Δημοτικός υπάλληλος με 9 χρόνια υπηρεσίας δηλώνει με επώνυμη επιστολή του στο Capital.gr ότι αμείβεται με 2000 ευρώ καθαρά το μήνα. Στην ίδια επιστολή ο υπάλληλος αναφέρει ότι κλητήρας του Δήμου στον οποίο εργάζεται, με 12 χρόνια προϋπηρεσία, παίρνει 1.750 ευρώ καθαρά.
Και για να μην παρεξηγηθώ.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ υπερβολικούς τους μισθούς αυτούς . Αν μάλιστα τους συγκρίνω με τους προκλητικούς μισθούς της ΕΡΤ, πραγματικά μοιάζουν ψίχουλα.
Με πνίγει όμως το δίκιο μας όταν σκέφτομαι ότι εκπαιδευτικός με 20 χρόνια υπηρεσίας, επίδομα γάμου, δύο παιδιά και μεταπτυχιακό τίτλο αμείβεται με 1500 Ευρώ το μήνα.
Και μοιραία κάνω τις συγκρίσεις τις οποίες παράλληλα νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας.
Όχι για να κλαψουρίσουμε όλοι μαζί .
Άλλος είναι ο στόχος μου.
Ένα σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα που χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και πολιτικές εξουσίες, μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, θα προτείνει, θα διεκδικεί και θα κατακτά στόχους.
Και ο καινούριος χρόνος που ανατέλλει σε λίγο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για κάτι τέτοιο.
Και μη φανταστείτε ότι έχω καμιά Ferrari .
Eνα Peugeot 1400 κυβικών του 92 και ένα Renault 1400 κυβικών του 98 διαθέτουμε σαν οικογένεια.
Παρηγοριέμαι όμως με την ιδέα ότι ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος προσωπικά, αντελήφθην χτες ( κάλιο αργά παρά ποτέ) την αδικία που μου έγινε και από του χρόνου ΘΑ προσπαθήσει να λύσει το θέμα μου.
Μέσω της δημόσιας διαβούλευσης φυσικά.
Και αναρωτιέμαι μετά απ’ όλα αυτά.
Μήπως είμαι εγώ ο μισθωτός της γελοιογραφίας;
Σε προηγούμενη ανάρτηση, για τη συγκρότηση του Δ.Σ στο Σύλλογο Περικλή , σας μίλησα για τη προσπάθεια που κάναμε να αλλάξουμε τα πράγματα στο σύλλογό μας.
Τελικά ο τοκετός δεν ήταν ούτε δύσκολος ούτε αργός.
Μια ουτοπία ήταν!
Αγκυλώσεις και στερεότυπα μας κρατάνε και θα μας κρατάνε για πολύ καιρό απ’ ότι φαίνεται, καθηλωμένους στη στασιμότητα και στο χτες.
Ο μικρόκοσμος του συλλόγου μας θα παραμείνει για άλλη μια χρονιά αδρανής.
Το αποφάσισαν οι αυτοαποκαλούμενες «Δημοκρατικές και Προοδευτικές δυνάμεις» του συλλόγου μας, που τα βρήκαν μεταξύ τους και μοιράστηκαν καρέκλες και θώκους.
Μια απ΄ τα ίδια λοιπόν.
Αλλά μη στενοχωριέστε .
Ατζέντα θα πάρετε όλοι.
Και σε χορό θα μας πάνε να λικνιστούμε .
Τόσα μπουζοκομάγαζα έχει η πόλη. Θα μας βρούνε το καλύτερο λέει.
Είναι δέσμευση!
Δε χωράνε παρεκκλίσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα
Συντηρητικές και οπισθοδρομικές απόψεις αμετανόητων Δακιτών, δεν έχουν καμιά θέση σε τέτοιες σοβαρές, σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις.
Όσο για την ενημέρωση μας.
Μην ανησυχείτε. Και γι’ αυτό υπάρχει πρόβλεψη.
Όλα είναι under control.
Ο Πρόεδρος την ανέλαβε προσωπικά. Και εργολαβικά .
Θα συνεχίσει να μας ενημερώνει, για λογαριασμό του Συλλόγου, μέσα από το προσωπικό του mail.
Από την πλατεία Συντάγματος, θα συνεχίσει να μας βομβαρδίζει με άπειρα μηνύματα.
Από μακριά άλλωστε η θέα των προβλημάτων είναι καλύτερη.
Το ακούσαμε και αυτό.
Τι άλλο θα ακούσουμε!
Και τι άλλο θα δούμε!
Περαστικά μας!!!
Διαβάστε περισσότερα...Αναδημοσιεύω σήμερα άρθρο του Γιώργου Μαυρογιώργου,καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου που διάβασα στο alfavita.
Το άρθρο αναφέρεται στις διαδικασίες υποδοχής και στους τρόπους επιμόρφωσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην Κύπρο.
Και λέω τώρα...
Μήπως θα πρέπει και εμείς να προβληματιστούμε σοβαρά, κάποια στιγμή, μ' αυτό το ζήτημα;
Το άρθρο του κ. Μαυρογιώργου έχει ως εξής:
"Η υποδοχή των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών είναι ένα κρίσιμο «επεισόδιο-γέφυρα» μετάβασης από το πανεπιστήμιο στο σχολείο και συνδέεται αποφασιστικά τόσο με την ποιότητα του έργου τους όσο και με την παραπέρα επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη και ανάπτυξη. Οι νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί, κατά τεκμήριο, είναι φορείς σύγχρονων και νέων ιδεών. Έχουν πολλούς λόγους να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που εξασφάλισαν εργασία στο κυπριακό σχολείο. Τα δύο αυτά στοιχεία κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα και αποτελούν «κεφάλαιο» στη διαδικασία υποδοχής τους στο σχολείο. Επιστρέφουν στο σχολείο με «αποσκευές»: το φορτίο της άτυπης «μαθητείας» (12 χρόνια!), τις πανεπιστημιακές σπουδές, την προϋπηρεσιακή επαγγελματική κατάρτιση, άλλες εμπειρίες (ετεροαπασχόληση, υπο-απασχόληση, ανεργία,κ.ά.).
Στη διαδικασία αυτή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο:
*οι πολιτικές διορισμού και τοποθέτησης (περιφέρεια, τύπος σχολείου, χρόνος, κ.ά.)
*οι διαδικασίες υποδοχής στη σχολική μονάδα: εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική μονάδων για τους νεοεισερχόμενους
*οι πολιτικές ανάθεσης διδακτικού έργου (αντικείμενα, τάξεις, χρόνος ανάθεσης)
*συνθήκες και όροι εργασίας: φόρτος, κίνητρα, έλεγχος, κ.ά.
*τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της σχολικής μονάδας (μέγεθος, σύνθεση, υποδομές, κ.ά.)
*η επιμόρφωση των νεοεισερχόμενων (φορέας, προγράμματα: δομή, μορφή και περιεχόμενο, επιμορφωτές, επιμορφωτικό υλικό, μεθοδολογία, αξιολόγηση, κ.ά.)
*ο διευθυντής του σχολείου, ο μέντορας και οι άλλοι εκπαιδευτικοί.
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι εξασφαλίζονται καλύτερες προϋποθέσεις προοδευτικής ριζοσπαστικής μεταρρυθμιστικής παρέμβασης σε αυτό το «κρίσιμο» πεδίο, όταν όλες οι παραπάνω παράμετροι αντιμετωπίζονται συνολικά και ενιαία με σκοπό την υποστήριξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών ώστε να είναι οι ίδιοι κριτικοί και στοχαστικοί προοδευτικοί μεταρρυθμιστικοί φορείς σε ένα σχολείο που αλλάζει διαρκώς. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο δεν τους υποδέχεται με στόχο τη συμμόρφωση αλλά, δυνάμει, προσφέρει προϋποθέσεις μεταρρυθμιστικής και μετασχηματιστικής παρέμβασης.
Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές ρυθμίσεις (προϋπηρεσιακή επιμόρφωση, η εισαγωγική επιμόρφωση, η καθιέρωση του μέντορα). Ίσως χρειάζεται να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο οι ρυθμίσεις αυτές αποτυπώνουν με έγκυρο, αξιόπιστο και ενιαίο τρόπο τις προσδιοριστικές αρχές μιας μεταρρυθμιστικής παρέμβασης. Έχουμε τη γνώμη ότι ένας θεσμός (εισαγωγική επιμόρφωση-μέντορας) που εισάγεται για πρώτη φορά είναι ανοικτός στη γραφειοκρατικοποίηση και στην τυποποίηση γιατί έτσι εξασφαλίζονται υψηλότεροι δείκτες βεβαιότητας στην τυπική εφαρμογή. Θα χρειαστεί να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε η υποδοχή των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών να μην είναι ένα απλό επιμορφωτικό επεισόδιο προσανατολισμού, υποστήριξης και υποδοχής των εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στην επιβίωση και στις πρακτικές λύσεις, αποπλαισιωμένες από κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους.
Το ερώτημα είναι: εάν και κατά πόσο οι νεοεισερχόμενοι αντιμετωπίζονται ως δυνάμει αναστοχαζόμενα υποκείμενα σε μια επαναδιαπραγμάτευση τόσο του φορτίου που φέρνουν όσο και του σχολείου στο οποίο θα εργαστούν. Γιατί άραγε στη σχετική βιβλιογραφία προβάλλεται ο νεοδιοριζόμενος ως ένα υποκείμενο γεμάτο ανασφάλειες και φόβους επιβίωσης και ο μέντορας ως «ναυαγοσώστης». Ή και αν έτσι αισθάνονται, πώς θα φτάσουμε να έχουμε το δίδυμο νεοδιόριστου/μέντορα με καταλυτικές καινοτόμες παρεμβάσεις στη σχολική μονάδα για να αλλάζουν την επαγγελματική κουλτούρα του σχολείου. Αλήθεια, ποια είναι τα επαγγελματικά μυστικά που υπάρχουν για να επιμορφώνουμε νεοεισερχόμενους και μέντορες χωριστά και όχι μαζί, σε μια ενήλικη αναστοχαστική διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης αντιλήψεων και πρακτικών για ένα άλλο σχολείο, σε μια άλλη κοινωνία, με έναν άλλο εκπαιδευτικό;
Έχουμε την άποψη ότι η υποδοχή των νεοδιόριστων έχει μεταρρυθμιστικές προϋποθέσεις, όταν οργανώνεται σε εργαστήρια στα οποία αποφεύγονται οι εκτενείς/ εξαντλητικές εισηγήσεις/ μονόλογοι. Σε όσους/ες συμμετέχουν, πριν από την έναρξη, αποστέλλεται ο φάκελος του επιμορφωτικού υλικού (επιλεγμένα δημοσιευμένα ή μη κείμενα) με περιεχόμενο που να αντιστοιχεί σε επιμέρους θεματικούς άξονες. Ο φάκελος επιμορφωτικού υλικού εμπλουτίζεται, κατά περίπτωση, από το υλικό που διατίθεται από τους επιμορφωτές. Έτσι, όσοι/ες προσέρχονται στα εργαστήρια καλούνται να έχουν μελετήσει το σχετικό υλικό ώστε να είναι δυνατή η ενεργός και δημιουργική συμμετοχή τους στα εργαστήρια (αυτοκατευθυνόμενη μελέτη).
Πέρα από αυτά, το περιεχόμενο και η μορφή των επιμορφωτικών εργαστηρίων έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, όταν προσδιορίζονται από τις ακόλουθες επιλογές:
*Ιστορικοβιογραφική αναδρομή στην άτυπη μαθητεία των νεοεισερχομένων και επανεξέταση/αποκαθήλωση των αυτονόητων και παραδοσιακών αντιλήψεων και πρακτικών που διαιωνίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
*Λειτουργική σύνδεση της προϋπηρεσιακής κατάρτισης με την εισαγωγική επιμόρφωση με σκοπό τη μετασχηματιστική/μεταρρυθμιστική παρέμβαση σε ένα σχολείο που είναι ανοικτό στην αλλαγή.
*Διαμόρφωση «παιδαγωγικού συμβολαίου» για τη συνεργασία εκπαιδευτικού και μέντορα.
*Ένταξη της υποδοχής των νέων εκπαιδευτικών στην «εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική» των σχολικών μονάδων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα προσωπικών άμεσων εξαρτήσεων από τους μέντορες.
*δημιουργία ειδικού «μητρώου» μεντόρων και επιμορφωτών με διαδικασίες και κριτήρια που να προσδιορίζονται από τις αρχές της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που έχει προδιαγραφεί.
*συγκρότηση έγκυρου και αξιόπιστου βιβλιογραφικού οδηγού για τον νεοεισερχόμενο εκπαιδευτικό. Τα προτεινόμενα βιβλία και περιοδικά διαπνέονται από τις αρχές μιας μετασχηματίζουσας παιδαγωγικής και διδακτικής παρέμβασης στα σχολεία. Από τα βιβλία που προτείνονται, μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας, 5-10 βιβλία, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις, διατίθενται δωρεάν στους νεοεισερχόμενους ως συμβολική έκφραση της ανάγκης για δημιουργία προσωπικής εκπαιδευτικής βιβλιοθήκης.
*Δημιουργία ειδικού δικτυακού τόπου για την υποστήριξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών.
*Συγκρότηση ντοσιέ εισαγωγικής επιμόρφωσης, με κείμενα που να αντανακλούν το περιεχόμενο του προγράμματος και την υποστήριξη του έργου τους στο σχολείο.
*Η μεθοδολογία του όλου εγχειρήματος αντανακλά τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.
*Τα επιμορφωτικά εργαστήρια (νεοεισερχομένων και μεντόρων) είναι κοινά.
*Το περιεχόμενο των εργαστηρίων αντανακλά ως ένα βαθμό στη φυσιογνωμία της σχολικής μονάδας.
*Θεωρητική και πρακτική αξιοποίηση της «σχετικής αυτονομίας» σχολικής μονάδας και μεντόρων -εκπαιδευτικών και νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών για καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.