Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Δωρεάν σχολικά γεύματα. Γιατί όχι και στην Αγία Παρασκευή

Δήλωση στη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής (10-11-2016)

 Στις δύσκολες εποχές που η οικονομική κρίση βαθαίνει, αυξάνοντας τις ανισότητες ιδιαίτερα στη νέα γενιά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να σκύψει με ευαισθησία στο πρόβλημα της καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και της παιδικής φτώχειας, καλλιεργώντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά μας.

Περιφέρειες και δήμοι ανά την επικράτεια αλλά και το Υπουργείο Παιδείας δουλεύουν προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς εξασφαλίζουν δωρεάν υγιεινά γεύματα για τους μαθητές.

 Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο δήμος καταγωγής μου ο οποίος με ιδίους πόρους 60.000 ευρώ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ινστιτούτο Prolepsis τρέχει από τη φετινή σχολική χρονιά πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Επισημαίνω ακόμα ότι προσφάτως ο Υπουργός Παιδείας και η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισαν δεκατιανό για 11.000 παιδιά στο νομό Αττικής για το σχολικό έτος 2016-17 και εξήραν δημοσίως το ρόλο των εταιριών που στηρίζουν τη δράση αυτή.

Στην Αγία Παρασκευή, για να έρθω και στα του Δήμου μας, αν και συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της νυν δημοτικής αρχής η δέσμευση εξασφάλισης πρωινού και γεύματος σε μαθητές, δυόμισι χρόνια από τότε δεν έχει προχωρήσει κάτι σχετικό.Δεν αμφισβητούμε καλές προθέσεις και κοινωνικές ευαισθησίες. Ασφαλώς και υπάρχουν αλλά από μόνες τους δυστυχώς δεν παράγουν αποτέλεσμα.

Oι καλές πρακτικές υπάρχουν, είναι γνωστές και εφαρμόζονται ήδη σε άλλους δήμους. Ας τις  μελετήσουμε και εμείς εδώ στην Αγία Παρασκευή και ας υιοθετήσουμε ανάλογα προγράμματα ξεκινώντας  από την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: