Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής- Ερωτήματα που προκύπτουν από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός Αττικής

 του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Αττικής  Γιώργου Χρόνη

Την Παρασκευή 20-9-2013, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής εκπαιδευτικών της ΠΕ. Θέλαμε να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα στο χώρο της εκπαίδευσης όπως τα κενά των εκπαιδευτικών, τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, τα προβλήματα των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης...

 Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαχόμενοι εκπαιδευτικοί της τάξης, εκπαιδευτικοί που είναι στη λίστα για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης και των ειδικών σχολείων, εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, αιρετοί του κλάδου.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά συναντήσαμε πόρτες ερμητικά κλειστές. Δεν μας άνοιξαν καν προκειμένου να ζητήσουμε αντιπροσωπεία μας να επισκεφτεί τον Περιφερειακό Διευθυντή και να του εκθέσει τις απόψεις των συναδέλφων. Αλήθεια τι φοβάται ο Περιφερειακός Διευθυντής και σε καθημερινή βάση κλειδώνει τις πόρτες των γραφείων; Συνάδελφοι καταγγέλουν ότι επισκέπτονται τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης για υποθέσεις τους και δίνουν ομηρικές μάχες για να μπουν μέσα και να τις διεκπεραιώσουν. Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις που δείχνουν τον πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει όσοι προσπαθούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και της τρόικας που στο όνομα της κρίσης προσπαθούν να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής -την Πέμπτη 19-9-2013- ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τη διαδικασία με την οποία θα μετακινήσει υποχρεωτικά πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς ( από Α΄, Β΄ και Γ΄ Αθήνας ) από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο νομό Αττικής. Δημοσιοποίησε τα ονόματα των εκπαιδευτικών, τα μόριά τους, τα σχολεία που έχουν κενά σε Ανατολική και Δυτική Αττική και έβαλε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 23-9-2013, 13.00μ.μ. ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής (μέχρι 25 προτιμήσεις). Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο ΑΠΥΣΠΕ που θα προτείνει προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής τις όποιες μετακινήσεις με βάση τα μόρια των συναδέλφων και τις προτιμήσεις τους.

Βροχή τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους συναδέλφους που θα μετακινηθούν και όχι μόνο. Συγκεκριμένα:

Οι συνάδελφοι που πρόκειται να μετακινηθούν είναι περίπου 210 και οι σχολικές μονάδες που έχουν κενά περίπου 79. Αν κάθε σχολείο έχει ένα κενό εξυπακούεται ότι πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν χωρίς σχολείο με το φόβο στη συνέχεια να μετακινηθούν εκτός Περιφέρειας. Αν τα σχολεία έχουν περισσότερα από ένα κενό γιατί η Περιφερειακή Διεύθυνση δεν τα ανακοινώνει; Επίσης οφείλει να δημοσιοποιήσει στους συναδέλφους τα κενά αυτά τι κενά είναι. Είναι κενά για όλη τη σχολική χρονιά, για 4 μήνες, για 2 μήνες, για 10 μέρες; Είναι κενά για κάλυψη ωραρίου σε τάξη σε ένα σχολείο, ή ο συνάδελφος θα καλύπτει ώρες σε περισσότερες από μία τάξεις του ίδιου σχολείου; Τι θα συμβεί αν οι συνάδελφοι τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες και μετά από λίγο καιρό επιστρέψουν οι συνάδελφοι που αναπληρώνουν; Θα έχουν καινούρια μετακίνηση και πού; Και πόσες μετακινήσεις θα είναι αυτές μέσα στην ίδια σχολική χρονιά; Τι θα γίνει αν συνάδελφοι που έχουν υποβάλλει ενστάσεις γιατί κακώς κρίθηκαν υπεράριθμοι δικαιωθούν και έχουν μετακινηθεί; Θα ξαναγυρίσουν στις θέσεις τους και θα ακυρωθούν οι μετακινήσεις τους; Δεν πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι ενστάσεις τους και μετά να γίνουν οι μετακινήσεις; Όσοι καταγγέλουν ότι δεν έχουν υπολογιστεί σωστά τα μόριά τους θα ληφθεί υπόψη;

Θα μπορούσα να μεταφέρω και άλλα ερωτήματα. Νομίζω ότι τα παραπάνω αρκούν για να δείξουν τη βιασύνη και την προχειρότητα με την οποία προσπαθούν να καλύψουν τα κενά των εκπαιδευτικών το υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτικούς σαν σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα προσπαθώντας παράλληλα να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες μεταφέροντάς τες στις πλάτες των εκπαιδευτικών αδιαφορώντας για τη μόρφωση των μαθητών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και ότι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24-9-2013 και ώρα 7.00πμ. Το ζήτησα και γραπτά όπως και έγινε. Αργότερα όμως μου κοινοποιήθηκε και δεύτερη πρόσκληση για συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ την Τετάρτη 25-9-2013 και ώρα 7.00πμ χωρίς να ακυρώνεται η προηγούμενη πρόσκληση. Προσπάθησα τηλεφωνικά να επικοινωνήσω με τον Περιφερειακό Διευθυντή, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Άραγε ισχύει η πρώτη συνεδρίαση; Η δεύτερη συνεδρίαση; Και οι δύο συνεδριάσεις; Ο Θεός και η ψυχή τους.

Οι συνάδελφοι που μετακινούνται ζητούν απαιτητικά η ΔΟΕ να κινηθεί νομικά εναντίον του υπουργείου Παιδείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για το αν έχει ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία και σύννομες ενέργειες από τους παραπάνω φορείς. Ζητούν παράλληλα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων πριν γίνουν οι μετακινήσεις. Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει θέση στα παραπάνω.

Το Σάββατο 21-9-2013 και ώρα 17.00μμ, καλούνται οι συνάδελφοι -που πρόκειται να μετακινηθούν από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ- στα γραφεία της ΔΟΕ ( Ξενοφώντος 15 Α ) προκειμένου να γίνει διάλογος, να ακουστούν απόψεις και προτάσεις ώστε να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη. Η κατάσταση δεν είναι απλή, δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους συναδέλφους, οι πληροφορίες μιλούν για υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα τόσο στην ΠΕ όσο και στη ΔΕ και ότι στόχος του υπουργείου είναι η κατάργηση της οργανικής θέσης για όλους τους συναδέλφους. Όλα αυτά πρέπει να αναδειχτούν στην ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και να τα λάβει υπόψη της η ΔΟΕ πριν χαράξει το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
 εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
 (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
 Τηλ. 6972363653
 e-mail: georgechronis02@gmail.com

 Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ Τηλ. 6949294781

Δεν υπάρχουν σχόλια: