Σκληρές οι επιταγές του νέου, επικαιροποιημένου Μνημονίου (και) για το χώρο της Παιδείας. Το μεγάλο «μαχαίρι» για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (όλων των βαθμίδων) έχει τυλιγμένο στα χαρτιά του το νέο, επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Τα σκληρά μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί (μειώσεις μισθών, προσλήψεων, συγχωνεύσεις φορέων έως και σχολικών μονάδων) θα συνεχιστούν....
....Η χρηματοδότηση προς όλο το φάσμα της εκπαίδευσης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, ενώ θα συσταθεί άμεσα ακόμη και «ειδική ομάδα δράσης» για να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντοχής του συστήματος ή, όπως λέει το Μνημόνιο, να αναλάβει την ευθύνη της «αύξησης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων».
Ωστόσο, ακόμη πιο επείγων στόχος (πριν λήξει το 2010) κρίνεται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων που συνδέονται με τον έτερο στόχο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να ανακοινωθούν οι πρώτες αποφάσεις που συνδέονται με τις αιτήσεις αναγνώρισης δικαιωμάτων. Η δε οδηγία για «την άρση του περιορισμού στον ανταγωνισμό, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το εμπόριο» αφορά τα νομικά επαγγέλματα, φαρμακευτικά, συμβολαιογραφικά, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών. Κατά τ' άλλα, μέσα στο 2011 θα επιδιωχθεί:
α) Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών.
β) Περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων (ήδη έχει ξεπεράσει το 30% προς όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, περισσότερο σε άλλους τομείς).
γ) Επέκταση δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσληφθέντες.
δ) Κατάργηση της πρόβλεψης του υψηλότερου ωρομισθίου για τους μερικής απασχόλησης. Και
ε) Τη συνέχιστη των μέτρων του 2010, όπως το «1/5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο, συνυπολογιζομένων των μεταφορών προσωπικού».
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα αρχίσει το «κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα» και παράλληλα «η πώληση της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων».
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την κατάργηση των περιορισμών στην ιδιωτική εκπαίδευση (ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να ανοίξει περισσότερα από δύο σχολεία) και το άνοιγμα πολλών κλειστών επαγγελμάτων, δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό για την παιδεία στη χώρα μας. Για τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία, τους μαθητές, την ίδια την εκπαίδευση. Ποιος και τι θα διασωθεί είναι το μεγάλο ερώτημα.
Η απάντηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τους κομάντος, δηλαδή την ομάδα δράσης για την οποία υπάρχει αναλυτικό πλάνο. Μέσα στο α' τρίμηνο του 2011 (τέλος Φεβρουαρίου) θα πρέπει να έχει συσταθεί, στο δεύτερο τρίμηνο να δημοσιεύσει το «αναλυτικό της προσχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότερης χρήσης πόρων στο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης», στο γ' τρίμηνο η κυβέρνηση να λάβει υπ' όψιν τα μέτρα που προτείνονται σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσει σε αποφάσεις.
Ελευθεροτυπία
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Τεστ αντοχών με νέες μειώσεις στην Παιδεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου