Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Έξι σκέψεις από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό '17 του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2017 που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 απηύθυνα τρία ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή και έκανα μια τοποθέτηση

 Ερωτήματα 
(σε παρένθεση οι απαντήσεις) 

1. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης, για την ακρίβεια 28 μήνες και είμαστε στο μέσον της θητείας. Αν σας ρωτούσαμε να μας πείτε ένα σημαντικό έργο/ μια δράση που ολοκληρώσατε στα δυόμιση χρόνια, πώς θα απαντούσατε. Λάβετε υπόψιν σας ότι την ερώτηση αυτή μπορεί να σας την απευθύνει ένας συμπολίτης μας μετά από 10-15 χρόνια. Τι θα του λέγατε.
( Απάντηση: Το πιο σημαντικό έργο είναι αυτό που θα γίνει στο μέλλον) 


2. Η αυτοκριτική/ ο αναστοχασμός είναι δομικά συστατικά άσκησης εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό ποιο κατά την άποψή σας ήταν το πιο σοβαρό λάθος στο διάστημα αυτό και πώς το διορθώσατε ή σκέφτεστε να το διορθώσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη;
(Απάντηση : Αφού γίνεται έργο γίνονται και λάθη) 

3. Ποιο σημαντικό έργο/δράση δεσμεύεστε να ολοκληρώσετε μέσα στο 2017.
(δεν απαντήθηκε) 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------- 

Τοποθέτηση 

 Θα προσπαθήσω να μιλήσω απλά χωρίς αριθμούς που συνήθως ευημερούν και χωρίς μεγαλοστομίες γιατί και τα λόγια τα έχουμε φορτώσει με στολίδια και  μουσικές που σιγά σιγά βουλιάζουν.

 Ειλικρινά λυπάμαι αλλά δεν πήρα κάποια συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα…

Α. Θα πω  λοιπόν εγώ όχι ένα αλλά δύο θετικά από την μέχρι τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής. 

 1. Παιδεία: Συγκριτικά και παρά τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων τα σχολεία της πόλης λειτουργούν ικανοποιητικά. Ζω την εκπαίδευση, είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, με τους Διευθυντές των σχολείων με τους γονείς, έχω εικόνα. Οι σχολικές επιτροπές κατανέμουν ορθολογικά την κρατική επιχορήγηση και παρεμβαίνουν αποτελεσματικά για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με έργα συντηρήσεων. Το Τμήμα Παιδείας κάνει καλά τη δουλειά του και αυτό οφείλεται στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, στους προέδρους και τα Δ.Σ των δύο σχολικών Επιτροπών, στους υπαλλήλους του Τμήματος Παιδείας. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην προηγούμενη συνεδρίαση αποδίδοντας εύσημα, δεν χρειάζεται να το ξανακάνω.
 Στα της Παιδείας συμπεριλαμβάνω και τους Παιδικούς Σταθμούς. Παρακολουθώ την λειτουργία τους. Και μαθαίνω καλά λόγια. Τα παιδάκια , οι γονείς, οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι και αυτό πιστώνεται στα θετικά της Διοίκησης των Παιδικών Σταθμών.

2. Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων στην κεντρική πλατεία. Σημαντικό έργο. Η πλατεία μας καθάρισε και ομόρφυνε. Για λόγους υγιεινής και αισθητικής επιβάλλεται σταδιακή επέκταση και σε άλλα σημεία της πόλης.

Β.  Δύο λάθη που κατά την γνώμη μου έγιναν και μπορούν να διορθωθούν το 2017 

1. Ο καταιγισμός «πολιτιστικών» δράσεων/εκδηλώσεων και το άφθονο χρήμα που σκορπάμε στη λογική των «δημοσίων σχέσεων».
 Είκοσι /τριάντα άνθρωποι οι ίδιοι και ίδιοι κάθε φορά τρέχουμε για παρουσίες, χαιρετούρες και προβολή της δημόσιας εικόνας μας από εκδήλωση σε εκδήλωση που συνήθως είναι περιστασιακές, αποσπασματικές- δουλειές του ποδαριού- και απαξιωμένες οι περισσότερες από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Μπουκώσαμε… κουράζει αυτό και δεν έχει αποτελέσματα. Ουκ εν τω πολλώ το ευ...
Ας ενοποιήσουμε τον πολιτισμό. Ποιος έχει την ευθύνη; η Δημοτική Βιβλιοθήκη; ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός; η Αντιδημαρχία Παιδείας/Πολιτισμού; ο ίδιος ο Δήμαρχος; Δεν γίνεται όλοι να τα κάνουν όλα. Να ξεκαθαριστεί… Ένας φορέας. Και να βρούμε έναν άνθρωπο του πολιτισμού που να έχει γνώση και να γουστάρει. Αν κοιτάξουμε γύρω μας μέσα σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα αλλά και στην πόλη μας έχουμε καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού. Γιατί να μην τους εμπιστευτούμε; Γιατί να μην τους αξιοποιήσουμε;
Δράσεις λiτές- δεν χρειάζονται υπερπαραγωγές- στοχευμένες,  προγραμματισμένες από την αρχή της χρονιάς και όχι περιστασιακές, που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό της πόλης, και θα παρωθούν με κίνητρα και ευκαιρίες μικρά παιδιά και νέους καλλιτέχνες να δείξουν το ταλέντο τους.

 2. Λιγότερα λόγια-περισσότερες πράξεις. Η υποσχεσιολογία είναι δημαγωγία και λαϊκισμός. Ρεαλιστικοί στόχοι, πραγματοποιήσιμοι. Όχι ψεύτικα και μεγάλα λόγια. Εργατικότητα και αποτελεσματικότητα.
Ένα παράδειγμα: Δεσμευτήκατε ότι θα αλλάξετε μέσα στο 2016 το πλαστικό χορτάρι στα γηπεδάκια ποδοσφαίρου 7ου και 9ου Δημοτικού που είναι κατεστραμμένα και επικίνδυνα για τα εκατοντάδες παιδιά που αθλούνται πρωί και απόγευμα εκεί . Εδώ σ΄αυτήν την αίθουσα πριν λίγους μήνες απαντώντας σε σχετική μου ερώτηση δεσμευτήκατε ότι θα το κάνετε το καλοκαίρι. Δεν το κάνατε. Ο ίδιος ο Δήμαρχος τον Σεπτέμβριο δεσμεύτηκε στο σύλλογο γονέων του 7ου Δημοτικού ότι θα τα κάνει τον Δεκέμβριο. Ούτε αυτό έγινε. Γνωρίζω ότι από το Νοέμβριο σας έχει σταλεί έγγραφο από Γ.Γ.Α για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να ξεκινήσει το έργο… Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω, ένα μήνα μετά το έγγραφο βρίσκεται ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι σας…
Λιγότερα λόγια-Περισσότερες πράξεις –αποφασιστικότητα. Κλασική περίπτωση το θέμα ΝΤΑΒΙΝΤΣΙ και η ανάκληση ή μη της άδειας λειτουργίας του. Με ευτελείς δικαιολογίες αναβάλλεται συνεχώς τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή φοβάστε ότι μπορεί να στενοχωρήσετε κάποιους. Δεν γίνεται αυτό. Όταν ασκείς εξουσία οφείλεις να έχεις την τόλμη, την βούληση, την αποφασιστικότητα να παίρνεις αποφάσεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ασχέτως αν στενοχωρούν κάποιους.

 Γ. Δυο προτάσεις για το 2017 

 Χωρίς να απαξιώνω τα μεγάλα, τα οραματικά για την πόλη μας όπως ο Ιόλας, το Δημαρχείο, το Κολυμβητήριο... που μακάρι να προχωρήσουν και θα τα στηρίξω ολόψυχα με όλες τις δυνάμεις μου, θα σταθώ στα «μικρά», τα καθημερινά που για να γίνουν απαιτούν κυρίως βούληση, εργατικότητα, αποτελεσματικότητα και όχι πολλά χρήματα.

 1. Ανακύκλωση. Είναι η ελπίδα για την πόλη μας, για την πατρίδα, για τον κόσμο όλον, για το μέλλον των παιδιών μας. Κάναμε κάποια μικρά βήματα το ’16 αλλά δεν αρκούν. Ανακύκλωση παντού…. Δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, από πόρτα σε πόρτα, από πολυκατοικία σε πολυκατοικία, από δρόμο σε δρόμο και κυρίως στα σχολεία. Πού είναι το κινητό πράσινο σημείο σήμερα; Γιατί η ανακύκλωση δεν μπαίνει στα σχολεία…
"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ".  Δύσκολο εγχείρημα μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Θέλει επιμονή, εργατικότητα, μεγάλη και διαρκή προσπάθεια. Εντάξει!... αλλά εδώ δεν είμαστε για τα εύκολα. 

 2. Βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης Ας βάλουμε στόχους, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας….
- Ας πούμε για παράδειγμα ότι το 2017 θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τις λακούβες της πόλης. Το αυτονόητο είναι ζητούμενο. Είναι επανάσταση!
- Να πεζοδρομήσουμε την Γιαβάση στην πλατεία, και δυο τρεις δρόμους στην πάνω και κάτω Αγία Παρασκευή.
-Να φτιάξουμε επιτέλους και εκείνο το εκκλησάκι στο Κοιμητήριο...τα λεφτά υπάρχουν και περιμένουν στο λογαριασμό.
-Ας προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο για την καθαριότητα.
- Ας φροντίζουμε εγκαίρως για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είναι μια μικρή επανάσταση κι αυτό ώστε τα αυτοκίνητα του δήμου να μην ξεμένουν από καύσιμα όπως γίνεται τώρα. Για να μπορούν τα απορριμματοφόρα να βγαίνουν στο δρόμο και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Για να μεταφέρουν τα υλικά και να μετακινούνται οι υπάλληλοι της Αυτεπιστασίας. Για να έχουν τα απαραίτητα είδη προστασίας οι εργάτες στην καθαριότητα.
-Η πόλη χρειάζεται περισσότερο φως. Ας την φωτίσουμε. Η τεχνολογία προσφέρει έξυπνες και οικονομικές λύσεις. Ας τις χρησιμοποιήσουμε.
-Μια βρύση, δυο τουαλέτες και γιατί όχι και από μια καντίνα σε κάποιες από τις πλατείες μας με την σύμπραξη ιδιωτών. Θα βελτιώσει την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων και θα φέρει έσοδα στο Δήμο.

Ιδέες βάζω,  θα μπορούσα να πω και άλλες … Σταματώ εδώ γιατί έχω υπερβεί τον χρόνο και ευχαριστώ για την ανοχή σας.  

Επί της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού δηλώνω παρών. Συγνώμη αλλά δεν πείστηκα από τους αριθμούς, τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις σας. Θα είμαι παρών στηρίζοντας τα θετικά. Με εποικοδομητική κριτική θα επισημαίνω λάθη και θα κάνω προτάσεις όταν και όπου χρειάζεται. 

Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: