Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Γ. Λογοθέτη για την επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία του Άι Γιάννη

Χθες και λίγες μέρες  μετά την άρση των μέτρων, η πόλη μας είχε το θλιβερό προνόμιο εκδήλωσης επεισοδίων που συνοδεύτηκαν από καταστολή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που δεν τιμούν κανέναν.

Συμφωνούμε όλοι ότι η δημόσια υγεία είναι υπέρτατο συλλογικό αγαθό, που απαιτεί τη μέγιστη προστασία και που στην ιεραρχία των αξιών βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, καθώς συναρτάται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της.

Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα, ο πλανήτης ολόκληρος βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την οποία η ατομική ευθύνη έχει κυρίαρχο λόγο και στην οποία, η συμπεριφορά όλων μας,  μάς καθορίζει ως άτομα και ως κοινωνία.

Η Ελλάδα τείνει να γίνει διεθνές πρότυπο στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες διαχειριστήκαμε τον κορωνοϊό. Μείναμε μέσα, στερηθήκαμε οικογένεια, συγγενείς, φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, γιορτές, συναθροίσεις. Και οι εικόνες ενός συγκεντρωμένου πλήθους που παραβιάζει όλους τους κανόνες δεν μας τιμά ούτε συλλογικά ως κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή ακυρώνει την τεράστια ατομική προσπάθεια που όλες και όλοι κάναμε.

Όμως, αυτή ακριβώς η στιγμή στην οποία βρισκόμαστε είναι μια στιγμή κρίσιμη, ίσως η κρισιμότερη σε όλο αυτό που ζούμε. Είναι η στιγμή που η χώρα ανοίγει ξανά τα παράθυρα στο φως, ανοίγει ξανά τα καταστήματα, ανοίγει ξανά τις πόρτες των σχολείων μας.

Είναι η στιγμή που επιστρέφουμε μετά από μια -αναγκαία και δικαιολογημένη – σε κάθε όμως περίπτωση, περιστολή ατομικών δικαιωμάτων. Και αν συμφωνούμε όλοι ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων δικαιωμάτων ήταν αναγκαίος για να προστατεύσουμε το απόλυτο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία ως πρόσχημα και να ανοίξει έστω και η παραμικρή χαραμάδα χρήσης βίας με την επίκληση της προστασίας της ζωής.

Το μέλλον μας ως Δήμος και ως κοινωνία απαιτεί από εμάς να ανοίξουμε επιτέλους το δημόσιο διάλογο και να ψάξουμε μαζί τα πραγματικά αίτια για όσα συμβαίνουν δίπλα μας. Οι «συγκεντρωμένοι» στην πλατεία Αι Γιάννη δεν είναι μία αόριστη έννοια, είναι οι άνθρωποί μας, είναι τα παιδιά μας, είναι η συνέχεια της πόλης μας. Και μαζί πρέπει να βρούμε τους λόγους για όλα όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα. Να δούμε που βρίσκονται τα δικά μας λάθη, του πολιτικού προσωπικού και των δημοτικών παρατάξεων της πόλης  και να αναζητήσουμε μαζί τις λύσεις. Λύσεις που θα προέρχονται μέσα από το διάλογο, την ανταλλαγή αντίθετων απόψεων, τον προβληματισμό,τη ζύμωση και όχι μέσα από τα ΜΑΤ και την βίαιη καταστολή.

Να αναζητήσουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά μονοπάτια και είναι βέβαιο ότι αυτά τα μονοπάτια και μόνο θα αποτελέσουν τον δρόμο που θα πάει την πόλη μας μπροστά. Γιατί η δημοκρατία είναι αυτή που δείχνει τους δρόμους. Γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.



Ιωάννης Β.  Λογοθέτης
Διευθυντής 7ου Δημ. Σχ. Αγίας Παρασκευής
Δημοτικός Σύμβουλος Αγ. Παρασκευής 



Δεν υπάρχουν σχόλια: