Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(Μια απάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ στο σύλλογο Γονέων του 16ου Δ.Σ Χαλανδρίου ο οποίος ζητάει από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μηνιαίες ενημερώσεις και επίδοση ελέγχων σε απογευματινές ώρες. )



Αξιότιμοι Κύριοι,

Προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε τον συλλογισμό σας, παρατηρούμε ότι χρησιμοποιείτε αυθαίρετες ερμηνείες και υπερβάσεις.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Κυρίαρχο όργανο λειτουργίας του σχολείου, στα πλαίσια των νόμων, είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Με βάση αυτό:

1. Ο Σύλλογος διδασκόντων δεν ισχυρίζεται, όπως λέτε, αλλά ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Το Υπουργείο Παιδείας με το Π.Δ.79/2017 και την εγκύκλιο με Αρ. Πρ. 184795/Δ1/30-10-2017 με θέμα “Διευκρινίσεις λειτουργίας σχολικών μονάδων”, διευκρινίζει και ξεκαθαρίζει διάφορα θέματα λειτουργίας των σχολείων, μεταξύ αυτών και το θέμα των συναντήσεων και ενημερώσεων των γονέων. Συγκεκριμένα στην παραγρ.5. αναφέρει ρητά: Οι παιδαγωγικές συναντήσεις και η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων για θέματα αγωγής και προόδου πραγματοποιούνται όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) εκτός διδακτικού και εντός εργασιακού ωραρίου (13:15 – 14:00).

Το σπαστό ωράριο που επικαλείστε για το εργασιακό 30ωρο των εκπαιδευτικών, πρωί μάθημα και απόγευμα βαθμοί, είναι κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχύσει με βάση τα εργασιακά δικαιώματα. Και βέβαια το πώς μπορεί κάποιος να μετρήσει το 30ωρο των εκπαιδευτικών είναι δεδομένο και δεν μπορεί αυθαίρετα να ερμηνεύεται από οποιονδήποτε. Αυτό που ισχύει για το εργασιακό ωράριο είναι η παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο: είτε Α] 08:00 έως 14:00, είτε Β] 10:00 έως 16:00. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετα και κατά τρόπο που βολεύει το συλλογισμό σας.
Η εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών και υπέρβαση του εργασιακού τους ωραρίου προκειμένου να κάνουν κάποιες συναντήσεις τις απογευματινές ώρες [όπως έγινε και στο δικό σας σχολείο], σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζητηθεί υπηρεσιακώς από τον σύλλογο διδασκόντων, ούτε βεβαίως να απαιτηθεί από όποιον Σύλλογο Γονέων. Γιατί δεν κάνετε και κάποιο αίτημα σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες π.χ. εφορία, να σας εξυπηρετήσουν το απόγευμα;

2. Επιπλέον δεν ξέρουμε αν ζείτε στην Ελλάδα ή κάπου αλλού, γιατί οι υπερωρίες που αναφέρετε δεν πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσο για τη θέση της ΔΟΕ για τις υπερωρίες, είναι όπως το αναφέρετε, μόνο που κάνετε επιλεκτική επικόλληση αποσπασμάτων και όχι ολόκληρου του κειμένου της ΔΟΕ που αναφέρει ΑΡΧΙΚΑ: Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ: Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι αντίθετο με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους. Καλούμε, επίσης, και τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ να μη συνηγορούν, σε καμιά περίπτωση, σε ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών. Αν παρ’ όλα αυτά ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του Π.Υ.Σ.Π.Ε., αναθέσει υποχρεωτικές υπερωρίες το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τη συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποιος θελήσει να αναθέσει υπερωρίες, παρά τις πιο πάνω ξεκάθαρες θέσεις της ΔΟΕ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο, όποτε και κανένας Σύλλογος Διδασκόντων δεν τις αποφασίζει. Να σας υπενθυμίσουμε ότι τμήμα της Α΄ τάξης του σχολείου σας δεν είχε για περισσότερο από τέσσερις βδομάδες δασκάλα, παρόλες τις επίμονες προσπάθειες όλων μας μέχρι να τοποθετήσει εκπαιδευτικό το Υπουργείο. Αν μπορούσε κάποιος να αναθέσει υπερωρίες και βεβαίως να πληρωθούν, ενδεχομένως να το είχε πράξει, λύνοντας έστω προσωρινά το ζήτημα για το συγκεκριμένο τμήμα.

3. Βεβαίως και ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης των γονέων δίνει τη δυνατότητα των γονικών αδειών. Τώρα αν κάποιες επιχειρήσεις δεν το πράττουν, είναι αυτές που παρανομούν κι εκεί θα πρέπει να ζητήσουμε όλοι το δίκαιο της εφαρμογής. Πρέπει όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να αγωνιζόμαστε για να επεκταθούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως οι γονικές άδειες και στον ιδιωτικό τομέα και όχι να καταστρατηγούνται στο δημόσιο τομέα. Επίσης, απ’ όσο γνωρίζουμε, το σχολείο προθυμοποιήθηκε, μέσω της Διεύθυνσής του, να εξυπηρετήσει όσους γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα της άδειας, δίνοντας η Διευθύντρια του σχολείου τους ελέγχους των μαθητών το πρωί, αμέσως μετά την προσευχή. Και βεβαίως αυτό είναι κάτι σύνηθες για τα σχολεία μας, αφού οι εκπαιδευτικοί ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την τραγική κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα δεν αρνούμαστε συναντήσεις με τους γονείς κάποια άλλη ώρα από την καθορισμένη μηνιαία, κατόπιν ραντεβού μέσα στο εργασιακό ωράριο μας.

4. Και τέλος δεν μπορεί να μπαίνουν τέτοια ζητήματα στο σχολικό χώρο και μάλιστα εκβιαστικά από τους γονείς, που πρέπει να αισθάνονται και να είναι πραγματικά συνεργάτες του σχολείου, στοχεύοντας στην εύρυθμη, αρμονική και συνεργατική λειτουργία του προς όφελος των παιδιών μας.
Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών είναι στο πλευρό του Συλλόγου Διδασκόντων και παρέχει πλήρη κάλυψη, θεωρώντας τουλάχιστον ΑΚΟΜΨΟ το ύφος της επιστολής σας.
Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Σωτήρης Γεωργόπουλος\
Η Γραμματέας Γεωργία Γιανναρά


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 16ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Θέμα: ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αποστολέας Σύλλογος Γονέων
Ημερομηνία 15-12-2017 - 17:20
Αξιότιμοι Κύριοι,
Με αφορμή τον προσδιορισμό της ώρας επίδοσης της βαθμολογίας στο σχολείο μας καθώς επίσης και για τις ώρες της μηνιαίας ενημέρωσης, υπάρχει διαφορετική τοποθέτηση μεταξύ ημών των γονέων και του συλλόγου διδασκόντων.
Ο μεν σύλλογος διδασκόντων ισχυρίζεται ότι:
"Με βάση (όπως και εσείς γνωρίζετε) το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπ. Παιδείας, οι συναντήσεις Γονέων & Εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνονται εντός εργασιακού και εκτός διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών."
Κατά την άποψή μας, παραλείπει να λάβει υπόψη την υπουργική απόφαση με Αρ. Πρωτ. Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/04-12-2017, η οποία είναι πιο πρόσφατη από το επικαλούμενο ΠΔ, όπου στο "Άρθρο 6 Τελικές Διατάξεις" αναφέρει ότι:
"Η επίδοση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση του κάθε τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης Υ.Α., γίνεται εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του τριμήνου, εκτός διδακτικού ωραρίου και εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με την παρ, 8, του άρθρου 13, του Ν. 1566/1985"
Και στη συνέχεια αγνοείται η "παρ, 8, του άρθρου 13, του Ν. 1566/1985", η οποία λέει:
"Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα"
Εάν κάποιος εργαστεί 6 ώρες ημερησίως επί 5 ημέρες, θα έχει εργαστεί 30 ώρες, οπότε η πρόταση " ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα" θα ήταν πλεονασμός εάν δεν εννοούσε ότι το εξάωρο είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις ενδεχομένως, να παρακαμφθεί, και να αποκατασταθεί με τον περιορισμό των 30 ωρών.
Σε αυτή την ερμηνεία, συνηγορεί και η ΔΟΕ με το υπ.αρ. πρωτ. 247/19-10-2017 έγγραφο προς τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., όπου στο άρθρο "2.Υποχρεωτικές υπερωρίες" αναφέρει ότι "Ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ιδίου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα"
Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να ζητηθεί υπηρεσιακώς ή ακόμα και να προσφερθεί εθελοντικώς από τον σύλλογο διδασκόντων, η παροχή της υπηρεσίας της επικοινωνίας γονέων-διδασκάλων και επίδοσης βαθμολογίας, εκτός τακτικού ωραρίου, με απολύτως νόμιμο τρόπο, αναγνωρισμένο ακόμα και από το συνδικαλιστικό όργανο.
Ο νομοθέτης με σαφήνεια αναγνωρίζει την ανάγκη εξυπηρέτησης της πλειονότητας των γονέων, και δίνει και την αναγκαία ευελιξία, χωρίς να θίγεται το συνολικό ωράριο των εκπαιδευτικών.
Ως εκ των παραπάνω θα επιθυμούσαμε την ερμηνεία σας για τις ώρες επίδοσης βαθμολογίας καθώς επίσης για τις ώρες της μηνιαίας ενημέρωσης, καθώς αυτές είναι 10, και μαζί με λοιπές εκδηλώσεις του σχολείου, ξεπερνάνε κατά πολύ, ακόμα και τον θεσμοθετημένο αριθμό γονεϊκών αδειών (όσων γονέων μπορούν, στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας, ακόμα να έχουν).
Θεωρούμε ότι είναι δυνατή η απογευματινή επίδοση βαθμολογίας, δύο φορές τον χρόνο, καθώς και ενημέρωση μία φορά τον μήνα.
Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία εκ των προτέρων
Με την ελπίδα μίας άμεσης απάντησης, δεδομένης της πίεσης των ημερομηνιών.

-- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
www.16dimchal.org
sgk.16dimchal@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: