ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μήλα Ζαγοράς Πηλίου με το πρώτο κουδούνι, καροτάκι για βιταμίνη Α, η οποία ευεργετεί την όραση και αυξάνει τη φυσική αντίσταση ενάντια στα μικρόβια και τις μολύνσεις στο δεύτερο διάλειμμα, και μόλις σχολάσουν οι μαθητές, από ένα ζουμερό πορτοκάλι Λακωνίας.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, για να θυμηθούμε τη «Φρουτοπία» του Τριβιζά, δεν θα είναι πλέον υπόδουλα στους μανάβηδες. Οχι φυσικά γιατί κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και ψήφισαν τον Αιμίλιο το μήλο για αρχηγό τους, αλλά γιατί ετοιμάζονται να εισβάλουν δωρεάν στα σχολεία, στο...
...πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Παρ' ότι όμως το σχέδιο αυτό έχει ανακοινωθεί τον Μάιο του 2009 από την επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, στη χώρα μας παραμένει ακόμη στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν διατεθεί περίπου 10.000.000 κοινοτικά και εθνικά ευρώ για μια τριετία, ενώ «σοδειάζονται» στις χωματερές τόνοι φρούτων, που δεν μπορούν να καταναλωθούν λόγω υπερπαραγωγής.
Μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για να προωθήσει ταχύτερα το σχέδιο, ανακοίνωσε την υποβολή υποψηφιοτήτων, έως τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων προκειμένου να παρέχουν τεχνικές συμβουλές για το σχέδιο προώθησης της δωρεάν παροχής φρούτων στα σχολεία. Η ομάδα θα είναι δεκαμελής και θα απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα διατροφής, επιδημιολογίας, δημόσιας υγείας και προαγωγής της υγείας, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του σχετικού σχεδίου προώθησης.
Τον Ιούνιο του 2009, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωνε πως στη χώρα μας το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής 59%, θα ξεκινούσε από τον Σεπτέμβριο, με αρμόδια τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. Η ετήσια συνολική δαπάνη του προγράμματος για τη χώρα μας θα είναι περίπου 3.500.000 ευρώ (κοινοτική και εθνική συμμετοχή) και η διάρκεια του προγράμματος τριετής.
Στις 28 Μαΐου του 2010, αριθμός ΦΕΚ 713, η τότε υπουργός Γεωργίας Κατερίνα Μπατζελή καθόριζε τις τελευταίες λεπτομέρειες στα συμπληρωματικά μέτρα για την υλοποίηση του σχεδίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT HELLAS, Γ. Πολυχρονάκης, ζήτησε, έστω και πιλοτικά, την εκκίνηση του προγράμματος.
Να σημειωθεί ότι, μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία κατά το περσινό σχολικό έτος, 2009-2010, στα δημοτικά σχολεία των Επαρχιών Λάρνακας και Πάφου, το σχέδιο φέτος θα εφαρμοστεί σε παγκύπρια βάση.
Στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια γίνεται ενδελεχής έλεγχος της ποιότητας των γευμάτων που προσφέρουν τα σχολεία.
«Θέλει το υπουργείο να αρχίσει να ασκεί επιτέλους διατροφική πολιτική;» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP, ISO), Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Δεν αρκεί η μετονομασία ενός υπουργείου σε υπ. Διατροφής για να αποκτήσουμε ως χώρα διατροφική πολιτική. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας (τα Ελληνόπουλα είναι σήμερα στις πρώτες θέσεις της παχυσαρκίας σε επίπεδο Ε.Ε.), τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από... την αρχή (back to square one, που λένε και οι Αγγλοι).
Να σχεδιάσουμε νέα μαθήματα διατροφής για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, να αρχίσει ο ΕΦΕΤ να παράγει διατροφική πολιτική, να χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία ερευνητικά προγράμματα που να βλέπουν το πρόβλημα της παραγωγής τροφίμων, της διατροφικής τους αξίας, αλλά και της ασφάλειάς του με ολιστικό τρόπο.
Γιατί να εμπιστευθούμε μια ευρωπαϊκή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όταν κάλλιστα η χώρα μας θα μπορούσε να συστήσει μια ανάλογη με Ελληνες ειδικούς, πολύ καλύτερους γνώστες της ελληνικής διατροφής και γεωργίας; Το μπαλάκι πρέπει να περάσει στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης! Τα ζητούμενα θα πρέπει πρώτιστα να είναι: α) πώς επιλέγονται οι προμηθευτές φρούτων και β) αν ελέγχονται τα φρούτα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, και μετά αν έχουμε πραγματική αξιοκρατία (όχι επανάληψη του opengov!) και αληθινή ανεξαρτησία της επιτροπής».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010
Φρουτοπία στα θρανία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου