Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ενα στα δέκα παιδιά θύμα σχολικής βίας

Τα περιστατικά εκδηλώνονται με υψηλότερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο

Στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου παρατηρούνται συχνότερα κρούσματα σχολικής βίας. Ενα στα δέκα παιδιά- από το σύνολο των μαθητών - έχει πέσει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο, ενώ οι μαθητές οι οποίοι ασκούν βία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 5%. Τα αγόρια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας στο σχολείο σε σχέση με τα κορίτσια, σε αναλογία τρία προς ένα.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι ...
...εκπρόσωποι της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), με αφορμή την ενημέρωση για την πορεία της λειτουργίας της συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής «Σύνδεσμος 801 801 1177» και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων «116111».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έρευνες δείχνουν ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με υψηλότερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ μειώνονται στο λύκειο. Επίσης οι μισοί από τους μαθητές που έχουν πέσει θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός. Οι υπόλοιποι μιλούν για αυτό σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή στους γονείς τους.

Οπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι.Τσιάντης, τα παιδιά-θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη. Μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος- σημείωσε-, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: