Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Τοποθέτηση στη Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Η τοποθέτηση έγινε χωρίς χειρόγραφo και ειπώθηκαν περίπου αυτά...

Συναδέλφισσες /συνάδελφοι

Εκ μέρους της ΔΑΚΕ να σας ευχαριστήσουμε για την πρωτιά στις πρόσφατες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που για το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας  ξεπέρασε στο σύλλογό μας το 50%.

Θα προσπαθήσουμε με συναδελφικότητα, εργατικότητα και πνεύμα δικαίου να εκπροσωπήσουμε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο όλους τους συναδέλφους χωρίς παραταξιακές παρωπίδες και πελατειακές σχέσεις, στηρίζοντας δίκαια αιτήματά τους και... προασπίζοντάς τους από διοικητικές αυθαιρεσίες.

Ως παράταξη αποφασίσαμε συλλογική εκπροσώπηση με εναλλαγή θητειών και έτσι για το 2017 αιρετός στο ΠΥΣΠΕ θα είναι ο υποφαινόμενος ως πλειοψηφών   με αναπληρωματικό τον Νίκο Μαρίνη από το 1ο Δ.Σ Νέου Ψυχικού και στη συνέχεια για το 2018 θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στον Σωτήρη Γεωργόπουλο από το 6ο Δ.Σ Βριλησσίων με αναπληρωματικό τον Νίκο Βλαχόπουλο, συνάδελφό μας από το σύλλογο "Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ" 
Και να ξέρετε κάτι: Θα προσπαθήσουμε τα αυτιά, τα τηλέφωνα και κυρίως τα μυαλά μας να είναι ανοιχτά.

Αλλά και στο σύλλογο μας τον «ΠΕΡΙΚΛΗ» η ΔΑΚΕ διεκδικεί την πρωτιά στις σημερινές εκλογές και ζητά την στήριξή σας για να ηγηθεί, χωρίς ουδεμία  διάθεση  έπαρσης ή αλαζονικής στάσης. Μακριά από εμάς οι τίτλοι, οι καρέκλες, οι μονιμότητες. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε. Πρόσφατο παράδειγμα οι εκλογές για τη θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης της Β΄Αθήνας. Ουδείς υποψήφιος από τη ΔΑΚΕ του «ΠΕΡΙΚΛΗ». Όχι γιατί δεν έχουμε ατομικές φιλοδοξίες που είναι θεμιτές άλλωστε. Αν και οι πιθανότητες εκλογής κάποιου από εμάς στη θέση  Διευθυντή Εκπαίδευσης ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλες,  προτιμήσαμε να μείνουμε στα σχολεία μας για να σας κοιτάμε στα μάτια παρά να συμβιβαστούμε και να στηρίξουμε αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που γυρίζουν πίσω το Δημόσιο Σχολείο.

Η διάθεση να ηγηθούμε του Συλλόγου πηγάζει από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια που  οι αριστερές παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία βρισκόμαστε σε τέλμα. Με απόλυτο σεβασμό στους συναδέλφους των αριστερών σχημάτων για τη διάθεση προσφοράς τους, θεωρούμε ότι ο σύλλογος την τελευταία τετραετία λειτούργησε ιδεοληπτικά και πάσχει από αναποτελεσματικότητα με επακόλουθο την "απομαζικοποίησή" του. Εύκολα μπορείτε να το αντιληφθείτε, αν κοιτάξετε γύρω σας και μετρήσετε τους παρευρισκόμενους. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις δράσεις του συλλόγου. Οι συνάδελφοι μάς έχουν γυρισμένη την πλάτη.

Και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι.

Εμείς ως ΔΑΚΕ δεν θα προτείνουμε να βγείτε στους δρόμους κατά του Ομπάμα.

Δεν θα σας καλέσουμε να διαδηλώσετε κατά του Μοσκοβισί του Ευρωπαίου Επιτρόπου που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα εγκαινιάσει σε λίγο ένα δημόσιο σχολείο- κόσμημα στην περιοχή μας, επειδή κατασκευάστηκε μέσω συγχρηματοδότησης  Ε.Ε και  ιδιωτικού φορέα.

Εμείς ως ΔΑΚΕ δεν θα αγιοποιήσουμε  κομμουνιστές "ηγέτες"/δικτάτορες  που περιχαράκωσαν τους λαούς τους σε κλειστά σύνορα, στερώντας ατομικές ελευθερίες και μοιράζοντας φτώχεια.

Για εμάς και την ιδεολογία μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πατρίδας μας είναι μονόδρομος. Ναι, αυτήν την Ευρώπη θέλουμε για να ζούμε,  έστω με τις αδυναμίες της, με τις παθογένειες και τα λάθη της και μέσα σε αυτήν την Ευρώπη αξίζει να δώσουμε τις μάχες μας για να την κάνουμε καλύτερη, για την διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών, για περισσότερη δημοκρατία. Ναι, σ΄αυτήν την Ευρώπη αξίζει να ζούμε για να δίνουμε αγώνες  κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύη, ανθρωπιάς και  για μια  Παιδεία που θα εξασφαλίζει ίσες μορφωτικές ευκαιρίες για όλα τα Ελληνόπουλα με σεβασμό βεβαίως στην διαφορετικότητα και αξιοπρέπεια  για τον εκπαιδευτικό μέσα από την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική του ανέλιξη.

Ο Σύλλογος χρειάζεται αλλαγή πλεύσης για να γίνει αποτελεσματικός, για να μπορέσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων που τον έχουν απαξιώσει.

Και για να γίνει αυτό οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλες οι παρατάξεις. Σίγουρα υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, χαοτικές σε πολλές περιπτώσεις ίσως. Όλοι όμως συμφωνούμε για ένα διεκδικητικό σωματείο που θα συσπειρώνει στον κοινό στόχο για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ας ανοίξει επιτέλους η συζήτηση. Ένας διάλογος ειλικρινής χωρίς μύθους, χωρίς στεγανά, χωρίς ταμπέλες, χωρίς στρεβλώσεις. Και στον διάλογο αυτό κανείς δεν χρειάζεται να καταθέσει πιστοποιητικά «συνδικαλιστικοφροσύνης» και κανείς δεν πρέπει να χαϊδέψει αυτιά.

Να κοιτάξουμε με θάρρος την πραγματικότητα: Τι ωφέλησε το συνδικαλιστικό κίνημα; Ποιες λογικές και τακτικές πισωγύρισαν το δημόσιο σχολείο; Τι είναι εφαρμόσιμο και τι ανεδαφικό; Τι είναι ρεαλιστικό και τι άκρατος λαικισμός; Ποιος τελικά είναι ο συντηρητικός και ποιος εκπροσωπεί το προοδευτικό;

Να ρωτήσουμε και τους συναδέλφους μας στα σχολεία. Είμαι βέβαιος ότι από τις απαντήσεις θα εκπλαγούμε. Αν και κατά βάθος γνωρίζουμε όλοι ότι ο ισχυρότερος συντηρητισμός σήμερα φορά προοδευτική λεοντή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εθνολαϊκισμός των  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μάς κυβερνά.

Άλλωστε, όπως έγραφε και ο Ρόμπερτ Γουίλσον: «Χρειάζονται μόνο 20 χρόνια για έναν ριζοσπάστη να καταλήξει συντηρητικός χωρίς να αλλάξει ούτε μια ιδέα»
Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας μπορούμε να διακρίνουμε πολλούς τέτοιους…


---------------------------------------------------------------------

Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» (πηγή:Βασίλης Φουρτούνης)

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ψηλά στον Υμηττό με τον Περιβαλλοντικό/Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντοπεύκου-Παραδείσου- Πευκακίων


Και από την Ήπειρο με τα φιλαράκια  στον Υμηττό με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο της γειτονιάς μας.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου... ανάβουμε κερί στη μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού που στέκει αιώνες φάρος Ορθοδοξίας στην ανατολική πλευρά του βουνού  και συγκεντρωνόμαστε καμιά σαρανταριά φίλοι και μέλη του συλλόγου στο πλάτωμα έξω από το μοναστήρι.

Η πρόεδρος Βούλα Κουτσογιάννη ορεξάτη για δράσεις και ο έμπειρος στα ορειβατικά γιατρός μας Μιχάλης Γαβράς αναλαμβάνουν... να μας μυήσουν στα μυστικά του βουνού.

Περπατάμε για καμιά ώρα σε μονοπάτια που μυρίζουν νοτισμένο χώμα και φτάνουμε στη σπηλιά του λιονταριού.

Η επιστροφή λόγω βροχής λίγο δύσκολη, αλλά οι εμπειρίες πλούσιες....τα υπόλοιπα στο βίντεο και στις φωτογραφίες.





































Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Βιντεοσκοπημένο οδοιπορικό στην Ήπεριο

Φαράγγι  Βίκου με Νίκο Μαρίνη,
Κώστα Πρέντζα, Βασίλη Λιακόπουλο
(18/11/2016)
Όσοι επιστρέφουν από διακοπές, αποδράσεις, εξορμήσεις  σπεύδουν να γράψουν πώς τα περάσανε, πού πήγανε, τι φάγανε, τι φορέθηκε ή δε φορέθηκε.

Δεν συνηθίζω να το κάνω αλλά υποκύπτω με δυο εντελώς ερασιτεχνικά βιντεάκια αφιερωμένα στα τρία φιλαράκια, τον Κώστα, τον Νίκο και το Βασίλη για το τετραήμερο 17/20 Νοεμβρίου 2016 και τις ωραίες, ηπειρώτικες εικόνες που μοιραστήκαμε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο ζεύγος Κώστα-Ευαγγελία και στη φίλη τους Ίνα για την φιλοξενία, τις ξεναγήσεις και την αξέχαστη βραδιά τσίπουρου στη Μολυβδοσκέπαστη Ιωαννίνων...




Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Δωρεάν σχολικά γεύματα. Γιατί όχι και στην Αγία Παρασκευή

Δήλωση στη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής (10-11-2016)

 Στις δύσκολες εποχές που η οικονομική κρίση βαθαίνει, αυξάνοντας τις ανισότητες ιδιαίτερα στη νέα γενιά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να σκύψει με ευαισθησία στο πρόβλημα της καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και της παιδικής φτώχειας, καλλιεργώντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά μας.

Περιφέρειες και δήμοι ανά την επικράτεια αλλά και το Υπουργείο Παιδείας δουλεύουν προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς εξασφαλίζουν δωρεάν υγιεινά γεύματα για τους μαθητές.

 Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο δήμος καταγωγής μου ο οποίος με ιδίους πόρους 60.000 ευρώ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ινστιτούτο Prolepsis τρέχει από τη φετινή σχολική χρονιά πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Επισημαίνω ακόμα ότι προσφάτως ο Υπουργός Παιδείας και η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισαν δεκατιανό για 11.000 παιδιά στο νομό Αττικής για το σχολικό έτος 2016-17 και εξήραν δημοσίως το ρόλο των εταιριών που στηρίζουν τη δράση αυτή.

Στην Αγία Παρασκευή, για να έρθω και στα του Δήμου μας, αν και συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της νυν δημοτικής αρχής η δέσμευση εξασφάλισης πρωινού και γεύματος σε μαθητές, δυόμισι χρόνια από τότε δεν έχει προχωρήσει κάτι σχετικό.Δεν αμφισβητούμε καλές προθέσεις και κοινωνικές ευαισθησίες. Ασφαλώς και υπάρχουν αλλά από μόνες τους δυστυχώς δεν παράγουν αποτέλεσμα.

Oι καλές πρακτικές υπάρχουν, είναι γνωστές και εφαρμόζονται ήδη σε άλλους δήμους. Ας τις  μελετήσουμε και εμείς εδώ στην Αγία Παρασκευή και ας υιοθετήσουμε ανάλογα προγράμματα ξεκινώντας  από την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Διαβάστε περισσότερα...

Περί αποπομπής Φίλη


Σχόλιο για την αποπομπή Φίλη (από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής/10-11-2016)

Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι με τον πρώην Υπουργό Παιδείας μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Επιπλέον με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε τον Μάιο για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θεωρώ ότι έφερε πισωγύρισμα στο δημόσιο σχολείο κάτι το οποίο είχαμε αναδείξει σε παλαιότερη συνεδρίαση τον περασμένο Μάιο. 

Θεωρώ όμως άστοχες τις δηλώσεις του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις οποίες καταφέρθηκε  με προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην Υπουργού σε συνέντευξή στο ΣΚΑΙ. Χαρακτηρισμούς που απαξιώνουν όχι μόνο το πρόσωπο αλλά και τον θεσμό του Υπουργού Παιδείας.

 Ο ρόλος της εκκλησίας είναι διακριτός και οφείλουμε να το σεβόμαστε όλοι, κληρικοί και λαϊκοί και να είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

 Η δε στάση του Πρωθυπουργού να αποπέμψει τον υπουργό του αποτελεί όνειδος όχι μόνο για την Αριστερά αλλά και για την νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας. Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός, ούτε του πλέον συντηρητικού κόμματος δεν έχει υποκύψει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας ολισθαίνει καθημερινά. Και στον θλιβερό του κατήφορο δεν διστάζει να ξεπουλήσει ιδέες ακόμα και την ψυχή του προκειμένου να παρατείνει έστω και για λίγο την παραμονή του στην εξουσία.

 Και αυτό το θεωρώ επικίνδυνο για την πατρίδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Συνεργασία οικογένειας/σχολείου

( Αναζητώντας καλύτερους τρόπους συνεργασίας με τους γονείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών μας και συζητώντας στο γραφείο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο αρχών που προτείνουμε στους γονείς για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία η οποία θα στηρίζεται στη διαμόρφωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης, σεβασμού , αποδοχής… Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη δασκάλα μας στο Τμήμα Ένταξης Χαρούλα Καργιώτη που εισηγήθηκε το κείμενο. Η επιστημονική γνώση και οι καθημερινές εμπειρίες της πολύτιμες) 

 Αποτελεσματική συνεργασία οικογένειας και σχολείου για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη συμπεριφορά και στις σχέσεις των παιδιών 

 Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι πιο σημαντικοί και καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Για να εξελιχθεί το παιδί σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, υπεύθυνη και ελεύθερη,... πρέπει το σχολείο και η οικογένεια να ακολουθούν μια ενιαία παιδαγωγική αντίληψη κι έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Η επικοινωνία μεταξύ οικογένειας – σχολείου είναι αποτελεσματική όταν στηρίζεται στη διαμόρφωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής.

Η αποτελεσματική συνεργασία σχολείου – οικογένειας είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς και η καλλιέργεια καλών σχέσεων μεταξύ των παιδιών. Μέσα από τη συνεργασία θα οριστεί αρχικά το πρόβλημα και θα διευκρινιστούν οι διαστάσεις – παράμετροι του. Θα τεθούν ξεκάθαροι και κοινά αποδεκτοί στόχοι και θα προγραμματιστούν δράσεις από το σχολείο και τους γονείς. Συχνές συναντήσεις στο χώρο του σχολείου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και συμβάλλουν στην ουσιαστική ενημέρωση όλων μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε τον ίδιο σκοπό: το καλό των παιδιών. Οι ενέργειές μας, λοιπόν, πρέπει να υπηρετούν το σκοπό αυτό.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί

Προσέχουμε:

• να μην λύνουμε τις διαφορές μας μέσω τηλεφώνου, έξω από τα κάγκελα του σχολείου ή ως γονείς εμείς με τα παιδιά των άλλων.
• να μην κατηγορούμε και να μην προσβάλλουμε τα παιδιά των άλλων και τους ίδιους.

Φροντίζουμε:

 • ως γονείς να ενημερώνουμε επίσημα το σχολείο για τυχόν ιδιαιτερότητες των παιδιών μας ώστε να μπορούν να λάβουν τη στήριξη που τους αξίζει και ως εκπαιδευτικοί να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και μαθητριών μας.
• ως γονείς να λέμε τους προβληματισμούς – παράπονά στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και στη διεύθυνση του σχολείου και όχι μπροστά σε κοινό φέρνοντας σε δύσκολη θέση άλλους μαθητές και γονείς και
• ως εκπαιδευτικοί να ενημερώνουμε έγκαιρα και κατ’ ιδίαν τους γονείς για μικρά προβλήματα πριν αυτά γίνουν μεγάλα.

Θυμόμαστε ότι:

• Στο σχολείο φοιτούν παιδιά πολλών οικογενειών, η κάθε μία με διαφορετικούς κανόνες, αξίες και αντιλήψεις που οφείλουν όμως να σέβονται το χώρο του σχολείου, τους νόμους, τους κανόνες και τις αρχές που αυτό υπηρετεί. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να γνωστοποιούν και να προφυλάσσουν αυτούς τους κανόνες.
• Βασικός κανόνας είναι ότι το σχολείο ανήκει σε όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι αποδεκτά, διαθέτουν χαρίσματα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Γονείς και εκπαιδευτικοί σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των παιδιών.

 Για να αντιμετωπίσουμε το θυμό και την επιθετικότητα των παιδιών γονείς και σχολείο:

 • Δίνουμε τις σωστές διαστάσεις στα προβλήματα που προκύπτουν (ούτε μεγαλοποιούμε, ούτε υποτιμούμε).
• Θυμόμαστε ότι κοινή επιδίωξή μας είναι να κατευθύνουμε σωστά τα παιδιά και ΟΧΙ να τα τιμωρούμε.
• Αναζητούμε το κίνητρο της κακής συμπεριφοράς. Τι προηγήθηκε της κακής συμπεριφοράς; Ποια είναι η αιτία της;
• Επισημαίνουμε ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν δύο τουλάχιστον απόψεις. Ακούμε όλες τις πλευρές.
• Επικεντρωνόμαστε στο δικό μας παιδί: «Εγώ είμαι η δική σου μαμά, δεν θέλω να μου πεις τι έκανε ο Σπύρος / ο Νικόλας, αλλά τι έκανες εσύ, πώς πέρασες εσύ».
• Παροτρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις: «Πώς αισθάνθηκες; Το είπες; Τι έκανες για αυτό; Τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις;».
 • Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μπαίνουν στη θέση του άλλου: «Γιατί νομίζεις ότι το έκανε αυτό; Πώς πιστεύεις ότι αισθάνθηκε;» (καλλιέργεια ενσυναίσθησης).
• Πολλές φορές μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη της άσχημης συμπεριφοράς μέσα από τη συνεχή ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς και την αγνόηση της κακής συμπεριφοράς ιδίως όταν δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών.
• Θεσπίζουμε όρια και κανόνες μαζί με τα παιδιά. Οι κανόνες είναι καλό να έχουν θετική διατύπωση γιατί έτσι αποτελούν οδηγίες για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά και για το τι περιμένουμε εμείς από αυτά.
• Δίνουμε λογικές εξηγήσεις στα παιδιά. Πολλές φορές δεν τους είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας.
• Όταν το δικό μας παιδί δεν μπορεί να ακολουθήσει ή να σεβαστεί τα όρια και τους κανόνες είναι δική μας ευθύνη να συνεργαστούμε με το σχολείο και να το βοηθήσουμε να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του.
• Καθορίζουμε λογικές και δίκαιες συνέπειες (πχ στέρηση προνομίων) για την συνεχιζόμενη άσχημη συμπεριφορά με ήρεμο και ψύχραιμο τρόπο.
• Ενθαρρύνουμε και επαινούμε τα παιδιά όταν ζητούν βοήθεια για να λύσουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
 • Πάντα χαρακτηρίζουμε τη συμπεριφορά του παιδιού ως κακή κι όχι το ίδιο το παιδί. Όχι «Είσαι κακό παιδί», αλλά «Αυτό που έκανες είναι λάθος» (και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά των άλλων).
• Εμείς οι ίδιοι γινόμαστε πρότυπο καλής συμπεριφοράς για τα παιδιά προτείνοντας και ακολουθώντας λύσεις που προάγουν την επικοινωνία και τη συνεργασία.

 Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ο "λόγος" που... έχει λόγο να λέγεται

Κων/νος Μπληζιώτης
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
Δ/ντής 8ου Δ.Σ Αγ. Παρασκευής
Βρήκα ενδιαφέρουσα την ομιλία  για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που εκφώνησε ο συνάδελφος  Διευθυντής του 8ου Δ.Σ Αγίας Παρασκευής Κωνσταντίνος Μπληζιώτης  ανήμερα της εθνικής επετείου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Θεωρώ ότι ξεφεύγει από τους συνήθεις  "πανηγυρικούς", έχει κάτι να πει  και γι΄αυτό τήν μοιράζομαι με τους αναγνώστες του ιστολογίου: 

"Αιδεσιμοσιολογιότατοι ιερείς, εφημέριοι του ναού τούτου.
Αναγνωρίσιμοι και μη αναγνωρίσιμοι πολίτες του δήμου της Αγίας Παρασκευής.

28η Οκτωβρίου 2016 σήμερα.
Μια μέρα που ξυπνούν μνήμες,... μνήμες ηρωικές, μνήμες προβληματισμού για το παρόν, για το μέλλον…
Δε θα σας μιλήσω για τον τορπιλισμό του ¨΄Ελλη¨… Δε θα σας μιλήσω για τον Ιταλό πρεσβευτή Γκράτσι… Δε θα σας μιλήσω για το φασισμό στην Ευρώπη τα χρόνια εκείνα και για τους αντιπροσώπους του Χίτλερ κα Μουσολίνι. Εξάλλου τα περισσότερα τα γνωρίζετε!
Θα σας μιλήσω για το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, για το όχι του λαού μας. Θα σας μιλήσω για τον παππού μου και για το δικό του αγώνα και το δικό του ΟΧΙ.
Περήφανος γι΄αυτόν κρατώντας ένα ημερολόγιο ψυχής από το μέτωπο. Ένα ημερολόγιο ψυχής που μου άφησε παρακαταθήκη λίγα χρόνια πριν πεθάνει. Η ευθύνη γι΄αυτό που κρατώ είναι μεγάλη. Με επέλεξε ανάμεσα στα 5 παιδιά του, 11 εγγόνια του και 16 δισέγγονά του.
Έβαλε την πατρίδα πάνω από τα προσωπικά του συμφέροντα.
Επί χρόνια καμαρώνω για τους αγώνες του και θριαμβολογώ για τα κατορθώματα και τους ηρωισμούς της γενιάς του. Φοβάμαι ότι τα χρόνια που ακολούθησαν κάποιες γενιές προηγούμενες, η δική μου γενιά και κάποιες μετέπειτα από μένα κατασπαταλήσαμε την ελευθερία που εκείνος και η γενιά του μας χάρισαν.
Γράφει κάπου στο ημερολόγιό του:
«Είναι αδύνατον να αφήσομεν εμείς η σημερινή γενεά να απωλεσθεί αύτη η ιερά ελευθερία που ενεμφανίσθει και εστερεώθη με το αίμα χιλιάδων ελληνικών σωμάτων».
Δεν ξέρω αγαπητοί μου τι πρέπει να κάνω σήμερα. Πιάνω πένα να γράψω για τη σημερινή μέρα, προσπαθώ να βγάλω μεγάλα λόγια αλλά δε μου βγαίνουν. Η εθνική μου αξιοπρέπεια καμώνεται και προσποιείται ότι γιορτάζει κάτω από το αυστηρό βλέμμα της επιτήρησης αλλά και της επικείμενης όπως και των μελλοντικών αξιολογήσεων.
Πατρίδα «πεδίο βολής φθηνό»
Πατρίδα, Κατοχή, Αντίσταση. Οι λέξεις άδειασαν με τα χρόνια. Ελπίζω να μην άδειασαν και οι ζωές μας! Αγαπητέ μου παππού! Αν με ακούς από εκεί πάνω σου ζητώ συγγνώμη γιατί εγώ και η γενιά μου δε σου μοιάσαμε πολύ ή σου μοιάσαμε τόσο λίγο!!! Δε θέλω να λιποψυχήσουν οι λέξεις! Δε θέλω να λιποψυχήσει το φρόνημα των ανθρώπων! Δε θέλω να λιποψυχήσει η θέληση των ανθρώπων να παραμείνουν αδούλωτοι!...
Εδώ θα παραμείνουμε! Δε θα φύγει κανείς!
Θα μείνουμε να φυλάμε τα πεζούλια που άφησε ο παππούς μου, θα μείνουμε εδώ και θα μοιραστούμε την φτώχεια, την ανάγκη, την οργή!
Η εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα τη γιορτή της Αγίας Σκέπης. Η εικόνα δείχνει την Παναγία με ανοιχτή αγκαλιά και το Απολυτίκιο αναφέρει: «σκέπεις τον λαόν Σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλής».
Ταιριάζει η εθνική επέτειος με το νόημα της θρησκευτικής εορτής. Πάνω από τον αγώνα των Ελλήνων σκέπει η Παναγία. Σε αντίθετη περίπτωση θα κοιτούσε αλλού. Ο Θεός δεν κάνει φυλετικούς και εθνικούς διαχωρισμούς. Είναι μόνο Αγάπη και Ελευθερία.
Θα σας αφήσω με ένα ερώτημα. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Έλληνες είπαν το ΟΧΙ. Μετά τη 28η Οκτωβρίου 2016 τι;;;;;

Υ.Γ. 6000 ήρωες βρίσκονται ακόμα θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους κάπου στην Αλβανία. Πότε επιτέλους θα φτιάξουμε τα εθνικά νεκροταφεία; (Υπάρχει σχετική απόφαση του 1980 που δεν υλοποιήθηκε ποτέ)
Αγαπητέ μου παππού,
Εύχομαι κάποια στιγμή τα εγγόνια και τα δισέγγονα των συμπολεμιστών σου που χάθηκαν να έχουν τον τόπο, το χώρο, το σημείο που θα μπορούν να διατηρούν άσβεστη τη μνήμη μ΄ ένα άσβεστο καντήλι ή έστω να μπορούν να ανάψουν ένα κερί.
Κλείνω με τους στίχους: Σταυρωμένη Πατρίδα/ μες στα μάτια σου είδα/ της ανάστασης φως!!! 

Μπληζιώτης Κων/νος Δάσκαλος στην Ειδική Αγωγή"
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Αποτελέσματα εκλογών για το ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘήνας (συγκεντρωτικά/συγκρτικά 2014-2016/σειρά εκλογής υποψηφίων ΔΑΚΕ)




Βάσει των αποτελεσμάτων της 2ας Νομεβρίου η ΔΑΚΕ Π.Ε  αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στο ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας υπερδιπλασιάζοντας τις ψήφους της και αυξάνοντας τα ποσοστά σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014 κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Χρέος μας, ως παράταξη, να εκπροσωπήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς της Β΄Αθήνας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με συνέπεια χωρίς παραταξιακές παρωπίδες, πελατειακές σχέσεις και λογικές "εξυπηρέτησης"

Προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου για την τιμητική  πρωτιά σε σταυρούς προτίμησης.


 
Διαβάστε περισσότερα...