Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής (29-3-2016)

Ξεκινάω την ενημερώση για τις ερωτήσεις, τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις που καταθέτω στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα προσπαθήσω να διανθίζω τα κείμενα με σκέψεις που είτε παρέλειψα να αναφέρω στο Δ.Σ λόγω χρόνου, απώλειας μνήμης (πενηντατρία, ρε γαμώτο) είτε για να ομορφαίνει κάπως το στεγνό γραφειοκρατικό κείμενο και  να αποκτά λίγο ενδιαφέρον να παίρνουμε και κανένα like παραπάνω. Θα μεταφέρω ακόμα, όσο πιο αντικειμενικά μπορώ και περιφραστικά βεβαίως (πρακτικογράφος ούτε είμαι ούτε θέλω να γίνω) σχόλια για τις εισηγήσεις-τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής, τις θέσεις των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων και τις συνεδριάσεις γενικότερα.

Να εξηγηθούμε από την αρχή. Εδώ είναι η δική μου ματιά. Σύμφωνοι; Η  κριτική, οι διορθώσεις και οι προτάσεις σας καλοδεχούμενες και ωφέλιμες. Τις κάνετε με σχόλιο στην ανάρτηση, τις στέλνετε στο mail: logothetis63@sch.gr, τις συζητάμε και από το τηλέφωνο αν θέλετε: 6945303572.

 Υπάρχουν βεβαίως και οι αλήθειες των άλλων. Να μάς τις λένε και να τις γράφουνε...

Κυρίως πιάτο για σήμερα η 11η συνεδρίαση (29-3-2016) με ένα κάπως μεγάλο κείμενο. Συγχωρέστε το αλλά το κάνω για πρώτη φορά. Ελπίζω να  διορθωθώ στην πορεία.

Για τους μη γνωρίζοντες, με την έναρξη των συνεδριάσεων, άπαντες από τον Δήμαρχο ως τον τελευταίο Δημοτικό Σύμβουλο, απολαμβάνουμε δικαιώματος ερωτήσεων και δηλώσεων.

Σήκωσα το χέρι και γράφτηκα στον κατάλογο. Ήθελα να ρωτήσω το Δήμαρχο για το προσφυγικό και για την απάντηση που περιμένω στην ερώτηση που του έστειλα στις 19/3/2016. Θα μιλούσα τελευταίος αλλά με κάλυψαν οι ερωτήσεις -δηλώσεις συναδέλφων και αρκέστηκα να πω μόνο, ότι ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, σαφής και συγκεκριμένος, σεβόμενος το χρόνο που μου αναλογεί ως Δημοτικός Σύμβουλος και αποφεύγοντας επαναλήψεις και επικαλύψεις.  Για την αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου αναφερόμουν, στο ιστολόγιο αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετε. Εδώ λέμε μια κουβέντα παραπάνω ή και πολλές.

Αν και ρωτήθηκε δυοτρείς φορές ο Δήμαρχος  δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της απάντησης στην επιστολή του Υφυπουργού Εσωτερικών για την ύπαρξη ή μη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας. Αρνήθηκε να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίλησε για μια περί προσφύγων ημερίδα; συζήτηση; δεν το κατάλαβα, χωρίς να διευκρινίσει το πού και πότε και μας είπε ότι δεν προβλέπεται φιλοξενία σε κλειστούς ή ανοικτούς δημόσιους χώρους της Αγίας Παρασκευής για την ώρα τουλάχιστον και  κατά δήλωσή του. Για την περίπτωση που θα συζητιόταν το θέμα είχα ετοιμάσει ένα σύντομο σκεπτικό που κατέληγε στη διαπίστωση ότι η Αγία Παρασκευή δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων με παράλληλη εξασφάλιση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας.

Στο 3ο θέμα και ύστερα από τα ευχαριστήρια του Προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ στα απερχόμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, επανήλθα για καμιά εικοσαριά δευτερόλεπτα στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής και συγκεκριμένα στο σημείο που κάνοντας αυτοκριτική ανέφερα τον ΠΑΟΔΑΠ και την εννιάμηνη θητεία μου ως μέλους του Δ.Σ. Προς αποσαφήνιση και αποφυγή παρερμηνειών τόνισα ότι η συνεργασία μου με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ και τους εργαζόμενους στον οργανισμό ήταν αρμονική. Άλλωστε οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι ξεκάθαροι, έχουν τεθεί δημόσια και δε χρειάζεται να μηρυκάζονται, ειδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καλό είναι να στοχεύει στην αναβάθμισή του, επικεντρώνοντας στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και στα θέματα της Η.Δ, αποφεύγοντας  ανούσιες κοκορομαχίες και θορυβώδεις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Ήμουν προετοιμασμένος να ψηφίσω το 11ο θέμα περί Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου με το Ε.Μ.Π για τη διερεύνηση της χωρικής στρατηγικής παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων. Οι σοβαρές ενστάσεις, νομικές και όχι μόνο, που κατέθεσε στο Συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς προβλημάτισαν πολλούς  συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους. Περίμενα ότι ο Δήμαρχος  θα τις λάβει υπόψιν του, θα αποσύρει το θέμα, θα μελετήσει προσεχτικά την κάθε λεπτομέρεια ( 64.000 ευρώ είναι πολλά  τα λεφτά, ρε φίλε) και θα επανέλθει. Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην ψηφοφορία. Επέλεξα να απέχω. Διακριτικά βγήκα έξω και άναψα τσιγάρο.

12ο θέμα. Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 4-12 ετών.  Βάσει της εμπειρίας από παλαιότερα προγράμματα του Δήμου μας και έρευνας  σε άλλους δήμους δήλωσα ότι τα προγράμματα αυτά καλό είναι να δίνουν προτεραιότητα απασχόλησης στα παιδιά και των δύο εργαζόμενων γονέων, επειδή ειδικά  οι εργαζόμενες μαμάδες που  τα τραβάνε όλα αντιμετωπίζουν σοβαρότερα πρόβλημα απασχόλησης των παιδιών τους στις ώρες εργασίας τους σε σχέση με τους άλλους γονείς. Σέβομαι απόλυτα τις δυσκολίες των υπόλοιπων οικογενειών και ειδικά των άνεργων μητέρων  αλλά το επιχείρημα να προηγούνται  οι άνεργοι επειδή για δεκαπέντε πρωινά του Ιουλίου - τόσο κρατάει το πρόγραμμα- ντάλα καλοκαίρι  με καύσωνα και άδεια  πρωτεύουσα   να αφήνουν τα παιδιά  στα σχολεία και να ψάχνουν για δουλειά δεν νομίζω πώς ευσταθεί και μάλλον προς τον λαϊκισμό τείνει.

Κατέθεσα και τέσσερις προτάσεις, όσο πιο συγκεκριμένες μπορούσα :

1. Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και των οικογενειών που έχουν προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στις δύο φάσεις του προγράμματος. (20/6/2016- 8/7/2016 και 11/7/2016- 29/7/2016)

2. Η προκήρυξη να συμπληρωθεί με τη φράση: « Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων ξεπεράσει τον αριθμό των θέσεων, προηγούνται τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων, των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και των οικογενειών που έχουν προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ.

3. Να υπάρχει συμβολική τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα για όλες τις κατηγορίες για τις οποίες ο Δήμος προτείνει δωρεάν συμμετοχή –αυτονόητη η απαλλαγή πολυτέκνων και απόρων - 10 ευρώ ανά μαθητή. ( Τα 10 ευρώ ανά μαθητή για τρεις ή και έξι εβδομάδες δημιουργικής απασχόλησης εκτιμώ ότι: α. δεν είναι και κανένα τεράστιο ποσό για όσους γονείς έχουν πραγματικά την ανάγκη συμμετοχής των παιδιών τους στο πρόγραμμα. β. Πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους δηλώνουν ότι «αφού είναι δωρεάν το πρόγραμμα ας φεύγει το παιδί από το σπίτι να ησυχάζω. (σκληρό αλλά να ακουστεί, υπάρχουν και τέτοιοι γονείς δυστυχώς) και 3. Εκτιμώ ότι θα μειώσει το κόστος του προγράμματος για το Δήμο μας  κατά 5.000 ευρώ περίπου.

4. Στα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι γονείς στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και για ευνόητους λόγους να προστεθεί και  πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση για δυνατότητα άθλησης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας μάλλον δεν πρέπει να εκτίμησε καμία πρόταση και γι΄αυτό τις απέρριψε και τις τέσσερις. Εντάξει με τις τρεις πρώτες. Κολλάμε πότε πότε σε ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Λογικό, άνθρωποι είμαστε κι εγώ το παθαίνω καμιά φορά. Θυμήθηκα τον καθηγητή Αγγελίδη στις Πολιτικές Επιστήμες του  Παντειου. "Το Φιλεύθερο Επιχείρημα", δύσκολο μάθημα, παλούκι. Το πέρασα με πολλή μελέτη και ένα οχταράκι: "Στη μεγάλη σκακιέρα της ζωής το κάθε άτομο,  ξεχωριστό Κομμάτι,  έχει τη δική του αρχή κίνησης"Τα λόγια του Άνταμ Σμιθ. Φιλοσοφία ζωής.  Πολύ  μπροστά ο Σκωτσέζος, επίκαιρος και διαχρονικός.

Η  τέταρτη πρόταση όμως, γιατί; Τριάντα χρόνια στα σχολεία, έξι χρόνια Αιρετός στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Διορθώνει παράλειψη  που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών, δεν ρίχνει την κυβέρνηση!

Στην δευτερολογία επέμεινα επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία  παιδιών με καρδιολογικά ή αναπνευστικά  προβλήματα ας πούμε, από τη μη προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων για δυνατότητα άθλησης, δεδομένου ότι το πρόγραμμα προβλέπει αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πεζοπορίες, αθλητικούς αγώνες κλπ. Για να μην τρέχουν οι γονείς στους γιατρούς πρότεινα να καταθέτουν κατά την εγγραφή στο πρόγραμμα, αντίγραφο του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητών (Α.Δ.Υ.Μ) το οποίο μπορούν να παραλαμβάνουν από το σχολείο φοίτησης  μαζί με τη βεβαίωση φοίτησης που προβλέπεται ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό στην προκήρυξη.(Θα μου τα ψάλλουν οι Διευθυντές και οι Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων – όποιος αγαπά παιδεύει- για την γραφειοκρατία που τους προστίθεται αλλά με την υγεία των παιδιών δεν παίζουμε )

Ο Αντιδήμαρχος μετά και από τη συγκαταβατική ματιά του Δημάρχου το είδε  θετικά και θα το εξετάσει. Αμήν...

Το 13ο θέμα ήταν ένα ψήφισμα προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα την Ψυχολογική Υποστήριξη Μαθητών. Απέδωσα τα εύσημα στο Τμήμα Παιδείας, στη Δ/νση Δ.Ε Β΄Αθήνας και στην Ψυχολόγο του Δήμου –κρίμα που δεν αναφέρεται το όνομά της στην εισήγηση  για να το μνημονεύσουμε. Η επιβράβευση  είναι ενίσχυση επιθυμητής συμπεριφοράς- για την εξαιρετική δουλειά της στη διαχείριση του άγχους των μαθητών της Γ΄ τάξης των Λυκείων που ανεβαίνουν το Γολγοθά των Πανελληνίων. Παίδες  πάμε γερά, δε μασάμε, δυο μήνες μείνανε!

Σύντομο ανέκδοτο η πρόταση του ψηφίσματος για την ευαισθητοποίηση του υπουργείου στις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Σιγά μη  διαβάσει  το ψήφισμα ο απτυχίωτος υπουργός Παιδείας. Χορτάσαμε τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τις  ευαισθησίες  λόγων και προθέσεων. Όλοι καλοπροαίρετοι είμαστε. Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος  με καλές προθέσεις. Το ζήσαμε στη δημιουργική ασάφεια και στη  διαπραγματευτική δεινότητα του Γιάνη. Γόης, με μαγκιές, βαρουφίτσες,  καλές προθέσεις και εντάξει μωρέ αλλά  τις π@π@ριές του   θα τις πληρώνουμε και θα τις πληρώνουν  και τα παιδιά μας. Και ο Αλέξης, ωραίο παλικάρι δε λέω,  έχει όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη,  ως ο  Πρωθυπουργός των  καλών προθέσεων. Στην πολιτική οι πράξεις και η αποτελεσματικότητα έχουν σημασία. Δράσεις και αποτελέσματα χρειαζόμαστε, όχι προθέσεις. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Κλείνει η  παρένθεση ξανά στο ψήφισμα...

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει όχι μόνο να διατηρεί τις υπάρχουσες και επιτυχημένες υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση αλλά να τις επεκτείνει κιόλας. Και κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ειδικά φέτος με την υποστελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Στο σχολείο μας η δασκάλα για το Τμήμα Ένταξης ήρθε Ιανουάριο μήνα. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε με επιτυχία ο θεσμός των Επιτροπών Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ). Στην περιοχή του Κοντοπεύκου το συντονισμό των δράσεων για πέντε δημοτικά σχολεία της πόλης μας τον είχε το «ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ». Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγων, λογοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών συνεργαζόταν με τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης, έμπαινε στις τάξεις, μιλούσε με τους δασκάλους, οργάνωνε υποστηρικτικά προγράμματα για τα παιδιά που τα χρειάζονταν, παρενέβαινε με επισκέψεις στα σπίτια, στήριζε μαθήτες και γονείς... Η επιτυχημένη αυτή δράση σταμάτησε ξαφνικά πριν από ένα χρόνο από το "ευαίσθητο" υπουργείο Παιδείας.

Ως εκπαιδευτικός όφειλα να πω ΟΧΙ στο ψήφισμα και αυτό έπραξα.

Το 16ο θέμαεπιχορήγηση 10.000 ευρώ στο Σωματείο Εργατοτεχνικών Αγίας Παρασκευής για αμνοερίφια  απεσύρθει την τελευταία στιγμή.  Δεν αντελήφθην το γιατί. Επί της αρχής είμαι κατά των επιχορηγήσεων σωματείων και ειδικά συνδικαλιστικών από τα δημόσια ταμεία και τον Έλληνα φολογούμενο. Αυτονόητο ότι θα ζητούσα το έγγραφο του σωματείου. Τι γράφει η  αίτηση και ποιος ο λόγος της επιχορήγησης συνδικαλιστικού φορέα εργαζόμενων από τον εργοδότη Δήμο; Προτείνω στους εργαζόμενους   να αποσύρουν το αίτημα, να μην καταδεχτούν τα δέκα χιλιάρικα  και να κρατήσουν  το σωματείο τους ψηλά, διεκδικητικό και σε αγωνιστική ετοιμότητα.  Ο Δήμος έχει υποχρέωση να λογαριάζει και το τελευταίο ευρώ και να διαχειρίζεται με σεβασμό τους πόρους. Η Δημοτική Αρχή οφείλει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να καλέσει το σωματείο σε έντιμο διάλογο να σκύψει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων της  καθαριότητα που δουλεύουν σκληρά σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Και βεβαίως  η Δημοτική Αρχή αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει  να  δηλώσει  ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση και να κάνει πράξη την αντίθεσή του σε επιδοματικές πολιτικές, επιχορηγήσεις  κατά το δοκούν, «εργασιακά κεκτημένα» και πελατειακές λογικές που   απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα, καταγράφονται ψηλά   στις λίστες των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, οδηγούν σε πτώση  αξιών και είναι μέσα στις αιτίες που έφτασαν την Πατρίδα στη χρεοκοπία και στην  κοινωνικοοικονομιμή κρίση που βιώνουμε σήμερα..

Υ.Γ Για τα  υπόλοιπα θέματα της Η.Δ δεν χρειάζεται αναφορά, αφού η ψήφος μου ήταν θετική προς τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Θέματα και εισηγήσεις συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Παρασκευής (Τρίτη, 29/3/2015 ώρα 7;30 μ.μ)

Συνεδριάζει  το Δημοτικό Συμβούλιο   Αγ.  Παρασκευής  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Λεωφ. Μεσογείων 415-417) στις 29-03-2016 ημέρα Τρίτη και ώρα 7.30 μ.μ. με τα εξής θέματα:

1. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων Προϋπολογισμού δ’ τριμήνου οικ. έτους 2015 του Δήμου Αγίας Παρασκευής (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου).

2. 1η Αποδέσμευση και Ανατροπή αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων προϋπολογισμού 2016 των πιστώσεων που διατίθενται από το Δημοτικό Συμβούλιο (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου).

3. Υποβολή προς έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης εκτέλεσης 4ου τριμήνου Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών έτους 2015 του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. (εισήγηση: Πρόεδρος κ. Σ. Παπαμιχαήλ).

4. Καταρχήν έγκριση ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ για την Προμήθεια Τροφίμων για το ΚΑΠΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Μαγειρείο και το Ν.Π.Δ.Δ. Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2016» (εισήγηση: Γεν. Γραμ. κ. Σ. Κασαπίδης).

5. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 29/2016 απόφασης του Δ.Σ. (3/2016) σύναψης σύμβασης για έκδοση τριών (3) εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης ποσών Ευρώ 6.754,10 και 11.197,46 και 17.672,35 αντίστοιχα, στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 2100/16-07-2015 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» με δικαιούχο την «Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης» (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) (εισήγηση: Πρόεδρος κ. Μ. Δημητρίου - Καβρουδάκη).

6. Παράταση των συμβάσεων του Πρόχειρου Διαγωνισμού για την Προμήθεια Ανταλλακτικών Υλικών Εργαλείων ελαστικών για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων του Δήμου (εισήγηση: Αντιδήμαρχος. κ. Ι. Σιδέρης).

7. Έγκριση της υπ’αριθ.29/2011 μελέτης για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή αγωγών ομβρίων Δήμου Αγίας Παρασκευής έτους 2011 (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Ε. Πετσατώδη).

8. Λήψη Απόφασης για καταρχήν έγκριση ανάθεσης σύνταξης της μελέτης «Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας Δημοτικού Κοιμητηρίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής» σε ιδιώτη μελετητή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 209 του Ν.3463/06 (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Ε. Πετσατώδη).

9. Λήψη απόφασης για τη κοπή δένδρου στην οδό Δωριέων αρ. 5-7 λόγω εκτέλεσης του έργου: «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Ε. Πετσατώδη).

10. Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρακτικού της κλήρωσης, για την ανάδειξη νέων προέδρων και μελών με τους αναπληρωτές αυτών και συγκρότηση της Επιτροπής σε σώμα για προσωρινή και  οριστική παραλαβή έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Ε. Πετσατώδη).

11. Εκ νέου λήψη απόφασης για την έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο τη «Διερεύνηση χωρικής στρατηγικής παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων στον Δήμο Αγίας Παρασκευής» (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Ε. Πετσατώδη).

12. Καταρχήν έγκριση διενέργειας του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και έγκριση τρόπου λειτουργίας του «Θερινού Προγράμματος Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών 2016» προϋπολογισμού 120.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23% (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Π. Γκόνης).

13. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση ψηφίσματος προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών με θέμα: Ψυχολογική Υποστήριξη Μαθητών (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Π. Γκόνης).

14. Συγκρότηση των «Επιτροπών Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων» για το έτος 2016 - Ορισμός εκπροσώπων. (εισήγηση: Αντιδήμαρχος. κ. Σ. Παπαγεωργίου).

15. Ψήφιση πίστωσης 861,00€ σε βάρος του Κ.Α 00.6443.01 προϋπολογισμού 2016 για «Εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17η Νοέμβρη» (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου).

16. Επιχορήγηση στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών Αγίας Παρασκευής (ΣΕΡΔΑΠ) (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος).

17. Παραχώρηση οθονών σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αγίας Παρασκευής (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος).

18. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 145/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος).

19. Λήψη απόφασης για έγκριση χορήγησης δωροεπιταγών Πάσχα 2016 (εισήγηση: Εντ. Δημ. Συμ. κ. Γ. Βλάχος)

20. Λήψη απόφασης για την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του αρθ. 199 παρ. 6 του Ν. 3463/06 για καταστροφή ή απομάκρυνση ακατάλληλων προς χρήση υλικών (εισήγηση: Δήμαρχος κ. Ι. Σταθόπουλος).

21. Παραχώρηση οικογενειακού τάφου με στοιχεία Κ37/Τ7 Ν25 (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου).
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής για το προσφυγικό

 Κύριε Δήμαρχε,

Η πατρίδα μας τον τελευταίο χρόνο βιώνει έντονα το δράμα των προσφύγων οι οποίοι κυνηγημένοι από πολεμικές συγκρούσεις, εμφύλιους σπαραγμούς και θρησκευτική μισαλλοδοξία φτάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα νησιά μας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο δρόμο προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
 Οι εικόνες εξαθλιωμένων ανθρώπων και κυρίως παιδιών μέσα στα λασπόνερα και σε προσωρινούς καταυλισμούς αποτελούν όνειδος. Το δράμα της Ειδομένης είναι ντροπή για τη χώρα μας και τις ανθρωπιστικές αξίες του λαού μας ο οποίος, παρά την πολύπλευρη κρίση που βιώνει, έχει ευαισθητοποιηθεί και συνεισφέρει τα μέγιστα.
 Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του ζητήματος καθώς και των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν ανερυθρίαστα και χωρίς να παρεμβαίνουν υπέρ της ειρήνης είναι δεδομένες. Σοβαρές όμως είναι και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Έλλειμμα σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, κυβερνητικές παραλείψεις και λάθη καθώς και απίστευτες δηλώσεις που κατά καιρούς ακούστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη, ακόμα και του Πρωθυπουργού της χώρας, μεγιστοποίησαν το πρόβλημα και ενίσχυσαν τις προσφυγικές ροές. Πέρα από την επίκληση συναισθήματος που επιχειρείται και την μεθοδευμένη επικοινωνιακή προσπάθεια για την μετατόπιση των ευθυνών αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όπου αλλού υπάρχουν, η κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος γίνεται με προχειρότητα, χωρίς οργανωμένο σχέδιο, απουσία ρεαλιστικών λύσεων και γενικόλογες οριζόντιες κατευθύνσεις.
Προς την ετεροκατεύθυνση με την μετατόπιση κυβερνητικών ευθυνών κινείται και η επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία εστάλη στις 16 Μαρτίου 2016 προς τους δήμους και τις περιφέρειες με την οποία ο Υφυπουργός ζητά από τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους τα εξής:
« υπόδειξη κατάλληλων χώρων που είναι άμεσα διαθέσιμοι ή χρήζουν μικρής κλίμακας εργασιών για τη φιλοξενία των προσφύγων».
 «ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων χώρων είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, κ.α. 
«Τα σημεία αυτά θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό και να υπάρχει η δυνατότητα παροχών ρεύματος, νερού και αποχέτευσης» 
«παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και τις δικές σας ενέργειες».

Έχω την άποψη   ότι η δημοτική αρχή οφείλει πριν απαντήσει στον Υφυπουργό, να διερευνήσει άμεσα για την ύπαρξη ή μη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας και να φέρει την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνδιαμόρφωση πρότασης ευρύτερη συναίνεσης. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνω στην δημοτική αρχή τα εξής:
1. Να επιδιώξει συνάντηση και να συζητήσει υπεύθυνα α. με τον αρμόδιο Υφυπουργό, για τις προθέσεις της κυβέρνησης και β. με την Περιφερειάρχη Αττικής για το σχέδιο και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας.
2. Να εξετάσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνοντας και εξειδικεύοντας στις ιδιαιτερότητες της πόλης.
 3. Άμεσα να εισάγει προς συζήτηση το θέμα και τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους –παρατάξεις και φορείς-να διατυπώσουν απόψεις και προτάσεις.

 Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

- Έχει απαντήσει στην επιστολή του Υπουργού; Αν όχι, πότε σκοπεύει να απαντήσει; Αν ναι, ποιο το περιεχόμενο της απάντησης;
-Γνωρίζει ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την φιλοξενία προσφύγων στο βόρειο τομέα Αττικής και ειδικά στην πόλη μας;
 -Έχει διερευνήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων σε κατάλληλους χώρους εντός της Αγίας Παρασκευής που θα εξασφαλίζουν στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αν ναι ποιους χώρους συγκεκριμένα θεωρεί ως κατάλληλους;
 -Σκοπεύει να εισάγει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν ναι, πότε;
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Εκ βαθέων

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δυοτρία χρόνια είχα εγκαταλείψει το ιστολόγιο, αφού ένιωθα ότι δεν είχα κάτι το σημαντικό να πω. Ήρθε όμως η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση για να ταράξει τα στάσιμα νερά.

Βρήκα το θάρρος και ό,τι ήταν να πω το είπα δημόσια. Σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Λίγα λεπτά πριν πάρω το μικρόφωνο, φίλος από  την παράταξη της Νίκης, στην προσπάθεια να με πείσει να κάνω το αντίθετο, μου έστειλε μήνυμα: «Τι πας να κάνεις; Είναι βαρύ πράγμα μια ανεξαρτητοποίηση… με όλη μου την αγάπη!» Το γνωρίζω καλά αυτό και είμαι έτοιμος για το όποιο κόστος.

Η σιωπή είναι ενοχή... παίρνω την ευθύνη!

Βαθιά αναπνοή... Με συναισθηματική φόρτιση και πολλά σαρδάμ διαβάζω και κλείνω: «Κάνω σαφές ότι από τη θέση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τους συλλογισμούς μου, να στηρίζω ιδέες και δράσεις που θεωρώ σωστές, να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική , να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για το καλό της πόλης και τα συμφέροντα των δημοτών. Το οφείλω άλλωστε αυτό στους τετρακόσιους δύο συνδημότες μου που με τίμησαν με την επιλογή τους. Το οφείλω σε όλους τους συνδημότες μας … Σε αυτούς λογοδοτώ για να μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια»

Γυρίζω σελίδα και κάπως έτσι, αρχίζω να ξαναγράφω.



Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης ως Δημοτικός Σύμβουλος της Αγίας Παρασκευής

Την ανεξαρτητοποίηση μου, ως Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, ανακοίνωσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15/3/2016 με την παρακάτω δήλωση

Δήλωση  Ανεξαρτητοποίησης από τη Δημοτική Ομάδα «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» 

Στις εκλογές της 25ης Μαίου 2014 οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής επέλεξαν ως νέα δημοτική αρχή την ανεξάρτητη παράταξη «ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ». Ήταν μεγάλη τιμή και για μένα η εντολή των συμπολιτών μου να υπηρετήσω τα συμφέροντα της πόλης από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου με την κατάταξή μου στην 7η θέση του ψηφοδελτίου της «ΝΙΚΗΣ» . Άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με κόστος πολιτικό και προσωπικό, υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές, με πίστη ότι προσφέρουμε στο κοινό καλό της πόλης, συναντηθήκαμε και δεσμευτήκαμε ότι θα λειτουργήσουμε δημοκρατικά, συναινετικά, συμμετοχικά και ανεξάρτητα από τα κόμματα προέλευσής μας . Δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε με όραμα και σχέδιο, με μεθοδικότητα και εργατικότητα υπέρ των δημοτών και της πόλης και να είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων, χωρίς παραταξιακές παρωπίδες, ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και κομματικούς εναγκαλισμούς. Αυτές ήταν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και γι αυτό οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής μάς τίμησαν με την ψήφο τους και μάς εμπιστεύτηκαν.

Ενάμισι χρόνο μετά με λύπη διαπιστώνω ότι οι προεκλογικές μας θέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες. Τα όργανα της παράταξης δεν λειτουργούν πλέον. Η δημοτική ομάδα έχει απαξιωθεί. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα δεν συγκαλείται ούτε καν για τα θέματα που εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ενδοπαραταξιακές λειτουργίες έχουν ανασταλεί και οι αποκλίσεις από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι φανερές. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Δημοτική Αρχή; Και η ευθύνη είναι συνολική. Κρίσιμα θέματα της πόλης παραπέμπονται στις καλένδες . Ατολμία στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά ζητήματα, υποσχεσιολογία αναβλητικότητα, έλλειμμα συντονισμού, σολομώντειες λύσεις, κύρια ενασχόληση με την προβολή του αυτονόητου ή με την οργάνωση και την προβολή επιτυχημένων θα έλεγα δράσεων ψυχαγωγικού κυρίως χαρακτήρα, απουσία συναισθηματικού λογισμού που θα κινητοποιεί τους πολίτες, θα εμπνέει τους εργαζόμενους του Δήμου, θα αναδεικνύει και θα επιβραβεύει την υπευθυνότητα, την εργατικότητα, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και το μεράκι τους τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο νομικών προσώπων όπως για παράδειγμα στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό . Και αναφέρομαι στον ΠΑΟΔΑΠ ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το τελευταίο εννιάμηνο.

Αποφάσεις που σχετίζονται με την επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης αλλά και όχι μόνο, λαμβάνονται συνήθως πίσω από κλειστές πόρτες ως προϊόντα ισορροπιών άτυπων ολιγομελών ομάδων και κομματικών επιτρόπων. Οι συμπολιτευόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι απαξιώνονται . Χωρίς λόγο και άποψη, καλούνται απλά ως διακοσμητικά στοιχεία, να επικυρώνουν με την ψήφο τους ειλημμένες αποφάσεις . Με στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις και με ευτελείς δικαιολογίες, μέλη της δημοτικής ομάδας καταβάλουν προσπάθεια συγκάλυψης κυβερνητικών αστοχιών και παραλείψεων, οι οποίες θίγουν εργαζόμενους συμπολίτες μας ως και το γενικότερο συμφέρον της πόλης.

Παράλληλα είναι φανερή η υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ενώ θα έπρεπε να αποτελεί χώρο διαλόγου και σύνθεσης απόψεων για τα μείζονος σημασίας ζητήματα της πόλης, στην πράξη λειτουργεί διεκπεραιωτικά αναλώνεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαξιώνοντας την ασκούμενη κριτική, ακόμα και την καλοπροαίρετη, καθώς και αξιόλογες προτάσεις δημοτικών συμβούλων , συλλογικότητων και πολίτων.

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αξιότιμοι συμπολίτες μου.

Σέβομαι απόλυτα τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν. Ποτέ στη ζωή μου μου , στην επαγγελματική μου πορεία, στην ενασχόληση μου με τα κοινά δεν υπήρξα μίζερος και μηδενιστής. Και για να είμαι σαφής και ξεκάθαρος σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνω τις προσπάθειες και το θετικό έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Για το συμφέρον της πόλης θεωρώ χρέος να αναγνωρίζονται οι θετικές δράσεις και να στηρίζονται . Άλλωστε για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της πόλης απαιτείται συναίνεση, συνεργασία και σύνθεση απόψεων μακριά από εγωιστικές αντιλήψεις, προσωπικές αντιπαραθέσεις και στείρα άρνηση. Είναι προφανές ότι αναγνωρίζω και τιμώ τις προσπάθειες και το προσφερόμενο έργο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων, των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων και των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης , στη Διοίκηση, στα Οικονομικά, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στην Τεχνική Υπηρεσία και στην καθημερινότητα, στο Περιβάλλον και στην Καθαριότητα, στις Κοινωνικές Δομές, στην Πολιτική Προστασία, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στους Παιδικούς Σταθμούς, στον ΠΑΟΔΑΠ, στην Επιτροπή Αδελφοποίησης, στις δυο σχολικές επιτροπές και όπου αλλού. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να συγχαρώ και εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου στους ευσυνείδητους υπαλλήλους του Δήμου, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, που προσπαθούν και που μπορούν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις διοίκησης και οργάνωσης , τις γνώσεις , την εργασία και τα ταλέντα τους να απογειώσουν το δήμο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και πολλά μπράβο επίσης στους εθελοντές όλων των δομών μας για την άδολη προσφορά τους.

Κύριε Δήμαρχε θέλω να γνωρίζεις ότι η εκτίμηση προς το πρόσωπο σου και το θεσμό που εκπροσωπείς είναι δεδομένη. Αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας σας εξομολογούμαι αυτό που αισθάνομαι . Για οκτώ χρόνια, από το 2008, υπηρέτησα πιστά, άδολα και με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και νιώθω ότι στην «Νίκη» είχα, έχω και θα έχω μόνο φίλους. Όμως η σιωπή είναι ενοχή. Υπακούοντας λοιπόν στη φωνή της συνείδησής μου διαχωρίζω δημόσια τη θέση μου από τις αρνητικές πρακτικές που σας εξέθεσα επειδή αντίκεινται στις αρχές και στις ιδέες μου, στον πολιτικό μου πολιτισμό, στην τριαντάχρονη πορεία μου ως δημόσιου λειτουργού της παιδείας και στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά της πόλης μας.

Κατόπιν τούτων υποβάλλω την παραίτησή μου από τις παρακάτω άμισθες θέσεις:
- Από Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα υποστήριξης ενοριών και εκκλησιών
-Από μέλος του Δ.Σ του ΠΑΟΔΑΠ
 -Από μέλος της Επιτροπής για τη διεκδίκηση της Βίλας Ιόλα.
 - Από τις θέσεις αναπληρωματικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Κάνω σαφές ότι από τη θέση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τους συλλογισμούς μου, να στηρίζω ιδέες και δράσεις που θεωρώ σωστές , να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική , να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για το καλό της πόλης και τα συμφέροντα των δημοτών. Το οφείλω άλλωστε αυτό στους τετρακόσιους δύο συνδημότες μου που με τίμησαν με την επιλογή τους. Το οφείλω σε όλους τους συνδημότες μας … Σε αυτούς λογοδοτώ για να μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια.


Διαβάστε περισσότερα...