Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Περιφερειακή Δ/νση Αττικής: Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.70 από διάθεση και διαδικασία συμπληρωματικών τοποθετήσεων εκπαιδευτικών ΠΕ70

Σύμφωνα με  ανακοίνωση της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής:

Κατά τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής στις 24-9-2013 (πράξη 16) έγινε τοποθέτηση των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ 70 στις αντίστοιχες σχολικές μονάδες, όπως αναγράφονται στον πίνακα 1.
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρουσιαστούν στα σχολεία, όπου τοποθετήθηκαν και να αναλάβουν υπηρεσία την Τετάρτη, 25-9-2013"

Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 70 (πίνακας 2), οι οποίοι με βάση την αίτησή τους δεν κατέστη δυνατό να τοποθετηθούν σε κενά σχολικών μονάδων κατά τη συνεδρίαση στις 24-9-2013 του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, να υποβάλουν αίτηση προτιμήσεων (μέχρι 16 σχολικές μονάδες) για τα εναπομείναντα κενά (πίνακας 3).
 Οι αιτήσεις θα υποβληθούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mail@attik.pde.sch.gr το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 26-9-2013 και ώρα 10:00.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής αίτησης οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν από το συμβούλιο σε όποια κενά απομείνουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία της Δ.Ο.Ε κατά του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής

Για αλαζονεία και "βαρβαρότητα" κατηγορεί   τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε επειδή και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας  :
 "...Στη σημερινή (24/9/2013) συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στις 7:00 π.μ. η Δ.Ο.Ε. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής με σκοπό να σταματήσει: α) την άδικη διαδικασία των μετακινήσεων συναδέλφων εκτός του ΠΥΣΠΕ που ανήκουν οργανικά και β) την απόπειρα επιβολής καθεστώτος «διαθεσιμότητας» στην εκπαίδευση, ο Περιφερειακός Διευθυντής:

1. Ζήτησε την επέμβαση των ΥΜΕΤ προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην περιφέρεια και των συναδέλφων που υπόκεινται σε πρωτοφανή ταλαιπωρία και διωγμό. Τους «επιστράτευσε» να καταστείλουν την ειρηνική διαδήλωση και συγκρούστηκαν με τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

2. Αγνόησε το αίτημα συνάντησης της Δ.Ο.Ε. και παρά την αποχώρηση των δυο (2) αιρετών εκπροσώπων μας του ΑΠΥΣΠΕ (Ματθαίου και Χρόνη) συνέχισε απτόητος τη διαδικασία που προσβάλλει τον εκπαιδευτικό κόσμο."

 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρώντας  άδικες και παράνομες τις διαδικασίες μετακίνησης, θα τις προσβάλλει νομικά ενώ για αύριο 25/9/2013 και ώρα 7:00 π.μ. καλεί  τους εκπαιδευτικούς  έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής σε παράσταση διαμαρτυρίας που στόχο έχει να μη συνεδριάσει το ΑΠΥΣΠΕ και να μην μετακινηθούν συνάδελφοι εκτός του ΠΥΣΠΕ."

Η Ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι προτάσεις της Δ.Ο.Ε προς τους υπό μετακίνηση εκπαιδευτικούς εντός των Περιφερειακών Διευθύνσεων

Σε ανοικτή συνεδρίαση το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ και καλούνται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να συμπληρώσουν δηλώσεις τοποθέτησης ώστε να μετακινηθούν σε άλλα Π.Υ.Σ.Π.Ε   κι αφού έλαβε υπόψη του  τη γνωμοδότηση  νομικής συμβούλου  προτείνει στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους τα εξής:

 - Να μην υποβάλουν δηλώσεις ώστε να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.... Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις, μπορούν να  ζητήσουν την ανάκλησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας.

 -Να ασκήσουν ατομικά αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων των Περιφερειακών Διευθυντών, τις οποίες θα τις στείλουν στη Δ.Ο.Ε μέσω των Συλλόγων τους. Η Ομοσπονδία θα αναλάβει να τις προωθήσει  σε κοινό δικόγραφο μαζί με την αίτηση που θα ασκήσει ως συνδικαλιστική οργάνωση στα πλαίσια της υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των μελών της.

  Επειδή η Δ.Ο.Ε θεωρεί τη διαδικασία καταχρηστική , θα στείλει εξώδικα προς τη διοίκηση.

 Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της Δ.Ο.Ε
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μετατάξεις - Αποσπάσεις – Προσλήψεις Αναπληρωτών

του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Με βάση ερωτήματα συναδέλφων μας σχετικά με τις μετατάξεις, αποσπάσεις και προσλήψεις αναπληρωτών, σας ενημερώνω τα εξής:

1. Μετατάξεις
Έως σήμερα, δυστυχώς, δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις των συναδέλφων μας της πρώτης φάσης μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια. Ο αριθμός των ενστάσεων κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών ξεπερνά τις 1.700...
Αριθμός που πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία για την εγκυρότητα και διαφάνεια των μετατάξεων.
Πιθανόν εντός της ερχόμενης εβδομάδας να εξεταστούν οι ενστάσεις και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η διαδικασία της Β΄ φάσης των μετατάξεων προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4.600 περίπου μετατάξεων.
Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των μετατάξεων θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

2. Αποσπάσεις
Το πιθανότερο είναι εντός της ερχόμενης εβδομάδας (μάλλον Πέμπτη) να συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ για τη Β΄ φάση των αποσπάσεων. Έως σήμερα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως τα κενά με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, με δύο και τρία παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους. Η κραυγή αγωνίας τους για διάλυση των οικογενειών τους είναι, τουλάχιστον, από τους αιρετούς κατανοητή. Σκοπός είναι να γίνει κατανοητή και από την πολιτική ηγεσία, η οποία πρέπει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας να ικανοποιήσει, όσο το δυνατόν, περισσότερες αποσπάσεις.
Σε ότι αφορά στις αποσπάσεις ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής, που δεν εξετάστηκαν στην πρώτη φάση, θα πρέπει να εξεταστούν μαζί με τις επανεξετάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών.
Περιθώρια αναβολής της συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ δεν υπάρχουν. . .
Εντός της εβδομάδας πιθανόν να πραγματοποιηθεί και μικρός αριθμός αποσπάσεων σε φορείς και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

3. Προσλήψεις Αναπληρωτών
Φέτος θα έχουμε, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, τις λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 1.257 εκπαιδευτικοί (516 ΠΕ70 και 741 ΠΕ 60). Οι 93 εναπομείνασες πιστώσεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κάλυψης των αναγκών των σχολείων μας.
Προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ θα γίνουν για συγκεκριμένες δράσεις.
Θυμίζω πως την περσινή σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 4.493 με πιστώσεις Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σε 3.714 με πιστώσεις ΕΣΠΑ, σύνολο 8.217.
Στο μεταξύ τα κενά, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή, δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς.
Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί μια τέτοια κατάσταση που υποβαθμίζει, αν όχι ισοπεδώνει, τον πιο ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης την Ειδική Αγωγή.
Η επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης προβληματίζει, ανησυχεί και προκαλεί εύλογες και δυναμικές αντιδράσεις καθώς και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών.
Η δημόσια εκπαίδευση, ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε τα αποτελέσματα του οικονομικού Αρμαγεδώνα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει την καλύτερη επένδυση για ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας.

Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής- Ερωτήματα που προκύπτουν από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός Αττικής

 του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Αττικής  Γιώργου Χρόνη

Την Παρασκευή 20-9-2013, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής εκπαιδευτικών της ΠΕ. Θέλαμε να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα στο χώρο της εκπαίδευσης όπως τα κενά των εκπαιδευτικών, τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, τα προβλήματα των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης...

 Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαχόμενοι εκπαιδευτικοί της τάξης, εκπαιδευτικοί που είναι στη λίστα για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης και των ειδικών σχολείων, εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, αιρετοί του κλάδου.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά συναντήσαμε πόρτες ερμητικά κλειστές. Δεν μας άνοιξαν καν προκειμένου να ζητήσουμε αντιπροσωπεία μας να επισκεφτεί τον Περιφερειακό Διευθυντή και να του εκθέσει τις απόψεις των συναδέλφων. Αλήθεια τι φοβάται ο Περιφερειακός Διευθυντής και σε καθημερινή βάση κλειδώνει τις πόρτες των γραφείων; Συνάδελφοι καταγγέλουν ότι επισκέπτονται τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης για υποθέσεις τους και δίνουν ομηρικές μάχες για να μπουν μέσα και να τις διεκπεραιώσουν. Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις που δείχνουν τον πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει όσοι προσπαθούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και της τρόικας που στο όνομα της κρίσης προσπαθούν να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής -την Πέμπτη 19-9-2013- ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τη διαδικασία με την οποία θα μετακινήσει υποχρεωτικά πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς ( από Α΄, Β΄ και Γ΄ Αθήνας ) από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο νομό Αττικής. Δημοσιοποίησε τα ονόματα των εκπαιδευτικών, τα μόριά τους, τα σχολεία που έχουν κενά σε Ανατολική και Δυτική Αττική και έβαλε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 23-9-2013, 13.00μ.μ. ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής (μέχρι 25 προτιμήσεις). Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο ΑΠΥΣΠΕ που θα προτείνει προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής τις όποιες μετακινήσεις με βάση τα μόρια των συναδέλφων και τις προτιμήσεις τους.

Βροχή τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους συναδέλφους που θα μετακινηθούν και όχι μόνο. Συγκεκριμένα:

Οι συνάδελφοι που πρόκειται να μετακινηθούν είναι περίπου 210 και οι σχολικές μονάδες που έχουν κενά περίπου 79. Αν κάθε σχολείο έχει ένα κενό εξυπακούεται ότι πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν χωρίς σχολείο με το φόβο στη συνέχεια να μετακινηθούν εκτός Περιφέρειας. Αν τα σχολεία έχουν περισσότερα από ένα κενό γιατί η Περιφερειακή Διεύθυνση δεν τα ανακοινώνει; Επίσης οφείλει να δημοσιοποιήσει στους συναδέλφους τα κενά αυτά τι κενά είναι. Είναι κενά για όλη τη σχολική χρονιά, για 4 μήνες, για 2 μήνες, για 10 μέρες; Είναι κενά για κάλυψη ωραρίου σε τάξη σε ένα σχολείο, ή ο συνάδελφος θα καλύπτει ώρες σε περισσότερες από μία τάξεις του ίδιου σχολείου; Τι θα συμβεί αν οι συνάδελφοι τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες και μετά από λίγο καιρό επιστρέψουν οι συνάδελφοι που αναπληρώνουν; Θα έχουν καινούρια μετακίνηση και πού; Και πόσες μετακινήσεις θα είναι αυτές μέσα στην ίδια σχολική χρονιά; Τι θα γίνει αν συνάδελφοι που έχουν υποβάλλει ενστάσεις γιατί κακώς κρίθηκαν υπεράριθμοι δικαιωθούν και έχουν μετακινηθεί; Θα ξαναγυρίσουν στις θέσεις τους και θα ακυρωθούν οι μετακινήσεις τους; Δεν πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι ενστάσεις τους και μετά να γίνουν οι μετακινήσεις; Όσοι καταγγέλουν ότι δεν έχουν υπολογιστεί σωστά τα μόριά τους θα ληφθεί υπόψη;

Θα μπορούσα να μεταφέρω και άλλα ερωτήματα. Νομίζω ότι τα παραπάνω αρκούν για να δείξουν τη βιασύνη και την προχειρότητα με την οποία προσπαθούν να καλύψουν τα κενά των εκπαιδευτικών το υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτικούς σαν σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα προσπαθώντας παράλληλα να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες μεταφέροντάς τες στις πλάτες των εκπαιδευτικών αδιαφορώντας για τη μόρφωση των μαθητών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και ότι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24-9-2013 και ώρα 7.00πμ. Το ζήτησα και γραπτά όπως και έγινε. Αργότερα όμως μου κοινοποιήθηκε και δεύτερη πρόσκληση για συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ την Τετάρτη 25-9-2013 και ώρα 7.00πμ χωρίς να ακυρώνεται η προηγούμενη πρόσκληση. Προσπάθησα τηλεφωνικά να επικοινωνήσω με τον Περιφερειακό Διευθυντή, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Άραγε ισχύει η πρώτη συνεδρίαση; Η δεύτερη συνεδρίαση; Και οι δύο συνεδριάσεις; Ο Θεός και η ψυχή τους.

Οι συνάδελφοι που μετακινούνται ζητούν απαιτητικά η ΔΟΕ να κινηθεί νομικά εναντίον του υπουργείου Παιδείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για το αν έχει ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία και σύννομες ενέργειες από τους παραπάνω φορείς. Ζητούν παράλληλα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων πριν γίνουν οι μετακινήσεις. Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει θέση στα παραπάνω.

Το Σάββατο 21-9-2013 και ώρα 17.00μμ, καλούνται οι συνάδελφοι -που πρόκειται να μετακινηθούν από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ- στα γραφεία της ΔΟΕ ( Ξενοφώντος 15 Α ) προκειμένου να γίνει διάλογος, να ακουστούν απόψεις και προτάσεις ώστε να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση. Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη. Η κατάσταση δεν είναι απλή, δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους συναδέλφους, οι πληροφορίες μιλούν για υποχρεωτικές μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα τόσο στην ΠΕ όσο και στη ΔΕ και ότι στόχος του υπουργείου είναι η κατάργηση της οργανικής θέσης για όλους τους συναδέλφους. Όλα αυτά πρέπει να αναδειχτούν στην ολομέλεια των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και να τα λάβει υπόψη της η ΔΟΕ πριν χαράξει το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
 εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
 (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
 Τηλ. 6972363653
 e-mail: georgechronis02@gmail.com

 Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ Τηλ. 6949294781
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Περί μετακινήσεων Δασκάλων εντός Αττικής

Με αφορμή το έγγραφο του  Περιφερειακού  Διευθυντή Αττικής με το οποίο  καλεί  205 δασκάλους που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ Α, Β, και Γ Αθήνας να δηλώσουν για προσωρινή τοποθέτηση 78 σχολεία της  Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής [ οι υπόλοιποι μέχρι τους 205 τι θα απογίνουν άραγε;] έγινε  το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

Ως αναπληρωτής αιρετός στο  ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής βρέθηκα στη συγκέντρωση και προσπάθησα να μάθω   καμιά πληροφορία  για το θέμα αλλά δυστυχώς οι  πόρτες ήταν  κλειστές. Από τους δύο  τακτικούς αιρετούς του ΑΠΥΣΠΕ πληροφορήθηκα μόνο   ότι... η προγραμματισμένη για σήμερα  συνεδρίαση του Συμβουλίου  αναβλήθηκε για το ξημέρωμα  της  ερχόμενης  Τρίτης.

Είναι  αυτονόητο ότι οι  αιρετοί μας  θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε απόφαση υποχρεωτικής μετακίνησης συναδέλφων αλλά αυτό δεν αλλάξει κάτι αφού η διοίκηση έχει την πλειοψηφία στο Συμβούλιο με 3-2.

Η πρόταση που έκανα προς τους δύο τακτικούς  αιρετούς μας   είναι να πείσουν τον Περιφερειακό Διευθυντή να μην προχωρήσει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις  και  να εκδώσει εγκύκλιο  προαιρετικών αποσπάσεων που θα απευθύνεται προς  όλους τους ΠΕ 70  της Α΄, Β΄και Γ΄Αθήνας για τα συγκεκριμένα σχολεία  Ανατολικής και Δυτικής  Αττικής. Και το προτείνω αυτό επειδή γνωρίζω αρκετούς εκπαιδευτικούς της Β΄Αθήνας οι οποίοι μένουν στην Ανατολική Αττική  και θα επιθυμούσαν  μια μετακίνηση προς τα εκεί. Το οξύμωρο μάλιστα στην όλη ιστορία είναι  ότι  λίγες μέρες πριν το Υπουργείο Παιδείας έκοψε τις αποσπάσεις  δύο ΠΕ70 από τη Β΄Αθήνας στην Ανατολική Αττική και τώρα   η Περιφέρεια ετοιμάζεται να μετακινήσει υποχρεωτικά άλλους ΠΕ 70 από τη Β΄Αθήνας  στην Ανατολική Αττική...
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Με Υπουργική Απόφαση το +10% μαθητών ανά τμήμα

Προχτές γράψαμε ότι η κυβέρνηση απέσυρε τη σχετική τροπολογία αλλά τελικά  η αύξηση πέρασε στα μουλωχτά.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους Διευθυντές Εκπαίδευσης για αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα (25) κατά 10%.

Η σχετική  Κ.Υ.Α εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Μικρό σχόλιο υπέρ του Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε Β΄ Αθήνας

Με αφορμή αυτό

Έχει χίλια δίκια ο/η  ανώνυμος/η  συνάδελφος ΠΕ70  να διαμαρτύρεται  επειδή δεν  έχει τοποθετηθεί σε σχολείο της Β΄Αθήνας τη  στιγμή που τα σχολεία  υπολειτουργούν  ή  για το ότι κινδυνευει να χαρακτηριστεί υπεράριθμος και να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή ... Είναι όμως  άδικος/η όταν  χαρακτηρίζει το Διευθυντή Εκπαίδευσης  ως εξαφανισμένο τη στιγμή που η   συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας  στην  Β΄Αθήνας  γνωρίζει ότι ο Διευθυντής  είναι εργασιομανής και  ξημεροβραδιάζεται στη Διεύθυνση...

Τον έχω ζήσει τον κ. Βεντήρη ως αιρετός στο ΠΥΣΠΕ για περισσότερα από τρία χρόνια... Διαφωνούσαμε σε πολλά και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαμε αντιπαραθέσεις.. Οφείλω όμως να του αναγνωρίζω την εργατικότητα και να βεβαιώσω τις απίστευτες ώρες που  αφιερώνει για τη Β΄Αθήνας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα αλλά και τη γενικότερη οργάνωση της Διεύθυνσης. 

Και αν δεν το γνωρίζει αυτό ο/η αγανακτισμένος/η συνάδελφος, το Δ.Σ του ΠΕΡΙΚΛΗ το ξέρει καλά, όφειλε να τον/ την ενημερώσει  και κυρίως  να μην συμμετέχει  σε φτηνά λαϊκίστικα παιχνιδάκια,όπως η ανάρτηση  της ανώνυμης επιστολής  στο επίσημο site του συλλόγου μας...
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των Ολοήμερων δημοτικών σχολείων

Οριστικά χωρίς Υπεύθυνο Ολοήμερου τα Σχολεία με ΕΑΕΠ μετά την αριθμ 132766 /Γ1/19-9-2013 διευκρινιστική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών η οποία αναφέρει:

" Με αφορμή ερωτήματα που ετέθησαν στην υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι: 
1. Με την με αριθμ. Φ.50/267/ 131333 /Γ1/17-09-2013 εγκύκλιο, δίνονται γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση και σύνταξη των Ωρολογίων Προγραμμάτων στα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία. 
2. Στα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.), το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ολοήμερου Προγράμματος συντάσσεται μόνο με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70, που υπηρετούν στο σχολείο καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. 
Η με αριθμ. 125334/Γ1/09-09-2013 Υ.Α. είναι σε ισχύ."

Διαβάστε περισσότερα...

Πέτρος Τατούλης : Εδώ και τώρα απονομομοποίηση της Χρυσής Αυγής

Δεν εγκαταλείπουμε την χώρα ούτε στον φασισμό ούτε στο έγκλημα

Την απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής θέτει ως άμεση αναγκαιότητα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου,  Πέτρος Τατούλης, [ανάλογη δήλωση είχε κάνει μετά από τα γεγονότα του Μελιγαλά]  σημειώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση κινείται στο πλαίσιο του επικοινωνισμού και των προσωπικών πολιτικών στρατηγικών, εξαιτίας των οποίων η χώρα θα χάσει ακόμη μια ιστορική ευκαιρία να μην βυθιστεί στο χάος. «Δεν εγκαταλείπουμε την χώρα ούτε στον φασισμό ούτε στο έγκλημα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η  δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννησου... 


"Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι αντιμετωπίζουμε την Χρυσή Αυγή με πλαίσια συμφωνίας,επικοινωνιακές στρατηγικές και με πολιτικά τερτίπια, ανάλογα με ποια στρατηγική έχει ο καθένας στο μυαλό του και ποια προσωπική ιδιοτέλεια... Στο μόνο πλαίσιο που μπορούμε όλοι μαζί να συμφωνήσουμε είναι η αυστηρή και καθολική απονομή της δικαιοσύνης. Η απόλυτη εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης. Κάθε άλλη αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής καθιστά ακόμη πιο προβληματική την λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που εξαιτίας της κρίσης της χώρας ήδη αμφισβητείται και δοκιμάζεται. Η αντιμετώπιση του ναζιστικού αυτού μορφώματος με όρους πολιτικής,την ίδια ώρα που τα προβεβλημένα του στελέχη αυτοχαρακτηρίζονται ως στρατιωτική οργάνωση, δεν είναι απλά λάθος επικοινωνιακά, αλλά αμφισβητεί το ίδιο το Κράτος Δικαίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πράξεις και συμπεριφορές που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Εγκλήματα ενός μορφώματος, το οποίο στη δίνη του πολιτικού ελλείμματος της χώρας, επενδύει στο χάος με στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ιδιοτέλειες των επιτελικών του στελεχών.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Δεν παραχωρούμε ούτε μια σπιθαμή από την Πελοπόννησο και δεν αφήνουμε την χώρα να την πάνε με τις μπάντες κάποια εγκληματικά στοιχεία. Είναι ζήτημα δικό μας, σήμερα κιόλας να αποπολιτικοποιηθεί/ απονομιμοποιηθεί η παρουσία αυτής της οργάνωσης στην χώρα. Ειδάλλως, θα πρόκειται για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία της χώρας, ανάμεσα στις πολλές που χάθηκαν στο παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει έγκαιρα το δύσκολό της μέλλον."
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο Ν. Αττικής

Ενημέρωση από τον αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Αττικής Γιώργο Χρόνη (τηλ. 6972363653)

Σήμερα, Τετάρτη 18-9-2013 και ώρα 7.00π.μ. είχαμε συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. Δε νομίζω ξανά στα χρονικά άλλο υπηρεσιακό συμβούλιο στο χώρο της εκπαίδευσης να έχει συνεδριάσει τέτοια ώρα. Είναι για το βιβλίο Γκίνες. Προσερχόμενος στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής συνάντησα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε όσους είχαν την άδεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής... Επειδή υπήρχαν εκπρόσωποι Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργάνων από συλλόγους Π.Ε. της Α΄ Αθήνας ζήτησα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να δεχτεί μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών πριν γίνει η συνεδρίαση. Αρνήθηκε κατηγορηματικά επικαλούμενος έκτροπα που είχαν συμβεί την Παρασκευή 13-9-2013 κατά την παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στο γραφείο του.

Ως Παρεμβάσεις καταγγέλουμε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και την άρνηση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής να συναντήσει εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εγκληματίες ώστε να χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις να προστατέψουν τον Περιφερειακό Διευθυντή.

Ενώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν συγκεκριμένα ( άδειες άνευ αποδοχών, απαλλαγή καθηκόντων στελεχών εκπαίδευσης, ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών, ορισμός αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Α΄ Αθήνας ) ο Περιφερειακός Διευθυντής ζήτησε αν υπάρχει ομοφωνία να προστεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί από το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής ο νόμος 3848 άρθρο 31 παράγραφος 3 περιπτώσεις α και β, δηλαδή πώς θα μετακινηθούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ στο νομό Αττικής. Αρνήθηκα με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών να τίθεται αιφνιδιαστικά και πρόχειρα προς συζήτηση χωρίς να υπάρξει διάλογος με τους φορείς των εκπαιδευτικών. Ο Περιφερειακός Διευθυντής αφού δεν υπήρξε ομοφωνία υποχώρησε και μας έδωσε πρόσκληση για την Παρασκευή 20-9-2013 και ώρα 4.00μ.μ για να συνεδριάσουμε με τα εξής θέματα:  Άδειες άνευ αποδοχών, Αποσπάσεις-Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. για το διδακτικό έτος 2013-14. Τόνισε δε ότι όσοι εκπαιδευτικοί μετακινηθούν σε άλλες Διευθύνσεις θα είναι μόνο για αυτή τη χρονιά και όσοι έχουν οργανική θέση δε θα τη χάσουν.

Πρόθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης είναι να διαλέξει ανάμεσα σε 2 διαδικασίες: Ή οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να δηλώνουν σχολεία όμορης Διεύθυνσης ( π.χ. της Γ΄ Αθήνας να δηλώνουν σχολεία της Δυτικής Αττικής, της Β΄ Αθήνας σχολεία της Ανατολικής Αττικής, της Α΄ Αθήνας σχολεία της Δυτικής Αττικής, της Ανατολικής Αττικής και του Πειραιά ) ή όλοι οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να δηλώσουν σχολεία οποιασδήποτε Διεύθυνσης χωρίς περιορισμό. Προσανατολίζονται προς τη δεύτερη επιλογή επειδή κουμπώνει καλύτερα με το γράμμα του νόμου. Δεσμεύτηκαν να γνωστοποιήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, να αναρτήσουν τα κενά και να καλέσουν τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αιτήσεις ( προσανατολίζονται κάθε εκπαιδευτικός να δηλώνει μέχρι 20 σχολικές μονάδες ). Οι αιτήσεις αυτές θα είναι και ταυτόχρονα υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα αναγράφουν και τα μόριά τους καθώς η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής δεν έχει στοιχεία για όλους τους πλεονάζοντες. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία, άλλο ένα ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες. Επισημάνθηκε στον Περιφερειακό Διευθυντή ότι μέχρι την Παρασκευή είναι αδύνατο να γίνουν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής, να ανακοινωθούν οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί κάθε Διεύθυνσης και τα κενά της Αττικής, να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους οι αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις ώστε το ΑΠΥΣΠΕ την Παρασκευή να προχωρήσει στις μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, ότι η διαδικασία εξπρές που ακολουθείται δεν εξασφαλίζει διαφάνεια και αποφυγή λαθών. Απάντησε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Παρασκευή. Σε αντίθετη περίπτωση θα μετατίθεται καθημερινά η σχετική συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ. Τέλος δήλωσε ότι κανείς εκπαιδευτικός που υπηρετεί στην Αττική δε θα μετακινηθεί εκτός Αττικής.

Ορισμός αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευση Α΄ Αθήνας : Ο Περιφερειακός Διευθυντής μας ενημέρωσε ότι χθες το βράδυ εμφανίστηκαν ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για να ελέγξουν γιατί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ δεν είχαν τοποθετηθεί στην Α΄ Αθήνας 525 εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες ( Από αυτούς οι 170 είναι από μετάταξη από τη Β/θμια στην Α/θμια και οι υπόλοιποι 355 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας εκπαίδευσης).

Επίσης δήλωσε ότι παρά τις προτροπές του προς τη Διεύθυνση της Α΄ Αθήνας η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεν τοποθέτησε προσωρινά για 2 μήνες τους παραπάνω εκπαιδευτικούς μέχρι το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας να συνεδριάσει και να επικυρώσει τις τοποθετήσεις. Αντίθετα την Πέμπτη 12-9-2013 η Διευθύντρια υπέβαλλε την παραίτησή της και παράλληλα ζήτησε κανονική άδεια λόγω κούρασης. Τότε κλήθηκε ο αναπληρωτής της Διευθυντής ( το απόγευμα της ίδιας μέρας ) που δήλωσε αδυναμία να εκτελέσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα για 1 μήνα, δήλωσε ότι παραιτείται, αλλά θα εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να οριστεί νέος αναπληρωτής Διευθυντής. Δεν το τήρησε όμως καθώς τη Δευτέρα με FAX δήλωσε ότι πήρε αναρρωτική άδεια. Κλήθηκαν οι 2 προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων να αναλάβουν καθήκοντα, αλλά δήλωσαν αναρμόδιοι και όχι γνώστες του αντικειμένου. Κατήγγειλαν δε ότι εκπαιδευτικοί έλεγαν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης της Α΄ Αθήνας να φύγουν από τα γραφεία κλειδώνοντάς τα και εμπόδιζαν τους υπαλλήλους να εργαστούν. Το ίδιο μεσημέρι ο Περιφερειακός Διευθυντής μετέφερε όλα τα παραπάνω σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάκληση της κανονικής άδειας της Διευθύντριας ζητώντας της να του προτείνει αναπληρωτή Διευθυντή. Αν και δεσμεύτηκε δεν το έπραξε παίρνοντας παράλληλα αναρρωτική άδεια. Για αυτό και επειδή η Διεύθυνση Α΄ Αθήνας είναι ακέφαλη προτείνει ο ίδιος αναπληρωτή εκπαίδευσης και ζητά από το ΑΠΥΣΠΕ να τον εγκρίνει όπως και έγινε. Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου αν τηρείται η νόμιμη διαδικασία.

Για το παραπάνω θέμα έχω να δηλώσω τα εξής: Την Κυριακή 15-9-2013 έγινα γνώστης καταγγελιών συναδέλφων ότι ορίστηκε αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Α΄ Αθήνας. Αμέσως επικοινώνησα με τον Περιφερειακό Διευθυντή λέγοντάς του πώς είναι αυτό δυνατό αφού ούτε πρόσκληση έλαβα για το συγκεκριμένο θέμα ούτε σε καμία σχετική συνεδρίαση έλαβα μέρος. Μου απάντησε ότι έγινε δια περιφοράς λόγω του επείγοντος και δεν υπήρξε καμιά διαφωνία. Του απάντησα ότι εγώ ήμουν γνώστης μόνο της παραίτησης του αναπληρωτή Διευθυντή χωρίς κανείς από το ΑΠΥΣΠΕ να με ενημερώσει για την παραίτηση και κανονική άδεια της Διευθύντριας και από τη στιγμή που δεν έγινε πρόσκληση και συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ δεν ευσταθούσε νομικά αυτή η απόφαση. Όπως με ενημέρωσε ο Περιφερειακός έγινε λάθος συνεννόηση και ότι θα αποσύρει την απόφαση για τον ορισμό του αναπληρωτή ορίζοντας νέα συνεδρίαση για την Τετάρτη 18-9-2013 όπως και έγινε τελικά.

Εκτίμηση των Παρεμβάσεων είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής μια εβδομάδα μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο χώρο της ΠΕ προσπαθούν σπασμωδικά και με κινήσεις προχειρότητας να καλύψουν τα κενά μεταθέτοντας παράλληλα τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Αυτό προκύπτει και από τη δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειακού Διευθυντή την Παρασκευή 13-9-2013 όταν και δέχτηκε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονέων στο γραφείο του. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στην ΠΕ δε γίνονταν για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων αλλά για να βολεύονται εκπαιδευτικοί. Η δήλωση αυτή θα είχε αξία αν ο Περιφερειακός Διευθυντής την έκανε όταν ήταν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και αγωνιζόταν ως συνδικαλιστής για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τώρα που είναι εκπρόσωπος της πολιτείας αυτή η δήλωση είναι άνευ σημασίας. Η δήλωση αυτή όπως ήταν φυσικό πέρα από το ότι προσβάλλει τον κλάδο της ΠΕ δυναμίτισε το κλίμα στη συγκεκριμένη συνάντηση οδηγώντας στη διάλυσή της, με τους εκπαιδευτικούς να αποχωρούν και την Περιφερειακή Διεύθυνση να κλειδώνει τα γραφεία. Εδώ να σημειώσω ότι αρχικά πάλι υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις που αποχώρησαν ύστερα από παράκληση του Περιφερειακού Διευθυντή.

Καλούμε την πολιτεία να καλύψει τα κενά με διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι με αλχημείες να διαλύει τα ολοήμερα τμήματα και τα τμήματα ένταξης οδηγώντας εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, βάζοντας μπουρλότο στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό και παράλληλα διαλύοντας το δημόσιο σχολείο.

Παράλληλα καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προσλάβει νομικό σύμβουλο που θα διερευνήσει αν τα όσα εκπορεύονται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Είναι πεποίθηση πολλών συναδέλφων ότι στην πολιτική των περικοπών που ακολουθούνται στο χώρο της εκπαίδευσης θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και κυρίως όσοι από αυτούς χρημάτισαν στο παρελθόν ως συνδικαλιστές. Προκαλεί λύπη και αγανάκτηση εκπαιδευτικοί που ως συνδικαλιστές αγωνίζονταν για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης γενικότερα, σήμερα ως στελέχη εκπαίδευσης να υλοποιούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Θα τους γράψει η ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος με μαύρα γράμματα.

Τέλος στη σημερινή συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ εγκρίθηκαν:
Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικό της Α΄ Αθήνας.
Ανανέωση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές σε εκπαιδευτικό της Ανατολικής Αττικής.
Απαλλαγή καθηκόντων στελεχών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
2 Διευθυντές Σχολικών Μονάδων από Ζεφύρι και Πεύκη.
1 Υποδιευθύντρια Σχολικής Μονάδας από Πεύκη.
2 Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων από Ηλιούπολη και Σπάτα.
ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
Τηλ. 6972363653
e-mail: georgechronis02@gmail.com
Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Τηλ. 6949294781
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

 Ενημέρωση από τον Αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Αττικής Βασίλη Ματθαίο (τηλ. 6938174020)

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013 για δέκατη πέμπτη φορά το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής με τα τακτικά μέλη του με απαρτία.

Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν τέσσερα (4)...
1. Χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές σε εκπαιδευτικό Π.Ε. με αποδοχές για το σχολικό έτος 2013 – 2014.
2.Χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε εκπαιδευτικό Π.Ε. για το σχολικό έτος 2013 - 2014.
3. Απαλλαγή από τα καθήκοντα (μετά από αίτησή τους) Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων, Υποδιευθύντριας Δημοτικού Σχολείου και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων.
4. Ορισμός αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε.
Οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνες και στα τέσσερα (4) θέματα.

Συγκεκριμένα:
1. Χορηγήθηκε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, με βεβαίωση του Ι.Κ.Υ. στον εκπαιδευτικό Π.Ε. 70 Γ.Φ. της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έως 31/03/2014.
2. Χορηγήθηκε άδεια χωρίς αποδοχές μετά από αίτησή της στην εκπαιδευτικό Π.Ε. 70 Α.Ν. της Β΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας, για τη σχολική χρονιά 2013 – 2014, βάσει των Ν. 1566/1985 και Ν.3528/2007.
3. Έγινε αποδεκτή η αίτηση για απαλλαγή από τα καθήκοντά τους (μετά από αίτησή τους) για τους λόγους που επικαλούνται οι: (αρχικά από ονοματεπώνυμο):
Φ.Γ. Π.Ε. 70 (Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής),
Ε.Μ. Π.Ε. 70 (Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Β΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας)
Μ.Λ. Π.Ε. 70 (Υποδιευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Β΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας),
Ε.Μ. Π.Ε. 60 (Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου της Α΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας)
Μ.Τ. 60 (Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής)
4. Ορίστηκε Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. ο(αρχικά από ονοματεπώνυμο) :
ο Χ.Κ. Π.Ε. 70 στην Α΄Δ/νση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.

Υ.Γ. Περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής και στους αιρετούς.

Πάντα κοντά σας
Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής
(2013-2014)
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων για το 2013-14

Η εγκύκλιος εδώ  με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν  διαφορές στην λειτουργία του ολοήμερου  σε σχέση με τα προηγούμενα  χρόνια  [τουλάχιστον στα χαρτιά...]

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013



Με απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε, το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, 2η ημέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπ/κων Π.Ε. για να αποφασισθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 
Διαβάστε περισσότερα...

Περί της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Άλλη μια άσκεπτη πρόταση, άλλη μια επίδειξη ψευτοπροοδευτισμού από τα έδρανα της αριστεράς και μάλιστα από εκείνα της λογικής και μετριοπαθούς ΔΗΜΑΡ: η κ. Ρεπούση, εγχώρια εκπρόσωπος μιας παρωχημένης σχολής ιστορικών, προτείνει την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών στο σχολείο. Η στάση αυτή είναι από τη μία πλευρά δήθεν προκλητική (του τύπου épater le bourgeois) κι από την άλλη λαϊκιστική εφόσον γονείς, μαθητές και μέρος των καθηγητών επιζητούν την ελάφρυνση από τα μαθητικά βάρη....

Πρόκειται για μια τακτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες ημέρες της ανόδου του στην κυβέρνηση: «διευκόλυνση» του σχολείου, απαλλαγή από τα δυσνόητα μαθήματα καθώς κι από οτιδήποτε συνδεόταν –κακώς- με συντηρητισμό, ελιτισμό, εθνικισμό και προγονολατρία. Ήδη, μετά τα γεγονότα του Μαΐου 1968, οι ανθρωπιστικές επιστήμες σε όλον τον κόσμο υπέστησαν μεγάλη ήττα ακριβώς μέσα από τον υποτιθέμενο θρίαμβό τους: η γνώση εκλαϊκεύτηκε, το επίπεδο των σπουδών έπεσε ώστε να αντιστοιχεί στην κοινωνική ισοπέδωση. Το κύρος των διδασκόντων κατέρρευσε και το μάθημα έγινε «διάλογος» χωρίς ωστόσο να μπορεί, εκ των πραγμάτων, να γίνει διάλογος ανάμεσα σε κάποιον που «ξέρει» και σε κάποιον που «δεν ξέρει». Κάτι ανάλογο συνέβη στην Ελλάδα μετά το 1974 και, κυρίως, μετά το 1981. Από την αυταρχική εκπαίδευση περάσαμε, άνετα, εύθυμα και με τη συνηθισμένη μας επιπολαιότητα, στη μηδενική εκπαίδευση.

Πιθανότατα η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, των λατινικών και της ιστορίας να απαιτούν μεταρρύθμιση όπως απαιτεί μεταρρύθμιση ολόκληρο το ελληνικό σχολείο, το οποίο, εξάλλου, υπολειτουργεί. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση δεν ισοδυναμεί με την εξασθένιση του περιεχομένου· ισοδυναμεί με τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων διδασκαλίας και του πνεύματος που διέπει αυτή τη διδασκαλία. Θέλω να πω: πολλά παιδιά δυσκολεύονται στα μαθηματικά – μήπως πρέπει να καταργήσουμε και τα μαθηματικά; Πολλά παιδιά, ακριβώς διότι οι ενήλικες δεν παίζουν σωστά τον ρόλο τους, πιστεύουν ότι τα μαθηματικά «δεν χρειάζονται» ακριβώς όπως πιστεύουν ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι «νεκρές γλώσσες». Πρόκειται για ζήτημα φιλοσοφίας της εκπαίδευσης στο οποίο πρέπει να ενσωματώνεται μια διαδικασία πειθούς: τα σχολικά μαθήματα δεν χρησιμεύουν ούτε ως αυτά καθεαυτά, ούτε ως ύλη και μέσον για τις πανελλήνιες εξετάσεις – χρησιμεύουν για να μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε, πώς να οργανώνουμε τη σκέψη και τον λόγο. Τα σχολικά μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους εν εξελίξει μέσα σ’ έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ελληνική παιδεία έχει αποτύχει οικτρά διότι έχει δημιουργήσει παράλογους πολίτες, πολίτες που δεν έχουν μάθει να σκέφτονται και να χειρίζονται τη μητρική τους γλώσσα. Οι προτάσεις για περαιτέρω εκχυδαϊσμό του σχολείου θα καταλήξουν σε βαθύτερη αμάθεια και παραλογισμό. Τα αρχαία ελληνικά δεν διδάσκονται για να μιλάμε μεταξύ μας: διδάσκονται ως σύστημα σημειωτικής και ως ιστορικό προϊόν μοναδικό στον κόσμο. Όσο για τα λατινικά, είναι, μεταξύ άλλων, η πολύτιμη βάση για να μάθει κανείς μια σειρά γλώσσες ανοίγοντας περισσότερα παράθυρα στον πολιτισμό. Εξάλλου, είναι μια υπέροχη περιπέτεια στις λέξεις και στις γλωσσικές συγκρίσεις. Μόνο ένα στείρο πνεύμα δεν το κατανοεί αυτό.

Επιπλέον, στην Ελλάδα διατηρείται η εξίσου παρωχημένη προκατάληψη και εχθρότητα ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες, μια διαίρεση φαντασιακή: εξαιτίας της πλημμελούς μας παιδείας, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη διεπιστημονικότητα της γνώσης, καθώς τη συμπληρωματικότητά της. Στη χώρα μας, οι λεγόμενοι άνθρωποι των θετικών επιστημών περιφρονούν τους λεγόμενους «φιλολογίζοντες», οι οποίοι, με τη σειρά τους, αδυνατούν να σκεφτούν «θετικά» - εξαιρέσεις υπάρχουν, η γενική κατάσταση όμως αντιστοιχεί στα δεδομένα του 19ου αιώνα.

Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών μπορεί να γίνει ελκυστική όπως ελκυστικά είναι, από τη φύση τους, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Ομοίως, μπορεί να γίνει ελκυστική η διδασκαλία των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας. Στο σχολείο χρειάζονται βασικά μαθήματα, όχι «δευτερεύοντα» που προσφέρουν απλές γνώσεις χωρίς σύστημα συλλογισμού: κυρίως, χρειάζονται τα μαθήματα εκείνα που συμβάλλουν στη δημιουργία ελλόγων όντων. Προς το παρόν, το ελληνικό σχολείο, παρά τις προσπάθειες ορισμένων διδασκόντων, τείνει στη δημιουργία αντιγράφων είτε ενός γελοίου πατρογονόπληκτου κατεστημένου (με επικίνδυνη ροπή προς δήθεν ελληνοπρεπείς συμμορίες), είτε ενός αριστερού κατεστημένου που απαξιώνει τη λεγόμενη «αστική γνώση» παραβλέποντας ολόκληρη την επιστήμη της εκπαίδευσης. Πριν από το 1974, η αριστερά υποστήριζε τη μάθηση και τον πολιτισμό, σήμερα υποστηρίζει τον αναλφαβητισμό, τις υπεραπλουστευμένες ιδέες του λούμπεν προλεταριάτου.

Έχουμε μακρά παράδοση σ’ αυτή την ανόητη διελκυστίνδα μεταξύ εθνικιστών και δήθεν «διεθνιστικής» αριστεράς, με γλαφυρό και σταθερό παράδειγμα την ίδια τη γλώσσα και το γλωσσικό ζήτημα, στο οποίο, κατά τη γνώμη μου, αμφότερες οι πλευρές είχαν και έχουν άδικο. Το διακύβευμα δεν θα έπρεπε να είναι η πολιτική αντιπαράθεση μέσω του σχολείου αλλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διανοητικής ευκολίας που προωθείται ως αξία και η οποία δεν δημιουργεί πολίτες - δημιουργεί μέλη ενός όχλου.

Protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Περί μετακινήσεων δασκάλων εντός Περιφέρειας Αττικής

Eδώ εξήγησα  προχτές την άγνοια μου σε τρέχοντα θέματα  υπηρεσιακών μεταβολών αλλά επειδή τις τελευταίες μέρες  εντείνεται η φημολογία για μετακινήσεις δασκάλων, που δήθεν  πλεονάζουν στη Β΄Αθήνας και οι οποίοι ακούγεται  ότι  θα μετακινηθούν προς  Ανατολική Αττική ή Πειραιά, έκανα μια μικρή έρευνα που σχετίζεται με το ζήτημα αυτό και επιγραμματικά μπορώ να πω τα εξής...

Δεν έχω στοιχεία για τα λειτουργικά κενά ή πλεονάσματα  των Διευθύνσεων  αυτών αλλά με μια καταμέτρηση  που έκανα στα  + και - δασκάλων προκύπτει ότι δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης εκπαιδευτικών από τη Β΄Αθήνας προς Αν. Αττική ή Πειραία αφού:

-Για την  Ανατολική Αττική με βάση αυτόν εδώ  τον  πίνακα της 10ης Σεπτεμβρίου που υπογράφει η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Βασιλική  Ξυθάλη και από την καταμέτρηση που έκανα σε υπεραριθμίες και λειτουργικά κενά  προκύπτει  ένα έλλειμα 9 δασκάλων  το οποίο καλύπτεται και με το παραπάνω μάλιστα από αυτούς εδώ που είναι 18  και βρίσκονται στη διάθεση   και αυτούς εδώ που είναι 26 και έχουν αποσπαστεί από άλλα ΠΥΣΠΕ

-Για  τον Πειραιά με βάση αυτόν εδώ τον πίνακα και αυτήν εδώ την εγκύκλιο που υπογράφει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Χριστόφορος Οικονόμου καταμετρώντας υπεραριθμίες και λειτουργικά κενά,  προκύπτει πλεόνασμα 9 εκπαιδευτικών χωρίς να υπολογιστούν όσοι βρίσκονται στη διάθεση ή όσοι αποσπάστηκαν από άλλες περιοχές για τους οποίους  δε γνωρίζω τον ακριβή αριθμό τους...

Θα έλεγα λοιπόν στον Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής, πριν βάλει την υπογραφή του σε οποιοδήποτε χαρτί μετακινήσεων  και αντί να στέλνει στα σχολεία άστοχες  εγκυκλίους όπως αυτήν  εδώ,  να συνεργαστεί με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για να σχηματίσει πρώτα μια ακριβή εικόνα της  Αττικής, για την οποία- σκληρό αλλά να ακουστεί- πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει...
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ελπίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι... οι εκπαιδευτικοί!

Στο σημερινό της  φύλλο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  αφιερώνει δυο σελίδες (50-51) στους    εκπαιδευτικούς   που αντί  να επικαλούνται  την κρίση και την έλλειψη πόρων και  να έρχονται στο σχολείο απλώς για να κάνουν το μάθημά τους, εμπέουν με  τη δράση τους μαθητές και γονείς...

Ο δημοσιογράφος  Μάνος Χαραλαμπάκης που έκανε το αφιέρωμα, μίλησε  με  τέσσερις  εκπαιδευτικούς και αναφέρει στο σύντομο προλογικό του: " 'Εμπνέουν τους μαθητές τους με πρωτοποριακές δράσεις και κάθε σχολική χρονιά προσπαθούν να υλοποιήσουν φρέσκιες ιδέες. Είναι δραστήριοι και αεικίνητοι, εντός και εκτός σχολείου. Διοργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό να κάνουν το σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και επίκεντρο όλης της γειτονιάς...."

 Εδώ αλλά όχι όλο, γιατί είναι κλειδωμένο, το ρεπορτάζ για την  αφεντομουτσουνάρα μου!



Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Διδάσκουμε μαθητές και όχι περιεχόμενα μαθημάτων

Εύγε στην  Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα που προσπαθεί να βάλει φρένο στη διδακτική μέθοδο (;;;)  που αναγάγει την κατ’ οίκον εργασία σε βασανιστήριο για τους μαθητές.


Τι αμαρτίες πληρώνει το έρμο;

Διαβάζω εδώ ότι σε συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου  η κ. Χουλιάρα ανέφερε...   «Σε συνέχεια ενός σεμιναρίου που έγινε πέρυσι στην Άρτα θα επιμείνω στην κατ’ οίκον εργασία που ορισμένοι συνάδελφοι – δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν – την καθιστούν αντί για υποστηρικτικό εργαλείο της διδακτικής πράξης, σε βασανιστήριο. Σ’ αυτό επιμένω και θα επιμείνω πάρα πολύ και σκληρά γιατί δεν ζούμε στην εποχή του ’40 ή του ’50, ούτε οι σημερινοί δάσκαλοι πρέπει να μοιάζουν στους δικούς μας δασκάλους. Άλλο το τότε, άλλο το τώρα. Δεν μπορεί ούτε και οι γονείς – αν και δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο διδακτικό έργο – να απαιτούν για παράδειγμα ένα κάρο φωτοτυπίες. Ο μαθητής είναι για να μαθαίνει και όχι για να βασανίζεται. Κάποιος πρέπει να υποστηρίξει και τον μαθητή τελικά».

Με την ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι μας  [ ειδικά δε  αυτοί  που περιμένουν  στην ουρά  για να ξεχαρβαλώσουν  το φωτοτυπικό]  την οδηγία  Φ .12/428/85241/ Γ 1/18-8-2003  του Υπουργείου Παιδείας η οποία αναφέρει ενδεικτικά  ότι  ο χρόνος ολοκλήρωσης των κατ΄οίκον εργασιών για ένα μέσο μαθητή να μην απαιτεί περισσότερο από 30 λεπτά για τις Α΄ και Β΄, 40 λεπτά γα τις Γ΄ και Δ΄  και 60΄λεπτά για τις Ε΄ και Στ΄ τάξεις
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Για το Σπύρο μας ...

Ο Σπύρος με τη Τατιάνα
Ένας χρόνος από τότε... σα να μην πέρασε μια μέρα!



Διαβάστε περισσότερα...

25 μαθητές ανά τάξη το ανώτερο όριο

Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας επεχείρησε με  εγκύκλιο  [ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ] να περάσει την αύξηση κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό και μάλιστα με  τροπολογία προσπάθησε να το κάνει νόμο του κράτους.

Οι αντιδράσεις που δημιούργησε  η  τροπολογία αυτή  οδήγησαν τον Υπουργό Παιδείας στην απόσυρσή της  και έτσι ανώτερο όριο μαθητών ανά δάσκαλο ή νηπιαγωγό παραμένει το 25.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Κρεμάστε τους παπάδες!


Του Απόστολου Διαμαντή*

Παρατηρώ με απορία το μένος εναντίον των θρησκευτικών. Πρόκειται για έναν άγονο και ξεπερασμένο αντικληρικαλισμό, ξένο εντελώς τόσο με την ελληνική παράδοση και τις πεποιθήσεις του λαού -ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει τι θα διδάσκεται στο σχολείο, πώς θα είναι το Σύνταγμά του και σε τι Θεό θα πιστεύει- όσο και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Όσοι ανακινούν με αυτόν τον φανατισμένο τρόπο το ζήτημα των θρησκευτικών δεν γνωρίζουν όχι μόνο το ίδιο το ζήτημα, αλλά ούτε καν την ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία και πραγματικότητα.

Το μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία δεν είναι μάθημα κατήχησης, όπως λέει η κα Ρεπούση και ως βουλευτής θα όφειλε να το γνωρίζει. Πού την είδε την κατήχηση; Κατήχηση κάνουμε στο κατηχητικό. Στο σχολείο ο θεολόγος διδάσκει συνήθως εκκλησιαστική ιστορία -Οικουμενικές Σύνοδοι, Καινή Διαθήκη κ.λπ.- και στο Λύκειο ένα μείγμα θρησκειολογίας. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο η κα Ρεπούση θέλει να το κάνει θρησκειολογία, είναι ήδη θρησκειολογία και μάλιστα της κακιάς ώρας. Ορθόδοξη κατήχηση δεν υπάρχει φυσικά πουθενά και δεν υπάρχει ούτε καν ορθόδοξη δογματική. Στην ουσία είναι ένας καλά κρυμμένος προτεσταντισμός, με μια αφόρητη ηθικολογία, την οποία φυσικά τα παιδιά ούτε να ακούσουν δεν θέλουν. Κατήχηση εξάλλου δεν υπάρχει ως έννοια στην ορθόδοξη παράδοση, αυτά είναι προτεσταντικές λογικές. Κατηχητικό υπήρχε στην Ελλάδα πριν 50 χρόνια, ως αποτέλεσμα της δράσης παραεκκλησιαστικών οργανώσεων προτεσταντικού τύπου, καθώς η ελληνική εκκλησία είχε στις παρυφές της τέτοιες τάσεις. Όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά γνωρίζουν καλά τη δράση της Ζωής και των άλλων οργανώσεων. Τέτοια παρέμβαση δεν υφίσταται στο ελληνικό σχολείο, εδώ και μισό αιώνα. Κατηχητικό δεν υπάρχει.

Επομένως το βασικό επιχείρημα των φανατικών αντικληρικαλιστών στην Ελλάδα είναι σαθρό. Το μάθημα των θρησκευτικών όμως δεν είναι ένα μάθημα δευτερεύον, ούτε είναι εκείνο το οποίο μας εμποδίζει να μάθουμε φυσική και χημεία. Είναι ένα αντικείμενο κρίσιμο για την κατανόηση τόσο της βυζαντινής γραμματείας και φιλοσοφίας, όσο και της δυτικής μεσαιωνικής σκέψης. Ποια θα είναι τα εφόδια ενός βυζαντινολόγου και μεσαιωνολόγου, εάν στο Λύκειο δεν έχει διδαχθεί η πατερική γραμματεία; Πώς θα αντιληφθεί ο ειδικός της μεσαιωνικής και της βυζαντινής ιστορίας τη σύζευξη ελληνισμού και χριστιανισμού, που αποτελεί το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού; Πώς θα διαβάσει ο φιλόλογος Παπαδιαμάντη, εάν δεν γνωρίζει την εκκλησιαστική γλώσσα; Πώς θα γίνει αντιληπτή η σύγκρουση του πλατωνικού Πλήθωνα με τον αριστοτελικό Σχολάριο, εάν ο μαθητής δεν έχει έρθει σε επαφή με το έργο τους; Πώς θα κατανοήσει ο ιστορικός την ιστορία του μοναχισμού που καθόρισε τη βυζαντινή ιστορία, αλλά και την περίοδο της τουρκοκρατίας, εάν δεν μπορεί να διαβάσει τον Νικόδημο Αγιορίτη και τον Γρηγόριο Παλαμά; Πώς θα καταλάβει ο φιλόλογος τον Ουμπέρτο Έκο που είναι ειδικός στον Ακινάτη, εάν δεν ξέρει τον αριστοτελισμό των Ελλήνων Πατέρων, του Ιωάννη Δαμασκηνού, του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης; Πώς θα κατανοήσει τον Σεφέρη που μιλάει για τους μυστικούς πατέρες; Πώς θα διαβάσει Λορεντζάτο και Κόντογλου, εάν δεν ξέρει ορθόδοξη θεολογία; Πώς θα καταλάβει τη βυζαντινή τέχνη; Ποιος θα του τα μάθει αυτά; Η Ρεπούση με τον Ψαριανό;

Δυστυχώς η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει κόψει οριστικά τους δεσμούς της με την ελληνική γραμματεία. Τα θρησκευτικά που διδάσκονται στο σχολείο, αντί να είναι ένα μάθημα πρόσβασης στα κείμενα των Ελλήνων Πατέρων, είναι ένα μάθημα ηθικολογικής υφής, μια θρησκειολογία που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Τι νόημα έχει να ξέρει ο πιτσιρικάς από τα Τρίκαλα τι λέει στην προσευχή του ο βουδιστής, όταν δεν έχει διαβάσει ούτε μια σειρά από τον Γρηγόριο τον Θεολόγο; Όταν δεν ξέρει τι λέει η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου;

Αυτός ο μανιακός ελληνικός αντικληρικαλισμός, που ξαφνικά θυμήθηκε να τα βάλει με τους παπάδες -τους Έλληνες μάλιστα παπάδες, που είναι και αξιαγάπητοι και σεβαστοί από όλους- δεν συνάδει ούτε καν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στις μεγάλες πόλεις της Δύσης υπάρχουν πανεπιστήμια ολόκληρα για θεολογικές σπουδές, τα οποία ανθίζουν. Οι συζητήσεις για τις σχέσεις του λόγου με την πίστη είναι σήμερα στη δύση το πιο φλέγον ζήτημα, με κορυφαίο παράδειγμα τον διάλογο του Χάμπερμας με τον Πάπα. Και, φυσικά, κανένας Ιταλός ή ακόμη και Γάλλος δεν διανοήθηκε να βγάλει από την εκπαίδευσή του τον Αυγουστίνο ή τον Ακινάτη.

Μόνον εμείς θέλουμε να βγάλουμε από τα σχολεία μας τον Μέγα Βασίλειο και στη θέση του να βάλουμε την κα Ρεπούση και το έργο της.

* Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταβολή σύνταξης σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους

Θα καταβληθεί την Τρίτη σε όσους αποχώρησαν μετά τον Μάρτιο του 2013

Πιστώνεται την Τρίτη σε 7.634 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία μετά το Μάρτιο του 2013 η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων... όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Αυγούστου, οπότε και είχαν λάβει την προκαταβολή 4.752 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τους 7.843 υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχώρησαν από την 1η Μαρτίου 2013 έως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013, προκαταβολή σύνταξης θα λάβει το 97,3% αυτών.

Στη δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει, παράλληλα, ότι η εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά στην προκαταβολή της σύνταξης, η οποία είναι πέραν των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, έχει σχεδόν πλήρως ομαλοποιηθεί.

Από το ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία & νηπιαγωγεία»

Το αριθμ 125354/9-9-2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

1. Προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνηση νηπίων και μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες και σ ε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις , ο αριθμός των νηπίων στα νηπιαγωγεία και των μαθητών στα δημοτικά σχολεία δύναται να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό, όπως αυτή ορίζεται στις Φ3/897/97652/Γ1/25 - 9 - 2006 (ΦΕΚ 1507/2006 τ. Β ́) κ αι Φ3/898/97657/Γ1/25 - 9 - 2006 (ΦΕΚ 1507/2006 τ. Β ́) Κ.Υ.Α .

2. Εκπαιδευτικοί Π Ε 70 , τοποθετούνται για την έναρξη του σχολικ ού έτους , κατά προτεραιότητα , ως εξής:...
- Στο πρωϊνό πρόγραμμα ώστε να στ ελεχωθούν όλα τα πρωϊνά τμήματα .
- Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικώ ν μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., ένας εκπαιδευτικός, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό .
Το ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να λειτ ουργήσει και με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών και με αυτές των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
- Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ , θα λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα, με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70, καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα.
Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητ ές των Α ́,Β ́,Γ ́ και Δ ́ τάξεων και εφόσον υπάρχει δυνατότητα , δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις.
Την εποπτεία – εφημερ ία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδά σκει στο /στα ολοήμερο /α τμήμα /τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων . 

 3. Σε ό,τι αφορά το διδακτι κό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτό τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές/Προϊσταμένους των σχολικών μονάδ ων.

4. Για τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας , θα λειτουργήσουν αυτά τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν.

5. Για τα θέματα που ρυθμίζουν τις υπερωρίες εκπαιδευτικών, ισχύουν όσα αναφέρονται στον Νόμο 1566/85 καθώς και στον Νόμο 4024/11.

 Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους, εφαρμόζοντας τα ανωτέρω.
Διαβάστε περισσότερα...

Περί υπηρεσιακών μεταβολών στη Β΄Αθήνας

Με αφορμή τηλεφωνήματα συναδέλφων  της Β΄Αθήνας- δασκάλων και νηπιαγωγών κυρίως- που ρωτούν να μάθουν για υπεραριθμίες,   προσωρινές τοποθετήσεις, αποσπάσεις κλπ  να ενημερώσω ότι δεν γνωρίζω τις εξελίξεις, αφού εδώ και εννιά μήνες δεν είμαι  στο ΠΥΣΠΕ.

Προτείνω στους ενδιαφερόμενους...   να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Β΄Αθήνας   ή να επικοινωνούν με τους αιρετούς μας,  Κατερίνα Λεμπέση 6972880893   και Δημήτρη Πολυχρονιάδη 6945394406- 6943235498.

Ενημερωτικά να προσθέσω ότι  πριν από λίγο ο αιρετός της Διεξόδου ΕΚΠ/ΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δημήτρης Πολυχρονιάδης  και η αναπληρώτρια αιρετός   Καββαδία Φωτεινή, εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή  συνεδρίαση  στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Το ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας προχώρησε στον προσδιορισμό υπεραριθμιών και λειτουργικών κενών Δασκάλων (ΠΕ70) και Νηπιαγωγών (ΠΕ60) για τις σχολικές μονάδες του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας, με βάση τις δηλώσεις (αριθμό τμημάτων και προσωπικού) των Δ/ντών των Δημ. Σχολείων και των Προϊστάμενων των νηπιαγωγείων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας, υπολογίζοντας την κάλυψη όλων των τμημάτων ολοήμερων σχολείων, τμημάτων ένταξης κλπ., με στόχο την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία των Δημ. Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας.Οι υπεραριθμίες και τα λειτουργικά κενά έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας και καλούνται όσοι κρίθηκαν υπεράριθμοι να κάνουν δηλώσεις τοποθέτησης επί των συγκεκριμένων λειτουργικών κενών. Αμέσως μετά την τοποθέτηση των λειτουργικά υπεράριθμων θα ακολουθήσει η διαδικασία της τοποθέτησης όσων εκπ/κών βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι αιτήσεις απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ που έχουν υποβάλλει οι συνάδελφοι του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας...

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ  .
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Στη σημερινή συνεδρίαση  του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής,  στην οποία συμμετείχα αναπληρώνοντας τον τακτικό αιρετό Βασίλη Ματθαίο, το συμβούλιο αποφάσισε  για τα εξής θέματα:...

1.  Χορήγησε άδεια  χωρίς αποδοχές για το σχολικό έτος 2013-2014 στους εκπαιδευτικούς:

-Άννα Τ. (ΠΕ 70)  Δ΄Αθήνας
-Ευαγγελία Δ. (ΠΕ 70)  Δ΄Αθήνας
-Αποστολία Κ. (ΠΕ70) Αν. Αττικής
-Όλγα Γ.-Κ. (ΠΕ 70) Α΄Αθήνας
-Κωνσταντίνος Κ. (ΠΕ 70) Ανατ. Αττική (Η Γραμματεία του ΑΠΥΣΠΕ θα επικοινωνήσει με το συνάδελφο για τη διευθέτηση γραφειοκρατικής διαδικασίας)
-Ευθύμιος Τ. (ΠΕ 11) Αν. Αττικής

* Δε χορηγήθηκε  άδεια άνευ αποδοχών στις:
-Αντιγόνη Ι. (ΠΕ 70) Δυτ. Αττικής
-Άνζυ Ν. (ΠΕ 70) Δ΄Αθήνας


2. Έκανε  δεκτές τις αιτήσεις παραίτησης  των ενδιαφερομένων και απάλλαξε από τα καθήκοντά τους:

 -Κωνσταντίνα Κ. (ΠΕ60) Ανατ. Αττικής από Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
 -Αγγελική Ν. (ΠΕ60) Ανατ. Αττικής από Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Αλεξάνδρα Γ. (ΠΕ60) Ανατ. Αττικής από Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Αιμιλία Α.  (ΠΕ60) Α΄Αθήνας από Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Αντώνιος Σ. (ΠΕ70) Ανατ. Αττικής από Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου
-Ειρήνη Ζ. (ΠΕ60) Ανατ. Αττικής από Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου

*Το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτές  τις αιτήσεις παραίτησης  από θέσεις στελέχους εκπαίδευσης  των  παρακάτω:

-Μαρία Α. (ΠΕ60) Δ΄Αθήνας,  παραμένει Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου
- Ευαγγελία Τ. (ΠΕ 70) Πειραιάς, παραμένει Προισταμένη Ολιγοθεσίου Δημοτικού Σχολείου
- Ουρανία Κ. (ΠΕ60) Πειραιάς, παραμένει Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Ελευθερία Φ. (ΠΕ 60) Πειραιάς, παραμένει Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Παρ.  Σ.  (ΠΕ 60) Δ΄Αθήνας, παραμένει Προϊσταμένη   Νηπιαγωγείου
-Παναγιώτα Δ. (ΠΕ60) Ανατολικής Αττικής ,  παραμένει Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου
-Φανή Μ. (ΠΕ70) Ανατ. Αττικής, παραμένει Υποδιευθύντρια Δημοτικού Σχολείου
Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινές τοποθετήσεις στη Β΄Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τετάρτη 11/9 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ




Διαβάστε περισσότερα...

Η σειρά με την οποία τα ΠΥΣΠΕ θα κάνουν τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά.Πρώτα οι της διάθεσης και μετά οι μεταταγμένοι

Από την αριθμ. 122329/Δ1/4-9-2013 οδηγία του Υπουργείου Παιδείας

1. Προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν χαρακτηρισθεί οργανικά υπεράριθμοι και δεν κατέστη δυνατόν να λάβουν νέα οργανική θέση. Η τοποθέτησή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του Π.Δ 50/96, όπως συμπληρώθηκε από το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97.

2. Έπονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία λόγω ασθένειας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 30 του Ν.3848/2010.

 3. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι εκπ/κοί που χαρακτηρίστηκαν λειτουργικά υπεράριθμοι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9, του άρθρου 12 του Π.Δ. 100/97 για το σχολικό έτος 2013-2014 ακολουθώντας τις διατάξεις του άρθρου 14 του Π.Δ 50/96.

4. Κατόπιν, οι εναπομείναντες εκπ/κοί στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ συγκρινόμενοι μεταξύ τους. 

5. Έπειτα, τοποθετούνται οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί και

6. Τέλος τοποθετούνται οι αποσπασμένοι εντός και εκτός των ΠΥΣΠΕ συνεκτιμώντας στις δηλώσεις προτίμησής τους τόσο τα υπηρεσιακά όσο και τα κοινωνικά κριτήρια.»


Και η σχετική νομοθεσία...

Παράγραφος 7, του άρθρου 14 του Π.Δ 50/967 

Οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 14 του Ν.1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους.

Άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96 

1. Κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών μετατίθενται ή τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους.
 α) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρύκοα, αυτιστικά, σπαστικά ή πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σύνδρομο DOWN και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Grohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.

β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο σύνολο των παιδιών υπολογίζονται και όσα φοιτούν σε ανώτατες ή ανώτερες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον αυτά δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.

γ) Οι εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Grohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.

Άρθρο 30 του Ν.3848/2010 
Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών των περιπτώσεων α΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής. Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της περίπτωσης β΄ της ίδιας παραγράφου ισχύει μόνο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης.

Παράγραφος 9, του άρθρου 12 του Π.Δ. 100/97 
Οι διατάξεις της παραγράφου 3, βii και της παραγράφου 7 εδάφ. Β και 8 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπ/κοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι της ρυθμίσεως της υπεραριθμίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Παράγραφος 3, βii του άρθρου 14 του Π.Δ. 50/96 
Από όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στη σχολική μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν στη σχολική μονάδα το ίδιο σχολικό έτος, εκτός των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι, θεωρείται ότι τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης υπεράριθμοι χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώνουν το μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του Π.Δ.

Παράγραφος 8, του άρθρου 14 του Π.Δ 50/967 
Ο χρόνος υπηρεσίας στην προηγούμενή τους θέση των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που μετατίθενται, διατίθενται ή αποσπώνται λόγω υπεραριθμίας υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της υπηρεσίας που απαιτείται από το άρθρο 8 αυτού του Π.Δ. Οι διατάξεις που προβλέπουν συνυπολογισμό του χρόνου απόσπασης στην οργανική θέση εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση αυτή.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσπάσεις δασκάλων και νηπιαγωγών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

 Τα ονοματα εδώ 

 Τα στατιστικά για τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν σε Διευθύνσεις της  Αττικής


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΔΑΣΚΑΛΟΙ (ΠΕ 70) ΝΗΠ. (ΠΕ 60)
Α΄ΑΘΗΝΑΣ 0 0
Β΄ΑΘΗΝΑΣ 0 82
Γ΄ΑΘΗΝΑΣ 0 30
Δ΄ΑΘΗΝΑΣ 0 25
ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ 25 13
ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ 15 1
ΠΕΙΡΑΙΑ 0 12
ΣΥΝΟΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 40 163



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις Αναπληρωτών ΠΕ 70 κα ΠΕ 60

Ανακοινώθηκαν εδώ  τα ονόματα 516 δασκάλων και 741 νηπιαγωγών που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές και θα πρέπει να παρουσιαστούν στις Δ/νσεις από Δευτέρα 9/9 έως Τρίτη 10/9

Στην  Αττική προσλαμβάνονται  μηδέν (0) δάσκαλοι και  249 νηπιαγωγοί που κατανέμονται στις παρακάτω  περιοχές ως εξής:
Β΄ Αθήνας- 8
Γ΄Αθήνας-28
Α΄ Πειραιά-53
Α΄Αν. Αττικής-31
Β΄ Αν. Αττικής-19
Δυτ. Αττικής - 50
 

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκύκλιος για τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Στη σημερινή εγκύκλιο μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Πρώτη μέρα (11/9) Αγιασμός , διανομή βιβλίων  και οδηγίες για θέματα ωρολογίου προγράμματος και  λειτουργίας του σχολείου .
Από την επόμενη μέρα, εφαρμόζεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, τόσο για το δημοτικό όσο και για το νηπιαγωγείο... (ναι, καλά!)

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

Περί υπεραριθμίας

Επίκαιρο  θεματάκι αφού τις  επόμενες μέρες  θα προκύψουν υπεραριθμίες δασκάλων σε αρκετά σχολεία:

Π.Δ 50/96 άρθρο14 περ.  3β:...

"...τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια  , σε συνεδρίασή τους χαρακτηρίζουν ονομαστικά τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς , κατά σχολική μονάδα , λαμβάνοντας υπόψη τα εξής : 

ι ) Από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι , χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων μετάθεσης , σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του Π . Δ . 

ιι ) Από όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι , χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στη σχολική μονάδα . Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν στη σχολική μονάδα το ίδιο σχολικό έτος , εκτός των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι , θεωρείται ότι τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα . Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης υπεράριθμοι χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώνουν το μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης , σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του Π . Δ ."
Διαβάστε περισσότερα...

Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας: Δηλώσεις προσωρινής τοτοποθέτησης για ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20

 Έως Παρασκευή 6/9 ώρα 13:00

Η  δήλωση εδώ  

Τα λειτουργικά κενά για τους ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16  εδώ και των ΠΕ 19-20 εδώ

 Περισσότερα στη Β΄Αθήνας



Διαβάστε περισσότερα...

‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Το Δ.Σ. του συλλόγου  ‘’ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ΄΄ με ομόφωνη απόφασή του καλεί τα μέλη του  σε έκτακτη Γ.Σ. την Τρίτη 10/9, στις 2.15 μ.μ. στο 12 Χαλανδρίου.

 Περισσότερα στην ανακοίνωση του ΠΕΡΙΚΛΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πλήρες ωράριο λειτουργίας από την επομένη του αγιασμού ΝΑΙ αλλά με τι ώρες;

Εντάξει με τον Αγιασμό... και  μετά;
Από περσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα:"Βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-2013"...

"Με την έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013, σε επίπεδο σχολικής μονάδας και κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων γίνεται ο καθιερωμένος Αγιασμός, διανέμονται τα σχολικά βιβλία και δίνονται οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου. Από την επόμενη μέρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, εφαρμόζεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, τόσο για το δημοτικό όσο και για το νηπιαγωγείο, το οποίο συντάσσεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη με αριθμ. Φ.12/431/64914/Γ1/11-6-2012  Εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., με θέμα: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2012-2013». 

Παρόμοια εγκύκλιος αναμένεται  και φέτος...

Με λίγα λόγια, οι Διευθυντές καλούνται να εφαρμόσουν πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα τόσο για το πρωινό, όσο και για το Ολοήμερο σχολείο από την επόμενη μέρα του Αγιασμού.
Τι γίνεται όμως όταν οι ώρες
που έχει στη διάθεσή του ο Διευθυντής δεν επαρκούν για τη λειτουργία με πλήρες ωράριο;
 Ειδικά για τα σχολεία με ΕΑΕΠ, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Από τις 450 ώρες που απαιτούνται για λειτουργία όλων των τάξεων με 7ωρο και των 2 Τμημάτων του Ολοήμερου( αν έχει μόνο δύο), ο Διευθυντής έχει στη διάθεσή περίπου 360 ώρες στην καλύτερη των περιπτώσεων.
 Τι γίνεται λοιπόν στις 12 Σεπτεμβρίου και μέχρι να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ή και οι δάσκαλοι που απαιτούνται;
1. Διώχνουμε τα παιδιά στο 5ωρο ή 6ωρο; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;
2. Δεν λειτουργούμε το Ολοήμερο; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;
3. Εφαρμόζουμε πλήρες ωράριο αναθέτοντας την επιτήρηση των μαθητών στους εκπαιδευτικούς που έχουμε στη διάθεσή μας, πέραν του διδακτικού τους ωραρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και αναμένουμε τις ανάλογες καταγγελίες από του Συλλόγους των εκπαιδευτικών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων;
4. Κάτι άλλο;

Κι όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν ανάγκη να συμβεί αν στην εγκύκλιο με θέμα: "Βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τη λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014" που πρόκειται να έρθει στα σχολεία από μέρα σε μέρα συμπεριλαμβάνονταν η εξής φράση:
" Από την επόμενη μέρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, μετά τον Αγιασμό, εφαρμόζεται εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, με βάση τις διδακτικές ώρες που έχει στη διάθεσή του ο Διευθυντής του σχολείου".

Κάτι τέτοιο όμως, καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και φέτος. Ως πότε όμως, με την έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς, το βάρος αυτό, θα μετακυλίεται στις πλάτες των Διευθυντών;

ΠΗΓΗ: Με δυοτρεις δικές μου αλλαγές από το facebook : Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Π.Ε (Τηλέμαχος Κουντούρης)
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα- ΕΑΕΠ

  1. Διδακτικό Ωράριο Πρωινής Λειτουργίας


ΩΡΕΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ

07.00 – 07.15
07.15 - 08.00
15΄
45΄
Υποδοχή μαθητών
Πρωινή προαιρετική ζώνη
08.00 – 08.10
10΄
Υποδοχή μαθητών
08.10 – 09:40
90΄
1η διδακτική περίοδος
09:40 – 10:00
20΄
διάλειμμα
10:00 – 11:30
90΄
2η διδακτική περίοδος
11:30– 11:45
15΄
διάλειμμα
11:45 – 12:25
40΄
5η διδακτική ώρα
12:25 – 12:35
10΄
διάλειμμα
12.35– 13:15
40΄
6η διδακτική ώρα
13:15– 13:25
10΄
διάλειμμα
13:25 -14:00
35΄
7η διδακτική ώρα
(Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)
14:00 – 14:05
Διάλειμμα – Αποχώρηση μαθητών του υποχρεωτικού προγράμματος
14:05 – 14:40
35΄
φαγητό- χαλάρωση
14:40 – 14:50
10΄
διάλειμμα
14:50 – 15:30
40΄
8η διδακτική ώρα
15:30 – 15:40
10΄
Διάλειμμα
15:40 – 16:15
35΄
9η διδακτική ώρα
(Λήξη ολοήμερου προγράμματος)

Η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος είναι στις 8: 10 και η λήξη στις 14:00 για όλες τις τάξεις.

Κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο





ΤΑΞΕΙΣ


Α/Α
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Α΄
Β΄
Γ΄
Δ΄
Ε΄
ΣΤ΄
1.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
-
-
2
2
2
2
2.
ΓΛΩΣΣΑ
10
10
8
8
7
7
3.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
5
5
4
4
4
4
4.
ΙΣΤΟΡΙΑ
-
-
2
2
2
2
5.
ΜΕΛΕΤΗ του ΠΕΡΙΒΑΛ.
4
4
3
3
-
-
6.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
-
-
-
-
2
2
7.
ΦΥΣΙΚΑ
-
-
-
-
3
3
8.
ΚΟΙΝ.&ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗ
-
-
-
-
1
1
9.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
-Εικαστικά
-Μουσική
-Θεατρική Αγωγή
(5)
2
2
1
(5)
2
2
1
(3)
1
1
1
(3)
1
1
1
(3)
1
1
1
(3)
1
1
1
10.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
4
4
4
4
2
2
11.
ΑΓΓΛΙΚΑ
2
2
4
4
4
4
12.
EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
4
4
3
3
1
1
13.
2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ




2
2
14.
Τ.Π.Ε.
1
1
2
2
2
2

ΣΥΝΟΛΟ
35
35
35
35
35
35


Αναλυτικότερα στην Υ.Α  εδώ 


Διαβάστε περισσότερα...