Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κανένας εκπαιδευτικός δεν βρέθηκε στο δημόσιο με ρουσφέτι

 Απάντηση της ΕΛΜΕ Λήμνου σε δημοσίευμα της Καθημερινής

Κύριοι,διαβάσαμε στη σημερινή σας εφημερίδα, και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο αυτής, το άρθρο για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου. Μιλάτε για «μαξιμαλιστικά αιτήματα της ΟΛΜΕ για διορισμούς» και για εκμετάλλευση της κατάστασης αυτής από μέρους των εκπαιδευτικών.

Ξεχάσατε όμως, να αναφέρετε σε ποιον ανήκει πραγματικά η ευθύνη… Ξεχάσατε ότι δε διορίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά το Υπουργείο Παιδείας…

Ξεχάσατε ότι την κατάσταση αυτή πρώτοι την κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του νησιού και η ΕΛΜΕ Λήμνου…

Για την ακρίβεια η ΕΛΜΕ Λήμνου από τις αρχές του 2007 έστελνε αιτήματα προς το Υπουργείο για να σταματήσει το καθαρά κομματικό αυτό νταραβέρι, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 2007 οι καθηγητές του νησιού παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, σε επίσκεψή του στον Άγιο Ευστράτιο (το οποίο δημοσιεύτηκε την ίδια ημερομηνία στην εφημερίδα «Έθνος»).

Οι διαμαρτυρίες μας ήταν συνεχείς, ενώ το Υπουργείο τηρούσε σιγήν ιχθύος για καιρό. Η καθυστερημένη απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας ήταν η εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 2986/2006 (ΦΕΚ 24Α΄) και το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141Α΄) προβλέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμούς και να λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης».

Εκτός από το σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου και την ΕΛΜΕ Λήμνου την τακτική αυτή του υπουργείου καταδίκαζε και το (καταργηθέν πλέον) Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου (είχε αποσταλεί έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον κ. προϊστάμενο στον κ. Διευθυντή Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου). Το Υπουργείο όμως, συνέχιζε για ψηφοθηρικούς λόγους την ίδια απαράδεκτη τακτική, επικαλούμενο το νόμο, χωρίς καμία πρόθεση να τον αλλάξει. Η απάντηση της τότε ΕΛΜΕ Λήμνου ήταν η εξής:

«…Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος των συναδέλφων που υπηρετούν στον Άγιο Ευστράτιο και σε παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά; Μέχρι πότε θα υπάρχουν «καθηγητές-φαντάσματα» με τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες εξασφαλισμένες, παρόλο που ποτέ δεν εργάστηκαν στο νησί; Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε Διεύθυνση, Γραφείο Εκπαίδευσης, Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμό δικαιούται τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες με εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες στον Άγιο Ευστράτιο ή άλλα δυσπρόσιτα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που ένας εκπαιδευτικός που ανήκει οργανικά στον Άγιο Ευστράτιο και είναι αποσπασμένος σε σχολείο δε τις δικαιούται; Θεωρούμε ότι το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 Α΄) που καθορίζει τα παραπάνω είναι άδικο.

Ζητούμε λοιπόν ως Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου να αρθεί αυτό το καθεστώς μοριοδότησης των αποσπασμένων συναδέλφων σε Κ.Υ, Δ/νσεις, Γραφεία, Ο.Ε.Ε.Κ, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο νόμο. Ζητούμε όλοι οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου του φορέα απόσπασης. Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγια θέση και της ΟΛΜΕ.

Από το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου».
Στις 21 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Παιδείας Κος Στυλιανίδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα και δήλωσε: «Πρόθεσή μας, ισχυρή μας βούληση είναι να περιορίσουμε με αυστηρότητα τις αποσπάσεις, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ίδιων των μαθητών, γιατί αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, το προστατευόμενο αγαθό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.» Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε…

Σας ρωτάμε λοιπόν κύριοι: Από πού προκύπτουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των κακών συνδικαλιστών που περιγράφετε, αφού τόσο η τοπική ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ απαιτούσαν την αλλαγή της απαράδεκτης και ρουσφετολογικής τακτικής του Υπουργείου; (Τα παραπάνω έγγραφα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας)

Θεωρούμε ότι η απροκάλυπτα σκόπιμη παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας και κατασυκοφάντηση των συναδέλφων και των συνδικάτων μας, που επιχειρήθηκε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας σας, έχει μοναδικό σκοπό να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση της Παιδείας την έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι τα Υπουργεία που αποφασίζουν και διατάζουν τόσα χρόνια! Την πολιτική, κύριοι, την ασκούν οι πολιτικοί και την νομοθέτηση επίσης. Οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια πάλευαν για να ένα αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το Υπουργείο κώφευε…

Και έρχεται σήμερα το Υπουργείο-θύτης να μας παρουσιάσει, με την φιλότιμη βοήθεια σας, ως θύτες τους «κακούς» εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να απολυθούν!

ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί στη χώρα διορίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια και συστήματα (Επετηρίδα-ΑΣΕΠ-Προϋπηρεσία).

ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός δεν βρέθηκε στο δημόσιο με ρουσφέτι, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να πείσετε για το αντίθετο.

ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός δεν περισσεύει κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι τη σχολική χρονιά που πέρασε τα κενά ανά την Ελλάδα ήταν περίπου 2000. Πως λοιπόν ξαφνικά είμαστε πολλοί, όταν μέχρι πριν λίγο δε φτάναμε;

Ελπίζουμε τουλάχιστον να δημοσιεύσετε την επιστολή μας για να επιτρέψετε στους αναγνώστες σας να ακούσουν και την άλλη άποψη.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η μελαγχολία της αποκατεστημένης δημοκρατίας



Με όσες νότες αισιοδοξίας κι αν εμπλουτιστούν τα φετινά διαγγέλματα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μελαγχολικός θα παραμείνει ο τόνος τους. Ακόμα κι αν αυτοεκβιαζόμενοι προσεγγίσουμε τα πράγματα με «θετική σκέψη», και πάλι θα μετρήσουμε περισσότερα προβλήματα παρά παρηγορητικά σημάδια. Κατά κοινή ομολογία, δεν βρισκόμαστε πια στην περίοδο που η μείωση της δημοκρατίας οφειλόταν πρωτίστως στη δράση εξωθεσμικών κέντρων. Σήμερα, στα χρόνια των Μνημονίων... η επίσημη Ελλάδα, όπως αναγνωρίζουν και οι κρατούντες, έχει συνυπογράψει τη μείωση της εθνικής της κυριαρχίας, άρα και την κολόβωση της δημοκρατίας της. Με αντάλλαγμα μια οικονομική σωτηρία ίδια με τον ορίζοντα: απομακρύνεται πάνω που νομίζουμε ότι τη φτάνουμε· πάλι και πάλι.

Αλλά δεν είναι μόνο εξωγενής η σμίκρυνση της δημοκρατίας. Η οικονομική καταβαράθρωση, η διεθνής επιτροπεία, η φθορά του πολιτικού συστήματος και η διαφθορά ορισμένων στυλοβατών του λειτούργησαν σαν εκκολαπτήριο. Και το φιδάκι ξεμύτισε και πια δαγκώνει - Ελληνες και ξένους. Η μιλιταριστική Χρυσή Αυγή, όλο και πιο επιθετική, όσο βλέπει να την προβάλλουν κάμποσα ΜΜΕ και να την κανακεύει ψηφοθηρώντας μερίδα του πολιτικού προσωπικού, έχει επιβάλει το «δίκαιο» της βίας, της χυδαιότητας, του μίσους και του τρόμου· ακόμα και η Βουλή δέχεται αμήχανη τη μία προσβολή μετά την άλλη. Καμία δημοκρατία όμως δεν είναι πλήρης όταν οι πολίτες της φοβούνται και οι θεσμοί της υπολειτουργούν.

Παρά ένα τεσσαράκοντα χρόνια από «την επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε» (όπως συνηθίζουμε να λέμε με καμάρι, χωρίς να κατανοούμε πάντοτε πόσο βαριά είναι η σημασία των λεγομένων μας και ποια καθήκοντα υπαγορεύουν), θα βρεθούν αρκετοί να κηρύξουν για πολλοστή φορά το «τέλος της μεταπολίτευσης»· οι περισσότερο είρωνες μάλιστα ίσως ευχηθούν χλευαστικά «καλά σαράντα», υποθέτοντας ότι έχουν να κάνουν με οργανισμό σεσηπότα και όχι ζώντα. Παρότι ο όρος «τέλος της μεταπολίτευσης» συγκαταλέγεται από καιρό στα πλέον κοινόχρηστα κλισέ, δεν του αποδίδουν όλοι το ίδιο νόημα. Παραμένει σημείο αμφιλεγόμενο, μολονότι επί του παρόντος επικρατεί η αντίληψη που θεωρεί τη μεταπολίτευση υπεύθυνη για όλα τα κακά της μοίρας μας. Λησμονούν προφανώς οι «τελεολόγοι» ότι διαφθορά υπήρχε και προ μεταπολιτεύσεως (με πλέον διεφθαρμένη τη χούντα, που την παριστάνουν άμωμη οι φανεροί και κρυφοί νοσταλγοί της), και λαϊκισμός επίσης, και διαπλοκή, και δεσποτικοί εξωθεσμικοί παράγοντες, και αναξιοκρατία, και νεποτισμός. Δεν τα επινόησε η μεταπολίτευση όλα αυτά. Λησμονούν επίσης οι κήρυκες του τέλους ότι στη μεταπολίτευση πιστώνονται πάρα πολλά θετικά, τόσα που ενδεχομένως θα είχαν αλλάξει το τοπίο αν δεν ήταν ιδιαίτερα γερές οι προχουντικές ρίζες του πελατειακού κράτους, της οικογενειοκρατίας και του παλαιοκομματισμού. Πιθανόν όσοι βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τη μεταπολίτευση, βιάζονται να ξεμπερδέψουν όχι με τα αρνητικά της γνωρίσματα, αλλά με όσα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες κατοχυρώθηκαν στη διάρκειά της, επειδή τα θεωρούν πλέον «αντιπαραγωγικά». Αλλά δημοκρατία δίχως αυτά δεν νοείται. Είναι ανάπηρη.

Το άρθρο είναι του Παντελή Μπουκαλα και δημοσιεύτηκε στις 23/7/2013 στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Εικονογραφημένο οδοιπορικό στη Δονούσα

Όσοι επιστρέφουν από διακοπές σπεύδουν να γράψουν  πώς τα περάσανε, πού πήγανε και τι φορέθηκε ή δε φορέθηκε  στις παραλίες.

Μέχρι τώρα δεν το είχα κάνει αλλά υποκύπτω  και θα σας μιλήσω  για τη Δονούσα, ένα νησάκι ριγμένο καταμεσής του Αιγαίου, 14 τ.χλμ  όλο κι όλο, 8 μίλια ανατολικά της Νάξου με 160 μόνιμους κατοίκους...




Το πλοίο της γραμμής σε φέρνει εδώ σε  7 ώρες και κάτι  από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο παιδικός μου φίλος,  Γιάννης Κωνσταντέλλος μαζί με τη γυναίκα του Στέλλα - δάσκαλοι και οι δυο  στο Χαλάνδρι- διαθέτουν εξοχικό εκεί και φρόντισαν με κάθε λεπτομέρεια  για τη διαμονή και τις ξεναγήσεις μας...


 Πρωινό φραπεδάκι  αγναντεύοντας το Αιγαίο και τον ανοιχτό ορίζοντα με  την Αμοργό, τα  Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Κέρο  και τη Νάξο.
Η χώρα του νησιού- ο Σταυρός-διαθέτει όμορφη παραλία με καθαρά νερά, ταβερνάκια, μπαράκια και παραθαλάσσιο διασκεδαστήριο...






Εκτός από το Σταυρό το νησί έχει αρκετές ακόμα παραλίες...

Ο  Κέδρος. Όμορφη παραλία  με ελεύθερο κάμπινγκ. Μέτρησα πάνω από 100 σκηνές  και πολλούς γυμνιστές.
Το Λιβάδι... και εδώ  σκηνές με πρωτόπλαστους.
Η Καλοταρίτισσα

Η Τρυπητή

Η  τρυπητή, δίπλα στην ομώνυμη παραλία

Η Φουκοσπηλια με τα  καταπληκτικά της  νερά! Φτάνεις με  βάρκα,  ρίχνεις  βουτιά, κολυμπάς κανά τέταρτο  και επιστρέφεις  από τον ίδιο δρόμο

 -------------------------------------------------

Για να φας φρέσκο και καλό ψάρι απαραίτητη προϋπόθεση είναι  να έχεις κολλητούς τους ψαράδες του νησιού...

Εμείς είχαμε τον καπετάν Γιάννη και κοντά σ΄αυτόν γνωρίσαμε το   Μαρίνο και τον Ηλία τον λαντζέρη.

χταποδάκι  για το ουζάκι μας
...πώς μπλέχτηκε έτσι το άτιμο το μπαρμπουνάκι!

παιχνίδια στην άμμο με  ολοζώντανα  θαλασσινά ζωάκια... 

"Δονούσα μάγισσα" Η λάντζα του Ηλία που σε ταξιδεύει  στις απρόσιτες παραλίες του νησιού
Ο καπταν Γιάννης  εκτελεί και χρέη ξεναγού στη λάντζα
Εξαιρετικό το τοπικό  τραγουδάκι  που άκουσα από  τον  καλλιτέχνη του νησιού, το  Μιχάλη:"Ελα στις Μικρές Κυκλαδες να χορτάσεις νοστιμάδες..."

Τι αστακομακαρονάδες, τι ψαρόσουπες, τι μπαρμπούνια, τι νοστιμιές! μαγειρεμένα όλα από τα χεράκια της  Στέλας και  της μητέρας της, της κ. Φανής!



Η Στέλα,  η κ. Φανή  και ο κολιός πλακί έτοιμος για το φούρνο
Ντόπιο  αγριοκούνελο από τα χεράκια της κ. Φανής

Στο  μπαξέ του Γιώργη... Ντοματίνια, καρπούζια, πεπόνια, αγγούρια και λοιπά ζαρζαβατικά,  όλα τα καλά, άνυδρα και νοστιμότατα!!!

 -------------------------------------------------


Ο επισκέπτης του νησιού έχει να διαλέξει για να  περπατήσει σε 5 μονοπάτια που έχουν σημανθεί και χαρτογραφηθεί με ειδικές προδιαγραφες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι οποίες ισχύουν για όλα τα Κυκλαδονήσια.


Θα σας μιλήσω για την οδοιπορική εκδρομή Σταυρού - Καλοταρίτισσας- Σταυρού,  διάρκειας 2 ωρών και 30 λεπτών περίπου  την οποία έκανα δυο φορές  καθότι τυγχάνω ώριμος "νέος"  πολύ σκληρός για να πεθάνει.[τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα και  στα πενήντα τους]

 Ξεκινάς από την παραλία του Σταυρού, διασχίζεις το χωριό  με τον μικρό του καμπάκο και κινείσαι προς το όρος Πάπας την ψηλότερη κορυφή του νησιού στα 385 μέτρα. Η διαδρομή  ανηφορική και αρκετά  απαιτητική -άρα ωραία γκόμενα-σε αποζημιώνει  με την υπέροχη θέα της ...






Από ψηλά αγναντεύεις το βορειοδυτικό  τμήμα του νησιού με την άγρια ομορφιά.  Τη Νάξο,  τον Άσπρο Κάβο, τη σπηλιά  του Τοίχου, το Αμμούδι,  ενώ  στις πλαγιές  κατσίκια βόσκουν ανέμελα ανάμεσα στα θυμάρια ατενίζοντας το πέλαγο.




στο βάθος ο Άσπρος Κάβος


Τι θέα, τι ομορφιά, τι μυρωδιές! Νόμιζα   ότι  ζούσα σε ποίημα  του Ελύτη.
Από την κορυφή του Πάπα αντικρίζεις την  Καλοταρίτισσα, την παραλία της Τρυπητής  και το  Σκυλονήσι.

Η κατάβαση προς την παραλία με σχετικά μικρό βαθμό δυσκολίες καθώς το μονοπάτι με τις μυτερές  πέτρες  δεν έχει σημανθεί  σε αυτό το σημείο όσο θα έπρεπε.


Η διαδρομή όμως από το προβόλισμα της Καλοταρίτισσας μέχρι τον οικισμό  σε αποζημιώνει καθώς το μονοπάτι περνά κατά μήκος της κορυφογραμμής των Φτερών ενώ στα δεξιά σου  απλώνονται κάθετα οι πλαγιές του Πάπα.

 Φτάνεις  στην παραλία της Καλοταρίτισσας  και πλαφ! χαίρεσαι  το αναζωογονητικό της νεράκι.

Ώρα 8:30 π.μ και για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας  μια  παιδική   ομελέτα με τέσσερα φρέσκα αυγουλάκια και λίγες  πατατούλες  στην ταβέρνα του Θύμιου.

-------------------------------------------------

Τα βράδια  στα ταβερνάκια του νησιού ντόπιοι και ξένοι  γίνονται ένα,  απολαμβάνουν  φαγητό και ξεφαντώνουν...








 -------------------------------------------------

Στην  παραδοσιακή ταβέρνα Τζι-Τζι στο Μυρσίνι δοκιμάσαμε τις  νοστιμιές της Λίτσας,  αγναντεύοντας  το Ικάριο  και την Αμοργό. Ήπιαμε έξι καραφάκια με τα σχετικά και πληρώσαμε ένα και μια ποικιλία μόνο,όλα τα υπόλοιπα κερασμένα από τη Λίτσα.





-------------------------------------------------


Εν κατακλείδι και αφού εκφράσω τις  ευχαριστίες μου  στο Γιάννη, στη Στέλλα και στην κ. Φανή  θέλω να πω  ότι  η Δονούσα δεν είναι ένα νησί ακραίου στυλ  ζωής και ξέφρενων ρυθμών    αλλά κάτι πιο ενδιαφέρον: Ένας προορισμός  απόλαυσης, ηρεμίας και απόλυτης ξεκούρασης  με ωραίους και φιλόξενους ανθρώπους  που τον  προτείνω ανεπιφύλακτα ...

Γιάννης και  Στέλλα Κωνσταντέλλου.  Μαζί με την κ. Φανή και τους φίλους τους ομόρφυναν τις διακοπές  μας  στο νησί και τους ευχαριστούμε!!!


Δονούσα, θα ξανάρθουμε σίγουρα...








Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η Κιβωτός της ελπίδας και της αγάπης

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου είναι εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Κολωνού. Η περιοχή είναι, από τις πιο επικίνδυνες στην Αθήνα, αφού δρουν πολλές συμμορίες, ενώ σχεδόν σε κάθε γωνιά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Από τo 1998 που φόρεσε το ράσο- εικοσιεξάχρονο παλικάρι τότε- ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει.

 Μαζί με εθελοντές  ίδρυσε την «Κιβωτό του Κόσμου» που συγκεντρώνει  400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί  στο κέντρο της Αθήνας. Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν  στοργή και ειρήνη στην «Κιβωτό του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν την κοινωνία.

Σήμερα, όπου το "επαναστατικό" εξαντλείται στις φωνές, τη διαμαρτυρία και το θόρυβο τέτοια παραδείγματα μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει από τις μονάδες, τους «τρελούς», αυτούς που δεν ακολουθούν το κοπάδι αλλά... μιλάνε με τις πράξεις τους. Και δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αν είσαι πόρνη και θες να δωρίσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα φωτοτυπικό σε σχολείο όπως η κυρία Σούλα ή αν είσαι παπάς και θες να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά του δρόμου. Θα έπρεπε να μετράει η πράξη και μόνον αυτή, πράγμα δύσκολο όμως σε μια κοινωνία που κυριαρχούν οι δήθεν και οι ταμπέλες.

Ομιλία στην TED:

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Εγκύκλιοι αποσπάσεων εκπαιδευτικών. Αιτήσεις από 15 Ιουνίου - 19 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα...

Στατιστική ανάλυση μεταθέσεων εντός Β΄Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μεταθέσεις – Οριστικές Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ένωση Διευθυντών Π.Ε για την εγκύκλιο προγραμματισμού 2013-14

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε
 www.panenosi.gr
 ΠΛΗΡ.: Κουντούρης Τηλέμαχος 6939415171-
 Μακεδών Νικόλαος 6972093097

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με αφορμή την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με Αρ. Πρωτ. Φ.12/427/79844/Γ1/ 11-06-2013 και θέμα «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2013-2014» το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. έχει να επισημάνει τα εξής:...

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 4 του ΠΔ 201/1998: «Στα πλαίσια της σχολικής ζωής και του πολιτισμού πραγματοποιούνται επισκέψεις και εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου κλιμακίων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών τεχνών και άλλων πνευματικών ανθρώπων ή ειδικών επιστημόνων που καλούνται από σχολείο ή την τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και πραγματοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού».

 Στην εγκύκλιο όμως με Αρ. Πρωτ. Φ.12/427/79844/Γ1/11-06-2013 και θέμα «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2013-2014» αναφέρεται το εντελώς αντίθετο: «Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τρίτων προσώπων στο σχολείο πραγματοποιείται με φειδώ, με σωστή προπαρασκευή, συνδέεται με την εφαρμογή παιδαγωγικών-πολιτιστικών προγραμμάτων και προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου και του οικείου σχολικού συμβούλου».

Σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 39 του καθηκοντολογίου: « Όταν ο Σύλλογος, για οποιονδήποτε λόγο αδυνατεί να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία μαθημάτων ή την κατανομή τάξεων και τμημάτων, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο».

Στην εγκύκλιο όμως με Αρ. Πρωτ. Φ.12/427/79844/Γ1/11-06-2013 και θέμα «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2013-2014», αναφέρεται το εντελώς αντίθετο: «Η επιλογή των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70, που θα διδάξουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα όλων των τύπων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου».

Στην ίδια εγκύκλιο ενώ επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι ο Σχολικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας είναι ο διοικητικός, επιστημονικός και παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό.

 Επίσης, και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., για την υλοποίηση τους από τις σχολικές μονάδες δεν αρκεί η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά απαιτείται πάντα από τις σχετικές εγκυκλίους και η σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Γενικής Αγωγής, πολλές φορές και της Ειδικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, αλλά και του Διευθυντή Εκπαίδευσης για το ίδιο (εγκεκριμένο) πρόγραμμα, στήνοντας έτσι μεγαλειώδη μνημεία γραφειοκρατίας και υπερσυγκεντρωτισμού.

Τη στιγμή που σε όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα ενισχύεται όλο και περισσότερο η αυτονομία των σχολικών μονάδων, μέσω της ισχυροποίησης των αποφάσεων των οργάνων διοίκησής τους, στη χώρα μας διακρίνουμε το τελευταίο διάστημα, μέσω εγκυκλίων που παρερμηνεύουν νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, μια προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου της ζωής και της δράσης των σχολικών μονάδων, κατάπνιξης της αυτενέργειας και των πρωτοβουλιών τους καθώς και αμφισβήτησης των αποφάσεων των οργάνων διοίκησή τους.

Θεωρούμε υπερβολικό, γραφειοκρατικό και αποπνικτικό της πρωτοβουλίας των σχολικών μονάδων αυτό που στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται: «Για κάθε δραστηριότητα στο χώρο του σχολείου υπεύθυνοι, εκτός του Δ/ντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι…» 

 Για τους παραπάνω λόγους:

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε ένα νέο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος που να μην επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες λόγω ασαφειών και επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, και που κυρίως θα στοχεύει στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Ανδριάς
Ο Γεν. Γραμματέας  Νικόλαος Μακεδών
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Vamos Asteras

Στις 11 Μαΐου 2013 ο  Γιάχος  στέρησε από τον ΑΣΤΕΡΑ Τρίπολης το Κύπελλο Ελλάδος.

 Στο δεκάλεπτο ταινιάκι: "Vamos Asteras " οι ωραίες στιγμές του τελικού με πρωταγωνιστές φίλαθλους, προπονητή και παίχτες της αρκαδικής ομάδας

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η θέση του ΠΑΜΕ για τη συγκρότηση Προεδρείου στο Δ.Σ της ΔΟΕ


 Συνεδρίασε στις 2/7 και 3/7 το νεοεκλεγμένο ΔΣ της ΔΟΕ με θέμα τη συγκρότηση του. Να θυμίσουμε ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν από την 82η Γενική Συνέλευση ήταν ΔΑΚΕ 3 έδρες, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) 3 έδρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 έδρες, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 2 έδρες, ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 1 έδρα...

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότειναν αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης, για να εκφραστεί έτσι η βούληση των συναδέλφων και να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης στο προεδρείο πρέπει να διατεθούν ως εξής: η ΔΑΚΕ τον πρόεδρο, η ΔΗΣΥ το γραμματέα, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ τον αντιπρόεδρο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τον οργανωτικό γραμματέα και η ΕΡΑ τον ταμία (ή τον ειδικό γραμματέα). Τόνισαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το προεδρείο γιατίτα προβλήματα δεν περιμένουν και άρα επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Τόνισαν επίσης ότι δε συμφωνούν με το «προγραμματικό προεδρείο». Τέτοιος δρόμος προγραμματικών συγκλίσεων του ΠΑΜΕ με τον κυβερνητικό, συναινετικό συνδικαλισμό ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει. Προγραμματικές συγκλίσεις άλλωστε γίνονται πριν τις εκλογές και τίθενται στην κρίση των συναδέλφων, στις Γενικές Συνελεύσεις. Διαφορετικά πρόκειται για μετεκλογικά παζάρια στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Η ΔΑΚΕ έκανε λόγο για αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο και πρότεινε για τη θέση του προέδρου εκπρόσωπό της.

Η ΔΗΣΥ, πρότεινε αντιπροσωπευτικό προεδρείο με προϋπόθεση συμμετοχής της τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ήρθαν με τη θέση για «προγραμματικό προεδρείο» στη βάση κοινού προγράμματος πάλης, αλλά επειδή, όπως είπαν, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός, δήλωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στο προεδρείο.

Η ΕΡΑ, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί της, στηρίζει προεδρείο με "αριστερό πρόσημο" προτείνοντας πρόεδρο από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και γραμματέα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο τυχοδιωχτισμός στο τετράγωνο, όταν ξέρουν πολύ καλά ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι στις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι τώρα επιτακτική ανάγκη η άμεση συγκρότηση του προεδρείου. Η πρόταση για αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να εκφράσει με σαφήνεια τους συσχετισμούς δύναμης που αποφάσισαν οι συνάδελφοι και να διασφαλίσει την λειτουργία της Ομοσπονδίας. Η επίθεση κεφαλαίου-Ε.Ε.-κυβέρνησης είναι βάρβαρη και όσοι κωλυσιεργούν ή κωφεύουν αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη. Το Δ.Σ. είναι εκλεγμένο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λειτουργεί κανονικά. Καλείται η κάθε παράταξη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους, τους Συλλόγους, τη λαϊκή οικογένεια σε επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής επιδρομής.

Στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 12/7, το Δ.Σ. της ΔΟΕ πρέπει να συγκροτηθεί. Καμία κωλυσιεργία, κανένας τακτικισμός. Να μην επιτρέψουμε τον εκφυλισμό.
Διαβάστε περισσότερα...