Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αποτελέσματα πιστοποίησης Β΄επιπέδου στις ΤΠΕ

Για τους εκπαιδευτικούς που είχαν δώσει  εξετάσεις το Δεκέμβριο 2011 και το Φεβρουάριο 2012
Τα αποτελέσματα με τη χρήση κωδικών  εδώ και στην επιλογή: Αποτέλεσμα Πιστοποίησης Β Επιπέδου)
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν 206.000 υπάλληλοι του Δημοσίου

Η ώρα της κρίσης σήμανε για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα περάσουν από κόσκινο σε μία πρώτη αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και ικανοτήτων τους. Φύλλο και φτερό θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι φάκελοι 206 χιλιάδων υπαλλήλων του στενού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων και των εκπαιδευτικών... προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά τα προσόντα τους και παράλληλα να εξακριβωθούν οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, κάτι που αυτόματα θα τους οδηγήσει εκτός υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται ήδη τρία εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τη «βαρύτητα» των προσόντων της αξιολόγησης και πολύ σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Τα πτυχία, η γνώση ξένων γλωσσών, τα επιπλέον «εφόδια», όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων κ.λπ. θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο, ενώ όπως όλα δείχνουν το μεγάλο «προσόν» της αρχαιότητας περνά σε δεύτερη μοίρα. Με αυτό τον τρόπο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο θα υπάρξει μία πλήρης χαρτογράφηση των ικανοτήτων του προσωπικού της κρατικής μηχανής, ενώ το νέο, εμπλουτισμένο και συνεκτικό μητρώο που θα προκύψει -και δεν θα αφορά πλέον μόνο αριθμητικά δεδομένα- θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ανακατατάξεις.

 ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Η Πόλις



Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή
· κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.
Κωνσταντίνος Καφάβης (29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933) 


Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Περί διδακτικού ωραρίου...

 Εντάξει, να φωνάξουμε  για την αύξηση ωραρίου  των Δευτεροβάθμιων αλλά να βάλουμε και το αίτημα της εξίσωσης ωραρίου εκπαιδευτικών Α/θμιας, Β/θμιας ...

Δυστυχώς όμως η ΟΛΜΕ  δε λέει κάτι γι΄αυτό και  η  ΔΟΕ -για την ώρα τουλάχιστον- τηρεί σιγή ασυρμάτου...

Για το θέμα είχα γράψει δυο λόγια πριν δυόμισι χρόνια  

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αποδοχές Μαίου για εκπαιδευτικούς Αττικής

Διαβάστε περισσότερα...

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Αιτήσεις έως 14 Μαΐου. Η εγκύκλιος
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικοί: Περισσότερες ώρες εργασίας και υποχρεωτικές μεταθέσεις

Μεγάλες ανατροπές για χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και ευρύτερα για τη λειτουργία των σχολείων, φέρνει προεδρικό διάταγμα για τις μεταθέσεις υπεράριθμων αλλά και η ρύθμιση για αύξηση των ωρών εργασίας κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως...
Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί θεωρείται ότι πλεονάζουν εξ' ολοκλήρου όταν είναι περισσότεροι από τις κατανεμημένες οργανικές θέσεις στην οικεία περιοχή και παραμένουν ως υπεράριθμοί στη διάθεση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, ανεξαρτήτως αν έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σε σχολική μονάδα.
Με τις νέες ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ως «εξ' ολοκλήρου υπεράριθμοι», οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους σε σχολική μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης είτε περιφερειακής, είτε πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην πρώτη περίπτωση, μετά τον καθορισμό των οργανικών κενών ανά περιοχή και κλάδο, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης καλούν τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν εντός τριημέρου δήλωση συναίνεσης για τη σύνταξη πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων περιφερειακής εμβέλειας. Τα υπηρεσιακά συμβούλια κάνουν την κατάταξη με βάση μονάδες (μόρια) που προκύπτουν με βάση κριτήρια υπηρεσιακά, συνυπηρέτησης συζύγων, εντοπιότητας, οικογενειακών λόγων. Στη συνέχεια υποβάλλεται δήλωση προτίμησης σχολείων.
Όσοι δεν συναινούν στη μετάθεση περιφερειακής εμβέλειας κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας με βάση τα ίδια κριτήρια και υποβάλλουν δηλώσεις προτίμησης σχολείων. Η μετάθεση αποφασίζεται με τη γνώμη των αρμοδίων συμβουλίων και έκδοση υπουργικής απόφασης.
Εν τω μεταξύ, την αύξηση, από 1ης Σεπτεμβρίου 2013, του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η ρύθμιση έρχεται μετά την απαίτηση της τρόικας να μπει «μαχαίρι» στον αριθμό των αναπληρωτών οι οποίοι την ερχόμενη χρονιά δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000 και στις δύο βαθμίδες έναντι περίπου 12.000 φέτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα σε προσωπικό. Το ζήτημα, ωστόσο, αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκπαιδευτικούς και μπορεί να απειλήσει την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των «κρας τεστ» που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι το επιπλέον δίωρο οδηγεί στον «πάγκο» σχεδόν 5.000 καθηγητές, κυρίως Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής και Ξένων γλωσσών, αλλά και μαθηματικούς και θεολόγους. Οι πλεονάζοντες θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις ή να μεταταγούν οπουδήποτε στην Ελλάδα αφού κρίνονται υπεράριθμοι.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, από 1/9/2013 οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διδάσκουν «ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας».
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δυο λόγια για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του 7ου Αγίας Παρασκευής και τις ιδεοληψίες τεσσάρων μελών του Δ.Σ του "ΠΕΡΙΚΛΗ"

Με τις ψήφους των  Μήτσουρα,Παπασπύρου, Σταυροπούλου από την Εκπαιδευτική Συσπείρωση  και της Γιανναρά από την ΕΣΑΚ, το Δ.Σ του Συλλόγου Περικλή εξέδωσε καταγγελία για Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού του 7ου Δ.Σ Αγίας Παρασκευής επειδή για την υλοποίησή του το σχολείο δέχτηκε προσφορές από εταιρείες και τις ευχαρίστησε από την ιστοσελίδα του...

Μερικές  εικόνες από το πρόγραμμα...



Ως Διευθυντής του 7ου, οφείλω μιαν απάντηση  προς το Δ.Σ του ΠΕΡΙΚΛΗ και ειδικότερα στους   εκπροσώπους  της Συσπείρωσης και της ΕΣΑΚ  που ψήφισαν  την καταγγελία:

Συνάδελφοι, νομίζω ότι για λόγους δεοντολογίας και πριν την καταγγελία  θα έπρεπε, με μια επίσκεψη  ή με ένα τηλεφώνημα τελοσπάντων, να ρωτήσετε τη θέση του σχολείου   για ένα πρόγραμμα - αυτό εδώ- που αποφασίστηκε ομόφωνα από το Σύλλογο Διδασκόντων, στήθηκε με πολλές ώρες δουλειάς συναδέλφων μας,  περιελάμβανε την παροχή 1500 δωρεάν πρωινών γευμάτων (το μενού εδώ) επί μία εβδομάδα για τους 300 μαθητές του σχολείου μας και συνδυάστηκε  με την επίσκεψη του παγκόσμιου πρωταθλητή ποδηλάτου Χρήστου Βολικάκη.

Το να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος το θεωρούμε υποχρέωσή μας και θα το ξανακάνουμε εφόσον χρειαστεί.

Αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι  να συνεχίσετε  τον καταγγελτικό σας χαρτοπόλεμο αλλά- ειλικρινά- επειδή δυσκολεύομαι  να παρακολουθήσω τα   ιδεολογήματά σας σταματώ εδώ και σας εύχομαι  καλό Πάσχα και καλές καταγγελίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τρεις δρόμοι για έξοδο από το Δημόσιο

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55
 
Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μπορούν να πάρουν υπό προϋποθέσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Κλειδί» για την έξοδο αποτελεί το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με μεγάλους κερδισμένους τους άνδρες με ανήλικα που έχουν 25 έτη ασφάλισης μέσα στο 2012.
Η συνέχεια στο ΕΘΝΟΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικό για τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής (23/4/2013)

του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Αττικής Βασίλη Ματθαίου

 Συνεδρίασε την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 για πέμπτη φορά το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής με απαρτία. Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν τέσσερα (4)...
 1.Διάθεση με απόσπαση (μετά από αίτησή τους) αναπληρωτών δασκάλων
 2. Χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας
3.Απαλλαγή από τα καθήκοντα (μετά από αίτησή τους) Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων.
 4. Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών

 Οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνες και στα τέσσερα (4) θέματα. Συγκεκριμένα:

Διατίθενται οι αναπληρώτριες δασκάλες, (μετά από αίτησή τους από τη Δ΄Δ/νση Π.Ε. Αθήνας και για συγκεκριμένο σχολείο) : Λ.Ε.(ονοματεπώνυμο) στο 2ο Δημ. Σχολ. Γέρακα (Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής), Β.Λ. στο 3ο Δημ. Σχολ. Κορωπίου (Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής) και Β.Σ. στο Δημ. Σχολ. Βουλιαγμένης (Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής) βάσει: του άρθρου 16, κεφ. γ΄ Ν.1566/1985, Π.Δ. 96/2000 , άρθρου 31 Ν.3848/2010.

 Χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια στη δασκάλα Ε.Β.(αρχικά) της Γ΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας, Υποτρόφου του Ι.Κ.Υ. για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό, έως 31/08/2013, γιατί βάσει της εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. δικαιούται.

 Έγιναν αποδεκτές οι αιτήσεις για απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για τους λόγους που επικαλούνται οι (αρχικά από ονοματεπώνυμο): Ε.Β. (Δ/ντρια Δημοτικού Σχολείου, Γ΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας) και Δ.Κ.(Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου, Β΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας)

 Χορηγήθηκε άδεια άνευ αποδοχών στον εκπ/κό Α.Τ., Π.Ε. 70, από Δ/νση Π.Ε. Πειραιά, γιατί υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης. Καλή υπόλοιπη Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση !

 Πάντα κοντά σας
 Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής (2013-2014)
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας για μαθητές Ε΄ τάξης σχολικού έτους 2013-2014

Η σχετική  εγκύκλιος αναφέρει εν περιλήψει τα εξής:

-Η 2η ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα στην Ε΄και στην ΣΤ΄

- Οι Δ/ντές των 6/θέσιων και άνω σχολείων, καθώς και των  ΕΑΕΠ  σε συνεργασία με Σχ. Συμβούλους ενημερώνουν γονείς και μαθητές  οι οποίοι θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013- 2014 στην Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου (τα φετινά τεταρτάκια δηλαδή)  για  την επιλογή και  χρησιμότητα  της 2ης ξένης  Γλώσσας  (Η ενημέρωση μπορεί να γίνει και εντός διδακτικού ωραρίου)

  - Για τη διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας εφαρμόζεται ο θεσμός των τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας ως εξής...

* Στα σχολεία με ένα τμήμα, οι μαθητές οργανώνονται σε παράλληλα τμήματα, ανάλογα με τη δήλωση προτίμησής τους.

*Στα σχολεία με δύο ή και περισσότερα τμήματα, οι μαθητές οργανώνονται σε τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής, τα οποία συγκροτούνται από μαθητές όλων των τμημάτων της τάξης, ανάλογα με τη δήλωση προτίμησής τους. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας ή τμήματος που συγκροτείται από μαθητές δύο ή περισσότερων τμημάτων είναι 12 μαθητές.

*Σε απομονωμένα Δημοτικά Σχολεία  ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στους 10 μαθητές, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

*Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη δημιουργία τμήματος σε μία γλώσσα προτίμησης, τότε οι μαθητές ακολουθούν υποχρεωτικά την επιλογή με τις περισσότερες προτιμήσεις.

*Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός μαθητών της τάξης είναι μικρότερος του ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και με την προϋπόθεση ύπαρξης διαθέσιμου εκπαιδευτικού, δημιουργείται τμήμα της γλώσσας με τις περισσότερες προτιμήσεις.

*Στα συστεγαζόμενα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία μπορεί να δημιουργηθούν τμήματα 2ης ξένης γλώσσας από μαθητές και των δύο σχολείων, εφόσον δε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών στο ένα από τα δύο ή και στα δύο σχολεία.

Αυτή εδώ η δήλωση θα πρέπει να συμπληρωθεί από τους γόνεις των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στην Ε΄ τάξη  έως  5 Ιουνίου 2013. 

Οι Δ/ντές των Σχολείων, βάσει των δηλώσεων  υποβάλουν τον αντίστοιχο Πίνακα στη Δ/νση Π.Ε.  έως 14 Ιουνίου 2013. 
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΤΠΕ στη Φυσική Αγωγή

“Ο χώρος της Φυσικής Αγωγής, λόγω της μορφής του µαθήματος που περιλαμβάνει διάλεξη, επίδειξη και εκτέλεση κινητικών δραστηριοτήτων, από τα πρώτα βήματα της εξάπλωσης της πληροφορικής, φάνηκε να αποτελεί ένα μοναδικό πεδίο όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυναμικά η διδασκαλία µε τη βοήθεια υπολογιστή ως διδακτική τεχνική".

(Adams, Waldrop & Justen, 1989) 
Σε λίγες μέρες ξεκινά για τέταρτη φορά η «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» για το Β΄ Επίπεδο. 


Για τέταρτη φορά επίσης έχω αναρωτηθεί γιατί ως εκπαιδευτικός, δεν έχω καν το δικαίωμα να συμμετάσχω σε αυτή την επιμόρφωση. 

Και μάλιστα σε μία επιμόρφωση που μοριοδοτείται στις κρίσεις των Στελεχών Εκπαίδευσης!!!!!! 
Σκέφτομαι λοιπόν, ότι μάλλον δεν είμαι ισότιμος εκπαιδευτικός με τους άλλους συναδέλφους μου ή μάλλον όλοι όσοι σχεδιάζουν την αναγκαιότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, δε θεωρούν σημαντική την επιμόρφωση των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής στις ΤΠΕ. 
Κάνοντας λοιπόν μια πολύ μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο (χρησιμοποιώντας δηλαδή τις ΤΠΕ), παραθέτω μια μικρή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας (ελληνικής και ξένης), μήπως και κάποιοι πειστούν  ότι παγκοσμίως οι ΤΠΕ αποτελούν μέρος της διδασκαλίας της Φ.Α. ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεθοδικής και της διδακτικής.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι οι Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της εν λόγω Επιμόρφωσης, για πρώτη φορά προέβησαν συλλογικά σε αυτή την ενέργεια, μια επιστολή διαμαρτυρίας που μπορείτε να τη δείτε εδώ….

αλλά και πάλι δεν άλλαξε κάτι!!!! Για τέταρτη φορά....οι ΚΦΑ δεν μπορούν να επιμορφωθούν!!!!

ΠΗΓΗ: http://fysicedu.blogspot.gr/2013/04/blog-post_15.html
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αρβελέρ: "Το να είσαι καλός Ελληνας, δε σημαίνει υποχρεωτικά πως πρέπει να είσαι και βιολογικά Ελληνας

Με μεγάλη χαρά μίλησε στο κοινό της Μεσσήνης το Σάββατο το απόγευμα η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο χώρο του Δημαρχείου. Είπε πως ήρθε στη Μεσσηνία για τα παιδιά που μετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, τα οποία είχε συναντήσει το ίδιο πρωί, στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου...

 «Με κάλεσαν να μιλήσω για την Αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη κρίση» είπε ξεκινώντας η ίδια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα είναι πνεύμα και όχι αίμα. «Το να είσαι καλός Ελληνας, δε σημαίνει υποχρεωτικά πως πρέπει να είσαι και βιολογικά Ελληνας. Όμως όσον αφορά την κρίση… Τι σημαίνει κρίση; Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «κρίσις» όταν ήθελαν να μιλήσουν για ιατρικό θέμα. Εδειχνε πως μια κατάσταση είναι δύσκολη και πως ή θα είχε άσκημη κατάληξη, ή θα θεραπευόταν. Ποτέ δε σήμαινε κάτι το μόνιμο, μια κατάσταση διαρκείας. Ποιες ήταν οι αιτίες της κρίσης; Το «άμετρον», το να ξεφεύγεις από τα όρια. Σήμερα το άμετρον, το ζούμε στα πάντα. Η ύβρις λοιπόν ήταν η αιτία της κρίσης για τους αρχαίους, η ηθική κατάπτωση, η οποία αργότερα έφερνε και οικονομικές συνέπειες. Η ηθική κρίση είναι η αιτία όλων των άλλων κρίσεων. Τώρα, όσο για το σήμερα, σε αυτό το τελείως βλακώδες «τα φάγαμε μαζί», θα πω πως «τα κάναμε μαζί», αυτή είναι η αλήθεια.

Οι αρχαίοι είχαν άλλη αντιμετώπιση της κρίσης… Στην Αθήνα τα δύο βασικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε κάποιος, ξεκινούσαν από το «συνοικείν» και το «συνανήκειν». Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα χωνευτήρι πληθυσμών και μία λύση που είχαν βρει τότε όταν δυσκόλευαν τα πράγματα ήταν ο αποικισμός. Ο αποικισμός ποτέ δεν έγινε επιθετικά, με κατακτητικό πόλεμο. Αυτή η λύση καμία σχέση δεν είχε με τη διασπορά, η οποία άρχισε με την πτώση της Πόλης. Η διασπορά για τους Ελληνες συνεχίστηκε και τα νεότερα χρόνια, φτάνοντας πχ στη Γερμανία να υπάρχει ολόκληρη παροικία, από ανθρώπους που δούλευαν στα εργοστάσια σχεδόν δουλικά. Για το συνοικείν λοιπόν, όταν δηλαδή «στένευαν» τα όρια, οι αρχαίοι είχαν βρει τον αποικισμό. Από το «συνανήκειν» ξεκινούσαν άλλα προβλήματα, πολιτικά και κοινωνικά, παρόμοια με αυτά που ζούμε σήμερα, που οι άνθρωποι φτάνουν να διαχωρίζονται από τους άλλους με βάση τα κόμματα. Σε αυτό το σημείο να πω πως κάθε φορά που υπήρχε κρίση στο συνανήκειν, κινδύνευε η δημοκρατία. Όταν ο λαός έφτανε να μην έχει εμπιστοσύνη στο κράτος, αυτό οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια και ο τύραννος έθετε σε κίνδυνο το πολίτευμα».

Στο σημείο αυτό η κ. Αρβελέρ αναφέρθηκε στις μάχες του Μαραθώνα και αργότερα της Σαλαμίνας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πανελλήνια νίκη».
«Όταν οι άνθρωποι είχαν διαφορές, ήταν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες λύσεις. Καταρχάς, απέναντι στον ηττημένο, απαγορευόταν η οποιαδήποτε μνησικακία. Ηταν βασικότατος κανόνας το «μη μνησικακείν». Δεύτερον, μπορούσαν οι πολίτες να πάρουν χρησμό από την Πυθία. Τέλος, υπήρχε η λύση που εμπεριείχε τη διπλωματία. Επρεπε δηλαδή οι δύο αντιμαχόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, να κάνουν σύμβαση, να συνάψουν «συμβόλαιο» μεταξύ τους, ώστε να επέλθει και πάλι η γαλήνη» τόνισε η διεθνούς φήμης καθηγήτρια.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο αρχαίο δράμα. Είπε πως τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το θέατρο, μόνο στη δημοκρατία μπορούν να ειπωθούν. Τα ζητήματα της ύβρεος, του άγους, του μιάσματος, της ιεροσυλίας, της βαρβαρότητας, που αποτελούσαν τις αιτίες για το ότι ο άνθρωπος έχανε το δρόμο του, μόνο το θέατρο άγγιξε και ανέδειξε, με την αθυροστομία της κωμωδίας και τη δύναμη της τραγωδίας.

http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σύσκεψη για τη διάσωση της βίλας Ιόλα στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής

Η βίλα Ιόλα άλλοτε και τώρα...
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και  Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 21/4/2013 στο 7ο Δ. Σ Αγίας Παρασκευής συνάντηση εργασίας για τη Βίλα Ιόλα στην οποία πήραν μέρος οι...
Ο Γιάννης Σταθόπουλος
επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, Βασίλης Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Γκιζιώτης και Κώστας Κουβόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Φωτεινού,
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος
Γιάννης Σιδέρης, Μιχάλης Γαβράς, Σωτήρης Ησαΐας και Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, ο Διευθυντής του Σχολείου, με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου του Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων,από το Σύλλογο Κατοίκων Τσακού ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Μίχας και το Μέλος του Δ.Σ Δημήτρης Μπεθάνης και ενεργοί πολίτες της Αγίας Παρασκευής.

Ο Ανδρέας Γκιζιώτης
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισηγήσεις του Πρόεδρου του Συλλόγου Γιώργου Ματσούκα, της Γεν. Γραμματέα Βούλας Κουτσογιάννη και του Δημοτικού Συμβούλου Μιχάλη Γαβρά που συντόνισαν τη συζήτηση και  οι οποίοι περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Βίλα είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα.
[ Για τη ζωή και τη δράση του αδικημένου  αλλά   πολύ σπουδαίου Έλληνα συλλέκτη διαβάστε   εδώ].

Οι τρεις εισηγητές αναφέρθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της βίλας και του οικόπεδου της, εμβαδού 6 στρεμμάτων, που ανήκει σε ιδιώτη αλλά με Υπουργική Απόφαση έχει δεσμευτεί από την Πολιτεία ως χώρος πολιτισμού για την Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια έκαναν εκτενή ενημέρωση για την πορεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των δράσεων για την προστασία της Βίλας και τη διάσωσή της από την ολική καταστροφή.

Ο Κώστας Κουβόπουλος
Ακολούθησε αποσαφήνιση ερωτήσεων, κατάθεση προτάσεων, συζήτηση και αποφασίστηκε ο Σύλλογος να αναδείξει το θέμα ως μείζον ζήτημα για την περιοχή μας , να κινητοποιήσει τους κατοίκους και με σειρά εγγραφών και νομικών διαδικασιών προς το Δήμο και στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες να πιέσει για την αγορά του οικοπέδου και την ανάδειξη της Βίλας σε χώρο πρασίνου και πολιτιστικού κέντρου της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένσταση για τα μειωμένα εφάπαξ

Βάσει του από 11.04.2013 εγγράφου της ΑΔΕΔΥ προς τις Ομοσπονδίες – Μέλη Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που αναφέρει τα εξής... (ακολουθεί το υπόδειγμα ένστασης)

 "Σας κάνουμε γνωστό ότι, παράλληλα με τους συνδικαλιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νόμων που μειώνουν δραστικά το εφάπαξ, υπάρχει η δυνατότητα, αξιοποιώντας και τη δικαστική οδό, να κατατεθεί αγωγή.... Στα πλαίσια αυτά ενημερώνουμε, όσους μέχρι τώρα έχουν πάρει ή θα πάρουν στο μέλλον μειωμένο εφάπαξ και επιθυμούν να προσφύγουν, πρέπει να καταθέσουν στο ΤΠΔΥ, συμπληρωμένη αυτήν την ένσταση που σας επισυνάπτουμε.

 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
 ΕΝΣΤΑΣΗ

 του …………………………………………………κατοίκου ……………………………… επί της οδού……………………….., Τ.Κ…………………….

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Της υπ’ αριθμόν ………………………… απόφασης του Διευθυντή του Ταμείου, με την οποία μου χορηγήθηκε εφάπαξ βοήθημα ύψους …………… ευρώ αντί ύψους ……………………… ευρώ. Το ποσό αυτό του εφάπαξ που εσείς μου χορηγήσατε, είναι κατά ….% κατώτερο του ποσού που δικαιούμουν, με βάση τα ισχύοντα στο ταμείο σας, κατά την ημερομηνία συνταξιοδότησης μου όπως εμφαίνεται στην υπ’ αριθμ. …… πράξη του ΓΛΚ περί συνταξιοδότησής μου.

********

Με την υπ’ αριθμόν ………………………. απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (…Δ/νση………..) μου απονεμήθηκε σύνταξη βάσει της υπηρεσίας μου στο Δημόσιο και δη στο ………………….. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η απόφασή του αυτή εστάλη προς το Ταμείο σας, για να προβείτε άμεσα στην καταβολή του προβλεπόμενου εφάπαξ βοηθήματος.
Στις …………….. εξεδόθη η προσβαλλόμενη πράξη, δια της οποίας το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος ορίστηκε στο ποσό των ……………………………, ήτοι μειωμένο κατά …………………………… έναντι του ποσού, που θα ελάμβανα κανονικώς με βάση τα έτη υπηρεσίας μου και τις αποδοχές μου, καθώς και τα νόμιμα ισχύοντα για το ύψος των ποσών των εφάπαξ, στο ταμείο σας κατά την ημερομηνία της συνταξιοδοτήσεως μου.
Η ως άνω περικοπή είναι παράνομη, αντίθετη προς το Σύνταγμα και τους κανόνες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταρρυθμιστεί από το Συμβούλιο Σας. Συγκεκριμένα,
1) Με τη επίμαχη περικοπή, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών, δεδομένου, ότι τα κριτήρια, που τέθηκαν εκ του νομοθέτη για την επιλογή των διοικουμένων, που υπέστησαν τις δυσμενείς συνέπειες των μειώσεων είναι καθαρά τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από αντικειμενικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, είναι παντελώς τυχαίοι οι χρονικοί διαχωρισμοί με βάση τους οποίους διαχωρίζονται οι υπάλληλοι σε μια σειρά κατηγορίες, άλλοι με μεγαλύτερες, άλλοι με μικρότερες και άλλοι με καθόλου μειώσεις του εφάπαξ, παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι υπάλληλοι είχαν τις ίδιες προϋποθέσεις με εμένα ή και λιγότερες. Έτσι συνάδελφοι μου, που κατέβαλαν τις ίδιες ή και λιγότερες εισφορές, υπηρέτησαν κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα (και μάλιστα με λιγότερο χρόνο υπηρεσίας αφού αποχώρησαν νωρίτερα) με εμένα, έλαβαν αυξημένα ποσά εφάπαξ βοηθήματος σε σχέση με εμένα, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες.
2) Όλες οι περικοπές έχουν επιβληθεί αναδρομικώς, με αποτέλεσμα και εκ του λόγου αυτού να παραβιάζουν το δικαίωμα της περιουσίας, δεδομένου, ότι κάθε υπάλληλος κατά την ημέρα υποβολής της αιτήσεως του, είχε θεμελιωμένο δικαίωμα λήψης ενός συγκεκριμένου ύψους παροχής, πράγμα, που χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία περιορίστηκε και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Με τον τρόπο αυτό παραβιάστηκε, ωστόσο, το εκ του άρθρου 17 του Συντάγματος και εκ του 1ου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ απορρέον δικαίωμα μου για προστασία της περιουσίας μου, δεδομένου, ότι αφενός υπέστην σοβαρή μείωση, χωρίς στην πραγματικότητα να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου, οι μειώσεις αυτές επιβλήθηκαν αναδρομικά και μάλιστα κατά τρόπο, που θίγει τον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος στην περιουσία.
Συνεπεία των ανωτέρω η επιβληθείσα εις βάρος του εφάπαξ βοηθήματος, που μου καταβλήθηκε περικοπή έχει εκδοθεί έχουσα ως έρεισμα διάταξη νόμου αντικείμενη στην ΕΣΔΑ συνιστά παράνομη και ζημιογόνα δι’ εμέ πράξη των οργάνων του Ταμείου και συνεπεία αυτού πρέπει να μεταρρυθμιστεί η απόφαση για την χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος κατά τρόπο, ώστε να μου καταβληθεί το σύνολο αυτού, χωρίς περικοπές.
3) Επιπρόσθετα παραβιάστηκε η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη μου ως διοικούμενος αλλά και η αρχή της χρηστής διοικήσεως καθώς ο λόγος για τον οποίο υπέστην την αναδρομική περικοπή ήταν η ίδια η καθυστέρηση των οργάνων του Ταμείου να προβούν στην έκδοση της πράξεως χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος μου, δεδομένου, ότι εάν μου είχε χορηγηθεί ως όφειλε αμέσως μετά την υποβολή της αιτήσεως μου και όχι πολύ μεταγενεστέρως, τότε δεν θα είχε επιβληθεί και στην δική μου περίπτωση η ως άνω περικοπή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Να μεταρρυθμιστεί η προσβαλλόμενη απόφαση κατά τρόπο, ώστε να μου καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου σε εμένα ποσού, ήτοι …………………………………. αντί του καταβληθέντος σε εμένα ποσού των ………………….προσαυξημένου και με τους νόμιμους τόκους για την επί πολλά έτη απαράδεκτη μη καταβολή του με δική σας υπαιτιότητα.
Αθήνα, ....-...-2013
Με εκτίμηση,
Ο Η ενιστάμενος η
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρανταέξι χρόνια μετά...

«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974». Ντοκιμαντέρ 37 λεπτών του Παντελή Βούλγαρη με μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη.
Ο καθένας μπορεί να διαφωνεί σε επιμέρους προσεγγίσεις αλλά να συμφωνήσουμε στο ένα, το κύριο, το ουσιώδες... Ποτέ ξανά φασισμός!

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Όλα στο φως

 Αυτό να γίνει κεντρικό αίτημα, βασική διεκδίκηση...

Η απογραφή έγινε αλλά κανείς δε ξέρει  τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζόμενων στους δήμους, στις ΔΕΚΟ, των συνταξιούχων...
Ποιοι είναι ( ένας προς ένας με τα ονοματεπώνυμά τους ) , πότε προσλήφθηκαν, με ποια σχέση, που εργάζονται, πόσα λεφτά παίρνουν...
Δεν χρειάζεται κανένα πολύπλοκο και ολοκληρωμένο πληροφοριακό πρόγραμμα. Λίγη βούληση και ένα απλό xlάκι, σαν αυτό ας πούμε...



Πατάς σούμα αθροίζεις και υπολογίζεις τη μισθολογική δαπάνη... Βάζεις φίλτρα και βλέπεις πόσοι προσλήφθηκαν, πού και πότε; [Ακόμα και τώρα που μιλάμε γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο].

Εντάξει για λόγους ασφαλείας ας εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ αλλά για όλους τους υπόλοιπους που μας πληρώνει το Δημόσιο με έστω και μισό ευρώ, ο Έλληνας φορολογούμενος δικαιούται να γνωρίζει. Κάτι ανάλογο φυσικά θα πρέπει να γίνει και για τους συνταξιούχους και αναλυτικά για όλες τις δαπάνες, για το κάθε ευρώ που φεύγει από κρατικό ταμείο...
Και για να αποκτήσει αξιοπιστία το συνδικαλιστικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανά του οφείλουν να αναρτήσουν ανάλογο xls...
Ποια τα έσοδα της Δ.Ο.Ε το 2012; Ποιοι πλήρωσαν συνδρομές, από ποιο σύλλογο και πόσα; Και τα έξοδα στη συνέχεια αναλυτικά...Πόσο στοίχισαν οι φωτοτυπίες της τάδε παράταξης, η επίπλωση του γραφείου της, η ενοικίαση της αίθουσας για το Χ συνέδριο και τα έξοδα παραστάσεως του Α ; Πόσο στοίχισε ανά μήνα το κινητό, το ενοίκιο, η βενζίνη, τα εισιτήρια, τα διόδια, τα εκτός έδρα και τα γαρύφαλλα στα μπουζούκια του Β΄;
Όλα στο διαδίκτυο λοιπόν ...
Θα μου πεις, αισιοδοξείς ότι μπορεί να γίνει αυτό; Για την ώρα όχι, επειδή κυβέρνηση, κόμματα, βουλευτές και εργατοπατέρες κυρίως ενδιαφέρονται για καλές επιδόσεις στο άθλημα της υπεράσπισης των προνομίων τους, έχοντας καταφέρει με ποικιλία τρόπων να βυθίζουν ακόμα και το ... βυθό!

Υ.Γ Προλαβαίνω εκείνους που θα επικαλεστούν προσωπικά δεδομένα και μάλιστα ευαίσθητα: Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος σε συνδυασμό με μια υπουργική απόφαση αρκούν...
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η +εργασία 1ου Χολαργού και 12ου Ζωγράφου μέσα από τη Φυσική Αγωγή

Η συνεργασία μας με το 12ο Δ.Σ. Ζωγράφου πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Αφού συνεννοηθήκαμε με το Δ/ντή του σχολείου για το “πνεύμα” της συνάντησης, επικοινώνησα και συνεργαστήκαμε με το Γυμναστή του 12ουΖωγράφου (κ. Κοσμά Κονδύλη) επιλέξαμε μαζί κινητικές δραστηριότητες αναψυχής και παιχνίδια με τους εξής βασικούς στόχους... η συνέχεια στο blog της Βίβιαν Παπαγεωργίου εδώ 

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Άρση τιμωρίας αναπληρωτών που αρνήθηκαν διορισμό.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Παιδείας

Επανερχόμαστε με ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα του δίχρονου αποκλεισμού από τους πίνακες αναπληρωτών των εκπαιδευτικών, που λόγω του πενιχρού μισθού και των αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Πρόκειται για μια άδικη διάταξη, που τιμωρεί και... στερεί το δικαίωμα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ακόμα και να κάνουν αίτηση. Την ίδια στιγμή, με το φόβο του δίχρονου αποκλεισμού από τους πίνακες, χιλιάδες εκπαιδευτικοί αποθαρρύνονται ακόμα και να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στην εκπαίδευση.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, από την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται η δραματική μείωση του αριθμού των αναπληρωτών κατά δέκα χιλιάδες, πετώντας στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Οι επιπτώσεις στα σχολεία θα είναι δραματικές και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί παραπέρα η εκπαιδευτική διαδικασία, να χτυπηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού.

Τη φετινή χρονιά χάνονται περίπου 32 χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, ενώ, παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μέσα στον Απρίλη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς ανέρχονται σε χιλιάδες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση με βάση τη φετινή εγκύκλιο για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων;

- Τι μέτρα θα πάρει για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία;

Οι βουλευτές: Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Διαβάστε περισσότερα...

Τι δεν είπε ο υφυπουργός σε Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.

Γράφει ο Θανάσης Κικινής, μέλος του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε από τη ΔΑΚΕ

 Η συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας είχε την απαραίτητη “απόσταση” κυβερνήτη και υπηκόων, πολλές διαψεύσεις δημοσιευμάτων, χρησμούς ανώτερους σε επίπεδο δυσκολίας από αυτούς της πυθίας και πολλές απαντήσεις που… δε δόθηκαν αλλά όλοι τις υποψιαστήκαμε.

Δεν μας είπε ο κ.Υφυπουργός, παρά τις επίμονες επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, γιατί ως πολιτική ηγεσία επέλεξε να υπολογίσει την οργανικότητα με βάση το, πέρα από λογική και νομιμότητα διαδικασίας... 1:25, ζητώντας μάλιστα την περί του αντιθέτου αιτιολόγηση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές.

Δημιουργούσε κλίμα για να περάσει πιο μαλακά το…”μη χείρον”;

Και στο θέμα της αύξησης του ωραρίου αφού βγήκαν ψεύτες όλοι οι δημοσιογράφοι που επικαλούνται την πληροφόρηση μέσα από το υπουργείο, τι ακριβώς σημαίνει ο χρησμός “…αύξηση του ωραρίου δεν αποτελεί από μόνη της λύση”;
Ότι αποτελεί λύση σε πακέτο με κάτι ακόμα όπως π.χ. “η κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού”;

Από εκεί κι έπειτα. Δεν ασκείται πολιτική συμπτύξεων αλλά τι να γίνει όταν λείπουν δάσκαλοι και αναγκαστικά ενώνονται τμήματα και γίνονται 25 και άνω. Θα το προσέξουν με το νέο σχολικό έτος όπως θα δουν τι θα γίνει με το ωράριο των νηπιαγωγών, με το πού και πώς θα διοριστούν οι ελάχιστοι – συνάρτηση των οικονομικών στόχων – αναπληρωτές, με το τι θα γίνει με το πειθαρχικό δίκαιο που οδηγεί σε απολύσεις…

Όλα ειπωμένα στεγνά, αδιάφορα, ψυχρά.

Όχι ότι έχει σημασία το πώς αφού για μια ακόμη φορά τα λόγια θα πετάξουν (κι ας καταγράφονται) και θα μείνει η ερειπωμένη εκπαίδευση κι η απορία. Γιατί μ’ όλα αυτά ήμαστε πάλι λίγοι στο δρόμο…

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας 
Διαβάστε περισσότερα...

Το 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής στην 7η Μαθητική Συνάντηση Δημιουργίας


Αυτές τις μέρες είνει σε εξέλιξη η Μαθητική Συνάντηση Δημιουργίας που οργανώνει για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο παρουσίασε το απόγευμα της 17ης Απριλίου τις   δράσεις του...

 1. Θεατρικό: «Οι Μύθοι του Αισώπου",  από τις απογευματινές δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων
 (Διδασκαλία-σκηνοθεσία: Γιάννης Κουρκουμέλης)


 2. Παρουσίαση περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείου και προβολή βίντεο
 (Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Γιάννης Λογοθέτης, Δ/ντής του Σχολείου)


 3.«Προσεγγίζοντας την παράδοση με μουσική και τραγούδια»
Η χορωδία τραγούδησε: α. «Θέλω να ανέβω στα ψηλά» β. «Κάτω στο Γιαλό» γ. «Περπερούνα» και δ. «Τα χελιδόνισμα»
(Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπέκου Έφη)

 
4. Πασχαλινά έθιμα σε Αγγλόφωνες Χώρες-Παιχνίδι: « Easter Eggs Rolling». Αναβίωση παραδοσικού παιχνιδιού αγγλοσαξονικών χωρών. Οι μαθητές της Δ ́τάξης έπαιξαν το παιχνίδι και παρουσίασαν  πληροφορίες γι ́αυτό.
(Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου)








 5. «Μικροί Γεωργοί εν δράσει». Οι μαθητές της Α ́τάξης τραγούδησαν και με παντομίμα έκαναν αναπαράσταση εργασιών από την καλλιέργεια του σιταριού
.(Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σαμορέλη Φανή, Λυγκώνη Παρασκευή)


6.«Αφήνουμε το αποτύπωμά μας: Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί, είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε δυνατοί» Εικαστική δράση σε επιφάνεια
(Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δημογιάννη Ελπίδα)






Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία

Το νομοθετικό πλαίσιο για την απομάκρυνση από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και τις περιπτώσεις στις οποίες τίθενται αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας εργαζόμενοι στο Δημόσιο αποσαφηνίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης...

 «Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα», ξεκαθαρίζει ο υπουργός σε έγγραφη απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Επισημαίνει μάλιστα με έμφαση εξαρχής, ότι «η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας, για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα». Αναλυτικότερα, προσθέτει, ότι με το Ν. 4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που:

α) στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία με απόφαση ή ένταλμα

β) εκδόθηκε σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης

γ) παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα, ή για περιοριστικώς αναφερόμενα πλημμελήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,

δ) τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης

ε) παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου για ένα από τα αναφερόμενα στη διάταξη πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων π.χ. πράξεις άρνησης αναγνώρισης του συντάγματος, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, σοβαρή απείθεια, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κλπ.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι:

1. «προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα αναστολής ή άρσης της αργίας και η επαναφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία του»

2. «τα αρμόδια όργανα έχουν τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψιν τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης να κρίνουν αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο στα καθήκοντά του ή να τον μετακινούν».

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι «η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή». Από τη ρύθμιση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή με τους γονείς στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής

Ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δ.Σ Αγίας Παρασκευής καλεί  γονείς και εκπαιδευτικούς   στη δεύτερη συνάντηση της δράσης "Κυριακή απόγευμα με τους γονείς στο σχολείο" με θέμα ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου ώρα 18:30-20:30, θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, οι δράσεις της θα είναι ομαδικές και θα στηρίζονται στην προηγούμενη συνάντηση.

Όσοι προσέλθουν για πρώτη φορά ας μην ανησυχούν, διότι το υλικό της προηγούμενης συνάντησης (ερωτηματολόγιο, διαφάνειες κ.λ.π) θα είναι και πάλι διαθέσιμο.
 
 Ομιλητής και συντονιστής θα είναι ο Δημήτρης Αλεξόπουλος που εκτός από καλός μουσικός, είναι δάσκαλος του 7ου Δ.Σ Αγίας Παρασκευής, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείαςκαι Υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας.

Στη δράση που θα γίνει στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής (Λυκούργου και Αρτέμωνος)  μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και γονείς και από άλλα σχολεία... 
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι θέσεις του Υπουργείου Παιδείας για οργανικότητες, ωράριο,ελεγκτές,απολύσεις,συμπτύξεις,νηπιαγωγεία,αναπληρωτές

Ο Υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου σε σημερινή συνάντηση με το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε έδωσε τις εξής απαντήσεις:

Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσκεψη σε σχολείο. Σε περίπτωση που υπάρξει θα ενημερωθούν πρώτα τα στελέχη εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Π.Ε., Διευθυντές σχολείων) και ... δεν θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.


 Εγκύκλιος του Υπουργείου για την οργανικότητα των σχολείων 
Δήλωσε πως ζήτησε αιτιολόγηση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές των στοιχείων που έχουν δοθεί στο σύστημα καταγραφής ώστε να πάρει το κάθε στέλεχος την ευθύνη της ορθότητας των όσων δηλώνει. Δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων.

 Ωράριο εκπαιδευτικών
Δήλωσε ότι ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου δεν προσφέρει από μόνη της καμία λύση. Βασικό πρόβλημα είναι η κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού.

 Προσλήψεις αναπληρωτών
Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Απολύσεις εκπαιδευτικών Δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιο θέμα. Το ζήτημα αφορά μόνο όσους βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα.

 Συμπτύξεις τμημάτων 
Δεν υπάρχει καμία εντολή (προφορική ή γραπτή) του Υπουργείου για συμπτύξεις τμημάτων.

 Ωράριο νηπιαγωγών 
Θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά τις 30/6/2010 Το θέμα μελετάται.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου της Δ.Ο.Ε 
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΔΟΕ: Σχετικά με την παρουσία ελεγκτών στα σχολεία. ( Είναι φήμη... σε κανένα σχολείο δεν παρουσιάστηκαν "Επιθεωρητές")

Tις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν φήμες που προέρχονται από ανώνυμες «διαρροές» και «έγκυρες» πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε σχολεία.
 Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις... με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών κάποια στελέχη της διοίκησης και διευθυντές σχολικών μονάδων αντιδρούν σπασμωδικά θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα στα σχολεία εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για απουσία στο «κενό» τους, προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
• Θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων».
• Καλεί τα στελέχη της διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.
• Καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.
• Καταγγέλλει όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού» που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
• Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους.

Θυμίζουμε για μία ακόμη φορά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Γιάννη Δραγασάκη :

«Σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων σας γνωρίζουμε ότι:
Με το άρθρο 13 παρ.7 ν.1566/85, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ.3 ν.2517/97, ορίζεται με ακρίβεια το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία, δηλαδή 25 ώρες για όσους υπηρετούν σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια και από 21-24 ώρες για όσους υπηρετούν στα λοιπά σχολεία και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας του προγράμματος κάθε δημοτικού σχολείου δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων, ανατίθεται υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.
Κατά την παρ.8 του ίδιου άρθρου όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες μέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ.2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του ν. 1566/85, δηλαδή των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων που γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.
Εξάλλου κατά το άρθρο 55 ν. 1566/85 οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται μεταξύ των άλλων, εκτός από το να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, και να διδάσκουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες υποχρεωτικής υπερωριακής διδασκαλίας, καθώς και να μετέχουν σε επιμορφωτικές δραστηριότητες, όταν καλούνται από τους σχολικούς συμβούλους ή να αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαλέξεων και σεμιναρίων, στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και να προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες, όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται πως ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».
Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2004
Ο Νομικός Σύμβουλος της Δ.Ο.Ε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Θυμίζουμε ακόμη πως ο νόμος υπερισχύει απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο οποιουδήποτε Υπουργού, Υφυπουργού ή τοπικών παραγόντων η οποία διακινείται ημιεπισήμως χωρίς καν αριθμό Πρωτοκόλλου, κατά τα νέα ήθη της διοίκησης.
Για το πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι σαφές ότι δικαιούνται να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης. Όχι τους συναδέλφους ατομικά.
Επειδή το θολό τοπίο ευνοεί τη σύγχυση και τον πανικό κάνουμε σαφή τα εξής:
• Λειτουργούμε κανονικά, όπως κάθε μέρα.
• Ενημερώνουμε τον Σύλλογό μας εάν συμβεί κάτι, ώστε να απαντήσουμε συγκροτημένα και συλλογικά όπου χρειαστεί.
• Σας ενημερώνουμε ότι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας, σε κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν παρουσιάστηκαν οι «επιθεωρητές».
Να μην περάσει η συλλογική ενοχοποίηση, ο φόβος και ο πανικός.
Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε τη μάχη.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα αποφάνθηκαν τέσσερα δικαστήρια

Τα τέσσερα δικαστήρια της χώρας με τις αποφάσεις τους (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου (τεύχος 6/2013) υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012 είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη...

Η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012 παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν με επτά αποφάσεις τους τέσσερα δικαστήρια από διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι).

Ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά δικαστήρια με τις αποφάσεις τους (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου (τεύχος 6/2013) υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012, με το οποίο μειώνονται κατά 25% αποδοχές των θιγομένων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης, η οποία και «πιθανολογείται σφόδρα ότι τελικά απολύεται», είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Εξάλλου, τονίζεται στις δικαστικές αποφάσεις, ότι σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Όμως, συνεχίζουν τα δικαστήρια, οι αποδοχές των εργαζομένων ούτως ή άλλως είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, έναντι άλλων και προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος των ιδίων εργαζομένων, ενώ τα προηγούμενα μέτρα είχαν αποδειχθεί απρόσφορα, με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας τους.

Ακόμη, η διαθεσιμότητα -σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις- παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας. Για τον ίδιο λόγο παραβιάζεται και το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως επίσης παραβιάζεται και η αρχή της μη διακρίσεως, καθώς οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι εντελώς προσχηματικό.

Επιπλέον, οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 για τη διαθεσιμότητα αντιστρατεύονται ευθέως και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), της αξιοκρατίας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Και αυτό, γιατί η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (υπηρεσιακών και κοινωνικών, προσόντων, βάσει των ικανοτήτων, της απόδοσης, της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων), ούτε όμως λαμβάνονται υπ' όψη κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και την ικανότητα των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, σημειώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά στηρίζεται στο τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κατηγοριών, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι συγκεκριμένες ανάγκες της καθεμιάς υπηρεσίας ή φορέα. Θεωρείται δηλαδή «εκ προοιμίου βέβαιο» ότι οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4093/2012 δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτών των ειδικοτήτων, μολονότι δεν έχει συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα στη βάση των πραγματικών αναγκών τους.

Παράλληλα, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Χίου και Ξάνθης υπογραμμίζουν ότι η διαθεσιμότητα: 1) Μεταβάλλει «επί τα χείρω τους όρους εργασίας, αφενός μειώνοντας τον μισθό των αιτούντων κατά 25%, αφετέρου καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής σχέσης». Και αυτό, γιατί «πιθανολογείται βάσιμα ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια της θέσεως εργασίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, η σχέση εργασίας αυτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν -ενδεχόμενο σφόδρα πιθανό με τα σημερινά δεδομένα- λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας», 2) Τίθενται σε διαθεσιμότητα «με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία για ποιον λόγο επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση σε άλλους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας και του ίδιου κλάδου, κατά παράβαση της αρχής της μη διακρίσεως». Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή «η μη τήρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι παντελώς προσχηματικό», 3) Ο «νομοθέτης λειτουργώντας ισοπεδωτικά αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους με τους αργόμισθους και τους ανεπαρκείς» και 4) Προσβάλλει «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητα», καθόσον απομακρύνονται από τη θέση εργασίας τους και τους αποστερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Ακόμη, τα δικαστήρια Χίου και Ξάνθης επισημαίνουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας παραβιάζει και το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς «καταλείπεται στους εργαζόμενους ελάχιστο ή ανύπαρκτο εισόδημα».

Τέλος, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Ξάνθης και Ρεθύμνου τονίζουν επίσης, μεταξύ των άλλων, ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης, προσβάλλει στον πυρήνα τους τα συνταγματικά δικαιώματα των ενδιαφερομένων, και ειδικότερα αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί στα άρθρα 2 παράγραφος 1, άρθρο 4 παράγραφος 5, άρθρο 22 παράγραφος 1, άρθρο 25 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος που επιβάλλουν τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ισότιμη συνεισφορά στα δημόσια βάρη, την προστασία της εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει και τις αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για τη Βίλα Ιόλα στο 7o Δ.Σ Αγίας Παρασκευής

Η αλήθεια είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι στην Αγία Παρασκευή  είναι λίγοι και ανάμεσα σ΄αυτούς η Βίλα Ιόλα στον Παράδεισο που προοδευτικά καταστρέφεται  από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.

 Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου- Παραδείσου- Πευκακίων Αγίας Παρασκευής προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα και να προστατεύσει τη Βίλα από την κατάρρευση διοργανώνει εκδήλωση στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:00 π.μ μ

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου…

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ-ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

 Ο ΙΟΛΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!!! ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;; 

Ο Σύλλογός μας διαπιστώνει την προοδευτική καταστροφή και κατάρρευση της Βίλας ΙΟΛΑ.

Προσκαλούμε σε Συνάντηση Εργασίας Την Δημοτική Αρχή, τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Συλλογικότητες της πόλης και όλους τους ενεργούς πολίτες του Δήμου μας.

Κυριακή 21.4.2013, ώρα 11.00π.μ. 7ο Δημοτικό Σχολείο, Θρασυβούλου και Αρτέμωνος

 Ο ΙΟΛΑΣ αποτελεί «περιουσία» της πόλης μας, 
Θα αποτρέψουμε την καταστροφή 
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς - Χιλιάδες αναγκαστικές μετακινήσεις

Επιμηκύνεται το διδακτικό ωράριο από το Σεπτέμβριο. Δάσκαλοι και καθηγητές καλούνται να διδάξουν 26 ώρες την εβδομάδα. Οι δημοσιονομικές συνθήκες επιβάλλουν συρρίκνωση των προσλήψεων. 

 Κατά οκτώ ώρες το μήνα θα αυξηθεί το ωράριο δασκάλων και καθηγητών από το ερχόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας. 
 Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα... αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα, καθώς έχει να διαχειριστεί την προετοιμασία μίας πολύ δύσκολης χρονιάς, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και το «ψαλίδι» που θα υπάρχει στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται βέβαιη η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως, αφού οι οι αριθμοί για την κάλυψη των κενών θέσεων στις σχολικές μονάδες -εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που θα γίνουν αλλά και των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων- δεν «βγαίνουν».

Νέο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς
Ως εκ τούτου, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και όσοι έχουν έως 10 χρόνια προϋπηρεσία θα κληθούν να διδάξουν 26 ώρες την εβδομάδα από 24 που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ στη Δευτεροβάθμια, οι καθηγητές με προϋπηρεσία έως 6 έτη, θα βρίσκονται στις αίθουσες 23 ώρες την εβδομάδα από 21.
Πριν προχωρήσει επισήμως το έσχατο μέτρο της αύξησης του διδακτικού ωραρίου, το υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να «εξοικονομήσει» προσωπικό με διάφορους τρόπους. Οι μεταθέσεις και μετατάξεις, η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες και άλλους φορείς είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που θα εφαρμοστούν.

Εγκύκλιος
Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει ήδη με εγκύκλιό του στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των οργανικών θέσεων ανά σχολική μονάδα, καθώς έχει διαπιστώσει ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιολογείται ο αριθμός των εκπαιδευτικών σε σχέση με τον μαθητικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, από την αύξηση του ωραρίου κατά 8 ώρες τον μήνα, αναμένεται να «εξοικονομηθούν» περίπου 10.000 θέσεις αναπληρωτών.
Πάντως, η τελική απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις που θα κατατεθούν το καλοκαίρι από δασκάλους και καθηγητές. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν -έτσι όπως διατυπώθηκαν από τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη- όσον αφορά την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι την ερχόμενη τετραετία, οι συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 12.500, ενώ μπορεί να φτάσουν και τις 20.000.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών από την πλευρά τους θεωρούν «αιτία πολέμου» την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, καθώς υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν απασχολούνται μόνο τις ώρες που βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αλλά προετοιμάζουν το μάθημά τους, διορθώνουν εργασίες, ενώ έχουν επωμιστεί και διοικητικά καθήκοντα.
Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα αξιοποιήσει και μελέτες που έχουν γίνει στην Ευρώπη για το ωράριο των εκπαιδευτικών αλλά και τις υποδείξεις από τον ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ και ειδικότερα στη μελέτη για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είχε επισημανθεί ότι «οι καθηγητές δουλεύουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης» και ότι «το κόστος ανά μαθητή είναι υψηλό». Μάλιστα, είχε προταθεί να αυξηθούν εβδομαδιαίως οι ώρες διδασκαλίας στην Ελλάδα κατά 4 με 5 ώρες.

Προσλήψεις για τη νέα χρονιά.Μόλις 2.000 οι αναπληρωτές
Με το... σταγονόμετρο θα γίνουν την ερχόμενη σχολική χρονιά οι προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν θα ξεπεράσουν τους 2.000 όταν τη φετινή χρονιά οι προσλήψεις ανήλθαν σε περίπου 12.000. Στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, άλλωστε, που αφορά στην περίοδο 2013-2016, προβλέπεται ρητά μείωση του αριθμού των αναπληρωτών μέσω αύξησης των ωρών διδασκαλίας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν για το 2013 περίπου 41,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 61,8 εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά τους διορισμούς μονίμων, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι θα είναι στοχευμένοι και θα αφορούν μόνο σε ειδικότητες που υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Στην παρούσα φάση είναι παρακινδυνευμένο να γίνει πρόβλεψη για τον ακριβή αριθμό, αφού αυτός θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων. Επίσης θα εξαρτηθεί από τα κενά που θα καλυφθούν από τις μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα αλλά και από τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι βρίσκονται σε διοικητικές υπηρεσίες φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

Διαβεβαιώσεις του υπουργείου για την αξιολόγηση.Επιμορφωτικά προγράμματα για όσους μένουν «μετεξεταστέοι»
Από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση περίπου 180.000 εκπαιδευτικών.
Το υπουργείο Παιδείας καθησυχάζει ότι δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα -όπως φοβούνται οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών- και δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι μένουν «μετεξεταστέοι» κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα παρακολουθούν επιμορφωτικά προγράμματα και θα επαναξιολογούνται στον τομέα που υστερούν έπειτα από έναν χρόνο.
Επισημαίνεται ότι για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα.
Η ένταξη του αξιολογούμενου σε βαθμίδα της περιγραφικής κλίμακας συνεπάγεται τον ποιοτικό του χαρακτηρισμό ως ακολούθως: «ελλιπής», «επαρκής», «πολύ καλός» ή «εξαιρετικός».
Οι ποιοτικοί χαρακτηρισμοί που προβλέπονται αντιστοιχίζονται με βαθμολογική κλίμακα στην οποία κατώτατος βαθμός είναι το 0 και ανώτατος το 100, ως εξής:
α) «ελλιπής»: 0 έως 30 βαθμοί
β) «επαρκής»: 31 έως 60 βαθμοί
γ) «πολύ καλός»: 61 έως 80 βαθμοί και
δ) «εξαιρετικός»: 81 έως 100 βαθμοί.
Ο αξιολογητής στην οικεία έκθεση αξιολόγησης αναγράφει για κάθε αξιολογούμενο κριτήριο τον ποιοτικό χαρακτηρισμό και τη βαθμολογία του αξιολογούμενου. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των επιμέρους κριτηρίων κάθε κατηγορίας αποτελεί τη βαθμολογία της οικείας κατηγορίας κριτηρίων από την οποία προκύπτει ο αντίστοιχος ποιοτικός χαρακτηρισμός.
Οσον αφορά στη διαδικασία με την οποία διενεργείται η αξιολόγηση ακολουθούνται τα παρακάτω στάδια: α) Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών, πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου. Η έκθεση αυτοαξιολόγησης απευθύνεται προς τον αξιολογητή και κατατίθεται στη γραμματεία της σχολικής μονάδας ή του σχολικού συμβούλου ή της κεντρικής ή αποκεντρωμένης υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο αξιολογητής. β) Οι αξιολογητές πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συνάντηση.

Ολα τα δεδομένα σε ηλεκτρονικό κόμβο.Καταγραφή αναγκών και χιλιάδες υποχρεωτικές μετακινήσεις
Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού την ερχόμενη σχολική χρονιά, ώστε να εξοικονομηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δασκάλων και καθηγητών, είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ηδη ένας ηλεκτρονικός κόμβος στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλα τα αριθμητικά δεδομένα για κάθε σχολική μονάδα. Δηλαδή, τον αριθμό των εκπαιδευτικών, το μαθητικό δυναμικό, τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών κ.λπ. Μέσα από αυτόν τον ηλεκτρονικό κόμβο, το υπουργείο στοχεύει να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες σε κάθε σχολείο, ώστε στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί να μετατεθούν σε άλλα σχολεία.
Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ότι «επειδή η νέα χρονιά θα έχει τις δυσκολίες και της φετινής, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες».
Εκπαιδευτικό προσωπικό, πάντως, θα ανακατανεμηθεί και από τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που θα γίνουν, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει στοιχεία για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που υπάρχει σε κάθε σχολική μονάδα. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός οργανικών θέσεων σε σχέση με το μαθητικό δυναμικό και έχει ζητηθεί από τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να υπάρχει αιτιολόγηση ανά περίπτωση.

Στην πόρτα της εξόδου 
Αναφορικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την οργανικότητα των σχολείων, ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή εργάζονται 47.500 εκπαιδευτικοί ΠΕ70 και 12.500 ΠΕ60. «Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ο συγκεκριμένος αριθμός για να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων μας», αναφέρει και ο κ. Παληγιάννης και προσθέτει: «Αν λάβουμε υπόψη μας πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2013-2016) θα συνταξιοδοτηθούν το λιγότερο 12.500 ΠΕ70, που ίσως να φτάσουν και τις 20.000, τα ελλείμματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό θεωρούνται αναμφισβήτητα».

Εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης

Πρωτοβάθμια
24 ώρες έως 10 χρόνια υπηρεσίας
23 ώρες από 10-15 χρόνια υπηρεσίας
22 ώρες από 15-20 έτη
21 ώρες για πάνω από 20 έτη

Δευτεροβάθμια
21 ώρες έως 6 χρόνια υπηρεσίας
19 ώρες από 6-12 χρόνια
18 ώρες για όσους έχουν πάνω από 12 χρόνια
16 ώρες πάνω από 20 έτη υπηρεσίας

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτική πολιτική με "διαρροές" και "φήμες" . . .


Διαρροές και φήμες από «κύκλους του Υπουργείου» στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα «διαμορφώνουν κλίμα» για το σήμερα και το αύριο στην Εκπαίδευση. 

 Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες μια σειράς πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων εφημερίδων (βλ. «ΕΘΝΟΣ», Σάββατο 13/04/13 με πρωτοσέλιδο «Νέο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς» και «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», Κυριακή 14/04/13 με πρωτοσέλιδο «Το Τελικό Σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο – Στο στόχαστρο 2.408 δάσκαλοι και καθηγητές που κρίνονται ανεπαρκείς για τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα») και... άλλων ηλεκτρονικών μέσων που επικαλούμενα «πηγές, σχέδια, κύκλους του Υπουργείου» «αποκαλύπτουν» τις προθέσεις της Κυβέρνησης συντηρώντας, παράλληλα, ένα… «περίεργο» κλίμα στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης σήμερα.

 Είναι γεγονός ότι τα σχολεία σήμερα λειτουργούν και εξακολουθούν να παράγουν έργο μόνο χάρη στην ψυχή, το φιλότιμο και στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών μιας και η υποχρηματοδότηση, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας Εκπαιδευτικός σφυροκοπείται ανελέητα από τις μνημονιακές πολιτικές και στοχοποιείται διαρκώς. Οι σφοδρές επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα (μείωση αποδοχών, απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διαθεσιμότητα και απολύσεις, εφαρμογή αξιολόγησης - χειραγώγησης κ.α.) δεν έχουν τέλος.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, τη στιγμή που όλοι περιμένουν προτάσεις στήριξης και προσπάθειες αναβάθμισης της εκπαίδευσης τα μόνα που «διαρρέουν» είναι μια σειρά «λογιστικών» μέτρων - όπως η αύξηση ωραρίου, οι καταργήσεις οργανικών θέσεων, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, οι απολύσεις «επίορκων» και «ανεπαρκών» - που στοχεύουν αποκλειστικά σε μια «διαχειριστικού τύπου» αντιμετώπιση των προβλημάτων αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ας τελειώσει το παιχνίδι των διαρροών που γίνονται για να «δημιουργήσουν κλίμα», να «μετρήσουν αντιδράσεις» και μετά ανάλογα με την περίπτωση να δράσουν. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις πράξεις της αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εκπαιδευτική πολιτική δεν ασκείται με διαρροές και φήμες.

Έχει απογοητεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία με προτάσεις που βασίζονται αποκλειστικά σε αριθμητικά δεδομένα και κριτήρια, στα πλαίσια μιας καθαρά «διαχειριστικής λογικής».

Η «τεχνοκρατική» και «λογιστική» αντίληψη για την εκπαίδευση που επιδιώκει να εφαρμόσει απέχει «παρασάγγας» από την ανθρωπιστική και παιδαγωγική προσέγγιση που πρέπει να είναι η κυρίαρχη.

Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι. 
 Πίσω από την εκπαιδευτική διαδικασία κρύβονται παιδικές ψυχές.

 Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος:Μάνος Ανδρουλάκης
 Ο Γενικός Γραμματέας:   Σωτήρης Γεωργόπουλος
Διαβάστε περισσότερα...