Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Θέσεις της Ένωσης Διευθυντών για την αξιολόγηση

Με  Δελτίο Τύπου [ουδεμία σχέση με το βερμπαλισμό και το λαικισμό του ξύλινου συνδικαλιστικού λόγου] η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διατυπώνει   ενστάσεις και προτάσεις   επί του σχεδίου Π.Δ περί αξιολόγησης 

Συγκεκριμένα η Ένωση θεωρεί ότι  ....


1. Γεννιούνται πλήθος ερωτημάτων και υποψιών ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο εκπαιδευτικό για ζητήματα όπως:

· Η επικυριαρχία των σχολικών συμβούλων και η μετατροπή τους σε παλιούς επιθεωρητές.

· Ο αυθαίρετος και αντίθετος με την κείμενη νομοθεσία ορισμός των σχολικών συμβούλων ως προϊσταμένων των διευθυντών σχολικών μονάδων και η μετατροπή τής έως τώρα συνεργατικής τους σχέσης σε ιεραρχική.

· Η απαξίωση του ρόλου των διευθυντών μέσω της αξιολόγησης της διδακτικής τους ικανότητας από το σχολικό σύμβουλο τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ρόλο τους θα πρέπει να απαλλαγούν άμεσα από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

· Η καθιέρωση μονοπρόσωπης αξιολόγησης για όλα τα στελέχη εκτός των διευθυντών σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

· Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών μετά από δύο μόνο επισκέψεις και μια συζήτηση-αναστοχασμό με το σχολικό σύμβουλο.

· Η δυνατότητα του ιεραρχικά ανώτερου να αξιολογεί τον μελλοντικό συνυποψήφιό του στη διεκδίκηση της ίδια θέσης.

· Στο κριτήριο των τυπικών προσόντων και της επιστημονικής ανάπτυξης, ο ποιοτικός χαρακτηρισμός "Πολύ καλός" απαιτεί να συντρέχουν τρεις (3) τουλάχιστον προϋποθέσεις για τους διευθυντές σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς. Για τα υπόλοιπα όμως στελέχη της εκπαίδευσης (περιφερειακούς δ/ντές, προϊσταμένους τμημάτων επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, σχολικούς συμβούλους και δ/ντές εκπαίδευσης), για το ίδιο κριτήριο ο ποιοτικός χαρακτηρισμός "Πολύ καλός" απαιτεί να συντρέχουν δύο (2) τουλάχιστον από τις προϋποθέσεις.

· Η εξίσωση της διετούς μετεκπαίδευσης και του δεύτερου ή τρίτου πτυχίου με μια βεβαίωση σπουδών σε αντικείμενα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

· Τα φωτογραφικά προσόντα (Υπότροφος του ΙΚΥ, Βεβαίωση σπουδών σε αντικείμενα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό).

2. Η μόνη μορφή αξιολόγησης που στηρίζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία είναι αυτή που υιοθετεί μοντέλα αυτοελέγχου με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του σχολείου, με βάση τις δικές του δυνάμεις, και τα οποία στηρίζονται στην εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) της σχολικής μονάδας.

3. Η όποια αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει νόημα μόνο όταν αυτή εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάληψη βελτιωτικών δράσεων τόσο από τη σχολική μονάδα όσο και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

4. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. εισηγείται την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης που εδράζεται κυρίως στην ιεραρχική εσωτερική αξιολόγηση και μάλιστα με αριθμητική κλίμακα, το οποίο παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών και δεν θα προσφέρει στη βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου από τις σχολικές μονάδες. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι το ήρεμο κλίμα και η συνεργατική δράση.

5. Φαίνεται, πως στόχος των συντακτών του σχεδίου ΠΔ δεν είναι η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, αλλά η θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας ελέγχου της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών μέσα από την καθιέρωση των διαβόητων «ποσοστώσεων» σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ

Στα Ελληνικά Σχολεία οι 3 Ιεράρχες τιμώνται ως προστάτες των Γραμμάτων από την εποχή του Ι. Καποδίστρια . Ωστόσο οι απόψεις τους είναι και σύγχρονες και επίκαιρες , παρότι πέρασαν 1600 και πλέον χρόνια από τότε που διατυπώθηκαν . Γι’ αυτό και δεν έπαψαν για αιώνες να διαβάζονται και να θαυμάζονται από πολλούς . Όμως δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στις Παιδαγωγικές Σχολές στην Νεώτερη Ελλάδα , καθώς για πολλούς ‘’μορφωμένους ‘’ η εύκολη και λαμπερή λύση είναι η παράθεση δυτικότροπων Ιδεών , που ίσως απέχουν πολύ από την ελληνική πραγματικότητα...

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 Ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές απόψεις για τον ρόλο των 3 Ιεραρχών στο θέμα της Παιδείας παραθέτει σε σχετικό του κείμενο ο λόγιος δάσκαλος Δημήτριος Νατσιός (από ομιλία του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ ) :

«Αναμασάμε εδώ και δεκαετίες τα ξυλοκέρατα της δήθεν πολιτισμένης Δύσης, που βρίσκεται στα όρια της νευρικής κρίσης και δεν σπεύδουμε να ξεδιψάσουμε από την πηγή την αστείρευτη, που λέγεται λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας. "Επειδή είμαστε άνθρωποι, δεν μπορούμε να περιφρονούμε του ανθρώπους", τα λόγια τα αγιασμένα από το στόμα του Μεγ. Βασίλειου, που ίδρυσε ολόκληρη πόλη την Βασιλειάδα, όπου διακονούσε τους ελάχιστους αδελφούς του Χριστού .

Μάλιστα 1700 χρόνια πριν από την εμφάνιση του φεμινισμού χτυπά ο Γρηγόριος την ανισότητα ανδρών και γυναικών, για τους τότε νόμους που προκλητικά ευνοούσαν τους άνδρες. "Δεν δέχομαι αυτήν την νομοθεσία" έλεγε. "Άνδρες ήταν οι νομοθέτες γι' αυτό ενομοθέτησαν κατά των γυναικών. Ουκ ένι άρσεν ή θήλυ είπεν ο Κύριος". "Για τα κτήματα που έχουν δοθεί στα παιδιά φροντίζουμε, όχι όμως και για τα παιδιά. Βλέπεις την ανοησία του γονέα. Άσκησε την ψυχή του παιδιού πρώτα και κατόπιν θα έλθουν όλα τα άλλα. Όταν η ψυχή του παιδιού δεν είναι ενάρετη, καθόλου δε το ωφελούν τα χρήματα και όταν είναι, καθόλου δεν το βλάπτει η φτώχεια, θέλεις να το αφήσεις πλούσιο; Μάθε το να είναι καλός άνθρωπος... Γιατί πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει ανάγκη από πολλά χρήματα και που περιβάλλεται από πολλά αγαθά, αλλά εκείνος που δεν έχει ανάγκη από τίποτε". Λόγια προς τους γονείς του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που ηχούν παράξενα σ' έναν κόσμο σαν τον σημερινό που έχει επιδοθεί στο μανιώδες κυνήγι του εύκολου πλουτισμού, της καλοπέρασης, της επίδειξης.

Η Παιδεία μας σήμερα, εγκατέλειψε την ψυχή του παιδιού και στράφηκε στον εγκέφαλο του. "Παιδεία εστί ου την υδρία πληρώσαι, αλλά ανάψαι αυτήν" έλεγε ο Πλάτων. Γεμίζουμε το κεφάλι του παιδιού με γνώσεις και αφήνουμε σβησμένη την ψυχή του. Ουδέποτε υπήρχαν στον κόσμο και στον τόπο μας τόσοι εγγράμματοι και τέτοια φτώχεια πνευματική. Έχουμε μια παιδεία που επιζητά πρωτίστως να θεραπεύσει τις ανάγκες του κράτους, της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων. Γεμίσαμε διπλωματούχους και εξαφανίστηκαν οι πνευματικοί άνθρωποι. Η πραγματική παιδεία προσφέρει κατ' ουσίαν πνευματική και όχι τεχνική μόρφωση, κάθε κοινωνία που θέλει να προκόψει έχει πρώτα ανάγκη χαρακτήρων και κατόπιν τεχνικών. Τονίζουν και οι τρεις Άγιοι την σπουδαιότητα της αληθινής παιδείας: "Καθένας που έχει μυαλό θ' αναγνωρίσει ότι η παιδεία είναι για μας τους χριστιανούς το πρώτο των αγαθών. Δεν περιφρονούμε την παίδευση, όπως νομίζουν μερικοί. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν τέτοια γνώμη είναι ανόητοι και αμαθείς, θέλουν όλοι να είναι σαν κι αυτούς, ώστε μέσα στην γενική αμάθεια να μην φαίνεται η δική τους άγνοια", λέει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

"Η παιδεία" γράφει ο Χρυσόστομος, "είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, είναι μετάληψη αγιότητας. Αυτή ξεριζώνει από τον άνθρωπο την ραθυμία, τις πονηρές επιθυμίες, το πάθος για τα υλικά αγαθά. Αυτή αναμορφώνει την ψυχή, αυτή καθιστά την ψυχή, με την χάρη του Αγ. Πνεύματος, αγία". "Η παιδεία είναι πολύ ωφέλιμη στον άνθρωπο, αλλά απαιτεί πολύ επίμονη προσπάθεια, ώστε να ξεριζωθούν από την ψυχή του παιδαγωγού αδυναμίες και πάθη" λέει ο ουρανοφάντωρ γέροντας της Καισαρείας, ο Βασίλειος .

Ξερίζωμα είναι λοιπόν η Παιδεία, πρώτα των κακών επιθυμιών και στη συνέχεια καλλιέργεια αξιών, εξευγενισμός της ψυχής. Τονίζουν ιδιαίτερα οι τρεις Ιεράρχες την ιερότητα του έργου του δασκάλου, θεωρώντας ως πρωταρχικής σημασίας το παράδειγμα, τα έργα του. "Ου γαρ ο λόγος τοσούτον όσον ο βίος, η ζωή, εις την αρετήν άγειν" έλεγε ο αρχαίος Χρυσούς αιών. "Γενού αυτοίς τύπος και μη νομοθέτης" λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος . "Η διδασκαλία στην τάξη" λέει ο Μ. Βασίλειος, "πρέπει να γίνεται ευχάριστα, γιατί μόνο τότε η γνώση παραμένει μόνιμα. (Τέρπειν τε άμα και διδάσκειν)". Για τούτο και τα μαθητικά βιβλία πρέπει να είναι σαφή και ευχάριστα. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να διατάζει, όταν είναι ανάγκη να συμβουλεύει, ούτε να συμβουλεύει, όταν είναι ανάγκη να διατάζει". Οι συμβουλές αυτές του Αγίου μπορούν άνετα να υιοθετηθούν και από τους γονείς που και αυτοί είναι δάσκαλοι δια βίου των παιδιών τους.

"Καθαρθήναι δει πρώτον είτα καθάραι, σοφισθήναι και ούτω σοφίσαι, γενέσθαι φως και είτα φωτίσαι, εγγίσθαι Θεώ και προσαγάγειν άλλους, αγιασθήναι και αγιάσαι" αναφωνεί ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Πατριάρχης της Νέας Ρώμης, ο οποίος ονομάζει “τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών” το άγειν άνθρωπον, το έργο του δασκάλου. Σημειώσαμε πως και οι τρεις Ιεράρχες μοίρασαν την περιουσία τους, δεν κράτησαν τίποτε για τον εαυτό τους. Μια πράξη που αντηχεί σίγουρα ξένη και αστεία στις αντιλήψεις μας σήμερα, τις χριστιανικές (εντός εισαγωγικών η λέξη) αντιλήψεις για διαφύλαξη και αύξηση της περιουσίας μας. "Όσον πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτων ελλείπεις την αγάπη" καταγγέλλει ο Μ. Βασίλειος.

Και μία αναφορά στην άνιση κατανομή του πλούτου ."Ουκ εστί μη αδικούντα πλουτείν" δεν μπορεί κάποιος να γίνει πολύ πλούσιος χωρίς να αδικήσει, συμπληρώνει ο Χρυσόστομος που καθημερινά 7.000 άνθρωποι έβρισκαν τροφή στο πατριαρχείο του. "Ντρέπομαι", έλεγε ο Χρυσόστομος "κάθε φορά που βλέπω πολλούς πλούσιους να γυρίζουν εδώ κι εκεί, να ιππεύουν άλογα με χρυσά χαλινάρια, κι όταν έλθει η ώρα να δώσουν κάτι στον φτωχό, γίνονται από τους φτωχούς φτωχότεροι".

Γάγγραινα της κοινωνίας κατάντησε και σήμερα η φιλαργυρία. "Απ' όλες τις αρρώστιες που παθαίνει η ψυχή του ανθρώπου, η πιο σιχαμερή, κατά την κρίση μου, είναι η φιλαργυρία, η τσιγγουνιά. Από μικρός την απεχθανόμουν. Και τώρα, μ' όλο που με την ηλικία άλλαξα γνώμη για πολλά πράγματα, για την τσιγγουνιά δεν άλλαξα. Προτιμώ να ’χω να κάνω και μ' έναν φονιά, παρά με τσιγκούνη. Γιατί ο φονιάς μπορεί να σκότωσε απάνω στον θυμό του και να μετάνιωσε ύστερα, ενώ ο τσιγκούνης είναι ψυχρός υπολογιστής, ως το κόκαλο χαλασμένος. Στον φονιά μπορείς να βρεις και κάποια αισθήματα, στον φιλάργυρο κανένα. Ο φιλάργυρος είναι εγωιστής, αγαπά μόνο τον εαυτό του, αλλά μπορεί να είναι και τέρας χειρότερο κι από τον εγωιστή, γιατί μπορεί να μην αγαπά μήτε τον εαυτό του και να τον αφήσει να πεθάνει από την πείνα" λόγια του μεγάλου Φ. Κόντογλου, συμφυή με τα λόγια των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ασυμβίβαστοι οι Τρεις Ιεράρχες δεν δίστασαν να συγκρουστούν με την τότε εξουσία προκειμένου να υπερασπιστούν την δικαιοσύνη ή την ορθόδοξη πίστη. Δεν δίστασε ο Μεγ. Βασίλειος να αρνηθεί την φιλία του αιρετικού αυτοκράτορα Ουάλη, λέγοντας του "Την βασιλέως φιλίαν μέγα μεν ηγούμαι μετ' ευσέβειας, άνευ δε ταύτης, ολεθρίαν αποκαλώ". Δεν ανέχεται να εγκαταλείψει ούτε “ιώτα εν” των θείων δογμάτων και ασπάζεται και τον θάνατο αν παραστεί ανάγκη. Παραιτήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος από τον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως όταν διαπίστωσε αιρετικές κακοδοξίες. Χτυπά αλύπητα ο Χρυσόστομος, την ανηθικότητα της αυτοκράτειρας Ευδοξίας. "Ο Θεός" της γράφει "σου έδωσε το βασιλικό σκήπτρο για να απονέμεις παντού την δικαιοσύνη. Χώμα και στάχτη, χόρτο και σκόνη, σκιά και καπνός και όνειρο είναι ο άνθρωπος, ακόμα κι αν είναι ισχυρός άρχοντας. Δώσε τέλος στον πόνο και στη δυστυχία των απελπισμένων. Μήπως θα κατέβουν μαζί σου στον τάφο τα σταφύλια των κλημάτων, τα χρήματα και η δόξα της εξουσίας;". Εξορίστηκε ο Άγιος, πέθανε από τις κακουχίες μακριά στα βάθη της Μ. Ασίας, έδωσε όμως παράδειγμα αιώνιο στους εκκλησιαστικούς ηγέτες, κυρίως στους σημερινούς που ορισμένοι κυκλοφορούν σαν Πέρσες σατράπες, μια άλλη μορφή εξουσίας, ανίκανη να συλλάβει το μήνυμα του Ευαγγελίου που τονίζει πως όποιος θέλει να είναι πρώτος, «έσται υμών διάκονος», πρέπει να είναι υπηρέτης όλων.

Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο να περιγραφεί μ' έναν ταπεινό λόγο η προσφορά των τριών Ιεραρχών στα γράμματα, στην Παιδεία. Αποσιωπώντας την προσφορά τους, σ' άλλους κοινωνικούς τομείς είναι σαν να προσπαθείς να κρύψεις τον ήλιο με τα χέρια. Θα συνοψίσουμε την προσφορά των ακάματων και ακατάβλητων στύλων της Ορθοδοξίας. Και οι τρεις, εις πείσμα του καιρού τους που θεωρούσαν τα αρχαιοελληνικά γράμματα «ειδωλολατρική ενασχόληση» , σπούδασαν στις καλύτερες Σχολές της εποχής τους ( σε Αθήνα και Αντιόχεια ) , διότι πίστευαν ότι η γνώσις και "προς ψυχής γυμνασίαν και προς σεμνότητα ήθους" οδηγεί. Απέκτησαν πάλι την λάμψη τους τα αρχαιοελληνικά γράμματα. Έγιναν αργότερα τα μοναστήρια φιλοσοφικά φροντιστήρια, σ' αυτά οι μοναχοί “αδιάσπαστον τον μετά του παρελθόντος σύνδεσμον τηρούντες, εκαλλιέργουν τα ελληνικά γράμματα, μεταλαμπαδεύοντες ως συγγραφείς ή και διδάσκαλοι τον ελληνικόν πολιτισμόν εις τους συγχρόνους. Εκ των περιβόλων των μονών, ως από κοιλίας δουρείου ίππου, την ελληνικήν παιδείαν διδαχθέντες και εις τα νάματα της χριστιανικής αρετής λουσθέντες, εξεπήδησαν άνδρες οι οποίοι στύλοι της εκκλησίας και του έθνους εγένοντο", γράφει ο καθηγητής Φαίδων Κουκουλές.

Ο Μέγας Βασίλειος μάλιστα στο έργο του "Προς τους νέους όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων" προτρέπει τους νέους να εγκύψουν στα έργα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά να αποφεύγουν τα άσχημα όπως αποφεύγει η μέλισσα τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα. Δεν διστάζει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο ποιητής του Χριστιανισμού, να μιμηθεί τους τραγικούς ποιητές, δεν διστάζει το ωραιότερο πνεύμα της νέας Ελλάδος, ο Χρυσόστομος, να σπουδάσει τον Δημοσθένη. Από κείνη την στιγμή οι εγγράμματοι Χριστιανοί φυλάττουν και διασώζουν την Ελληνική Παιδεία που μεταφέρθηκε αργότερα στην Δύση για να υπάρξει η Αναγέννηση και όλος ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός .

"Υπόβαθρον της κατά Χριστόν φιλοσοφίας" θεωρούν την αρχαιοελληνική παιδεία και φτάνουν από τον καλό καγαθό πολίτη του κόσμου, με την μάθηση και την πίστη, στον καλοκάγαθο πολίτη του ουρανού. "Ο γαρ Θεός πλάττων τον άνθρωπο ουκ εποίησεν αυτόν δούλον, αλλ' ελεύθερον" αυτά τα λόγια του Γρηγορίου. Να η μεγάλη αλήθεια, να ο κρυμμένος θησαυρός, να η βασιλική οδός για μια παιδεία αληθινή. Με την παιδεία κερδίζεται η μεγαλύτερη αρετή, η ελευθερία. "Ου φύσει, (όχι από την φύση), αλλά μαθήσει (με την μάθηση) καλοί καγαθοί γίνονται". Ελεύθερο άνθρωπο δίδαξαν οι Τρεις Ιεράρχες. Η ελευθερία , λέξη που παράγεται από τον μέλλοντα του ρήματος έρχομαι, το ελεύσομαι, είναι αυτή που θα έρθει, που κινείται και που την αρπάζουν κάστρο είναι και το παίρνεις με το σπαθί σου, λέει ο Καζαντζάκης οι λαοί που αξίζουν, που έχουν δηλαδή αξίες, αιώνιες και ακατάλυτες».

Και στην εποχή μας , που η Ελευθερία είναι όραμα της καθημερινότητάς μας ,η Οδός για την Παιδεία είναι η πλέον ενδεδειγμένη . Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθά η μελέτη του έργου των Τριών Ιεραρχών , που αποτελούν φάρους Ορθόδοξης πίστης και Ελληνικού Πνεύματος.

ΠΗΓΗ: http://anastasiosk.blogspot.gr/2013/01/blog-post_3464.html
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Για τους Τρεις Ιεράρχες

Στις 30 Ιανουαρίου εορτάζουν οι τρεις Ιεράρχες-ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος- οι προστάτες των Γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών...

 Σήμερα το πρωί  στο σχολείο μαζευτήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων και τους κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα.  Μιλήσαμε  για τη ζωή και το έργο τους, που χαρακτηρίζεται από την αγάπη στα Γράμματα, την ενάρετη  ζωή, τη φιλανθρωπική δράση, το σεβασμό στον συνάνθρωπο και τον αγώνα τους για ένα κόσμο δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

Συμφωνήσαμε και θα προσπαθήσουμε,  ακολουθώντας το παράδειγμά τους, να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις  στο σχολείο και στο σπίτι, να σεβόμαστε τους γονείς, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μας και να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο.

Για  έναν κόσμο ανθρωπιάς  όπου θα κυριαρχεί ο Νόμος του Θεού και  όλοι οι λαοί  θα ζουν αδελφωμένοι με ειρήνη και,  αγάπη, χωρίς  ρατσισμούς και  μισαλλοδοξία.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούσαμε το απολυτίκιον των Τριών Ιεραρχών και το διαβάσαμε στην ελεύθερη απόδοσή του στην Νεοελληνική.

 

 ΠΗΓΗ: 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σεμινάριο για παιδιά κατώτερων θεών

Τι γύρευαν  τόσοι δάσκαλοι ή για να ακριβολογούμε γιατί τόσες δασκάλες σήμερα στο 7ο Δ.Σ Αγίας Παρασκευής;

Ήρθαν  για το σεμινάριο  που οργάνωσε ο Σχολικός  Σύμβουλος Παναγιώτης Γαλάνης  για τους εκπαιδευτικούς  της Πρώτης και Δευτέρας τάξης των σχολείων της Αγίας Παρασκευής...
Το θέμα:"Τρόποι αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών και ιδιαιτεροτήτων στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου". Μαζί και   η Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Β΄Αθήνας Μάρα Πανταζοπούλου.


Οι δυο εισηγητές αναφέρθηκαν  στις γενικές και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών, στις αιτίες που τις προκαλούν,  στους τρόπους παρέμβασης και στο νομικό πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής, επικεντρώνοντας σε  πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών μάθησης, των  "παραβατικών" συμπεριφορών  και της αδυναμίας  ένταξης μαθητών στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.



Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δασκάλες περιέγραψαν   ειδικότερα προβλήματα των  τάξεών τους,  μοιράστηκαν  αγωνίες, πρότειναν λύσεις  και πήραν ιδέες για το παιδαγωγικό τους οπλοστάσιο ...
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΚΠΕ Καστρίου

Το Καστρί Αρκαδίας εκτός από ωραίο χωριό έχει και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εκεί η υπεύθυνη, Πηνελόπη Καζακώνη με την Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου -το Τάσο, το Γιώργο και την Αγγελική- οργανώνουν προγράμματα, σεμινάρια, δράσεις ... για θέματα οικολογίας και παιδείας που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και ενήλικες. Για να μη λέω πολλά ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του εδώ.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε συμμετείχα σε διήμερο βιωματικό σεμινάριο ενηλίκων -19 ωρών- που οργάνωσε το ΚΠΕ για τις... ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αυτοδιαχείρισή της. 


Στην αρχή η υπεύθυνη του κέντρου και η παιδαγωγική του ομάδα ξενάγησαν τους σαράντα επιμορφούμενους στους χώρους του ΚΠΕ, παρουσίασαν τις δράσεις του και εισηγήθηκαν στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δεύτερο κομμάτι του σεμιναρίου περιελάμβανε κατασκευή φωτοβολταϊκού πλαισίου. Στο θεωρητικό μέρος ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Η/Υ Κωνσταντίνος Λατούφης αποσαφήνισε όρους και διαδικασίες σχετικές με την ηλιακή ακτινοβολία, τις φωτοβολταϊκές κυψέλες και τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ενώ στο πρακτικό μέρος με την καθοδήγηση και του Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Η/Υ, Αθανασίου Βασιλάκη, πιάσαμε δουλειά, κολλήσαμε κυψέλες, ενώσαμε πλαίσια και κάναμε πράξη τα όσα μάθαμε στο θεωρητικό μέρος.

 Το εγχείρημα στέφτηκε με επιτυχία, το φωτοβολταϊκό λειτούργησε με ισχύ 23W και αν δεν μας τα χάλαγε ο καστρίτικος ήλιος που έπαιζε με την ομίχλη, το φωτοβολταϊκό θα έπιανε το μέγιστο στόχο των 45W.

Αυτό που έχω να πω είναι συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του ΚΠΕ και στην Παιδαγωγική ομάδα του κέντρου για την οργάνωση του σεμιναρίου αλλά και γενικότερα για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν εκεί, η οποία εκτός από εκπαιδευτικούς σκοπούς μοχλεύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής Καστρίου, και των γειτονικών χωριών Αγίου Πέτρου και Δολιανών.

 Μπράβο και σε κάτι πατριωτάκια, το Βασίλη, το Βαγγέλη τον άλλο Βαγγέλη και το Σταύρο που φυλάνε Θερμοπύλες στο χωριό, είναι κοντά στο ΚΠΕ και στηρίζουν τις δράσεις του.

 Αξίζει τον κόπο να στείλετε μια αίτηση συμμετοχής για το επόμενο σεμινάριο. Και μη νομίζετε ότι ολημερίς και ολονυχτίς θα κάθεστε σε βαρετά θρανία επιμόρφωσης. Απόδειξη οι φωτογραφίες και το βιντεάκι στο τέλος της ανάρτησης....




















Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τα νέα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ Αττικής

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΥΣΠΕ)
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΥΣΔΕ)
Διαβάστε περισσότερα...

Για τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές  δεν έχει αναρτηθεί στην  Περιφέρεια Αττικής η βεβαίωση αποδοχών Φεβρουαρίου αλλά αν κάνετε μια  ενημέρωση στο  λογαριασμό μισθοδοσίας σας θα δείτε ότι το Α΄ δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου δεν έχει μεταβολή  σε σχέση με τον Ιανουάριο οπότε-  φαντάζομαι - η όποια διαφορά σε παρακράτηση φόρου, όπως την υπολογίζει εδώ ο Χουλιάρας , θα εμφανιστεί  σε επόμενη μισθοδοσία - πιθανότατα τον Απρίλιο- με αναδρομική ισχύ φυσικά από 1/1/2013.  
Διαβάστε περισσότερα...

Ελλαδίτες και Κύπριοι Εκπαιδευτικοί στήριζουν συμβολικά μαθητές που υποσιτίζονται

Η Παγκύπρια Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε) συγκέντρωσαν το ποσό των 60.000 € και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συμβολική πράξη της κάλυψης από σήμερα και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του κολατσιού όλων των μαθητών συγκεκριμένων σχολείων, που προτάθηκαν από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.
 Περισσότερα στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΔΟΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν ελάβομεν, δωρεάν δώμεν ΙΙΙ

 (Παράλειψη από τη χθεσινή ανάρτηση  αιμοδοσίας )

 Πέτρος Βλάχος
 Ανάμεσα στους πενήντα αιμοδότες ήταν και ο  Συνάδελφος, Πέτρος Βλάχος, ο οποίος αυτό τον καιρό στηρίζει με τις μικρές του δυνάμεις τα σχολεία του δήμου  Παπάγου- Χολαργού ως γραμματέας της Σχολικής Επιτροπής.

Μπορεί να τερμάτισε ευδοκίμως την εκπαιδευτική του  υπηρεσία  πριν  τέσσερα χρόνια αλλά... πάντα   είναι κοντά στο σύλλογο  και στις πρωτοβουλίες του.

Χτες μάλιστα κατέρριψε και το προηγούμενο δικό του ρεκόρ, δίνοντας αίμα στον ΠΕΡΙΚΛΗ για... 32η φορά!!!


Ο Πέτρος Βλάχος με το Δ/ντή  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας Πάρι Βεντήρη και τον Πρόεδρο του "ΠΕΡΙΚΛΗ" Κώστα Πότση

Ο Πέτρος Βλάχος με το Διευθυντή Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας Πάρι Βεντήρη

Ο Πέτρος Βλάχος με δυο Προέδρους του Περικλή, τον νυν Κώτσα Πότση και τον τέως Βασίλη Φουρτούνη
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν ελάβομεν, δωρεάν δώμεν ΙΙ

Ημέρα αιμοδοσίας η σημερινή για τα σχολεία των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ψυχικού, Φιλοθέης,Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πεντέλης και  καμιά πενηνταριά εκπαιδευτικοί- ανάμεσά τους και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, Πάρις Βεντήρης- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «ΠΕΡΙΚΛΗ» [ ο σύλλογος αριθμεί χίλια τόσα μέλη άρα πολύ λίγοι] και συμμετείχαν στην αιμοδοσία που έγινε στο 12Δ.Σ Χαλανδρίου.

Πριν περάσουμε  στις  φωτογραφίες να πούμε ότι...το αίμα  διατίθεται πρωτίστως για τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους και  όσοι δεν το πήρατε είδηση και θέλετε να προσφέρετε λίγο από το  αίμα σας  στην Τράπεζα του ΠΕΡΙΚΛΗ να πάτε στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΛΑΐΑ ΚΤΙΡΙΑΚΟΎ ή -ακόμα καλύτερα-  να κάνετε αυτό που είπαμε την Πρωτοχρονιά εδώ.





















Διαβάστε περισσότερα...