Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια


1000 περίπου διαδηλωτές βρεθήκαμε απόψε στα Προπύλαια στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΓΕΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων που προωθεί για ψήφιση η Κυβέρνηση.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ξεχώρισα τον γνωστό ...

Μητσάρας ... όλα τα λεφτά!
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη οι εκλογές Αιρετών

Λόγω της προγραμματισμένης 48ωρης απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για 6 και 7 Νοεμβρίου, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εισηγήθηκαν αλλαγή ημερομηνίας εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Υπουργείο Παιδείας, όπως όλα δείχνουν, έκανε δεκτό το αίτημα, οπότε ψηφίζουμε για Αιρετούς τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου...

 Πριν από λίγο η Δ.Ο.Ε έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα που λέει τα εξής:...

" Ύστερα από αίτημα της Δ.Ο.Ε. και της ΟΛΜΕ , για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια , λόγω της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 και 7 Νοέμβρη 2012, όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας, το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον υπουργό , και αύριο θα αποσταλεί η σχετική απόφαση στις Διευθύνσεις της χώρας για αλλαγή ημερομηνίας και οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη 2012.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους των σχολικών σας μονάδων.

Διαβάστε περισσότερα...

Ταύρος μαινόμενος η ΟΛΜΕ κατά των Σχολικών Συμβούλων για την αξιολόγηση

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΘΕΜΑ: Π.Ε.Σ.Σ.: Να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε!

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση... ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει με νόμο (ν. 4024/11) το πλαίσιο της αξιολόγησης και έχει ήδη συνδέσει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη και με το ποσοστό βαθμολογικής εξέλιξης.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις Κυβέρνησης- Τρόικας να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως εργαλείο για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα ή την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις του Υπουργείου να συνδεθεί η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τη θέση του οργανωμένου κλάδου για την απόρριψη της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προωθείται και συμμετέχει στους «διαλόγους» και στις Επιτροπές (δια του Προέδρου της) του Υπουργείου.

Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ. Από την άλλη μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του κλάδου μας.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις, την χειραγώγηση τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι’ αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου;

Καλούμε την Π.Ε.Σ.Σ. να σταθεί δίπλα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, σύμμαχός του και όχι σύμμαχος των διωκτών του για να μην περάσει η πολιτική Κυβέρνησης – Τρόικας.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη απόγευμα. Όλοι μαζί;

Σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει απεργία, δε χάνονται κι άλλα χρήματα. Η ευκαιρία υπάρχει, για να δείξουμε πως η φωνή μας έχει δύναμη. Αρκεί να είμαστε εκεί όλοι και μαζί.


ΠΗΓΗ: Θανάσης Κικινής, δάσκαλος, μέλος Δ.Σ Δ.Ο.Ε
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΑΚΕ: Οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το Δ.Σ. της ΔΟΕ
Οι αγώνες μας φέρνουν αποτέλεσμα
Ικανοποιούνται χρόνια θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της Π.Ε.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια για οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και στήριξης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/10/2012 συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως είχε δεσμευτεί στη χθεσινή της ανακοίνωση, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έθεσε στη συνάντηση το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Προσχολική Αγωγή καθώς και θέματα θεσμικών αλλαγών όπως... αυτό της κατάργησης της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά την 30/06/2010 καθώς και το θέμα της καταβολής του επιδόματος θέσης στους αναπληρωτές που άσκησαν και ασκούν διοικητικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες.

Η συνεπής στάση της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είχε στόχο όχι μόνο την ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικού αλλά και την προσπάθεια επίλυσης τους είχε θετικό αποτέλεσμα.

Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία και του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με ζητήματα που ήταν σε εκκρεμότητα από τις πρόσφατες συναντήσεις μας.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής:

Την κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης. Για το θέμα αυτό θα κατατεθεί τροπολογία αύριο και η ρύθμιση θα ισχύσει άμεσα από τη φετινή σχολική χρονιά.

Την κατάθεση εντός του Νοεμβρίου νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά την 30η Ιουνίου 2010.

Τη θεσμοθέτηση ωραρίου Νηπιαγωγού στα πλαίσια που ισχύουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2013-2014.

Δεν θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων στα σχολεία.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γκλαβά, υπεύθυνους για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στα παρακάτω ζητήματα:

· Πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία: 
Οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν στόχευαν στο να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή πολιτική κατεύθυνση απαξίωσης ή συρρίκνωσης του θεσμού των Ολοήμερων.

· Ειδική Αγωγή – Παράλληλη στήριξη: 
 Αναγνωρίστηκε η ύπαρξη κενών και δεσμεύτηκαν ότι θα προσληφθούν, μέσω ΕΣΠΑ, 600 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη.

· Κενά στα σχολεία:
 Έχει ζητηθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επαναπιστοποίηση των κενών στα σχολεία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός πιστώσεων διαθέσιμος και, σε κάθε περίπτωση, τα κενά θα είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται διάφορες λύσεις. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

· Οργανικότητα Νηπιαγωγείων: 
Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών θα δει το θέμα της αύξησης της οργανικότητας των Νηπιαγωγείων (μεγαλύτερη από 2/θέσια που προβλέπεται μέχρι σήμερα). Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί θετικά από το Υπουργείο Παιδείας.

· Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών: 
Δυστυχώς δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Εξηγήθηκε από την πλευρά μας, για άλλη μια φορά, ότι είναι τέτοια η δομή της εκπαίδευσης στη χώρα μας ώστε είναι πολύ συνηθισμένο να υπηρετούν αναπληρωτές συνάδελφοί μας σε θέση προϊσταμένων σχολικών μονάδων. Και είναι αδιανόητο να μην καταβάλλεται το επίδομα θέσης (και να ζητείται και αναδρομικά η επιστροφή του) στους συναδέλφους μας αυτούς, ενώ δεν θα υπήρχε κανένα θέμα με την καταβολή του αν στην ίδια θέση υπηρετούσε μόνιμος εκπαιδευτικός.

· Σχολική στέγη.
Αναγνωρίστηκε από την πολιτική ηγεσία το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης κυρίως για τα Νηπιαγωγεία. Δυστυχώς, ο προγραμματισμός, μέσω ΕΣΠΑ, των δράσεων για σχολική στέγη από τους Δήμους δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ανάγκη να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση αυτή.

· Προγραμματίζεται επιμόρφωση με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ. Αναμένεται η ανασύνθεση του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις.


Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., η παράταξη της ευθύνης, συνεχίζει να επαγρυπνεί και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.



Συνεχίζουμε ενωμένοι, δυναμικά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά γιατί οι εκπαιδευτικοί αξίζουν περισσότερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

Γενική Συνέλευση είχε  σήμερα στο 1ο-8ο Νέου Ηρακλείου ο Σύλλογος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ [ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ]

Βρέθηκα εκεί, ενημέρωσα τους συναδέλφους για τελευταία φορά για τη λειτουργία του Συμβουλίου -στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία μου στο ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘήνας-τους ευχαρίστησα για τη συνεργασία τράβηξα μερικές φωτογραφίες  και πριν από λίγο έμαθα και τα αποτελέσματα των εκλογών.

Να ξεκινήσουμε  με τα αποτελέσματα ...

 ΠΑΣΚ : 64 ψήφους, 10,3%
ΔΑΚΕ: 117 ψήφους, 18,8%, 1 έδρα
ΕΣΑΚ: 318 ψήφους, 51,1%, 4 έδρες
Α.Σ.Ε: 123 ψήφους, 19,8%, 2 έδρες

Δυοτρία σχόλια:

 Κυριαρχία της  ΕΣΑΚ με απόλυτη πλειοψηφία και αύξηση του ποσοστού της σε σχέση με το 2011 κατά 4%.

Και η ΔΑΚΕ καλά   τα πήγε αφού σε σχέση με το 2011 αυξάνει το ποσοστό της κατά 3%

Η  ΠΑΣΚ  πέφτει στο 10% και χάνει από πέρσι 7%

Η Α.Σ.Ε μπορεί να αυξάνει τη δύναμή της κατά 9% αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι συγχωνεύτηκε με την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΑΒΣΗ που πέρσι πήρε 9,1% μάλλον μια η άλλη είναι  με  ελαφρά πτώση της τάξεως του 0,6%

Αρκετά με τους αριθμούς να  δούμε   τις  φωτογραφίες...

 Πρέπει να είπα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα αφού την ώρα που μιλούσα δεν έπεφτε καρφίτσα... Μέτρησα περισσότερους από πενήντα!





Ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Π.Ε , Χαράλαμπος Κόκκινος ψηφίζει

Η Πρόεδρος του ΣΕΦΕΡΗ Νινέττα Αλτάνη ανάμεσα σε συναδέλφους


Το Προεδρείο της Γ.Σ

Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης από τη ΔΙΕΞΟΔΟ του Αμαρουσίου


Η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Β΄Αθήνας, Κυριακή Κατωπόδη

Η Φανή Κολίτσα συγκέντρωνε τις συνδρομές

Ο υποψήφιος με τη ΔΑΚΕ για το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας, Νίκος Βλαχόπουλος

Η νηπιαγωγός Τίνα Αληδρομίτη

Με φίλους από τη ΔΑΚΕ... Αριστερά  μου ο Κώστας Πρένζας υποψήφιος για το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής και πιο αριστερά Νίκος Μαρίνης και Σωτήρης Γεωργόπουλος και οι δυο τους υποψήφιοι για το ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘήνας
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΟΕ: Δελτίου τύπου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετά από αίτημά του, συναντήθηκε σήμερα 30 Οκτώβρη 2012 με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, προκειμένου να του εκθέσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Προσχολική Αγωγή στην Ελλάδα (υποχρηματοδότηση, στεγαστικό, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ωράριο νηπιαγωγών, εγκύκλιος Υπουργείου για την αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο, κλπ.).

 Ταυτόχρονα με την ευκαιρία της συνάντησης... το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζήτησε απαντήσεις για ζητήματα της εκπαίδευσης που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συναντήσεις και παρά το ότι υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, δυο περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση (διετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική θέση, ξεκλείδωμα πινάκων προϋπηρεσίας, επίδομα θέσης ευθύνης για τους αναπληρωτές).

Στην αρχή της συνάντησης παραβρέθηκε προκειμένου να απαντήσει σε ζητήματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία ήταν οι ακόλουθες:

Παραμονή στην οργανική θέση

Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις φετινές μεταθέσεις.

Προσμέτρηση προϋπηρεσίας αναπληρωτών

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) θα «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους.

Συγχωνεύσεις σχολείων

Δε θα υπάρξει νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων.

Ωράριο Νηπιαγωγών

Θα υπάρξει εντός των ημερών νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της προσαρμογής του στο ωράριο των δασκάλων και θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Θα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ωράριο των νηπιαγωγών είναι συνεχές.

Εγκύκλιος για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία

Η εγκύκλιος στόχευε να δώσει λύση σε ερωτήματα γονέων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αναιρέσει το νόμο. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει η πρόθεση απαξίωσης ή συρρίκνωσης του Νηπιαγωγείου. Το θέμα έχει λήξει.

Ειδική Αγωγή - Παράλληλη στήριξη

Θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ, τις επόμενες ημέρες, 600 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη.

Κενά στα σχολεία

Έχει ζητηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επαναπροσδιορισμός των κενών στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση τα κενά είναι μεγαλύτερα από τις πιστώσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των πιστώσεων. Η όποια λύση, δεν περιλαμβάνει σκέψεις αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Οργανικότητα Νηπιαγωγείων

Δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά το θέμα της αύξησης οργανικότητας των νηπιαγωγείων (πάνω από τα διθέσια). Το θέμα συνδέεται άμεσα, όμως, και με το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίδομα θέσης ευθύνης αναπληρωτών

Δε δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από μια γενικόλογη διατύπωση ότι το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία εξέλιξης των θεμάτων, θα κρατά ενήμερο τον κλάδο και σας καλεί όλους σε διαρκή ετοιμότητα.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Παιδείας για τη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Το υπουργεί Παιδείας σχετικά με τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το ΔΣ της ΔΟΕ , εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 Συνάντηση με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με εκπροσώπους συλλόγων νηπιαγωγών είχε σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη... δήλωση:

«Στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία. Η πραγμάτωση του στόχου απαιτεί θεσμικές αλλαγές και αναδιάρθρωση και αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών. Και είναι έργο των Δήμων της χώρας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους δυνατότητας, να αναβαθμίσουν την κτιριολογική υποδομή των Νηπιαγωγείων. Παράλληλα εμείς προωθούμε μια δέσμη θεσμικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προσχολικής εκπαίδευσης.

Καταρχήν με νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου ρυθμίζονται αιτήματα που στις συναντήσεις μας είχα δεσμευθεί για τη μελέτη τους.

Ειδικότερα:

1. Προχωράμε, λοιπόν στη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής παραμονής του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, προκειμένου να ζητήσει μετάθεση. Τα μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μεταθέσεις.

2. Με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο παραπάνω Νομοσχέδιο το υποχρεωτικό ωράριο των νηπιαγωγών, από το σχολικό έτος 2012-2013, εξομοιώνεται με αυτό των δασκάλων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε:

"Ήταν πράγματι μία πολύ παραγωγική, δημιουργική και σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, αλλά και των Συλλόγων των Νηπιαγωγών. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά και επίλυση του ζητήματος για το ωράριο των Νηπιαγωγείων μετά την ανακοίνωση του Κ. Υπουργού στους εκπροσώπους της ΔΟΕ, που πλέον θα λάβει και τη μορφή μιας νομοθετικής ρύθμισης, θα συμπεριληφθεί δηλαδή, σε επικείμενη Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά διαβεβαιώσαμε ότι διασφαλίζεται απολύτως το ημερήσιο Νηπιαγωγείο. Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λειτουργία του Νηπιαγωγείου αλλά και κλαδικά ζητήματα των Δασκάλων. Πιστεύω ότι σ' αυτό το κλίμα κατανόησης αλλά και συνεργασίας τα προβλήματα θα βρουν την καλύτερη λύση τους.

Ερ. Δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι παραπάνω για το ωράριο, υπάρχει κάποιο πλάνο; Μέχρι σήμερα, οι Νηπιαγωγοί, δεν είχαν ωράριο, νομικά κατοχυρωμένο. Πλέον, υπάρχει η προοπτική να εξομοιωθεί, και νομοθετικά, με αυτό των Δασκάλων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και του Νηπιαγωγείου , το οποίο θα διασφαλίζει και την εργασία των ίδιων των Νηπιαγωγών." 


 esos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΑΚΕ ΠΕ : Ανάγκη στήριξης της προσχολικής αγωγής Να λυθούν άμεσα θεσμικά αιτήματα εκπαιδευτικών της Π.Ε.

Με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, αρμόδιο για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Τρίτη 30/10/2012 σχετικά με τη λειτουργία των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. δεσμεύεται να θέσει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Προσχολική Αγωγή.

 Συγκεκριμένα θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία να υπάρξει...

 Έμπρακτη στήριξη του θεσμού του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Καμία κατάργηση ολοήμερων τμημάτων – καμία κατάργηση οργανικών θέσεων νηπιαγωγών.

 Θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγού στο πλαίσιο που ισχύει και για την υπόλοιπη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη διαδικασία αυτή πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ζητήματα όπως οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του νηπιαγωγείου, η επιβάρυνση με το διοικητικό έργο των προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων κ.α.

 Θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

 Προγραμματισμός για τη σχολική στέγη των νηπιαγωγείων (ανέγερση νέων διδακτηρίων, μεταφορά νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, κ.α.)

 Στη συνάντηση η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. θα επαναφέρει, μεταξύ άλλων, τα θέματα των θεσμικών αλλαγών που αφορούν στην κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των εκπαιδευτικών στην οργανική θέση προκειμένου να υπάρξει κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και μετά την 30/06/2010, το δικαίωμα της συνυπηρέτησης των αναπληρωτών συναδέλφων, καθώς και το θέμα της καταβολής του επιδόματος θέσης στους αναπληρωτές που άσκησαν και ασκούν διοικητικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα...

τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

 Σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και με αφορμή τη χθεσινή παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην τάξη κάναμε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες.

 1.Συζητήσαμε πώς νιώσαμε την ώρα που κάναμε παρέλαση

2. Συζητήσαμε στην ομάδα σε τι θα λέγαμε "Ναι" και σε τι θα λέγαμε "Όχι" σήμερα, κι έπειτα τα καταγράψαμε σε δύο χαρτόνια....


 Οι περισσότεροι μαθητές νιώσαμε χαρά και άγχος.

Χαρά γιατί στους περισσότερους αρέσει η παρέλαση, αλλά και άγχος γιατί υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που μας έβλεπαν. Αν κάποιος έχανε το βήμα του, θα ντρεπόταν πολύ. Κάποιοι φοβήθηκαν κι άρχισαν να γελούν νευρικά ταυτόχρονα, γιατί υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με τεράστιες ασπίδες.

Αυτά έγιναν στο 1ο Δ.Σ Χολαργού

Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγή μαθητών από Φυσική Αγωγή και Μουσική

Το άρθρο 22 του Π.Δ 104/79 [ΑΠΑΛΛΑΓΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ] μας υπενθυμίζει με έγγραφό του ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Νίκος Τριπόδης για να το έχουμε υπόψιν μας αλλά και για να φρεσκάρουμε  λίγο την καθαρεύουσά μας ...

1. Κηδεμών μαθητού κωλυομένου δια λόγους υγείας παθήσεως, μονίμου ή παροδικής, ή ειδικής μειονεξίας να μετάσχει εις το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή της Μουσικής δύναται να ζητήσει..την εξαίρεσιν του μαθητού εκ τινός των μαθημάτων τούτων δι’ αιτήσεώς του. Η αίτησις αυτή συνοδευόμενη υποχρεωτικώς και υπό ιατρικής βεβαιώσεως κρατικού ιατρού ή ιατρού ασφαλιστικού του φορέως διαλαμβανούσης τους λόγους και την διάρκειαν της αιτουμένης απαλλαγής, υποβάλλεται εις τον Διευθυντήν του σχολείου εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων ή της εμφανίσεως της παθήσεως ή της μετ‘ ασθένειαν επανόδου του μαθητού εις το Σχολείον. 

2. Επί της κατά την προηγουμένην παράγραφον αιτήσεως αποφαίνεται ο Διευθυντής του Σχολείου μετά του κατά περίπτωσιν αρμοδίου διδάσκοντος καθηγητού, συντασσομένης σχετικής πράξεως εις το βιβλίον πράξεων του Συλλόγου των Διδασκόντων. Εν αμφιβολία ο μαθητής παραπέμπεται εις την αρμοδίαν Σχολιατρικήν Υπηρεσίαν. Η βεβαίωσις της προηγουμένης παραγράφου δεν απαιτείται εις ας περιπτώσεις η πάθησις είναι εμφανής μη χρήζουσα αποδείξεως. Η ισχύς της κατά τα ανωτέρω απαλλαγής αφορώσης εις ολόκληρον το διδακτικόν έτος ή τμήμα αυτού άρχεται από της ενάρξεως των μαθημάτων ή της εμφανίσεως της παθήσεως ή ασθενείας προσηκόντως βεβαιούμενης. 

3. Απαλλαγήν εκ του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής διδακτικής τινός ώρας δύναται να ζητήσει ο μαθητής δι’ αποχρώντα λόγον παρά του διδάσκοντος καθηγητού, όστις δύναται να χορηγεί ταυτήν μετ’ έγκρισιν του Διευθυντού του Σχολείου.

 4. Οι κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου απαλλασσόμενοι εκ του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μαθηταί δεν υποχρεούνται εις την παρακολούθησιν τούτου. Προκειμένου όμως περί απαλλαγής εκ του μαθήματος της Μουσικής την υποχρέωσιν της παρακολουθήσεως ή μη του μαθήματος αυτού καθορίζει το κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου αρμόδιον όργανον 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι κανόνες δικαίου και η εφαρμογή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα

 1. Στο εκπαιδευτικό σύστημα εφαρμόζεται μια μεγάλη ποικιλία κανόνων δικαίου και είναι αναγκαίο ο διευθυντής ενός σχολείου να έχει βασική γνώση της ιεράρχησής τους. Στο σχολείο, λοιπόν, όπως και σε κάθε δημόσια υπηρεσία... εφαρμόζονται:

α) οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου με άμεση εφαρμογή,

β) οι συνταγματικές διατάξεις,

γ) οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που έχουν θεσπιστεί με διεθνείς συμβάσεις,

δ) οι νομοθετικές πράξεις και τα κανονιστικά διατάγματα που εκδίδονται βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης, δηλ. οι Υπουργικές Αποφάσεις,

ε) οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις βάσει αποκλειστικής αρμοδιότητας, δηλ. τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ),

στ) ποικίλες άλλες κανονιστικές διοικητικές πράξεις, όπως οι Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, οι κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, Πράξεις Νομαρχών κτλ.,

ζ) οι γενικές Αρχές Διοικητικού Δικαίου

η) η νομολογία.

2. Όποτε προκύπτει πρόβλημα που αφορά την επιλογή της εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων, όταν πχ. δύο ή περισσότεροι κανόνες δικαίου συγκρούονται -λόγω πιθανών αντιφατικών ρυθμίσεων που περιέχουν- η επιλογή του κανόνα που υπερισχύει γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα αξιώματα ιεράρχησης:

Αξίωμα 1ο: Ο ανώτερος κανόνας δικαίου υπερισχύει του κατώτερου.

Παράδειγμα: Οι διατάξεις του Συντάγματος για την Παιδεία υπερισχύουν των διατάξεων του Ν.1566/1985

Αξίωμα 2ο: ο ειδικός κανόνας υπερισχύει του γενικού.

Παράδειγμα: Ο Ν.682/1977 (Φ.Ε.Κ. 244/1-9-1977, τ. Α') «Περί Ιδιωτικών Σχολείων Γενικής Εκπαιδεύσεως και Σχολικών Οικοτροφείων» είναι ειδικός νόμος σε σχέση με το Ν.1566/1985 (Φ.Ε.Κ. 167/30-9-1985, τ. Α') για τη «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Αξίωμα 3ο: ο νεότερος κανόνας υπερισχύει του παλαιότερου.

Αξίωμα 4ο: ο ανώτερος κανόνας υπερισχύει του ειδικού και νεότερου κανόνα, ενώ ο ειδικός υπερισχύει του νεώτερου γενικού κανόνα.

http://ecoledirection.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Συλλόγου "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" για τα Νηπιαγωγεία

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗΣ 3ωρης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 30/10, ΣΤΙΣ 13.00, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το δημόσιο νηπιαγωγείο ποτέ δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου παιδείας. Έτσι κι αλλιώς στις μέρες μας ό,τι σχετίζεται με την πρόνοια, τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή των παιδιών και τη δική μας βρίσκεται στο έλεος των μνημονίων.

Συγκεκριμένα για τα νηπιαγωγεία:... υποχρηματοδότηση, συμπτύξεις, περικοπές, ανύπαρκτες έως ακατάλληλες υποδομές, εργασιακές σχέσεις που καθημερινά παίρνουν τον κατήφορο, έμμεση αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών και μη καθιέρωση του διδακτικού ωραρίου, δεκάδες χιλιάδες προνήπια που τους στερούν την προσχολική αγωγή και μαζί με αυτά στερούν από έναν ολόκληρο κλάδο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 Οι κυβερνήσεις συστηματικά αρνήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη δίχρονη προσχολική αγωγή, που θα έδινε το δικαίωμα φοίτησης στα διπλάσια νήπια, και θα εξασφάλιζε διπλάσιες οργανικές θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλειάς στις νηπιαγωγούς. Χρησιμοποίησαν για επικοινωνιακούς λόγους το ολοήμερο νηπιαγωγείο ως προσφορά στους εργαζόμενους γονείς και ως τη μόνη διέξοδο για την ανεργία των εκπαιδευτικών. Τώρα ξεχάστηκαν όλα, τα επικοινωνιακά παιχνίδια καλύφθηκαν από τις ατελείωτες περικοπές που επιτάσσουν τα μνημόνια και η τρόικα. Το νηπιαγωγείο βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Με τα πρωτοφανή κενά τέλη Οκτωβρίου, με τα χιλιάδες προνήπια εκτός νηπιαγωγείου και με την εγκύκλιο που αφορά την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που δημιούργησε η συγκεκριμένη εγκύκλιος, το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική με την οποία επανέφερε το ζήτημα όπως ήταν και στο παρελθόν. Ο στόχος όλων των παραπάνω είναι απλός και συγκεκριμένος: η εγκατάλειψη του δημόσιου νηπιαγωγείου, η περικοπή ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας, η παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, με ελαστικές σχέσεις και η νέα αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Μαζί με τους γονείς μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

Ο σύλλογός μας, προχωρά σε ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών και κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση για όσους εκπαιδευτικούς τη χρειάζονται για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Διεκδικούμε :

Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια (4-6 ετών). Όλα τα παιδιά στο δημόσιο νηπιαγωγείο

 Άμεση Νομοθετική κατοχύρωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί των χιλιάδων νηπιαγωγών που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών αυτών- ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, γενναία χρηματοδότηση

 Άμεση κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις

 Εγγραφή χωρίς αποκλεισμό όλων των προνηπίων και νηπίων, των παιδιών των εργαζόμενων, ανέργων, μεταναστών στο ολοήμερο νηπιαγωγείο εφόσον το επιθυμούν οι γονείς

 Πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/10, ΣΤΗ 1:00μ.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Σωτήρης Γεωργόπουλος

Η Γεν. Γραμματέας, Μαρία Κολόζη

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή του Θανάση Μήνα για την υποψηφιότητά του στο ΚΥΣΠΕ

Μήνας Αθανάσιος, εκπαιδευτικός,
Διευθυντής του 12ου Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής
Υποψήφιος για το ΚΥΣΠΕ με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ Π.Ε.

 Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες εφαρμογής πολιτικών οι οποίες έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς. Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων ήδη γίνονται αισθητές ενώ οι απώλειες στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώµατα, στην επιμόρφωση κ.ά. είναι μεγάλες... Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υποχρεωμένο και ν' αγωνιστεί και να δώσει απαντήσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε δεν κατόρθωσε να μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις των µέτρων, που ήταν άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απεδείχθη λοιπόν σωστή η διαπίστωση που πολλοί από εμάς κάναμε και χρόνια τώρα συζητούμε μεταξύ μας, δηλαδή ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητες και τα διακυβεύµατά του.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να αναδιοργανωθεί, να αναστοχαστεί όλη του την πορεία, ώστε να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κατά την άποψή μου το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει :

- να αποδεσμευτεί από τον εναγκαλισμό με τα κόμματα

-να αναπτύξει προτάσεις πλήρως απαγκιστρωμένες από τον ξύλινο κομματικό λόγο

- να οργανωθεί µε τέτοιο τρόπο που να δίνει σαφείς απαντήσεις, μακριά από λαϊκιστικές, πατερναλιστικές, καιροσκοπικές και αμοραλιστικές προσεγγίσεις

- να αναπτύξει, τελικά, αυτόνομη στρατηγική που θα υπερασπίζει τα δικαιώµατα των εκπαιδευτικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα εκφράσει και τις νέες γενιές των εκπαιδευτικών της χώρας µας, που τείνουν να αποστασιοποιηθούν από τα συνδικαλιστικά δρώμενα και θα τις ενισχύσει να ασχοληθούν ενεργά με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κεντρική μας επιδίωξη η επίτευξη της δωρεάν, δημόσιας και ποιοτικής παιδείας για όλους τους μαθητές μας και η κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ενίσχυση των θέσεών μας προϋποθέτει ότι θα πρέπει να είμαστε ισχυροί. Για να είμαστε ισχυροί χρειάζεται να έχουμε ενότητα και συλλογικότητα που θα οδηγήσουν σε σαφώς προσδιορισμένες θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα. Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν ως εκπαιδευτικοί έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτά που μας χωρίζουν, θα έχουμε κάνει το πρώτο και σημαντικό βήμα και ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Ταυτόχρονα, το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οφείλει να αποκτήσει ξανά και τη δυνατότητα να δίνει αποτελεσματικούς αγώνες. Αυτό θα γίνει αφενός με όσα ανέφερα παραπάνω σχετικά με την ενότητα και τη συλλογικότητα και αφετέρου εγκαταλείποντας ξεπερασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Αντί να δαπανούμε όλη την ενέργειά μας σε μικροπαραταξιακούς ανταγωνισμούς, ας θέσουμε όλοι μαζί με αποτελεσματικό τρόπο στην πολιτεία και την κοινωνία τα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αντί να διαγκωνιζόμαστε σε θορυβώδεις και αναποτελεσματικές εκδηλώσεις κομματικού πατριωτισμού και επαναστατικής γυμναστικής, αρνούμενοι πάντα ¨τα πάντα¨ για μικροπαραταξιακά οφέλη, ας αναζητήσουμε με προτάσεις και επιχειρήματα την εξεύρεση λύσεων και την υπέρβαση των προβλημάτων.

Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν στερούνται «πολιτικού πεδίου». Γνωρίζουμε ότι στο ευρωπαϊκό και ελληνικό κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα οι συσχετισμοί ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες διαμορφώνονται. Η ΔΑΚΕ ΠΕ και προσωπικά εγώ σε αυτό το σύστημα επιθυμώ να δώσω τη μάχη για τη βελτίωση της θέσης μας. Όμως συνειδητά προτάσσω αυτά που μας ενώνουν γιατί η ανάδειξη ως όρου συνεργασίας της υιοθέτησης πολιτικών ανατροπής του συγκεκριμένου συστήματος, ακυρώνει τις προσπάθειες συγκρότησης ευρύτερου μετώπου των εκπαιδευτικών για την από κοινού διεκδίκηση των κοινών μας συμφερόντων.

Προσωπικά, αυτή τη λογική προσπάθησα να υπηρετήσω έξι σχεδόν χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. στο τοπικό μου σύλλογο «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» όσο και ως αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας την τριετία 2005-2007. Αυτή τη λογική θα επιδιώξω ακόμη πιο δυνατά να υπερασπιστώ και στη συνέχεια της συνδικαλιστικής μου δράσης.

Με αυτά τα «πιστεύω» και με αυτές τις «προτεραιότητες» θέτω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για το ΚΥΣΠΕ με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ Π.Ε.

Μήνας Αθανάσιος 
Υποψήφιος αιρετός για το
 ΚΥΣΠΕ 
με το ψηφοδέλτιο της 
 ΔΑΚΕ ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το Δημοτικό Σχολείο Καστρίου παρελαύνει...

Η πιο όμορφη παρέλαση είναι αυτή, επειδή - ο Πιραντέλο το λέει,όχι εγώ - η αγάπη και η ομορφιά είναι στα μάτια αυτού που τη βλέπει...

 Μπράβο στα παιδιά, μπράβο στη δασκάλα τους, μπράβο και στα μεγαλύτερα παιδιά -τους τυμπανιστές- που κάθε χρόνο τιμούν την Επέτειο και ξυπνούν Μνήμες.

Διαβάστε περισσότερα...

Δ/ΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ:ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Β' ΦΑΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΑΕΠ ΠΕΙΡΑΙΑ


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/10/2012 ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η επέτειος του ΟΧΙ στην Αγία Παρασκεύη

Παιδάκια από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, παρελαύνουν...
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ΟΧΙ ξεκίνησαν από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με δοξολογία και τον πανηγυρικό, τον οποίο εκφώνησε ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού, Στέργιος Τάτσιος. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και ακολούθησε.... παρέλαση μαθητών, προσκόπων και συλλεκτικών στατιωτικών οχημάτων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου...


H σημαία του 7ου Δημοτικού

Η σημαία των Αρκάδων Αγίας Παρασκευής

Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού, Στέργιος Τάτσιος εκφωνεί τον Πανηγυρικό


Για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταθέτει στεφάνι η Υποδιευθύντρια του 3ου Δημοτικού, Μαριάνθη Μπατσούλη

Παρελαύνει στρατιωτικό όχημα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Το 5ο και 11ο Δημοτικό



Με δυο σημαίες... Του 7ου Δημοτικού (Ιωάννα Βαρκάρη) και των Αρκάδων Αγίας Παρασκευής (Βαγγέλης Καλφακάκος)



Εντάξει, έχουμε αδυναμίες και μεροληπτήσαμε λίγο υπέρ 7ου και Αρκάδων...
Διαβάστε περισσότερα...

Επετειακό


Ρωσικό τραγούδι
Πρωτότυπος τίτλος: Zhuravli = γερανοί (Журавли)
 Αρχικοί στίχοι με έρεισμα το μνημείο της Sadako Sasaki: Ρασούλ Γκαμζάτοβ (Расу́л Гамза́тов)
 Μετάφραση στα ρωσικά: Ναούμ Γκρέμπνεφ (Наум Гребнев)
Διασκευή στίχων: Μαρκ Μπερνές (Ма́рк Берне́с)
Μουσική: Ιάν Φρένκελ (Ян Френкель)
Πρώτη εκτέλεση (1969): Μαρκ Μπερνές (Ма́рк Берне́с)
Απόδοση στα Ελληνικά: Γιάννης Ρίτσος.
Πρώτη ερμηνεία στα Ελληνικά (1977): Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιροποιημένος οδηγός «άδειες εκπαιδευτικών», του Γ. Δημητρακόπουλου

Κατεβάστε εδώ τον οδηγό «άδειες εκπαιδευτικών»

Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες τα κενά στα σχολεία της Π.Ε. - Διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

του αιρετού ΚΥΣΠΕ, Δημήτρη Μπράτη

 Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, χιλιάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν σταματήσει, αφού οι πιστώσεις που έχουν απομείνει δεν ξεπερνούν τις 200 για όλες τις ειδικότητες...και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο για σχολεία ΕΑΕΠ. Επισημαίνω ότι στα σχολεία ΕΑΕΠ δεν έχει προσληφθεί, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ούτε ένας εκπαιδευτικός για τη διδασκαλία της " δεύτερης ξένης γλώσσας".

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης. Οι πιστώσεις έχουν εξαντληθεί, τα κενά είναι πολλά, κι αν η κατάσταση συνεχισθεί έτσι δεν πρόκειται να γίνει β΄ φάση, αφού οι επιστραφείσες πιστώσεις δεν ξεπερνούν τις 10 για Π.Ε. και Δ.Ε.

Οι μόνες πιστώσεις που έχουν απομείνει για προσλήψεις είναι από το ΕΣΠΑ, αλλά αυτές αφορούν μόνο τις ειδικότητες στα ΕΑΕΠ, πλην της "δεύτερης ξένης γλώσσας". Στον αέρα, επίσης, ακόμη βρίσκονται οι 600 πιστώσεις Π.Ε. και Δ.Ε. που έχουν ανακοινωθεί για την παράλληλη στήριξη, καθώς και οι 400 για ΖΕΠ

. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει φέρει σε τραγικό αδιέξοδο γονείς -μαθητές -εκπαιδευτικούς και οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Ολοήμερα σχολεία και σχολεία ΕΑΕΠ υπολειτουργούν, πρωινά τμήματα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα ολοήμερα λειτουργούν πλέον ως " παιδοφυλακτήρια " αφού ο υπεύθυνος ολοήμερου αναγκάζεται να διδάσκει !! ή να "απασχολεί" μόνος του τις περισσότερες φορές από 50 μέχρι και 120 μαθητές , λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Εξαιτίας των ελλείψεων αυτών οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και Σύλλογοι Διδασκόντων αδυνατούν να καταρτίσουν προγράμματα ενώ γονείς σε απόγνωση στην κυριολεξία "παρακαλούν" καθημερινά τους αρμόδιους για προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και στην Παράλληλη Στήριξη. Τα μεγάλα θύματα, βέβαια, είναι οι μαθητές που χάνουν καθημερινά χιλιάδες διδακτικές ώρες.

Η κατάσταση έχει φτάσει, πλέον, στο απροχώρητο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση, δεν μπορούν να τηρούν πλέον σιγή ιχθύος. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών οφείλει να παρέμβει άμεσα και να ζητήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα να απαιτήσει την κάλυψη των 3.500 οργανικών θέσεων που χάθηκαν την τελευταία διετία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Από την Ουκρανία, για τη συμμετοχή της στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Αντιγράφω από τα "σχόλια": The video is about Ukraine in WWII. Ukraine lost about 1/4 of its population. Every single person in the audience has lost a relative due to either the great war, or to its aftermath. If you see a Ukrainian cry, you can know that it's for a damned good reason.
Το βίντεο προβλήθηκε χτες σε σχολική γιορτή δημοτικού σχολείου της Αθήνας...



ΠΗΓΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΝΕΛΗ
Διαβάστε περισσότερα...

«Η ελιά και το λάδι», ένα πρωτότυπο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά!!!

Με αφορμή το βιβλίο «Η Ελίτσα» της Ματούλας Τόλκα (εκδόσεις Λιβάνη), η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί τους νεαρούς της φίλους -όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου- σε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 π.μ. Περισσότερα στο δικτυακό τόπο kidsweb.gr 

 ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Β΄ΑΘΗΝΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 30 Οκτωβρίου οι εκλογές στο σύλλογο Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου " Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ"  [ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ] καλεί τα μέλη του σε ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου – 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, με τα παρακάτω θέματα... σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του καταστατικού μας :

ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Α. Διαδικαστικά
 1.Εκλογή προεδρείου συνέλευσης
2.Εκλογή εφορευτικής επιτροπής

Β .Κριτική πεπραγμένων και προγραμματισμός 
1. Απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ.
2. Οικονομικός Απολογισμός από την Εξελεγκτική Επιτροπή
3. Πρόγραμμα δράσης – διεκδικητικό πλαίσιο - Ψηφίσματα.

 Γ. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, που αρχίζουν στις 2 μ.μ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ. 

 Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται και τα εξής:

 • Η συνδρομή του έτους 2012 – 2013 θα είναι πάλι 30 ευρώ. Η ΔΟΕ στο πρόσφατο συνέδριό της το Μάϊο, δεν έκανε δεκτή την πρόταση αρκετών Συλλόγων για μείωση της συνδρομής. Έτσι συνεχίζει η συνδρομή μας προς της ΔΟΕ να είναι 27 ευρώ το χρόνο για κάθε συνάδελφο. Στο Σύλλογό μας καθορίσαμε τη συνδρομή στα 30 ευρώ και θα μαζευτούν σε δύο δόσεις : 1η δόση 15 ευρώ τώρα εν όψει των εκλογών για Δ.Σ. Δεύτερη δόση, άλλα 15 ευρώ μέχρι το Μάϊο, οπότε θα έχουμε εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της Δ.Ο.Ε.

• Για να αρχίσει η Γ.Σ. θα πρέπει να υπάρχει ΑΠΑΡΤΙΑ. Γι’ αυτό σας καλούμε να βρίσκεστε στο χώρο της Γ. Συνέλευσης στις 8:30 π.μ. Oι κάλπες θα ανοίξουν στις 2 μ.μ. (μετά το τέλος της Γ.Σ.) και θα κλείσουν στις 7 μ.μ.

 • Για να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ την αστυνομική μας ταυτότητα και να έχουμε τακτοποιηθεί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Τι απάντησαν στη Βουλή τα υπ. Παιδείας και Οικονομικών

Τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών απέστειλαν στη Βουλή εγγράφως απαντήσεις σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ, Γιώργου Καρασμάνη σχετικά με τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών .

 ΕΔΩ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

πηγη:ESOS.GR
Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...

Η μπάλα έξω από το γήπεδο

Χρησιμοποιούμε συχνά στις συζητήσεις μας τη φράση «πέταξε την μπάλα έξω από το γήπεδο» όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν ασχολούμαστε με την ουσία του θέματος το οποίο συζητείται.

 Αυτή η φράση χαρακτηρίζει απολύτως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την εμμονή σχετικά με τον αριθμό των Δ.Υ. και το κόστος μισθοδοσίας. Έτσι φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια «κραταιά μάχη» ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόικα και την κυβέρνηση για την απόλυση κάποιων χιλιάδων υπαλλήλων... Και στη μάχη αυτή ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι προτάσσουν τα στήθη τους υπέρ της κατάργησης των «προνομίων» επικαλούμενοι τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του Ιδιωτικού Τομέα. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αν απολυθούν μερικές χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι θα μειωθούν τα προβλήματα της οικονομίας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το κύριο πρόβλημα του κράτους δεν είναι ούτε ο αριθμός ούτε το μισθολογικό κόστος των Δ.Υ. αλλά ο τρόπος διαχείρισης της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολιτικούς.

Οι βασικές αιτίες για την κακή λειτουργία του κράτους θα πρέπει: «να αναζητηθούν κυρίως στην πολιτική ομηρία την οποία υφίσταται το κράτος από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ομηρία, η οποία δυστυχώς, έγινε καταλυτική μετά το 1981, όταν αντί το κράτος να απεγκλωβιστεί από τις παλαιοκομματικές στρεβλώσεις, υποδουλώθηκε εντελώς στις κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες επενδύθηκαν ιδεολογικά με την λενινιστική αντίληψη: «Αφού το κόμμα είναι στην υπηρεσία του λαού, το κράτος οφείλει να είναι στην υπηρεσία του κόμματος».», (Για ποίο κράτος μιλάμε; 16/9/1998 www.antonakos.edu.gr)

Δεν είναι μόνο το όργιο των διορισμών που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 80 και η απερίσκεπτη ένταξη στο Δημόσιο κάθε εταιρείας που χρεοκοπούσε ή την «χρεοκοπούσαν», πολλές φορές σε αγαστή συνεργασία, οι «κοινωνικοί εταίροι». Κυρίως ήταν η κατάργηση της μόνιμης ιεραρχίας και η αντικατάσταση της με «πολιτικά» πρόσωπα, με μόνο κριτήριο την κομματική πειθαρχία και αξιολόγηση. Γι’ αυτό: « τελικά, δεν έχει τόση σημασία ο σχετικά ασήμαντος περιορισμός του κράτους, όταν την ίδια στιγμή η δημόσια διοίκηση παραμένει παράλυτη κάτω από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κομματικής νομενκλατούρας. Εάν δεν προωθηθεί μία βαθιά θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία θα κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης, μεταφέροντάς της ταυτοχρόνως και σημαντικές ευθύνες και αρμοδιότητες δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική πρόοδος.» (Για ποίο κράτος μιλάμε; 16/9/1998 www.antonakos.edu.gr).

Και επειδή η εξαγγελία της Ν.Δ. το 2004 για «επανίδρυση» του κράτους δεν υλοποιήθηκε και δεν προωθήθηκαν οι τομές που θα επανακαθόριζαν τις σχέσεις ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό και στην εκτελεστική εξουσία, ήταν απόλυτα αναγκαίο, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ήδη είχε ξεκινήσει το 2008, να αποτελέσει αυτή η θεμελιώδης και πρωταρχική διαρθρωτική αλλαγή το πολιτικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. «Όλα τα στοιχεία φωνάζουν ότι στις προσεχείς εκλογές είναι απόλυτη ανάγκη να τεθεί πολιτικό διακύβευμα που θα προσφέρει κίνητρα στην πιο ευαισθητοποιημένη ομάδα των πολιτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις αιτίες της δομικής παθογένειας που δημιούργησε και συντηρεί τα προβλήματα της χώρας στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας και της εκπαίδευσης. Δεσμεύσεις, όπως η συνταγματική ρύθμιση του σταθερού χρόνου των ανά τετραετία εκλογών, το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής και της υπουργικής ιδιότητας, η σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος στον τομέα της λειτουργίας του πολιτεύματος, η αποκατάσταση της ουσιαστικής λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη θέσπιση μόνιμης ιεραρχίας μέχρι και το βαθμό του εκτελεστικού Γενικού Γραμματέα, η απελευθέρωση της εκπαίδευσης, για να μπορέσει να αναπτύξει τις δημιουργικές της δυνατότητες και τέλος η λήψη ριζικών μέτρων για την οικονομία, θα σημάνουν την οριστική αναστροφή της σημερινής κατάστασης με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα νέο πολιτικό λόγο, υπεύθυνο και γι’ αυτό ελπιδοφόρο, ένα λόγο ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει το διακύβευμα των εκλογών». (Τo διακύβευμα των εκλογών 17-07-2009, www.antonakos.edu.gr).

Ακόμα και σήμερα, που η Ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες του πολιτικού αμοραλισμού και της ανεπάρκειας των περασμένων δεκαετιών και κυρίως της καταστροφικής δεκαετίας του 80, δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση να ασχοληθούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με την ανάγκη να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση στο Δημόσιο, με την προώθηση, με ευρύτερη συναίνεση και με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες, μιας ανεξάρτητης και μόνιμης ιεραρχίας με αυξημένες αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες. Αποκαθιστώντας έτσι και σε αυτόν τον τομέα το νήμα της πορείας προς τον Ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό εκεί που διακόπηκε το 1981. Αλλά όχι μόνον αυτό, επιπλέον: «είναι απόλυτα αναγκαίο το πολιτικό προσωπικό, αντί να αναλώνεται με τη διαχείριση και την εκμετάλλευση ενός αναποτελεσματικού δυσλειτουργικού και ευθυνόφοβου κράτους, να ασχοληθεί ουσιαστικά και αποφασιστικά με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, που θα καταργεί τον τερατώδη λαβύρινθο της συχνά ασαφούς, αντιφατικής και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιπαραγωγικής νομοθεσίας, η οποία τροφοδοτεί το «Μινώταυρο» της γραφειοκρατίας, αναδεικνύοντας το κοινωνικό συμφέρον ως πρωταρχικό κριτήριο χρηστής διαχείρισης, προωθώντας ταυτόχρονα και πριμοδοτώντας τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία». (Η στοχοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων 26-1-2010, www.antonakos.edu.gr)

Είναι φανερό ότι μία από τις σημαντικότερες «διαρθρωτικές αλλαγές» που αποτελεί προϋπόθεση για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι η «επανίδρυση του κράτους». Και οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν την «επανίδρυση» είναι: α) μια νέα κομματικά «αυτονομημένη» μόνιμη και αξιοκρατικά επιλεγμένη ιεραρχία β) ένα νέο απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και γ) θέσπιση κινήτρων βελτίωσης και αριστείας συνδεδεμένων με ένα αδιάβλητο αλλά και ουσιαστικό σύστημα αξιολόγησης.

Όμως όπως σημειώθηκε στην αρχή όλα δείχνουν ότι ακόμα και τώρα δεν έχουν εντοπισθεί οι βασικές αιτίες που κάνουν το κράτος αναποτελεσματικό και ανίκανο να διαδραματίσει όχι μόνο τον κοινωνικό του ρόλο αλλά ακόμα και το επιτελικό του έργο. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να επικεντρώνουμε το δημόσιο διάλογο στο «πόσο» κράτος. Που είναι ασφαλώς ένα θέμα. Όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο ερώτημα είναι το «ποιο κράτος» και το πώς θα το οικοδομήσουμε. Διαφορετικά θα εξακολουθούμε να «πετάμε την μπάλα στις κερκίδες».

Αντώνης Αντωνάκος Αντιπρόεδρος Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Αναγραφή φαρμακευτικής αγωγής και παρακλινικών εξετάσεων στα βιβλιάρια υγείας

Oι ιατροί υποχρεούνται να αναγράφουν την φαρμακευτική αγωγή και τις παρακλινικές εξετάσεις στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, σημειώνοντας για τα φάρμακα σκεύασμα περιεκτικότητα και ποσότητα και για τις παρακλινικές εξετάσεις το πλήρες όνομα της εξέτασης κι όχι κωδικό.

Οι παραπάνω εγγραφές θα συνοδεύονται... με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού με την ημερομηνία αναγραφής.

Συνταγές φαρμάκων και παρακλινικές εξετάσεις που θα εκδοθούν από 22-10-2012 και δεν θα έχουν αναγραφεί στο βιβλιάριο υγείας δεν θα εκτελούνται από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια.  .

Κάτω από την καταχώρηση του ιατρού, ο φαρμακοποιός θα βεβαιώνει την εκτέλεση της συνταγής με σφραγίδα και υπογραφή του και την διεξαγωγή των εξετάσεων, το διαγνωστικό εργαστήριο με σφραγίδα υπογραφή του υπευθύνου ιατρού και του εργαστηρίου.

Το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα : «Κοινωνικά και Πολιτικά απόντες»

 Η κοινωνική ομάδα των ανέργων με τη θεαματική αυξανόμενη πρόοδο, ίσως να είναι – εάν όχι τώρα πολύ σύντομα - η πολυπληθέστερη στην Ελληνική επικράτεια.

 Η ανεργία και μάλιστα η μακροχρόνια ασφαλώς προέρχεται από μακροοικονομικές πρακτικές και γεγονότα και πολύ περισσότερο από επιλογές, αποτυχημένων πολιτικών... οι οποίες αν και είναι εκτός ευθύνης των πολιτών κατά μονάδα, ο στιγματισμός κυρίως καταλήγει στα θύματα.

Ένα ηχηρό δίλημμα ή αναπάντητο ίσως ερώτημα είναι το εάν επέρχεται διάβρωση των εργασιακών δυνατοτήτων του μακροχρόνια ανέργου και άρα καθίσταται μάλλον μη κατάλληλος για νέα πρόσληψη. Ίσως και να προκαλεί κατάθλιψη η μακροχρόνια ανεργία η οποία είναι πιθανό να δημιουργεί εικόνα αχρηστίας του εργαζόμενου.

Με δεδομένη πλέον τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εποχής και τη μίζερη και αγκυλωμένη στην πολιτική των μετρίων, όποιος χάνει τη δουλειά του είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλη. Έτσι ως πιθανός μακροχρόνια άνεργος καταλήγει στο μη απασχολήσιμος.

Ο Ben Bernanke στην έρευνά του για την ευτυχία υπογράμμιζε ότι η ευτυχία έχει στενή σχέση με την αίσθηση του ατόμου, ότι ελέγχει τη ζωή του. Οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους και αισθάνονται τη ζωή τους να καταρρέει, γιατί τα οικονομικά τους εξαντλούνται, χάνουν την ανθρώπινη υπόσταση τους, την αξιοπρέπεια τους, την ψυχική τους υγεία, την κοινωνική τους παρουσία.

Αναρωτιόμαστε σήμερα που είναι εξαφανισμένοι τα 2 εκατομμύρια των ανέργων. Ιδιαίτερα που υπάρχουν και δεν δίνουν δυναμικό παρόν οι νέοι – του μισού εκατομμυρίου - μέχρι την ηλικία των 25 ετών, που εισπράττουν την ανεργία ως πρώτη εμπειρία στη ζωή τους. Που ακόμη βρίσκονται οι 800.000 παροπλισμένοι ηλικίας 25-45 ετών;

Γιατί τάχα δεν δίνουν το μεγάλο παρόν διεκδικώντας τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους;

Γιατί αφήνουν Τρόικα και Κυβέρνηση να τους καθιστούν ανέργους και κοινωνικά αόρατους;

Γιατί δεν ξεσηκώνονται κατά των μνημονίων που τους καθιστούν φτωχούς και εξαθλιωμένους, επαίτες, κακομοίρηδες και απόκληρους;

Γιατί δεν αντιδρούν απέναντι στον κυνισμό της Τρόικας;

Γιατί δεν ενώνουν την τεράστια δύναμή τους μαζί με τις άλλες κοινωνικές ομάδες (εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι κ.λ.π.), οι οποίες, παρά τις όποιες αδυναμίες (δυστυχώς είναι υπαρκτές και αρκετές), προσπαθούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία των κερδοσκόπων, των τοκογλύφων – ντόπιων και ξένων συμφερόντων, σε βάρος του λαού μας και της χώρας;

Είναι περίεργο να μην είναι πλέον πουθενά. Είναι απίστευτα απόντες ακόμη και σαν φυσική παρουσία, παρά το ότι υπάρχουν κατ’ ελάχιστο ένας σε κάθε νοικοκυριό.

Που είναι η δημόσια εκδήλωση του θυμού, της οργής ακόμη και της απελπισίας;

Που είναι όλοι τους;

Πως ανέχονται να σιτίζονται, να στεγάζονται και να συντηρούνται -πολλές φορές όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους- από συγγενικά τους ή φιλικά πρόσωπα;

Φτάσαμε πλέον στο χείλος της κατρακύλας που οδηγεί στον όλεθρο.

Δεν δικαιολογείται κανένας να ροκανίζει απλώς το χρόνο στο φλιτζάνι του καφέ. Είναι αδικαιολόγητο να παραμένουν ακόμη καθισμένοι σ’ έναν καναπέ κάνοντας ζάπινγκ σε ευτελή προγράμματα και σε δελτία ειδήσεων μνημονιακής προπαγάνδας και σχεδίων τρομοκρατίας.

Δεν νοείται παράδοση στην όλο και διευρυνόμενη κατάθλιψη -ήδη ξεπεράσαμε τις 800.000 και οδεύουμε στους κάθε έξι ο ένας να γίνεται καταθλιπτικός- ή γεμάτοι απελπισία μπροστά στους απλήρωτους λογαριασμούς και τις ανεξόφλητες δόσεις των δανείων και της εφορίας.

Οι τεχνοκράτες της δημοσιονομικής εξυγίανσης αρκούνται στο να καταγράψουν τους ανέργους σε μια στατιστική μέτρηση, με προκλητική αδιαφορία για τις συνέπειες των ερειπίων στην κοινωνία και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Ενδεχομένως το έλλειμμα να σμικρύνει, η βιωσιμότητα του χρέους να γίνει πραγματικότητα, οι ρυθμοί ανάπτυξης να γίνουν και πάλι θετικοί και η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή ανταγωνιστική οικονομική παρουσία. Αν όμως η ανεργία φτάσει στο 30% ή ακόμη και στο 40% και περισσότερο και η δυστυχία σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παραμένει μεγάλη και αθεράπευτη, αν η πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας αποξενωθεί και δεν ενταχθεί στο νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», αν η δύναμη της κοινωνίας παραμείνει σε αδράνεια και φτιάξει «προνομιούχους» απασχολούμενους που θα φοβούνται να πουν ακόμη και το όνομά τους, γιατί η απειλή της ανεργίας θα είναι δίπλα τους και ακόμη αν η διάκριση των ανέργων με τους εργαζόμενους είναι τα ελάχιστα χρήματα, τότε όλη η κοινωνική τάξη τη εργασίας και του καθημερινού μόχθου παραμένει στην οικονομική και κοινωνική περιοχή του λυκόφωτος.

Η μεταφυσική μυθολογία υπενθυμίζει ότι όσοι ζουν σ’ αυτή την περιοχή, που βρίσκεται μεταξύ του σκότους και του φωτός, συνυπάρχουν με τα ζόμπι, τους λυκάνθρωπους, τις νεράιδες, τα ξωτικά, τα βαμπίρ, τους δράκους, τις μάγισσες, τους προφήτες, τους αγγέλους και τους δαίμονες.

Όλα τα όντα με υπερφυσικές δυνάμεις που μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες πράξεις ή γεγονότα, για το καλό ή για το κακό, φθάνουν στην δημιουργία, την καταστροφή, τη συμφιλίωση, το σπαραγμό.

Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αποξένωση και η απομόνωση από την κοινωνία και τη ζωή μεγάλων κοινωνικών ομάδων – όπως αυτή των ανέργων- για να προστατεύσουν τρόικα και μνημόνια, θα εισπράξουν τη μεγαλύτερη έκπληξη που δεν φαντάζονται και σίγουρα δεν υπολογίζουν τη δραματική περιπέτεια που τους περιμένει.

Ηλίας Ηλιόπουλους
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις 2013

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

 Το πιθανότερο είναι να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας η εγκύκλιος των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2013. Οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν... με βάση την κείμενη νομοθεσία χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Οι μόνες αλλαγές που προβλέπονται είναι:

α) η ρύθμιση του Ν. 4038/2012 για τη διετή παραμονή των νεοδιορίστων στην περιοχή διορισμού προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα μετάθεσης, η οποία τροποποιεί το άρθρο 4 του Ν. 3848/2010 που αφορούσε την τριετή υποχρεωτική παραμονή στον τόπο διορισμού. Σε εκκρεμότητα παραμένει η κατάργηση της διετίας.

β) η μοριοδότηση της εντοπιότητας με βάση τους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Καλλικρατικός Δήμος θα υπάγεται σε μια περιοχή μετάθεσης.

γ) αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης σε κάποια ΠΥΣΠΕ με βάση τις προτάσεις τους.

Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου μεταθέσεων θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά την αδήριτη ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τη ΔΟΕ να προχωρήσει:

Στην κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στην περιοχή διορισμού για θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης. Η διετής παραμονή δεν εγγυάται και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλλον! Όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες του επηρεάζεται και η απόδοσή τους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της άγριας λιτότητας, δεν χρειάζονται τιμωρητικές διατάξεις αλλά παροχή κινήτρων.

Στην τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 για την ένταξη νέων ασθενειών ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή συνάδελφος με 82% αναπηρία να μην υπάγεται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων.

Στην αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων και ιδιαίτερα της μοριοδότησης των χρόνων υπηρεσίας ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες προκύπτουν με τα ισχύοντα σήμερα.

Στην αντιμετώπιση του λαβύρινθου της ισχύουσας νομοθεσίας των μεταθέσεων σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.

Στην αλλαγή με αποσαφήνιση και συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων σε Διαπολιτισμικά, Μειονοτικά και Πειραματικά Σχολεία.

Στην αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων και την κατάταξή τους σε 12βαθμη κλίμακα αφού προηγουμένως, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, οριστούν και καταγραφούν τα δυσπρόσιτα σχολεία.

Θυμίζω πως πέρυσι το ποσοστό μεταθέσεων ήταν 24,32%.

Σημειώνω πως με βάση τα παραπάνω, οι περσινές βάσεις μετάθεσης δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υπολογισμού για τις φετινές μεταθέσεις. Οι μεταθέσεις κυρίως εξαρτώνται από τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε κάθε περιοχή μετάθεσης.

Οφείλει άμεσα η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών μεταθέσεων στα πλαίσια του προβλεπόμενου χρόνου και, ταυτόχρονα, με βάση τις θέσεις της Δ.Ο.Ε. στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Το μήνυμα του υφ. Παιδείας για την επέτειο του ΟΧΙ

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα τιμής και ιστορικής μνήμης με διαχρονικούς συμβολισμούς. Συμβολίζει την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του φασισμού και του ναζισμού. Συμβολίζει... την υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας και των αξιών της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε επιβουλή.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ανακαλεί στην ιστορική μνήμη το ΟΧΙ των Ελλήνων ως φρόνημα και ως πράξη αντίστασης, παλλαϊκής συμμετοχής στον κοινό αγώνα, αλλά και ελπίδας. Γι' αυτό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Η υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας, η αντιμετώπιση των κινδύνων εκφασισμού της κοινωνίας μας, της μισαλλοδοξίας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν σύγχρονα διακυβεύματα που κινητοποιούν τις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Σε αυτή την προσπάθεια το ελληνικό Σχολείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών θεσμών για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών με αντίληψη της ιστορικής, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης τους.

Το μήνυμα της αντίστασης του ελληνικού λαού το 1940 είναι διαχρονικά μήνυμα συμμετοχής, αγωνιστικότητας και ελπίδας, για να θυμίζει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι.
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Δεκάλεπτη ταινία του 11ου Δ.Σ Κομοτηνής εδώ

 Πηγή: Ευαγγελία Κουνέλη
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

7 Νοεμβρίου, αλλαγή σκηνικού στην Α’ Αθήνας

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ.

 Στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Αθήνας (και στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής), η ΔΑΚΕ τα 2 τελευταία χρόνια δεν είχε εκλεγμένο αιρετό. Έτσι αποφάσισαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.

Η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε αυτά τα δύο χρόνια για τη χώρα μας και την εκπαίδευση υπήρξε εφιαλτική.... Οι μάχες που έπρεπε να δοθούν στα υπηρεσιακά συμβούλια πάρα πολλές και σκληρές.

Ιδιαίτερα στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Αθήνας των συχγωνεύσεων, των υποβιβασμών, των πέρα από λογική μετακινήσεων, των παρεμβάσεων Κουμέντου είναι ολοφάνερη η απουσία της ισχυρής αντίδρασης.

Οι υποψήφιοι αιρετοί της ΔΑΚΕ δεσμεύονται αυτό να πράξουν. Να είναι η παρουσία τους το ισχυρό αντίβαρο στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Να είναι εκεί για όλους τους εκπαιδευτικούς.

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ
 Γεωργακοπούλου Νάνσυ, νηπιαγωγός, Σύλλογος «Ηλιούπολης»
Γκουμάς Φίλιππος, δάσκαλος, Σύλλογος «Ο Αριστοτέλης»
Γρατσία Έλλη, δασκάλα, Σύλλογος «Παρθενώνας»
Κουμπούρας Χρήστος, δάσκαλος, Σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη»
Μιχαλόλια Ευγενία, δασκάλα, Σύλλογος «Μακρυγιάννης»
Παπαδημητρίου Μαρία, δασκάλα, Σύλλογος «Η Αθηνά»
Τρανός Χρήστος, δάσκαλος, Σύλλογος «Α΄ Αθηνών» 

H ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Α’ Αθήνας εδώ 

 ΠΗΓΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΙΚΙΝΗΣ .
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δημόσιο: Τι προβλέπεται για το συνταξιοδοτικό- Ποιοι μπορούν να βγουν τώρα στην σύνταξη ποιοι αποφεύγουν τα νέα όρια ηλικίας

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον ένθετο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  ΕΔΩ 

Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιοδότηση διορισθέντων εκπαιδευτικών μετά την 1-1-1983

"Οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί μετά την 1-1-1983 , οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι της 31-12-2010 , μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας όταν συμπληρώσουν 37 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας".

Αυτό αναφέρει έγγραφο του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα. Ο κ. Σταικούρας στο έγγραφο ξεκαθαρίζει πως: "επιλεκτική η ευνοϊκότερη τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του δημοσίου δεν δύναται να εξετασθεί από το υπουργείο Οικονομικών υπό τις παρούσες κοινωνικοασφαλιστικές και δημοσιονομικές συνθήκες".

 esos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ΕΔΩ) που ουσιαστικά ανακαλεί την προηγούμενη που είχε ως θέμα την πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.

Είναι φανερό ότι η πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά της Δ.Ο.Ε. είχε ως αποτέλεσμα... την αναδίπλωση του Υπουργείου κάτι που δε σημαίνει όμως ότι το θέμα έληξε οριστικά.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνάντηση με τον Υφυπουργό την Τρίτη 30/10/2012, θα θέσει όλα τα θέματα του Νηπιαγωγείου (ωράριο, ολοήμερο, ασφάλεια, υποδομές, προνήπια, κ.α.) και θα απαιτήσει άμεσα απαντήσεις. Για το λόγο αυτό σας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 30/10/2012 και ώρα 13:00.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Πρόωρη Αποχώρηση των νηπίων των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων -Διευκρινίσεις (23-10-2012)

Ο αγώνας συνεχίζεται

Από τη Δ.Ο.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...