Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Για μια άλλη Βουλή των Ελλήνων


(Μεθιστολόγηση και συνέχεια αυτής εδώ της ανάρτησης)

Πέντε μέρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουμε κόμματα γιατί το εκλογικό σύστημα έχει εξασφαλίσει ότι μεμονωμένοι υποψήφιοι δεν έχουν καμία, ούτε καν μαθηματική πιθανότητα εκλογής κατά παραβίαση φυσικά του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Στον καταρτισμό των συνδυασμών που ετοίμασαν και παρουσίασαν τα "επιτελεία" είχαμε από καμία έως ελάχιστη δυνατότητα ανάμιξης με συνέπεια να απουσιάζουν, όσοι αδιαφορούν, αδυνατούν ή απαξιούν να καλοπιάσουν τις ανώτερες κομματικές ιεραρχίες.
Και τίθεται το ερώτημα: ποιους από τους υποψηφίους, τους πολιτικούς, αλλά μη μικροκομματικούς, τους στρατευμένους, αλλά μη διατεταγμένους, θα θέλαμε να δούμε στη Βουλή;

Επειδή ως γνωστόν στην Ελλάδα υπάρχουν έντεκα εκατομμύρια προπονητές και άλλοι τόσοι συνταγματολόγοι, πολιτικολόγοι και εκλογολόγοι που ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, ας πω και εγώ το μακρύ και το κοντό μου παραθέτοντας μερικούς υποψηφίους της Β΄Αθήνας που μου έρχονται στο μυαλό...

Η παράθεση δεν σημαίνει ότι συμφωνώ κιόλας μαζί τους, σημαίνει όμως ότι έχουν πολιτικές απόψεις, ασχολούνται με τα κοινά , είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους - κολλούν ένσημα βρε παιδί μου- και το σπουδαιότερο δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί….


Καπερνάρος Βασίλης - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – Β΄Αθήνας

Περισσότερα από 30 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία , ο ποινικολόγος Βασίλης Καπερνάρος κατάγεται από τη Μάνη και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δίκες που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές, λέει τα πράγματα με τ΄όνομά τους και οι τοποθετήσεις του προκαλούν αίσθηση.
Εργατικός και αυτοδημιούργητος, με ωραία οικογένεια (πατέρας δύο παιδιών) δεν έχει λάβει ποτέ κρατικές αντιμισθίες, τάχθηκε από την αρχή κατά του Μνημονίου, έχει καταγγείλει το άρθρο 86 του συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών που συντηρεί την ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου ενώ έχει ασκήσει κριτική για την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης.



Καραμανλή Άννα – Ν.Δ – Β΄Αθήνας

Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσυο, Πρωταθλήτρια Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ - ως παρουσιάστρια ήταν η πρώτη που έσπασε το αντρικό κατεστημένο στην Αθλητική Κυριακή της ΕΡΤ- και εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών.
Με σύνθημά της : «Δεν ψηφίζω νέα κόμματα αλλά νέα πρόσωπα» η Άννα Καραμανλή πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να ανανεωθεί μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα και καταγράφει εδώ 6 προτεραιότητες για τη Β΄Αθήνας.

Κούκης Δημήτρης – Ν.Δ – Β΄ Αθήνας

Μάχιμος δικηγόρος από το 1987 ο Δημήτρης Κούκης βιώνει καθημερινά στα δικαστήρια τις αγωνίες του Έλληνα Πολίτη. Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών ζει στην Αθήνα αλλά κατάγεται από τη Μεσσηνία. Ιδιαίτερα αγαπητός στους υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας αφού διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος του Ομίλου της Ο.Α όπου απέκτησε πολύτιμη εμπειρία διοίκησης. Αγαπά τον αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο, το οποίο και υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης, στην ΕΠΟ και την UEFA, όσο και ως Πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω. Είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και τακτικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας

Παρρησιάδης Φίλων – Ν.Δ – Β΄Αθήνας

Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εργάζεται ως οδοντίατρος 25 χρόνια στο Παγκράτι και κατάγεται από το Βόλο.
Το 1984 εξελέγη γραμματέας στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οδοντιατρικής και την τριετία 1984-87 υπήρξε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη διετία 2009-2010 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από το 2010 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Με τη γυναίκα του Πόπη είναι παντρεμένος από το 1987 και έχουν δυο παιδιά
Η ιστοσελίδα του Φίλωνα είναι εδώ


Σαγρή Αλεξάνδρα – ΠΑΣΟΚ- Β΄Αθήνας

Νέα συνάδελφος - 27 χρονών κορίτσι- είναι η δασκάλα Αλεξάνδρα Σαγρή που γεννήθηκε στη Λαμία, εργάζεται σε σχολείο στο Ζεφύρι και μένει στο Μαρούσι. Είναι κόρη του καλού συναδέλφου και Διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου Παναγιώτη Σαγρή ενώ και η αδερφή της Θώμη σπουδάζει νηπιαγωγός στη Ρόδο.
Έχει μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Δια Βίου μάθηση και είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από το 2011 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων "Αλέξανδρος Δελμούζος" ενώ ασχολείται ενεργά με το συνδικαλισμό αφού έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής καθώς και αντιπρόσωπος στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Νομίζω ότι η Αλεξάνδρα αξίζει τον έναν σταυρό απ΄ αυτούς που θα πάρουν στα χέρια τους το ψηφοδέλτιο με τον πράσινο ήλιο στη Β΄Αθήνας



Δημαράς Γιώργος– ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Β΄Αθήνας

Ο Γιώργος Δημαράς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μένει στην Αγία Παρασκευή. Είναι Πολιτικός Μηχανικός και διευθύνει αρχιτεκτονική και μελετητική εταιρεία ενώ έχει παρακολουθήσει οικονομικές σπουδές στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε .
Από τα φοιτητικά του χρόνια ενεργοποιήθηκε για ζητήματα δημοκρατίας – παιδείας – ειρήνης – κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος.
Διετέλεσε μέλος της επιτροπής σύνταξης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ στο ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. επί Αντ. Τρίτση. Με πολύχρονη ενασχόληση σε περιβαλλοντικά θέματα, εμπειρία σε θέματα υποδομών, διαχείρισης και ελέγχου τεχνικών έργων που αποτελούν μέρος της δουλειάς στην περιφέρεια έχει επεξεργαστεί προτάσεις σε θέματα αναπλάσεων υποβαθμισμένων περιοχών με πεπαλαιωμένα κτίρια.


Υ.Γ1 Θα σκεφτούν κάποιοι και θα έχουν δίκιο ότι το σημαντικό είναι η επιλογή του κόμματος αφού τα κόμματα καθορίζουν τις πολιτικές. Εντάξει, αλλά και τα πρόσωπα όμως έχουν τη σημασία τους.
Υ.Γ Περιμένω και τις δικές σας επιλογές αρκεί να έχουν υπογραφή
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής

Ο Σχολικός Σύμβουλος της 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ευθύνης του και τους εκπαιδευτικούς των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, διοργανώνουν το 1ο μαθητικό συνέδριο Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012, στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»...

Συμμετοχή
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ των δημοτικών σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) που ανήκουν στην 17η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αττικής (1ο, 3ο, 4ο & 10ο, 5ο & 11ο, 6ο, 7ο, 9ο Αγίας Παρασκευής και το ιδιωτικό σχολείο «Διονύσιος Σολωμός») με εργασίες που οι ίδιοι θα έχουν εκπονήσει.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενθάρρυνση των μαθητών να αποκτήσουν εμπειρία στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών.
Στόχοι του συνεδρίου είναι:
• Να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαθητές της ίδιας ηλικίας και γειτονιάς.
• Να ενισχυθούν οι ευκαιρίες συνεργασίας εκπαιδευτικών της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας.
• Να δημιουργηθεί ένας θεσμός για τις επόμενες σχολικές χρονιές, μέσα από τον οποίο θα αναδεικνύεται η παραγωγή καλών πρακτικών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Θεματολογία
Το θέμα των εργασιών είναι ελεύθερο και επιλέγεται από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Μπορεί να είναι εργασία που έχει ήδη εκπονηθεί από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ή που θα εκπονηθεί τώρα με την ευκαιρία της συμμετοχής στο συνέδριο.
Ειδικότερα για τους μαθητές της Στ΄ τάξης το περιεχόμενο των ανακοινώσεων μπορεί να αφορά έναν αποχαιρετισμό στο δημοτικό σχολείο, αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασαν, προσδοκίες για το σχολείο που ακολουθεί κ.λπ.
Οι εργασίες, που μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της τάξης, καλό θα είναι να έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας και ελκυστική παρουσίαση (ίσως με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών πληροφορικής η δημιουργία ενός PowerPoint, video ή άλλης παρουσίασης).
Κάθε σχολείο θα παρουσιάσει μία εργασία από κάθε τάξη, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα αναρτηθούν με τη μορφή “poster” στο χώρο του συνεδρίου.
Οι προφορικές εργασίες θα παρουσιασθούν από τους ίδιους τους μαθητές. Κάθε προφορική παρουσίαση μαθητή δεν θα ξεπερνάει τα 6-7 λεπτά.
Όλες οι εργασίες των μαθητών θα κατατεθούν, με τη φροντίδα των δασκάλων τους και τη βοήθεια των καθηγητών πληροφορικής, σε ψηφιακή μορφή και θα συμπεριληφθούν σε έναν οπτικό δίσκο (CD) πρακτικών, που θα μοιραστεί στα σχολεία και θα αναπαραχθεί για κάθε μαθητή στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς. Όλοι οι μαθητές θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής στο Συνέδριο.
Επιστημονική Επιτροπή
Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συγκροτείται από όλους τους δασκάλους της Ε και Στ τάξης, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις εργασίες των μαθητών και θα αποφασίσουν ποιες θα ανακοινωθούν και ποιες θα αναρτηθούν σε poster. Κάθε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής δεν μπορεί να αξιολογήσει εργασίες του δικού του σχολείου. Η Επιτροπή τελεί υπό την εποπτεία Συντονιστή, ο οποίος, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, θα αναλάβει τόσο τον Συντονισμό των εργασιών όσο και την ευθύνη διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση.
Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Ο Σχολικός Σύμβουλος.
Μέλη: Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση.
Πρόγραμμα Συνεδρίου
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε ώρες μαθημάτων, θα το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, καθώς και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, ενώ θα προσκληθούν γονείς, και άλλοι ενδιαφερόμενοι (φορείς, Σχολικοί Σύμβουλοι κ.λπ.).
Λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών το Πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε δύο μέρη:
Α μέρος: 8.30 -11.00 πμ, θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων: 1ο, 3ο, 4ο & 10ο και 6ο.
Β μέρος: 12.00 -14.00 μμ, θα παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων: 5ο & 11ο, 7ο, 9ο και «Διονύσιος Σολωμός».
Την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά για τις υπόλοιπες τάξεις και το Ολοήμερο με την ευθύνη των Υποδιευθυντών του σχολείου.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και έχει την υποστήριξη του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».


Το προσωρινό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Εκκλησιάζουσες σε κόμικ.

Οι Εκκλησιάζουσες είναι μία πολιτική κωμωδία - σάτιρα του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά, μετά τη "Λυσιστράτη", τάσσεται υπέρ των γυναικών. Έχει γραφτεί το 391 ή το 392 π.Χ., λιγότερο από μία δεκαετία πριν ο Αριστοφάνης πεθάνει...


Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Η πανούργα Πραξαγόρα και όλες οι γυναίκες της Αθήνας μεταμφιέζονται σε άνδρες και καταφέρνουν στην Εκκλησία του Δήμου να ψηφίσουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών, κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω!

(Για να διαβάσετε το κόμικ, πατήστε "Expand")

ΠΗΓΗ: http://psamouxos.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το ενημερωτικό του ειδικού συνεργάτη της Δ.Ο.Ε Γιαννη Μπαλάγκα είναι εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Θα κάνουμε κόμμα και θα το ψηφίζουν και οι μπαλαμοί



Διαβάστε περισσότερα...

Θα πρέπει να διδάσκεται η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία;

Την δεκαετία του 1960 ξεκίνησαν στον δυτικό κόσμο οι εκπαιδευτικοί πειραματισμοί. Το παραδοσιακό σχολείο έπρεπε να δώσει την θέση του, σε ένα νέο πιο υποτίθεται φιλελεύθερο σχολείο. Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εισήχθη το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Οι προθέσεις μπορεί να ήταν και να είναι οι καλύτερες εντούτοις από πολλούς τονίζεται ο ρόλος του μαθήματος ως οιωνεί μηχανισμού κοινωνικής μηχανικής...
Η ανθρωπινή σεξουαλικότητα έχει πάντα κοινωνικές και ιδεολογικές προεκτάσεις. Η επιστήμη πολλές φορές αλλάζει απόψεις για την επιτρεπτή υποτίθεται σεξουαλικότητα. Μέχρι πολύ πρόσφατα και σύμφωνα και με τον ορισμό της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας, η ομοφυλοφιλία θεωρούταν ψυχικό νόσημα. Η σεξουαλικότητα και η διδασκαλία της δεν μπορεί να είναι ιδεολογικά ουδέτερη. Άλλοι θα προτιμήσουν να προωθήσουν το πρότυπο της παραδοσιακής πυρηνικής οικογενείας, άλλοι το πρότυπο των ελεύθερων σχέσεων και της προφύλαξης, άλλοι την αποχή από την σεξουαλική επαφή και άλλοι θα προωθήσουν την κεκαλυμμένη ομοφοβία.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη της ανθρωπινής σεξουαλικότητας στα πλαίσια ενός σχολικού εγχειριδίου εμπεριέχει την ιδεολογία του συγγραφέα του βιβλίου. Όμως ένα φιλελεύθερο κράτος, στο τελευταίο που θα θέλει να εμπλακεί είναι στην πολιτική αξιών. Αν υποθέσουμε πως η κρατική γραμμή είναι η προάσπιση μέχρι τέλους της παραδοσιακής οικογενείας, τότε κάποιες κοινωνικές ομάδες θα υποστούν την διάκριση εκ μέρους του βιβλίου. Αντίθετα αν το σχολικό βιβλίο προκρίνει τις εναλλακτικές οικογένειες και πιο προωθημένες απόψεις στα ζητήματα της σεξουαλικότητας, τότε οι συντηρητικοί γονείς θα βρεθούν να μην μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους αξίες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι οι περίφημοι πολιτισμικοί πόλεμοι, που μετατρέπουν την πολιτική από πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων σε μια κουτσομπολίστικη συζήτηση περί του ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ρατσιστής. Οι αρμοδιότεροι να εξηγήσουν στα παιδιά τους για την σεξουαλικότητα είναι οι γονείς και όχι το κράτος. Γιατί το κράτος πάντα θα έχει τον πειρασμό της κοινωνικής μηχανικής.

Συνεπώς ένα φιλελεύθερο κράτος το οποίο θα πρέπει να είναι μακρυά από τα κρεβάτια των ανθρώπων, θα πρέπει να είναι εξίσου μακρυά ακόμα και στις ηλικίες που τα κρεβάτια χρησιμοποιούνται μόνο για τον ύπνο.

ΠΗΓΗ:http://www.blemilo.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Συναντήσεων Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής

Δείτε το στο blog του Σχ. Συμβούλου Παναγιώτη Γαλάνη εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογικά Αποτελέσματα(1974-2009)

ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες μας


Υπογράφουν ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Κοντογιώργης

Αισθανόμαστε ότι έχουμε χρέος ως πολίτες αυτής της χώρας, να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας, να τους διατυπώσουμε τη γνώμη μας και να τους καλέσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει ως πρωτογενή αιτία το ιδιοτελές όσο και δυναστικό κράτος, που εγκατέστησε το κομματικό σύστημα στη χώρα από τη δεκαετία του 1980...
Ότι δηλαδή η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την άρση των πυλώνων που οδήγησαν στην καταστροφή: Οι οποίοι είναι: η κομματική ιδιοποίηση του πολιτικού συστήματος, το δυναστικό και εκφαυλισμένο κράτος και η νομοθεσία που θεσμοθετεί τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να αντιληφθούν, επομένως, ότι η λύση δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, αφού η πολιτική τάξη εξάντλησε τα όριά της: ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει και μάλιστα να υπερβεί τον εαυτό της.
Δύο χρόνια από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έριξε τη χώρα στο λάκκο των λεόντων, η πολιτική τάξη δεν έπραξε το παραμικρό όχι μόνο για να άρει τα αίτια της κρίσης, που στο σύνολό της δημιούργησε, αλλά και για να δείξει την παραμικρή διάθεση μεταμέλειας και αλλαγής πορείας. Διαγκωνίζεται πάνω στα συντρίμμια της χώρας για να υφαρπάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση με ψευδή διλήμματα του τύπου "μνημόνιο ή χρεωκοπία", "ευρώ ή δραχμή", "σταθερότητα ή ακυβερνησία", ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι η χώρα δεν θα αποφύγει ούτε τη χρεωκοπία ούτε ίσως την επάνοδο στη δραχμή, εάν δεν αρθούν τα αίτια της κρίσης.
Η Ελλάδα της δημιουργίας και του πολιτισμού είναι όμηρος των ολιγαρχικών συμμοριών που ύφανε η πολιτική τάξη στο σύνολο του κράτους, οι οποίες τη λυμαίνονται και τη σπιλώνουν. Συνένοχες στον κατήφορο αυτό, είναι τόσο οι "μνημονιακές" δυνάμεις, που έριξαν τη χώρα βορά στη διεθνή των αγορών, όσο και οι "αντι-μνημονιακές" δυνάμεις, το σύνολο σχεδόν της πολιτικής τάξης.
Η ελληνική κοινωνία παρίσταται μάρτυρας μιας άγονης αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων, που επικεντρώνεται στο σύμπτωμα -στα υπέρ ή κατά του μνημονίου-, προκειμένου να αντιπαρέλθουν το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την άρνησή τους να εναρμονισθούν με το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας. Υπεραμύνονται με πάθος τα προκλητικά τους προνόμια, τις ευφάνταστες ασυλίες τους, το "δικαίωμά" τους να μην υπάγονται στη δικαιοσύνη, να διαπλέκονται με σκοπό τη διαφθορά, να μην αγγίζουν τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη για να την χρησιμοποιούν προς όφελος των ιδίων και της "πολιτικής τους πελατείας", με την κάλυψη του ίδιου του Συντάγματος. Η κοινωνία των πολιτών έχει αναδειχθεί στον πρωταρχικό και μείζονα εχθρό του συνόλου της πολιτικής τάξης.
Έχοντας επίγνωση της εμμονής αυτής της πολιτικής τάξης να μην αγγίξει, μέχρι σήμερα, το απεχθές της σύστημα, η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναζητήσει τρόπους ώστε πολιτικοί και κράτος να αισθάνονται καθημερινά την ανάσα της. Να πιστέψει ότι η αλλαγή του μίγματος της ακολουθούμενης πολιτικής, θα διέλθει, σε πρώτη φάση, μόνο από τον εξαναγκασμό της πολιτικής τάξης να εναρμονισθεί με το κοινό συμφέρον, δηλαδή με την κατάλυση του λεηλατικού της καθεστώτος. Και στη συνέχεια, με την ανάκτηση μέρους, τουλάχιστον, της πολιτικής της κυριαρχίας, με την θεσμική συνεκτίμηση της βούλησής της στο πολιτικό σύστημα, με την καθιέρωση του "ελέγχειν" και του "ευθύνειν" του πολιτικού προσωπικού, για τα πεπραγμένα του. Να αντιληφθεί, τελικά, ότι η παντοδυναμία της κομματοκρατίας και των αγορών συναρτάται άμεσα από τον δικό της αποκλεισμό από το πολιτικό σύστημα. Σε τελική ανάλυση, η κοινωνία ως ο λόγος ύπαρξης και της πολιτικής τάξης και των αγορών.
Οι εκλογές, παρόλον ότι γίνονται με σημαδεμένα χαρτιά και με προκλητικά αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, δίνουν τη μοναδική δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών να εξαφανίσει τους πολιτικούς πρωταίτιους της καταστροφής, να εξαναγκάσει την πολιτική τάξη, θέτοντάς την σε κατ'οίκον περιορισμό, να αλλάξει άρδην ή, εάν όπως όλα δείχνουν, επιλέξει την αντίσταση, να την οδηγήσει στην κατάρρευση, προκειμένου, πριν να είναι αργά, να έρθουν στο προσκήνιο δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση του δυναστικού καθεστώτος.
Είναι προφανές πια ότι η πολιτική τάξη αποτελεί την μείζονα απειλή. Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και στο ευρώ, η αποτροπή της περαιτέρω εξαθλίωσης και της ταπείνωσης της κοινωνίας, η ίδια η ύπαρξη της χώρας, διέρχονται αποκλειστικά από την υπέρβαση του συστήματος που θεσμοθετεί την κομματοκρατία και το δυναστικό κράτος.
Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από ένα μνημόνιο εναντίον του κράτους και όχι εναντίον της κοινωνίας. Διότι εάν αυτό δεν συμβεί, ακόμη και αν η ελληνική κοινωνία προσφέρει δωρεάν την εργασία της ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, ουδείς θα αποδεχθεί να επενδύσει στο μέτρο που θα γνωρίζει ότι τον αναμένουν τα πιράνχας της γραφειοκρατικής ιδιοποίησης, της διαπλοκής και της διαφθοράς να τον κατασπαράξουν. Εκτός και αν η Ελλάδα μεταβληθεί σε "μη χώρα", σε ομοίωμα κράτους, χρήσιμο ως προνομιακή χωματερή της διεθνούς των αγορών, για τις ενδο-ευρωπαϊκές ηγεμονικές διεργασίες και ως "χώρος" πρόσφορος στα διεθνή παίγνια.
Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια νέα προσφυγιά και στην οριστική της εξαθλίωση και υποτέλεια.
Αθήνα, 27/4/2012
Οι υπογράφοντες
Σταύρος Ξαρχάκος, Συνθέτης- Γιώργος Κοντογιώργης,Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Παιδεραστές υπεράνω πάσης υποψίας!




του Στρατή Μαζίδη


Δύο συγκλονιστικές ιστορίες παιδεραστίας ήρθαν τους τελευταίους μήνες να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα της μουδιασμένης λόγω της κρίσης ελληνικής κοινωνίας. Αμφιβάλλω όμως πολύ αν λάβαμε και αξιολογήσαμε τα μηνύματά τους....

Βέβαια, δεν τρέφω αυταπάτες. Δυστυχώς δεν ανακαλύφθηκε τώρα ο τροχός. Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρύβει τα ένοχα μυστικά της πάρα πολύ καλά αντί να επιζητά την κάθαρσή της.

Ίσως γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία να μη γίνουμε ρεζίλι, να μην αποκαλύψουμε τα πάθη μας, αλλά να διατηρήσουμε την καθώς πρέπει εικόνα μας με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα.

Σε επίπεδο τόσο έντονης δημοσιότητας η κοινή γνώμη είχε πάνω από 15 χρόνια να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα και συγκεκριμένα από την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας του 6χρονου Νίκου Δουρή που κατέληξε στη σύλληψη και την αυτοκτονία του πατέρα του Μανώλη, σε μια ιστορία όπου αξιόλογες έρευνες έρχονται να αμφισβητήσουν το τι τελικά συνέβη τότε.

Υπεράνω πάσης υποψίας

Αυτό που έρχονται να καταδείξουν οι νέες αυτές υποθέσεις είναι πως πλέον η διαστροφή μπορεί να καιροφυλαχτεί παντού. Ευηπόληπτα -θεωρητικά- μέλη της κοινωνίας, μιας Α ηλικίας, με οικογένεια, αποκαλύπτουν τον άλλο τους εαυτό. Όπως αυτό που αρκετοί ισχυρίζονται, ότι ο άνθρωπος μέσα του κρύβει έναν άγγελο και ένα δαίμονα.

Ο Νικόλαος Σειραγάκης, ο παιδεραστής του Ρεθύμνου ήταν εκπαιδευτικός, παντρεμένος με δύο παιδιά και προπονητής στο μπάσκετ. Αφού φρόντιζε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών, τους έκανε πλύση εγκεφάλου παρουσιάζοντας τους μια μελλοντική ζωή όλο επιτυχία τόσο στην καριέρα τους ως αθλητές του μπάσκετ όσο και στην προσωπικής του ζωή, λέγοντας τους ότι θα γίνουν σαν εκείνον, “σπουδαίοι άνδρες” και “αυθεντίες”.

Για να φτάσουν όμως στην επιτυχία τα παιδιά θα έπρεπε να περάσουν απο μια διαδικασία “μύησης” όπως την ονόμαζε ο παιδεραστής προκειμένου να γίνουν “Σπαρτιάτες” η οποία περιελάμβανε εκτός από τη σεξουαλική επαφή και υπακοή στους κανόνες που εκείνος επέβαλλε.

Ανάγκαζε λοιπόν τα παιδιά να ασελγούν είτε μεταξύ τους είτε με εκείνον και μάλιστα οι τοποθεσίες που επέλεγε ξεπερνούν κάθε άρρωστη φαντασία. Οδηγούσε τα παιδιά ακόμα και σε ξωκλήσια, σπηλιές και νεκροταφεία, όπου τα υποχρέωνε να προχωρούν σε ερωτικές πράξεις ενώ πολλάκις βιντεοσκοπούσε τις τελετές μύησης ενώ κατά τη διάρκεια μιας εξ αυτών συνελήφθη επ’αυτοφόρω πάνω στο κρεββάτι μαζί με δύο ανήλικα αγόρια.
Αυτού του είδους οι “πρακτικές” με τη μύηση, τις “διαδικασίες” και τις “τοποθεσίες” με παραπέμπουν στο σατανισμό. Υλικές υποσχέσεις με σαρκικό αντίτιμο. Σε ιστορίες σατανιστών όπου στο όνομα του διαβόλου, βάζοντας αυτόν μπροστά ως δικαιολογία, έκαναν ότι είδους διαστροφή μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Σειραγάκης δε γνωρίζω αν πιστεύει στο σατανά, δεν έχει ανάγκη άλλωστε όντας ο ίδιος σατανάς, εφήρμοσε όμως κατα γράμμα αυτές τις μεθόδους.

Αντίθετα περισσότερο ορθολογιστής ο Δημήτρης Λιγομένος (ή μήπως ξελιγομένος;), προπονητής στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πήγασου Πατησίων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του κέρδιζε την εμπιστοσύνη των ανήλικων παιδιών και στη συνέχεια ικανοποιούσε τις διεστραμμένες του ορέξεις στα κορμιά των αθώων αγοριών. Συνήθιζε να βιάζει τα παιδιά στο σπίτι του ή ακόμη και στα γραφεία της ομάδας! Ο 57χρονος παιδεραστής είχε σκορπίσει το φόβο των μικρών αγοριών, ηλικίας από 12 έως 14 ετών που ήταν αθλητές της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας. Κάτω από το πρόσωπο του προπονητή τους τα ανήλικα θύματά τους έβλεπαν τον βιαστή τους… όπου με την προσφορά χρημάτων τα έριχνε στο κρεββάτι της ακολασίας.

Συνέπειες

Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κριθεί κάποια στιγμή (άραγε πότε;) να αποφασίσει για την ποινή των ανθρώπων αυτών. Άραγε όμως θα τα λάβει όλα υπόψη της;

Ένας Θεός μόνο μπορεί να γνωρίζει πως θα εκδηλωθούν στο μέλλον οι παρενέργειες αυτών των πράξεων στις ζωές των παιδιών διότι τα βιώματά και οι εμπειρίες μας καθορίζουν εν πολλοίς τη συμπεριφορά μας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα γνωστό μου ο οποίος προέκυψε ομοφυλόφιλος ύστερα από ένα αποτυχημένο αρραβώνα για να μας εκμυστηριευθεί πως όταν ήταν μικρός τον είχε βιάσει στο χωριό ο μεγαλύτερος αδερφός του. Προφανώς αυτό δε θα έγινε μονάχα μια φορά στα πλαίσια της ερμητικά κλειστής τοπικής κοινωνίας…

Ίσως και οι θύτες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη να ήταν κάποτε θύματα. Ίσως να ευθύνεται και αυτός ο σεξουαλικός κορεσμός μιας κοινωνίας που βασίζεται πλέον πάνω στο γυμνό φτηνό ωμό κρέας. Τα πάντα κινούνται γύρω από το sex.

Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός -και παράλληλα πόσο μας έχει προβληματίσει- το ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συλλαμβάνει σπείρες διακίνησης άπειρου υλικού παιδικής πορνογραφίας; Ένα είδος παιδεραστών δεν είναι κι αυτοί; Ποιοι είναι αυτοί; Ποιο είναι το υπόβαθρό τους; Θυμάμαι στο τοπικό ρεπορτάζ της Αγίας Παρασκευής προ διμήνου το πόσο είχε εντυπωσιάσει ορισμένους η σύλληψη ενός 47χρονου αξιωματικού του Π.Ν.

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της την ώρα της απόφασης και η κοινωνία τη φροντίδα της ώστε να προφυλάξει ει δυνατόν περισσότερο το μέλλον των παιδιών αυτών.

Οι ευθύνες των φορέων

Για να συντελεστεί ένα έγκλημα είναι γνωστό πως χρειάζονται δύο μέρη. Ο θύτης και το θύμα. Κι ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις ο θύτης δεν αποκαλύπτεται, ούτε δρα εύκολα. Οι “κύριοι” αυτοί ικανοποιούσαν τις ανώμαλες ορέξεις τους είτε με χαρτζιλίκι είτε με μυήσεις είτε με απειλές σε πιθανώς πρόσφορους στόχους. Αποκάλυπταν την πραγματική τους όψη μόνο όταν αισθάνονταν ασφαλείς πως μπορούσαν να το πράξουν και μόνο αν η σιωπή θα ήταν εξασφαλισμένη.

Και στο σημείο αυτό οι ευθύνες των γονέων είναι μεγάλες, όπως επίσης της πολιτείας και των συλλόγων. Θα ξεκινήσω από τους τελευταίους.

Χρόνια ακούμε ότι επαγγελματίες σε ευαίσθητους τομείς πρέπει να υπόκεινται σε ψυχιατρικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες τους. Ο Σειραγάκης όμως ήταν εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια! Δεν έγινε αντιληπτός κι άραγε τον ήλεγξε ποτέ κανείς; Ο δε ξε-Λιγομένος απασχολείτο σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο, εκεί δηλαδή όπου οι γονείς απέδιδαν σχετικό αντίτιμο. Κατά πόσο όμως οι υπεύθυνοι του συλλόγου είχαν διασφαλίσει ότι απασχολούν ένα υγιή από όλες τις πλευρές άνθρωπο; Κατά πόσο αυτό αντιστοιχεί σε σωστή επαγγελματική συμπεριφορά;

Εκ του αποτελέσματος, καθόλου.

Και εδώ που τα λέμε, από τις φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών δεν αποκομίζεις την καλύτερη εντύπωση.

Οι ευθύνες των γονέων

Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη φέρουν οι γονείς των παιδιών που αποτελούν μια εξ ίσου τραγική φιγούρα. Φανταστείτε. Έγραψαν τα παιδιά τους στο μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο ώστε να τα κατευθύνουν στον αθλητισμό, να τους δώσουν υγιή διέξοδο εκτόνωσης/αποφόρτισης αποτρέποντας μπλεξίματα και άλλους είδους κινδύνους όπως τα ναρκωτικά ή οι κακές συναναστροφές. Τελικώς αυτό που πέτυχαν ήταν να τα κατευθύνουν στο στόμα του λύκου και μάλιστα με συνέπειες πολύ χειρότερες από αυτές που θεωρητικά απέφυγαν. Η τραγική ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο.

Και σαφώς ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι γονείς οι οποίοι ξεφορτώνουν τα παιδιά τους σε ένα γήπεδο για να ξαναπεράσουν 2-3 ώρες αργότερα να τα μαζέψουν ή τα αφήνουν εντελώς μόνα τους να πηγαινοέρχονται δίχως να τους καίγεται καρφάκι τι στην ευχή συμβαίνει εκεί που πάνε. Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θεωρεί ότι αυτοί οι θρασύδειλοι “κύριοι” δεν ξέρουν που να δράσουν. Και δυστυχώς δικαιώνονται απόλυτα όταν οι γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν πως το παιδί τους που μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο ή άνοιξε την πόρτα του σπιτιού μετά την προπόνηση πριν λίγα λεπτά της ώρας έπεφτε θύμα μιας αποτρόπαιας πράξης.

Όπως είχε πει κάποτε πολύ σωστά ο επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης, το πρόβλημα στην εποχή μας είναι ότι κάνουμε πράγματα για τα παιδιά αλλά όχι με τα παιδιά. Τα φορτώνουμε με ένα σωρό ευθύνες και τα ξεφορτώνουμε σε γυμναστήρια, συλλόγους, ωδεία, φροντιστήρια δίχως να μας ενδιαφέρει η συνέχεια. Δεν ασκούμε έλεγχο. Δε βρισκόμαστε από πάνω όσο χρειάζεται. Δεν είμαστε δίπλα τους τόσο διακριτικά όσο χρειάζονται τα παιδιά και τόσο έντονα όσο να μας παρατηρήσουν τα μπουμπούκια της κοινωνίας όπως οι παραπάνω. Και τα παιδιά όταν είναι παραπεταμένα μέσα σε μια ατμόσφαιρα παροχών, το εισπράττουν αυτό. Δε ξεγελιούνται.

Ένας φίλος με τέσσερα παιδιά είπε μια μέρα πάνω στη συζήτηση “Α εγώ γύρισα και τους είπα. Τα χρήματά μου φτάνουν για μια γλώσσα, ένα σπορ και ένα χόμπυ στο καθένα σας”. Χαμογέλασα συγκαταβατικά. Μέσα μου όμως αναρωτήθηκα. Δουλεύοντας ο ίδιος από το πρωί ως το βράδυ και μπουκώνοντας την καθημερινότητα των παιδιών με γλώσσες, χόμπι κτλ, μήπως κάπου στην πορεία έχασε το δρόμο του και την επαφή με τα παιδιά του; Τα παιδιά πάνω και πέρα από όλα χρειάζονται και τους δύο γονείς. Ούτε τα χόμπυ ούτε τα σπορ θα τους προσφέρουν κάτι ΑΝ αισθανθούν ξεχασμένα ή δε διαβιούν σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον.

Θα αναρωτηθεί κανείς. Θα πρέπει να τερματίσουμε την αθωότητα των παιδιών καθιστώντας τα καχύποπτα; Χωρίς περιστροφές, δυστυχώς ΝΑΙ. Τα παιδιά θα πρέπει να βγαίνουν πονηρεμένα και δασκαλεμένα από το σπίτι. Δεν είμαστε στο 1960, ούτε στο 1970 ούτε ακόμη και σε αυτό το 1990. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και τις περιπέτειες. Σάφως δεν είναι το καλύτερο, είναι όμως προτιμότερο να έχεις ένα υποψιασμένο παιδί παρά μια αθώα ψυχή που της τον σφύριξε ο προπονητής για να βάζει καλύτερα καλάθια.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν από νωρίς να ασκηθούν στην κριτική σκέψη ώστε να αξιολογούν τα παραμυθάκια που σερβίρουν ορισμένα τέρατα όπως ο Σειραγάκης.

Η κοινωνία κατήντησε ζούγκλα και εκεί δεν επιβιώνουν οι αντιλόπες. Μέχρι λοιπόν να μπορέσουμε και πάλι να την καταστήσουμε κοινωνία ανθρώπων, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Κι όσο για τους δύο ανεκδιήγητους τύπους, αν υπήρχε δικαιοσύνη θα έπρεπε να τους βάλουμε σε ένα λευκό κελί δίχως τίποτε μέσα, με αναρτημένες τις φωτογραφίες των παιδιών και ανά διαστήματα να ακούγονται παιδικά κλάματα. Έπειτα αφού κλειδώναμε το κελί, θα πετούσαμε το κλειδί ξεχνώντας τι βρίσκεται εκεί μέσα.

ΠΗΓΗ:http://freepen.gr/koinwnia/3871/
Διαβάστε περισσότερα...

Δες πού ψηφίζεις


Διαβάστε περισσότερα...

Σημείωμα Αποδοχών μηνός Μαΐου...

...για τους εκπαιδευτικούς Αττικής εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

426 εκπαιδευτικοί συνιστούν ΑΝΤΑΡΣΥΑ


174 εκπαιδευτικοί από τη δευτεροβάθμια, 89 από την ιδιωτική και 163 από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι περισσότεροι φίλοι ή μέλη της παράταξης: "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ" στηρίζουν με αυτό εδώ το κείμενο το κόμμα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.47 από αυτούς είναι και υποψήφιοι.

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων και των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που στηρίζουν ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α...

Εκπαιδευτικοί υποψήφιοι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

1. Αβαγιανός Γιάννης, αναπλ. εκπαιδευτικός, Αττική
2. Αγαπητός Θανάσης, δάσκαλος, Α’ Θεσσαλονίκης
3. Αμπάτης Διονύσης, ιδιωτική εκπαίδευση, Β’ Αθήνας
4. Αργυροπούλου Βασιλική, ιδιωτική εκπαίδευση, Β΄ Θεσσαλονίκης
5. Ασπρούδη Κατερίνα, αδιόριστη, Ιωάννινα
6. Βέζου Αθανασία (Θάνια), αναπλ. εκπαιδευτικός, Έβρος
7. Βεργάκη Αναστασία, ιδιωτ. εκπαίδευση, Ά Αθήνας
8. Γαβριηλίδου Μαρίνα, αδιόριστη, Ημαθία
9. Γκαντώνα (Μαλαματή) Ματίνα, ιδιωτ. εκπαίδευση, Κοζάνη
10. Γκόλτσιου Φανή, νηπιαγωγός, Λάρισα
11. Γρηγορίου Πέτρος, αδιόριστος, Ιωάννινα
12. Γρυπάρης Σωτήρης, ιδιωτ. εκπαίδευση, Βοιωτία
13. Διαβολάκης Αθανάσιος, ιδιωτ. εκπαίδευση, Β’ Πειραιά
14. Καπετανάκη Γαρυφαλλιά, ιδιωτ. εκπαίδευση, Μεσσηνία
15. Καραμήτρου Λευτέρης, αδιόριστος, Δράμα
16. Καψάλη-Γεροκούδη Βασιλική, ιδιωτ. εκπαίδευση, Φθιώτιδα
17. Κιεζή Ίριδα-Ελευθερία, αναπλ. εκπαιδευτικός, Ξάνθη
18. Κουτσούμπα Άννα, ιδιωτική εκπαίδευση, Φωκίδα
19. Κυρίτσης Φίλιππος, αδιόριστος, Θεσπρωτία
20. Λαδά Χρηστίνα, δασκάλα, Μεσσηνία
21. Μαριλένα Δικταμπανίδη, αναπλ. εκπαιδευτικός, Πιερία
22. Ματσικοπούλου Μαρία, ιδιωτ. εκπαίδευση, Σέρρες
23. Μηλιαζίμ Τζεμαλί, δάσκαλος, Ξάνθη
24. Μπαλάσης Γιάννης, ιδιωτ. εκπαίδευση, Β’ Αθήνας
25. Μπούτσικας Στέλιος, ιδιωτ. εκπαίδευση, Πιερία
26. Νικολοπούλου Γιάννα, αδιόριστη, Κιλκίς
27. Νίκου Δονάτος, αδιόριστος, Μεσσηνία
28. Ξηρουδάκης Νικόλαος, ιδιωτ. εκπαίδευση, Α΄ Αθήνας
29. Ξοπλίδης Γεώργιος, αναπλ. εκπαιδευτικός, Πιερία
30. Παλαιολόγος Άκης, ιδιωτ. εκπαίδευση, Αχαΐα
31. Παπαγεωργίου Χρυσούλα, αδιόριστη, Α΄ Αθήνας
32. Παπαποστόλου Νατάσα, αδιόριστη, Φωκίδα
33. Πασχούλας Κωνσταντίνος, αναπλ. εκπαιδευτικός, Ημαθία
34. Ρίζος Σεραφείμ, δάσκαλος, Χανιά
35. Σακούλας Ηλίας, ιδιωτ. εκπαίδευση, Κορινθία
36. Σκούρα Άννα, ιδιωτ. Εκπαίδευση, Φθιώτιδα
37. Σμήλιος Ηλίας, δάσκαλος, Α’ Θεσσαλονίκης
38. Σταντσίδου Αναστασία, αδιόριστη, Έβρος
39. Στεργιοπούλου Αθηνά, ιδιωτ. εκπαίδευση, Αχαΐα
40. Ταπεινόπουλος Πασχάλης, δάσκαλος, Έβρος
41. Τάχου Εύη, ιδιωτ. εκπαίδευση, Τρίκαλα
42. Τουλγαρίδης Κώστας, γυμναστής, Αττική
43. Τρούλη Αντιγόνη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Ηράκλειο
44. Φερεντίνου Αναστασία, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Λευκάδα
45. Χαιρέτη Ειρήνη, ιδιωτ. Εκπαίδευση, Ηράκλειο
46. Χαλακατεβάκη Χρυσή, αδιόριστη, Β’ Θεσσαλονίκης
47. Χριστοπούλου Βασιλική, αδιόριστη, Καρδίτσα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ATTIKH
1. Αθανασιάδη Παναγιώτα
2. Αθανασούλα Ανθή
3. Ανδρούτσος Γιώργος
4. Ανεζάκη Στέλλα
5. Αρκομάνη Εύη
6. Βαϊνάς Παντελής
7. Γέροντας Θωμάς
8. Γιαννάκης Νίκος
9. Γιαννόπουλος Γιώργος
10. Γούνας Παναγιώτης
11. Γράφου Ματίνα
12. Δεμέστιχας Παναγιώτης
13. Δημητρίου Αναστασία
14. Δημοπούλου Κατερίνα
15. Δινοπούλου Βαγγελίτσα
16. Δομούζη Σταυρούλα
17. Δούκα Ευαγγελία
18. Θαλάσση Έφη
19. Καβακλής Λουκάς
20. Καββαδία Φωτεινή
21. Καλλώνης Σταύρος
22. Καλούσης Ακρίτας
23. Καλύβα Μαρία
24. Καραμήτρου Χρυσάνθη
25. Καρίνος Δημήτρης
26. Κασβίκη Βιβή
27. Κατσιώλη Αγγελική
28. Κλιάφα Άρτεμις
29. Κορκιδάκη Ειρήνη
30. Κοτρώτσιος Νίκος
31. Κουράκης Νίκος
32. Κουτσώνης Βύρωνας
33. Κώτση Αγαθή
34. Λεπτουργίδου Κατερίνα
35. Μαρκάκης Γιάννης
36. Μαρούτας Γιάννης
37. Μαυραγάνη Γεωργία
38. Μελαμπιανάκη Ζέττα
39. Μιλτσακάκης Μιχάλης
40. Μιχάλογλου Στέλλα
41. Μουστάκας Μιχάλης
42. Νασιόπουλος Δημήτρης
43. Νικολάρας Γιάννης
44. Ντρούκα Τέτη
45. Ξαρχάκος Νίκος
45. Παλαιστίδου Ρία
46. Παπαδοπούλου Χρυσούλα
47. Παπαλεξίου Ιωάννα
48. Παπασπύρου Ευαγγελία
49. Παπασπύρος Νίκος
50. Παππά Ιωάννα
51. Πατέλη Βιολέτα
52. Πέρδου Χριστιάνα
53. Πολυχρονιάδης Δημήτρης
54. Προκόπη Ανδριανή
55. Ρέππα Ντίνα
56. Ρέππας Χρήστος
57. Σακελαροπούλου Αθηνά
58. Σάμιος Παναγιώτης
59. Σκούρα Μαρία
60. Σμπιλίρη Ιωάννα
61. Συλιανού Σοφία
62. Τόλη Πολίνα
63. Τολίκα Κατερίνα
64. Τουλγαρίδης Κώστας
65. Τουρλούπης Κώστας
66. Τραχανά Ελένη
67. Τσαγκαράτου Αιμιλία
68. Τσακανίκα Σταυρούλα
69. Χαραλάμπους Μίνα
70. Χρήστου Σαββούλα
71. Χρήστου Χάρης
72. Χρόνης Γιώργος
73. Ψωμιάδης Θεόφιλος

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΑΔΑ-ΘΕΣΣΑΛΙΑ
74. Αλεξανδρή Ειρήνη
75. Διαμαντής Κώστας
76. Κακαές Φώτης
77. Κονδύλη Νατάσα
78. Λαχανά Μάρω
79. Μαλάμογλου Κατερίνα
80. Μπαζώρας Γιάννης
81. Παπαθανασίου Αργύρης
82. Στάικος Δημήτρης
83. Τζελαλίδης Γιώργος
84. Τσαρούχα Δήμητρα

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
85. Ασπρούδη Κατερίνα
86. Κούρτη Ιουλία
87. ΡοντόγιαννηςΆρης
88. Παναγιωτοπούλου Έλσα
89. Τζελέτας Νίκος
90. Σαλάπα Αθηνά

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
91. Γεωργιοπούλου Κωνσταντίνα
92. Κακαρούμπας Βασίλης
93. Λαδά Χριστίνα
94. Νταλιάνης Πέτρος
95. Παπαχρόνης Δημήτρης

ΑΙΓΑΙΟ
96. Βέζου Θάνια
97. Ζάχου Ελένη
98. Καλημερίδης Γιώργος
99. Καριώτου Ευτυχία
100. Κηετζή Ίριδα
101. Πολιτάκα Πολίνα
102. Σγατζός Αριστειδης
103. Συράκης Δημήτρης
104. Τέλιου Χρύσα
105. Χατζηγιακουμή Χριστίνα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
106. Αγαπητός Θανάσης
107. Αδαμίδης Χρήστος
108. Αλβανούδη Ζωή
109. Αλεξοπούλου Ειρήνη
110. Ανδριόπουλος Βασίλης
111. Βουρτσάκη Βάνα
112. Γραβάνης Γρηγόρης
113. Δαγκλής Βασίλης
114. Θέμελη Φαίη
115. Καϊτντατζή Δώρα
116. Κακαμπούρα Ελένη
117. Καπακτσής Αλέξανδρος
118. Καπακτσής Δημήτρης
119. Καραγκιοζίδης Δημήτρης
120. Καραγκούνη Βάσω
121. Κάργα Σταυρούλα
122. Κιτσούλη Έλενα
123. Κορδίλας Ξενοφώντας
124. Κοτίνης Χρήστος
125. Κουρούκλης Διονύσης
126. Κουπατσιάρης Σάκης
127. Μακρυγιάννης Στέφανος
128. Μερτζανίδου Μαρία
129. Μηλιαζήμ Τζεμαλί
130. Μπαλή Χαρούλα
131. Μπουρδουμπούρα Γεωργία
132. Μπουρδουμπούρα Μαρία
133. Νικολούδης Δημήτρης
134. Παπατσίμπας Βασίλης
135. Προβελεγγίου Δήμητρα
136. Ρήγα Κατερίνα
137. Σμήλιος Ηλίας
138. Σταρακάς Λεωνίδας
139. Τζήκα Δώρα
140. Τρώντσιου Λίτσα
141. Φαρδής Γιώργος
142. Φίλιου Ρένα
143. Χατζηθεοδωρίδου Μαρία
144. Χαλαστάνης Θόδωρος
145. Χριστοφόρου Νίκος

ΚΡΗΤΗ
146. Αγγελούσης Κώστας
147. Γαϊτάνη Μαρία
148. Δερμιτζάκη Ελένη
149. Ιορδανίδου Μελίνα
150. Ζαμπουλάκης Νίκος
151. Καραμπατζάκη Αλίκη
152. Κατσουλάκη Μαρίνα
153. Κωστάκη Σοφία
154. Λαθήρα Βάσω
155. Μαλανδράκη Βάσυ
156. Μαυροκουκουλάκη Ζηνοβία
157. Πασχαλίδου Βιβή
158. Παπαδάκη Μαρία
159. Σταματάκη Πόπη
160. Τσίτσος Άρης
161. Παπαμηνά Μαργαρίτα
162. Ρίζος Σεραφείμ
163. Χαλβατζιδάκης Δημήτρης
Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ; Άντε γεια…

Η προθεσμία είναι σαφής και τέθηκε με επείγουσα επιστο­λή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Μέχρι τις 8 Μαΐου –δηλαδή τη μεθεπομένη των εκλογών – οι διοικήσεις των ταμείων θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα «κουρέψουν» (και πάλι) τα εφάπαξ των ασφαλισμένων, ώστε το ύψος τους να συμβαδίζει με τις εισφορές που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Με δυο λόγια, και με εντολή της τρόικας, το εφάπαξ, ως επιπρόσθετη αποδοχή, θα ρυθμί­ζεται πλέον με βάση του τι έχει δώσει ο κάθε εργαζόμενος στο σύστημα και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια...

Οι επιλογές που έχουν οι διοική­σεις των ταμείων που χορηγούν υψη­λά εφάπαξ είναι ουσιαστικά δύο: είτε να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφο­ρές μετακυλώντας στους εν ενεργεία εργαζομένους το οικονομικό βάρος, είτε να μειώσουν το τελικό ποσό του εφάπαξ.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι να οδηγηθούμε σε έναν συνδυασμό και των δύο, προκειμένου να επιτευχθεί (με ηπιότερο τρόπο) η σύγκλιση των εισφορών που θα πληρώνει ο εργαζό­μενος στη διάρκεια των ετών που ερ­γάζεται με το ύψος της εφάπαξ παρο­χής που θα έχει όταν θα έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης.

Πάντως, η επιστολή της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έφτασε στα ταμεία ήταν εξαιρε­τικά πιεστική. Δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και δίνει χρονικό περιθώριο 10 εργάσιμων ημερών για να αποφα­σίσουν οι διοικήσεις με ποιον τρόπο θα κλείσουν τις «τρύπες».

Η πίεση, βέβαια, δεν προέρχεται τόσο από τον Κουτρουμάνη όσο από τους δανειστές. Και αυτό, καθώς στο μνημόνιο περιλαμβάνεται μια διάτα­ξη η οποία προβλέπει ότι οι προσαρ­μογές παροχών και εισφορών θα πρέ­πει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα: Πώς μέσα σε τόσο ασφυκτι­κά χρονοδιαγράμματα οι διορισμέ­νες από τη σημερινή κυβέρνηση διοι­κήσεις θα λάβουν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν και τις νέες διοικήσεις. Αυτό όμως δεν έδειξε να ενδιαφέρει ούτε τους δανειστές ούτε βέβαια και τους διαχειριστές της πολιτικής, που απέφυγαν να το αναδείξουν ως θέμα στο πλαίσιο της προεκλογικής πολιτι­κής ατζέντας.

Για την ιστορία, στους αποδέκτες της επιστολής περιλαμβάνονται οι δι­οικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, του ΤΑΠΙΤ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Εκτός, βέβαια, από το πολιτικό θέ­μα, υπάρχει και το οικονομικό. Αυτό, δηλαδή, που αφορά τις απολαβές των ανθρώπων που ανέμεναν το εφάπαξ. Σε τι ύψος θα κυμανθούν οι νέες μειώ­σεις στο εφάπαξ; Ποιες θα είναι οι αυ­ξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών;

Εντελώς τυχαία, προ ημερών διέρ­ρευσε η λίστα με τα ασφαλιστικά τα­μεία που παρουσιάζουν το μεγαλύτε­ρο άνοιγμα ανάμεσα στις παροχές που δίνουν και στις εισφορές που εισπράτ­τουν. Η λίστα σχηματίστηκε ύστερα από έρευνα της Εθνικής Αναλογιστι­κής Αρχής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και βάζει στο σημάδι συγκεκριμένα ταμεία, τα οποία χορηγούν πολύ υψη­λά εφάπαξ βοηθήματα σε σύγκριση με τις εισφορές που εισπράττουν.

Ποια ταμεία περιλαμβάνει η λίστα;

Στη χειρότερη θέση – με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο – φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή:

1. Το ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς η παροχή υπερβαίνει κατά 46% την εισφορά.

2. Το ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο με τις παροχές να ξεπερ­νούν κατά 63,9% τις εισφορές.

3. Το ταμείο του προσωπικού στο τα­μείο Νομικών με υπέρβαση 52%.

4. Το ταμείο της ΕΡΤ με υπέρβαση 41,48%.

5. Το ταμείο των υπαλλήλων Αστυνομί­ας με υπέρβαση 45%.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να εξα­κολουθεί να έχει το ταμείο των δημο­σίωνυπαλλήλων καθώς, παρά τις δύο μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώ­ρα, οι παροχές εξακολουθούν να ξε­περνούν κατά 20% τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Διόλου τυχαίο που λίγα εικοσιτε­τράωρα αργότερα το επικουρικό τα­μείο των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ, ανακοίνωσε το τέλος μιας σειράς υπη­ρεσιών και παροχών που το καθιστού­σαν ξεχωριστό ανάμεσα στα ταμεία και πρακτικά εξομοίωσε τις παροχές του με το ΙΚΑ.

Το θέμα του εφάπαξ αναδεικνύει και το ευρύτερο θέμα της χρηματοδό­τησης των ελλειμμάτων του ασφαλι­στικού συστήματος για το οποίο ανα­ζητείται εναγωνίως λύση. Όπως είναι γνωστό, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα μια συμφωνία που προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Η υπογραφή αυτή μεταφράζεται όμως σε μία αντί­στοιχη μείωση - τρύπα στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό, είναι πάλι όλως τυχαίως) ένα θέμα, μια πολιτική απόφαση της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτή θα έχει να επιλέξει το πώς θα το βρει μεταξύ δύο επιλογών…

1. Να μειώσει για μια ακόμη φορά τις συντάξεις. Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, και για να συ­γκεντρωθεί το ποσό του ενός δισεκα­τομμυρίου ευρώ η νέα κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, αλλά αναγκαστικά θα κα­τέβει και σε (πολύ) χαμηλότερα επίπε­δα.

2. Να επιβάλει ένα ισοδύναμο φορο­λογικό μέτρο, ώστε το βάρος της χρη­ματοδότησης του ασφαλιστικού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας να πέσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων. Για να συγκεντρωθεί το 1 δισ. ευρώ από τους φόρους θα πρέπει –για παράδειγμα – να αυξηθεί κατά 50% το χαράτσι της ΔΕΗ.

Στο ερώτημα αν μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να βάλει και άλλον έναν τέτοιο φόρο, η απάντηση αφορά κυρί­ως τη σύνθεσή της. Πάντως, όταν πρωτοακούστηκε το ζήτημα του φόρου - πόρου για το ασφαλιστικό, οι συν­θήκες στη χώρα ήταν τελείως διαφορετικές. Ο ΦΠΑ ήταν στο 19%, τα τρό­φιμα βαρύνονταν με συντελεστή 9%, δεν είχαμε την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης, ούτε έναν από τους με­γαλύτερους συντελεστές σε ποτά και τσιγάρα. Στα ακίνητα δεν επιβαλλόταν το χαράτσι της ΔΕΗ και η φορολογι­κή κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 12.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ.

http://topontiki.gr/article/34443


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

40.000 ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΣΤΟ ΟΣΛΟ...

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥ ΜΠΡΕΙΒΙΚ!



Διαβάστε περισσότερα...

Ό,τι πει το κόμμα...

Ενώ οι Δευτεροβάθμιες και Τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά, το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», σύμφωνα μ΄αυτήν εδώ την ανακοίνωση, ναυλώνει πούλμαν προκειμένου να μεταφέρει στρατεύματα στη Χαλυβουργική!

Απορία: Τα έξοδα μεταφοράς για την πρωτομαγιάτικη ομιλία της Αλέκας καλύπτονται από το ταμείο του συλλόγου ή τα βάζει το Κόμμα;

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογές 2012

Δείτε εδώ ενημερωτικό σημείωμα του αναπληρωματικού αιρετού ΚΥΣΠΕ, Γιώργου Δημητρακόπουλου Διαβάστε περισσότερα...

Άρειος Πάγος: «Πράσινο φως» σε 32 κόμματα για να συμμετέχουν στις εκλογές

Το «πράσινο φως» σε 32 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψηφίους, για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου 2012 έδωσε το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής για τις βουλευτικές εκλογές 36 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων και μεμονωμένοι βουλευτές.

Εξ αυτών, δεν «πέρασαν» τέσσερα: 1) Εθνική Ελπίδα, 2) Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ., 3) Φίλοι του Ανθρώπου και 4) Δημοβούλιο Πολιτών - (Άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη.

Οι «32» που θα συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4/2012 απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, είναι:

1) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

2) Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.)

3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)

4) ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.)

6) Δημοκρατική Συμμαχία

7) Κοινωνική Συμφωνία

8) Ανεξάρτητοι Έλληνες

9) Δημοκρατική Αριστερά

10) Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία

11) Οικολόγοι Πράσινοι,

12) Ένωση Κεντρώων

13) Κόμμα Φιλελευθέρων

14) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή

15) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι

16) ΟΧΙ (συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων Δημοκρατική Αναγέννηση και Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο -Σ. Παπαθεμελής)

17) Κίνημα Δεν Πληρώνω

18) Κ.Ε.Α.Ν.- Κίνημα Εθνικής Αντίστασης

19) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) - Μ.Λ. ΚΚΕ- Εκλογική Συνεργασία

20) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστερός και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας

21) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος- Ο.Κ.Δ.Ε.

22) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)

23) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

24) Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας

25) Κοινωνία Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια

26) Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

27) Δημιουργία Ξανά

28) Παναθηναϊκό Κίνημα - ΠΑΝ.ΚΙ.

29) Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων),

30) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.)

31) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) - (Νικ. Κολίτσης, μεμονωμένος υποψήφιος)

Για το 32ο υποψήφιο κόμμα «Τυραννοκτόνοι» ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει η χρήση του τίτλου του, καθώς «καταδεικνύει πρόθεση αξιόποινης πράξης», ενώ αντίθετα μπορεί να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές ως μεμονωμένος υποψήφιος (Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών) ο Αθαν. Δασκαλόπουλος, ο οποίος και κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο την αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία κατά την εκλογική διαδικασία πρέπει να χρησιμοποιεί σε όλη την επικράτεια το έμβλημα του κόμματός της, που είναι τα αρχικά γράμματα «ΝΔ», χωρίς διάκενο μεταξύ των δύο γραμμάτων, σύμφωνα με τη σχετική από 20.4.2012 δήλωση του ίδιου κόμματος.

Τέλος, από τα κόμματα «Κοινωνία Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια» και «Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)», «κόπηκαν» οι υποψήφιοι Αντώνιος Κατσούρας και Αγγελική - Αρτέμις Καρδουλάκη, αντίστοιχα, καθώς δεν είχε προηγηθεί η ανακήρυξή τους από τα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία.

ΠΗΓΗ: eklogika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Α. Σαμαράς : «Παιδεία χωρίς σκέψη και χωρίς νόημα είναι ανάπηρη»

Αναφορά στο ρόλο του δασκάλου- παιδαγωγού και στα σχολικά βιβλία έκανε σήμερα σε ομιλία στο Ζάπειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για τα θέματα Παιδείας ο Αντώνης Σαμαράς είπε τα εξής:

«Για την Παιδεία μια κρίσιμη παρατήρηση: Παιδεία δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα: Πως περνάνε τα παιδιά μας από τα Λύκεια στα Πανεπιστήμια.
Η Παιδεία αρχίζει από το Δημοτικό. Μην πω από το νηπιαγωγείο...

Κι εδώ χρειάζεται να τα ξαναδούμε όλα. Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας. Και πώς το διδάσκουμε.
Η Παιδεία δεν είναι μόνο τεχνική μετάδοσης γνώσεων. Είναι και παιδαγωγική. Η υψίστη τέχνη. Ο δάσκαλος δεν αρκεί να ξέρει μόνο το αντικείμενό του. Ούτε αρκεί να ξέρει πώς να το μεταδώσει. Πρέπει να είναι και παιδαγωγός.
Θα ξανακάνουμε το δάσκαλο παιδαγωγό. Πολλοί είναι και αξίζουν συγχαρητήρια...Αλλά το σύστημα δεν τους ενθαρρύνει, συχνά τους τιμωρεί. Αυτό θα το αλλάξουμε…
Τα σχολικά βιβλία συχνά είναι «λυσάρια» απαντήσεων σε μελλοντικές εξετάσεις. Δεν έχουν «παιδαγωγικό αφήγημα». Δεν έχουν αναλυτική δομή. Δεν καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Εξασκούν την ικανότητα αποστήθισης.
Δεν παράγουν Γνώση. Μεταδίδουν κωδικοποιημένη πληροφορία.
Η Γνώση στηρίζεται στο νόημα. Η πληροφορία όχι.
Και Παιδεία χωρίς σκέψη και χωρίς νόημα είναι ανάπηρη.
Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας γνωρίζουν σήμερα χειρότερα ελληνικά από τους γονείς τους.
Δεν είναι τυχαίο που δυσκολεύονται να διαβάσουν Παπαδιαμάντη. Και μερικά δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Παπαδιαμάντης.
Το πώς διδάσκεται η εθνική γλώσσα, το πώς διδάσκεται η ευκλείδεια Γεωμετρία, το πώς διδάσκεται η Ιστορία ενός λαού, έχουν άμεση σχέση με το πόσο σταθερή θα είναι η Δημοκρατία και πόσο ισχυρή θα είναι η Ανάπτυξη σε μια γενιά από τώρα…
Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει καταλέξει, πως
«H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες»
Επαναλαμβάνω: «την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων». Την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»
Αυτά λέει το Σύνταγμά! Έτσι;
Ερωτώ: Τα σχολικά βιβλία το κάνουν;
Ή μήπως προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία μας. Με τρόπο μάλλον απαξιωτικό…
Αυτά θα τελειώσουν!
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβολή συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας

Αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας επειδή αυτή εδώ η εγκύκλιος απαγορεύει εν μέσω προεκλογικής περιόδου διοικητικές πράξεις υπηρεσιακών μεταβολών (Να πούμε ότι από τη γενική αρχή της απαγόρευσης εξαιρούνται οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας, αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις)

Άτυπα όμως τα μέλη του Συμβουλίου βρεθήκαμε στη Διεύθυνση και συζητήσαμε για το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών (υπεραριθμίες, μεταθέσεις κ.λ.π) και είπαμε περίπου αυτά

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ορίζονται μέλη εφορευτικών επιτροπών οι Εκπαιδευτικοί

Με βάση το άρθρο 59, παρ. 1 του Π.Δ 26/2012 οι εκπαιδευτικοί, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν ορίζονται μέλη εφορευτικών επιτροπών στις βουλευτικές εκλογές. Σε περίπτωση που σας έρθει ειδοποίηση ορισμού απευθυνθείτε στο Δ/ντή ή στον/στην Προϊσταμένη του σχολείου σας προκειμένου να σας δοθεί υπηρεσιακή βεβαίωση που να αποδεικνύει την ιδιότητα σας και να απαλλαγείτε.

ΤΟ Π.Δ 26/2012, άρθ.59, παρ. 1
Κωλύματα διορισμού μελών εφορευτικών επιτροπών...


1. Δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ



Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Ο.Ε: Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων

Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να μεριμνήσει ώστε να αποσταλεί άμεσα η δεύτερη δόση από τους ΚΑΠ προς του δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων. Θυμίζουμε ότι πέρσι η σχετική απόφαση για τη δεύτερη δόση είχε σταλεί στις 19/4/2011...

Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα σχολεία θα πρέπει να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους με μια δόση ενδεχόμενα μέχρι και τον Ιούνιο. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 είναι μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 30%. Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς οι καθημερινές σημαντικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν.
Επιμένουμε στη θέση μας για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας


Μαντάς Κομνηνός Πετράκης Σταύρος
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Ο.Ε: Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για το επίδομα θέσης ευθύνης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο θέμα που αφορά την περικοπή των επιδομάτων θέσης ευθύνης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ένα θέμα το οποίο σας το έχουμε θέσει με το Αρ. Πρωτ. 831/7-3-2012 έγγραφό μας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας στις 13 Μαρτίου και 19 Απριλίου...

Παρά τις διαβεβαιώσεις σας και παρά το γεγονός ότι δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη στον προϋπολογισμό αφού το κονδύλι προβλέπεται για την κάλυψη της συγκεκριμένες θέσης δεν έχει δοθεί ακόμα λύση.

Κύριε Υπουργέ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., είναι αναγκασμένο να καλέσει, τους προϊστάμενους των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, να μην εκτελούν καμιά διοικητική πράξη, εάν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Αναμένουμε άμεσα λύση του προβλήματος.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας


Μαντάς Κομνηνός Πετράκης Σταύρος
Διαβάστε περισσότερα...

Η καταστροφή της Σμύρνης στο νέο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού

Ο "συνωστισμός" στη Σμύρνη της κ. Ρεπούση που προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία, προσεγγίζεται κάπως διαφορετικά στο νέο βιβλίο της Ιστορίας που θα έχουν στα χέρια τους οι μαθητές της ΣΤ΄Δημοτικού από τη νέα χρονιά.

Διαβάζω στην Καθημερινή:

«Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι με πρωταγωνιστές πλήθος προσφύγων που αγωνίζονταν να μπουν στα πλοία για να σωθούν. Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή...» Πρόκειται για τη βασική παράγραφο στο νέο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, που περιγράφει τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο υπογράφουν οι καθηγητές στο ΑΠΘ Ιωάννης Κολιόπουλος και Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Διαβάστε περισσότερα...

Κανείς μόνος του... Όλοι μαζί μπορούμε


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012 -ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κλειστά τα σχολεία Παρασκευή και Δευτέρα την εβδομάδα των εκλογών


Γιατί κλείνουν τα σχολεία (εκλογικά κέντρα ή μη) πριν και μετά τις εκλογές;Για να τακτοποιηθούν οι κάλπες, τα παραβάν και τα ψηφοδέλτια είναι το βασικό επιχείρημα νομίζω.Αλλά αυτό γίνεται και μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού άλλωστε πληρώνουμε, ως φορολογούμενοι και ειδικά επιδόματα στους δικαιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Nα αναγεννηθεί η σχέση δασκάλου-μαθητή….

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ, Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η δίψα για γνώση και η λαχτάρα για κατανόηση αποτελούν μια μοναδική μάχη και ένα εξαιρετικό ιδεώδες στη ζωή του ανθρώπου, αποτελούν μια αυξανόμενη δύναμη που πηγάζει από την ίδια τη ζωή. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο ρόλος του δασκάλου για το σκοπό αυτό ήταν και παραμένει κυρίαρχος. Κατά συνέπεια, μια κοινωνία που δεν τιμά τους δασκάλους της είναι ελαττωματική και ο δάσκαλος που δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του στη διαμόρφωση της εθνικής κουλτούρας παύει να είναι λειτουργός…

..Το προνόμιο του δασκάλου, κατά τον G. Steiner, είναι: να αφυπνίζει σ’ ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα δυνάμεις και όνειρα που είναι πέρα από τα δικά του, να παρακινεί τους άλλους να αγαπήσουν αυτά που εκείνος αγαπάει και να κάνει το εσωτερικό του παρόν δικό τους μέλλον.

Το να διδάσκεις με μεράκι σημαίνει να αφυπνίζεις στο μαθητή την αμφιβολία και να τον προγυμνάζεις για τη διαφωνία. Άλλωστε, η δημοκρατία είναι θεσμοθετημένη αμφισβήτηση και διαπλάθεται μέσα από την αγωγή του πολίτη, προσηλωμένη στο δημοκρατικό ιδεώδες που βασίζεται στο διάλογο και τη διαφωνία…

Ο σφυγμός της διδασκαλίας είναι κατεξοχήν η ικανότητα να πείσεις, υιοθετώντας το διάλογο και ενισχύοντας την άλλη άποψη. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να ξεχνάει ότι απευθύνεται στη νόηση, στη φαντασία, στο νευρικό σύστημα και στον εσωτερικό κόσμο του ακροατή του. Συνεπώς καθετί είναι αντικείμενο διδασκαλίας γιατί παρέχει τροφή στη σκέψη.

Η γνήσια διδασκαλία σημαίνει ξύπνημα και ξάνοιγμα του νου και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό ή οικογενειακό σύστημα χωρίς διδασκαλία. Ενεργοποιεί το βίο που δεν μένει ανεξέταστος, δηλαδή το δίκαιο βίο.

Στην πατρίδα μας ο σεβασμός στο δάσκαλο είναι μια ξεπερασμένη αξία και οι συμπεριφορές των μαθητών στην τυπική εκπαίδευση δίνουν το χαρακτήρα της εποχής μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από «εποχή της ανευλάβειας».

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απομάκρυνση από την πατριαρχική σχέση δασκάλου-μαθητή είναι ένας λόγος. Η ανώριμη πολιτικοποίηση των μαθητών, τα ΜΜΕ, η απελευθέρωση και το ξεθώριασμα των αξιών της κοινωνίας μας συμπληρώνει το μαθησιακό περιβάλλον της ανευλάβειας.

Οι συμπεριφορές της κοινωνίας μας ενσωματώνονται και στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να αφήνουν ανεπηρέαστο και το δάσκαλο. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές: το μεράκι στην αποστολή του, σιγά-σιγά, να αποτελεί «απολεσθέν θέλγητρο».

Έτσι το δίπολο δάσκαλος-μαθητής υπόκειται στην αλλοίωση της σχέσης που είχε σφυρηλατηθεί εδώ και αιώνες, με τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ιστορία της σχέσης δασκάλου-μαθητή τη σκιάζει και ανυπακοή και προδοσία, και από τα δύο μέρη. Πάντως, όσον αφορά στην αφομοίωση της ηθικής στάσης, μόνο η πραγματική ζωή του δασκάλου μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Άλλοτε, η μνήμη θεωρούνταν (και είναι) η μητέρα των μουσών, το ανθρώπινο χάρισμα που καθιστά εφικτή κάθε μάθηση. Σήμερα ζούμε την εποχή του διαδικτύου που αντιστρατεύεται τη μνήμη. Για τις νέες μορφές μάθησης, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, δεν έχουν θέση η πίστη και η προδοσία, η αγάπη και η εξέγερση. Όλα συμβάλλουν στην απώθηση της γοητείας της σκέψης, δηλαδή το να μεταφράζεις την ύπαρξη σαν απεριόριστη ροή σκέψης.

Η αναγέννηση της σχέσης δασκάλου-μαθητή, σε μια εποχή μετάβασης στην οποία έχει εισέλθει η κοινωνία μας, είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση της νέας κουλτούρας που θα ενσωματώνει το παλιό, θα κατανοεί το καινούργιο και θα έχει ανοικτό το βλέμμα σε ένα μέλλον προσδοκιών…

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: η χαρισματική αίγλη του εμπνευσμένου δασκάλου θα αντέξει στο χρόνο;

Η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι ναι, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής πράξης. Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν ρόλο παιδευτικό, τόσο με το λόγο όσο και με τις στάσεις τους για το «κοινό καλό». Αρκεί να κατανοήσουν ότι η διδασκαλία είναι μια ανοιχτή πρόσκληση στη διορθωτική διαφωνία…

Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης ..

tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο βιβλίο Ιστορίας για τη ΣΤ΄ Δημοτικού από τη νέα χρονιά

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας

Ανακοίνωση για το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.


Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και της Υφυπουργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα διδαχθεί στη Στ’ Δημοτικού το νέο βιβλίο Ιστορίας «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου»...

των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Κολιόπουλου, Ιάκ. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χαρ. Μηνάογλου και Αθ. Καλιανιώτη.

Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο και εισηγήθηκε την εκτύπωση και αποστολή του στα δημοτικά σχολεία.

Με δεδομένο ότι έχουν δημοσιευθεί τα προγράμματα σπουδών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού και γυμνασίου, εκτός από αυτό της Ιστορίας, ο Υπουργός Παιδείας , Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου αποφάσισαν από κοινού την εκτύπωση και τη διανομή του νέου βιβλίου προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στα σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα βιβλία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Το βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» θα αντικαταστήσει αυτό που διδάσκεται σήμερα στη Στ’ Δημοτικού και έχει γραφεί πριν από δεκαπέντε και πλέον χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας

Ημερομηνία και ώρα συνεδρίασης: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 3:00 μ.μ.

Θέματα:
1. «Γνωμοδότηση για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών εκπαιδευτικών»
2. «Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικούς»
3. «Εκπαιδευτικά Θέματα»

Η Πρόσκληση προς τα μέλη του ΠΥΣΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπε για την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των εκπαιδευτικών και τι υποσχέθηκε στους Σχολικούς Συμβούλους ο υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης κατά τη σημερινή (20/4/2012)συνάντηση με τη νέα διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων , η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα,ξεκαθάρισε πως εάν μέχρι τον Ιούλιο το υπουργείο δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τότε δάσκαλοι και καθηγητές θα αξιολογηθούν μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους. Οπως είπε η αξιολόγηση...

...όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών προβλέπεται στο μνημόνιο και κατά συνέπεια θα γίνει είτε μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους είτε χωριστά.

Παράλληλα ο κ. Μπαμπινιώτης υποσχέθηκε στη νέα διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) την αναζήτηση τρόπων άμεσης ικανοποίησης για:

• Την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των Σχολικών Συμβούλων για την άσκηση των καθηκόντων τους, με τη δημιουργία ειδικού κωδικού ΧΕΠ, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν αποκλειστικά οι Σχολικοί Σύμβουλοι, και,
• Την Πρόσβαση των Σχολικών Συμβούλων σε βάσεις δεδομένων διεθνών περιοδικών και βιβλιοθηκών (π.χ. UMI, Berlin, Eric, κτλ.) κατά τα πρότυπα της πρόσβασης των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Το ΔΣ της ΠΕΣΣ εκτιμά ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της αναγνώρισης από τον κ. υπουργό του ρόλου και του έργου των Σχολικών Συμβούλων, όπως αυτά αναδείχθηκαν από τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν βασικά θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων ο θεσμός του σχολικού συμβούλου και η λειτουργία του τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμα, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του έργου του εκπαιδευτικού με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του σχολικού συμβούλου στη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων δεσμεύτηκαν να υποβάλουν προτάσεις γι’ αυτό το θέμα σε εύλογο διάστημα.

______________________________________________________________________________________________________________


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, ο Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρη-σκευμάτων, Καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, αναγνωρίζοντας το διακριτό και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Σχολικών Συμβούλων συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν ζητήματα που απασχολούν το σώμα των Σχολικών Συμβούλων, όπως:
• Οριστική απόδοση του Α΄ Βαθμού, στους Σχολικούς Συμβούλους που έχουν τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας.
• Εξασφάλιση χώρων στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομής και γραμματειακής υποστήριξης των Σχ. Συμβούλων, με την κατάλληλη στελέχωση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό των Γραφείων Σχ. Συμβούλων.
• Αξιολόγηση στην κατεύθυνση βελτίωσης του Εκπαιδευτικού Συστήματος, με όρους αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
• Θεσμική συμμετοχή των Σχολικών Συμβούλων στη σχεδίαση και υλοποίηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων.
• Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των Σχολικών Συμβούλων για την άσκηση των καθηκόντων τους, με τη δημιουργία ειδικού κωδικού ΧΕΠ, τη διαχείριση του οποίου θα έχουν αποκλειστικά οι Σχολικοί Σύμβουλοι.
• Πρόσβαση των Σχολικών Συμβούλων σε βάσεις δεδομένων διεθνών περιοδικών και βιβλιοθηκών (π.χ. UMI, Berlin, Eric, κτλ.) κατά τα πρότυπα της πρόσβασης των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Το ΔΣ εκτιμά ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και αναγνωρίσθηκε από τον κ. Υπουργό το δίκαιο των παραπάνω αιτημάτων. Ειδικότερα για τα δύο τελευταία αιτήματα εκφράσθηκε η πρόθεση του κ. Υπουργού για αναζήτηση τρόπων άμεσης ικανοποίησης.
Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη στενότερης συνεργασίας του Υπουργείου με την Ένωσή μας και το Δ.Σ. εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της αναγνώρισης από τον κ. Υπουργό του ρόλου και του έργου των Σχολικών Συμβούλων, όπως αυτά αναδείχθηκαν από τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
______________________________________________________________________________________________________________


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δελτίο Τύπου 20/04/2012

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη με την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων.

Ο υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν βασικά θέματα ποιότητας της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων ο θεσμός του σχολικού συμβούλου και η λειτουργία του τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμα, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του έργου του εκπαιδευτικού με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του σχολικού συμβούλου στη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων δεσμεύτηκαν να υποβάλουν προτάσεις γι’ αυτό το θέμα σε εύλογο διάστημα.


ΠΗΓΗ:http://teacherakos.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...