Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Νέα από το σύλλογο εκπαιδευτικών ¨Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" για τα εξής θέματα:

1. Αναβολή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 5 Μαρτίου 2012

2.Συλλαλητήρια Α.Δ.Ε.Δ.Υ.& Γ.Σ.Ε.Ε. - 29 /2/2012 -Ημέρα Πανευρωπαικής Δράσης ενάντια στην πολιτική λιτότητας

3. Πραγματοποίηση εκδήλωσης – συζήτησης στις 7/3/2012 στο Δημαρχείο Χολαργού για το Μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό των Δ.Υ με καλεσμένους τους: α. ΡΩΜΑΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟ (Εργατολόγο – πρώην ειδικό συνεργάτη ΑΔΕΔΥ) β. ΜΠΑΛΑΓΚΑ ΓΙΑΝΝΗ (Εκπαιδευτικό – Ειδικό συνεργάτη Δ.Ο.Ε.) και 3. ΚΑΛΛΩΝΗ ΣΤΑΥΡΟ (Εκπαιδευτικό – Μέλος Γ. Σ. της ΑΔΕΔΥ)

4. : Ετήσια εκδήλωση συλλόγου στην μουσική ταβέρνα «ΕΛΑΦΟΚΥΝΗΓΟΣ» την Παρασκευή 16-3-2012 με τιμή πρόσκλησης 16 Ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση...

Θέμα 1ο : Αναβολή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 5 Μαρτίου 2012

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ληστεία του λαού μας συνεχίζεται με τη «νέα» δανειακή σύμβαση. Η βαρβαρότητα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα δεν έχει τελειωμό. Οι έλληνες εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν καταστάσεις οικονομικής εξαθλίωσης, βλέποντας τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται και ταυτόχρονα νέοι φόροι και χαράτσια να απειλούν την προσωπική και οικογενειακή τους επιβίωση.
Η Εκπαίδευση στην πατρίδα μας είναι το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών βιώνοντας μια πρωτοφανή περίοδο όπου ακόμη και «αυτονόητες ανάγκες» έχουν μπει στη μέγγενη των περικοπών (χωρίς βιβλία μέχρι το Φλεβάρη, χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα, Εκπαιδευτικοί που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ακόμη και τις κιμωλίες).
Ο έλληνας Εκπαιδευτικός, για πολλά χρόνια ο χειρότερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, έχει υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Ο μισθός των 630€ του νέου Εκπαιδευτικού μόνο ως προνοιακό επίδομα μπορεί να χαρακτηριστεί και όχι ως αποδοχές για αξιοπρεπή διαβίωση.
Ταυτόχρονα δεκάδες τιμωρητικές διατάξεις κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των Εκπαιδευτικών (2ετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική, περιορισμένες μεταθέσεις και αποσπάσεις, αναστολή των μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών, συνέχιση της επιστημονικής υποβάθμισης, απουσία ουσιαστικής και οργανωμένης επιμόρφωσης κ.ά.).
Ας προετοιμαζόμαστε συνάδελφοι και συναδέλφισσες για μακρόχρονους, επίμονους και ίσως επίπονους αγώνες που θα κληθούμε άμεσα να δώσουμε.

Η προγραμματισμένη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας για τις 29/2/2012 αναβάλλεται λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την ημέρα εκείνη και θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα 5/3/2012 στις 7:00 μ.μ. στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Ταϋγέτου και Ολύμπου).

Θέμα 2ο : ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. & Γ.Σ.Ε.Ε. - 29 /2/2012 -ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Την Τετάρτη 29/02, στο πλαίσιο της τρίωρης πανελλαδικής πανεργατικής στάσης εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, καλούμαστε όλοι και όλες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1:30 μ.μ. στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα (Βασιλίσσης Σοφίας 2) και στις 6:00 μ.μ. καλούμαστε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Θέμα 3ο : Εκδήλωση – Συζήτηση 7/3/2012
ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ –ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» καλεί τα μέλη του σε εκδήλωση συζήτηση σχετικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων και τις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που επέρχονται με την εφαρμογή του, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 4024/2011.

ΤΕΤΑΡΤΗ 07–3–2012 ώρα 19:00 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ [ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 55-ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"]

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Εργατολόγος – πρώην ειδικός συνεργάτης ΑΔΕΔΥ)
ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Εκπαιδευτικός – Ειδικός συνεργάτης Δ.Ο.Ε.)
ΚΑΛΛΩΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Εκπαιδευτικός – Μέλος Γ. Σ. της ΑΔΕΔΥ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
18:45 – 19:00 Προσέλευση – υποδοχή κοινού
19:00 – 19:15 Εισήγηση από το Δ. Σ. του Συλλόγου σχετική με το θέμα της εκδήλωσης – συζήτησης και προσφώνηση των καλεσμένων ομιλητών στην εκδήλωση.
19:15 – 20:15 Τοποθετήσεις (20 λεπτών) των προσκεκλημένων ομιλητών της εκδήλωσης (η σειρά τοποθέτησης των τριών ομιλητών θα κανονιστεί επί τόπου μεταξύ τους).
20:15 – 21:30 Ερωτήσεις – τοποθετήσεις κοινού (2 λεπτών) και απαντήσεις των ομιλητών σε ολιγόλεπτη δευτερολογία τους.

Θέμα 4ο : Ετήσια εκδήλωση συλλόγου

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση του συλλόγου στην μουσική ταβέρνα «ΕΛΑΦΟΚΥΝΗΓΟΣ» [Περ. Σταύρου 5 Φιλοθέη], την Παρασκευή 16-3-2012.
Τιμή πρόσκλησης 16€ [πλήρες μενού & ποτά].
Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν άμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την παραλαβή και εξόφληση των προσκλήσεων.

Ο Πρόεδρος: Σωτήρης Γεωργόπουλος
Η Γραμματέας: Μαρία Κολόζη
Διαβάστε περισσότερα...

Το χρονοδιάγραμμα των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. για το 2012

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μεταθέσεων του 2012, σας ενημερώνω για τα εξής:...

...1. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96 καταρτίζονται πίνακες κενών οργανικών θέσεων κατά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο. Οι πίνακες αυτοί συντάσσονται με βάση τις εισηγήσεις των ΠΥΣΠΕ όλης της χώρας. Στις κενές οργανικές θέσεις λαμβάνονται υπόψη κι αυτές που θα προκύψουν μέχρι 31 Αυγούστου 2012, με την αυτοδίκαιη αποχώρηση των εκπαιδευτικών από την υπηρεσία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή ο αριθμός των αιτήσεων που θα ικανοποιηθούν εξαρτάται από τα οργανικά κενά που θα δώσει η κάθε περιοχή, οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά τα κενά που θα αποστaλούν, από τις Δ/νσεις Π.Ε. στο Υπ. Παιδείας. Αυτό, εξάλλου, προβλέπεται και στο άρθρο 4, παρ.2 του Π.Δ. 50/96.
2. Μέχρι τις 31 Μαρτίου συνεδριάζει το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αποφασίζει, με βάση τα μόρια και τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων, για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. με την εξής σειρά:

α) Μεταθέσεις σε διαπολιτισμικά σχολεία
β) Μεταθέσεις σε ΣΜΕΑ
γ) Μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών
δ) Μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

3. Ειδικές κατηγορίες μετάθεσης: Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96 μετατίθενται ή τοποθετούνται κατά προτεραιότητα συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης (πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί με συγκεκριμένες παθήσεις, κλπ).
4. Αμοιβαίες μεταθέσεις: Οι αιτήσεις για αμοιβαίες μεταθέσεις υποβάλλονται εντός 15 ημερών από την ανακοίνωση των μεταθέσεων στον ημερήσιο τύπο. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης για αμοιβαία μετάθεση περιγράφονται στο άρθρο 10 του Π.Δ. 50/96 και στο άρθρο 9, παρ.2 του Π.Δ. 100/97.
5. Ο αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιήθηκε το 2011 ανά ειδικότητα:

• Την περσινή χρονιά (2011) είχαν υποβληθεί συνολικά 9.572 αιτήσεις μετάθεσης και ικανοποιήθηκαν 1.462, ποσοστό 15,25%:


• Τη φετινή χρονιά (2012) υποβλήθηκαν συνολικά 9105 αιτήσεις μετάθεσης. Συγκεκριμένα:


Τέλος, επισημαίνω, ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταθέσεων μέχρι 31 Μαρτίου ελάχιστες φορές έχει τηρηθεί, εξαιτίας των καθυστερήσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Κατά την εκτίμησή μου οι φετινές μεταθέσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2012.

Δημήτρης Μπράτης
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1943 Ο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ "Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ": Απάντηση προς τον αιρετό κ. Γιάννη Λογοθέτη : «ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ; Ο,ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ».

Ενοχλήθηκε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ" απ΄αυτήν εδώ την ανάρτηση, έβγαλε ανακοίνωση και με περνάει γενεές δεκατέσσερις. Τη δημοσιεύω και μετά λέω και εγώ τα δικά μου:...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου – Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης Ν. Ιωνία
Μουταλάσκη 64 Ν. Ιωνία.
210-2812938 – 6972008336.
mail : segseferis@gmail.com.
Site : https://sites.google.com/site/syllekpaidevtikvngseferis/home.

Αρ.Πρωτ. 49
Ν. Ιωνία 28/2/2012

Προς : Τον κ. Γιάννη Λογοθέτη.
Τα μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα : Απάντηση προς τον αιρετό κ. Γιάννη Λογοθέτη : «ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ; Ο,ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ»

Με έκπληξη διαβάσαμε στο site του αιρετού κ. Γιάννη Λογοθέτη (εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ) ένα κείμενο σχετικό με τη θέση του Συλλόγου μας για το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία». Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης, θέλουμε να πληροφορήσουμε τον κ. Λογοθέτη ότι:
1. Η απόφαση αυτή είναι ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Συλλόγου μας ( του Δ.Σ. δηλαδή ), όπως ΟΜΟΦΩΝΕΣ είναι τουλάχιστον όλες οι αποφάσεις του Συλλόγου μας ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση μέσα στα σχολεία και σε κάθε είδους εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία των σχολείων, και φέτος, αλλά τα προηγούμενα χρόνια. Ο Σύλλογός μας δεν είναι υπέρ του «μπάτε σκύλοι (του κέρδους) κι αλέστε» στα σχολεία ! Άλλωστε στη διάρκεια και της φετινής συνδικαλιστικής χρονιάς, πάντα στις αποφάσεις συμμετέχουν περισσότερες από τρεις παρατάξεις.
2. Όμως το όλο θέμα αναδεικνύει μια σοβαρή και παλιά κουβέντα για το ρόλο των «αιρετών» στο κίνημα. Είναι στις θεσμικές αρμοδιότητές του αιρετού να «πολεμά» τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κλάδου ; Ή μήπως είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν τις αποφάσεις του κλάδου στα όργανα διοίκησης ;
3. Πάντως το θέμα παραμένει ανοιχτό, αφού ο κύριος Λογοθέτης δεν μπήκε στον κόπο να πει έστω και μια κουβέντα επί της ουσίας. Πού διαφωνεί με την ουσία της ανακοίνωσης του Συλλόγου μας ; Ποια ακριβώς είναι η «κριτική» του ;
- Είναι ή δεν είναι υποκριτικό να μιλούν για «φιλαναγνωσία» αυτοί που έγραψαν τα άθλια «νέα» σχολικά βιβλία, αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς βιβλία, αυτοί που έκλεισαν τις σχολικές βιοβλιοθήκες ;
- Είναι ή δεν είναι αυτό το πρόγραμμα «μπίζνα» ; Είναι ή δεν είναι επιχειρηματική δράση μέσα στα σχολεία ;
- Υπάρχει ή δεν υπάρχει οικονομικό όφελος κάποιου ιδιώτη από όλη αυτή τη διαδικασία;
- Είναι ή δεν είναι όλα αυτά τα προγράμματα στοιχεία της επερχόμενης αξιολόγηςη (που θα οδηγήσουν σε απολύσεις) ;
- Είναι ή δεν είναι πιθανός ο κίνδυνος κάποιοι «κακοπροαίρετοι» να σκεφτούν ότι όποιος εκπαιδευτικός το υλοποιεί ... «κάτι πρέπει να πήρε» ;
4. Ίσως να μην έχει εκείνος τέτοιου είδους «ηθικούς φραγμούς» ή διλήμματα. Όμως ΕΥΤΥΧΩΣ η επίσημη θέση του κλάδου είναι ίδια με τη θέση του Συλλόγου μας. Επομένως καλά θα κάνει ο κύριος αιρετός να ευθυγραμμιστεί με τη διάθεση και τις θέσεις του κλάδου και των συναδέλφων.
 ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠ΄ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
 ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΝΕΛΛΗ ΒΟΡΙΑ

-----------------------------------------------------------------------------------

Για να ξέρουμε για το τι συζητάμε, δυο λόγια για το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας
που υλοποιείται από φέτος στα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) από το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου. Η πρόβλεψη είναι η φιλαναγνωσία να λειτουργήσει για δύο χρόνια στα ΕΑΕΠ που έχουν και ξεχωριστή ώρα φιλαναγνωσίας και την τρίτη χρονιά να γενικευθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Μερικές από τις δράσεις του προγράμματος είναι:

-Η οργάνωση ημερίδων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σαν αυτές εδώ

- Η γνωριμία των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων με επισκέψεις των συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία. Να σημειώσω εδώ ότι περισσότεροι από 300 συγγραφείς και εικονογράφοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνονται στις λίστες οι οποίες έχουν αποσταλεί στα σχολεία για να επιλέξουν. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ονόματα: Βαρελλά Αγγελική, Ζέη Άλκη, Κοντολέων Μάνος, Μαυρολέων Μανόλης, Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη, Ψαραύτη Λίτσα. Να ενημερώσω ακόμα ότι στη λίστα με τους δημιουργούς συμπεριλαμβάνονται και ονόματα καταξιωμένων εκπαιδευτικών - συγγραφέων όπως για παράδειγμα του Διευθυντή του 2ου Δ.Σ Μελισσίων Αυτζή Μερκούριου και της συγγραφέας – δασκάλας του 5ου Δ.Σ Βριλησσίων Γιολάντας Τσορώνη που τυχαίνει να γνωρίζω.

- Η ενίσχυση λειτουργίας Λεσχών Ανάγνωσης στα σχολεία με την αγορά μικροεξοπλισμού και την προσφορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών

- Οι συνεργασίες - συνομιλίες συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας από ειδικό στούντιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα μιλάει με τα παιδιά στην τάξη και τα σχετικά βίντεο θα ανεβαίνουν σε ψηφιακή πλατφόρμα (www.philanagnosia.gr), για να είναι προσβάσιμα σε μαθητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας....

Είναι φανερό, ότι με το Διοικητικό Συμβούλιο του «Γ.ΣΕΦΕΡΗ» έχουμε διάσταση απόψεων αφού εκείνοι διαφωνούν και καταγγέλουν το παραπάνω πρόγραμμα και μάλιστα ομοφώνως- αυτό δεν το ήξερα και ομολογώ ότι με εκπλήσσει - ενώ εγώ συμφωνώ αλλά δεν είναι κατ΄ανάγκη κακό αυτό. Και αυτοί μπορούν να καταγγέλλουν τους διαφωνούντες και να βγάζουν τις ανακοινώσεις τους αλλά και εγώ με τη σειρά μου μπορώ να τις σχολιάζω, να εκθέτω τις απόψεις μου και να δημοσιοποιώ τους στοχασμούς μου αφού το λέει και το Σύνταγμα άλλωστε.


Υ.Γ 1. Λέει η ανακοίνωση του «Γ.ΣΕΦΕΡΗ»ότι : «ΕΥΤΥΧΩΣ η επίσημη θέση του κλάδου είναι ίδια με τη θέση του Συλλόγου μας.» Αλήθεια που το βρήκε γραμμένο αυτό το Δ.Σ του ΣΕΦΕΡΗ γιατί έψαξα στη Δ.Ο.Ε και δεν βρήκα καμιά σχετική απόφαση περί φιλαναγνωσίας.

Υ.Γ 2 Λέει η ανακοίνωση του Γ. ΣΕΦΕΡΗ: «Είναι στις θεσμικές αρμοδιότητές του αιρετού να «πολεμά» τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κλάδου ;» Η κριτική δεν είναι πόλεμος ούτε κανένας μας έχει το αλάθητο. Φιλοδοξία μου είναι αυτό εδώ το ιστολόγιο να καταγράφει όλες τις απόψεις ακόμα και των μειοψηφιών ή και των ανεξάρτητων φωνών ανεξάρτητα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε μαζί τους. Και επί του σημείου αυτού είμαι απόλυτος....

Υ.Γ 3 Αντί απάντησης στα ερωτήματα που θέτει η ανακοίνωση: Με προβληματίζει όταν σε αποφάσεις συλλόγων και μάλιστα ομοφώνων, απουσιάζει η παραμικρή πρόταση και υπάρχει μόνιμα ένας καταγγελτικός λόγος, λαικισμός και εύκολη προπαγάνδα όλων εκείνων των ιδεοληψιών και των παθογενειών που μας έφτασαν ως εδώ...
Διαβάστε περισσότερα...

Θα ήθελα, βρε παιδιά, να μου πείτε τι νιώθετε για το χαρτάκι αυτό…

Ένα τοσοδά, μικρούλι, κομματάκι χαρτί είναι, βρε παιδιά. Τόσο μικρό που για να το φωτογραφήσω έφερα τη μηχανή πολύ κοντά του για να μπορέσω να το διαβάσω. Μου το έφερε η κυρία Ελισσάβετ για να το δω και να της πω. Και τί να δω; Και τί να πω;

Ρώτησα πού το βρήκε...

Μου είπε πως στην τάξη έχει ένα κουτί, που μέσα σε αυτό, οι μάθητές βάζουν, κάθε τόσο, τα «ανωνυμα συναισθήματά τους». Το λέει «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ». Δε χρειάστηΚε να τη ρωτήσω ποίος το έγραψε. Το λέει μόνο του. Με κάτι γράμματα που στάζουνε παράπονο. Τουλάχιστον, παράπονο.

Κάμποσα Ινδάκια, γράφτηκαν στο σχολείο μας στην αρχή της χρονιάς. Έχουν εκείνα τα μεγάλα μάτια, με το ασπράδι γύρω-γύρω και τη μαύρη κόρη στη μέση, που σε κοιτούν και σε ρωτούν, χωρίς να σου μιλούνε.

Έχω να πω πολλά, βρε παιδιά, γι αυτό το χαρτάκι. Κι οι δάσκαλοί σας έχουν να πουν. Αλλά εγώ θέλω να μου πείτε ΕΣΕΙΣ, οι συμμαθητές των παιδιών αυτών:

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ;
ΤΙ ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ;
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΛΕΤΕ ΚΑΠΟΤΕ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΑΡΤΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΕ «ΕΛΛΗΝΑΣ»-»ΕΛΛΗΝΑΣ»;

Θα σας παρακαλέσω, όλους τους μαθητές που διαβάζουν αυτό το blog, να γράψουν στα «σχόλια», απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις.

Μαρία Φραγκάκη

*Το σύνθημα του σχολείου «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ» δυσκολεύεται σε αυτή την ανάρτηση να γραφτεί. Πλαγιάζει και περιμένει…

ΠΗΓΗ:http://blogs.sch.gr/2dimpaian/
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογαίας Νικόλαος: "Οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή"

ΕΝΑΣ από τους πιο δυναμικούς μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος (που δίδασκε σε Harvard και MIT, ήταν συνεργάτης της NASA και τα παράτησε όλα για να γίνει μοναχός ) ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και υποστηρίζει ότι οδηγούμαστε σε ιστορική εθνική καταστροφή...

Βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, τονίζει ότι «η Εκκλησία οφείλει να αδειάζει τα ταμεία και τις αποθήκες της, ενώ για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ δηλώνει ότι πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη.

Καζάνι η κοινωνία

Σεβασμιώτατε, n χώρα περνά δύσκολες μέρες και ο λαός πλέον έχει χάσει την υπομονή του. Φοβάστε το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης;

Ποίος δεν το φοβάται; Όταν ως λαός έχουμε χάσει κάθε πνευματικό έρεισμα, πως είναι δυνατόν να ελεγχθεί η αγανάκτηση, το αίσθημα της αδικίας, η πείνα και τα συναφή;

Νιώθετε απογοητευμένος από την πορεία και τις εξελίξεις στη χώρα, αλλά και τη στάση της Ευρώπης;

Δεν είναι και τόσο ευχάριστες οι εξελίξεις. Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε ιστορική εθνική καταστροφή. Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο από την Ευρώπη.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνονται σημεία αφύπνισης σε εμάς.

Με θάρρος σταθήκατε στο πλευρό του λαού όταν επιβλήθηκε το χαράτσι της ΔΕΗ. Τότε ορισμένοι σας κατηγόρησαν για πολιτικές παρεμβάσεις. Τι τους απαντάτε;

Να διαβάσουν προσεκτικά την εγκύκλιο, να σκεφθούν ήρεμα και με ειλικρίνεια να αντικρίσουν τη σημερινή κατάσταση.

Κάποιοι πολιτικοί (με πρώτο όλων τον κ. Νίκο Σηφουνάκη) κατά καιρούς σας έχουν επιτεθεί σκληρά. Σας πικραίνει αυτή η συμπεριφορά;

Κανείς δεν με πικραίνει εκτός από τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι δικαιούνται να διαφωνούν όχι όμως και να διαστρέφουν εμπαθώς την αλήθεια.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Ο λαός ψάχνει στήριξη στην Εκκλησία. Αν και πραγματοποιείται ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ακούγονται φωνές που λένε ότι η Εκκλησία πρέπει να κάνει περισσότερα. Συμφωνείτε;

Η Εκκλησία πρέπει πάντοτε να κάνει το μέγιστο που μπορεί, να αδειάζει τα ταμεία και τις αποθήκες της, να προφέρεται στην υπηρεσία του λαού με όλες τις δυνάμεις της, διαρκώς να λειτουργεί στα όριά της. Εκεί συναντάται ο Θεός.

Συχνά όμως υπάρχει ένας παραλογισμός στις απαιτήσεις από τη μεριά αυτών που στέκονται κριτικά απέναντι της. Είναι αυτοί που μιλούν για φιλέτα και αμύθητες περιουσίες.

Είναι πολύ άδικο να προσφέρεται τόσο έργο, να αγκαλιάζεται τόσος κόσμος και μερικοί να επιμένουν να αναπαράγουν κακίες.

Έχει ευθύνες και η Εκκλησία για την παρούσα κρίση;

Ασφαλώς και έχουμε όλοι μας. Αν ως Εκκλησία ήμασταν πιο κοντά στο μήνυμα και στην αποστολή μας, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα;

Από την άλλη όμως πλευρά, η Εκκλησία τι φταίει για όλες τις απαράδεκτες πολιτικές επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Ο διωγμός που δέχτηκε δεν είναι άσχετος με την κρίση.

Εκεί που εγώ αισθάνομαι την ευθύνη μας δεν είναι για το τι κάναμε, αλλά για το τι δεν κάναμε.

Στη Μητρόπολη σας με ποιους τρόπους βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη και τι σας ζητούν οι πιστοί;

Το κύριο αίτημα των ανθρώπων είναι η εξεύρεση εργασίας. Λίγοι είναι αυτοί που ζητούν κάτι άλλο.

Είναι όμως πολλοί αυτοί που με πολλή αξιοπρέπεια μοιράζονται μαζί μας τα αδιέξοδα τους.

Αυτό που εμείς ως Εκκλησία κάνουμε είναι να προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα τους όπως και όσο μπορούμε να σηκώνουμε όλοι μαζί το βάρος.

Ποίες είναι οι ευθύνες της πολικής ηγεσίας;

Νομίζω μεγάλες. Αυτό όμως που τώρα χρειαζόμαστε είναι σύμπνοια, ηρωισμός, επιστροφή στις πνευματικές σταθερές μας και σύνεση, θεωρώ ότι οδηγηθήκαμε στην παρούσα τραγική κατάσταση γιατί καταστρέψαμε την παιδεία μας, αρνηθήκαμε τις αξίες και τις παραδόσεις μας, χάσαμε τον Θεό και την πίστη μας, χαλάσαμε τη γλώσσα και την Ιστορία μας, ζούμε δίχως εθνική υπερηφάνεια, ποιος φταίει και τελικά το τρίπτυχο θρησκεία -πατρίδα - οικογένεια ή το δίδυμο Ορθοδοξία - Ελλάδα έχουν αποκτήσει αρνητική διάσταση στην καθημερινή μας διάλεκτο;

Αυτά όλα αποτελούν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Η πρόσφατη επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό σας ικανοποίησε;

Την περίμενα και πραγματικά με ανάπαυσε. Είχε στοιχεία προφητικού λόγου. Έλεγε καθαρά αλήθειες.

Αυτή είναι η αποστολή της Εκκλησιάς, όχι να λύσει τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό είναι χρέος των πολιτικών μας εκπροσώπων.

Δική της αποστολή είναι να ομολογεί την αλήθεια και να δείχνει τον δρόμο μας προς τον Θεό.

Η χώρα, εκτός από τη φτώχεια, πάσχει και από κατάθλιψη. Στο επίπεδο της ψυχολογικής ανάτασης του λαού πως και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η Εκκλησία;

Όταν λαχτάρα της ψυχής μας είναι ο Θεός, μπορεί να υπάρχει λύπη, ποτέ όμως κατάθλιψη.

Φανταστήκατε ποτέ έναν μάρτυρα να πέσει σε κατάθλιψη επειδή διώκεται;

Αυτό που προσφέρει η Εκκλησία είναι ο ζων Θεός. Η προσευχή σε αυτόν είναι ανάσα.

«Επί τον Κύριον ελπίδα πας τις κεκτημένος υψηλότερός εστί πάντων των λυπούντων». Έτσι βοηθάει η Εκκλησία.

Ελπίδα για το μέλλον υπάρχει;

Ασφαλώς και υπάρχει.

Αν κρατηθούμε γαντζωμένοι στην πίστη και την παράδοσή μας, και να μας χτυπήσουν, θα αναστηθούμε. Και να μας διαλύσουν, θα ανασυγκροτηθούμε.

Πιστεύετε ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη ανανέωσης;

Εκκλησία σημαίνει διαρκώς ανανέωση. «Ει τις εν Χριστώ καινή κτίσης».

Αν υπάρχει αυτός ο ανακαινισμός, τότε η Εκκλησία με ασφάλεια ισορροπεί ανάμεσα στην τόλμη του σύγχρονου λόγου και στον σεβασμό της διαχρονικής εμπειρίας της.

Λέγεται σε εκκλησιαστικούς κύκλους ότι όταν τεθεί το σχετικό θέμα θα είστε μεταξύ των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Αληθεύει;

Εύχομαι όταν τεθεί να βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση που να μην ασχοληθεί κανείς μαζί μου.

«Με την προφυλάκιση του Εφραίμ προσπάθησαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη»

Πώς κρίνετε την περιπέτεια της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ;

Ένας αγιορείτης ηγούμενος στη φυλακή! Όχι ένοχος, αλλά επικίνδυνος!

Γιατί είπε μια δικαστής ότι έχει ροπή στην εγκληματική δράση.

Τον έκλεισαν τον άνθρωπο όχι με ανακριτικό πόρισμα αλλά με δικαστικό... ψυχογράφημα.

Αν είναι δυνατόν! Απόδειξη της πραγματικής μας κρίσης.

Πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη δικαιοσύνη.

Η υποστήριξη της Ιεράς Συνόδου στον ηγούμενο προκάλεσε αναταράξεις και την αντίδραση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Πώς κρίνετε την αντίδραση του;

Δεν θα ήθελα να κρίνω έναν συνεπίσκοπό μου, μάλιστα μέσω μιας κοσμικής εφημερίδας.

Ας κάνει ο καθένας μόνος του τις κρίσεις του.

Αν κάποιοι αρχιερείς σας προτείνουν ως επόμενο Αρχιεπίσκοπο θα το αποδεχτείτε;

Επειδή κάνετε εσείς λάθος ερωτήσεις πρέπει και οι ιεράρχες να κάνουν λάθος προτάσεις;

Στην Εκκλησία η καλύτερη θέση δεν είναι του πρώτου αλλά αυτή του έσχατου. Και μακάριος όποιος το καταλαβαίνει.

Θυμάμαι πόσο σας πίεζαν να δεχτείτε να γίνετε Μητροπολίτης. Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, υπάρχουν στιγμές που λέτε ότι ίσως ήταν καλύτερα να είχατε αρνηθεί;

Κανείς ποτέ δεν με πίεσε. Δεν έχει ανάγκη από μάς ούτε ο Θεός ούτε και η Εκκλησία.

Ούτε πάλι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή ενός κληρικού είναι να γίνει μητροπολίτης.

Κανένας από τους μακαρισμούς δεν λέει μακάριοι οι μητροπολίτες. Λέει όμως ο πρώτος «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» και ο τελευταίος «μακάριοι οι δεδιωγμένοι».

Εγώ αγωνίζομαι για το πρώτο και προετοιμάζομαι για το τελευταίο

Έτσι ελπίζω να δω τον θεό, «ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Ίσως στην άλλη ζωή.

«Η ανακάλυψη του θεού δεν θα γίνει στο πείραμα CERN, αλλά μέσα μας»

Εκτός από αρχιερέας είστε και επιστήμονας. Η επιστήμη συγκρούεται με την πίστη στον Θεό;

Επιστήμονας ήμουν, δεν είμαι. Τώρα είμαι ένας απλός μαθητής του Χριστού. Αλλά με όλη μου την καρδιά.

Εμένα η επιστήμη μόνο καλό μου έκανε. Ευχαριστώ πολύ τον Θεό για το δώρο αυτό.

Τον ευχαριστώ όμως περισσότερο που μου χάρισε την ευλογία της πίστης, της ιεροσύνης και της μοναχικής ζωής.

Όσο για τη σύγκρουση, είναι σαν να με ρωτάτε αν μπορεί να συγκρουστεί ένα αεροπλάνο με έναν πύραυλο.

Το πρώτο κινείται στην ατμόσφαιρα πολύ χαμηλά. Το δεύτερο στο Διάστημα, ελεύθερο από τη βαρύτητα.

Το μεγάλο πείραμα ταυ CERN αναζητά το σωματίδιο του Θεού. Πρόκειται για ύβρη ή για επιστημονική επανάσταση;

Μα τι λέτε τώρα;; Αν υπάρχει, γιατί να μην το βρούμε; Το θέμα δεν είναι να βρούμε στο CERN το σωματίδιο του Θεού.

Εμείς προσπαθούμε να συναντήσουμε μέσα μας τον ίδιο τον Θεό.

Αν το πρώτο είναι επιστημονική επανάσταση, το δεύτερο είναι πνευματική έκρηξη. Καλό το πρώτο, μεγαλειώδες το δεύτερο.

Η καύση των νεκρών, η πρόταση για κατάργηση θρησκευτικών συμβόλων, η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών και άλλες παρόμοιες ενέργειες ή προθέσεις θεωρείτε ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εναντίον της πίστης και της Εκκλησίας;

Θεωρώ ότι εντάσσονται μέσα στα βαθύτερα αίτια της ασυγχώρητης για τον λαό μας πνευματικής κρίσης.

Αντί να θηλάζουμε από το στήθος της Εκκλησίας, εμείς το δαγκώνουμε.

romfea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο τοπίο στους μισθούς των εκπαιδευτικών - Χρήσιμες διευκρινίσεις

XΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Aπορίες, ερωτήματα και ανασφάλεια... συνόδεψαν τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα που έλαβαν στα χέρια τους δάσκαλοι και καθηγητές σχετικά με τη διαμόρφωση των βασικών μισθών του νέου μισθολογίου και τις ασφαλιστικές εισφορές-κρατήσεις που καταβάλλονται.

Aπορίες, ερωτήματα και ανασφάλεια...

συνόδεψαν τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα που έλαβαν στα χέρια τους δάσκαλοι και καθηγητές σχετικά με τη διαμόρφωση των βασικών μισθών του νέου μισθολογίου και τις ασφαλιστικές εισφορές-κρατήσεις που καταβάλλονται. Με αφορμή αυτό το γεγονός και τα πολλά ερωτήματα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί, το «Έθνος-Παιδεία» ζήτησε διευκρινίσεις για τα νέα μισθολογικά δεδομένα από τον ειδικό συνεργάτη της ΔΟΕ κ. Γιάννη Μπαλάγκα προκειμένου να λυθούν κάποιες απορίες για τη διαμόρφωση των μισθών ανάλογα με τα κλιμάκια και με αναλυτικά παραδείγματα για παλιούς και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Το νέο τοπίο στους μισθούς των εκπαιδευτικών

Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Μπαλάγκας, αναμένεται και νέα εγκύκλιος σχετικά με τις βαθμολογικές προαγωγές. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων έγινε σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4024/2011 με βάση τον συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Ειδικότερα, υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας, ο οποίος κατέχει τον ελάχιστο χρόνο ετών που απαιτούνται για την ένταξή του στον οικείο βαθμό, κατατάσσεται μισθολογικά στον βασικό μισθό του βαθμού αυτού. Όταν έχει χρόνο μεγαλύτερο από τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ένταξή του στον οικείο βαθμό, εξελίσσεται στα μισθολογικά κλιμάκια του βαθμού αυτού ανά διετία για τους βαθμούς Ε-Δ-Γ και ανά τριετία για τους βαθμούς Β και Α.

Παράδειγμα: Εκπαιδευτικός με 19,5 έτη υπηρεσίας κατατάσσεται στον Γ Βαθμό.

Στον Γ Βαθμό κατατάσσονται όσοι έχουν από 15 έτη υπηρεσίας και μία ημέρα ως ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο. Δεδομένου ότι έχει 4,5 έτη επιπλέον χρόνο από τον ελάχιστο που απαιτείται, θα καταταγεί στο Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ.) 2 του βαθμού αυτού. Μετά την ανωτέρω βαθμολογική κατάταξη, τυχόν πλεονάζων χρόνος θεωρείται ότι διανύθηκε στον βαθμό κατάταξης σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η ανωτέρω εγκύκλιος δεν διευκρινίζει ούτε πότε θα γίνουν αυτές οι βαθμολογικές προαγωγές μετά την κατάταξη, ούτε πώς θα γίνουν, ούτε πώς θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποσοστώσεις με το ισχύον μέχρι τώρα σύστημα βαθμολογικών προαγωγών που συνέδεε τον βαθμό με τα έτη υπηρεσίας.

Για όλα αυτά τα ερωτήματα για την προαγωγή των υπαλλήλων μετά την κατάταξή τους στους νέους βαθμούς η εγκύκλιος παραπέμπει σε αναλυτικές οδηγίες που θα δοθούν εγκαίρως με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της υπηρεσίας.

Ως προς τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, μετά την ένταξη στο Μ.Κ. του βαθμού στο οποίο κατατάχτηκαν με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, ο νόμος 4024/2011, άρθρο 1 εδάφιο 2 προέβλεπε ότι τυχόν πλεονάζων χρόνος στο Μ.Κ. δεν λαμβάνονταν υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη στο επόμενο Μ.Κ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο άρθρο 34 παρ. 3 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» η διάταξη αυτή καταργείται και επομένως ο πλεονάζων χρόνος στο Μ.Κ. θα προσμετράται.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Οι καινούργιες ρυθμίσεις με παραδείγματα

Πολλοί εκπαιδευτικοί παίρνοντας στα χέρια τους τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν είδαν τον βασικό μισθό του βαθμού στον οποίο κατατάχτηκαν με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Αυτό συνέβη διότι η παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 ρυθμίζει τη διαφορά των αποδοχών που προκαλούνται λόγω εφαρμογής των διατάξεων του νέου μισθολογίου.

Ειδικότερα:

Εφόσον με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου προκληθεί αύξηση στις αποδοχές του (κάτι που θα συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις) σε σχέση με τις αποδοχές που έπαιρνε στις 31-10-2011, η αύξηση αυτή χορηγείται ως εξής:
Εάν η αύξηση είναι μέχρι 50 €, καταβάλλεται άμεσα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου από 1-11-2011. Στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα ο νέος βασικός μισθός του βαθμού στον οποίον κατατάχτηκε.
Π.χ.: Εκπαιδευτικός με 28 έτη υπηρεσίας την 1-11-2011 κατατάσσεται στον Β Βαθμό και στο Μ.Κ. 2 του βαθμού αυτού με βασικό μισθό 1983 €.

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός είχε στις 31-10-2011 με το παλιό μισθολόγιο το Μ.Κ. 4 με τις παρακάτω αποδοχές: 1546 Β.Μ + 288,14 Εξωδ. Επίδομα + 85,01 Επίδ. Διδ/κής Προετ. + 50 Επίδ. Εξομ. = 1969,15 € (Το ΤΕΑΔΥ εργοδότη δεν αλλοιώνει τη διαφορά γιατί προστίθεται το ίδιο ποσό και με το παλιό, και με το νέο μισθολόγιο, και γι' αυτό δεν αναφέρεται.) Διαφορά 1983-1969,15 = 14,85 €

Επειδή η αύξηση αυτή είναι κάτω από 50 €, θα τη λάβει άμεσα και στο εκκαθαριστικό σημείωμα θα εμφανιστεί Β.Μ. 1983 €.

Εάν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 50 € και μέχρι τα 100 € καταβάλλεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών.
Π.χ.: Εκπαιδευτικός με 21,5 χρόνια υπηρεσίας κατατάσσεται την 1-11-2011 στον Β Βαθμό με Β.Μ. 1906 €.

Στις 31-10-2011 ο ανωτέρω εκπαιδευτικός είχε το Μ.Κ. 7 και είχε τις παρακάτω αποδοχές: 1425 Β.Μ. + 288,14 Εξωδ. Επίδομα + 85,01 Επίδ. Διδ/κής Προετ. + 50 Επίδ. Εξομ. = 1848,15 €. Αύξηση 1906-1848,15 = 57,85 €.

Επειδή η αύξηση αυτή είναι πάνω από 50 €, θα δοθεί ισόποσα σε 2 έτη. Το ήμισυ της αύξησης (57,85 : 2) = 28,93 θα δοθεί από 1-11-2011 και το άλλο ήμισυ από 1-11-2012. Συνεπώς από 1-11-2011 έως 31-10-2012 ο Β.Μ. θα διαμορφωθεί: 1906 - 28,93 = 1877,07 € και από 1-11-2012 και εφεξής 1877,07 + 28,93 = 1906 €.

Εάν η αύξηση είναι μεγαλύτερη των 100 €, καταβάλλεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα 3 ετών.
Π.χ.: Εάν ο ανωτέρω εκπαιδευτικός της περίπτωσης β' με 21,5 έτη υπηρεσίας την 1-112011 ελάμβανε και το επίδομα του διευθυντή, οι αποδοχές του θα ήταν Β.Μ. 1906 + 300 Επίδομα Διευθυντή = 2206 €. Οι αποδοχές του στις 31-10-2011 ήταν

1425 Β.Μ. + 288,14 Εξωδ. Επίδομα + 85,01 Επίδ. Διδ/κής Προετ. + 50 Επίδ. Εξομ. + 235,59 Επίδομα Διευθυντή = 2083,74 €.

Αύξηση 2206 - 2083,74 = 122,26 €.

Επειδή η αύξηση αυτή είναι πάνω από 100 €, θα δοθεί ισόποσα σε 3 έτη ως εξής: 122,26 : 3 = 40,75 € η κάθε δόση και επομένως ο Β.Μ. θα διαμορφωθεί ως εξής: 1906 - 81,50 = 1824,50 € από 1-11-2011 1824,75 + 40,75 = 1865,25 € από 1-11-2012.

1865,25 + 40,75 = 1906 € από 1-11-2013. Δηλ. νέος του Β.Μ. θα εμφανιστεί την τρίτη χρονιά.

Εφόσον με τις νέες διατάξεις προκληθεί μείωση στις αποδοχές του υπαλλήλου (κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών), η μείωση αυτή γίνεται ως εξής:

Εάν η μείωση είναι μέχρι 25% των αποδοχών που ελάμβανε ο εκπαιδευτικός στις 31-102011, η μείωση αυτή γίνεται άμεσα από 1-11-2011.

Π.χ.: Εκπαιδευτικός με 8 έτη υπηρεσίας, την 1-11-2011 κατατάσσεται στον Ε Βαθμό και στο Μ.Κ. 2 του βαθμού με Β.Μ. 1250 €.

Στις 31-10-2011 είχε το Μ.Κ. 14 και οι αποδοχές του ήταν με το παλιό μισθολόγιο 1144 Β.Μ. + 288,14 Εξωδ. Επίδομα + 85,01 Επίδ. Διδ/κής Προετ. + 50 Επίδ. Εξομ. = 1567,15 €. Μείωση με το νέο μισθολόγιο 1250 - 1567,15 = - 317,15 €.

Επειδή η μείωση αυτή είναι κάτω από το 25% των αποδοχών που είχε στις 31-10-2011 (1567,15 x 25% = 391,88), θα γίνει άμεσα από 1-11-2011.

Εάν η μείωση είναι μεγαλύτερη από το 25% των αποδοχών που ελάμβανε στις 31-10-2011, αυτή κατανέμεται ως εξής:

25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβανε στις 31-10-2011 από 1-11-2011 β) Η υπερβάλλουσα μείωση κατανέμεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών από 1-11-2012 και εφεξής.
Π.χ.: Εάν ο ανωτέρω εκπαιδευτικός με τα 8 έτη υπηρεσίας έπαιρνε και το Επίδομα Ειδικής Αγωγής (157,85 €), το οποίο δεν παίρνει με το νέο μισθολόγιο, οι αποδοχές του στις 31-102011 ήταν: 1144 Β.Μ. + 288,14 Εξωδ. Επίδομα + 85,01 Επίδ. Διδ/κής Προετ. + 50 Επίδ. Εξομ. + 157,85 Επίδομα Ειδικής Αγωγής = 1725 €. Μείωση 1250 - 1725 = -475 €.

Επειδή η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από το 25% των αποδοχών που είχε στις 31-102011 (1725 x 25% = 431,25), η υπερβάλλουσα μείωση θα κατανεμηθεί ισόποσα σε 2 έτη, δηλ. 475 - 431,25 = 43,75 και 43,75 : 2 = 21,88 €.

Επομένως ο Β.Μ. θα διαμορφωθεί ως εξής: 1725 - 431,25 = 1293,75 € από 1-11-2011 1293,75 - 21,88 = 1271,87 € από 1-11-2012 1271,87 - 21,87 = 1250 € από 1-11-2013.

Εισφορές - κρατήσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 η σύνταξη των προσώπων που εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο εξακολουθεί να υπολογίζεται μέχρι την 3112-2015 με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στiς 31-102011.

Όταν λέμε συντάξιμες αποδοχές, εννοούμε τις μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων γίνονται κρατήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια. Κατά συνέπεια και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-10-2011.

Ο νόμος προβλέπει ότι και η υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να υπολογίζεται με τις αποδοχές του παλιού μισθολογίου αλλά η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών τις υπολογίζει με βάση τις αποδοχές του νέου μισθολογίου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου υπολογίζονται διαφορετικά για τους παλιούς ασφαλισμένους και διαφορετικά για τους νέους ασφαλισμένους.

ΟΙ ΠALAIOI
Όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1-1-1993

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤ. 6,67% επί του Β.Μ + 140,80 € + Επίδομα Θέσης του παλιού μισθολογίου (π.μ.) Μ.Τ.Π.Υ. 4% επί του Β.Μ + 140,80 € + Επίδομα Θέσης του νέου μισθολογίου

1% επί των υπόλοιπων αποδοχών του νέου μισθολογίου Τ.Ε.Α.Δ.Υ 3% επί του Β.Μ. του π.μ. για τον ασφαλισμένο και 3% από τον εργοδότη

2% επί των υπόλοιπων αποδοχών του π.μ. πλην Κινήτρου Απόδοσης Τ.Π.Δ.Υ. 4% επί του Β.Μ. του π.μ.

1% Ειδική Εισφορά επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου ΕΙΔ. ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. άρθρο 38 ν. 3986/2011 2% επί όλων των αποδοχών του ν.μ.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. άρθρο 29 ν. 3986/2011 (από 1-1-2012) 1% για ετήσιο καθαρό εισόδημα από 12001-20000 και 2% για εισόδημα από 20001-50000
ΥΓΕΙΟΝ. ΠΕΡΙΘ. 2,55% επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου

(Στα εκκαθαριστικά σημειώματα εμφανίζεται στις αποδοχές ως έσοδο από τον εργοδότη για υγειονομική περίθαλψη ποσό που είναι 5,10% επί όλων των αποδοχών του ν.μ. και ως κράτηση για υγειονομική περίθαλψη ποσό που είναι 7,65% επί όλων των αποδοχών του Ν.Μ. Στην πραγματικότητα ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με ποσό που είναι 2,55% επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου.)

ΦΟΡΟΣ. Με βάση την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική κλίμακα

Οι ΝΕΟΙ
Όσοι έχουν ασφαλιστεί μετά την 1-1-1993

ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ: 6,67% επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου πλην Κινήτρου Απόδοσης + 140,80 €

4% επί του Β.Μ + 140,80 € + Επίδομα Θέσης νέου μισθολογίου 1% επί των υπόλοιπων αποδοχών του νέου μισθολογίου. 3% επί όλων των αποδοχών του π.μ. πλην Κινήτρου. Απόδοσης και 3% επί του Β.Μ. του π.μ. από τον εργοδότη. 4% επί όλων των αποδοχών του π.μ. πλην Κινήτρου Απόδοσης 1%. Ειδική Εισφορά επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου

ΕΙΔ. ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. άρθρ. 38 ν. 3986/2011 2% επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου
ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦ. ΑΛΛΗΛ. άρθρ. 29 ν. 3986/2011 (από 1-1-2012) 1% για ετήσιο καθαρό εισόδημα από 12001-20000 και 2% για εισόδημα από 20001-50000
ΥΓΕΙΟΝ. ΠΕΡΙΘ. 2,55% επί όλων των αποδοχών του νέου μισθολογίου.
ΦΟΡΟΣ. Με βάση την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική κλίμακα

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κρίση…ε και;

Μια ταινία μικρού μήκους που έφτιαξαν τα παιδιά αυτού εδώ του σχολείου για τον διαγωνισμό Αγωγής Τηλεόρασης. Αφιερωμένη στην οπτική δασκάλων και μαθητών απέναντι στη κρίση...




Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το εκκαθαριστικό του Μαρτίου...

...για τους εκπαιδευτικούς της Αττικής είναι εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΟΛΜΕ: ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με την ψήφιση του νέου μισθολόγιου – βαθμολόγιου (ν.4024/11), τα προεδρικά διατάγματα που ετοιμάζονται για την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης αλλά και τη νέα εγκύκλιο (14841/Γ/13-2-12) του Υπ. Παιδείας, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κήρυξε τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς.
Με τον πλέον ακραίο τρόπο άλλωστε η Υπουργός Παιδείας μίλησε και...

πρόσφατα δημόσια για το τιμωρητικό και ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο αξιολόγησης που προωθεί, οδηγώντας όχι μόνο στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, στη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση τους, αλλά και στις απολύσεις.
Αποκαλυπτικά τα λόγια της κας Α. Διαμαντοπούλου: «Φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξέλιξη»! Η απόλυτη σύνδεση μισθού και βαθμού με την αξιολόγηση – απόδοση, θέση που απορρίπτεται ακόμα και από τους πιο ένθερμους θιασώτες της εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ο «ελεύθερα» εξαρτώμενος από την διοίκηση και το υπουργείο εκπαιδευτικός, θέλουν να είναι υποτακτικός και χωρίς αντιστάσεις για τα όσα μας επιβάλλει η καταστροφική «τροϊκανή» εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική τους, στην εφαρμογή της οποίας η κα Διαμαντοπούλου φαίνεται πως επιδιώκει τον επιτελικό ρόλο του «διευθυντή της ορχήστρας».
Την ίδια ώρα στα φιλικά μέσα ενημέρωσης διοχετεύεται η «πληροφορία» πως οι επιδόσεις των μαθητών θα καθορίζουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Είναι προφανές ότι παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία και οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΠΘ γνωρίζουν πολύ καλά τις κοινωνικές παραμέτρους της σχολικής επίδοσης, στοχεύουν ξεκάθαρα μέσα από την καθιέρωση της αξιολόγησης στην απόλυτη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Από την άλλη μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ρέππα για την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, την κατάργηση των οργανικών θέσεων με αποφάσεις επιτροπών σε κάθε Υπουργείο αλλά και της «αξιολόγησης» του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, έπειτα από γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις, αποκαλύπτουν τα εργαλεία που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για κατάργηση μονάδων και απολύσεις στο δημόσιο, έχοντας συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση κατά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (ανάμεσα τους και εκπαιδευτικών) ως το 2015, βάζοντας επίσης ως στόχο τις 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τη φετινή χρονιά.
Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των γενικών Συνελεύσεων του κλάδου μας.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι’ αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου;
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ υλοποιώντας την τελευταία απόφαση της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ (4/2/2012) θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να ακυρώσει στην πράξη την υλοποίηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργαστούμε για να ακυρώσουμε όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας της εφαρμογής της αξιολόγησης.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ σε επαγρύπνηση και δράση.
Όλοι μαζί θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παιδαγωγικές συναντήσεις εκπαιδευτικών Αγγλικών της Β΄Αθήνας

Παραθέτω το αριθμ. 297/20-2-2012 της σχολικής συμβούλου Π.Ε 06 κ. Δέσποινας Παπαγγελή:

ΘΕΜΑ:Πρόσκληση εκπαιδευτικών Αγγλικής σε Παιδαγωγικές Συναντήσεις (13-16 Μαρτίου 2012)

Παρακαλώ όπως διευκολύνετε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Αγγλικής που υπηρετούν στο σχολείο σας στην παιδαγωγική συνάντηση που έχει οργανωθεί για την Περιφέρειά σας, με αντικείμενο «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας κατά τη διδασκαλία της Αγγλικής».
Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν ώρες 12:00 - 14:00 ως εξής:...

1. Για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής που ανήκουν σε σχολεία της Αγίας Παρασκευής και του Χολαργού, την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 στο 7ο Δ. Σ. Αγίας Παρασκευής (Λυκούργου και Αρτέμωνος, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6012914). Θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση του Σχολικού Συμβούλου 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αττικής Δρα Παναγιώτη Γαλάνη με θέμα «Διαχείριση σχολικής τάξης».

2. Για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής που ανήκουν σε σχολεία του Νέου Ψυχικού, Παλαιού Ψυχικού, Παπάγου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Ν. Πεντέλης και Φιλοθέης , την Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 στο 12ο Δ. Σ. Χαλανδρίου (Ιωαννίνων και Ταϋγέτου, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6847273).


3. Για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής που ανήκουν σε σχολεία του Αμαρουσίου, Εκάλης, Κηφισιάς, Μελισσίων, Ν. Ερυθραίας και Πεύκης , την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 στο 1ο Δ. Σ. Πεύκης ( Μ. Ασίας και Ιωαννίνων 24, Πεύκη, τηλ. 210 8068520).

4. Για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής που ανήκουν σε σχολεία του Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης και Νέας Ιωνίας, την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 στο συγκρότημα του 9ου και 10ου Δ. Σ. Ηρακλείου (Αυγής και Ματρόζου, Ηράκλειο, τηλ. 9ου Δ.Σ. Ηρακλείου, 210 2820243, τηλ. 10ου Δ.Σ. Ηρακλείου, 210 2841382).
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Περίληψη αποφάσεων από το σημερινό ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘήνας

1. Τοποθέτηση προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας και ΠΕ20 Πληροφορικής σε...

...Δημ. Σχολεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας


2. Αναγνώριση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των παρακάτω εκπαιδευτικών:
1. Ζωσιμάδου Ροδίτσας του Θεοδώρου, εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων, με οργανική θέση στο Κρυστάλλειο Δημ. Σχολείο Πεντέλης
2. Κατσάρα Βασιλείου του Ευαγγέλου, εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων, με οργανική θέση στο 1ο Δημ. Σχολείο Χαλανδρίου


3. Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή στην παρακάτω εκπαιδευτικό:
• Χαντζάκου Δήμητρα του Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων με οργανική θέση στο 19ο Δημ. Σχολείο Νέας Ιωνίας
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ενδιαφέρουσα αντιπρόταση στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης που ως γνωστόν ελέγχεται από το
Κ.Κ.Ε
ΠΑΜΕ διαφωνεί με το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου* και καλεί τους συναδέλφους να μην πάνε στις ημερίδες που οργανώνονται, προτείνοντάς τους: «να κλείσουν κατάμουτρα την πόρτα στους χορηγούς και τις εταιρείες που έρχονται με το προσωπείο της «φιλαναγνωσίας»» και «να μην πάρουν μέρος στα διάφορα σεμινάρια που διοργανώνουν ιδιώτες, «υπό την αιγίδα» των υπηρεσιών του υπουργείου ή της περιφέρειας»

Οι φήμες ότι ο ανωτέρω Σύλλογος ετοιμάζει αντιπρόταση φιλαναγνωσίας με μοντέρνα αριστουργήματα κομμουνιστικής λογοτεχνίας σαν αυτό εδώ ελέγχονται ως ανακριβείς...

* Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δια βίου βόλεμα




Διαβάστε περισσότερα...

Όχι από το σύλλογο "Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ' στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ"
Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου – Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης

Θέμα: Επικαιροποίηση της ανακοίνωσης για το πρόγραμμα της «Φιλαναγνωσίας».

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα με το «βαρύγδουπο» τίτλο «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών»...
προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα αυτό δεν εντάσσεται σε όλα τα σχολεία, αλλά σε όποια το επιλέξουν, εντείνoντας την ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων. Το μόνο αποτέλεσμά του είναι η δημιουργία εντυπώσεων.
Η ενίσχυση της «φιλαναγνωσίας», όταν γίνεται με τη λογική των «πακέτων προσφοράς» προς όποια σχολεία το «επιθυμούν», δεν είναι τίποτα άλλο από μια υποκριτική κίνηση, ένα περιτύλιγμα και ένα άλλοθι για να βγάζει το σχολείο διαρκώς όλο και πιο αμόρφωτους μαθητές. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική με την οποία μετατρέπεται το δικαίωμα σε «ευκαιρία». Πέρα όμως απ΄ αυτό, μ΄ αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κρύψουν το ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους. Και να το διαχειριστούν μέσω χορηγών και εταιρειών που θα εισβάλλουν στο σχολείο και μέσα απ΄ αυτό το πρόγραμμα. Ακόμα και το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού, μ΄ αυτές τις μεθόδους το εντείνουν, αντί να το λύνουν.
Αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς βιβλία... αυτοί που «έγραψαν» τα άθλια σχολικά βιβλία όπου αντικαθιστούν τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και την ποίηση με συνταγές μαγειρικής και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ... αυτοί που «οραματίζονται» το ψηφιακό σχολείο που θα λειτουργεί χωρίς βιβλία .... αυτοί που έχουν σαν «κορώνα» της παιδαγωγική τους το ρητό «Όποιος μπορέσει ας μάθει» ... Αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς σχολικές βιβλιοθήκες ... αυτοί οι ίδιοι σήμερα παριστάνουν ότι έχουν αγωνία για τη «φιλαναγνωσία» των μαθητών.
Μοναδικός πρακτικός στόχος και αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι άλλη μια δράση του σχολείου να ανατεθεί εργολαβικά σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Να δώσουν πάλι «ζεστό χρήμα» στο εκδοτικό κεφάλαιο.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» καλεί τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να κλείσουν κατάμουτρα την πόρτα στους χορηγούς και τις εταιρείες που έρχονται με το προσωπείο της «φιλαναγνωσίας». Καλεί τους συναδέλφους να μην πάρουν μέρος στα διάφορα σεμινάρια που διοργανώνουν ιδιώτες, «υπό την αιγίδα» των υπηρεσιών του υπουργείου ή της περιφέρειας, που στόχο έχουν να τους κάνουν συνένοχους σ΄ όλη αυτή την «μπίζνα». Κανένας δεν υποχρεούται να πάει και κανένας δεν υποχρεούται να υλοποιεί πράγματα που δεν έχουν πραγματικό παιδαγωγικό περιεχόμενο. Οι δάσκαλοι και οφείλουν να παροτρύνουν τους μαθητές μας στην ανάγνωση βιβλίων και στην αγάπη για το διάβασμα. Και το κάνουν (όπως το έκαναν πάντοτε). Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με «εντολή» κάποιου που περιμένει να επωφεληθεί οικονομικά απ΄ αυτό.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος: Νινέτα Αλτάνη
Η Γραμματέας:Νέλη Βοργιά
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σε ενικό αριθμό


Αντιγράφω από σημερινή ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε διάφορες σαχλαμαροτύπου αριστερίστικες εκφράσεις :
«…Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τα δύο τελευταία χρόνια, έδωσε σημαντικές μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων ….» «…συνεχίζουμε και εντείνουμε τους συλλογικούς μας αγώνες. Τώρα είναι η εποχή των εργαζομένων να αγωνιστούν για την επιβολή των δικών τους αναγκών και δικαιωμάτων ενάντια στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική…» «… το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προτείνει ανάληψη πρωτοβουλιών για τη γιγάντωση του μεγάλου πανεργατικού – πανυπαλληλικού κινήματος, που ενωτικά, μαζικά, αγωνιστικά θα παρεμβαίνει κινητοποιώντας όλους τους εργαζόμενους, στην κατεύθυνση της ανατροπής των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν...»

Αν σου πω τώρα ότι ο βρισκόμαστε σε κρίση μπλα,μπλα,μπλα κοινώς έχουμε στεγνώσει -ως συνδικαλιστές εννοώ- από λέξεις και ιδέες λέω κάτι καινούριο;...

Συνδικαλιστές σε θέση μάχης για τον νυν υπέρ πάντων αντιμνημονιακό αγώνα. Κάπου στο βάθος είμαι και εγώ

Αλλά τι κάνεις εσύ η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών όπως εύστοχα σε αποκαλούν κάποιοι φίλοι;
Να σου πω τι κάνεις; Σωπαίνεις! Αλλά αυτό εν έτει 2012 έχει πεθάνει. Εκτός αν όραμά σου είναι ο κόσμος της σιωπής όπου θα κλαψουρίζεις μοιρολατρικά, θα φταίνε οι υπόλοιποι και εσύ δε θα προτείνεις ποτέ και τίποτα.
Νομίζω ότι είναι καιρός για συμμετοχή και για αρθρογραφία.

Για αληθινή αρθρογραφία: "Γιατί φτάσαμε ως εδώ και τι μπορούμε να κάνουμε απ΄δώ και πέρα;"

Γράψε πέντε λόγια, δυο ιδέες, τρεις σκέψεις, ό,τι τέλος πάντων κουβαλάς  στο μυαλό σου; Παίξε  με τις λάσπες του δημοσίου διαλόγου.Το πληκτρολόγιο είναι  κάτω απ΄ την οθόνη και το φτωχό μου  ιστολόγιο  περιμένει να φιλοξενήσει  συλλογισμούς...
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ (23 Φεβρουαρίου 2012)

Τα θέματα της Η.Δ
1. «Εκπαιδευτικά θέματα»
2. «Γνωμοδότηση για τη συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών εκπαιδευτικών»
3. «Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικούς»


Διαβάστε περισσότερα...

Απολείπειν ο… λαός Αντώνιον

Αντώνη, πάλαι ποτέ αγαπητέ,

Στις 29 Νοεμβρίου του 2009 ,«μαγεμένοι» από το περίφημο «Ό, τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό» και βέβαιοι ότι η «αντάρτικη» ιστορία σου και η μακρά περίοδος «στο περιθώριο» του βρώμικου πολιτικού συστήματος ήταν η τρανότερη απόδειξη της καθαρότητάς σου, σε στηρίξαμε πιστεύοντας ότι ήσουν το βάλσαμο για τις πληγές ενός πολιτικού χώρου που αντιμετώπιζε την απόλυτη απαξίωση μετά την κυβερνητική θητεία της περιόδου 2004 – 2009. Πιστεύοντας ότι ήσουν η προσωποποίηση της ελπίδας για μια χώρα που έμελε να φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης από την ολέθρια πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Στις 6 Μαΐου 2010, το ΟΧΙ της Νέας Δημοκρατίας στο μνημόνιο μας έκανε να νιώσουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ένα γνήσιο λαϊκό κόμμα στο δρόμο του κοινωνικού, ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Τα φαντάσματα του νεοφιλελευθερισμού εξοστρακίζονταν και η πορεία της αναγέννησης του πολιτικού χώρου μας και της πατρίδας αποκτούσε χρονικό σημείο αναφοράς.
Με διπλή ορμή, πιστεύοντας πως δεν ήμαστε μόνοι μας οι ΔΑΚίτες αλλά είχαμε τη στήριξη και της Ν.Δ., ριχτήκαμε στον αγώνα κατά του μνημονίου του ξεπουλήματος της χώρας. Στα σχολεία, στις γενικές συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις, πολεμήσαμε το μνημόνιο που στερούσε και στερεί την ελπίδα των παιδιών μας για το μέλλον.
Η πρώτη διάψευση ήρθε με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του μεσοπρόθεσμου και ο εφιάλτης έδωσε ηχηρό παρών με την αδιανόητη συμμετοχή στη, δίχως λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση,  συγκυβέρνηση Παπαδήμου.
Το γράψαμε και τότε και κοινοποιήσαμε την άποψή μας στη ΔΑΚΕ/ΠΕ. Περιμέναμε πρώτα από εκεί μια ιδεολογικά καθαρή αντίδραση. Δεν ήρθε ποτέ. Άλλωστε «συγκυβέρνηση» έχουμε και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, κόντρα στη βούληση της βάσης της ΔΑΚΕ.
Μείναμε σιωπηλοί από τότε. Ίσως ενδόμυχα να προσδοκούσαμε μια εντυπωσιακή κίνηση που θα ανέτρεπε αυτήν της συμμετοχής στην κυβέρνηση – εντολέα της τρόικα. Μια εντυπωσιακή ανατροπή που θα έδειχνε στον αποκοιμισμένο από το Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης Έλληνα, πως υπάρχουν δρόμοι σωτηρίας πέρα και μακριά από το γκρεμό της δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου, που εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία και οδηγεί βαθύτερα στην ύφεση και τελικά στην πτώχευση. Μια εντυπωσιακή ανατροπή που θα αποκάλυπτε πως είναι ψεύτικο το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» αφού το μνημόνιο μόνο τους δανειστές εξυπηρετεί.
Μάταια…
Ως πρόεδρος της Ν.Δ. στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή, όρθωσες απέναντί μας τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες των  δεινών που θα έρθουν αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο.
Ως πρόεδρος της Ν.Δ. στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή, μας είπες ότι επί δυο χρόνια φορούσες  αντιμνημονιακό προσωπείο αλλά τους  τελευταίους μήνες «είδες το φως» κι ανέλαβες να μας σώσεις από κοινού μ’ αυτούς που ως τώρα καταδίκαζες.
Ως πρόεδρος της Ν.Δ. στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή δεν ενοχλήθηκες ούτε στο ελάχιστο από το γεγονός ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από το «ναό της δημοκρατίας» δέχονταν απρόκλητη, ανελέητη, δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Δεν ενοχλήθηκε η δημοκρατική σου συνείδηση από την απαγόρευση, ουσιαστικά, στο λαό, του δικαιώματος να διαμαρτύρεται απέναντι σ’ αυτό που τον συνθλίβει. Στηρίζοντας μια κυβέρνηση που η ύπαρξή της ακροβατεί στα όρια της κοινοβουλευτικής εκτροπής, έγινες μοιραία συμμέτοχος στο σχέδιο καταστροφής της Αθήνας από τους προβοκάτορες για να φύγουν οι ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι.
Ως πρόεδρος της Ν.Δ. στην κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή αποφάσισες να διαγράψεις, να αποχωριστείς αυτούς που είχαν βαδίσει μαζί σου στον αντιμνημονιακό δρόμο. Τιμώρησες  τους θαρραλέους «απείθαρχους» και επέλεξες να πορεύεσαι με τους προσκυνημένους.
Ναι Αντώνη, «Ό, τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό». Μόνο που την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, το ηθικό σας ανοσιούργημα δεν ήταν ούτε καν νόμιμο. Η γνωμοδότηση κορυφαίων συνταγματολόγων ήταν ξεκάθαρη. Η κατεπείγουσα διαδικασία ήταν αντισυνταγματική. Οι «εξαιρετικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος» που επικαλεστήκατε, είναι αυτοί που επικαλούνται και τα ανά την υφήλιο ολοκληρωτικά καθεστώτα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού.  Δυστυχώς η όποια ομοιότητα της σημερινής κυβέρνησης μ’ αυτά δεν είναι συμπτωματική.
Αντώνη, πάλαι ποτέ αγαπητέ, αποφάσισες πως δε χρειάζεσαι φωνές που «ενοχλούν». Αυτό που, δυστυχώς, δεν κατάλαβες είναι ότι, απολείπειν ο… λαός Αντώνιον.
Βλέπεις εμείς ονειρευόμαστε αντάμα το νόμιμο με το ηθικό.  Είθε αυτό να ονειρεύεται σύσσωμη η ΔΑΚΕ.
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. του συλλόγου «Αριστοτέλη» της Αθήνας
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. του συλλόγου «Αθηνά» της Αθήνας
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΝΙΚΗ» ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή», στην προσπάθεια στήριξης των πληττόμενων από την κρίση συμπολιτών μας, συντονίζει ομάδα ιατρών και οδοντιάτρων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άνευ αμοιβής ιατρική κάλυψη ανέργων και απόρων κατοίκων της περιοχής μας.

Οι ιατρικές ειδικότητες που καλύπτονται, έως σήμερα, είναι οι εξής:...

...Παθολόγος, Καρδιολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Γυναικολόγος, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος.

Για ραντεβού μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα. Γεωργία Πασχαλίδη στο τηλέφωνο 210-6544407.

Καλούμε, παράλληλα, όποιον γιατρό επιθυμεί να συμβάλλει στην προσπάθειά μας, να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 210-6544407 και 693-2215001.

Σε καιρούς ανέχειας και κρίσης, οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
«ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΔΕΔΥ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/2/2012, στις 4:00μμ

Η Συγκυβέρνηση μετά την ψήφιση του νέου βάρβαρου μνημονίου που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, προωθεί με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» τους νέους αντιλαϊκούς, εφαρμοστικούς νόμους...

...Η κατεδάφιση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, οι νέες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, η κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών όπως ο ΟΕΚ, η Εργατική Εστία, οι νέες απολύσεις εργαζόμενων από το Δημόσιο αποτελούν τα νέα βάρβαρα μέτρα τα οποία βιάζεται να ψηφίσει η Συγκυβέρνηση προκειμένου να γίνει αρεστή στην Τρόικα και στους δανειστές.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους για να εμποδίσουμε το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων, της κοινωνίας και της χώρας μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/2/2012, στις 4:00μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ



Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων της χώρας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το Δ.Σ. της Δ Ο.Ε. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 7 και 10 του Φλεβάρη καθώς και στην κινητοποίηση της Κυριακής 12 του Φλεβάρη....
Οι Εκπαιδευτικοί απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγωνιζόμενου λαού που βγήκε στους δρόμους και έμεινε όρθιος, δε λύγισε από τα σχέδια διάλυσης των κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στη νέα δανειακή σύμβαση, στο νέο μνημόνιο και στην αδιέξοδη πολιτική των περικοπών που καταργούν κατακτήσεις γενεών.
Στο Σύνταγμα και στους δρόμους της Αθήνας, στην Αριστοτέλους και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ελλάδας, οι Εκπαιδευτικοί ήταν παρόντες, διαδηλώνοντας μαζικά, αγωνιστικά και ενωτικά, ενάντια στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, μια βαρβαρότητα που δεν έχει τελειωμό.
Οι έλληνες εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν καταστάσεις οικονομικής εξαθλίωσης, βλέποντας τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται και ταυτόχρονα νέοι φόροι και χαράτσια να απειλούν την προσωπική και οικογενειακή τους επιβίωση.
Οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται επικίνδυνα, με τη νέα γενιά να είναι καταδικασμένη στη φτώχεια και την εξαθλίωση και να αναζητά διέξοδο με τη φυγή στο εξωτερικό.
Ο έλληνας Εκπαιδευτικός, για πολλά χρόνια ο χειρότερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, έχει υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Ο μισθός των 630€ του νέου Εκπαιδευτικού μόνο ως προνοιακό επίδομα μπορεί να χαρακτηριστεί και όχι ως αποδοχές για αξιοπρεπή διαβίωση. Καθώς μάλιστα είναι υποχρεωμένος για πολλά χρόνια να εργαστεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, είναι καταδικασμένος στην απόλυτη εξαθλίωση.
Η Εκπαίδευση στην πατρίδα μας είναι το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών βιώνοντας μια πρωτοφανή περίοδο όπου ακόμη και «αυτονόητες ανάγκες» έχουν μπει στη μέγγενη των περικοπών (χωρίς βιβλία μέχρι το Φλεβάρη, χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα, Εκπαιδευτικοί που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ακόμη και τις κιμωλίες) ενώ ταυτόχρονα δεκάδες τιμωρητικές διατάξεις κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των Εκπαιδευτικών (2ετής υποχρεωτική παραμονή στην οργανική, περιορισμένες μεταθέσεις και αποσπάσεις, αναστολή των μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών, συνέχιση της επιστημονικής υποβάθμισης, απουσία ουσιαστικής και οργανωμένης επιμόρφωσης κ.ά.)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τα δύο τελευταία χρόνια, έδωσε σημαντικές μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων και γι αυτό πρέπει να συνεχίσει με πιο έντονο, συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους συλλογικούς μας αγώνες. Τώρα είναι η εποχή των εργαζομένων, να αγωνιστούν για την επιβολή των δικών τους αναγκών και δικαιωμάτων ενάντια στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Ταυτόχρονα πρέπει να πιστέψουμε ότι υπάρχει ελπίδα για τους Εκπαιδευτικούς και το λαό και ότι αξίζει ν’ αγωνιστούμε γι’ αυτήν. Πρέπει επομένως να προωθήσουμε με υπομονή, σοβαρότητα και συνέπεια κοινές κινηματικές δράσεις τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Η αναγκαιότητα για μαζικούς – ενωτικούς αγώνες όλων των εργαζομένων καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, είναι επιτακτική. Οι φωνές απόγνωσης που έρχονται από όλη την Ελλάδα, για αγώνες που θα αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση της εκπαίδευσης χωρίς να εξοντώνουν οικονομικά ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, ασφαλώς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Έχουμε χρέος να σπάσουμε το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζόμενων, ότι δηλαδή εάν δεν υποταχτούν, τους περιμένουν χειρότερες μέρες. Οφείλουμε να συμβάλουμε με τη δράση μας ώστε οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες της επόμενης περιόδου να έχουν ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την εφαρμόζουν.

Σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών του το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στις Γ.Σ. των Συλλόγων:
A. Διεκδικητικό πλαίσιο
Διεκδικητικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί στην 80η Γ.Σ. του κλάδου, εμπλουτισμένο με τα τρέχοντα ζητήματα και την απαίτηση για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, των μνημονίων και όσων τα εκφράζουν. Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και διεκδίκησης είναι το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα θέματα των επικουρικών ταμείων, της συνεχιζόμενης λεηλασίας των εισοδημάτων μας και της δραματικής οικονομικής κατάστασης κυρίως των νέων συναδέλφων.
B. Δράσεις
• Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προτείνει ανάληψη πρωτοβουλιών για τη γιγάντωση του μεγάλου πανεργατικού – πανυπαλληλικού κινήματος, που ενωτικά, μαζικά, αγωνιστικά θα παρεμβαίνει κινητοποιώντας όλους τους εργαζόμενους, στην κατεύθυνση της ανατροπής των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν.
• Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προτείνει συνεχείς οργανωμένες κινητοποιήσεις - δράσεις με μορφές που θα επιλέγονται από κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο σε όλους τους εργασιακούς χώρους (Σχολεία, Γραφεία, Υπηρεσίες) για να είναι καθημερινή και δυναμική η αιχμή απόκρουσης αυτής της πολιτικής του νέου μνημονίου και της υποταγής στα μεγάλα και πολυεθνικά συμφέροντα του κεφαλαίου. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια συμπόρευσης με το φοιτητικό, το γονεϊκό κίνημα, την τοπική αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμίδων, τους φορείς και συλλόγους και γενικότερα την κοινωνία.
• Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προτείνει ο χώρος της εκπαίδευσης μαζί με όλους τους εργαζόμενους να αναδεικνύει με πολύμορφες δράσεις (συνεντεύξεις τύπου, συλλαλητήρια, συναυλίες, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κλπ.) τα επιμέρους προβλήματα της εκπαίδευσης. Η φράση «επένδυση στη γνώση – απάντηση στην κρίση» που αποτελεί το σύνθημα της επιτυχημένης πρωτοβουλίας της ΔΟΕ, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αγγίξει τις πλατιές λαϊκές μάζες. Συνεχίζουμε τις δράσεις στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, στις έδρες των Παιδαγωγικών Τμημάτων και σε κάθε πόλη.
• Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών συγκαλούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις στο διάστημα από 22/2 έως και 8/3 και προσπαθούν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων για την παραπέρα πορεία του κλάδου.
Γ. Ολομέλεια Προέδρων
• Σύγκληση Ολομέλειας Προέδρων των Συλλόγων όλης της Χώρας στις 9 Μαρτίου 2012 ώστε να αποφασιστούν και να συντονιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου.

Δεν δείχνουμε καμιά ανοχή, στις απολύσεις, στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στα χαράτσια, στην κατάργηση της περίθαλψης, στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη μνημονιακή πολιτική.
Απευθύνουμε προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί και να ακυρώσουμε τα εφιαλτικά, καταστροφικά και υφεσιακά σχέδια των ευρωπαίων ισχυρών, που προωθούν μια Ευρώπη των «αγορών» και των τραπεζιτών και όχι μια Ευρώπη των πολιτών.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να ανατραπεί ΤΩΡΑ αυτή η πολιτική, η Κυβέρνηση που την εφαρμόζει
αλλά και κάθε άλλη που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.
Να καταργηθεί το μνημόνιο κυβέρνησης – ΕΕ – Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο
και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
Να καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 (μισθολόγιο - βαθμολόγιο)
ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος
Μαντάς Κομνηνός
Ο Γενικός Γραμματέας
Πετράκης Σταύρος
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται

Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

… Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα...


...Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν σήμερα ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας. Τέλος, εξήρε το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ», που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.

Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η «ΦΛΟΓΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας.»

Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί < 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά < 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται». http://medicalnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύεται μέσα στο 2012 το 3% από κάθε υπουργείο - Δεν εξαιρείται το Υπουργείο Παιδείας - Η διαδικασία

Με την κατάργηση Οργανισμών και την αξιολόγηση προσωπικού θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη εξαιρούνται από το μέτρο, όχι όμως οι απασχολούμενοι σε Παιδεία και Υγεία

Ο σχεδιασμός των δράσεων ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες...

...θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών
Με απολύσεις προσωπικού έπειτα από άμεση κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και αυτοτελών υπηρεσιών, αλλά και με αποχωρήσεις ύστερα από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες θα προκύψει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.

Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση μόνο τα υπ. Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία. Ετσι από το σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, εάν αφαιρεθούν οι 150.000 ένστολοι, υπολείπονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πλέον των περίπου 100.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ), από τους οποίους θα επιλεγούν οι 15.000 (το 3% κατά μέσον όρο επί του συνόλου των υπαλλήλων) που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας




Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε το θέμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του γγ του υπ. Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη.

Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2012 θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη συμμετοχή του 3% αναμένεται να έχει το υπ. Εργασίας λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπ. Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.


Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν
Ο σχεδιασμός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών, αξιολογώντας δύο βασικά κριτήρια: τη χρησιμότητα των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων στη νέα αρχιτεκτονική του Επιτελικού Κράτους και τον προϋπολογισμό που διαθέτουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.

Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Με βάση τις εισηγήσεις θα διαμορφωθεί επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Υποστήριξης και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα παραδοθεί άμεσα στο νεοσυσταθέν Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί που συνθέτουν την Κυβερνητική Επιτροπή και προεδρεύει ο πρωθυπουργός.

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Και «κρυφές» απολύσεις

Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων.

Oπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η επόμενη μέρα που φέρνει η νέα μνημονιακή σύμβαση θα υποχρεώσει υπουργεία και φορείς να λειτουργήσουν με βάση τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος.

Ετσι, εάν οι δαπάνες τους είναι αυξημένες, τότε οι πολιτικές ηγεσίες και οι διοικήσεις των οργανισμών θα πρέπει -εάν δεν «βγαίνουν» οικονομικά- να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ»
Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων οι 1.400 υπάλληλοι σε ΟΕΕ - ΟΕΚ

Οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που καταργούνται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη «θυσία» στον «βωμό» των 15.000 απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να συσταθεί νέος οργανισμός, όπου θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες των 2 καταργούμενων φορέων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρηθούν μόνο 400 θέσεις εργασίας και να απολυθούν 1.000 εργαζόμενοι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων θα τεθούν τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ όπου απασχολούνται περίπου 1.180 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο. Στη νέα μνημονιακή σύμβαση αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ήδη στη Βουλή προβλέπεται η κατάργηση των πολεοδομιών και η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας που θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου χιλιάδες εργαζομένους.

Στην «κόκκινη ζώνη» των απολύσεων θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που θα κλείσουν εν όψει της ανασυγκρότησης του Οργανισμού. Για τον ΟΑΕΔ συζητείται ακόμα και η συνεργασία του Οργανισμού με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του καθώς και το μισθολογικό κόστος με την απόλυση εργαζομένων.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανακοινωθεί με το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το κλείσιμο μικρών περιφερειακών ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην «έξοδο» διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμα και εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Σε 12μηνη εφεδρεία, με το 60% των αποδοχών

Σε καθεστώς «εφεδρείας» για 12 μήνες θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι των καταργούμενων φορέων και υπηρεσιών, μόνο που αυτήν τη φορά, μετά τη λήξη του 12μηνου, όπου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους, θα απολύονται.

Μετά το φιάσκο της εφαρμογής της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν επιφυλακτικοί με τη διατήρηση του καθεστώτος. Υστερα από πιέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκαν να διατηρηθεί το μέτρο, προκειμένου να μην οδηγηθούν αμέσως στην ανεργία όσοι απολυθούν από το Δημόσιο.

Οσοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δηλαδή θα αποζημιώνονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν. Παράλληλα θα συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των «εφέδρων» με βάση τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί.

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετατάσσονται «έφεδροι» σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, αφού αυτομάτως θα θεωρούνται ως νέα πρόσληψη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πιθανότητα μετάταξης θα υπάρχει μόνο για εξειδικευμένα στελέχη που έχουν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ θεωρείται αδύνατη η μετάταξη «εφέδρων» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον βαθμό που τελικά πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εφέδρων στο Δημόσιο οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν ανάγκες προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της εφεδρείας, μόνο το 10% των προσλήψεων κάθε έτους μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις εφέδρων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, όμως, ότι για το 2012 υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων.

Δημόσιοι υπάλληλοι
Αξιολόγηση από ιδιώτες με συνεντεύξεις και γραπτές εξετάσεις

Από ιδιωτικές εταιρείες θα γίνεται τελικά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των υπαλλήλων μία εταιρεία, τότε υπάρχει περίπτωση να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και μετά έναν χρόνο.

Με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να γίνουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή στον ΟΟΣΑ). Με τη σειρά του, ο ανάδοχος του έργου θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, είναι η «ζωντανή αξιολόγηση» που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη συμπλήρωση ενός τεστ γνώσεων.

Οι αξιολογητές μετά την εκτίμηση του συνόλου των κριτηρίων θα παραδίδουν την εισήγησή τους για το μέλλον του εργαζομένου. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να την «τρέξουν» οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του Δημοσίου, αφού θα δημιουργούσε σημαντικές αντιδράσεις η διεξαγωγή των συνεντεύξεων από τα ίδια τα στελέχη του Δημόσιου.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Οριστικοποιούνται τα κριτήρια

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Ο νέος εικονικός φιλελληνισμός

Tου Πασχου Mανδραβελη

Φούντωσε ξαφνικά και αναπάντεχα το φιλελληνικό κύμα στην Ευρώπη; Είδαν όλοι το δίκιο της χειμαζόμενης από την κρίση πατρίδας μας ή μπας και αναστήθηκε ο Λόρδος Βύρων και θα ’ρθει να πεθάνει στο Μεσολόγγι; Αν πιστέψουμε τα δελτία των οκτώ, το τάγμα των Φιλελλήνων ζώστηκε τις παλάσκες και είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη (που ελπίζουμε να μην είναι σαν εκείνη του Πέτα...

...Κάτι δηλώσεις επίδοξων προέδρων, κάτι σελίδες στο Facebook (δυστυχώς υπάρχουν άλλες τόσες που λένε τα αντίθετα) συμπληρώνουν τις εντυπώσεις του «νέου φιλελληνισμού».
Το Mega μάλιστα, που έχει παράδοση στο δημιουργικό μοντάζ, παρουσίασε τους Ιταλούς να αποθεώνουν τον Αντριάνο Τσελεντάνο, όταν αυτός είπε κάτι για τα όπλα που θέλουν να μας πουλήσουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Λεπτομέρεια: το ακροατήριο αποθέωσε τον Τσελεντάνο όταν έμπαινε στο θέατρο και όχι όταν μίλησε για την Ελλάδα.
Κάποιοι θα πουν ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Κάποιοι πιο σώφρονες θα έλεγαν «ο πνιγμένος καλά θα κάνει να αρχίσει να κολυμπάει». Κάθε βοήθεια και κάθε σωσίβιο είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν αρκούν. Κυρίως θα αποβεί καταστροφική η απραξία, η οποία είναι προϊόν του ιδεολογήματος που καλλιεργούν τα κανάλια: «Πού θα πάει; Θα τους βρίσουμε αρκετά κι αυτοί κατακόκκινοι από ντροπή θα επιτρέψουν στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (που μοιράζει αφειδώς λεφτά σε διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις) να επιβιώσει».
Τα σκληρά δεδομένα λένε κάποια πράγματα που δεν είναι ενθαρρυντικά. Η τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία αναφέρει ότι το 80% των πολιτών εξέφρασε την αντίθεσή του να δοθούν τα 130 δισ. από το δεύτερο πακέτο διάσωσης, «εκτός και αν οι Ελληνες υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις». Δεν συνιστά πρόβλημα μόνο το γεγονός ότι αυτοί είναι οι μόνοι από τους οποίους περιμένουμε τα δανεικά, αλλά ότι είναι οι ίδιοι που εκλέγουν τον κ. Σόιμπλε, αυτόν που μας αρέσει να μισούμε και δεν αναγνωρίζει ο κ. Παπούλιας. Επιπλέον: μόνο το 34% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Ευτυχώς, δηλαδή, δεν έχουμε δει δημοσκοπήσεις και από την Ολλανδία.
Τα ψέματα δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τέλειωσαν. Ανακυκλώνονται στον δημόσιο διάλογο, όπως την περίοδο των Ορλωφικών που θα ερχόταν το ξανθό γένος του Βορρά να μας σώσει. Τα κυκλοφορούν πολιτικοί που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όσα τώρα ζούμε, κανάλια που πριν από το 2009 διακινούσαν ιδεολογήματα περί «θωρακισμένης οικονομίας» και πολλοί σαλτιμπάγκοι που αγορεύουν περί δραχμής και υπερήφανης φτώχειας (των άλλων φυσικά). Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Η υλοποίηση όλων εκείνων που δεν πράξαμε τόσα χρόνια θα είναι εντός της Ευρωζώνης μια επίπονη διαδικασία. Η υλοποίησή τους εκτός της Ευρωζώνης (αν χρεοκοπήσουμε πάλι θα αναγκαστούμε να κλείσουμε οργανισμούς, να μειώσουμε συντάξεις και γενικώς να σφίξουμε το ζωνάρι) θα είναι ακόμη πιο επίπονη, αν δεν είναι -οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά- καταστροφική.
Το θέμα είναι να αποφασίσουμε σωστά, με πραγματικά δεδομένα και όχι με εικονικές πραγματικότητες, που δημιουργούν κάποιες σελίδες στο Facebook και ανακυκλώνουν τα ημέτερα κανάλια. Αρκετές καταστροφικές αποφάσεις έλαβε το πολιτικό σύστημα υπό το κράτος των γυάλινων εντυπώσεων που φτιάχνονται κάθε βράδυ και θρυμματίζονται το επόμενο πρωί. Μη φτάσουμε να χρεοκοπήσουμε ατάκτως για τον ίδιο λόγο.

http://troktiko.eu/2012/02/o-neos-eikonikos-filellhnismos/.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση αποκριάτικης διασκέδασης

Αποκριές έχουμε και επειδή στους δύσκολους καιρούς μας δεν υπάρχουν και πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας προτείνω τη μέθοδο ρεφενέ.
Ένας διαθέτει το σαλόνι του, μερικοί μαγειρεύουν και κάποιοι άλλοι φέρνουν τα ποτά.

Άμα - στις μικρές ώρες- βρεθεί και καμιά κιθάρα ακόμα καλύτερα...



Διαβάστε περισσότερα...

Αντρέ Μπρετόν: «Όποια κι αν είναι η ερώτηση, Άνθρωπος είναι η απάντηση"»

Σαν σήμερα το 1896 έρχεται στον κόσμο ο ιδρυτής του Υπερρεαλισμού, Αντρέ Μπρετόν. Διαβάστε εδώ μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη και ένα ποίημα για το σπουδαίο συγγραφέα και ποιητή από τον Ανδρέα Εμπειρίκο.


Διαβάστε περισσότερα...