Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τις προσλήψεις 91 αναπληρωτών Δασκάλων και 57 αναπληρωτών Νηπιαγωγών ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο. Εδώ τα ονόματά τους.
Στη Β΄Αθήνας τοποθετήθηκαν δυο Νηπιαγωγοί οι ΝΑΞΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ΜΟΥΣΧΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ και μια δασκάλα η ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ.

Προσελήφθησαν ακόμα 215 αναπληρωτές Πληροφορικής αλλά στη Β΄Αθήνας δεν έρχεται κανένας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιοι για το Δημόσιο (συντάξεις, μισθοί, βαθμολόγιο, εφεδρεία)

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι έξι πρώτες εφαρμοστικές εγκύκλιοι του Ν 4024/2011 για τις «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»

Οι εγκύκλιοι αφορούν...

-Νέο Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο. Οδηγίες για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μεταβατικών διατάξεων (άρθρο 28) του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/ 27-10-2011)

-Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων πολιτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.



-Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 34 του Ν 4024/2011 περί κατάργησης κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εργασιακής εφεδρείας

-Αυτοδίκαιη απόλυση και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα - άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/ 27-10-2011)

-Αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και ανακατανομή οργανικών θέσεων.

-Συγκρότηση συλλογικών οργάνων της διοίκησης και ορισμός των μελών τους με κλήρωση»

(Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις εγκυκλίους με πίνακες και παραδείγματα)

ΠΗΓΗ: http://www.eklogika.gr/news/6582
Διαβάστε περισσότερα...

Μια εικόνα

Τις πέτυχα σε ώρα κενού σήμερα το πρωί να κάααααθονται και να συντηρούν το μύθο του τεμπέλη εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα...

Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους της Δ/νσης Π.Ε Β΄Αθήνας

Η αρχή γίνεται με τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γραφείου μεθαύριο Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου στο 3 Δ.Σ στο Μαρούσι.

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου κάνουν συνέλευση οι Εκπαιδευτικοί του "Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ" (3ο Γραφείο) στο 1 Δ.Σ Ηρακλείου

Η συνέλευση του ΠΕΡΙΚΛΗ ( εκπαιδευτικοί σχολείων Δ/νσης και 1ου Γραφείου) θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο 12 Δ.Σ Χαλανδρίου.

Απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς της Β΄ΑΘήνας....

Έχουμε δύο επιλογές (υπάρχει και μια τρίτη, θα πει κάποιος, να μείνουμε στο σχολείο και να δουλέψουμε αλλά δε τη συζητάω)
Η μια όπως συνήθως κάνουμε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δάσκαλο να περάσουμε το πρωί να υπογράψουμε βάζουμε και κανά κολλητό να το κάνει να πάμε για καφέ και να γυρίσουμε το μεσημεράκι για ψήφο. Η άλλη να συμμετέχουμε. Προτείνω τη δεύτερη μπας και αλλάξει κάτι. Σε ότι με αφορά θα είμαι και στις τρεις συνελεύσεις για να συζητήσω μαζί σας θέματα ΠΥΣΠΕ

Απορία: Το Γενική στη Συνέλευση γιατί το λέμε; Εκτός από Γενική υπάρχει και Ειδική;


Διαβάστε περισσότερα...

Κάλυψη κενής θέσης Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Χήρεψαν οι δυο θέσεις υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Β΄Αθήνας αφού τη Σοφία Καινούριου που βγήκε στη σύνταξη την αποχαιρετήσαμε τον Ιούνιο ενώ η Μαριάννα Χατζημιχαήλ έγινε Διευθύντρια και έτσι σήμερα βγήκε η σχετική προκήρυξη αναπλήρωσης.

Όποιος /α ενδιαφέρεται υποβάλλει αίτηση από αύριο έως και την Παρασκευή.Η επιλογή θα γίνει από το ΠΥΣΠΕ και η προκήρυξη αναπλήρωσης είναι εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Το αλλιώτικο φετινό ΟΧΙ

Του Θανάση Κικινή δάσκαλου και μέλους του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε

Είναι κάποιες στιγμές που τα γεγονότα που τρέχουν ταχύτατα γύρω σου, καταφέρνουν να σε κάνουν να νιώσεις το τσίμπημα της, καλώς εννοούμενης, ζήλιας, γιατί δεν ήσουν ζωντανό κομμάτι τους. Είναι εκείνες οι στιγμές που η Ιστορία γράφεται, που θαύματα γεννιούνται. Στιγμές όπως των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου 2011 κι όσων συνέβησαν με αφορμή αυτές, που έχουν ήδη κερδίσει τη δική τους θέση στην Ιστορία. Δυνατή και συγκλονιστική χαράχτηκε στη μνήμη κι η εικόνα.
Η εικόνα των μαθητών που...

...παρελαύνουν με τα μαύρα περιβραχιόνια, αποστρέφοντας τα μάτια από την Υπουργό Παιδείας που διαλύει την Παιδεία. Των μαθητών που γυρνούν την πλάτη στις ψευδεπίγραφες «αρχές του τόπου». Της απειλούμενης με διώξεις φιλαρμονικής του Δήμου της Αθήνας με τις μαύρες κορδέλες στα σιωπηλά όργανα. Της διαμαρτυρόμενης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λαοθάλασσας (που για πολλά από τα ΜΜΕ ήταν μια μικρή ομάδα).
Θα το πω ξεκάθαρα. Ζήλεψα τους δασκάλους και τους καθηγητές που έχουν για μαθητές τους αυτά τα παιδιά σ’ όλη την Ελλάδα (είτε τα είδαμε στην τηλεόραση είτε όχι, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που έγιναν και δεν προβλήθηκαν). Παιδιά που έμαθαν και δίδαξαν το μάθημα των αγωνιστών του ’40. Παιδιά που έκαναν το ΟΧΙ πράξη κι έφεραν έναν αέρα φρέσκιας ελπίδας στις ζοφερές μέρες που ζούμε. Γιατί το μάθημα του ΟΧΙ, στη δική τους παλικαρίσια στάση έπιασε τόπο.
Βρέθηκαν, βέβαια, άμεσα οι «καλοθελητές» που μίλησαν για την εκμετάλλευση των μαθητών για χάρη συνδικαλιστικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το μήνυμα είχε όμως ήδη περάσει. Το «ανώνυμο θαύμα» που έβλεπε ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης στο λαό του ’40, συντελέστηκε πάλι. Συντελέστηκε κυρίως από τη νέα γενιά κι αυτό είναι που έχει τρομάξει όλους αυτούς που, δυο μέρες τώρα, μάχονται υποκριτικά για την υπεράσπιση των θεσμών και της κοινής ιστορικής μνήμης.
Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της ιδέας της χρησιμοποίησης των εορτασμών των εθνικών επετείων για την προβολή αιτημάτων και διεκδικήσεων. Δεν ήμουν και συνεχίζω να μην είμαι. Μόνο, όμως, όποιος δε θέλει, δεν μπορεί και να μη δει ότι όλα αυτά που συνέβησαν φέτος ξεπέρασαν κατά πολύ την όποια πολιτική ή συνδικαλιστική πράξη, ξεπέρασαν κι αυτούς που συνηθίζουν να διοργανώνουν «χάπενινγκ» στις παρελάσεις. Κι έγινε αυτό, γιατί ήταν αυτή η ίδια η τιμή στην ιστορική μνήμη που ξεσήκωσε όλους αυτούς που δεν είχαν σχεδιάσει όσα έπραξαν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2011. Κι όχι, δεν ήταν ούτε καθοδηγούμενοι, ούτε όχλος, ούτε κίνδυνος για τους θεσμούς. Ήταν άνθρωποι πολλών και διαφορετικών αντιλήψεων που υιοθέτησαν μια κοινή στάση διαμαρτυρίας. Που όρθωσαν το ανάστημά τους συναισθανόμενοι το ιστορικό χρέος που έχουν, όπως όλοι μας, κληρονομήσει. Δεν προσέβαλαν, δεν αμαύρωσαν τη μνήμη των νεκρών του ’40 αλλά της έστησαν νέο μνημείο σε καιρούς μιας άλλης, νέου τύπου, κατοχής.

• Η μνήμη των νεκρών του ’40 αμαυρώνεται από εκείνους που επέλεξαν, κάνοντας κατάχρηση της ψήφου του λαού, να καταπατήσουν το Σύνταγμα και να υποδουλώσουν την Ελλάδα σ’ ένα νέο Ράιχ.
• Η μνήμη των νεκρών του ’40 αμαυρώνεται από όλους όσους στραγγίζουν την εθνική ιδέα και τα ιστορικά κατορθώματα από κάθε νόημα, κάνοντας αήθη χρήση τους για να καλύψουν τη δική τους έλλειψη εθνικής συνείδησης και τις ανθελληνικές, βρομερές πράξεις τους.
• Η μνήμη των νεκρών του ’40 αμαυρώνεται από όλους αυτούς, που (από όλο το πολιτικό φάσμα) σπεύδουν να καταδικάσουν τη λαϊκή αντίδραση, φοβούμενοι μην κινδυνέψουν οι ίδιοι κι οι θλιβερές καριέρες τους, αγνοώντας τραγικά πως η Ιστορία κι ο ελληνικός λαός τους έχει ξεπεράσει.

Καταναλώθηκε πολύς τηλεοπτικός χρόνος, γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά περί της περιφρόνησης του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ματαίωσης της στρατιωτικής παρέλασης.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει, περιφρονηθεί από τον ίδιο τον εκπρόσωπό του. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό, ο κ. Παπούλιας «λησμόνησε» τη συνταγματική του υποχρέωση να προστατεύσει τον τόπο από μια αντισυνταγματική κυβέρνηση. Κι επειδή τα στερνά τιμούν τα πρώτα, δεν αρκεί η επίκληση στα ηρωικά νιάτα για να σβήσει την προστασία που παρέχει στην υπόδουλη κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου στο «μεγαλειώδες» έργο της εξόντωσης του ελληνικού λαού και του ξεπουλήματος της Ελλάδας. Δεν αρκούν τα άκαιρα δάκρυα. Αυτά θα έπρεπε να έχουν χυθεί και βλαστήσει όταν οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (που μισθοδοτούνται από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη) χτυπούσαν (χτυπούν και θα ξαναχτυπήσουν) ανελέητα εργαζόμενους, συνταξιούχους και μαθητές γιατί τόλμησαν να πουν ΟΧΙ στην εξαθλίωση της ζωής τους.
Όλοι το καταλάβαμε πως η παρέλαση ματαιώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία και στη συνέχεια έκανε αισχρό πολιτικό τζόγο πατριδοκαπηλίας με αφορμή το γεγονός.
Δε χρειάζονται περισσότερα λόγια. Έχουν όλα ειπωθεί. Πάνω απ’ όλους μίλησαν τα παιδιά με το αλάνθαστο αισθητήριο που τους δίνει η ιστορική τους αθωότητα.
Άλλο χρειάζεται.
Ο αγώνας για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται η κυβέρνηση που ξεπούλησε συνειδητά τα πάντα σε σύγχρονους κατακτητές και ν’ ανατραπεί η ολέθρια πολιτική της. Ο αγώνας για να μη διανοηθεί η επόμενη κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική ή πιο καλλωπισμένες παραλλαγές της.
Έτσι, σίγουρα, θα τιμηθεί η ιστορική μνήμη.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γαϊδουρινοί συλλογισμοί


Γιατί οι άνθρωποι όταν βρίζουν τους πολιτικούς, χρησιμοποιούν το όνομά μου; Με είδαν ποτέ να κλέβω; Νομίζουν ότι έχω καταθέσεις στην Ελβετία; Πιστεύουν ότι τα έφαγα μαζί με τον Πάγκαλο; Πώς τους φαίνομαι; Θεωρούν ότι...

...αυτός είναι πιο κομψός από μένα;

Γιατί δεν μ΄αφήνουν ήσυχο στη μοναξιά μου και συνεχώς με θίγουν στην αξιοπρέπεια;

Σχόλιο: Αφού έχει το φιλότιμο να κουβαλάει πάντα την τριχιά μαζί του (για την περίπτωση που του πουν- χτύπα ξύλο- ότι θέλει κρέμασμα) ... ακόμα και ένας γάιδαρος αν σωθεί, υπάρχει ελπίδα!

Υ.Γ Η φώτο είναι της Ματούλας και η ιδέα του Τάκη που όπως και ο γράφων έχουν ιδιαίτερη σχέση με το γάιδαρο και το χωριό του
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε

Γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου και επιθυμούν να πιστοποιηθούν, ότι σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εξετάσεις πιστοποίησης προβλέπεται να διεξαχθούν...εντός του Δεκεμβρίου 2011 (σε 3 περίπου Σαββατοκύριακα), σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα.

Οι δοκιμασίες πιστοποίησης Β’ επιπέδου θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στη προηγούμενη 1η περίοδο πιστοποίησης, δηλαδή on line εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο (τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη). Στην «Πύλη Ενημέρωσης» της Πράξης (εδώ) διατίθενται δείγματα θεμάτων, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης Β’ επιπέδου έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα προγράμματα επιμόρφωσης της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση συμμετοχής τους στην πιστοποίηση, αποτελεί η συμμετοχή τους στις δράσεις «εφαρμογής στην τάξη» και η παρουσία τους στο 90% τουλάχιστον των επιμορφωτικών συνεδριών και υποστηρικτικών συναντήσεων.

Όσοι από τους επιμορφούμενους της 2ης περιόδου επιμόρφωσης (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) έχουν ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα (e-mail) σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής συμπληρωματικών «παρεμβάσεων» με αξιοποίηση ΤΠΕ προκειμένου να θεωρηθεί επαρκής η συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αναφορικά με το σκέλος της «εφαρμογής στην τάξη», θα έχουν δικαίωμα αίτησης συμμετοχής στις δοκιμασίες πιστοποίησης, μόλις ολοκληρώσουν τις υπολειπόμενες «παρεμβάσεις» και καταχωρίσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο Πληροφοριακό σύστημα (MIS) του έργου, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν ήδη δοθεί.

Νεώτερα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή τους, θα δημοσιεύονται στην παρούσα «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://b-epipedo2.cti.gr
,
την οποία οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επισκέπτονται συχνά για την έγκαιρη ενημέρωσή τους και για να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στην υπηρεσία Help Desk, εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

του Γιάννη Μπαλάγκα , ειδικού συνεργάτη της Δ.Ο.Ε.

Οι πίνακες σε αρχείο pdf

Οι πίνακες σε αρχείο xls


ΠΗΓΗ:Δ.Ο.Ε


Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Για την αναδρομική καταβολή του επιδόματος Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων

Μπορεί στα νηπιαγωγεία, συνάδελφοι νηπιαγωγοί, να ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένων από 1η Σεπτεμβρίου 2011 που ξεκίνησε το σχολικό έτος αλλά το επίδομα που δικαιούνται θα μπει στο μισθό τους από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης τοποθέτησης που στο δικό μας ΠΥΣΠΕ έγινε στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν σύμφωνα με πρόχειρο υπολογισμό περισσότερα από ενενήντα ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια απορρίπτει την αναδρομική ισχύ της απόφασης και δεν πληρώνει. Μαθαίνω ότι κάτι ανάλογο γίνεται και σε άλλα ΠΥΣΠΕ της χώρας και θα πρέπει η Δ.Ο.Ε να αναδείξει το ζήτημα διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αναδρομικά από την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012 ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, από την ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κόλαση

Το κείµενο που ακολουθεί αποτελεί µια απάντηση που δόθηκε σε ενδιάµεσες εξετάσεις/ προόδους στη χηµεία στο Πανεπιστήµιο Κρήτης.

Η ερώτηση είχε ως εξής και ßαθµολογούταν µε έξτρα ßαθµούς:
... Η Κόλαση είναι εξώθερµη ή εσώθερµη;
(στη χηµεία ή εξώθερµη δίνει θερµότητα ενώ η άλλη απορροφά).

Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις παρέχοντας αποδείξεις ßασισµένες στο Νόµο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν µεγαλώνει ο όγκος και θερµαίνεται όταν συµπιέζεται) ή κάτι παρόµοιο.

Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής:...

Πρώτον πρέπει να γνωρίζουµε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται προς το χρόνο. Εποµένως χρειάζεται να ξέρουµε το ρυθµό µε τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση και το ρυθµό µε τον οποίο διαφεύγουν.
Νοµίζω ότι µπορούµε ασφαλώς να υποθέσουµε ότι όταν µια ψυχή πάει στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Εποµένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα για το πόσες ψυχές µπαίνουν, ας δούµε πόσες διαφορετικές θρησκείες υπάρχουν σήµερα στον κόσµο. Οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ότι αν δεν είσαι οπαδός τους, τότε θα πας στη κόλαση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες από µία τέτοια θρησκεία και εφόσον οι άνθρωποι ανήκουν σε περισσότερη από µία θρησκεία, τότε µπορούµε να εξαγάγουµε το συµπέρασµα ότι όλες οι ψυχές πάνε στην κόλαση. Και όπως έχουν οι ρυθµοί γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει να αναµένουµε ότι ο αριθµός των ψυχών στην κόλαση θα αυξηθεί εκθετικά.
Τώρα, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουµε το ρυθµό αλλαγής του όγκου της κολάσεως, είναι γιατί ο Νόµος του Μπόυλ δηλώνει ότι για να παραµείνει σταθερή η θερµοκρασία και η πίεση στην κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται αναλόγως µε τις ψυχές που προστίθενται. Αυτό µας δίνει 2 περιπτώσεις:
1. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται µε πιο αργό ρυθµό από αυτόν µε τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερµοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται µέχρι να σκάσει η Κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.
2. Εάν η Κόλαση διαστέλλεται µε ρυθµό πιο γρήγορο από τη αύξηση των ψυχών, τότε η θερµοκρασία και ή πίεση θα πέφτουν µέχρι να παγώσουν τα καζάνια της.
Ποιά από τις 2 περιπτώσεις ισχύει??

Αν αποδεχθούµε το αξίωµα το οποίο µου είπε η Τερέζα όταν ήµουν πρωτοετής, ότι ."Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιµηθούµε µαζί". και αν συνθεωρήσουµε και το γεγονός ότι χθες το ßράδυ όντως κοιµήθηκα µαζί της, τότε . ισχύει η δεύτερη υπόθεση και εποµένως είµαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερµη και ότι ήδη έχει παγώσει.
Απόρροια αυτής της θεωρίας είναι ότι η κόλαση, αφού έχει παγώσει, άρα δεν δέχεται άλλες ψυχές και εποµένως έχει εκλείψει.... αφήνοντας µόνο τον Παράδεισο. Αυτό µε τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Όντος, το οποίο εξηγεί γιατί χθες το ßράδυ η Τερέζα φώναζε συνεχώς: "Θεέ µου, Θεέ µου".
Αυτός ο φοιτητής πήρε το µοναδικό 'Α'.

ΠΗΓΗ: :Aννα
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ. Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία

Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα....

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!

Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.



Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ενας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.

«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπροσθέτως περικοπή 20%, ενώ συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Ετσι το ετήσιο καθαρό εισόδημα θα κυμαίνεται μεταξύ 8.500-17.500 ευρώ. Ο μηνιαίος καθαρός μισθός από 577-680 ευρώ (1ος χρόνος), μέχρι 1.371 ευρώ στα 35 χρόνια.

Οπως τονίζει ο Θ. Κοτσιφάκης, ο μισθός των ελλήνων εκπαιδευτικών, που ήταν ήδη στο 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών της ευρωζώνης έμεινε μισός τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειώσεις όμως υπέστησαν και οι συνταξιούχοι. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 60 ή 65 στα 70, καθώς και τα έτη υπηρεσίας από 35 σε 40, ενώ καταργήθηκε η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που προέβλεπε χορήγηση μειωμένης σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 χρόνια του εκπαιδευτικού.

Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας και η τρόικα επιβάλλει πολιτική λιτότητα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οταν ο βασικός μισθός είναι 485 ευρώ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 1.236 ευρώ τον πρώτο χρόνο και φθάνουν στα 3.076 (μεικτά) στα 29 χρόνια. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 148.955 εκπαιδευτικοί και στην τριτοβάθμια 25.092.

Και εκεί όμως οι εκπαιδευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το 2011 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ το 2012. Τα σχολεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 3.500, ενώ εξίσου θλιβερή είναι -και εκεί-, η οικονομική εικόνα των εκπαιδευτικών λειτουργών, αφού: Μειώθηκε ο 14ος μισθός κατά 50% και ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 4.528 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας κατά 38,5%.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις οργανώσεις-μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες συναδέλφους τους στέλνοντας επιστολές και διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη συνδιάσκεψη για να δώσουν απάντηση στα όσα συμβαίνουν εναντίον της Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: ZHTOYN AIMA... 150.000 φεύγουν το 2012 από το δημόσιο

Σάρωση του ελληνικού Δημοσίου, με "κούρεμα" φορέων, οργανισμών, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και όλων των δομών του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο "τσουνάμι" εφεδρείας, που θα συμπαρασύρει το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων, ανακοινώνεται εντός των επόμενων ημερών....
Σάρωση του ελληνικού Δημοσίου, με "κούρεμα" φορέων, οργανισμών, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και όλων των δομών του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο "τσουνάμι" εφεδρείας, που θα συμπαρασύρει το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων, ανακοινώνεται εντός των επόμενων ημερών.

Από ένα σύνολο 300.000 εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα. Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων.

Μετά το "haircut" του χρέους, η κυβέρνηση αποφασίζει πρωτόγνωρες και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις επιταγές της εξειδικευμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Σε δραματικούς τόνους, το τελικό κείμενο της έκθεσης επισημαίνει την άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από όλες τις πλευρές, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.

"Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής" ρητά αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το ολικό "μπλοκάρισμα" των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου (doing business). Η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.
150.000 φεύγουν το 2012 από το δημόσιο

Το ελληνικό κράτος σε αριθμούς:

* 15 υπουργεία
* 75 γενικές και ειδικές γραμματείες
* 4.000 τμήματα (το 50% αυτών έχουν από 0-3 υπαλλήλους)
* 20.000 αρμοδιότητες
* 23.000 νομικά πρόσωπα
* 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό

1 Μαχαίρι 60% στις δομές

Περικόπτονται οι δομές του κράτους έως και 60%. Το μέχρι πρότινος 30% (όριο περιορισμού του Δημοσίου) γίνεται σήμερα σημείο εκκίνησης. Καταργούνται, συγχωνεύονται και σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες υπηρεσίες, διευθύνσεις, τμήματα και οργανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή αίρονται οι επικαλύψεις και ομογενοποιούνται όλες οι επιτελικές λειτουργίες.

Οσοι "μείνουν όρθιοι" (φορείς, οργανισμοί κ.ά.) θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και περιστολής των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του πολυδαίδαλου κράτους κατά 25% εντός του 2012. Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%.

2 Εξοδος για τους μισούς

Ολόκληρο το οικοδόμημα των υποστηρικτικών διαδικασιών του κράτους (πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα -τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων), καταργείται και περνάει στα χέρια ιδιωτών. Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται σε αυτόν τον μηχανισμό υποστήριξης, μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση. Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι Προμηθειών, Καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.

Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου, καταργούνται όλες οι κενές θέσεις, όπου υπάρχουν, κι ανοίγει το σύστημα κινητικότητας που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον πόστο συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο υπουργείο.

3 Οι όροι για τα λεφτά

Τη θέση της στον χάρτη του ελληνικού δημοσίου ευκρινώς θα πρέπει να αποδεικνύει η κάθε δημόσια υπηρεσία που ελπίζει σε κρατικό χρήμα. Λεφτά για πέταμα πια δεν υπάρχουν, κι όσοι δεν δίνουν ακριβή λογαριασμό για το πού κατανέμουν τις δαπάνες τους θα βάζουν λουκέτο.

Αμεσα συνδέονται οι δαπάνες με τους στόχους κι απλώνεται ένα αυστηρότατο δίκτυο ελέγχου. Κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει "κρατικό χρήμα", εάν δεν αποδεικνύει πού ακριβώς θα διοχετεύσει τον προϋπολογισμό του και πιο θα είναι το αποτέλεσμα της δαπάνης του. Καθίσταται δηλαδή υποχρεωτική η δημιουργία των "Προϋπολογισμών Προγράμματος" για κάθε Υπουργείο και Φορέα. Στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρχει δαπάνη που δεν θα γνωρίζει ο κεντρικός μηχανισμός πού πάει.

Οι Οργανισμοί και οι Φορείς του Δημοσίου που δεν θα δίνουν ανάλογο σχέδιο δράσης και υλοποίησης, σε πρώτη φάση θα χάνουν χρήματα και προσωπικό και σε δεύτερη θα κλείνουν οριστικά. Η στοχοθεσία καθίσταται κεντρική επιλογή, καθώς είναι φανερό ότι όποιος δεν πιάνει τους στόχους, θα δέχεται τις επιπτώσεις. Η Εκθεση του ΟΟΣΑ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων Φορέων, που υπάρχουν διάχυτοι στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν καν λόγο ύπαρξης.

Ο μηχανισμός ελέγχου δαπανών και στόχων συναρτάται άμεσα με το σύστημα μέτρησης αποδοτικότητας. Εισάγεται η αξιολόγηση σε όλο το εύρος του Δημοσίου.

4 Κούρεμα σε αρμοδιότητες

Περιστέλλονται οι αρμοδιότητες του κράτους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%. Το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνει περισσότερες από 23.000 αρμοδιότητες! Αυτή η πολυδιάσπαση και η συσχέτιση αρμοδιοτήτων και δομών περιγράφεται στην έκθεση ως "μια άνευ προηγουμένου κατάσταση".

Θεωρούνται, δε, υπεύθυνες για την αποστροφή των επενδυτών από τη χώρα μας, ενώ τις ταυτίζουν και με την τραγική εξέλιξη του δημοσιονομικού μας προβλήματος.

Η περιστολή τους συνδέεται απόλυτα με την κατάργηση των δομών, τις απολύσεις προσωπικού και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο ότι δεν συνιστά καινοτομία και πρωτοβουλία, φεύγει οριστικά από το Δημόσιο και στη θέση του έρχεται το ενιαίο για όλο το κράτος ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

Τι είδαν οι εμπειρογνώμονες

Πληθωρική κυβέρνηση, άπειρα νομικά πρόσωπα, δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, πολυνομία, πανσπερμία δομών, παντελής έλλειψη συντονισμού του κράτους και μια απίστευτη γραφειοκρατία να είναι ο "υπ' αριθμόν 1" ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε επένδυση είναι τα κύρια συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η αυτοψία των μελετητών στον λαβύρινθο της διοίκησης της Ελλάδας.

"Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο το χρέος της χώρας κι απειλούν με διάλυση το κράτος". Αυτό υποστηρίζει σύσσωμη η ομάδα του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα υπουργεία.

Ο ΟΟΣΑ, ως γνωστόν, είναι μεγάλος γνώστης του ελληνικού κράτους κι από τους εγκυρότερους μελετητές του. Για την τελική έκθεση εργάστηκε μεγάλος αριθμός ξένων τεχνοκρατών, αλλά και ένα επιτελείο 198 Ελλήνων επιστημόνων από 15 επιτροπές, αντίστοιχου αριθμού υπουργείων.

Εκεί διαπιστώθηκε από όλους ότι οι πληθωρικές δομές του κεντρικού κράτους εξυπηρετούν πάνω από 23.000 αρμοδιότητες, λεπτομερώς περιγεγραμμένες, που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου, και έναν νομοθετικό πληθωρισμό που μπλοκάρει τα πάντα. Η γραφειοκρατία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 15 δισ. μόνο με μια απλούστευση των διαδικασιών στο 20%. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει τις τρομακτικές συνέπειες από τη μη ξεκαθάριση των αρμοδιοτήτων.

Η αδυναμία αποτελεσματικών διοικητικών μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει στο σημείο τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του ελληνικού διοικητικού κράτους να αντανακλώνται στη λειτουργία των κυβερνήσεων και να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας στο σύνολό της. Πρώτα στις λίστες των προβλημάτων έρχονται: η υπερνομοθέτηση και η διασπορά της, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και των δομών εφαρμογής τους, καθώς και η άτυπη κοινωνική αντίδραση στην κρατική ρύθμιση.

Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ
Το σύγχρονο κράτος είναι συνώνυμο της συσσώρευσης των νομικών ρυθμίσεων. Η αύξηση αυτή παρουσιάζεται έντονη στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Μία από τις κυριότερες αιτίες είναι η επέκταση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία που το εξαναγκάζει σε συνεχείς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν συνήθως διορθωτικό χαρακτήρα των αδυναμιών της.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Εφοδος ιδιωτών στο Δημόσιο

Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρείται ότι θα είναι ο κινητήριος μοχλός για να δουλέψει στο άμεσο μέλλον η μηχανή του Δημοσίου. Το πρώτο πείραμα θα γίνει με την εκχώρηση των υποστηρικτικών πυλώνων των υπουργείων και των οργανισμών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αντί λοιπόν τα γρανάζια να τα κινούν χιλιάδες υπάλληλοι που τελικά καθιστούν το σύστημα δυσκίνητο, στη θέση τους θα υπάρχει ένας κεντρικός "σέρβερ" που θα τον ελέγχει ιδιώτης κι από αυτόν θα φεύγουν και θα έρχονται τα πάντα (ενιαίο πρωτόκολλο και ίδια έγγραφα αποφάσεων για όλους).

Είναι χαρακτηριστικό ως προς το παράλογο που διαδραματίζεται στο ελληνικό Δημόσιο το γεγονός ότι ένα χαρτί για να κινηθεί μόνο εσωτερικά σε ένα υπουργείο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 μέρες! Επίσης υπάρχουν υπάλληλοι που η δουλειά τους είναι να βλέπουν εάν έχουν χτυπηθεί οι κάρτες των συναδέλφων τους!... και τίποτε άλλο.

Η απουσία τυποποίησης και προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορεί κανείς να βγει από τον λαβύρινθο του Δημοσίου σε θέματα π.χ. κοινωνικής ασφάλισης, πολεοδομιών και διαχείρισης κρίσεων. Η Ελλάδα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχει κάνει μηδενική πρόοδο. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα του κράτους.

Η οικονομική κρίση, όμως, τώρα παρέχει την ευκαιρία αναδιοργάνωσης των κρατικών δομών, με έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη σύνδεση των αποτελεσμάτων των δράσεων των υπουργείων με τους προϋπολογισμούς, την αξιοποίηση των εργαζομένων ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους σε ένα περιβάλλον ηλεκτρονικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Δημοσίου πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του χρόνου, ενώ η υλοποίησή του θα εξαντληθεί εντός του 2012:

1 Ψήφιση του σχεδίου νόμου για την "καλή νομοθέτηση", που θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες των επενδύσεων στη χώρα και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

2 Πρόγραμμα απλουστεύσεων-καταργήσεων διαδικασιών και περιστολή της γραφειοκρατίας κατά 25%.

3 Αναδιάταξη του υποστηρικτικού μηχανισμού των δημόσιων υπηρεσιών και είσοδος ιδιωτών στο έργο αυτό.

4 Αμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.

ΕΘΝΟΣ- ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ. Η εγκύκλιος για τις αποδοχές των δημ. υπαλλήλων

Εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει τον τρόπο ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης. Ποια προϋπηρεσία αναγνωρίζεται...

Στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων για την κατάταξη των υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο θα προχωρήσουν άμεσα οι διευθύνσεις διοικητικού-προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να προσδιοριστούν οι βασικοί μισθοί σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εγκύκλιο που έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία ερμηνεύει τις διατάξεις που αφορούν το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο, προβλέπεται ότι η κατάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έχει αναγνωριστεί μέχρι τις 31-10-2011.

Μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και 7 έτη προϋπηρεσίας σε κράτος-μέλος της Ε.Ε ή στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα υπολογίζονται στον συνολικό χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας το μισό του πέραν της δεκαετίας χρόνου που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας, όπως επίσης και ο χρόνος κατά τον οποίο ο υπάλληλος έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας λόγω πειθαρχικών ποινών που του έχουν επιβληθεί.

Οι υπάλληλοι που κατά την 1.11.2011 ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσίας, κατατάσσονται στον Βαθμό Α΄.



Για τους υπαλλήλους που κατέχουν συναφές διδακτορικό καθώς και για τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αφαιρούνται από τον απαιτούμενο χρόνο για την τελική κατάταξη έξι έτη. Για τους κατόχους συναφούς μεταπτυχιακού, αφαιρούνται δύο έτη. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών τους προσόντων κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν αλλά σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο με την προσθήκη 3 πλασματικών χρόνων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Βαθμοί και μισθολογικά κλιμάκια

Η κατάταξη στο νέο βαθμολόγιο δεν θα επιφέρει άμεσα αλλαγές σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως του βαθμού που θα καταταγούν.

Οι νέοι μισθοί αποδίδονται με βάση την κατάταξη στον βαθμό και στο αντίστοιχο μισθολογικό κλιμάκιο.

Για τον επακριβή προσδιορισμό των νέων μισθών θα εκδώσει ειδική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Για την κατάταξη υπαλλήλου ΤΕ με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 28 χρόνια που τα 3 διανύθηκαν ως ΤΕ και τα 25 με το προσόν της κατηγορίας ΔΕ, θα υπολογισθούν τελικά: 3 + 10 + 15/2 (το μισό πέραν της δεκαετίας) = 20,5 έτη.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα έπρεπε να καταταγεί στον βαθμό Γ' της κατηγορίας ΤΕ.

Κατηγορία ΔΕ
Στην περίπτωση που παρέμενε στην κατηγορία ΔΕ με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 28 έτη, θα κατατασσόταν στον βαθμό Β'.

Σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να καταταγεί σε βαθμό χαμηλότερο από αυτόν που θα κατατασσόταν εάν παρέμενε στη χαμηλότερη κατηγορία, οπότε θα καταταγεί τελικά στον βαθμό Β' της κατηγορίας ΤΕ.

Αντίστοιχα για απόφοιτο της ΕΣΔΔΑ με προϋπηρεσία 10 χρόνων θα προσμετρηθεί στο συνολικό του χρόνο υπηρεσίας χρονικό διάστημα 6 ετών, λόγω της ιδιότητάς του αυτής.

Θα καταταγεί τελικά με συνολικό χρόνο υπηρεσίας 16 ετών στον βαθμό Γ' με ένα έτος πλεονάζοντα χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Άννα Διαμαντοπούλου: Το Έθνος ευγνωμονεί τους Εκπαιδευτικούς

Ωραία ήταν η Άννα στη δήλωσή της για την επέτειο του ΟΧΙ αμέσως μετά την παρέλαση στο Σύνταγμα. Σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους που με διάφορες πομπώδεις π@π@ρολογίες έκαναν λόγο για ταπείνωση θεσμών, προσβολή του ΠτΔ και αμαύρωση εκδηλώσεων τιμής, η Υπουργός Παιδείας στάθηκε ψύχραιμα και στη δήλωσή της ανέφερε:

«…Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί »


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η 28η Οκτωβρίου στην Αγία Παρασκευή

Η πόλη που ζω γιόρτασε την επέτειο του ΟΧΙ χωρίς ιδιαίτερα happening όπως αυτό εδώ που οργάνωσαν οι συμπατριώτες μου Αρκάδες στη Τρίπολη.

Προς ανόρθωσιν του πεσμένου εθνικού φρονήματος, αλλά μπας και πουλήσει το blog κανά διαδικτυακό φύλλο παραπάνω, ανέβασα ένα οκτάλεπτο βιντεάκι με αμοντάριστα και εντελώς ερασιτεχνικά πλάνα...



Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Πέντε μουσικές για το 40 και την Αντίσταση

Για το ένδοξο παρελθόν και την αυριανή μέρα διάλεξα πέντε τραγούδια

Έφεδρος ανθυπολοχαγός
Στίχοι: Πυθαγόρας
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Πρώτη εκτέλεση: Μαρινέλλα



Τι γύρευες στ' αλβανικό βουνό,
μονάκριβε νησιώτη;
Και λαβωμένο κλαίει το δειλινό
την ακριβή σου νιότη...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει....

Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Τα χρόνια σου καπνός τα παιδικά,
ανάσα η εφηβεία.
Στον τοίχο - ματωμένα ιδανικά -
μετάλλια και βραβεία...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.
Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Coat of Arms
Οι στίχοι στην οθόνη





Κορόιδο Μουσολίνι
Στίχοι: Γιώργος Οικονομίδης
Μουσική: Eldo Di Lazzaro
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Γούναρης



Με το χαμόγελο στα χείλη,
πάν' οι φαντάροι μας μπροστά
και γίνανε οι Ιταλοί ρεζίλι,
γιατ' η καρδιά τους δεν βαστά.

Κορόιδο Μουσολίνι,
κανείς σας δεν θα μείνει,
εσύ και η Ιταλία,
η πατρίδα σου η γελοία,
τρέμετε όλοι το χακί.

Δεν έχει διόλου μπέσα
κι όταν θα μπούμε μέσα,
ακόμη και στη Ρώμη γαλανόλευκη
θα υψώσουμε σημαία ελληνική.

Βρέχει και κάτω από την τέντα,
δεν κάνουν βήμα προς τα μπρος
και γράφουν τ' ανακοινωθέντα,
φταίει ο κακός καιρός.

Κορόιδο Μουσολίνι,
κανείς σας δεν θα μείνει,
εσύ και η Ιταλία,
η πατρίδα σου η γελοία,
τρέμετε όλοι το χακί.

Δεν έχει διόλου μπέσα
κι όταν θα μπούμε μέσα,
ακόμη και στη Ρώμη γαλανόλευκη
θα υψώσουμε σημαία ελληνική


Ο μικρός ήρωας

Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Πρώτη εκτέλεση: Λουκιανός Κηλαηδόνης



Από τη μια οι Ιταλοί κι οι Γερμανοί
για να σε βρουν αναστατώνουν την Αθήνα
κι από την άλλη του πατέρα μου η φωνή:
"Νομίζω πως τον κρύβεις στην κουζίνα".

Εσύ να παίζεις με τον θάνατο κρυφτό
κι αυτοί να σκίζουνε τα τεύχη τα κρυμμένα,
μη σε τρομάζει το διπλό κυνηγητό,
εσύ τους Γερμανούς κι αυτοί εμένα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.

"Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει
κι όσο θα υπάρχουνε στη γη κατακτητές,
θα τους συντρίβω και το αίμα τους θα στάζει".

Πίσω απ' τον τοίχο ο ασύρματος καλεί,
είναι απ' τη Μέση Ανατολή, απ' το αρχηγείο.
Θα σoυ αναθέσουν μια καινούργια αποστολή
μ' ευχές για καλή τύχη απ' το αρχηγείο.

Η Κατερίνα σ' αγαπούσε σιωπηλά,
αλλά κι εσύ το ίδιο αγνά την αγαπούσες.
Χωρίς το Σπίθα ίσως να 'ταν πιο καλά,
παρ' όλ' αυτά εσύ τον συγχωρούσες.

Όταν ακούω να μιλάνε γι' Αφρική,
για Βερολίνο, Βενετία και Παρίσι,
σκέφτομαι, λέω, πού να ξέραν μερικοί
πως σε όλα αυτά τα μέρη εγώ έχω ζήσει.

Πως όταν ήταν στην Ελλάδα κατοχή,
μέσα στις σφαίρες μες στο κρύο, μες την πείνα,
με τους Εγγλέζους να εξοπλίζουνε τη γη
μου έδειχνες μια ξένοιαστη Αθήνα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.

"Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει
κι όσο θα υπάρχουνε στη γη κατακτητές,
θα τους θερίζω και το αίμα τους θα στάζει".

Εσύ μπορούσες να οδηγήσεις φορτηγό,
μοτοσικλέτα, οτομοτρίς κι αεροπλάνο
κι όπου κι αν ήσουν πάντα δίπλα ήμουν κι εγώ,
μαζί σου ή να ζήσω ή να πεθάνω.

Ήσουνα πάντα εκδικητής και τιμωρός
γι αυτόν που γέμισε τον τόπο με στρατό του
και μ' ένα χτύπημά σου έπεφτε ο φρουρός
με μια στροφή γύρω απ' τον εαυτό του.

Μπορούσες πάλι να ημερεύεις τα σκυλιά
με κάποιο σφύριγμα που σου 'μαθε τσομπάνος
κι έτσι που πέταγες με κόλπο τη θηλιά
θα έπρεπε να είσαι Αμερικάνος.

Τι να σου πω, τι να σου πω, τι να σου πω
που να μην το 'χει πει κανένας για κανέναν,
εγώ μονάχα ένα πράγμα θα σου πω.
Μου φτάνει πως μεγάλωσα με σένα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Όπου κι αν είσαι, θα 'χεις γεράσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.

Ο ύμνος του ΕΛΑΣ
Στίχοι: Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη
Μουσική: Νίκος Τσάκωνας
Πρώτη εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης



Με το ντουφέκι μου στον ώμο
σε πόλεις κάμπους και χωριά
της λευτεριάς ανοίγω δρόμο
της στρώνω βάγια και περνά

Εμπρός Ε.Λ.Α.Σ. για την Ελλάδα
το δίκιο και τη λευτεριά
σ' ακροβουνό και σε κοιλάδα
πέτα πολέμα με καρδιά

ένα τραγούδι είν' η πνοή σου
καθώς στη ράχη ροβολάς
και αντιλαλούν απ' τη φωνή σου
καρδιές και κάμποι Ε.Λ.Α.Σ. Ε.Λ.Α.Σ.

Παντού η Πατρίδα μ' έχει στείλει
φρουρό μαζί κι εκδικητή
κι απ' την ορμή μου θ' ανατείλει
καινούργια λεύτερη ζωή

Με χίλια ονόματα μία χάρη
ακρίτας ειτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι
πάντα ειν' ο ίδιος ο λαός.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Είστε για μια ολιγόωρη διακοπή διδασκαλίας;

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γνωρίζει πολύ καλά, καλύτερα από μένα, το άρ. 23 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος:

«Απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ' αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας»

Αλλά επειδή έχουν συντεχνιακά αιτήματα οι μάγκες - δικαστές και εισαγγελείς-κηρύσσουν με το έτσι γουστάρω στάσεις εργασίας και για να μην χάνουν τα μεροκάματά τους, βαφτίζουν με σημερινή ανακοίνωση τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ως «ολιγόωρες διακοπές των συνεδριάσεων» και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ερώτημα: Αν κάνουμε και εμείς κάτι ανάλογο, ας το πούμε ολιγόωρη διακοπή διδασκαλίας 9:00 με 12:00, θα χαρακτηριστεί από τους δικαστικούς λειτουργούς «παράνομη ως καταχρηστική»;


Διαβάστε περισσότερα...

Νουθεσίες made by minedu.gov.gr

Τελειώνει ο Οκτώβριος, τα περισσότερα βιβλία λείπουν απ΄τα σχόλεια και αντί στο Υπουργείο Παιδείας να κάνουν χαρακίρια - εδώ ούτε μια παραίτηση για λόγους ευθιξίας δεν έχει υποβληθεί – θυμήθηκαν τον Μακρυγιάννη , μιλάνε για συντεχνιακά «εγώ» και τραβάνε το αυτί της ΟΛΜΕ επειδή θέλει τους εκπαιδευτικούς με μαύρα περιβραχιόνια στη μεθαυριανή παρέλαση

Η Παιδεία πενθεί και ο Κύριος μωραίνει ον βούλεται απολέσει

Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερες προσλήψεις, μηδενική προοπτική

Του Αιρετού ΚΥΣΠΕ, Βασίλη Παληγιάννη

Η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται από τους πίνακες Β΄ και Γ΄. Στον πίνακα Β΄ κατατάσσονται με αίτησή τους οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί με σειρά που εξαρτάται από την προϋπηρεσία τους που...

συγκέντρωσαν έως τις 30/06/2010 ως αναπληρωτές και τα μόρια που συγκέντρωσαν στους δύο (2) τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Στον πίνακα Γ΄ κατατάσσονται όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί με μηδενική προϋπηρεσία βάσει το χρόνο κτήσης του πτυχίου.
Με βάση τα παραπάνω για το σχολικό έτος 2010-2011, οι πίνακες διαμορφώθηκαν ως εξής:
ΠΕ 70- ΠΕ 60
Πίνακας Β΄ 2.265- 4.773
Πίνακας Γ΄ 3.351- 3.703
Σύνολο 5.616- 8.476

Από τον παραπάνω πίνακα πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα οι παρακάτω προσλήψεις:
ΠΕ 70- ΠΕ 60
Πίνακας Β΄ 2.134 -1.594
Πίνακας Γ΄ 331- 16
Σύνολο 2.465- 1.610

Δυστυχώς, 3.151 δάσκαλοι και 6.866 νηπιαγωγοί όπως και χιλιάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραμένουν χωρίς δουλειά.
Αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στη μη εγγραφή χιλιάδων προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, στην απώλεια οργανικών θέσεων μέσω των καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβιβασμών σχολείων, στη μη λειτουργία ολοήμερων προγραμμάτων σε εκατοντάδες δημοτικά σχολεία, στην κατάργηση της Μετεκπαίδευσης, στη μη χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών και σε μια σειρά άλλων μέτρων που πάρθηκαν και τα οποία συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν το δημόσιο σχολείο και οδήγησαν σε μηδενικούς διορισμούς και σε λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ελάχιστες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης όλων αυτών των συναδέλφων είναι μηδενική αφού συζητιέται η λήψη νέων μέτρων όπως η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Η ελληνική κοινωνία έχει επενδύσει πολλά στη νέα γενιά δασκάλων και νηπιαγωγών και προσμένει ότι θα αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων και σε εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, αγγλικών κτλ.)
Είναι υποχρέωση όλων μας να αναδείξουμε και να απαιτήσουμε την προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας στις προσλήψεις αναπληρωτών και στους μόνιμους διορισμούς.
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διορισμού των εκπαιδευτικών είναι αδήριτη ανάγκη.




Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Στους μπαξέδες του 16ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου



Ένας δάσκαλος του σχολείου μας –αυτός εδώ- πρότεινε να φτιάξουμε λαχανόκηπο, το συζητήσαμε, άρεσε σε όλους και σήμερα πήγαμε στο 16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου- έχω ξαναγράψει γι΄αυτό το σχολείο εδώ - για να πάρουμε ιδέες …

Για να μη λέω πολλά, τράβηξα με το κινητό οκτώ φωτογραφίες καιπροτείνω σε όλα τα σχολεία ενόψει κρίσης να ξεκινήσουν το φύτεμα...



















Διαβάστε περισσότερα...

Με μαύρο περιβραχιόνιο οι δευτεροβάθμιοι την 28η Οκτωβρίου

Με απόφασή του το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καλεί τα μέλη του να φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Η απόφαση εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ρούσσοι (Θρύλε ολέ) , Βένετοι και Πράσινοι ...

.... ξεκίνησαν τη Στάση του Νίκα εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς λόγια




Διαβάστε περισσότερα...

Μικρή μελέτη για το νέο Βαθμολόγιο- Μισθολόγιο

Χτες ασχολήθηκα λίγο με το Νέο Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο και με μορφή ερωτήσεων απαντήσεων, γράφω αυτά που κατάλαβα… Αν έχω λάθη διορθώστε με

1. Πόσοι είναι οι Βαθμοί και πώς τους ανεβαίνω;...

Για τους Εκπαιδευτικούς που θεωρούνται Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -γι΄ αυτούς αναφέρομαι και στις επόμενες ερωτοαπαντήσεις- οι βαθμοί είναι έξι (Α, Β, Γ΄,Δ΄, Ε΄,ΣΤ΄)
Διορίζεσαι με το Βαθμό ΣΤ΄ αλλά αν έχεις συναφές Διδακτορικό ή είσαι απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης διορίζεσαι με το βαθμό Δ΄ ενώ αν έχεις συναφές Μεταπτυχιακό διορίζεσαι με το βαθμό Ε΄.
Ξαναγυρίζω σε αυτούς που έχουν μόνο το βασικό πτυχίο και διορίζονται με το βαθμό ΣΤ΄ … Μένεις για δύο χρόνια δόκιμος στο βαθμό ΣΤ΄και αν κριθείς ικανός- το πώς γίνεται αυτό ούτε αυτοί που νομοθέτησαν δεν το ξέρουν - περνάς στον επόμενο βαθμό τον Ε΄. Αν όμως θεωρηθείς ακατάλληλος ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα σου δώσει περιθώρια 6-12 μηνών για να γίνεις «καλός» εκπαιδευτικός ή αλλιώς… πας σπίτι σου.

Αν όλα πάνε καλά και μονιμοποιηθείς , κάθεσαι τουλάχιστον τέσσερα (4) χρόνια στους βαθμούς Ε΄, Δ΄ και Γ , ενώ στο βαθμό Β΄ πρέπει να μείνεις τουλάχιστον έξι (6) χρόνια. πριν προαχθείς στο βαθμό Α΄ όπου παραμένεις μέχρι τη σύνταξη.


2. Και φτάνουν όλοι οι Εκπαιδευτικοί το βαθμό Α΄;

Σιγά μη φτάσουν, εδώ ούτε οι μισοί δε θα πάρουν τον Β΄

Ένα παράδειγμα… Ας υποθέσουμε ότι 100 εκπαιδευτικοί διορίζονται ως δόκιμοι στο βαθμό ΣΤ΄ . Μετά από δύο χρόνια, αν κριθούν ικανοί, μονιμοποιούνται και παίρνουν το βαθμό Ε΄
Από δω και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς της ποσόστωσης και έχουμε :
Μετά από τέσσερα χρόνια το 90% δηλαδή οι 90 από τους 100 εκπαιδευτικούς θα πάρουν το βαθμό Δ΄ ενώ οι 10 θα μείνουν στην ίδια τάξη του βαθμού Ε΄
Πάμε στους 90 του Δ΄ που παραμένουν το λιγότερο για 4 χρόνια εκεί και απ΄αυτούς το 80% περνάει στο Γ΄ . Δηλαδή 90 Χ80% = 72 Εκπαιδευτικοί γίνονται Γ.
Οι 72 Εκπαιδευτικοί που έγιναν Γ΄ μετά από 4 τουλάχιστον χρόνια κρίνονται και το 60% αυτών δηλαδή 72Χ60% = 43 εκπαιδευτικοί παίρνουν το βαθμό Β΄
Οι 43 Εκπαιδευτικοί με βαθμό Β΄ κάθονται τουλάχιστον 6 χρόνια εκεί και στη συνέχεια κρίνονται και μόνο το 20% δηλαδή 43Χ 20% = 8 εκπαιδευτικοί
Επομένως από τους 100 εκπαιδευτικούς μόλις οι 8 φτάνουν στο βαθμό Α΄ ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσπαθούν και να ξαναπροσπαθούν να ξεκολλήσουν από τους κατώτερους βαθμούς.

3. Αναγνωρίζεται η προυπηρεσία μου σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

Αν είναι στο δηµόσιο αναγνωρίζεται , µέχρι επτά (7) έτη κατ΄ ανώτατο όριο, ύστερα από κρίση του υπηρεσιακού συµβουλίου.
Ως προϋπηρεσία στο δηµόσιο τοµέα νοείται και κάθε άλλη υπηρεσία που, µε βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγµατική δηµόσια υπηρεσία για βαθµολογική εξέλιξη. (Ας ελπίσουμε ότι εδώ συμπεριλαμβάνεται και η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία…. Δεν το γνωρίζω το ζήτημα και αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει)
Αν η προϋπηρεσία είναι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αναγνωριστεί μέχρι επτά χρόνια μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Με το ίδιο διάταγµα θα ρυθμιστούν και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και για τους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του διατάγµατος,
Γενικά η αναγνώριση προϋπηρεσίας από το δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, καθώς και από θέσεις αιρετών ή µετακλητών δηµοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να ξεπερνά επτά (7) έτη.

3. Μισθολογικά τι γίνεται;

Ο εισαγωγικός μισθός στο βαθμό ΣΤ΄ είναι 1092 Ευρώ, καθαρά 784 Ευρώ και αν συνυπολογίσουμε τις κρατήσεις πρωτοδιόριστου ο μισθός κατεβαίνει κάτω από τα 700 Ευρώ
Ο μισθός του βαθμού Ε΄είναι επιπλέον 10% του ΣΤ΄ = 1092Χ 110%= 1201 Ευρώ , καθαρά 858 Ευρώ
Ο μισθός του Δ΄ είναι επιπλέον 15% του Ε΄= 1201Χ 115%= 1381 Ευρώ, καθαρά 980 Ευρώ
Ο μισθός του Γ΄είναι επιπλέον 15% του Δ΄=1381 Ευρώ Χ 115%= 1588 Ευρώ, καθαρά 1110 Ευρώ
Ο μισθός του Β΄ είναι επιπλέον 20% του Γ΄= 1588*120%= 1906 Ευρώ , καθαρά 1304 Ευρώ
Ο μισθός του Α΄ είναι επιπλέον 10% του Β’ = 1906 *110%= 2097 Ευρώ, καθαρά γύρω στα 1450 Ευρώ
Δεν υπάρχει!!!! Αν είσαι ο τέλειος δάσκαλος και ανήκεις στην Ελίτ του 8% των εκπαιδευτικών που θα φτάσουν στον Α΄ μετά από 25, 30 ή και 35 χρόνια θα πάρεις το εξωφρενικό ποσό των 1450 Ευρώ…. Αν όμως δεν είσαι ξεχωριστός και ανήκεις στο υπόλοιπο 92% των εκπαιδευτικών που δεν θα φτάσουν ποτέ στο βαθμό Α΄ αλλά θα παραμείνουν λόγω ποσόστωσης σε μικρότερους βαθμούς …. βράστα!

4. Πόσα είναι τα Μισθολογικά Κλιμάκια (Μ. Κ ) και κάθε πότε τα παίρνω;

Τα Μ.Κ. χορηγούνται ανά διετία, µε εξαίρεση τα Μ.Κ. των Βαθµών Β΄ και Α΄, τα οποία χορηγούνται ανά τριετία.
Ο βαθμός ΣΤ΄ δεν έχει Μ.Κ , ο Βαθµός Ε ΄ έχει δύο (2) Μ.Κ, ο Βαθµός Δ΄ τρία (3) Μ.Κ και ο βαθμός Γ΄ τέσσερα (4) Μ.Κ . Για τους βαθμούς Β΄ και Α΄ έψαξα στο νόμο αλλά δε βρήκα πουθενά αν έχει Μ.Κ και πόσα.

Η διαφορά σε χρήμα ανάμεσα σε δύο Μ.Κ είναι 2% και ο Νόμος λέει ότι η μισθολογική μας εξέλιξη γίνεται αυτοδίκαια μόνο στην περίπτωση που έχουμε πετύχει τουλάχιστον το (50%) της προβλεπόμενης στοχοθεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση μένουμε μισθολογικά στάσιμη μέχρι να το πετύχουμε

5. Τι είναι το κίνητρο απόδοσης; Και κάθε πότε το παίρνω;

Δίνεται, αν δοθεί, μια φορά το χρόνο
Όποιος υπάλληλος μετά από ετήσια αξιολόγηση έχει πετύχει από 80%-90% των στόχων παίρνει μισό μηνιάτικο ενώ όποιος έχει πετύχει περισσότερο του 90% των στόχων παίρνει ένα μηνιάτικο. Το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση δεν το λέει...

6. Με το οικογενειακό επίδομα τι γίνεται;

Αν είσαι παντρεμένος,χωρίς παιδιά, σιγά μη σου δώσουν επίδομα.Για να το πάρεις πρέπει να έχεις παιδιά μικρότερα των 18 ή μέχρι 24 εφόσον σπουδάζουν.
Για ένα παιδί παίρνεις 50 Ευρώ, για δύο παιδιά παίρνεις συνολικά 70
ευρώ ( το δεύτερο παιδί φαίνεται κοστίζει λιγότερο γι΄αυτό σου δίνουν επιπλέον μόνο 20 Ευρώ) με τρία παιδιά παίρνεις συνολικά 120 Ευρώ, με τέσσερα 170 ευρώ και από εκεί και πάνω 70 Ευρώ το κεφάλι.

7. Ποιοι και πόσα παίρνουν ως Επίδοµα Θέσης Ευθύνης

α) Περιφερειακοί Διευθυντές εννιακόσια (900) ευρώ,
β) Προϊστάµενοι Επιστηµονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τετρακόσια πενήντα ευρώ (450€),
γ) Σχολικοί Σύµβουλοι προσχολικής αγωγής, δηµοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, Προϊστάµενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθ-
µιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, τετρακόσια ευρώ (400€),
δ) Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελµατικών Λυκείων, ΚΕ.Δ.Δ.Υ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., τριακόσια πενήντα ευρώ(350€),
ε) Διευθυντές Γυµνασίων, Επαγγελµατικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δηµοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, διακόσια πενήντα ευρώ (€250). Εφόσον τα σχολεία διαθέτουν τουλάχιστον εννέα (9) τµήµατα τριακόσια ευρώ (€300),
στ) Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Υπεύθυνοι Τοµέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, και Προϊστάµενοι Τµηµάτων Εκπαιδευτικών Θεµάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, εκατόν πενήντα ευρώ (€150).
ζ) Προϊστάµενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δηµοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων εκατό ευρώ (€100).»


8.Σε ποιο βαθμό και σε ποιο κλιμάκιο θα καταταγώ με την εφαρμογή του νέου Βαθμολογίου – Μισθολογίου;

- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι τρία (3) έτη, στο Βαθµό ΣΤ΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι εννέα (9) έτη, στο Βαθµό Ε΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι δεκαπέντε (15), στο Βαθµό Δ΄,
-Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι είκοσι ένα (21) έτη στο Βαθµό Γ΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας περισσότερο από είκοσιένα (21) έτη
στο Βαθµό Β΄.

Αν έχεις συναφές διδακτορικό ή είσαι απόφοιτος της Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
αφαιρούνται από τον απαιτούµενο χρόνο για την τελική κατάταξη, έξι (6) έτη. ενώ αν είσαι κάτοχος συναφούς με τη δουλειά σου μεταπτυχιακού αφαιρούνται δύο (2) έτη.

Ο μαθηματικός Χουλιάρας έφτιαξε αυτό εδώ το xlάκι όπου μπορείς να δεις το βαθμό, το Μ.Κ και τα λεφτά που θα παίρνεις και τα οποία όπως ήδη έχεις καταλάβει δε θα σου φτάνουν ούτε για πασατέμπο…
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Έτσι θα φύγουν...

Άκου δασκαλάκο…Άκου γιατρουδάκο…Άκου έντιμε εφοριακέ…
Ναι σε εσένα το λέω που διαμαρτύρεσαι στο διάλειμμα με τους συναδέλφους σου για το κόψιμο των δώρων, για τη μείωση του μισθού σου κατά 300 ευρώ και για την ‘επιτυχία’ σου να παίρνει ο πρωτοδιόριστος 660 ευρώ μισθό!
Άκου λοιπόν δασκαλάκο καλά τι θα σου πω: σταμάτα να μυξοκλαίς και κάνε το μόνο πράγμα που θα τους πονέσει, το μόνο πράγμα στον κόσμο που κάνει τις χούντες να γυρίσουν να σε δούν και να σε ακούσουν:...

...ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΚΑΝΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ. …
Μη μυξοκλαίς για τα χρήματα που θα χάσεις! Αυτοί σου έχουν κλέψει ΤΕΣΣΕΡΙΣ μισθούς μέχρι τώρα και συνεχίζουν επειδή δεν αντιδράς!
Σκέψου μόνο ότι με αυτό που θα κάνεις, ίσως ξυπνήσεις και τους άλλους: τα γιατρουδάκια του ΕΣΥ…
Άκου λοιπόν κι εσύ γιατρουδάκο που κάνεις όλη τη λάντζα στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι πανεπιστημιακοί και οι διευθυντές μεγαλογιατροί θησαυρίζουν με τη γνωστή συνταγή των…υλικών: ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.
Βαρέθηκα να σε ακούω να μυξοκλαίς επειδή σου έκοψαν τις εφημερίες, επειδή σου έκοψαν τα επιδόματα…
Δώστους επιτέλους το μήνυμα που καταλαβαίνουν: ΑΠΕΡΓΙΑ!
Έκλεισε ο ιδιώτης γιατρός για μια δυο μέρες το ιατρείο του και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός τροικανού!
Έκλεισαν οι έμποροι τα μαγαζιά τους σε όλη την Ελλάδα και δεν ίδρωσε το αυτί της κατοχικής χούντας του ΔΝΤ…
Βγήκαν οι εργάτες στους δρόμους και το σύστημα έβαλε το γνωστό μηχανισμό για να τους διαλύσει….
Ούτε το ΠΑΜΕ καταλαβαίνουν, ούτε το έλα, ούτε το φύγε…
ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ από τέτοια ημίμετρα.
Και αφήνω στο τέλος εσένα ΕΝΤΙΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΕ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: εσένα που είσαι η πλειοψηφία των έντιμων και όχι τα άλλα τα λαμογια που έχουν τα εκατομμύρια στις τράπεζες, τα δέκα διαμερίσματα και τα πέντε εξοχικά….
Σε εσένα που είσαι ο στυλοβάτης του ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΥ τους μηχανισμού:
ΚΑΝΕ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.
Μόνο αυτό καταλαβαίνουν! Μόνο τότε θα ακούσουν το λαό.
Μόνο τότε τα λαμόγια της τηλεόρασης και της πολιτικής θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά: ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ.
Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις καφενείου…

ΠΗΓΗ:http://taxalia.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο για....


...μία νέα ηγεσία, με την αληθινή έννοια του όρου. Μία κυβέρνηση, που είτε μονοκομματική – είτε συναπαρτιζόμενη από πολιτικούς περισσότερων κομμάτων, τεχνοκράτες και υπερκομματικές προσωπικότητες, θα είναι έτοιμη να θυσιάσει και να θυσιαστεί. Μία κυβέρνηση που θα πει όλη την αλήθεια και δεν θα χαϊδέψει αυτιά. Που θα συγκρουστεί με πρόσωπα, καταστάσεις και συμφέροντα, χωρίς να λογαριάζει πολιτικά κόστη και δημοσκοπήσεις.

Εάν το υπάρχον πολιτικό σύστημα θέλει να έχει ένα ρόλο στο αύριο που ξημερώνει, τότε...

...καλά θα κάνει να ξεκινήσει την επόμενη μεταρρύθμιση από τον εαυτό του.
Αποδεικνύοντας εμπράκτως, ότι όπως κρίνονται και θυσιάζονται εργαζόμενοι, έτσι θα θυσιαστούν και πολιτικά πρόσωπα.

Όπως απολύονται χιλιάδες υπεράριθμοι στο Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, έτσι θα απολυθούν και αυτοί που αποδείχθηκαν ανίκανοι, μαζί με τους προστατευόμενούς τους.
Όπως κλονίζονται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν ψωμί στις οικογένειες των Ελλήνων, έτσι θα ξεβολευτούν και οι επαγγελματίες πολιτικοί, που δεν έχουν σηκώσει μανίκια για να δουλέψουν ποτέ στην ζωή τους.

Το πολιτικό σύστημα καλείται να αντιληφθεί άμεσα, πόσο κρίσιμες είναι οι ώρες, πόσο έχει ελαχιστοποιηθεί η υπομονή και η ψυχραιμία της κοινωνίας και πόσο εύκολα μπορεί να κυλήσουμε σε σκοτεινά μονοπάτια.
Το πολιτικό σύστημα είναι ώρα να αντιληφθεί, ότι καθήκον στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις δεν έχει μόνο η κοινωνία, ο εργαζόμενος, ο χθεσινός εργαζόμενος και σημερινός άνεργος, ο συνταξιούχος, ο νέος άνθρωπος.
Το πολιτικό σύστημα, ή θα υποστεί την δική του επώδυνη μεταρρύθμιση και θα αυτο-εξυγιανθεί, ή θα ξεπεραστεί οριστικά από την κοινωνία, στο σύνολό του.
Κούρεμα, ή χρεοκοπία; Σειρά σας, κύριοι.

Απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη Φουρλή στο Protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Υπολόγισε το μισθό σου με το νέο Βαθμολόγιο- Μισθολόγιο

Εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταινίες της ΝΙΚΗΣ: " Καληνύχτα και καλή τύχη"



Ο Τζόρτζ Κλούνι με το "καληνύχτα και καλή τύχη " αποδεικνύεται ως ένα απ τα πιο φιλελεύθερα μυαλά του Hollywood.

Μας πάει 50 χρόνια πίσω στα πρώτα χρόνια του ψυχρού πολέμου στην Αμερική και μας παρουσιάζει την μετωπική σύγκρουση μιας ομάδας δημοσιογράφων (με επικεφαλή τον Έντουαρντ Μόροου) με τον συντηρητικό γερουσιαστή Μακάρθι. Η σύγκρουση άνιση...

...αφού ο Μακάρθι αντιπροσωπεύει το ίδιο το σύστημα , έχει τις πλάτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αντι-κομουνιστικό αγώνα και μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να σπείρει την τρομοκρατία στο εσωτερικό της χώρας. Αφορμή της σύγκρουσης η αποπομπή ενός αξιωματικού σέρβικης καταγωγής απ την πολεμική αεροπορία, όπου σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο θεωρείται πιθανός κόκκινος κατάσκοπος. Ο Μόροου με την παρέα του ορθώνουν ανάστημα εν μέσω δημοσιογραφικής έρευνας και του τηλεοπτικού πομπού CBS και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας και τον Μακάρθι. Τους καλούν να δώσουν εξηγήσεις και ασκούν έντονη κριτική στις ανήθικες μεθόδους που εφαρμόζονται σ αυτόν το ανηλεή υπόγειο ¨πόλεμο¨. Τραβώντας το θέμα για καιρό η μάχη γίνεται όλο και πιο δύσκολη αφού η ασυμβίβαστη στάση αρχισυντάκτη (Τζόρτζ Κλούνι ) και Μόροου (Ντέιβιντ Στράθερν) ανοίγουν νέες παρτίδες.

Όλη η ταινία διαδραματίζεται μέσα στα δημοσιογραφικά ¨ κάτεργα ¨ οι μικροί χώροι, ο κόσμος να πηγαινοέρχεται (ασφυκτικά πλαίσια), η έμφαση στο στήσιμο της τηλεοπτικής εκπομπής, η στιβαρή παρουσία του Ντέιβιντ Στράθερν (αξεπέραστο το στυλ του) και η ασπρόμαυρη φωτογραφία καθηλώνουν. Ο Κλούνι διαχειρίζεται την πραγματική αυτή ιστορία με πολιτική άποψη χωρίς όμως να στέκεται στο πολιτικό σχόλιο (το οποίο είναι αυτονόητο) αλλά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων κα δη του Έντουαρντ Μόροου. Το γεγονός ότι δεν ηρωποιεί τον Μόροου είναι στα συν, ο Μόροου πράττει με βάση την συνείδηση του, τις ιδέες του δεν κουνιέται βήμα απ αυτές κι όλα αυτά όχι μόνος του αλλά μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της εκπομπής, αυτό δεν είναι πράξη ηρωισμού αλλά στάση υπευθυνότητας και ακλόνητης υπακοής στις δημοκρατικές αξίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Καθίζηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Νοεμβρίου

Από 7% έως και 60% θα δουν μειωμένες τις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω του νέου μισθολολογίου - βαθμολογίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα από την 1η Νοεμβρίου οπότε και...


....θα ξεκινήσει η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο βάσει της προϋπηρεσίας τους. Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων ακόμα και του επιδόματος γάμου που μετονομάζεται σε «οικογενειακή παροχή» και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί «καθίζηση» στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα. Στο πολυνομοσχέδιο τελικά περιλήφθηκαν δύο τροπολογίες που δίνουν «μικρές ανάσες» όσον αφορά την πρόνοια για τη σταδιακή μείωση των αποδοχών και τη διευκόλυνση στην καταβολή δόσεων από δάνεια σε τράπεζες. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο αφορούν:

§ Το ανώτατο όριο της μείωσης των αποδοχών μέχρι και την 1η Νοεμβρίου του 2012 θα είναι μέχρι 25% σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν το ποσό των απωλειών ξεπερνά το 25%, τότε κατανέμεται ισόποσα τα δύο επόμενα χρόνια (2012-2013)

§ Το υπουργείο Οικονομικών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα υπογράψουν άμεσα προγραμματική σύμβαση με την οποία θα καθορίζουν τους όρους «διευκόλυνσης» στην αποπληρωμή των δανείων από ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχουν συνάψει δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία καθώς και όσοι τεθούν σε εφεδρεία.

Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του πολυνομοσχεδίου εφαρμόζεται στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους καθώς και σε όσους έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, τα ΝΠΔΔ, τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους υπάλληλους της γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων και της Βουλής, τους διοικητικούς υπάλληλους των Ανεξάρτητων Αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στους εργαζόμενους των ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και στους κληρικούς. Εξαιρούνται όλα τα ειδικά μισθολόγια στα οποία όμως θα ισχύσει η καταβολή της οικογενειακής παροχής για όσους έγγαμους έχουν παιδιά.

Στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΑΕ του Δημοσίου οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους αφού θα υπολογίζονται οι μισθοί τους μαζί με τα επιδόματα με βάση τον μέσο όρο των 1.900 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν. Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις θυγατρικές τους θα επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009.

Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ) των απομακρυσμένων -παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπάλληλους ισχύουν σήμερα μέχρι να καθοριστούν τα όρια των περιοχών από νέα υπουργική απόφαση. Επίσης αυξάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ) τους διευθυντές (450 ευρώ ) και τους προϊστάμενους τμημάτων (250 ευρώ). Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά). Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Από το Εθνος του Σαββάτου
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Μια θάλασσα μικρή


Αγαπώ πολύ αυτό το τραγούδι για τη μουσική και τους στίχους του. Μοιάζει με νανούρισμα που... ξυπνάει τρυφερά συναισθήματα

Μουσική- Στίχοι- Ερμηνεία : Διονύσης Σαββόπουλος

Μια θάλασσα μικρή,
μια θάλασσα μικρή
είναι το καλοκαίρι μου,
ο έρωτάς μου, ο πόνος μου

Μια θάλασσα μικρή
στα δυο σου μάτια φέγγει
κάθε πρωί...

...Μια θάλασσα μικρή
στο δάκρυ στο τραγούδι,
στο κάθε σου φιλί
Μια θάλασσα μικρή

Μια στάμνα στη γωνιά,
μια στάμνα στη γωνιά
ήσουν εσύ η στάμνα μου
για ένα καλοκαίρι
μια δίψα μια φωτιά

Σε τραγουδούσα εγώ
σαν τις χορδές του ανέμου
στα μαύρα σου μαλλιά

Σ' ακολουθούσα εγώ
σαν το μικρό χορτάρι
τον κρύο άνεμο
σ΄ακολουθούσα εγώ

Μια θάλασσα μικρή,
σε καλωσόρισε
σε πικραποχαιρέτησε,
σε περιμένει
Μια θάλασσα μικρή
Διαβάστε περισσότερα...

Συμπλήρωση δήλωσης οικογενειακής κατάστασης

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που μισθοδοτούνται από τη Δ/νση ή το 1ο ή το 3ο Γραφείο της Δ/νσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας θα πρέπει να συμπληρώσουν δήλωση οικογενειακής κατάστασης και να τη στείλουν στη Διεύθυνση ή το Γραφείο που ανήκουν οργανικά- αυτό μπορεί να γίνει και μέσω των σχολείων που υπηρετούν- μέχρι την Τετάρτη 16/11/2011.

Διαβάστε περισσότερα...

Πως χάθηκε το 95% της περιουσίας της Εκκλησίας

Του Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου

Επειδή θέμα της επικαιρότητας αλλά και της μόδας στις μέρες μας είναι «η Εκκλησιαστική περιουσία» και γίνονται συζητήσεις συνεχώς από αρμόδιους και αναρμόδιους, από ενημερωμένους και ανημέρωτους, από καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους και ο καθένας έχει λόγο και άποψι κατά το δοκούν και εική και ως έτυχε, γι’ αυτό θα προσπαθήσωμε στη συνέχεια να καταχωρίσωμε τα πράγματα όπως αληθώς έχουνε ώστε ο κάθε αναγνώστης να γνωρίσει τα πράγματα και να σχηματίσει την πραγματικήν εικόνα του θέματος ώστε να βγάλει τα συμπεράσματά του «χωρίς φόβο και πάθος»...

...Το θέμα τούτο έχει τη μακρά και έμπονη ιστορία του, ξεκινάει από το γλωσσόκομον του Ευαγγελίου που κρατούσε ο Ιούδας και εκάλυπτε τις ανάγκες διαβιώσεως του Χριστού και των μαθητών του, αλλά και τους διευκόλυνε να εξασκούν το φιλανθρωπικό τους έργο στους αναξιοπαθούντες ανθρώπους της εποχής τους.

Το παράδειγμα του Κυρίου και των μαθητών Του ακολούθησε στη συνέχεια η πρώτη Εκκλησία που από τις προσφορές των Πιστών δημιούργησε ένα ταμείο από το οποίο ασκούσε την φιλανθρωπία και την αγαθοεργία Της.

Με την πάροδο του χρόνου η Εκκλησία επεκτείνετο και οι Πιστοί επολλαπλασιάζοντο αλλά ταυτόχρονα εμεγάλωναν και οι ανάγκες των Πιστών, τις οποίες η Εκκλησία εκαλείτο να καλύψει.

Βέβαια η Εκκλησία ως θείος οργανισμός δεν έχει ανάγκη από τα υλικά μέσα αλλά στοχεύει μόνο στα πνευματικά και κυρίως στον αγιασμό των ανθρώπων, αφού αυτό είναι το θέλημα του Θεού «τούτο γαρ εστί θέλημα Θεού ο αγιασμός ημών», όμως είναι και ανθρώπινος οργανισμός και σαν τέτοιος χρειάζεται και τα υλικά μέσα για να πραγματοποιεί τους σκοπούς Της μέσα στην κοινωνίαν των ανθρώπων.

Γι’ αυτό βλέπομε από την πρώτη στιγμή παράλληλα με την πνευματικήν οικοδομήν να αναπτύσσεται και ένας οικονομικός οργανισμός της Εκκλησίας και γίνεται φανερόν ότι όσο οργανώνεται και αναπτύσεται η Εκκλησία,τόσον αναγκαίος εμφανίζεται ο οικονομικός οργανισμός αυτής για να καλύψει τις ανάγκες των εργατών Της και των Πιστών.

Οι Πιστοί από την αρχή είχαν συνείδησι αυτής της ανάγκης και γι’ αυτό προσέφεραν χρήματα, κτήματα και οικοδομήματα και άλλα υλικά πράγματα τα οποία οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας, πάντοτε υπό την καθοδήγησιν του Επισκόπου, τα συνεκέντρωναν, τα αξιοποιούσαν και τα χρησιμοποιούσαν στις ανάγκες Της στο Λαό και έτσι η Εκκλησία απέκτησε έναν οικονομικό Οργανισμό με πόρους από τακτικές είτε έκτακτες εισφορές των Πιστών Της, που φέρει μέχρι σήμερα το όνομα Εκκλησιαστική περιουσία.

Στους τρεις πρώτους αιώνες που η Εκκλησία ευρίσκεται εν διωγμώ ιδιοκτήτες και διαχειριστές της περιουσίας αυτής είναι οι κατά τόπους Χριστιανικές Κοινότητες, αλλά από του Μεγάλου Κωνσταντίνου και έπειτα που η Εκκλησία είναι ελευθέρα οργανώνεται σε ενορίες, σε επισκοπές και Μητροπόλεις και καθορίζονται τα πέντε τότε Πατριαρχεία και ταυτόχρονα εμφανίζεται και ο οργανωμένος Μοναχισμός με τις Λαύρες και τα άλλα Μοναστήρια η Εκκλησιαστική περιουσία διαχωρίζεται σε ενοριακή Εκκλησιαστική Περιουσία της οποίας ιδιοκτήτης και διαχειριστής είναι η Ενορία και σε Μοναστηριακή Εκκλησιαστική Περιουσία της οποίας ιδιοκτήτης και διαχειριστής είναι η Ιερά Μονή υπό την εποπτείαν του Επισκόπου πάντοτε.

Η κατάστασι αυτή διετηρήθη καθ’ όλην την διάρκειαν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακόμη δε και κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας, μάλιστα δε κατά την Βυζαντινήν περίοδον η Μοναστηριακή κυρίως περιουσία αυξήθηκε σημαντικά από αφιερώσεις των Πιστών και κυρίως των αυτοκρατόρων στα Μοναστήρια, δια αγορών υπό των Πατέρων των Μοναστηριών, σώζονται τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα των δωρεών αυτών και τα αφιερωτικά έγγραφα των Πιστών κυρίως κατά την Τουρκοκρατίαν στα Μοναστήρια.

Η Εκκλησία την περιουσία Της δεν την κρατούσε για τον εαυτό της αλλά την χρησιμοποιούσε για το Λαό της. Τάιζε πεινασμένους, πότιζε διψασμένους, έντυνε γυμνούς, περιέθαλπε αρρώστους, φρόντιζε πτωχούς, προστάτευε ορφανούς, στήριζε γερόντους, μόρφωνε απόρους, αποφυλάκιζε φυλακισμένους, ξεχρέωνε χρεωμένους, ελευθέρωνε αιχμαλώτους, δημιουργούσε σχολεία, νοσοκομεία και πλήθος ευαγών ιδρυμάτων. Στάθηκε κοντά στο σκλαβωμένο Γένος που το αγκάλιασε και το περιέσωσε από τον κίνδυνο του αφανισμού. Έγινε η κιβωτός της σωτηρίας του Ελληνικού Γένους.

Στον αγώνα δε του Γένους για την ελευθερία του η Εκκλησία ανέλαβε την πρωτοπορεία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος και σε κάθε βήμα του αγώνα μπροστάρης είναι είτε ένας καλόγερος όπως ο Σαμουήλ στο Σούλι, είτε Διάκος όπως το Αθανάσιος Διάκος στην Αλαμάνα, είτε ένα Αρχιμανδρίτης σαν τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, είτε ένας Δεσπότης σαν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα, είτε ο ίδιος ο Οικουμενικός Γρηγόριος ο Ε’ κρεμασμένος στην εξώθυρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολι.

Και τα Μοναστήρια δεν υστέρησαν αλλά έτρεξαν οι Καλόγεροι κοντά στους

αγωνιστές και με το Σταυρό και το Καριοφύλλι έδωσαν τον εαυτό τους για την Πίστι και το Γένος.

Έγιναν τα Μοναστήρια οι τροφοδότες των αγωνιστών, τα νοσοκομεία των λαβωμένων κλεφτών, έδωσαν βοήθεια στον αγώνα, τα κοπάδια τους για τη διατροφή των αγωνιστών και χρήματα

για τις ανάγκες του αγώνα, ακόμη και τα ιερά σκεύη προσέφεραν για να καλυφθούν τα έξοδα του αγώνα. Παραθέτουμε μία απόδειξι της Πελοποννησιακής Γερουσίας που βεβαιώνει την προσφορά του Μοναστηριού της Παναγίας της Έλωνας Κυνουρίας που αποδεικνύει το χρέος της Ελλάδος προς αυτήν και τέτοιες αποδείξεις δεν είναι ούτε μία ούτε δύο αλλά πλήθος και σε όλα τα Μοναστήρια που παραμένουν ανεξόφλητες και βροντοφωνάζουν την οφειλήν την Πολιτείας στην Εκκλησία.

Μετά την Επανάστασιν του 1821 και την δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους, τούτο αντί

να αναγνωρίσει την προσφορά της Εκκλησίας στον αγώνα του Έθνους για την Ελευθερία του Έθνους εστράφη με αχαριστία εναντίον Της με πρώτη κίνησι την αποκοπή της Εκκλησίας του Βασιλείου της Ελλάδος από την φυσική Της αγκαλιά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τη δημιουργία ενός μορφώματος Εκκλησίας με αρχηγό τον Βασιλέα και διορισμένην από το Κράτος εξαμελή Ιερά Σύνοδο και δεύτερο βήμα τη διάλυσι 416 ορθοδόξων Μοναστηριών και την αρπαγήν της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους με την πρόφασιν ότι θα διμιουργήσει Εκκλησιαστικόν Ταμείον για να πληρώνεται ο Ιερός Κλήρος.

Πράγματι το έτος 1834 ιδρύθη το Εκκλησιαστικόν Ταμείον που ενώ εισέπραξε πολλά χρήματα αλλά δεν έκαμε καμμίαν χρηματικήν παροχήν προς την Εκκλησία μετ’ ολίγον διαλύθη και τα χρήματα, τα οποία, όπως φαίνεται από τα πράγματα ήσαν σημαντικά, δεν απεδόθησαν στην Εκκλησία αλλά περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος αι κατεσπαταλήθησαν από τους επιτηδείους της Πολιτείας τους οποίους ο ηρωικός Μακρυγιάννης τους χαρακτηρίζει «τα μωλαίματα της Ευρώπης».

Εβδομήντα χρόνια αργότερα το 1909 το Κράτος πάλι απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μεγάλο μέρος από την Εκκλησιαστική Περιουσία και εδημιούργησεν το λεγόμενον Γενικόν Εκκλησιαστικόν Ταμείον με σκοπό να καλύψει την μισθοδοσίαν του Ιερού Κλήρου, αλλά και τούτο δεν ευδοκίμησε διότι λόγω των πολιτικών παρεμβάσεων μέσα στην δεκαετία του 1920 οδηγήθηκε σε πλήρη χρεωκοπίαν και τέλος κατηργήθη.

Επίσης στη δεκαετία του 1920 λόγω της μεγάλης Μικρασιατικής Καταστροφής το Ελληνικό Κράτος προέβη σε αναγκαστική απαλλοτρίωση «για την αποκατάστασι προσφύγων και για λόγους προφανούς ανάγκης και δημόσιας ασφαλείας» από την εκκλησιαστικήν περιουσίαν εκτάσεων αξίας τότε ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών και σαν αντάλλαγμα το κράτος κατέβαλλε μόνον το 4% δηλαδή 40.000.000 δραχμών. Στην τότε ασυνέπεια και την κοντόφθαλμη πολιτική του Κράτους έμεναν ασαφή και απλήρωτα τα χρέη του προς τις Μονές που έδωσαν την περιουσίαν τους και ανέμεναν την εξόφλησί τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθή στις ημέρες μας το πρόβλημα της Μονής του Βατοπεδίου.

Το 1930 συνεστήθη νέος οικονομικός οργανισμός δια την Εκκλησιαστική περιουσία με το όνομα ΟΔΕΠ, δηλαδή Οργανισμός Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας, και τότε η περιουσία των Ιερών Μονών, όση απέμεινε από το παρελθόν, διακρίθηκε σε δύο κατηγορίες:

1) την διατηρητέαν Μοναστηριακήν περιουσίαν που παρέμεινε στην δικαιοδοσίαν τών Ιερών Μονών και 2) στην εκποιητέαν Μοναστηριακήν περιουσίαν που περιήλθε στην δικαιοδοσία και στην διαχείρισι του ΟΔΕΠ.

Ο οργανισμός του ΟΔΕΠ επέζησε μέχρι το έτος 1976 και το μόνο που επέτυχε ήτο να διασπαθήσει και να απωλέσει την εκκλησιαστικήν περιουσίαν που είχε αναλάβει να διασφαλίσει και να αξιοποιήσει με αποτέλεσμα, όπως είμαι σε θέσι να καταθέσω διότι ζούσα από κοντά τα πράγματα ως Γραμματεύς στην Ιερά Σύνοδο, να έχει φθάσει σε τέτοια χρεωκοπία όχι μόνον να μη δύναται να πληρώσει τους υπαλλήλους του, αλλά το τραγικώτερο να μην έχει την δυνατότητα να πληρώσει τους δεκαπέντε καφέδες των Συνοδικών Αρχιερέων κατά τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Τότε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ αναγκάστηκε να ζητήσει την κατάργησι του ΟΔΕΠ και την αντικατάστασί του με την Ε.Κ.Υ.Ο. που σημαίνει Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονομικών η οποία από τότε ανέλαβε την διασφάλισι και την διαχείρισι των οικονομικών πραγμάτων της Εκκλησίας.

Αλλ’ όπως δείχνουν τα πράγματα και βεβαιούν τα σημεία των καιρών και η τύχη της ΕΚ.Υ.Ο. δεν είναι καλύτερη από την τύχη των προηγούμενων οικονομικών της Εκκλησίας.

Η χαριστική βολή βέβαια της Πολιτείας προς την Εκκλησία αναφορικά με την περιουσίαν της έγινε το έτος 1952 ότε το Κράτος «προς αποκατάστασι ακτημόνων γεωργών και κτηνοτρόφων» ανάγκασε με τον Νόμο την Εκκλησίαν να παραχωρήσει προς την Πολιτείαν το 80% της καλλιεργήσιμης αγρότικης περιουσίας της πολύ μεγάλης αξίας και έλαβε εις αντάλλαγμα μερικά αστικά ακίνητα ευτελούς και αμφιβόλου αξίας.

Μάλιστα τότε το Κράτος υπέγραψε και σύμβασι στην οποία τονίζεται ότι η απαλλοτρίωσι αυτή της εκκλησιαστικής περιουσίας θα είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να γίνει άλλη στο μέλλον και ακόμη ότι το Κράτος δεσμεύεται να παρέχει στην Εκκλησία κάθε αναγκαία υποστήριξι (υλική και τεχνική) δια την αξιοποίησιν της εναπομείνασας Εκκλησιαστικής περιουσίας δια να δυνηθή αύτη να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό Της έργο.

Με τη Σύμβασι του 1952 καθιερώθηκε και η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, αφού η Πολιτεία δεν ήταν σε θέσι να πληρώσει το αντίτιμον της απαλλοτριωθείσης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Όμως η Εκκλησία παρά τις αδικίες που υφίσταται από την Πολιτεία δεν παύει να προσφέρει στο Κράτος τη γη της για να ιδρυθούν ιδρύματα ευαγή για τις ανάγκες του Λαού Της. Έδωσε στο παρελθόν δωρεάν οικόπεδα στην Αθήνα όπου κτίσθηκαν:

1) η Ριζάρειος Σχολή, 2) η Ακαδημία των Αθηνών, 3) το Αιγινίτειον Νοσοκομείον, 4) το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, 5) το Σκοπευτήριο, 6)το Πτωχοκομείο, 7) η Μαράσλειος Ακαδημία, 8) το θεραπευτήριο Ευαγγελισμός, 9) το Αρεταίειο Νοσοκομείο, 10) η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, 11) οι Αστυνομικές Σχολές, 12) το Νοσοκομείον Παίδων, 13) το Νοσοκομείον Συγγρού, 14) το Λαϊκό Νοσοκομείο Σωτηρία, 15) το Ασκληπιείο Βούλας, 16) η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, 17) το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, 18) το ΠΙΚΠΑ, 19) το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, 20) το Γηροκομείο Αθηνών, 21) η Εθνική Βιβλιοθήκη, 22) το Πανεπιστήμιον των Αθηνών ως και 142 Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια των Αθηνών και της ευρυτέρας περιοχής Αττικής, ενώ σε άλλες περιοχές της Χώρας παρεχώρησε μεγάλες εκτάσεις γης και μεγάλης χρηματικής αξίας όπου δημιουργήθηκαν κατασκηνώσεις, κτίσθηκαν Σχολεία και άλλα ευαγή Ιδρύματα, Γυμναστήρια, Στρατόπεδα, Πλατείες και διάφοροι κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του Ελληνικού Λαού.
Η Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας με τη σύμβασι του 1952 παρεχώρησε στο Κράτος κατά Μονές, όπως είναι καταχωρημένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα εξής κτήματα που συνολικά ανέρχονται σε 30.549 στρέμματα τα οποία δόθηκαν τυπικά μεν εις τους δήθεν ακτήμονες γεωργοκτηνοτρόφους ουσιαστικά στους πολιτικούς φίλους του Κόμματος της Ε.ΠΕ.Κ. που κυβερνούσε τότε και όλοι αυτοί οι δήθεν ακτήμονες αδιάφοροι για την γην και εκ φύσεως οκνηροί όπως ήσαν τα κτήματα των Μοναστηριών που πήραν με την πάροδον ολίγου χρόνου τα επώλησαν και αυτοί μεν φαινομενικά έμεινα πάλιν ακτήμονες η Εκκλησία όμως αποστερήθηκε τα 4/5 της περιουσίας της με την οποίαν ευεργετούσε τον πτωχό Λαό μας.
Διαβάστε περισσότερα...