Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολιασμός σχολίων

Διαβάζοντας τα σχόλια 1, 2 ,3 για τις συνεντεύξεις θυμήθηκα μια παλιά ιστορία από Π.Μ (Προ Μνημονίου) εποχές ...

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Σαββατιάτικοι προβληματισμοί

Το Σάββατο είναι μέρα για ψώνια...

Εφοδιασμένος με τη λίστα που κολλημένη στο ψυγείο γεμίζει όλη την εβδομάδα από τις υπερκαταναλωτικές μας ανάγκες και με καμιά εκατοπενηνταριά Ευρώ στη τσέπη, φεύγω κατά τις έντεκα για το Σκλαβενίτη. Πολύς ο κόσμος!Χαμός!...

Και όλο λέω πως δε θα ξανάρθω Σάββατο αλλά οι συνήθειες κόβονται δύσκολα...
Από την άλλη μεριά όμως βλέπω πολλούς συναδέλφους. Είναι ευκαιρία να τα λέμε στις ουρές στήνοντας πηγαδάκια ανάμεσα σε τυριά, παστά και αλλαντικά. Και να τα ακούω από πολλούς όπως σήμερα από τον Κώστα.
-Γιατί δε με κάνατε Υποδιευθυντή;
-Ρε συ είχε μεταπτυχιακό η άλλη.
-Εγώ όμως είχα Μετεκπαίδευση.
-Αυτή είχε και πολύ καλό βιογραφικό. Συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα και καινοτόμες δράσεις, τίγκα ο φάκελος.
-Το δικό μου βιογραφικό ήταν καλύτερο...
Η συζήτηση συνεχίστηκε.Υπερασπιζόμασταν τις αλήθειες μας.
Έβλεπα στα μάτια του Κώστα την πίκρα και την αδικία και διαισθανόμουν ότι ήθελε να με ξεχέσει... Καλά θα έκανε!
Η σκέψη όμως ότι μπορεί να με συναντούσε ξανά σε μια από τις επόμενες κρίσεις ανέστειλε τη διάθεσή του να το κάνει.
Από την άλλη μεριά όμως έπρεπε και εγώ να υπερασπιστώ την υποκειμενική μου κρίση, τη δικιά μου αλήθεια, που έλεγε ότι με βάση τα προσόντα , τυπικά και ουσιαστικά των δύο, καλώς έπραξα και στήριξα την υποψηφιότητα της άλλης.
Αλλά έτσι όμως δε πάμε μπροστά.
Αν δεν γίνει ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, αν δεν μοριοδοτηθούν επακριβώς τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων και αν δεν καταργηθούν οι συνεντεύξεις, δε κάνουμε δουλειά.
Πάντα θα υπάρχουν σκιές στις επιλογές και στις κρίσεις των συμβουλίων και πάντα θα αιωρούνται πελώρια ΓΙΑΤΙ στα μάτια και στις ψυχές όλων μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Παιδικά Ενθυμήματα

Ιούλιος 1974. Εντεκάχρονο χωριατόπαιδο ο Γιαννάκης  βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο σπίτι της  νιόπαντρης αδερφής του στην Γλυφάδα. Η Μάρθα ήθελε να τον ευχαριστήσει και του έκανε όλα τα χατίρια: Τι Ακρόπολη, τι Βασιλικός Κήπος, τι Σύνταγμα...Ο Άγνωστος Στρατιώτης, οι τσολιάδες, τα περιστέρια. Ο Ηλεκτρικός, οι κυλιόμενες σκάλες στην Ομόνοια, ο Μπακάκος, η Πατησίων, το Μινιόν...Και  ένα άλλο  κτίριο παρακάτω που πριν λίγους μήνες  κάτι παιδιά, μεγαλύτερα, φώναζαν για "Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία"



Με δυο ξαδερφάδες του  βρέθηκε ένα απόγευμα στο Νέο Φάληρο. Ήπιε για πρώτη φορά στη ζωή του coca cola, προσκύνησε  στο  "Καραισκάκη" και έκανε σαν παλαβό με κάτι περίεργα παιχνίδια, που δεν τα είχε ξαναδεί ποτέ του...




Μια μέρα  άκουσε στο ραδιόφωνο κάτι για επιστράτευση και  πολλά εμβατήρια, Ο άντρας της αδερφής του ντύθηκε στο χακί και έμεινε μόνος μαζί της. Ο Αττίλας αλώνιζε στην Κύπρο και ο άλλος τους αδερφός ο Θανάσης ήταν εκεί και πολεμούσε ...

Τέσσερις μέρες αργότερα, σαν σήμερα δηλαδή αλλά πριν 37 χρόνια, από τη βεράντα του σπιτιού έβλεπε τα φώτα του αεροδρομίου, άκουγε ρυθμικά κορναρίσματα και την ιαχή "έ-έ-έρχεται" αλλά δεν ήξερε τι είχε συμβεί.

Αργότερα κατάλαβε... 


Σαράντα δύο χρόνια μετά. Λες και ήταν χτες ρε γαμώτο...

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς γίνονται οι τοποθετήσεις σε κενούμενες θέσεις Δ/ντών;

ρωτά ο Δημήτρης με mail που λέει:

«Γιάννη καλημέρα έχω την ακόλουθη απορία. Τώρα θα δηλώσω κάποια σχολεία στα οποία επιθυμώ να τοποθετηθώ ως Δντής. Αν δεν πιάσω κάποιο από αυτά τα σχολεία και μείνω στον πίνακα ως επιλαχών, μελλοντικά θα με καλέσουν μόνο αν προκύψει κάποια θέση στα συγκεκριμένα σχολεία ή γενικά σε όλα τα σχολεία του ΠΥΣΠΕ. Δηλαδή όταν μέσα στην 4ετια χηρεύει κάποια θέση σε ένα σχολείο το ΠΥΣΠΕ πιάνει τον γενικό αξιολογικό πίνακα και καλεί όποιον είναι επόμενος στη σειρά ή καλεί μόνο όσους είχαν δηλώσει το σχολείο στις αρχικές τους προτιμήσεις; Ευχαριστώ. Δημήτρης»

Και η απάντησή μου...

" Δημήτρη, το άρθρο 24 παράγραφος 7 του Ν.3848/2010 αναφέρει:" Η τοποθέτηση σε κενές και κενούμενες θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. γίνεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου με βάση τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και τις δηλωθείσες προτιμήσεις."

Σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι σαφές ότι τόσο σε κενή όσο και σε κενούμενη θέση η τοποθέτηση γίνεται με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις , όπως γινόταν και με τον προηγούμενο νόμο, αλλά έρχεται τώρα η εγκύκλιος αρ. πρ. 80663(α)/18-7-2011 και τα ανατρέπει αφού λέει ότι :

"1. Οι υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων που δεν θα κάνουν δήλωση προτίμησης, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων, παραμένουν στους πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων.
2. Οι ανωτέρω σε περίπτωση μη επιλογής τους σε θέση Σχολικού Συμβούλου, υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση απόφασης τοποθέτησης Σχολικών Συμβούλων να προσέλθουν στις οικείες Δ/νσεις Εκπ/σης προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης Σχολικών Μονάδων για την πλήρωση κενούμενων θέσεων."

Εν κατακλείδι αν ισχύει ο νόμος σε καλούν για θέση Διευθυντή μόνο στα σχολεία που έχεις δηλώσει, αν ισχύει η εγκύκλιος ( το Υπουργείο συνηθίζει τώρα τελευταία να νομοθετεί με εγκυκλίους) εκτός από τους σχ.συμβούλους θεωρώ ότι ο καθένας θα έχει δικαίωμα να κάνει νέα δήλωση προτίμησης για όλα τα σχολεία της Δ/νσης.

Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκαθαρίσει εγκαίρως το θέμα.Γιάννης

Υ.Γ Άποψή μου είναι ότι η δήλωση προτίμησης πρέπει να ισχύει μόνο για την πλήρωση των κενών θέσεων στις αρχικές τοποθετήσεις. Για την πλήρωση των κενούμενων θέσεων μετά από ένα ή δύο χρόνια θα πρέπει να καλούν όλους τους υποψηφίους για νέα δήλωση αφού τα δεδομένα αλλάζουν (για παράδειγμα ένα σχολείο που δεν το ζητούσα μπορεί να έγινε από εξαθέσιο, δωδεκαθέσιο και να με ενδιαφέρει ) και να τους τοποθετούν με βάση τη σειρά τους στον αξιολογικό πίνακα."
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Στατιστικά επιλογών Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας

322 ήταν οι αιτήσεις υποψηφίων Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας αλλά μετά τις "εκροές" 26 συναδέλφων που δεν πήγαν στη συνέντευξη ο πίνακας έκλεισε με 296 εκπαιδευτικούς να διεκδικούν τα 127 σχολεία της Δ/νσης (122 Γενικής, 4 Ειδικής και 1 Διαπολιτισμικής). Αναλογία 1/2,33

Ο Μέσος Όρος βαθμολογίας των συνεντεύξεων, ιδιαίτερα υψηλός, ήταν 14,36

Πιο αναλυτικά...




Ενδιαφέρον έχει να δούμε και πόσοι υποψήφιοι ανεβοκατέβηκαν στον αξιολογικό πίνακα από τις συνεντεύξεις.

Ξεκινώ από τον εαυτό μου. Με 20,13 μετρήσιμα μόρια βρισκόμουν στην 56η θέση αλλά το δεκαπεντάρι (15) της συνέντευξης με ανέβασε τέσσερα (4) σκαλοπάτια και βρέθηκα στην 52η . Με διακηρυγμένη την άποψη για κατάργηση των συνεντεύξεων νιώθω άβολα ως αιρετός που έστω και άθελα προσπέρασα τέσσερις συνυποψήφιες , τις φίλες Τατιάννα Τζέλλου-Λάττα και Μαρία Δημακοπούλου και τις συναδέλφισσες Ιωσηφίδου Αφεντία και Βασιλείου Αλεξάνδρα που δεν τις γνωρίζω αλλά θα ψάξω να τις βρω για να μην δηλώσω σχολείο που επιθυμούν να τοποθετηθούν εκείνες.

Ας δούμε τώρα τα συν και τα πλην των συνεντεύξεων





Υ.Γ Με χαρά θα φιλοξενήσω αναλύσεις και συμπεράσματα πιο ειδικών επί του "αθλήματος"
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παρατείνεται η θητεία των Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαίδευσης

Παρατείνεται η θητεία των Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαίδευσης σύμφωνα με την εγκύκλιο 83840α / Δ2/22-7-2011 που αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ : «Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένων Γραφείων Εκπαίδευσης»

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71, τ. Α΄/19-05-2010), οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Φυσικής Αγωγής και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 31-7-2011.




Διαβάστε περισσότερα...

Κοινοποίηση Αξιολογικών Πινάκων Υποψήφιων Δ/ντών-ντριών της Δ/νσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Σας κοινοποιούμε τους αξιολογικούς πίνακες επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας, με βάση τις συνολικές μονάδες που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι, μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, όπως επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 46/22-7-2011 Πράξη του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ειδικής σύνθεσης για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Β΄ Αθήνας.

Δίνεται προθεσμία (5) πέντε ημερών για τυχόν ενστάσεις, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τετάρτη, 27-07-2011 και ώρα 12.00. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. ειδικής σύνθεσης για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Β΄ Αθήνας,

1) με κατάθεση του συμπληρωμένου εντύπου ένστασης από τον ίδιο τον υποψήφιο, στα γραφεία της Δ/νσης, Μεσογείων 448, 3ος όροφος, Αγία Παρασκευή, ή

2) με αποστολή του συμπληρωμένου εντύπου ένστασης στο fax με αριθμ. 210-6009644 (παρακαλούμε να γίνει τηλεφωνικά επιβεβαίωση της λήψης), ή

3) με αποστολή του συμπληρωμένου εντύπου ένστασης στο email enstaseis@dipevath.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Παράλληλα, καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν δήλωση προτίμησης Σχολικών Μονάδων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Πέμπτη, 28-07-2011 και ώρα 12.00. Οι δηλώσεις προτίμησης Σχολικών Μονάδων θα υποβάλλονται στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. ειδικής σύνθεσης για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Β΄ Αθήνας,

1) με κατάθεση του συμπληρωμένου εντύπου δήλωσης προτίμησης Σχ. Μονάδων από τον ίδιο τον υποψήφιο, στα γραφεία της Δ/νσης, Μεσογείων 448, 3ος όροφος, Αγία Παρασκευή, ή

2) με αποστολή του συμπληρωμένου εντύπου δήλωσης προτίμησης Σχ. Μονάδων στο fax με αριθμ. 210-6009644,

3) και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με αποστολή του συμπληρωμένου ηλεκτρονικού εντύπου δήλωσης προτίμησης (διαθέσιμο για μεταφόρτωση από τα συνημμένα της παρούσας ανακοίνωσης, στο email: protimhseis@dipevath.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Συνημμένα:

Έγγραφο κοινοποίησης αξιολογικών πινάκων Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας

Αξιολογικός πίνακας επιλογής υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Αξιολογικός πίνακας επιλογής υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Αλφαβητικός πίνακας επιλογής υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Αλφαβητικός πίνακας επιλογής υποψήφιων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε . Β΄ Αθήνας

Έντυπο ένστασης ως προς τον υπολογισμό των συνολικών μονάδων

Έντυπο δήλωσης προτίμησης Σχολικών Μονάδων υποψηφίου

Ηλεκτρονικό έντυπο δήλωσης προτίμησης σχολικών μονάδων


http://www.dipevath.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Και νέα εγκύκλιος για τις επιλογές Δ/ντών και Σχολ. Συμβούλων

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για τις επιλογές Δ/ντών και Σχ. Συμβούλων

Για σήμερα το Υπουργείο Παιδείας προτείνει την αριθμ.80663 (β)/ Δ2 /22-7-2011 εγκύκλιο που αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων»

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. 80663(α)/18-7-2011 εγκυκλίου σας γνωρίζουμε ότι

1. Οι υποψήφιοι για θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων που δεν θα κάνουν δήλωση προτίμησης, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων, παραμένουν στους πίνακες διευθυντών σχολικών μονάδων.

2. Οι ανωτέρω σε περίπτωση μη επιλογής τους σε θέση Σχολικού Συμβούλου, υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση απόφασης τοποθέτησης Σχολικών Συμβούλων να προσέλθουν στις οικείες Δ/νσεις Εκπ/σης προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης Σχολικών Μονάδων για την πλήρωση κενούμενων θέσεων.

3. Η καταληκτική ημερομηνία ανάκλησης των δηλώσεων προτίμησης των υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων για όλα τα ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 29-7-2011.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Για το σχέδιο νόμου πατήστε εδώ.

Για την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Από την Πέμπτη 21/07/2011, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για τα επιμορφωτικά προγράμματα της ειδικότητάς τους που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τους κατά την 3η επιμορφωτική περίοδο (Σεπτέμβριος 2011 – Μάρτιος 2012) και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω...

....του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση


με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για την παρούσα (3η) περίοδο επιμόρφωσης και η κατανομή των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται σε 2 φάσεις:

*
21 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2011 (Α’ φάση υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης με διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης)
*
16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2011 (Β’ Φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που δεν κληρώθηκαν σε προγράμματα που υλοποιούνται ή νέους ενδιαφερομένους, με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά χρονικής προτεραιότητας).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60 και ΠΕ70, καθώς και «συναφών» κλάδων, που έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α΄ επίπεδο). Επίσης, δικαίωμα έχουν εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των παραπάνω κλάδων. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης (αποστολή με fax στο 210 6930750), προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα επιμόρφωσης. Σχέδια των βεβαιώσεων διατίθενται εδώ.

Επισημαίνουμε ότι η παρούσα επιμόρφωση συμπληρώνεται με την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα στη σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης.

Συνεπώς, δυνατότητα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά τη σχολική χρονιά που παρακολουθούν το επιμορφωτικό πρόγραμμα, ασκούν διδακτικό έργο στην τάξη. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, θα πρέπει ειδικότερα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, να διδάσκουν ένα από τα βασικά μαθήματα του κλάδου στον οποίο αντιστοιχεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. Σχετικά με την παραπάνω προϋπόθεση, όλοι οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσκομίσουν ειδική Δήλωση/ Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου τους (διαθέσιμη εδώ), κατά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα, στο Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και κατανομής στα προγράμματα επιμόρφωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας, θα βρείτε εδώ.

Για να υποβάλλετε την αίτηση συμμετοχής σας, πατήστε εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Το κράτος είμαι ΕΓΩ

Πού να φανταζόταν ο φουκαράς ο Μοντεσκιέ όταν τον καιρό του Διαφωτισμού όριζε τη διάκριση των εξουσίων (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) ως θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, ότι 2,5 αιώνες μετά, μια Υπουργός Παιδείας θα νομοθετούσε με Δελτία Τύπου (παράγραφος 2,3)

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Ν. 3848/2010 ΦΕΚ 71/Α΄/ 19.5.2010 για την εκπαίδευση εισάγει νέο σύστημα για την επιλογή των εκπαιδευτικών σε θέσεις Διευθυντών εκπαίδευσης και σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων. Η θεσμική αλλαγή επιβάλλει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να καταλάβουν τις θέσεις αυτές και θεσμοθετεί το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας και το Πιστοποιητικό Καθοδηγητικής Επάρκειας...

...Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών – «Ειδική Γραμματεία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» αποφάσισε (Α.Π. : 2415σχ2135 - 19/07/2011) την Ένταξη της Οριζόντιας Πράξης "ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2010 - 2015".

Όσον αφορά στην εποπτεία και στο συντονισμό υλοποίησης του έργου την ευθύνη θα έχουν το ΕΚΔΔΑ και το ΥΠΔΒΜΘ.

Σύμφωνα με το Έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο απευθύνεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Ε.Κ.Δ.Δ.Α) η Πράξη θα συμβάλλει:

«• Άμεσα και αυτοτελώς στη βελτίωση και την επαγγελματική ανάπτυξη των στελεχών που θα επιλεγούν σε πρώτη φάση,

• Έμμεσα θα λειτουργήσει και ως διαδικασία επιλογής των καταλληλότερων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε διαδικασία εξετάσεων προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο νόμο που αφορά στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης προβλέπεται η κατοχή του Πιστοποιητικού ως προϋπόθεση (onoff)

για την υποβολή υποψηφιότητας».

Η Πράξη έχει στόχο «την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης στις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την απόκτηση Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας για να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους οι Διευθυντές Εκπαίδευσης/Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης και την απόκτηση Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής Επάρκειας για να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους οι Σχολικοί Σύμβουλοι».

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Πρόκειται για διαρκές έργο που περιλαμβάνει τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους που θα επιλεγούν καταρχήν και τη δημιουργία μίας δεξαμενής στελεχών που θα ενδιαφέρονται να καταλάβουν θέσεις Προϊσταμένων και Σχολικών Συμβούλων.

Τόσο για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας όσο και για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής Επάρκειας θα πραγματοποιηθούν δύο τύποι προγραμμάτων: τα ταχύρρυθμα, τα εκτεταμένα.

Και οι δύο τύποι προγραμμάτων θα έχουν διάρκεια θεωρητικής εκπαίδευσης 96 ωρών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια έξι(6) Σαββατοκύριακων. Για τα εκτεταμένα προγράμματα θα υπάρξει και περίοδος πρακτικής εξάσκησης διάρκειας ογδόντα (80) ωρών που θα πραγματοποιηθεί σε Διευθύνσεις ή Γραφεία Εκπαίδευσης.

Στα ταχύρρυθμα προγράμματα για το Πιστοποιητικό Διοικητικής επάρκειας θα συμμετάσχουν οι Περιφερειακοί Δ/ντές οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που επιλέχτηκαν τον Αύγουστο του 2010 από τα Συμβούλια Επιλογής σύμφωνα με το Ν.3848/2010, ο αριθμός των οποίων θα προσαυξηθεί κατά 30% από τους οικείους αξιολογικούς πίνακες που συντάχθηκαν κατά τις σχετικές διαδικασίες. Δηλαδή: 13 Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπαίδευσης, 150 Δ/ντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, 465 Προϊστάμενοι Γραφείων. Στα εκτεταμένα προγράμματα θα συμμετάσχουν όσοι επιλεγούν μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Στα ταχύρρυθμα προγράμματα για το Πιστοποιητικό Καθοδηγητικής επάρκειας θα συμμετάσχουν οι πρώτοι Σχολικοί Σύμβουλοι που θα επιλεγούν σύμφωνα με το Ν.3848/2010, ο αριθμός των οποίων επίσης θα προσαυξηθεί κατά 30% από τους οικείους αξιολογικούς πίνακες που θα συνταχθούν κατά τις σχετικές διαδικασίες.



ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ

Το περιεχόμενο, ο τρόπος, η διάρκεια και η διαδικασία παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος για την απόκτηση Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής ή Διοικητικής Επάρκειας, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εισαγωγής στο πρόγραμμα, ο τύπος του πιστοποιητικού και κάθε σχετικό θέμα θα ορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών βάσει του Ν.3848/19.5.2010 (άρθρο 11, παρ. 10).



Για την επιλογή των εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν τα εκτεταμένα προγράμματα θα διεξαχθεί δίωρος γραπτός διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός για το Πρόγραμμα που οδηγεί στην απόκτηση του Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας θα διεξαχθεί μέσα στο 2011 ή το α΄ εξάμηνο του 2012 ενώ για το Πρόγραμμα που οδηγεί στην απόκτηση του Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής Επάρκειας θα διεξαχθεί κατά το διάστημα μεταξύ Σεπτέμβριου 2011 και Μαΐου 2012 ύστερα από σχετικές προκηρύξεις-προσκλήσεις του Υπουργού Παιδείας, με τις οποίες θα ορίζεται η εξεταστέα ύλη, το πρόγραμμα και ο αριθμός των εισακτέων ανά πρόγραμμα και επιμορφωτικό κέντρο. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. θα οριστεί η Επιτροπή Διεξαγωγής του διαγωνισμού, καθώς και η Επιτροπή Βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων. Στους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί με βαθμό Α’, που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι επιμορφωτικές δράσεις αφορούν σε όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως φύλου. Προβλέπεται επίσης, ότι όλες οι δράσεις θα διεξαχθούν σε εγκαταστάσεις όπου θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρία.

Θα υλοποιηθούν 30 προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και 30 προγράμματα εκτεταμένης εκπαίδευσης για την εκπαίδευση των πρώτων 600 υποψηφίων που θα έχουν επιτύχει στη διαγωνιστική διαδικασία και 30 προγράμματα εκτεταμένης εκπαίδευσης για το έτος 2012-2013 των επόμενων 600 υποψηφίων που θα έχουν επιτύχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Για την κατάρτιση για την απόκτηση Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής Επάρκειας η ομάδα στόχος είναι οι σχολικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Θα υλοποιηθούν 52 προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης Σχολικών Συμβούλων, 30 προγράμματα εκτεταμένης εκπαίδευσης που θα έχουν επιτύχει την διαγωνιστική διαδικασία για το έτος 2012-2013 και 70 προγράμματα εκτεταμένης εκπαίδευσης που θα έχουν επιτύχει την διαγωνιστική διαδικασία για το έτος 2013-2014.

alfavita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«Η ώρα της κρίσεως» για τους υποψηφίους Δ/ντές στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας

Οι τελευταίοι συνεντευξιαζόμενοι πέρασαν σήμερα από το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας και αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, ανακοινώνονται βαθμολογίες και πίνακες.

Για να δούμε τι θα δούμε…

Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή το διοικητικό αλαλούμ με τα Γραφεία Εκπαίδευσης


Επίκαιρη ερώτηση για τη λήξη της θητείας των προϊσταμένων Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας ο υπεύθυνος τομέα Παιδείας του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


Θέμα: Λήξη της θητείας των προϊσταμένων Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


Όπως γνωρίζετε την 31/7/2011 λήγει η θητεία των προϊσταμένων Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος ε του Ν. 3467/2006. Σύμφωνα όμως με το ίδιο άρθρο τα στελέχη ασκούν τα καθήκοντά τους έως την ανάληψη υπηρεσίας από τα νέα στελέχη, το ίδιο ακριβώς προβλέπει και ο Ν. 3848/2010.

Σύμφωνα όμως με το νομοσχέδιο που είχατε δώσει σε διαβούλευση σχετικά με τη νέα δομή της διοίκησης και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας καταργείται τα Γραφεία. Σε επτά (7) ημέρες λήγει η θητεία των προϊσταμένων και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το που θα παραδώσουν οι προϊστάμενοι με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την συνέχεια της διοίκησης καθώς η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι από ανακοινώσεις.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός;

1. Ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για τους Προϊσταμένους των Γραφείων;
2. Που θα παραδώσουν οι προϊστάμενοι των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
3. Η διάρθρωση της νέας διοικητικής δομής που έχετε προαναγγείλει ισχύει και αν ναι από πότε προτίθεστε να την εφαρμόσετε;


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε στον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο τρόπο και δυνατότητα ώστε να γίνει κατανοητό ότι εμείς οι Έλληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουμε δώσει τους εαυτούς μας για την προκοπή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, δεν αντέχουμε άλλο.

Η κυβέρνησή σας μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού Νόμου, προσανατολίζεται στη συνέχιση της τακτικής των βίαιων περικοπών, σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η πολιτική αυτή δείχνει για άλλη μια φορά τα δόντια της, κόβοντας από τον κόσμο της εργασίας ακόμη και το «οξυγόνο» της επιβίωσης....

...Σε αυτή τη λογική για το χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν περικοπές στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους ήδη πενιχρούς μισθούς των εκπαιδευτικών , οδηγώντας τους σε μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση.

Αν αυτό γίνει πραγματικότητα οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους πιο χαμηλόμισθους του δημόσιου τομέα , θα δουν τα «ψίχουλα» του μισθού τους να εξανεμίζονται μπροστά στη νέα ληστρική επίθεση των οριζόντιων περικοπών.

Σας κάνουμε γνωστό πως οποιαδήποτε σκέψη για περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου. Ο κλάδος των 80.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρεθεί για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία των αγώνων με στόχο την περιφρούρηση των δίκαιων οικονομικών αιτημάτων για μισθούς αξιοπρέπειας που συνάδουν με το έργο τους.

Σας δηλώνουμε ότι εάν οι σκέψεις αυτές γίνουν πραγματικότητα θα αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά και η έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη θα βρει τα σχολεία κλειστά.
Διαβάστε περισσότερα...

Ποίοι θα γίνουν τελικά Σχολικοί σύμβουλοι; Πρέπει να μάθουμε!

Του μαθηματικού, Γιάννη Π. Πλατάρου

Σήμερα το ΥΠΔΒΜΘ, επιβεβαίωσε επισήμως τις φήμες που ήθελαν τις κρίσεις των Σχολικών Συμβούλων μετά τις κρίσεις των Διευθυντών Σχολικών μονάδων, παρ΄ όλο που ο νόμος επίτασσε την αντίστροφη σειρά. Και αφού ο νόμος ήταν σαφής και η αλλαγή δεν μπορούσε να περάσει με εγκύκλιο, ψηφίζεται νέος νόμος. Νέος νόμος, που αλλάζει τον ήδη υπάρχοντα, πριν την πρώτη εφαρμογή του! Σύμφωνοι όλοι και όλα στην Νεοελληνική παράδοση, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε νόμος επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης ίσχυσε για δεύτερη φορά». Τώρα αλλάζουν και την πρώτη φορά, αφού ο Ν.3848 δεν θα ισχύσει ούτε για πρώτη φορά! (Αυτοί που ασχολούνται με την Ιστορία της Εκπαίδευσης έχουν ….φρίξει!)...

...Για ποιο λόγο αλλάζει ο νόμος; Οι διαδρομιστές των Υπουργείων και οι «ειδήμονες των χώρων» λένε , ότι είχαν προβλέψει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη, οπότε δεν μπορούσαν να γίνουν ακωλύτως οι επιλογές Διευθυντών (θα πάγωναν βάσει πάγιας νομοθεσίας) και προτιμήθηκε να προταχθούν οι κρίσεις διευθυντών που αφορούν πολλαπλάσιο κόσμο σε σχέση με τους Σχ. Συμβούλους. Αυτή τελικά είναι η αιτία που μου διεμήνυσαν καλά πληροφορημένες πηγές.
Τα παραπάνω εξηγούν, γιατί ενώ η υποβολή αιτήσεων για Σχολικούς Συμβούλους ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου ε.έ. κα η αντίστοιχη των Διευθυντών Σχολικών μονάδων στις 25 Μαΐου ε.έ. προτάχθηκαν οι κρίσεις των Διευθυντών.
Τι έκανε σήμερα το Υπουργείο με την προαναγγελία νομοθετικής πρωτοβουλίας;
Είπε ότι ΘΑ ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά με νόμο που ΘΑ φέρει στην Βουλή ο οποίος ΘΑ ψηφιστεί . Μέχρι τότε, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, όσοι θέλουν να κριθούν για Σχολικοί Σύμβουλοι, να παραιτηθούν από Διευθυντές Σχολικών μονάδων, πριν καν προλάβουν να αναλάβουν!
Ερώτημα: Ποιος τολμηρός Δον Κιχώτης θα τολμήσει να παραιτηθεί; Ο Τολμηρός επιστήμων με τα διδακτορικά, τα μεταπτυχιακά και τις ξένες Γλώσσες και το Επιστημονικό έργο; Μπορούν να του βάλλουν 11, και στον συνυποψήφιό του που έχει 2 μόρια λιγότερα να βάλλουν 14. Τελείωσε! Μα για να γίνει ακόμα κι αυτό, πρέπει να ξέρει τουλάχιστον τα μόρια του άλλου! Δεν προβλέπεται να τα μάθει , διότι η βαθμολογία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του Υπουργείου θέτει ως ολοκλήρωση των διαδικασιών των Σχολικών Συμβούλων την 20η Αυγούστου! Χωρίς να ξέρει κάποιος τα μόρια των άλλων, τι απόφαση να πάρει; «Ραντεβού στα Τυφλά» είναι η διαδικασία του Σχολικού Συμβούλου;
Αλλά θα εξετάσουμε ένα πιο προχωρημένο δυνητικό παράδειγμα: Ένας υποψήφιος Χ , είναι άριστος Επιστήμων, έχει ογκωδέστατο Βιογραφικό, διαθέτει ένα μπαούλο εργασίες και ευτυχώς φέτος δεν τις κατέθεσε, αλλά τις έβαλε σε DVD . Αυτός λοιπόν ο Χ, τύχη αγαθή, διετέλεσε συμφοιτητής με 3 μέλη του Συμβουλίου Επιλογής! (Φανταστικό το παράδειγμα, αλλά περιμένετε λίγο, υπόθεση εργασίας κάνουμε!) Ερωτώ (ρητορικώς πάντα!) Θα ρισκάρει να πάει σε συνέντευξη αυτός ο Χ υποψήφιος γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί φιλικά από ένα μέρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου; Φυσικά, αυτός ο Χ, ήδη έχει τοποθετηθεί σε Σχολείο της πρώτης επιλογής του, αφού είναι στην τριάδα (ή και πρώτος) στον Νομό του! Θα ρισκάρει; Ο υπογράφων λέει ένα ξερό «ΟΧΙ!» Ουδείς μπορεί να του δώσει εγγύηση ότι δεν μπορούν να κουνήσουν λίγο τα μόρια της συνέντευξης και να βρεθεί εκτός της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ θέσης στον νομό του! Δεν πάει να έχει μέσον τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ , ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (και βεβαίως την….γνωρίζει!)
Σήμερα βγήκαν κάποιοι για να εκφράσουν την ανακούφισή τους που ΔΕΝ θα φύγουν οι υποψήφιοι Σχ. Σύμβουλοι από τους πίνακες των Διευθυντών, έτσι ώστε στα πρώτα σχολεία που έχουν καταλάβει να μην πάνε οι …έσχατοι και πληρωθεί η γνωστή ρήση του Ευαγγελίου! Αλλά αυτό είναι επιφαινόμενο της πρωταρχικής αιτίας της παραβίασης του Ν.3848 Και βέβαια, με την ίδια λογική, τι θα γίνει με τους νέους Σχολικούς Συμβούλους;
Προσέξτε:
Οι έχοντες επίγνωση της πραγματικότητας θα παραμείνουν στα σχολεία τους, δεδομένου ότι και η θέση του Σχ. Συμβούλου έχει απαξιωθεί από άποψη αποδοχών. Βεβαίως η ενασχόληση κυρίως με την Επιστήμη παρά με την Διοίκηση είναι μια Κίρκη ίσως Σειρήνα, πλην οι ανάγκες των παιδιών «τραβάνε απ΄ το μανίκι»
Ποίοι θα πάνε στην συνέντευξη; Θα πάνε όλοι όσοι δεν θα πιάσουν κανένα σχολείο , δηλ. επιστημονικά ό,τι πιο άχρηστο υλικό που αυτομάτως θα μετασχηματισθεί σε πεφωτισμένο, σε τιμητές, σε φανατικούς πρωτάρηδες, ξερόλες , δοκησίσοφους κτλ Τρέμω στο ενδεχόμενο ενός τέτοιου απευκταίου σεναρίου! Από το πρωί, προσπαθώ να σκεφθώ που μπορεί να κάνω λάθος στην ακραία αυτή εκτίμησή μου και δεν βρίσκω άκρη. Φταίει ο καύσωνας; Ο Μιθριδατισμός που μας έχει προκαλέσει ο καταιγισμός των οικονομικών μέτρων; Επιτελείται το τέλεια σχεδιασμένο εκπαιδευτικό έγκλημα με όλο τον κόσμο στην παραλία; Θα μείνουν κάποιοι υπό συνταξιοδότηση παλαιοί Σύμβουλοι; Χμ……Η λαλίστατη Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων κωφεύει για την παραβίαση του νόμου! Να υποθέσω ότι είναι κι αυτοί στις παραλίες ή κάτι άλλο;
Δεν πάμε καλά πάντως. Ό,τι κι αν συμβαίνει, υπάρχει ένα περιρρέον γλοιώδες κλίμα απαξίωσης, νοσηρότητας, ιδιοτέλειας, μεθοδευμένων…μεθοδεύσεων και χαμέρπειας… Πότε θα ξεκολλήσουμε ως Χώρα για να αναστρέψουμε την κατάσταση; Όλοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ, ότι θα μπούμε σε χειρότερες συνθήκες από τις κατοχικές (μπορεί να μην πεθάνουμε από πείνα, αλλά ίσως βγούμε σε 30 χρόνια από την φάκα που μας έστησαν) Και παρ΄ όλα ταύτα, ουδείς βάζεις μυαλό!....

http://plataros.blogspot.com/2011/07/blog-post_9428.html
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Δημοτικά Σχολεία της Δ/νσης Π.Ε Β΄Αθήνας

Ολοκληρώνονται αύριο οι συνεντεύξεις των υποψηφίων Δ/ντών στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας και μέχρι το τέλος της εβδομάδος (το πιθανότερο την Παρασκευή) θα αναρτηθεί ο αξιολογικός πίνακας και η δήλωση προτίμησης σχολείων.

Επειδή πολλοί υποψήφιοι Δ/ντές έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται τα σχολεία που θα δηλώσουν, ο κατάλογος με τα σχολεία και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις ίσως βοηθήσει . Σε παρένθεση είναι τα σχολεία που λειτουργούν με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)...

1ο Αγ. Παρασκευής Αγ. Ιωάννου 27 (ΕΑΕΠ)
2ο Αγ. Παρασκευής Τέρμα Ζεφύρων (ΕΑΕΠ)
3ο Αγ. Παρασκευής Μπουμπουλίνας 4 (ΕΑΕΠ)
4ο Αγ. Παρασκευής Χίου & Τσιμισκή
5ο Αγ. Παρασκευής Ψαρών 11
6ο Αγ. Παρασκευής Χειμάρρας 9 (ΕΑΕΠ)
7ο Αγ. Παρασκευής Λυκούργου & Αρτέμωνος (ΕΑΕΠ)
8ο Αγ. Παρασκευής Ρήγα Φεραίου (ΕΑΕΠ)
9ο Αγ. Παρασκευής Αγ. Δημητρίου & Ναυπακτίας (ΕΑΕΠ)
10ο Αγ. Παρασκευής Χίου & Τσιμισκή
11ο Αγ. Παρασκευής Ψαρών 11
1ο Χολαργού Περικλέους 53
2ο Χολαργού 17ης Νομβρίου 119
3ο Χολαργού 17ης Νομβρίου 119
4ο Χολαργού Τήνου 4 (ΕΑΕΠ)
5ο Χολαργού Σαρανταπόρου 78
6ο Χολαργού Περικλέους 53
1ο Ν. Ψυχικού Σεφέρη 21 (ΕΑΕΠ)
2ο Ν. Ψυχικού 25ης Μαρτίου 2 (ΕΑΕΠ)
3ο Ν. Ψυχικού Καραθεοδωρή & Κ. Ουράνη 16
4ο Ν. Ψυχικού Καραθεοδωρή & Κ. Ουράνη 16
1ο Ψυχικού Δημοκρατίας 23 (ΕΑΕΠ)
1ο Παπάγου Ιωνίας & Αργυροκάστρου (ΕΑΕΠ)
2ο Παπάγου Μακεδονίας 2
3ο Παπάγου Μακεδονίας 2
1ο Χαλανδρίου Καρολή & Δημητρίου 32
2ο Χαλανδρίου Φιλίππου Λίτσα
3ο Χαλανδρίου Μ. Ασίας & Μαραθώνος (ΕΑΕΠ)
4ο Χαλανδρίου Σαλαμίνος & Αριστοφάνους (ΕΑΕΠ)
5ο Χαλανδρίου Βριλησσίων 2 (ΕΑΕΠ)
6ο Χαλανδρίου Φιλ. Εταιρείας 2
7ο Χαλανδρίου Κρήτης 24
9ο Χαλανδρίου Ζαλόγγου 17
10ο Χαλανδρίου Κρήτης 24
11ο Χαλανδρίου Κρίνων 24
12ο Χαλανδρίου Ιωαννίνων & Ταϋγέτου (ΕΑΕΠ)
13ο Χαλανδρίου Ολύμπου 13
14ο Χαλανδρίου Ευριπίδου & Θησέως (ΕΑΕΠ)
16ο Χαλανδρίου Γ. Παπανικολάου 2
1ο Βριλησσίων Φλωρίνης 24 (ΕΑΕΠ)
2ο Βριλησσίων Παλ. Πατρών Γερμανού 23
3ο Βριλησσίων 25ης Μαρτίου & Μακεδονίας 25 (ΕΑΕΠ)
4ο Βριλησσίων Τειρεσία & Σπάρτης 2
5ο Βριλησσίων Αλφειού 62 (ΕΑΕΠ)
6ο Βριλησσίων Πιεριων 16 (ΕΑΕΠ)
Κρυστάλλειο Πεντέλ. Ηγ. Μακρυγιάννη 1 (ΕΑΕΠ)
Νέας Πεντέλης Αργυροκάστρου 2 (ΕΑΕΠ)
Φιλοθέης Ζωσιμά & Κεχαγιά (ΕΑΕΠ)
1ο Αμαρουσίου Λ. Κηφισίας 211 (ΕΑΕΠ)
3ο Αμαρουσίου Φλοίας 33
4ο Αμαρουσίου Σωρού 72 (ΕΑΕΠ)
5ο Αμαρουσίου Αγ. Θωμάς
6ο Αμαρουσίου Καραολή 1
7ο Αμαρουσίου Πάτμου 3
8ο Αμαρουσίου Μαραθωνοδρόμου 54 (ΕΑΕΠ)
9ο Αμαρουσίου Αυτ. Ηρακλείου 44 (ΕΑΕΠ)
10ο Αμαρουσίου Μανδηλαρά 1 (ΕΑΕΠ)
11ο Αμαρουσίου Φλοίας 33
13ο Αμαρουσίου Δ. Ψαρρού & Βαλτετσίου (ΕΑΕΠ)
15ο Αμαρουσίου Μακρυγιάννη 7 (ΕΑΕΠ)
16ο Αμαρουσίου Μ. Αλεξάνδρου 44
18ο Αμαρουσίου Συγγρού & Ίωνος
Εκάλης Δεκελείας & Φασίδερη
Ζάννειο Θησέως 131
1ο Κηφισιάς Χρ. Λαδά 18
2ο Κηφισιάς Λ. Κηφισίας 282
3ο Κηφισιάς Πηγών 4 (ΕΑΕΠ)
4ο Κηφισιάς Σουλίου 12
5ο Κηφισιάς Π. Μπακογιάννη 31
6ο Κηφισιάς Λ.Κατσώνη 53
7ο Κηφισιάς Πλ. Πολιτείας (ΕΑΕΠ)
8ο Κηφισιάς Πελοποννήσου-Ναυπλίου (ΕΑΕΠ)
1ο Μελισσίων Θερμοπυλών 4
2ο Μελισσίων 17 Νοέμβρη 9
3ο Μελισσίων Διονύσου & Αγ. Ειρήνης
4ο Μελισσίων Σωκράτους 24 (ΕΑΕΠ)
5ο Μελισσίων Διονύσου & Αγ. Ειρήνης
6ο Μελισσίων Θερμοπυλών 4
1ο Ν. Ερυθραίας Ελ. Βενιζέλου 4 (ΕΑΕΠ)
2ο Ν. Ερυθραίας Σπετσών & Ψαρρών
3ο Ν. Ερυθραίας Σπετσών & Ψαρρών
1ο Πεύκης Μ. Ασίας & Ιωαννίνων (ΕΑΕΠ)
2ο Πεύκης Ρ. Φεραίου 17 (ΕΑΕΠ)
3ο Πεύκης Καλύμνου & Κορίνθου (ΕΑΕΠ)
4ο Πεύκης Βρυούλων 27 (ΕΑΕΠ)
1ο Ηρακλείου Σοφίας & Νεότητος
2ο Ηρακλείου Ευτυχίας 2
3ο Ηρακλείου Ευριπίδου 9 (ΕΑΕΠ)
4ο Ηρακλείου Αλωνίων & Ιακωβίδου (ΕΑΕΠ)
5ο Ηρακλείου Πάροδος Κονίτσης
6ο Ηρακλείου Πεντέλης 10 (ΕΑΕΠ)
7ο Ηρακλείου Καζαντζάκη 21
8ο Ηρακλείου Σοφίας & Νεότητος 20
9ο Ηρακλείου Αυγής & Ματρόζου
10ο Ηρακλείου Αυγής & Ματρόζου
11ο Ηρακλείου Ευτυχίας 2
12ο Ηρακλείου Πεύκων 110 (ΕΑΕΠ)
13ο Ηρακλείου Αγ. Νεκταρίου 2 (ΕΑΕΠ)
14ο Ηρακλείου Παπαϊωάννου
1ο Ν. Ιωνίας Κρήτης 77 (ΕΑΕΠ)
2ο Ν. Ιωνίας Κιλκίς 1 (ΕΑΕΠ)
3ο Ν. Ιωνίας Ρ. Φεραίου 5 (ΕΑΕΠ)
4ο Ν. Ιωνίας Π. Ιωακείμ 2 (ΕΑΕΠ)
6ο Ν. Ιωνίας Πλ. Τυάννων 1 (ΕΑΕΠ)
7ο Ν. Ιωνίας Αντιγόνης 1 (ΕΑΕΠ)
8ο Ν. Ιωνίας Μιλήτου 2
9ο Ν. Ιωνίας Μουταλάσκη 64 (ΕΑΕΠ)
10ο Ν. Ιωνίας Τήνου 100 & Δωδεκαννήσου
11ο Ν. Ιωνίας Πλ. Τσαλδάρη 43
14ο Ν. Ιωνίας Μουταλάσκη 64
15ο Ν. Ιωνίας Πλ. Τσαλδάρη
16ο Ν. Ιωνίας Μεσσηνίας 15
19ο Ν. Ιωνίας Αγ. Αναστασίας 4
1ο Λυκόβρυσης Αγ. Βαρβάρας 28 (ΕΑΕΠ)
2ο Λυκόβρυσης Αγ. Λαύρας- Ρίμινι
1ο Μεταμ/σης Ι. Κόττου 34 (ΕΑΕΠ)
2ο Μεταμ/σης Αγ. Βαρβάρας & Δ. Σολωμού (ΕΑΕΠ)
3ο Μεταμ/σης Κοζάνης 16 (ΕΑΕΠ)
4ο Μεταμ/σης Αθηνάς & Αυλώνος
5ο Μετ/σης Ανδριανείου 11 (ΕΑΕΠ)
6ο Μεταμ/σης Πάρνηθος 20 (ΕΑΕΠ)
7ο Μεταμ/σης Ι. Λόχου 9 (ΕΑΕΠ)
Διαπολ/μικής Εκπαίδευσης Ελευθερίας 18
Διαβάστε περισσότερα...

Επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων - Οι αυθαιρεσίες του Υπουργείου


Η επικίνδυνη, ανερμάτιστη και γεμάτη αυθαιρεσίες κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται . . .

Η προχειρότητα και ο κομματισμός στις επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων «καλά κρατούν» . . .

Η επικίνδυνη, ανερμάτιστη και γεμάτη αυθαιρεσίες πολιτική του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο.
Με την υπ’ αριθμό 80663(α)/Δ2/18-7-2011 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα κ. Κουλαϊδή και με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της 19/07/2011 καταλύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας, νομιμότητας και δημοκρατικών δικαιωμάτων....

...Με νομικό πλαίσιο που θα φέρουν μελλοντικά αποφασίζουν σήμερα με παλαιοκομματικούς όρους του παρελθόντος και στερούν το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να διεκδικήσουν θέση Σχολικού Συμβούλου διότι είχαν συμμετάσχει στις διαδικασίες και είχαν επιλεγεί ως Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αυθαιρετεί και εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «κλείνοντας τα αφτιά» στις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για το «αλαλούμ» που η ίδια δημιούργησε καταστρατηγώντας τους νόμους που έχει ψηφίσει (βλ. Ν.3848/2010).
«Κλείνει τ’ αφτιά της» και αγνοεί προκλητικά την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (που πάρθηκε με πρωτοβουλία της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) που καταγγέλλει εμπεριστατωμένα τις παραπάνω διαδικασίες και τονίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν από τις παράτυπες ή και παράνομες αποφάσεις του Υπουργείου.

Καλούμε

τους κυβερνώντες να αποσύρουν την «εγκύκλιο της ντροπής», να σταματήσουν να αυθαιρετούν, να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να στερούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις επιλογές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Πολιτικάντηδες και κομπογιαννίτες» δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση.

Καλούμε
• Το νομικό σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. κ. Δραγασάκη να πάρει δημόσια θέση για τη νομιμότητα ή μη των παραπάνω ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

• Τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, να συμπαραταχθούν με τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να καταγγείλουν τις αναξιοκρατικές και, όπως όλα δείχνουν παράνομες, διαδικασίες επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος:Κόκκινος Χαράλαμπος
Ο Γενικός Γραμματέας:Ανδρουλάκης Μάνος
Διαβάστε περισσότερα...

Επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης: Απίστευτα κι όμως αληθινά…

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Με την ολοκλήρωση στα περισσότερα ΠΥΣΠΕ της χώρας, της διαδικασίας επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων με βάση το Ν.3848/2010, εκδόθηκε ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα αποκλείει από τις διαδικασίες επιλογής Σχολικών Συμβούλων όσους εκπαιδευτικούς με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις Διευθυντών Σχολείων....

...Μπορεί να φαίνεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό!
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι απαράδεκτη, αντιδεοντολογική, δημιουργεί σύγχυση, αναστάτωση και προβληματισμό στους υποψηφίους και ανατρέπει την έως τώρα προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής στελεχών.
Καλόπιστα ρωτούμε:
• Έλαβε υπόψη της η πολιτική ηγεσία το Ν.3848/2010 που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, πλην των Διευθυντών Εκπαίδευσης, να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων;
• Έλαβε υπόψη της πως καμιά διάταξη νόμου δεν μπορεί να αποκλείσει έναν εκπαιδευτικό που πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις εκάστοτε επιλογές στελεχών να διεκδικήσει μια ανώτερη θέση απ’ αυτή που κατέχει; Μια τέτοια διάταξη δεν θα κριθεί αντισυνταγματική;
• Γιατί η πολιτική ηγεσία άφησε εκατοντάδες συναδέλφους να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής στελεχών και έρχεται σε άκαιρο χρόνο να ανατρέψει τα πάντα;
• Ποιοι είναι αυτοί που εισηγούνται τέτοιες θέσεις στην πολιτική ηγεσία και πού αποσκοπούν; Μήπως είναι οι ίδιοι που εισηγήθηκαν τον πλήρη έλεγχο των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων;
Είχαμε εγκαίρως ενημερώσει ότι η απόφαση να προηγηθούν οι επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, πέραν του παράτυπου της διαδικασίας θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν επιλύονται με αποφάσεις που δημιουργούν άλλης μορφής, και ίσως και περισσότερα, προβλήματα.
Πιστεύουμε πως η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση λόγω έλλειψης συγκεκριμένου σχεδιασμού σε συνδυασμό με την προσπάθεια ικανοποίησης μικροπαραταξιακών συμφερόντων.
Πάρα ταύτα, πιστεύουμε απόλυτα ότι οι νόμοι δεν ανατρέπονται με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, ούτε με «θα…».
Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της εκπαίδευσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παραμένουν ακόμα και σήμερα ζητούμενα.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μετονομασία Τμημάτων Ένταξης στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Αριθμ. 67362/Γ6 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1489 Β/17-6-2011) που αφορά την υποβιβασμό και συγχώνευση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης − Κατάργηση και μετονομασία τμημάτων ένταξης (Τ.Ε.) Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση την παραπάνω απόφαση στη Δ/νση Π.Ε Β΄Αθήνας προκύπτουν οι εξής μετονομασίες Τμημάτων Ένταξη:

1. «Τ.Ε. στο 2 Δ.Σ. Ψυχικού» σε «Τ.Ε. στο 1 Δ.Σ. Ψυχικού»
2. «Τ.Ε. στο 8 Δ.Σ. Χαλανδρίου» σε «Δεύτερο Τ.Ε. στο 4 Δ.Σ. Χαλανδρίου»
3. «Τ.Ε. στο 15 Δ.Σ. Χαλανδρίου» «Δεύτερο Τ.Ε. στο 3 Δ.Σ.Χαλανδρίου»
4. «Τ.Ε. στο 7 και 20 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας» σε «Τ.Ε. στο 7 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας»
5. «Τ.Ε. στο 12 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας» «Δεύτερο Τ.Ε. στο 2 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας»
6. «Τ.Ε. στο 13 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας» «Δεύτερο Τ.Ε. στο 6 Δ.Σ. Νέας Ιωνίας»



Διαβάστε περισσότερα...

Κριτήρια και διαδικασίες απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, προσδιορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα συμβάλει στην ορθολογικότερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου διδάσκουν κατά προτεραιότητα μαθήματα της βασικής ειδικότητάς τους, σε πρώτη και δεύτερη ανάθεση. Όταν διδάσκουν, σε δεύτερη ανάθεση, μαθήματα άλλου κλάδου, μπορεί να καλύψουν μέχρι και 7 διδακτικές ώρες.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μέσω του σχολείου στο οποίο ανήκει ο εκπαιδευτικός, το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.


Η απόφαση είναι εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα γραφεία φυσικής αγωγής και τα γραφεία επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας χωρίς όμως να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα". Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι τα κριτήρια μοριοδότησης που ισχύουν για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ (είναι εδώ) θα πρέπει να ισχύσουν και για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, προκειμένου να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των αποσπάσεων.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι σε εφάπαξ και συντάξεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις μειώσεις σε συντάξεις και τα εφάπαξ άρχισε με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η οποία ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου, ορισμένες εκ των οποίων έχουν και αναδρομική ισχύ. Ετσι, εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, επέρχεται μείωση έως και 4.400 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και έως 15.000 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ....

...Αμεσα κλείνει και το θέμα της αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα (για τον Σεπτέμβριο) οι ανατροπές στις επικουρικές και στις αναπηρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, τίθενται σε ισχύ διατάξεις του νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ειδικότερα, προβλέπεται: 1. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από 1-1-2010 και μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση καταβολής, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 10% και 15% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι από 10.000 - 15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000 - 4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και, αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκατ. Τονίζεται ότι το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010. Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε κυμαινόταν γύρω στα 85.000 - 87.000 ευρώ. Με το κούρεμα του 15%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει στα 72.000 - 74.000 (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης). 2. Η ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) από 1-7-2011 αφορά τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων. 3. Από τις ασφαλιστικές κατηγορίες επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες δύο προαιρετικές. Με την εγκύκλιο Κουκτρουμάνη ορίζεται ο τρόπος κατάταξης και μετάταξης των ασφαλισμένων του κλάδου στις ασφαλιστικές κατηγορίες της. Ειδικότερα: Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική κατηγορία, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πέντε έτη ασφάλισης, ως εξής: - Από την 1η στη 2η κατηγορία ύστερα από 5 έτη ασφάλισης. - Από τη 2η στην 3η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (8 συνολικά). - Από την 3η στην 4η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (11 συνολικά). - Από την 4η στην 5η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (14 συνολικά).
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Περικοπές για νέους και παλαιούς συνταξιούχους Από την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι μειώσεις που θα επέλθουν μετά και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Στόχος είναι ο περιορισμός και κάτω του 20% (έναντι της κύριας σύνταξης) όχι μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φθάσει και το 30%. Τα επικουρικά ταμεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα κριθούν πως δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις. Σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν διακυμάνσεις από Ταμείο σε Ταμείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.
ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης ΑναπηρίαςΘα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων από τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8% - 9% (από 14%).


ΒΑΡΕΑ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ Μικρότερη λίστα θα αφορά το 10% των επαγγελμάτωνΠροωθείται μέσα στο καλοκαίρι η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. H νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία της τρόικας είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εφαρμοστεί άμεσα όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου, και δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος 2014. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν αυτόματα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα βαρέα. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2011 έως την 1/1/2017 όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58 (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα, από τα οποία 7.500 σε βαρέα. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα, από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).

TA NEA
Διαβάστε περισσότερα...

Περικοπές επιδομάτων ΔΥ και αναδρομικές εισφορές

Κτά 50% περικόπτονται τα ειδικά επιδόματα δημοσίων υπαλλήλλων, προσωπικού ΟΤΑ, δικαστικών, στρατιωτικών και διπλωματικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα εοιβαρυνθούν και με αναδρομική (από 1ης Ιανουαρίου) παρακράτηση 3% επι του ως εισφορά υπέρ του Ταμείου Ανεργίας και του ΤΠΔΥ. Οι μειώσεις επιδομάτων θα θεσμοθετηθούν με τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ή στον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο...

...Το θέμα συζητείται με τους ελεγκτές της τρόικας, ώστε αν να γίνει η αναγκαία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, αν διαπιστωθεί ότι καθυστερεί η κατάρτιση του νέου μισθολογίου.
Οι περικοπές επιδομάτων "μεταφράζονται" σε απώλεια από 28 ευρώ τον μήνα (για δημοσίους υπαλλήλους βασικής εκπάιδευσης) έως και 404 ευρώ (για ανώτατους δικαστικούς).
- Στο Δημόσιο μειώνεται κατά 50% το "κίνητρο απόδοσης", που είναι τώρα τουλάχιστον 57 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 64 ευρώ για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 90 ευρώ για τεχνολογικής εκπαίδευσης και 100 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. - Στο ήμισυ μειώνεται και το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στρατιωτικών, που κλιμακώνεται μεταξύ 163 και 376 ευρώ τον μήνα
- Οι δικαστικοί θα χάσουν το ήμισυ του επιδόματος "ταχύτερης διεκπεραίωσης", που ξεκινά από τα 405 ευρώ για Ειρηνοδίκη και φθάνει στα 810 ευρώ τον μήνα για τους προέδρους του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. - Από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ θα περικοπεί κατά 50% το επίδομα "ειδικής απασχόλησης", το οποίο είναι τώρα 89-170 ευρώ τον μήνα. - Περίπου 104 ευρώ το μήνα θα χάσουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι, με την περικοπή κατά 50% του "κινήτρου απόδοσης".

Εισφορές
Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπούς κρατικούς φορείς θα δούν από τν Αύγουστο τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 3%, λόγω παρακράτηςησς ειδικής εισφοράς υπέρ των αναέργων (2%) και υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (1%).
Οι μισθοί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι μειωμένοι κατά 3,2% επιπλέον, λόγω λόγω αναδρομικής παρακράτησης αυτών των εισφορών (ό,τι αντιστοιχούσε ως εισφορά για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, θα παρακρατηθεί από τους μισθούς Αυγούστου-Δεκεμβρίου)

/www.sofokleousin.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Για το νομοθετικό ατόπημα του Υπουργείου Παιδείας

Έγραφα χθες ότι θα προκαλέσει σάλο η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που καταστρατηγεί το Νόμο αποκλείοντας όσους εκπαιδευτικούς τοποθετηθούν σε θέσεις Διευθυντών Σχολείων από τις διαδικασίες επιλογής Σχολικών Συμβούλων.

Ήδη εκπαιδευτικες ιστοσελίδες κατακλύζονται με ανακοινώσεις και σχόλια συναδέλφων. Στο esos.gr διάβαζω τα παρακάτω...

...9 σχόλια

# Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 10:43 δημοσιεύτηκε από Στέφανος Κουμαρόπουλος

Είναι άδικο και δεν ξέρω ποιος Σύμβουλος της Υπουργού της πρότεινε κάτι τἐτοιο. Με αυτή τη λογική πρέπει να ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι Σχολικοί Σύμβουλοι. Θα πρότεινα να το επανεξετάσει η Υπουργός και να δώσει μία ευκαιρία στου υποψηφίους Σχολ. Συμβούλους που είναι και υποψ. Διευθυντές να διαλέξουν μέχρι μια εύλογη ημερομηνίας όπου θα φαίνονται τα μόρια.

# Σύνδεσμος σχολίου ΓΙΩΡΓΟΣ Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 10:24 δημοσιεύτηκε από ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.
ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΣΗ.
ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ;
Α-Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ε-Κ-Τ-Ο !!!

* Σύνδεσμος σχολίου Λ.Λ. Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 09:50 δημοσιεύτηκε από Λ.Λ.

Φέτος ,απ'ότι φαίνεται,θα τα δούμε όλα.Χθες υποβάλλαμε δήλωση προτίμησης σχολείων για Διευθυντές στον νομό μας και σήμερα έρχεται αυτό το χαρτί.Ποιοί είναι επιτέλους οι "διαδρομιστές" του ΥΠΕΠΘ που και πάλι κατάφεραν να περάσουν τέτοιες κατάπτυστες μεθοδεύσεις??Αφού τα κάνατε μπάχαλο ,λόγω ανικανότητας,προσπαθείτε τώρα με αστυνομικά μέτρα,να αποκλείσετε τους υποψήφιους συμβούλους από το να διεκδικήσουν την θέση Σχ.Συμβούλου?

* Σύνδεσμος σχολίου Κώστας Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 09:47 δημοσιεύτηκε από Κώστας

Γίνεται σαφές πλέον οτι υποβαθμίζεται η θέση του σχολικού συμβούλου, όπως επίσης κάτι άλλο σχεδιάζει το υπουργείο. Επιεικως απαράδεκτο !!!

* Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 09:39 δημοσιεύτηκε από Γιώργος

κ.Διαμαντοπούλου,
είστε άδικη . Εκτός κι αν εκεί στη Νεραντζιώτισσα, δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί σκίασης των 200.000 ευρώ (για να μην ξεχνιόμαστε) και σας επηρέασε ο καύσωνας.
* Σύνδεσμος σχολίου Γιωργος Δ. Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 08:58 δημοσιεύτηκε από Γιωργος Δ.

Καλα, εχουν τρικυμια εν κρανιω ολοι αυτοι στο υπουργειο και συμπεριφερονται σαν να ειναι εχθροι-αντιπαλοι-ανταγωνιστες...τι να πω, με τους εκπαιδευτικους. Περιμενουμε κι αλλα δειγματα γραφης. Κριμα στην κα υπουργο που αγεται και φερεται απο τους "πολυ λιγους" παρακαθημενους της.

* Σύνδεσμος σχολίου George Bernard Saw Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 08:56 δημοσιεύτηκε από George Bernard Saw

Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι. Ξεκίνησαν τη διαδικασία των Συμβούλων από το Φεβρουάριο και μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην Α/βάθμια έχουν 1150 συμβούλους. Σε 4 μήνες δεν μπορούν να ελέγξουν και να μοριοδοτήσουν, μια δουλειά που στις διευθύνσεις για τους υποψήφιους διευθυντές την έκαναν σε μια εβδομάδα; Ξεκινούν ανάποδα και όλα βαίνουν λάθος. Το ωραίο είναι πως αν αρκετοί υπηρετούντες Σ.Σ. επιλέξουν τη σιγουριά της θέσης του Δ.ντή (διότι σκεφτείται δεν είναι και ξεκαθαρισμένο το πλαίσιο με το οποίο θα κριθούν να αναλάβουν περιοχές, ούτε τα καθήκοντα και βέβαια ούτε και οι αμοιβές), τότε θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να επιλεγούν τελικά ως Σύμβουλοι οι έχοντες λιγότερα μετρήσιμα προσόντα από τους διευθυντές (βέβαια αυτή την πρωτοτυπία τη θαυμάσαμε και τώρα στη σύνθεση των συμβουλίων κρίσεων διευθυντών, όπου οι κρίνοντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απείχαν παρασάγγας από το επίπεδο των κρινόμενων).
Μήπως προλαβαίνουμε να βγάλουμε και εμείς μια διευκρινιστική εγκύκλιο για την ψήφο μας, ότι όταν τους ψηφίζαμε δεν είχαμε στο νου μας τέτοια, και να πάρουν πόδι να πάνε από εκεί που ήρθαν;

* Σύνδεσμος σχολίου Aleka Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 02:44 δημοσιεύτηκε από Aleka

Είμαι σε θέση επιλογής για διευθύντρια. Με ποιό δικαίωμα το υπουργείο με καλεί να χρεωθώ την ολιγωρία του και μου στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα για επαγγελματική επιλογή και εξέλιξη; Το υπουργείο υποχρεούται να ακολουθήσει την τήρηση επιλογής στελεχών της εκπ/σης σύμφωνα με την κέιμενη νομοθεσία: Πρώτα οι σύμβουλοι και μετά οι διευθυντές. Αν έσπευσε να επιλέξει διευθυντές να ανάβαλλει την τοποθέτηση τους μέχρι την επιλογή των συμβούλων. Διαφορετικά επιφυλλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας.

* Σύνδεσμος σχολίου poln Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 01:20 δημοσιεύτηκε από poln

"όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων" ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κ. Υπουργέ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

* Σύνδεσμος σχολίου κώστας Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 00:31 δημοσιεύτηκε από κώστας

Μπράβο στην Υπουργό ΠΔΒΜΘ! Επιτέλους, όχι λαμόγια ΚΑΙ στα σχολεία! Δώστε αυστηρή εντολή να ξεσκονίσουν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά ΟΛΩΝ των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων, ΈΝΑ ΠΡΟΣ ΈΝΑ. θα καθαρίσουμε από τη σήψη...Να γίνει γραπτό ερώτημα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό για όλους! Και κάτι άλλο, κυρία Διαμαντοπούλου. Θα έπρεπε να θέσετε ως προϋπόθεση για την επιλογή στελεχών την αξιολόγησή τους από διεπιστημονική ομάδα αξιολογητών...

* Σύνδεσμος σχολίου ΔΑΣΚΑΛΟΣ Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2011 23:04 δημοσιεύτηκε από ΔΑΣΚΑΛΟΣ

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ:
1. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
2. ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. (ΕΣΤΩ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ)
3. ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΡΜΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
ΠΟΙΟΥΣ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΤΟ?
ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ!!!!
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ?
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ:!!!!!
ΕΛΕΟΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ...
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!!

* Σύνδεσμος σχολίου Γιάννης Πλατάρος Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2011 22:48 δημοσιεύτηκε από Γιάννης Πλατάρος

Μηδέν σοβαρότητα με τους Σχολικούς Συμβούλους. Κάνει ένας αίτηση με δεδομένο νομικό πλαίσιο και του το αλλάζουν. Δεν μπορούσε να αλλάξει με εγκύκλιο και ψηφίζεται νόμος. Και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Κάποιοι έξαλλοι του «βαθέως» άγουν και φέρουν καταστάσεις....Λυπηρό. Τινάζονται προσδοκίες στον αέρα, σχεδιασμοί, όνειρα, τα πάντα!
Πρώτη φορά ακούω μεθόδευση που να αποκλείει....σχεδόν όλους τους υποψηφίους! Για φανταστείτε την κατάσταση: Οι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν αυξημένα προσόντα,άρα αυξημένα μόρια, άρα όλοι διεκδικούν και λαμβάνουν σχολεία της επιλογής τους. Έρχεται το Υπουργείο και τους λέει: «Δεν έχετε πλέον δικαίωμα να διεκδικήσετε ανώτερη θέση! Ή θα κάνετε τον διευθυντή μέχρι λήξεως της θητείας σας ή εάν επιθυμείτε να γίνετε Σχολικοί σύμβουλοι θα πρέπει να παραιτηθείτε από την σιγουριά της επιλογής σας για να διεκδικήσετε μία θέση στον νομό σας που μπορεί να είναι και σε σύμπλεγμα νομών! ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΙ (με όλα τα γνωστά Ελληνικά συμπαρομαρτούντα;) Και τελικά θα υπάρξουν άνθρωποι που θα παραιτηθούν από την ΣΙΓΟΥΡΗ και ΟΧΙ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ για να ....ρισκάρουν την διεκδόκηση της ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ; Και αν δεν υπάρξουν παραιτηθέντες,ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ; Υπογράφουν κανένα χαρτί με το ΚΥΣΔΕ ότι θα ....γίνουν; Ποιός θα κάνει τέτοια ανάληψη κινδύνου;
Περνάμε την μεγαλύτερη κρίση μας ως Κράτος, πιο σοβαρή από πόλεμο (πολύ πιο σοβαρή, ξέρετε τι εννοώ) και έχουμε την πολυτέλεια αλλαγής νομοθετικού πλαισίου μεσούσης της διαδικασίας των κρίσεων; Και αυτό έχει τα νομικά του ελαττώματα, αλλά ποιός θα προσφύγει; Αυτός που ΔΕΝ θα παραιτηθεί επειδή θα φοβηθεί(δικαιολογημένα) να ρισκάρει αν θα πάρει μισή μονάδα λιγότερη στα προφορικά και να μείνει έξω ΑΠΟ ΟΛΑ;
Δεν παίζεται απολύτως τίμια το παιγχνίδι!......
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΕΛΙΚΑ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ;

Με οδυνηρή έκπληξη σήμερα διάβασα την επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αρ. 80663 (α)/Δ2/ 18-07-2011 με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει στους υποψήφιους διευθυντές να διεκδικήσουν θέση σχολικού συμβούλου.

Είμαι μία από τα άτομα που έκαναν αίτηση για σχολική σύμβουλος και μάταια περιμένουμε να βγουν τα μόρια και να κληθούμε για συνέντευξη. ΄Εκανα αίτηση για διευθύντρια, αφού έχω το δικαίωμα από το νόμο, και τώρα στο παρά πέντε μας στερούν το δικαίωμα για επαγγελματική εξέλιξη πράγμα το οποίο είναι αντισυνταγματικό....

...Ήδη σε κάποιους νομούς έχουν γίνει οι τοποθετήσεις διευθυντών. Δηλαδή γι’ αυτούς τους νομούς η απόφαση του υπουργείου ήρθε στο και πέντε.

Η συνηθισμένη διαδικασία επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία είναι να επιλέγονται πρώτα οι σχολικοί σύμβουλοι και κατόπιν οι διευθυντές σχολικών μονάδων.

Αν το υπουργείο δεν ακολούθησε τη διαδικασία δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε να «πληρώσουμε» εμείς την ολιγωρία του. Το ξέρουμε ότι θα δημιουργηθεί αναστάτωση στα σχολεία αλλά αυτό όφειλε να το προβλέψει το υπουργείο.

Θα βρεθούμε στη φαιδρά θέση να αναγκαστούμε μπροστά στην αβεβαιότητα και την οικονομική κρίση να επιλέξουμε τη θέση του διευθυντή με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις των σχολικών συμβούλων να πληρωθούν με άτομα με λιγότερα μόρια που δεν είχαν τα προσόντα να γίνουν διευθυντές σχολικών μονάδων.

Αυτή είναι η ποιοτική παιδεία που ευαγγελίζεται το υπουργείο; Αυτή είναι η επαγγελία για δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών και επίκεντρο τον μαθητή;

Συνάδελφοι όσοι ενδιαφέρεστε να κινηθούμε προτού περάσει η άδικη νομοθετική ρύθμιση που αδικεί κατάφωρα το δικαίωμα επιλογής στη θέση εργασίας που έχει ο κάθε Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.

Αναστασιάδου Αλεξάνδρα εκπαιδευτικός Αγγλικών ΠΕ06 PhD
Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

Αναδημοσίευση από το alfavita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Υπουργείο Παιδείας: Ασυμβίβαστη(!!!) η διπλή υποψηφιότητα Σχολικού Συμβούλου και Διευθυντή Σχολείου

Εγκύκλιο που καταστρατηγεί το Νόμο και αναμένεται να προκαλέσει σάλο, αφού αποκλείει όσους εκπαιδευτικούς τοποθετηθούν σε θέσεις Διευθυντών Σχολείων από τις διαδικασίες επιλογής Σχολικών Συμβούλων, απέστειλε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Π.Ε

Αναλυτικά η αριθμ. 80663 (α)/ Δ2 /18-7-2011 εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων»...

1. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.

2. Υπηρετούντες Σχολικοί Σύμβουλοι οι οποίοι επιθυμούν να επιλεγούν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων με την επικύρωση του πίνακα από τον Περιφερειακό Δ/ντή θα πρέπει, εντός πέντε ημερών, να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου στον Δ/ντή της Περιφερειακής Δ/νσης που ανήκουν, ο οποίος τη διαβιβάζει άμεσα στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου. Μετά την αποδοχή των αιτήσεων απαλλαγής από την Υπουργό, εντός πέντε ημερών οφείλουν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.
3. Ύστερα από τις τελευταίες περιπτώσεις κατάθεσης πλαστών τίτλων στα Συμβούλια Επιλογής υποψηφίων Δ/ντών Σχολικών Μονάδων καλούνται τα Συμβούλια να διεξάγουν ενδελεχή έλεγχο στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά των υποψήφιων Δ/ντών Σχολικών Μονάδων, έστω και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πάντα επίκαιρος ... Αρκάς







Διαβάστε περισσότερα...

Από 20 έως 29 Ιουλίου οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων Ειδικής Αγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση ένταξης στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών EAE σχολικού έτους 2011-2012. Οι Αιτήσεις-Δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων-Δηλώσεων ορίζεται από 20/07/2011 μέχρι 29/07/2011.

Για την εγκύκλιο και τις αιτήσεις πατήστε εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ωράριο εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης

Η αριθμ. Φ. 361.23/ 01/ 116014 /Δ1/17-7-2011 εγκύκλιος που έστειλε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία αναφέρει:

Θέμα: «Ωράριο εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης»

Στα πλαίσια διαμόρφωσης του ωρολογίου προγράμματος των σχολικών μονάδων, όσον αφορά στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί που διατίθενται, εξ’ ολοκλήρου από τη δευτεροβάθμια στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας τις είκοσι μία (21) ώρες.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως για τη διδασκαλία στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ακολουθούν το ωράριο διδασκαλίας που προβλέπεται για την βαθμίδα αυτή."

Υ.Γ Για το θέμα του ωραρίου είχα γράψει 10 μήνες πριν, μια γνώμη

Διαβάστε περισσότερα...

Χάνουν ένα μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους

Σχεδόν ένα βασικό μισθό ή περίπου 10% θα χάσουν μέσα στους επόμενους 5 μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι τόσο από τα νέα φορολογικά μέτρα, όσο και από τις νέες μειώσεις σε επιδόματα και αμοιβές τους.

Η κυβέρνηση, πριν ακόμα καταρτίσει και εφαρμόσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που αναμένεται να εξισώνει τους βασικούς μισθούς του Δημοσίου με αυτές του ιδιωτικού τομέα, προωθεί νέες περικοπές σε 21 βασικές κατηγορίες επιδομάτων....

...Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση προχωρά και στην αναδρομική παρακράτηση από την 1η Ιανουαρίου της εισφοράς του 3% υπέρ της ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώνοντας τον μισθό τους για το υπόλοιπο του έτους κατά περίπου 6%.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η περικοπή του κινήτρου απόδοσης, καθώς και όσων επιδομάτων «λειτουργούν» ως επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι εκτός του κινήτρου απόδοσης που δίδεται σε όλους και οι περικοπές των άλλων επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους κλάδους που έχουν τέτοια οικονομικά βοηθήματα.

Το πιθανότερο είναι να μειωθούν κατά 50%. Οι νέες περικοπές προγραμματίζονταν να συμπεριληφθούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο. Ωστόσο, το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως αρχικώς προγραμματιζόταν. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα «περάσει» τις μειώσεις στα επιδόματα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι να ισχύσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, δεν προβλέπεται άλλη παρέμβαση στις αποδοχές των υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξίσωση του βασικού μισθού του δημόσιου τομέα με αυτόν του ιδιωτικού τομέα και η σαρωτική αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής που ασκεί κάθε υπουργείο και κάθε ΔΕΚΟ.

Προς το παρόν, από τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σε συνδυασμό με τη μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50% και της αναδρομικής παρακράτησης της εισφοράς υπέρ της ανεργίας, ένας δημόσιος υπάλληλος με βασικό μηνιαίο μισθό 1.144 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 22.500 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει στο υπόλοιπο του έτους:

– 400 ευρώ, από την αλλαγή του αφορολογήτου ορίου

– 450 ευρώ, για την εισφορά αλληλεγγύης

– 412 ευρώ, από 3% υπέρ της ανεργίας

– 250 ευρώ, από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης, δεδομένου ότι ο υπάλληλος είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το κίνητρο απόδοσης από 57 ευρώ έως 100 ευρώ, αναλόγως με το επίπεδο εκπαίδευσης.

Συνολικά, οι απώλειες για τον υπάλληλο αυτό θα ανέλθουν στα 1.512 ευρώ για τους επόμενους πέντε μήνες ή περίπου το 16% των αποδοχών του για το διάστημα αυτό.

Οι μειώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ για αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους. Το παραπάνω παράδειγμα περιελάμβανε τη μείωση μόνο του κινήτρου απόδοσης, που άλλωστε πρόκειται για ένα καθολικό επίδομα. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν και επιδόματα ειδικής απασχόλησης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης.

Τα επιδόματα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και αναμένεται να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο των νέων περικοπών αφορούν:

1. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κυμαίνεται μεταξύ 497 και 592 ευρώ.

2. Tο ειδικό επίδομα του υπουργείου Εξωτερικών (από 56 έως 486 ευρώ).

3. Την ειδική παροχή των εργαζομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΚΕΠΕ (από 800 έως 1.739 ευρώ).

4. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Ανάπτυξης (από 456 έως 650 ευρώ).

5. Την ειδική παροχή του πρώην υπουργείου Θαλάσσιων Υποδομών (155 ευρώ).

6. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Περιβάλλοντος (από 387 έως 497 ευρώ).

7. Την ειδική παροχή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας (85 ευρώ).

8. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Εργασίας (162 ευρώ).

9. Την ειδική παροχή του υπουργείου Υγείας (243 ευρώ).

10. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Δικαιοσύνης (522 έως 537 ευρώ).

11. Το ειδικό επίδομα του υπουργείου Πολιτισμού (121 ευρώ).

12. Την ειδική παροχή του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (από 413 έως 450 ευρώ).

13. Το ειδικό επίδομα του ΕΟΤ (από 185 ευρώ έως 308 ευρώ).

14. Την ειδική παροχή των υπαλλήλων γραμματειών (από 510 έως 567 ευρώ).

15. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (40,5 ευρώ).

16. Την ειδική παροχή των αποκεντρωμένων διοικήσεων (από 259 έως 347 ευρώ).

17. Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των δικαστικών λειτουργών (από 405 έως 810 ευρώ).

18. Το ειδικό ερευνητικό των πανεπιστημιακών (από 256 έως 440 ευρώ).

19. Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων που φτάνει στα 208 ευρώ.

20. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Αμυνα (από 163 έως 376 ευρώ).

21. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για δημόσια τάξη και ασφάλεια (αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική) από 145 έως 346 ευρώ).

kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ. Ρύθμιση- ευκαιρία για τους δημοσίους υπαλλήλους

Διαφορετικές "ταχύτητες" υπάρχουν για την εξαγορά των πλασματικών ετών για τα παιδιά στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μπορούν να αναγνωρίσουν έως και πέντε έτη ασφάλισης για τα παιδιά, παράλληλα με τα υπόλοιπα πλασματικά χρόνια (δηλαδή φέτος μπορούν να εξαγοράσουν έως και εννιά έτη)....


...Στον αντίποδα, όσοι καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.) θα πρέπει να συμπεριλάβουν τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά στα έτη που συνολικά θα εξαγοράσουν. Ετσι φέτος μπορούν να αναγνωρίσουν έως και τέσσερα χρόνια, το 2012 πέντε έτη, το 2013 έξι έτη και από το 2014 και μετά επτά χρόνια.

Μάλιστα, το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι ο συνολικός χρόνος που συνυπολογίζεται ή αναγνωρίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβεί το σχετικό ανώτατο όριο ετών που ισχύει κάθε χρονιά, συνυπολογιζόμενου κάθε άλλου χρόνου που έχει τυχόν αναγνωριστεί.

Ετσι οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι που σε προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προβεί σε σχετική αναγνώριση κάποιου χρόνου (π.χ. στρατός) θα πρέπει να αφαιρέσουν αυτόν τον χρόνο από τα συνολικά 4 έτη που έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν το 2011.

Πάντως για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 -είτε στο Δημόσιο είτε στα Ταμεία- η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά μετρά τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης. Στον αντίποδα, όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι) θα αρκεστούν στην αξιοποίηση των πλασματικών ετών ασφάλισης για την ταχύτερη συμπλήρωση 40 ετών δουλειάς.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που ισχύουν ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

* Δημόσιοι υπάλληλοι, που ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.
* Μέχρι και πέντε πλασματικά έτη για τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα χρόνια αυτά είναι ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα πλασματικά έτη, που θα εξαγοραστούν.
* Ετσι φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και εννιά πλασματικά έτη, το 2012 δέκα έτη, το 2013 έντεκα έτη και από το 2014 και μετά συνολικά δώδεκα έτη.
* Ασφαλισμένοι στα Ταμεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Τέσσερα πλασματικά έτη ασφάλισης -στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος για τα παιδιά- μπορούν να αναγνωρίσουν φέτος οι ασφαλισμένοι. Σταδιακά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται θα πάνε στα επτά το 2014.
* Νέοι ασφαλισμένοι γενικά. Η χρήση των πλασματικών ετών γίνεται με την ίδια ακριβώς διαδικασία με τους "παλιούς". Η διαφορά στην περίπτωση των εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα θεμελίωσης σε διάφορες κατηγορίες, όπως και οι εργαζόμενοι που έχουν ασφάλιση πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Ετσι ο νέος ασφαλισμένος που θα χρησιμοποιήσει πλασματικά χρόνια θα το κάνει ώστε να συμπληρώσει κατά το δυνατόν οικονομικότερα τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης και να αποχωρήσει στα 60.

Μοναδικό παράθυρο οι μητέρες ανηλίκων και οι μητέρες τριών τέκνων μέχρι το 2013. Περιπτώσεις όμως που σε αριθμό είναι σχετικά λίγες, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 20ετίας στην ασφάλιση.

Το κόστος για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Το κόστος για την εξαγορά στους Φορείς Κύριας Ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα είναι ίσο με το 20% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ορίζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται σε 165 ευρώ περίπου. Στον δημόσιο τομέα το κόστος της εξαγοράς είναι αντίθετα 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του ενδιαφερομένου. Ανάλογα επομένως με το Μισθολογικό Κλιμάκιο του υπαλλήλου το κόστος μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 120 ευρώ.

Τα πλασματικά έτη αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια είναι μικρότερες και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 6% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη στο Δημόσιο και 4% επί των συντάξιμων αποδοχών. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τις αναγνωρίσεις καταβάλλονται:

* Είτε εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης με έκπτωση 15%,
* Είτε σε μηνιαίες δόσεις, ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.

Τα κριτήρια και οι χαμένοι

Δικαίωμα για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά έχουν μόνον όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Οι ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα στο Δημόσιο ή στα Ταμεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

* Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συμπληρώσουν 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος έχει χρόνο και σε άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης, ο πραγματικός χρόνος αναγνωρίζεται μόνο σε έναν φορέα της επιλογής του.
* Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες εργασίας ή 12 έτη ασφάλισης.
* Αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους από έναν φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο Δημόσιο, το δικαίωμα αναγνώρισης μπορεί να ασκηθεί μόνο σε έναν φορέα κύριας και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Εξι κινήσεις στο Δημόσιο

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο για τα παιδιά, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση. Στην αίτηση, εκτός από τα στοιχεία του ασφαλισμένου, θα αναφέρεται και ο ΑΦΜ.

Επιπλέον πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

* Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι τυχόν προϋπηρεσίες (ακριβή χρονικά διαστήματα).
* Βεβαίωση για τον χρόνο ασφάλισης που έχει τυχόν διανυθεί στην ασφάλιση άλλου φορέα (το δικαιολογητικό αυτό υποβάλλεται μόνο από όσους έχουν προσληφθεί/διοριστεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο μετά την 1/1/1983).
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
* Πρόσφατη βεβαίωση αποδοχών (του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης).
* Υπεύθυνη δήλωση στην οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δηλώνουν:

- ότι τον χρόνο του οποίου ζητούν την αναγνώριση δεν τον χρησιμοποίησαν ούτε θα τον χρησιμοποιήσουν για να πάρουν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

- τον τρόπο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις ή εφάπαξ).

* Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας.

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23343&subid=2&pubid=63207316
Διαβάστε περισσότερα...