Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αυτοκριτική

Κόψαμε την πίτα της ΔΑΚΕ Π.Ε απόψε …

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και δυο πρώην Υπουργοί Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας .

Πήραν τον λόγο και για ώρα πολλή αναφέρθηκαν στο έργο που επιτελέστηκε επί των ημερών τους, για τις μεταρρυθμιστικές τους πρωτοβουλίες και για τα νομοσχέδια που έμειναν στα συρτάρια, αφού δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ομολογώ πως δεν κρατήθηκα...

Βγήκα έξω και άναψα τσιγάρο.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλλογος ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Ανοιχτή επιστολή προς γονείς και εκπαιδευτικούς

Ανοιχτή επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για το "Νέο Σχολείο" στέλνει ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής.

Η επιστολή είναι εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΗΜΟΣΙΟ: Νέο ψαλίδι στα επιδόματα φέρνει το νέο μισθολόγιο

Oροφή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων του «στενού» δημόσιου τομέα, το ύψος της οποίας θα είναι σαφώς χαμηλότερο των 5.856 ευρώ που ισχύει για γενικούς γραμματείς των υπουργείων, γενικούς διευθυντές και προέδρους δημοσίων φορέων και κάτω των 4.000 ευρώ που καθορίστηκε για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης νέου μισθολογίου.

Η εξέλιξη αυτή συζητείται ήδη στην επιτροπή που....


...επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις για το νέο σύστημα αμοιβών στον δημόσιο τομέα και εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές των «ρετιρέ» του Δημοσίου έως και 30%.

Από το ενιαίο μισθολόγιο ξεφεύγουν μόνο οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ για τους οποίους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ειδικά μισθολόγια.

Η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει για τους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται ότι είναι ανάλογη ή ακόμη και μεγαλύτερη από τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Θα προκύψει κυρίως μέσα από την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση ορισμένων μόνον από τα γενικά επιδόματα στον βασικό μισθό.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, είναι να εκλείψει η κραυγαλέα ασυμμετρία στις αμοιβές των υπαλλήλων του «στενού» δημόσιου τομέα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα πραγματοποιηθεί κυρίως με τέσσερις παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς.

1Η πρώτη παρέμβαση οδηγεί στη βελτίωση της θέσης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων για τους οποίους θα υπάρξει- μικρή έστωαύξηση των αποδοχών τους που θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση κυρίως των γενικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Οι εισαγωγικές αμοιβές σήμερα ξεκινούν, χωρίς τα επιδόματα, από 711 ευρώ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και φθάνουν τα 984 ευρώ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Τα επιδόματα διαφοροποιούν αυτές τις αμοιβές από υπουργείο σε υπουργείο. Ετσι, μετά τον υπολογισμό των επιδομάτων, οι μηνιαίες βασικές αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση κυμαίνονται από 1.280 ως και 2.309 ευρώ.

2Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη βελτίωση της σχέσης μεταξύ εισαγωγικού (ΥΕ) και καταληκτικού (ΠΕ) κλιμακίου που κυμαίνεται σήμερα στο 2,34. Οι μισθοί, δηλαδή, των υπαλλήλων της κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) που είναι κοντά στη σύνταξη είναι κατά 2,34 υψηλότεροι από τους μισθούς των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ανεξαρτήτως επιδομάτων. Η σχέση αυτή μετά τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τη σχέση που υπάρχει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυμαίνεται γύρω στο 3. Επιπλέον, η διαφοροποίηση του μισθού μεταξύ του εισαγωγικού και καταληκτικού θα διαμορφώνεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, τα προσόντα των υπαλλήλων, τη θέση ευθύνης και τις συνθήκες εργασίας.

3Η τρίτη παρέμβαση οδηγεί στην περικοπή όλων των «προνομίων» που απολαμβάνουν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. «Δεν είναι μόνο στις ΔΕΚΟ υπάλληλοι με σκανδαλώδη προνόμια» είπε προς «Το Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει της επιτροπής επεξεργασίας του νέου μισθολογίου. «Τέτοιοι υπάλληλοι υπάρχουν παντού». Ως παράδειγμα ανέφερε τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ στις οποίες οι συνολικές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών υπερβαίνουν και το ανώτατο πλαφόν που ισχύει στις ΔΕΚΟ (4.000 ευρώ).

4Η τέταρτη παρέμβαση θα εξομοιώνει τις αμοιβές των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, μέσω της κατάργησης των ειδικών (κυρίως) επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν και της διαμόρφωσης συστήματος αμοιβών κατά κλάδο.

Σύμφωνα με μελέτη, οι μισθοί των υπαλλήλων με 17 χρόνια υπηρεσίας ξεκινούν από 1.726 ευρώ (υπουργείο Παιδείας) και φθάνουν τα 3.194 ευρώ (υπουργείο Οικονομικών), χωρίς να προσμετρηθούν σε αυτό το ύψος τα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται με βάση ειδικά κριτήρια.

Ποιες παροχές μπαίνουν στον βασικό μισθό
Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για τις μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα
Η «υπέρβαση» της ασυμμετρίας των αμοιβών στο Δημόσιο θα επιτευχθεί με τη σταδιακή κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση ορισμένων μόνο γενικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Στον βασικό μισθό αναμένεται να ενσωματωθούν:

η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Το κίνητρο απόδοσης θα μετονομαστεί σε πριμ παραγωγικότητας. Η σκέψη που επικρατεί, μετά και τις προτροπές της τρόικας, είναι το πριμ παραγωγικότητας να χορηγείται μόνον στους υπαλλήλους οι οποίοι επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τίθενται εκ των προτέρων σε κάθε υπηρεσία. Οι στόχοι αυτοί θα έχουν σχέση είτε με την εξυπηρέτηση των πολιτών είτε με την αύξηση των εσόδων, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους των εφοριών.

Οι μετακινήσεις
Εν τω μεταξύ, η εξομοίωση των αποδοχών των υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του νέου μισθολογίου. Και αυτό επειδή θεωρείται προϋπόθεση και για τις μαζικές μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών που θα είναι το επακόλουθο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, του «Καλλικράτη στο κράτος», που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατάργηση ή η συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών που θεωρούνται ανενεργοί ή οι αρμοδιότητές τους αλληλεπικαλύπτονται από εκείνες άλλων υπηρεσιών ή οργανισμών σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων οδηγούν σε μαζικές μετακινήσεις προσωπικού. « Το ισχύον σύστημα των μετατάξεων προσωπικού στον «στενό» δημόσιο τομέα θα αλλάξει» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Για να έχει όμως αποτέλεσμα ένα νέο σύστημα, προϋπόθεση είναι να αλλάξει το μισθολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες στις αμοιβές από τη μία υπηρεσία στην άλλη».

TO BHMA
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταθέσεις – Αποσπάσεις – Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Ως αιρετοί, την Τρίτη 25-1-11 ενημερώσαμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την πορεία των εργασιών της επιτροπής αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις – αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Η επιτροπή, έως σήμερα, ασχολήθηκε ...

....κατά προτεραιότητα, με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, στην Κεντρική Υπηρεσία, σε φορείς, στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Εκπαίδευσης κλπ.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως η απόσπαση αποτελεί δικαίωμα του εκπαιδευτικού. Επομένως, όταν συντρέχουν λόγοι όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς να εξαιρούνται και οι νεοδιόριστοι μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν απόσπαση.
Ταυτόχρονα, εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε μορφή διαχωρισμού των εκπαιδευτικών με βάση τον τύπο του σχολείου που υπηρετούν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα αν υπηρετούν σε ΣΜΕΑ, μειονοτικά, κ.α. πρέπει να έχουν το δικαίωμα της απόσπασης.
Θεωρώ, επίσης, επιβεβλημένη την κατάργηση του άρθρου 31 του Ν.3848/10 για να μην παρατηρηθούν και στο μέλλον ανεπίτρεπτες καταστάσεις όπως συμβαίνει σήμερα όπου Περιφερειακός Διευθυντής, Ιανουάριο μήνα, ανακαλύπτει πλεονάζον προσωπικό και ζητά την απόσπασή του σε άλλη Περιφέρεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ή να μην είναι εξαρτώμενη η απόσπαση του κάθε εκπαιδευτικού από τη βούληση του Διευθυντή Εκπαίδευσης με το πρόσχημα της μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών της σχολικής μονάδας από την οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός.
Η μοριοδότηση κριτηρίων απόσπασης των εκπαιδευτικών αν πραγματοποιηθεί και ληφθούν υπόψη όλα τα αντικειμενικά κριτήρια, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τον κλάδο.
Την Τρίτη 1-2-11 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΟΕ για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες και οριστικές προτάσεις για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
Προτάσεις που θα κατατεθούν την Τετάρτη 2-2-11 στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα αποδεχτεί τις όποιες προτάσεις της επιτροπής. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις αποσπάσεις, η επιτροπή θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τις μεταθέσεις,.
Η μετάθεση αποτελεί μια σημαντική μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση του κάθε εκπαιδευτικού. Αποτελεί δε, κατάκτηση για τον Κλάδο μας το σύστημα μεταθέσεων με μοριοδότηση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.
Όμως, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, και σύμφωνα με τις θέσεις του Κλάδου, πρέπει άμεσα να προχωρήσει η συνολική επανεξέταση και αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις. Ιδιαίτερα, θα πρέπει:
Α. Να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 για την ένταξη νέων ασθενειών, ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή συνάδελφος με 82% αναπηρία να μην υπάγεται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει επαναδιατύπωση των ιατρικών όρων των ασθενειών.
Β. Να υπάρξει τροποποίηση των άρθρων 4 και 30 του Ν.3848/2010 σχετικά με την τριετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων στην περιοχή διορισμού τους και τη διετή των υπολοίπων για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.
Η τριετής παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού δεν εγγυάται και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλλον. Όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά τους επηρεάζεται και η απόδοσή τους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Στη σημερινή εποχή δεν χρειάζονται τιμωρητικές διατάξεις αλλά παροχή κινήτρων για την παραμονή των εκπαιδευτικών στη θέση τους.
Γ. Να αντιμετωπιστεί ο λαβύρινθος της ισχύουσας νομοθεσίας για τις μεταθέσεις σε ΣΜΕΑ και ΚΕΔΔΥ και να πραγματοποιούνται με βάση το σύνολο των μορίων.
Δ. Να συγκεκριμενοποιηθούν τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για τις μεταθέσεις στα Διαπολιτισμικά και Πειραματικά σχολεία.
Ε. Να αναμοριοδοτηθούν όλα τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν με τον εξορθολογισμό των κριτηρίων μοριοδότησης όλων των σχολικών μονάδων της χώρας μας ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες υπάρχουν και να διαμορφωθεί ένα σύστημα μεταθέσεων απλό, κατανοητό, δίκαιο, αντικειμενικό, αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
Συνάδελφοι,
Την ώρα που συζητείται το θέμα της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ζητάει την άμεση κατάθεση των προτάσεων αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων από τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Η ενέργεια αυτή του Γενικού Γραμματέα σε συνδυασμό με την επίσπευση των εργασιών της επιτροπής όπως, τουλάχιστον, φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά τα οποία δεν μπορεί να μην έχουν σχέση με τη βιασύνη του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων έτσι ώστε οι προσεχείς μεταθέσεις, αποσπάσεις και διορισμοί εκπαιδευτικών να συνδυαστούν και με τη μείωση των οργανικών θέσεων.
Η μείωση των οργανικών θέσεων ίσως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος αφού πέραν των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων και την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα μηδενικούς διορισμούς, μηδενικές ή ελάχιστες μεταθέσεις και αποσπάσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Δάσκαλε, τι δίδασκες;

Του Κώστα Γεωργουσόπουλου

Με το δικαίωμα που μου δίνει η σαραντάχρονη διακονία μου στη Μέση και την Ανώτατη Εκπαίδευση θα επιθυμούσα να παρέμβω στη διαβούλευση που διεξάγεται γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Θα περιοριστώ στην επάρκεια των διδασκόντων στη Μέση Εκπαίδευση. Επάρκεια όσον αφορά τις σπουδές τους και τις απαιτήσεις της ύλης στην εκπαίδευση.

Εδώ και χρόνια ως γνωστόν αναβαθμίστηκαν οι σπουδές των νηπιαγωγών και των δασκάλων. Οι διετείς σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες έγιναν τετραετείς στα....

....ανάλογα τμήματα των πανεπιστημίων. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια με τον θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου, οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων απορροφώνται όλοι με αποτέλεσμα συχνά να υπάρξει και ρεύμα φυγής καλών δασκάλων της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς τη δημόσια. Ως εκ τούτου τα τμήματα αυτά λόγω ακριβώς του ορατού επαγγελματικού μέλλοντος έχουν μεγάλη ζήτηση υποψηφίων και αποδεδειγμένο όφελος να καταστούν και υψηλόβαθμα τμήματα απορροφώντας καλούς μαθητές και ευέλπιδες καλούς δασκάλους.

Ας πάμε τώρα στη στελέχωση της Μέσης Εκπαίδευσης.

Παλιότερα (και εννοώ πριν από τριάντα τόσα χρόνια) και σε βάθος χρόνου οι φιλόλογοι τουλάχιστον που διορίζονταν στη Μέση Εκπαίδευση έπαιρναν ένα πλήθος μαθημάτων όλοι και αδιακρίτως και για να διοριστούν υποχρεωτικά ελάμβαναν παιδαγωγικό πιστοποιητικό ύστερα από αυστηρές εξετάσεις. Ο πατέρας μου το 1930 είχε ένα τέτοιο πιστοποιητικό και καμάρωνε για τον βαθμό του. Παράλληλα υπήρχε και ο θεσμός της Μετεκπαίδευσης, διετούς φοιτήσεως, και το «χαρτί» που πιστοποιούσε τη φοίτηση τους εξασφάλιζε εξέλιξη κατ΄ απόλυτον εκλογήν και ουσιαστικά προσόντα για ανέλιξη σε διευθυντικές θέσεις στην ιεραρχία.

Οι ανάγκες της πανεπιστημιακής σπουδής και οι ανάγκες πληρέστερης ειδίκευσης οδήγησαν τις Φιλοσοφικές Σχολές να δημιουργήσουν δύο τμήματα: Φιλολογικό και Ιστορικό- Αρχαιολογικό. Αλλά πώς; Τα δύο πρώτα έτη με ύλη κοινή και τα δύο επόμενα με μαθήματα υποχρεωτικά και προαπαιτούμενα τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, τα μαθήματα του ειδικού πτυχίου. Ετσι όσοι πτυχιούχοι και των δύο Τμημάτων επέλεγαν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γνώριζαν όλο το φάσμα της απαιτητής ύλης που αφορούσε το γνωστικό αντικείμενο της βαθμίδας (Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Ιστορία, Λογική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία- συχνά και Αγωγή του Πολίτη- Στοιχεία Πολιτειολογίας). Επιπροσθέτως ο φοιτητής δεν μπορούσε να προσέλθει στις πτυχιακές εξετάσεις αν, εκτός από τα παιδαγωγικά μαθήματα, δεν προσκόμιζε και πιστοποιητικά ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας, σε ανάλογο της Θεσσαλονίκης (άλλες σχολές τότε δεν είχαν ιδρυθεί).

Αρα μέχρι τουλάχιστον τη μεταπολίτευση, ο φιλόλογος που διοριζόταν στη Μέση Εκπαίδευση ήταν τυπικά πολυδύναμος. Τι συνέβη έκτοτε; Οι Φιλοσοφικές Σχολές ίδρυσαν Τμήματα: Κλασικό, Νεοελληνικό, Ιστορικό, Αρχαιολογικό, Παιδαγωγικό, Ψυχολογικό, Φιλοσοφικό. Ορθώς; Ορθώς! Η γνώση και οι απαιτήσεις της ειδικότητας το απαιτούσαν. Κάθε ένα Τμήμα οργανώθηκε γύρω από τον άξονα- πόλο της ειδίκευσης. Ετσι ο κλασικός φιλόλογος ακροθιγώς μόνο γευόταν π.χ. Καβάφη, ο αρχαιολόγος π.χ. Σαπφώ, ο φιλόσοφος π.χ. Βαυαροκρατία στην Ελλάδα, ο ψυχολόγος π.χ. Μένανδρο και ο παιδαγωγός π.χ. Επανάσταση στο Γουδή. Ορθώς; Ορθώς. Το Αρχαιολογικό Τμήμα όφειλε να εκπαιδεύει αρχαιολόγους (προκλασικούς, κλασικούς, ελληνιστικών χρόνων, βυζαντινολόγους κ.λπ.). Το Νεοελληνικό όφειλε να μυεί τους φοιτητές στη γλωσσολογία και στο φάσμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τον Ακριτικό Κύκλο έως τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά (π.χ. Αναγνωστάκης, Εγγονόπουλος).

Ελα, όμως, που όλοι αυτοί είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση πολυδύναμου φιλολόγου στη Μέση Εκπαίδευση! Πώς να διδάξει Λατινικά στο Καρπενήσι ο απόφοιτος της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας; Μπορούσε όμως να αρνηθεί στην Αταλάντη στον γυμνασιάρχη ή στον λυκειάρχη να αναλάβει μάθημα της ειδικότητας του φιλολόγου;(!) Το αναλάμβανε λοιπόν και αν ήταν φιλότιμος, το μάθαινε ταυτόχρονα με τους μαθητές του (απλώς σπίτι του μια μέρα νωρίτερα), αν δεν ήταν φιλότιμος τσαλαβουτούσε και με τον τρόπο του έστελνε τους μαθητές του στα φροντιστήρια! Γιατί στα φροντιστήρια τα Αρχαία και τα Λατινικά τα έκαναν κλασικοί φιλόλογοι, την Ιστορία ιστορικοί και την Εκθεση νεοελληνιστές! Το 90% των λεγόμενων σήμερα πολυδύναμων φιλολόγων στη Μέση Εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το φιλότιμο και την αυτομόρφωση, δεν έχουν ούτε τυπικά προσόντα να διδάξουν το εγκύκλιο πρόγραμμα. Π.χ. πού, πότε και σε ποια σχολή φιλοσοφικής διδάσκεται στους μέλλοντες εκπαιδευτικούς ο τρόπος διδασκαλίας αρχαίου κειμένου (Ομήρου, λυρικών, ιστορικών, τραγικών) από μετάφραση, δηλαδή ως γλωσσικό μάθημα. Κι όμως τα Αρχαία από μετάφραση ήταν η επανάσταση στην εκπαίδευσή μας από το 1964!

Τι πρέπει να γίνει; Παιδαγωγικό Τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή. Να ετοιμάζει πολυδύναμους δασκάλους. Γιατί μην προσδοκάτε να διοριστούν ιστορικοί που θα διδάσκουν μόνο Ιστορία και ψυχολόγοι- φιλόσοφοι μόνο φιλοσοφικά και κλασικοί μόνο Ομηρο και Θουκυδίδη! Κέρδος; Πολλαπλό. Εκπαιδευτικοί με γνώση του διδακτικού φάσματος στα σχολεία, με εφόδια και τις ειδικές διδακτικές των μαθημάτων. Αλλά και Τμήματα Κλασικής Φιλολογίας, Ιστορίας, Νεοελληνικών, Αρχαιολογίας με λίγους φοιτητές, άρα με σοβαρές προϋποθέσεις ειδίκευσης. Με 200 εισαγόμενους στην Αρχαιολογία τώρα που 15 θα γίνουν αρχαιολόγοι και οι άλλοι θα κινηθούν προς το ΑΣΕΠ, αρχαιολόγους δεν φτιάχνουμε, ούτε λατινιστές ούτε ιστορικούς μεσαιωνολόγους ή βυζαντινολόγους.

Θα αλλάξουν, λέει, τα εγχειρίδια! Και ποιος θα τα διδάξει, αν, όπως λέγεται, αποσκορακιστεί η παπαγαλία. Η παπαγαλία ένωνε τον άσχετο δάσκαλο και τον άκριτο μαθητή, με κοινό άλλοθι το μοναδικό βιβλίο!

ΥΓ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε για να διαβαστεί στην Ημερίδα της Φιλοσοφικής

TA NEA
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ σε όλη την Ελλάδα

Όλα τα ονόματα και τα τηλέφωνα των αιρετών ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ μπορείτε να τα δείτε από το site του Δημήτρη Μπράτη πατώντας εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε ο Φώτης Τσιόγγας

Πληροφορήθηκα πριν λίγο ότι ο καλός συνάδελφος Φώτης Τσιόγγας, πρώην Διευθυντής του 7ου Δ.Σ Νέου Ηρακλείου, ξεκουράστηκε, ύστερα από την πολύμηνη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2010 στις 3:00 μ.μ στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Νέο Ηράκλειο.

Κρατώντας στη μνήμη μου το χαμόγελο και την καλοσύνη του Φώτη, εκφράζω στην οικογένειά του τα θερμά μου συλλυπητήρια!

Διαβάστε περισσότερα...

Οι σκοπιμότητες στη λειτουργία του ΚΥΣΠΕ δεν έχουν προηγούμενο.

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Ενημερωτικό Σημείωμα: Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 19-1-2011
Οι σκοπιμότητες στη λειτουργία του ΚΥΣΠΕ δεν έχουν προηγούμενο.

Τυχαία, από συνάδελφο, πληροφορήθηκα ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ την Τετάρτη 19-1-2011. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο, διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν μου γνωστοποιήθηκε η συνεδρίαση και ζήτησα αναβολή για τη Δευτέρα 24-1-2011 λόγω προγραμματισμένης συμμετοχής μου σε συνέδριο.
Παρά την προφορική διαβεβαίωση ότι θα λάβει υπόψη του το αίτημά μου, τελικά, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 19-1-2011 χωρίς να ενημερωθώ από κανέναν και χωρίς να ενημερωθεί και η αναπληρωματική μου αιρετός. Τυχαίο; Δεν το νομίζω…
Αν λάβω υπόψη μου ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις η πλειοψηφία του Συμβουλίου απέρριπτε ασυζητητί όλες τις αιτήσεις αποσπάσεων ακόμα και ειδικών κατηγοριών (αναπηρίες πάνω από 67%, σύζυγοι στρατιωτικών κ.α.), σ’ αυτή τη συνεδρίαση έκαναν δεκτές κάποιες αιτήσεις, όχι τυχαίες, με αποκορύφωμα την ικανοποίηση αίτησης συναδέλφου με ένα χρόνο υπηρεσίας χωρίς να επικαλείται κανέναν λόγο, ενώ δεν ικανοποιήθηκε αίτηση απόσπασης πολύτεκνης μητέρας που ανήκει στην ειδική κατηγορία.
Δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό στην πλειοψηφία ότι το ΚΥΣΠΕ δεν είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων κέντρων.
Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς καταρρακώθηκε το κύρος και η αξιοπιστία του.
Ελπίζω πως αναλογιζόμενοι όλοι μας τις ευθύνες μας δεν θα υπάρξει συνέχεια.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο Ασφαλιστικό στο Δημόσιο

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για συντάξεις, όρια ηλικίας, χρόνια ασφάλισης, εξαγορές, αναγνωρίσεις, εξαιρέσεις, ειδικές περιπτώσεις.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε σε pdf την ειδική έκδοση της "Ε" με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου για τον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε σχετικά:

«Τυράκι» για έξοδο ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, η εξίσωση με γυναίκες

Πριν το 1993 «ζεστό» μετά το 1992, «κρύο»

Γυναίκες: κάθε χρόνος και -πολύ- χειρότερα




Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η εγκύκλιος για τις ιδρύσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων....

έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο σχεδιασμού
λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το
σχολικό έτος 2011-2012 δρομολογεί μεταβολές με στόχο την...


....ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 4, και 8 του Ν. 1566/1985, όπως ισχύει και του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν. 1966/1991 (ΦΕΚ. 147 Α¨), καθώς και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (Φ.3/897/97652/Γ1/13.10.2006, Φ.3/898/97657/Γ1 (ΦΕΚ 1507/13-10-2006), ΥΑ68419/Γ2/6.7.2006 (ΦΕΚ. 984 Β΄)) και προκειμένου να διαμορφωθούν και να υποβληθούν προτάσεις που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, με τις γεωγραφικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητές τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι κτιριακές υποδομές, οι συντηρήσεις, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και οι μετακινήσεις των μαθητών περιέρχονται πλέον στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων, είναι αναγκαίο να διαμορφώσετε τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης, και τους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς ή μη φορείς και τους ΟΤΑ.

Για τη διαμόρφωση των προτάσεών σας και τη δημιουργία του Σχολικού Χάρτη της
Περιφέρειάς σας, θα πρέπει να τηρηθούν τα κατωτέρω:
 Τα κριτήρια συνένωσης είναι οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις καθώς και οι
δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών
χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι
κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών.
Επιπλέον, εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη
τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές
συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η
οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα
για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης.
Η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της
τελικής πρότασης.
Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση
χωριστά και θα ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας,
βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων, και μέχρι
να δημιουργηθούν συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων.
 Σχολικές Μονάδες που συνενώνονται αποτελούν ενιαία σχολική μονάδα χωρίς
παραρτήματα ή Λυκειακές τάξεις.
 Σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων, εάν οι συνθήκες
το υπαγορεύουν, ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο
μεγαλύτερος αριθμός μαθητών.
 Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε
ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία
σχολική μονάδα, τηρουμένων των ως άνω κριτηρίων.
Βασικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογισθούν είναι:
 Αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση
με το μαθητικό δυναμικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής
μονάδας.
 Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5/ετία, ο ρυθμός μείωσης και ο
προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων μέχρι το 2013.
 Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (Νηπιαγωγείου,
Δημοτικού, Γυμνασίου κ.λ.π.) λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε
αντίστοιχα σχολεία.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις περιπτώσεις ίδρυσης, προαγωγής ή υποβιβασμού Σχολικών
Μονάδων.
Η διαμόρφωση των προτάσεών σας στο στάδιο αυτό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη
δημιουργία του Σχολικού Χάρτη της επικράτειας και τη διοικητική αναδιοργάνωση της
εκπαίδευσης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Το Σχολείο είναι ο πυρήνας της
κοινωνικοπολιτισμικής ανάπτυξης με άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία αλλά αντανακλώνται και αποδίδονται σε εθνικό επίπεδο.
Είναι αναγκαίο επομένως οι προτάσεις σας να έχουν γνώμονα την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου στον οποίο ο νέος του αύριο θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και να διαβιώσει. Υπό αυτό το πρίσμα η εξέταση πρέπει να είναι κατά περίπτωση και όχι κεντρική και καθολική. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε περιοχές που εμφανίζουν ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και μετοίκησης πληθυσμού.
Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπόψη τα
αναφερόμενα διαμορφώνουν πρόταση για όλες τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους και την αποστέλλουν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2011.
΄Ηδη στις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010 έχει θεσπισθεί η αναγκαιότητα
καταγραφής όλων των λειτουργικών παραμέτρων, που αφορούν στον αριθμό τμημάτων,
μαθητών, εκπαιδευτικών κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων κάθε σχολείου, εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους για τον προσδιορισμό των κενών που θα προκύψουν.
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό του μηχανογραφικού
συστήματος, στο οποίο έχουν περιληφθεί πεδία για την καταχώριση των αναλυτικών στοιχείων λειτουργίας των σχολείων, είτε πρόκειται για τις υποδομές τους, είτε για το εκπαιδευτικό ή μαθητικό δυναμικό, με δυναμική ανάπτυξης και άλλων πεδίων, για τη συγκέντρωση της απαραίτητης πληροφόρησης για τον τεκμηριωμένο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Μεταξύ των πεδίων που περιλαμβάνονται στο σύστημα αυτό είναι και αυτά που αφορούν στις προτάσεις για τις αναγκαίες μεταβολές σχολικών μονάδων, σε συνάρτηση με το μαθητικό δυναμικό και τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η κατά προτεραιότητα συγκέντρωση των στοιχείων αυτών, ενόψει και των διαδικασιών των αποσπάσεων και μεταθέσεων που πραγματοποιούνται κατά το τρέχον σχολικό έτος, προκειμένου το προσεχές σχολικό έτος να ξεκινήσει με τους ευνοϊκότερους όρους.
Στην κατεύθυνση αυτή, στο μηχανογραφικό σύστημα, έχουν σχεδιασθεί ξεχωριστά πεδία
καταχώρισης για κάθε μορφή μεταβολής (ίδρυση, προαγωγή κ.λ.π.). Για κάθε πεδίο θα
συμπληρώνεται, αντίστοιχο πεδίο, για την αιτιολόγηση της πρότασης με βάση τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές και για κάθε τύπο σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, Επαγγελματικής Σχολής).
Για διευκόλυνση επεξεργασίας των προτάσεών σας αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή τα
σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητά σας με τις αντίστοιχες φόρμες, οι οποίες αποτελούναπόσπασμα του μηχανογραφικού συστήματος, όπου θα συμπληρωθούν οι προτάσεις σας. Τοαρχείο θα επιστραφεί συμπληρωμένο στην Κεντρική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι 25
Φεβρουαρίου 2011.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μαθητής λυκείου από το Λιτόχωρο ετοιμάζει "βαλίτσες" για το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ

"Βαλίτσες" για το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ετοιμάζει ένας 16χρονος από το Λιτόχωρο της Πιερίας. Πρόκειται για τον Χάρη Τσαμπασίδη, ο οποίος προσκλήθηκε για το επόμενο καλοκαίρι από τη διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς έχει διαπρέψει σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ), σε διαγωνισμούς των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Μαθηματικής Ολυμπιάδας.

Ο 16χρονος, μαθητής της β' τάξης του λυκείου Λιτοχώρου, έχοντας συμμετάσχει σε...

...όλους τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ) και σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής οχτώ μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα και εύφημο μνεία από την Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Η Μαθηματική Εταιρία προτείνει κάθε χρόνο ένα παιδί από τη β' λυκείου, το οποίο έχει ξεχωρίσει για τις γνώσεις του στα μαθηματικά. "Φέτος, επιλέχτηκα εγώ να μεταβώ στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί επιβραβεύτηκαν οι κόποι μου. Σαφώς και ήταν απρόσμενο, αφού δεν έρχεται καθημερινά μία τέτοια πρόσκληση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Τσαμπασίδης.

Στα όνειρα του νεαρού είναι να κάνει καλή εντύπωση και να μπορέσει στο μέλλον να σπουδάσει στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. "Όταν τελειώσω το σχολείο θέλω να φύγω για το εξωτερικό. Μακάρι να κάνω καλή εντύπωση στην Αμερική και να με επιλέξουν να συνεχίσω τις σπουδές μου. Θα ήταν δύσκολο να καλυφθούν τα όνειρά μου στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σωστή υποδομή", πρόσθεσε ο 16χρονος.

Οι μαθηματικοί διαγωνισμοί της ΕΜΕ ξεκινούν από τις τάξεις Ε' και ΣΤ' του δημοτικού και ονομάζονται "Μικρός Ευκλείδης". Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο γίνονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Ο πρώτος διαγωνισμός λέγεται "Θαλής", στον οποίο συμμετέχουν από 15.000-18.000 μαθητές, ο δεύτερος "Ευκλείδης" και ο τρίτος "Αρχιμήδης". Σε κάθε φάση συμμετέχουν μόνο όσοι προκρίθηκαν από την προηγούμενη.

Μετά το διαγωνισμό "Αρχιμήδης", επιλέγονται οι 25 καλύτεροι από το Γυμνάσιο και οι 25 καλύτεροι από το Λύκειο, από τους οποίους, ύστερα από μία ακόμη δοκιμασία, ξεχωρίζουν οι 12 μαθητές, που αποτελούν την εθνική ομάδα μαθηματικών, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς.

"Στόχος μου και φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με τα μαθηματικά σε ερευνητικό πλαίσιο"», τονίζει ο Χάρης σκεφτόμενος το τι θέλει να κάνει στη μετέπειτα ζωή του, ενώ στέλνει ένα μήνυμα σ' όλους τους νέους που έχουν φιλοδοξίες: "Οι νέοι θα πρέπει να προσπαθούν σκληρά. Δεν μπορεί κάτι σημαντικό να επιτευχθεί χωρίς προσπάθεια. Και όταν τους δοθεί η ευκαιρία, θα τα καταφέρουν".

www.edugate.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περικυκλώστε τη γάτα....


Ωραίο παιχνιδάκι... με κλίκ στο γατάκι

Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 300 δασκάλους - νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής

Δρομολογείται από το υπουργείο Παιδείας η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 300 εκπαιδευτικών (Δασκάλων και Νηπιαγωγών) Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2011-2012 και 2012-2013....


....Το υπουργείο δημοσίευσε σε ΦΕΚ την απόφαση καθορισμού των 282 θέσεων Δασκάλων και 18 θέσεων Νηπιαγωγών που θα πληρωθούν με γραπτό διαγωνισμό, τον οποίο θα διενεργήσει το ΑΣΕΠ.

Το προσχέδιο της προκήρυξης είναι ήδη στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής και θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Περιλαμβάνει τα προσόντα των υποψηφίων, την κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και την εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού. Αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα στον Φεβρουάριο και οι εξετάσεις θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος οι απόφοιτοι των δύο Τμημάτων Ειδικής Αγωγής ΑΕΙ, δηλαδή του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, οι περίπου 150 θα διοριστούν έως το φθινόπωρο του 2011 ώστε να αναλάβουν καθήκοντα με τη νέα σχολική χρονιά και οι υπόλοιποι θα διοριστούν το επόμενο έτος. Τα κενά θα καλυφθούν με εκπαιδευτικούς από τους Ενιαίους Πίνακες προσωρινών Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας.

Εξεταστέα Υλη

Η εξεταστέα ύλη στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1819/19-11-2010 (Τεύχος Β’) και κατατάσσεται σε δύο θεματικές ενότητες (πρώτη και δεύτερη θεματική ενότητα) και η εξέταση κάθε ενότητας διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

1. Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την ειδική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:

α) να επιτελούν το διδακτικό τους έργο σύμφωνα με τις αρχές και την οργάνωση της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.

β) να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών/μαθητριών με διαφορετικές αναπηρίες ή/και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

γ) να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν κριτικά τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των μαθητών/τριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η εξεταστέα ύλη της πρώτης θεματικής ενότητας για Δασκάλους και Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής αφορά θέματα που σχετίζονται με:

Α. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (κοινή θεματική)

Γενικές αρχές και στόχοι της ειδικής αγωγής. Θεσμική και νομική οργάνωση της ειδικής αγωγής. Ιστορικοί σταθμοί εξέλιξης της ειδικής αγωγής. Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις της αναπηρίας. Δομές εκπαίδευσης (ειδικό σχολείο, ειδική τάξη/τμήματα ένταξης/ένταξη). Εκπαιδευτική αξιολόγηση και ειδική αγωγή. Εργασιακό πλαίσιο και ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού. Θέματα συνεργασίας ειδικού και γενικού παιδαγωγού.

Στόχοι και βασικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία της ένταξης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της ένταξης. Τύποι, μορφές και διαφορετικά επίπεδα ένταξης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών (γενικής και ειδικής αγωγής) στην προώθηση πρακτικών ένταξης.

Βασικές δομικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την προώθηση εκπαιδευτικών πρακτικών ένταξης. Ενταξη και αναλυτικά προγράμματα.

Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Χωρίζεται στις ενότητες:

- Εκπαίδευση παιδιών με νοητική αναπηρία:
- Εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό
- Εκπαίδευση παιδιών με κινητική αναπηρία:
- Εκπαίδευση παιδιών με κώφωση
- Εκπαίδευση παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης και τύφλωση
- Εκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες (μόνο για Δασκάλους Ειδικής Αγωγής).

Β’ ενότητα

2. Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά σε ζητήματα γενικής διδακτικής μεθοδολογίας - γενικά παιδαγωγικά θέματα, ανάπτυξη διδακτικών στρατηγικών και στρατηγικών διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος. Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων για να μπορούν:

α) να κατανοούν τον ρόλο και τη σημασία της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας,

β) να κατανοούν τον ρόλο και τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης,

γ) να κατανοούν την αναγκαιότητα και τον ρόλο της διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος, των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της αξιολόγησης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

δ) να σχεδιάζουν κατάλληλα προγράμματα και δραστηριότητες για τους μαθητές με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο της ειδικής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Κοινά θέματα διδακτικής

Η εξεταστέα ύλη της δεύτερης θεματικής ενότητας, για Δασκάλους και Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής, αφορά θέματα που σχετίζονται με:

Α. (ΓΕΝΙΚΗ) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Συνεργασία σχολείου - οικογένειας: η αναγκαιότητα, ο ρόλος και η σημασία της συνεργασίας σχολείου - οικογένειας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην ανάπτυξη συνεργασίας σχολείου - οικογένειας. Διεπιστημονική συνεργασία - Συνεργασία εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής: Ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας. Μορφές διεπιστημονικής συνεργασίας.

Εκπαιδευτικές δομές και διεπιστημονική συνεργασία (ειδικό σχολείο) και συνεργασία εκπαιδευτικών (τμήματα ένταξης).

Παιδαγωγική της ένταξης: Η ενταξιακή δυναμική της τάξης. Το κοινωνικό - συναισθηματικό κλίμα της μάθησης.

Εκπαίδευση και Διαφορετικότητα. Η σημασία και ο ρόλος της αξιολόγησης. Η σημασία και ο ρόλος του ΕΕΠ.

Στρατηγικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Ενταξιακή εκπαίδευση και διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Γενικές αρχές στη διαφοροποίηση και ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος: Η αναγκαιότητα της διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία. Η διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος στην ενταξιακή εκπαίδευση. Στόχοι και σκοποί.

Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής υπάρχει ένα επιπλέον κεφάλαιο «Παιδαγωγική της Ενταξης», που αναφέρεται στις εξής ενότητες: Η ενταξιακή δυναμική της τάξης. Το κοινωνικό - συναισθηματικό κλίμα της μάθησης.

Εκπαίδευση και Διαφορετικότητα. Η σημασία και ο ρόλος της αξιολόγησης. Η σημασία και ο ρόλος του ΕΕΠ.

Ανάπτυξη στρατηγικών μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Στρατηγικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Ενταξιακή εκπαίδευση και διαφοροποιημένη διδασκαλία.

ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του ν. 3865/2010 (ασφαλιστικός νόμος για τους Δ.Υ)


Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή Πίτας της ΔΑΚΕ Π.Ε

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλούν τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 18:30 στην αίθουσα "Κήπου" στην οδό Ρηγίλλης, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας 2011.

Από τη ΔΑΚΕ Π.Ε

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας

Τρεις και ο κούκος σήμερα το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην παράσταση διαμαρτυρίας ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.

Διακωμώδηση του αθλήματος ...

Αν οι Ομοσπονδίες και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων δεν δουν πιο σοβαρά το αγωνιστικό πλαίσιο -ειδικά τις δίωρες στάσεις εργασίες στις οποίες δε συμμετέχει σχεδόν κανείς- οι λίγοι που μαζευόμαστε κάθε φορά στην οδό Παπανδρέου στο Μαρούσι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί... Αν δεν έχουμε γίνει ήδη...

Διαβάστε περισσότερα...

Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης

Η αριθμ.9678/Γ2/25-1-2011 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης

Με αφορμή την ήπια επανεμφάνιση της γρίπης Α(Η1Ν1)2009 σας αποστέλλουμε τις ακόλουθες οδηγίες με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της...

...• Αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
• Αποφυγή της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Συχνό πλύσιμο των χεριών.
• Κάλυψη με χαρτομάντηλο του στόματος και της μύτης σε βήχα ή φτέρνισμα.
• Συχνός αερισμός των αιθουσών.
• Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ειδοποιούνται άμεσα οι κηδεμόνες τους για να τους παραλάβουν από το σχολείο.
• Όταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός ασθενεί με υψηλό πυρετό και έχει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμένει στο σπίτι.
Τέλος, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών.»
Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους μαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Λίγα λόγια πατέρα…

Η πιο αυστηρή κριτής των όσων κατά καιρούς γράφω είναι η κόρη μου Δήμητρα.

Ασκούμενη δικηγόρος στα είκοσι τρία της χρόνια, δουλεύει καμιά δωδεκαριά ώρες την ημέρα σε γνωστό δικηγορικό γραφείο που ασχολείται με ποινικές κυρίως υποθέσεις και βιώνει καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στον Κορυδαλλό, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Γενική Ασφάλεια... τα προβλήματα,τις αγωνίες και το δράμα όλων αυτών των ανθρώπων που αναζητώντας στον ήλιο μοίρα έφτασαν και στη χώρα μας…

Μάλλον δε θα πρέπει να της άρεσε και πολύ το σχόλιο για την κατάληψη της Νομικής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με προβλημάτισε και με συγκίνησε:

«Λίγα λόγια πατέρα...

Λίγα λόγια πατέρα σαν μια μικρή απάντηση στο σχόλιό σου για την κατάληψη της Νομικής η οποία και έγινε το μείζον θέμα συζήτησης.

Πλημμύρισαν οι  οθόνες, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες, τα blogs από σχόλια καυστικά, αλλά δυστυχώς επιδερμικά, τις περισσότερες φορές προερχόμενα από χείλη ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλησαν να δουν τι γίνεται πέρα από τα, κατά τα άλλα καθόλα καλόγουστα και όμορφα, γραφεία τους. Σχόλια που δείχνουν ότι δυστυχώς έχουμε μάθει να φωνάζουμε χωρίς καλά καλά να ξέρουμε το γιατί..

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και απαίτησε την εφαρμογή των νόμων…

Και μίας και μίλησε για εφαρμογή των νόμων ας κάνω μία μικρή σημείωση για μια απόφαση την οποία και έβγαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οποία πέρασε στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων…Συγκεκριμένα, σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε απόφαση στις 22 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα και το Βέλγιο για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους αιτούντες πολιτικό άσυλο. Η απόφαση αφορά έναν Αφγανό πρόσφυγα που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά το Βέλγιο αποφάσισε να τον στείλει στην Ελλάδα. Το ΕΔΔΑ, λοιπόν, καταδίκασε τη χώρα μας λόγω των εξευτελιστικών συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας που φτάνουν μάλιστα έως του σημείου να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων αυτών λόγω των βασανιστηρίων που υφίστανται κατά την κράτησή τους. Καταδίκασε επίσης το Βέλγιο για το λόγο ότι έστειλε το συγκεκριμένο μετανάστη στην Ελλάδα… Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο όχι μόνο να καταδικαζόμαστε εμείς, αλλά και να παρασύρουμε στην καταδίκη και κάθε άλλη χώρα που αποφασίζει να στείλει έναν άνθρωπο σε εμάς….

Αλήθεια η κ. Διαμαντοπούλου και ο καθένας από όσους βιάστηκαν να καταδικάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να βγάλουν μία βιαστική κρίση για τα τελευταία γεγονότα γνωρίζει αυτή την απόφαση; Γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και πολλούς ακόμα διακρατικούς φορείς λόγω των βασανιστηρίων και των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών;

Έχει αναρωτηθεί άραγε κανείς πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά; Παγιδευμένοι στην παρανομία εργάζονται χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς πρόσβαση στην παιδεία και ζουν με τον μόνιμο τρόμο της απέλασης… Κάποιοι μαζεύονται καθημερινά στο Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π.Ράλλη και κρέμονται κυριολεκτικά από τα κάγκελα παρακαλώντας να δώσουν μία αίτηση.. Συρρέουν κατά εκατοντάδες από τις 4-5 το πρωί μήπως και μπορέσουν να περάσουν μέσα την αίτηση που θα τους χορηγήσει το πολυπόθητο άσυλο.. Η αίτηση που θα τους προσφέρει το όνειρο της νομιμότητας…

Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες, τους πρόσφυγες ως τους κακοποιούς, τους εγκληματίες που θα μας κλέψουν, θα μας ληστέψουν, θα μας σκοτώσουν… Μάθαμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν ένα ψυχρό στατιστικό αριθμό. Τι γίνεται όμως όταν ο αριθμός αυτός παίρνει πρόσωπο και μορφή;… Είναι ο μικρός Ισμέτ που ήρθε λίγων μηνών από την Αλβανία, είναι η κοπέλα που μας καθαρίζει το σπίτι, το γραφείο.. Είναι ο γλυκός και χαμογελαστός μελαμψός εργάτης που αν και κουρασμένος θα σηκωθεί στο μετρό για να καθίσει η Ελληνίδα ηλικιωμένη…Και είμαι σίγουρη πώς έχουμε όλοι δει αυτά τα πρόσωπα… Άλλωστε, μετανάστες ήταν και οι παππούδες μου που έφυγαν τη δεκαετία του 60 για την Αμερική. Μετανάστες ήταν και οι εξόριστοι Έλληνες που μετά τον εμφύλιο αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας σε μια ξένη γη...

Έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι κάποτε η Μοίρα είχε στείλει και εμάς στο δρόμο της προσφυγιάς….

Αλλά γιατί να ασχοληθούμε με όλα αυτά; Όλα αυτά τα προβλήματα ωχριούν μπροστά στο μείζον ζήτημα το οποίο είναι, ήταν και θα παραμείνει ένα και μοναδικό: Ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις, ήταν τα κόμματα της Αριστεράς που έβαλαν τους μετανάστες στη Νομική; Ποια η εμπλοκή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ποια η εμπλοκή της Κυβέρνησης; Θα παραιτηθεί ο Υπουργός; Σε μια χώρα που έμαθε να αναγάγει όλα τα μεγάλα προβλήματα σε πολιτικές διαφωνίες, με συγχωρείτε σε κομματικές διαφωνίες, ποιος να μιλήσει για δικαιώματα, απαγόρευση βασανιστηρίων και στοιχειώδεις ανθρώπινες αξίες..

«Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», σημείωσε σε άλλο σημείο της δήλωσης της η κ. Διαμαντοπούλου για την κατάληψη της Νομικής και ίσως αυτό να είναι το μόνο σημείο στο οποίο και συμφωνούμε…Το δυστύχημα βέβαια είναι ότι ούτε και η ίδια η κ.Υπουργός αντιλαμβάνεται την αξία της φράσης που λέει…

Μετά τα γεγονότα στη Νομική λοιπόν ευτύχημα θα ήταν να απαγκιστρωθούμε από τις άσκοπες κομματικές αψιμαχίες και ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται να προσφέρει μία λύση στο πρόβλημα.. Ή τουλάχιστον να αντιληφθεί ποιο είναι το πρόβλημα… Ευχής έργο θα ήταν να αποτελέσει η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες την αφορμή για να καταδειχτεί το δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που, καλώς ή κακώς, η Ιστορία θα το κρίνει, ζουν ανάμεσά μας.

Και μη βιαστείς να με θεωρήσεις αδιάφορη για την εθνική μας περιουσία και τα δημόσια κτίρια, όπως αυτό της Νομικής που τώρα βρίσκεται υπό κατάληψη.. Θυμήσου πως αυτές τις σκέψεις τις γράφει κάποια που στο κτίριο της Νομικής έχει περάσει τις πιο όμορφες στιγμές της φοιτητικής της ζωής….

Άλλωστε σκέψου ότι και αν ακόμα η επιλογή του κτιρίου της Νομικής ήταν τυχαία για να γίνει το κατάλυμα των μεταναστών, τότε μάλλον η Τύχη έστειλε το δικό της μήνυμα: Αυτό που ζητούν οι μετανάστες είναι να περάσει ο Νόμος, η Δικαιοσύνη το κατώφλι και των δικών τους σπιτιών.. Μα τι λέω; Συγνώμη, ξεχάστηκα, οι μετανάστες δεν επιτρέπεται να έχουν σπίτι για να γυρίσουν μετά τη δουλειά… Είναι άλλωστε «λαθραίοι»..

Η κόρη σου, Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Για την κατάληψη της Νομικής

Βούτυρο στο ψωμί ρατσιστικών οργανώσεων θεωρώ πως αποτελεί η άστοχη ενέργεια ομάδας φοιτητών να ωθήσουν 250 κατατρεγμένους μετανάστες στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Ήδη στα κανάλια οι "υπερπατριώτες" έπιασαν δουλειά...

Διαβάστε περισσότερα...

Καλλικράτης στα σχολεία : Ποια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια συγχωνεύονται ή καταργούνται σε όλη τη χώρα

Μεγάλο σχέδιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων, αλλά και επανιδρύσεων σε περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» της Εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά. Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» ...

....δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Τα κριτήρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οικονομικά αλλά παιδαγωγικά. Οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους... δασκάλους από μαθητές, είναι συχνές. Οπως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούσαν σε διπλανά κτίρια με λιγότερους από 60 μαθητές το καθένα αλλά δύο διευθυντές και δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό προσωπικό.

Ο «Καλλικράτης» στην Εκπαίδευση προκαλεί βέβαια αντιδράσεις τόσο στους τοπικούς «άρχοντες» όσο και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) που ξεκινούν σειρά κινητοποιήσεων για το θέμα.

«Οι περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούν μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται θέσεις διευθυντών και ρουσφέτια τοπικών αρχόντων δεν είναι μία ή δύο»

έλεγε από την άλλη πλευρά στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Τι γίνεται όμως στις Περιφέρειες της χώρας; Τα στοιχεία που εξασφάλισε «Το Βήμα» δίνουν μια πρώτη εικόνα των σχολείων που πρόκειται να κλείσουν και των αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί σε απόρρητα έγγραφα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. ?

Περίπτωση πρώτη

Νηπιαγωγείο Πετραλώνων, Ν. Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη

Μαθητές: 10 παιδάκια (3 νήπια και 7 προνήπια)

Προτείνεται συνένωση με το 1ο ή το 2ο Νηπιαγωγείο Τρίγλιας όπου λειτουργούν με δύο τμήματα το καθένα (τέσσερα τμήματα) με 16 νήπια και 14 προνήπια (δύο τμήματα) και 20 νήπια και 19 προνήπια (δύο τμήματα) αντίστοιχα. Στο 1ο Τρίγλιας λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα με μία επιπλέον νηπιαγωγό. Οπως λένε στελέχη και εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της περιοχής, αν συγχωνευθούν τα σχολεία θα λειτουργήσει ολοήμερο νηπιαγωγείο με το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμά του, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα καθώς δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός φοίτησης νηπίων.

Περίπτωση δεύτερη

Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου

- Προτείνεται συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Κόντσικας (5 μαθητές) με το 1ο τριθέσιο δημοτικό σχολείο Μαρμάρων (με 29 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Πωγωνιανής (6 μαθητές) με το διθέσιο δημοτικό σχολείο Δελβινακίου (21 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Βασιλικής (10 μαθητές) με το πενταθέσιο δημοτικό σχολείο Λογγάδων (51 μαθητές) που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα.

Περίπτωση τρίτη

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού Ιωαννίνων

- Προτείνεται συγχώνευση του Γυμνάσιου Λογγάδων (24 μαθητές) με το Γυμνάσιο Κουστελιού (108 μαθητές) που απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του Γυμνασίου Παναγιάς (15 μαθητές) με το Γυμνάσιο Φιλιππιάδας (200 μαθητές) που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.

Περίπτωση τέταρτη

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Αρτας

- Προτείνεται συγχώνευση του Γυμνασίου Αστροχωρίου (15 μαθητές) με το Γυμνάσιο Ανω Καλεντίνης (35 μαθητές) που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.

Περίπτωση πέμπτη

Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου (Νομού Αργολίδας)

- Προτείνεται συγχώνευση δημοτικού σχολείου Μάνεση με 5 μαθητές με το εξαθέσιο σχολείο Αγ. Τριάδας που απέχει 3 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Προσύμνης με 5 μαθητές με το τετραθέσιο σχολείο Ινάχου που απέχει 4 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου με 20 μαθητές με το Γυμνάσιο Λυγουριού που απέχει 7 χιλιόμετρα.

Περίπτωση έκτη

Περιφερειακή Διεύθυνση Νομού Κορινθίας

- Προτείνεται η συγχώνευση του 6ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου που είναι συστεγαζόμενα με 90 μαθητές το καθένα.

- Συγχώνευση του διθέσιου δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου με 20 μαθητές με το εξαθέσιο σχολείο Σοφικού από το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα.

- Συγχώνευση του Γυμνασίου Περαχώρας με 30 μαθητές με το Γυμνάσιο Λουτρακίου που απέχουν 10 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

- Συγχώνευση του Γυμνασίου Παναριτίου με 13 μαθητές με το 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου που απέχουν 20 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

- Συγχώνευση του Επαγγελματικού Λυκείου Ξυλοκάστρου με 40 μαθητές με το Επαγγελματικό Λύκειο Κιάτου που απέχουν μεταξύ τους 15 χιλιόμετρα.

Περίπτωση έβδομη

Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης (Χανιά)

- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Σφηναρίου φοιτούν τέσσερις μαθητές. Προτείνεται να μεταφέρονται στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Πλατάνου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.

- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Καληδονίας φοιτούν τρεις μαθητές. Προτείνεται να μεταφέρονται στο δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου, όπου φοιτούν και άλλα παιδιά του χωριού.

- Στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Καλαθενών φοιτούν οκτώ μαθητές και προτείνεται να μεταφέρονται στο εξαθέσιο 2ο δημοτικό σχολείο Κισσάμου.

(Για όλες αυτές τις μεταφορές των μαθητών υπάρχει συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Χανίων, το οποίο προτίθεται τις αναλάβει.)

Ηράκλειο

Προτείνονται οι καταργήσεις των σχολείων:

- Νηπιαγωγείο Λαρανίου που βρίσκεται σε αναστολή τα σχολικά έτη 2008 -2009, 2009-2010 και 2010-2011 λόγω έλλειψης μαθητών.

- Νηπιαγωγείο Τσαγκαρακίου που βρίσκεται σε αναστολή από το 2008 λόγω έλλειψης μαθητών.

Ακόμη, προτείνεται σε συνεργασία με τους νέους καλλικρατικούς δήμους η αναστολή της λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού των σχολείων:

- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πλώρας του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πρεβελιανών του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Πυργού του 4ου Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

- Τριθέσιο δημοτικό σχολείο Κυπαρίσσου του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

- Τρίτο πενταθέσιο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Ηρακλείου.

- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείου Τουρλωτής.

- Μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Λιμνών.

- Μονοθέσιο νηπιαγωγείο Καβουσίου.


Στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας

- Ενας δάσκαλος ανά τάξη και εκπαιδευτικοί για κάθε μάθημα ειδικότητας στα δημοτικά.

- Ενταξη νέων μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων (ξένη γλώσσα - πρώτη και δεύτερη, θεατρική αγωγή, εικαστικά, πληροφορική και φυσική αγωγή), κάτι που δεν είναι εύκολο σε ολογοθέσια σχολεία.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σχολικά βάρη!

Κατέβασα σήμερα, στο σχόλασμα, την τσάντα ενός τραυματία μαθητή της Γ΄τάξης από το δεύτερο όροφο στο προαύλιο.

Με έπιασε η μέση!

Πρέπει να ζύγιζε πάνω από έξι κιλά.

Μέχρι να μείνει η τσάντα στο σχολείο, έχουμε πολύ δρόμο...

Διαβάστε περισσότερα...

Περί συγχωνεύσεων

Έληξε χθες η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα των Συγχωνεύσεων...

Υποβλήθηκαν 504 σχόλια που στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εισηγητικό κείμενο της διαβούλευσης.

Θα τα διαβάσει κανείς άραγε στους επάνω ορόφους του Υπουργείου ή πάνε κατευθείαν για το καλάθι των αχρήστων;

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος ωραρίου



Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στη συγχώνευση λένε οι σύλλογοι γονέων του 3ου και 15ου Δ.Σ Χαλανδρίου

Για το σχολικό συγκρότημα του 3ου και 15ου Δ.Σ Χαλανδρίου, που υπηρέτησα δεκαπέντε αλησμόνητα χρόνια, έχω ξαναγράψει...

Τον τελευταίο καιρό έντονη είναι η φημολογία -ακόμα και από επίσημα χείλη- περί συγχωνεύσεως των δύο σχολείων.

Οι Σύλλογοι Γονέων ανησυχούν ιδιαίτερα για τις φήμες που κυκλοφορούν και με επιστολή προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Π.Ε & Δ.Ε Αττικής εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η επιστολή - θα τη βρείτε και στο opengov - έχει ως εξής...

...ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 3ου και 15ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χαλάνδρι, 18/1/2011

Προς Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης κ. Κουμέντο

Κοινοποίηση :
-Υπουργό Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου
-Δ/ντή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ.Βεντήρη
-Δ/ντή 3ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
-Δ/ντή 15ου Δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου
-Ένωση Συλλόγων γονέων Δήμου Χαλανδρίου

Απευθυνόμαστε σε σας για να εκφράσουμε την εντονότατη ανησυχία των γονέων των μαθητών των 3ου και 15ου Δημοτικών σχολείων για τη φημολογούμενη συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στα σχολεία μας φοιτούν 20 μαθητές- οικότροφοι του Ιδρύματος Χατζηκώνστα καθώς και 18 μαθητές στα τμήματα ένταξης. Οι μαθητές αυτοί, το γνωρίζετε ίσως καλύτερα και από εμάς λόγω της παιδαγωγικής σας ιδιότητας, χρειάζονται ιδιαίτερη και πλέον εξατομικευμένη αντιμετώπιση προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι, οι ίδιοι και οι συμμαθητές τους, το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης και της παιδείας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ολιγομελή τμήματα.

Τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, για τα οποία και εμείς οι γονείς συνεισφέρουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων μας για τη βελτίωσή τους( δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων).

Δεν αντέχουμε και επιπλέον προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τη συγχώνευση των δύο σχολείων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων που θα αποβούν εις βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας και σας ζητούμε να μην συγχωνευθούν τα σχολεία μας.

Με τιμή τα ΔΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Στο «Περιβόλι του Ουρανού» ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" οργανώνει τον ετήσιο χορό του την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 στο «Περιβόλι του Ουρανού», όπου εμφανίζονται οι Μπάμπης Τσέρτος, Ειρήνη Τουμπάκη, Ντένια Κουρούση και Κώστας Ματζόπουλος.

Τιμή πρόσκλησης: 25€ (περιλαμβάνεται πλήρες μενού με ορεκτικά, σαλάτα, ψαρονέφρι σχάρας και φρούτα εποχής)

Τιμές ποτών: μπύρα 10€, αναψυκτικό 5€, φιάλη κρασί 30€ χωρίς υποχρεωτική κατανάλωση

Επειδή ο αριθμός των προσκλήσεων είναι περιορισμένος θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν άμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (είναι εδώ) για την παραλαβή και εξόφληση των προσκλήσεων.

Μάθετε περισσότερα για το "Περιβόλι του Ουρανού" και το πρόγραμμα

Δείτε φωτογραφίες από παλιότερο χορό του Συλλόγου στο "Περιβόλι του Ουρανού"


Διαβάστε περισσότερα...

Δυσλεξία, Νίκος Τομαράς

Η δυσλεξία είναι η κυριότερη μαθησιακή δυσκολία καθώς εμπεριέχει στοιχεία από όλες τις μορφές των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Ενώ αρχικά φαίνεται να παρουσιάζεται ως δυσκολία κατάκτησης και επεξεργασίας του γραπτού λόγου στην πραγματικότητα συνδέεται με όλες τις λειτουργίες της γλώσσας με προεκτάσεις και στη μαθηματική σκέψη...

...Η δυσλεξία είναι μια δυσχέρεια που αφορά όλες τις πλευρές της γλωσσικής λειτουργίας - την ανάγνωση, τη γραφή, την κατανόηση, την έκφραση, άσχετα αν, πολλές φορές η δυσχέρεια εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση και έκταση σε μια μόνο λειτουργία με περισσότερα και εντονότερα συμπτώματα.

Η δυσλεξία δε σχετίζεται με τη χαμηλή νοημοσύνη.


Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλοί όροι για να την υποδηλώσουν, όπως «σύμφυτη αμβλυωπία συμβόλων», «σύμφυτη αλεξία», «σύμφυτη λεξική τύφλωση», «ειδική αναγνωστική επιβράδυνση», «ειδική εξελικτική δυσλεξία» κ.ά.

Τα άτομα με δυσλεξία:


- διαβάζουν αργά και συλλαβιστά χωρίς τη σωστή χρήση των σημείων στίξης. Η ανάγνωσή τους είναι με επαναλήψεις ή παραλείψεις συλλαβών και λέξεων, με συγχύσεις γραμμάτων, συλλαβών και λέξεων που μοιάζουν μεταξύ τους.


- αδυνατούν να κατανοήσουν ή να απομνημονεύσουν το κείμενο που έχουν διαβάσει.


- στη γραφή τους παραλείπουν, αντιμεταθέτουν ή προσθέτουν γράμματα, συλλαβές ή και ολόκληρες λέξεις. Μπορεί να συγχέουν ή και να αντικαταστούν γράμματα που μοιάζουν οπτικά ή ακουστικά. Γράφουν καθρεπτικά κάποια γράμματα ή αριθμούς ενώ δεν αφήνουν κενά ανάμεσα στις λέξεις. Τέλος δεν τονίζουν ή παρατονίζουν κάποιες λέξεις.


- κάνουν πολλά λάθη γραμματικά, παραγωγικά, θεματικά αλλά και φωνητικά-φωνολογικά.


- δυσκολεύονται να κατανοήσουν, να συγκρατήσουν ή να αναπαράγουν σύνθετες προτάσεις. Αδυνατούν πολλές φορές να ανασύρουν από τη μνήμη τους την κατάλληλη λέξη αφού το λεξιλόγιό τους είναι περιορισμένο.


Από το βιβλίο Νίκος Τομαράς, Μαθησιακές Δυσκολίες, Εκδόσεις Πατάκη

http://n-tomaras.blogspot.com/2011/01/blog-post_9268.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπ/κων "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" για τη συνάντηση με το Δ/ντή Εκπαίδευσης Π.Ε Β΄Αθήνας

Το ΔΣ του Συλλόγου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Βεντήρη με αποκλειστικό θέμα το πρόβλημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση.

Μεταφέραμε στο Διευθυντή την ανησυχία των συναδέλφων για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης και ζητήσαμε να μας ενημερώσει.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μας είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει ζητήσει ακόμα τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα, αναμένεται περί τα τέλη Γενάρη η σχετική εγκύκλιος που έρχεται κάθε χρόνο, αλλά ο ίδιος, όπως και άλλες Διευθύνσεις, έχει προχωρήσει σε μια επεξεργασία των στοιχείων για τις σχολικές μονάδες όλης της Διεύθυνσης, ώστε να είναι έτοιμος, αν και όταν του ζητηθεί, να εισηγηθεί μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων καθώς επίσης και συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Τα ενδεικτικά παραδείγματα που χρησιμοποίησε μας δημιούργησαν την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις οργανικές θέσεις και μειώσεις στις λειτουργικές θέσεις. Διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αφορούν τα συστεγαζόμενα σχολεία της Διεύθυνσής μας, με προφανή επιδίωξη τη λειτουργία, σε κάθε συγκρότημα συστεγαζόμενων σχολείων, ενός 12θέσιου ή ενός 12θέσιου και ενός 6θέσιου.

Το ΔΣ επεσήμανε στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι για τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς κυρίαρχο κριτήριο για τις όποιες αλλαγές είναι η βελτίωση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Η προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης, από την κυβέρνηση, δε μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται πρωτίστως υπόψη οι μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών.

Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, τις περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών, το κλείσιμο των Διδασκαλείων δε μπορεί, παρά να μας οδηγήσει σε αγώνα για την υπεράσπιση της λειτουργίας των σχολείων και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος θα τοποθετηθεί και για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστά. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μολύβι και όχι πληκτρολόγιο η «συνταγή» της μάθησης


ΛΟΝΔΙΝΟ Oι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο, σύμφωνα με....

......νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα τα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά (πρόκειται για μια περιοχή στην κάτω μετωπιαία έλικα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που μελετήθηκε ενδελεχώς από τον γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, ο οποίος αποκάλυψε ότι αποτελεί το «κινητικό κέντρο του λόγου»). Το να αγγίζουμε απλώς το πληκτρολόγιο προκειμένου να γράψουμε ενεργοποιεί ελάχιστα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, κάτι που, ως φαίνεται, δεν ενισχύει εξίσου τη διαδικασία της μάθησης.

Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη νοητική προσπάθεια και περισσότερος χρόνος προκειμένου να γράψουμε στο χαρτί, γεγονός που βοηθά στην αποτύπωση των αναμνήσεων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αdvances in Ηaptics» έπειτα από παρακολούθηση εθελοντών, σε ορισμένους εκ των οποίων ζητήθηκε να γράψουν με μολύβι και χαρτί ενώ στους υπολοίπους σε υπολογιστή. Και οι δύο ομάδες εθελοντών κλήθηκαν να μάθουν μια άγνωστη αλφάβητο.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της μάθησης των εθελοντών στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα του πειράματος και, όπως είδαν, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την «παραδοσιακή» μέθοδο του μολυβιού και του χαρτιού είχαν καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση της νέας αλφαβήτου. Παράλληλα απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στα άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί υπήρχε πολύ πιο έντονη δραστηριότητα της περιοχής του Μπροκά.

http://www.tovima.gr.
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Για ένα σχολείο που σέβεται τη «διαφορετικότητα»

Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις

Στέλλα Πρωτονοταρίου, Πέτρος Χαραβιτσίδης

Όταν, πριν από πέντε περίπου χρόνια, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε ως δάσκαλοι στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ήρθαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θεωρούμε ότι παρουσιάζουν αρκετά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλος αριθμός αλλόγλωσσων παιδιών (70%) που τα περισσότερα ντρέπονταν για την καταγωγή τους και τη γλώσσα τους, παιδιά με ελλιπή...


....πιστοποιητικά που δυσκολεύονταν να εγγραφούν στα σχολεία, παιδιά που είχαν βιώσει την απόρριψη και τις κακουχίες πριν έρθουν στην Ελλάδα, πολλοί μετανάστες αλλά και Έλληνες μαθητές με σοβαρά μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και παιδιά που αναγκάζονταν από αυτή την ηλικία να εργάζονται για να βοηθούν τις οικογένειές τους.
Η πλειονότητα των γονέων, μετανάστες με σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία λόγω άγνοιας της ελληνικής γλώσσας, είχε μηδενική επαφή με το σχολείο.
Παράλληλα, οι Έλληνες γονείς, λόγω του μεγάλου αριθμού των αλλόγλωσσων μαθητών, αντιδρούσαν γιατί πίστευαν ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά τους ήταν υποβαθμισμένη και εκδήλωναν αρνητικές συμπεριφορές .
Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι το 132ο Δημοτικό Σχολείο ανήκει στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, το μεγαλύτερο της χώρας (22 σχολεία, περίπου 6000 μαθητές), συστεγάζεται με άλλο δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία, λειτουργεί με εναλλασσόμενο ωράριο και οι υποδομές του είναι κακές έως και ανύπαρκτες.

Η σύνθεση του δυναμικού του σχολείου, παράλληλα με τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του, δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα και ανάγκες. Οι δυσκολίες αυτές μας οδήγησαν όχι μόνο στη διεκδίκηση αιτημάτων σχετικών με τις υπάρχουσες υποδομές, αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας μας σε βασικά παιδαγωγικά ζητήματα, αναβαθμίζοντας το ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί της πράξης.
Καταρχήν θεωρήσαμε ότι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε και για να έχει το σχολείο αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις του θα έπρεπε άμεσα και συστηματικά να διευρύνει τον ρόλο του, να γίνει συνεκτικός κρίκος ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, να «ανοιχτεί» στη γειτονιά και στην τοπική κοινωνία. Για να το επιτύχουμε αυτό φροντίσαμε να οργανώσουμε και να εφαρμόσουμε δράσεις, στις οποίες θα εμπλέκονταν οι βασικοί παράγοντες της σχολικής κοινότητας: εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές μας. Θεωρήσαμε επίσης ότι για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε βελτίωση θα έπρεπε οι παρεμβάσεις μας να γίνουν συνολικά και ταυτόχρονα.
Για να γίνει κατανοητή η θέση μας αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτέλεσαν βασικά σημεία αναφοράς στην προσπάθειά μας:

Για τους μαθητές

1.Εργαστήρια για την προσωπική και την κοινωνική τους ανάπτυξη

Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής για παιδιά του Δημοτικού» σε συνεργασία με τον Τομέα Πρόληψης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α) .
Αφού διερευνήσαμε τις προσδοκίες και τις ανάγκες των μαθητών μας, επιλέξαμε μαζί τους τα θέματα που θα επεξεργαζόμασταν, τα ομαδοποιήσαμε και τα καταγράψαμε. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το «συμβόλαιό μας», δηλαδή μια συμφωνία με κανόνες και αρχές αναγκαίες για την οριοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας της ομάδας. Το «συμβόλαιο» αυτό ίσχυε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και σιγά-σιγά γενικευόταν και επεκτεινόταν συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η θεματολογία που επιλέχτηκε από τους μαθητές στην πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος και επιλέγεται μέχρι και σήμερα, αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τον εαυτό τους, την αυτοαντίληψη, την αυτοεκτίμησή τους, τα δικαιώματα και τα όρια τους, τις σχέσεις και τις φιλίες τους, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις αγωνίες τους και γενικά με την προστασία τους απέναντι σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Η μέθοδος που εφαρμόζουμε για την επεξεργασία των παραπάνω ζητημάτων είναι αυτή της ενεργητικής εμπειρικής μάθησης. Στο επίκεντρο της διαδικασίας είναι οι μαθητές, οι οποίοι βιώνουν την αλληλεπίδραση της ομάδας, βοηθούνται να καταλάβουν τη συμπεριφορά τους και τα αποτελέσματά της, μοιράζονται εμπειρίες, επεξεργάζονται αντιλήψεις, μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Στην εξέλιξη των μεθόδων της δουλειάς μας αφετηρία και σημείο αναφοράς αποτελούν οι γνώσεις, τα βιώματα και οι αξίες των παιδιών.

2. Διδασκαλία της μητρική τους γλώσσας

Τα δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση μέσω της μητρικής του γλώσσας κατοχυρώνεται με απόφαση της UNESCO από το 1953. Συγκεκριμένα το άρθρο 2 αναφέρει: «…το καλύτερο μέσο για τη διδασκαλία ενός παιδιού είναι η μητρική του γλώσσα…από ψυχολογικής απόψεως, η μητρική γλώσσα είναι το πιο σημαντικό σύστημα σημάτων, που εξασφαλίζει αυτόματα την ικανότητα έκφρασης και κατανόησης. Κοινωνικά είναι το μέσον ταύτισης του παιδιού με τα μέλη της κοινότητας, από την οποία κατάγεται. Από παιδαγωγικής απόψεως, η μητρική γλώσσα συμβάλλει στην περισσότερο άμεση προσαρμογή στις μαθησιακές διαδικασίες από ότι μια μη οικεία γλώσσα…» (Κανακίδου & Παπαγιάννη, 1994: 59).
Εκτός από την περίπτωση της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στην Ελλάδα σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων δίγλωσσης εκπαίδευσης, τα οποία να απευθύνονται σε παιδιά μειονοτήτων και μεταναστών. Η επίσημη επιχειρηματολογία μετατοπίζει την ευθύνη για την έλλειψη δίγλωσσων προγραμμάτων στους γονείς, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα παιδιά τους ή στην άρνηση των παιδιών να συμμετέχουν ή/και στην αναζήτηση του ορίου της πολυγλωσσίας που θα πρέπει να έχει το σχολείο (Γκότοβος, 2001).
Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για το σχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής ότι δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει «ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο» υποστήριξης προς τους μετανάστες (Πετσάλνικος, 2001: 18), η αφομοίωση φαίνεται να είναι συνειδητή επιλογή της πολιτικής εξουσίας (Τσιάκαλος, 2004), με ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά όχι μόνο των μεταναστών αλλά και των Ελλήνων

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές παραδοχές για τη σημαντικότητα της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας προχωρήσαμε στην οργάνωση μαθημάτων διδασκαλίας μητρικής γλώσσας στους μαθητές μας. Σε συνάντηση που έγινε με τους γονείς τον Οκτώβριο του 2002 η διευθύντρια του σχολείου ανακοίνωσε την πρόθεση του σχολείου να οργανώσει και να υλοποιήσει μαθήματα μητρικής γλώσσας, καταρχήν για τους Αλβανούς μαθητές που ήταν και η πλειονότητα στο σχολείο, αλλά και για άλλους μαθητές που θα επιθυμούσαν οι μετανάστες γονείς τους.
Η πρόταση των δασκάλων του σχολείου βρήκε ενθουσιώδη υποδοχή από τους γονείς, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα παιδιά τους πάνε διακοπές στην πατρίδα τους και δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους συγγενείς τους, ενώ συχνά δυσκολεύονται και οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους στη γλώσσα τους, αφού πολλά από αυτά γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα. Επίσης, εάν κάποια στιγμή θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σκέφτονται πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά ξανά το πρόβλημα της γλώσσας και μάλιστα μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Το Μάρτιο του 2002 ξεκινήσαμε τα μαθήματα μητρικής γλώσσας για τους Αλβανούς μαθητές μας. Η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα δήλωσαν συμμετοχή 65 παιδιά. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η ζήτηση γινόταν μεγαλύτερη και συνεχίζεται μέχρι και τη φετινή σχολική χρονιά. Μάλιστα, μετά από αίτημα των γονέων, κάθε χρόνο οργανώνεται και νέο τμήμα για τους μικρούς μαθητές. Ενδιαφέρον επίσης εκδήλωσαν και μαθητές άλλων σχολείων. Για πρακτικούς όμως λόγους το σχολείο κάλυψε μόνο τις ανάγκες των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Γκράβας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και παιδιά που έχουν πάει στο γυμνάσιο συνεχίζουν να έρχονται και να μαθαίνουν τη γλώσσα τους.
Από το 2004 στα μαθήματα αλβανικών προστέθηκαν και μαθήματα αραβικής γλώσσας, για τους Αιγυπτίους μαθητές. Οι γονείς αυτοοργανώθηκαν και τα χρηματοδοτούν οι ίδιοι, ενώ ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους, όχι μόνο από τους δασκάλους ελληνικών, αλλά και από τους δασκάλους της μητρική τους γλώσσας.
Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας συνεχίζονται για τέταρτη σχολική χρονιά με ευθύνη του σχολείου σε συνεργασία πάντα με τους γονείς και φαίνεται ότι έχουν πλέον ενσωματωθεί στη φιλοσοφία του σχολείου .

3.Σεβασμός στην ατομικότητα και στην ιδιαίτερη κουλτούρα κάθε μαθητή/τριας.
Σημαντική στιγμή στη ζωή του σχολείου ήταν η γιορτή που οργανώθηκε από τους μαθητές και τη δασκάλα της αλβανικής γλώσσας τον Ιούνιο του 2004. Τα παιδιά είπαν ποιήματα, τραγούδησαν, έπαιξαν θέατρο στη γλώσσα τους. Σε αυτή την αλβανική γιορτή, που για πρώτη ίσως φορά έγινε σε ελληνικό σχολείο, η παρουσία των οικογενειών των μαθητών ήταν συγκινητική.
Γενικά η μητρική γλώσσα αλλά και η ιδιαίτερη κουλτούρα που μεταφέρουν τα παιδιά προσπαθούμε να αξιοποιούνται στο σχολείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε από αυτό να ωφελούνται όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι Έλληνες μαθητές. Γι’ αυτόν τον λόγο φροντίζουμε:
• Να αξιοποιείται από τα παιδιά η μητρική τους γλώσσα και η δυναμική της, μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες, όχι μόνον αποσπασματικά στα απογευματινά μαθήματα, αλλά και στον κύριο κορμό του σχολικού προγράμματος.
• Να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας, ώστε στο χώρο του σχολείου σε κάθε ευκαιρία να προβάλλουν τον πολιτισμό και την ταυτότητά τους .
• Να εξασφαλίζουμε τις συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να μπορούν να επιλέγουν αν θα συμμετέχουν ή όχι σε εκδηλώσεις του σχολείου, που κατά την αντίληψή τους πιθανόν προσβάλλουν τη θρησκευτική ή την εθνική τους συνείδηση.
• Να φροντίζουμε να αποχρωματίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο εκδηλώσεις ή και μαθήματα ιδεολογικώς φορτισμένα, τα οποία θέτουν θέματα μη συμβατά με τις πεποιθήσεις τους.
• Να αντιμετωπίζουμε ατομικά τις ανάγκες των μαθητών μας.
• Να εφαρμόζουμε στα γνωστικά αντικείμενα βιωματικές και επικοινωνιακές τεχνικές και μεθόδους, που η σύγχρονη επιστήμη αποδέχεται ως αποτελεσματικές.
• Να διατηρούμε γέφυρες επικοινωνίας με τις οικογένειες των μαθητών μας και να μοιραζόμαστε μαζί τους στοιχεία από τον πολιτισμό τους, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την οργάνωση της οικογενειακής και προσωπικής ζωής τους (σημαντικές ημερομηνίες, γιορτές, παραδόσεις).
• Να ζητούμε βοήθεια και υποστήριξη, σε ζητήματα που μας δυσκολεύουν, από ειδικούς.

Για τους γονείς

Επιστημονικές έρευνες από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τονίζουν όλο και περισσότερο το ρόλο της οικογένειας στην ακαδημαϊκή πορεία του μαθητή. Από τις έρευνες αυτές διαπιστώνεται ότι οι μαθητές που αποτυγχάνουν ή εγκαταλείπουν το σχολείο, προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η οικονομική δύναμη της οικογένειας, οι στάσεις και οι αξίες της, το μορφωτικό κεφάλαιο των γονέων, ο τόπος κατοικίας, είναι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική επιτυχία ή αποτυχία του μαθητή.
Το ερώτημα που τίθεται και προβληματίζει ένα πλήθος εκπαιδευτικών σήμερα είναι, κατά πόσο οι γονείς των κατωτέρων κοινωνικών στρωμάτων ενδιαφέρονται για τη σχέση τους με το σχολείο και πολύ περισσότερο τι γίνεται με τους μετανάστες γονείς.
Οι Blackledge και Hunt (1995) αναφέρουν την έρευνα του Hoggart, στην οποία διαπιστώνεται ότι οι γονείς που προέρχονται από λαϊκά στρώματα ενδιαφέρονται για τις σπουδές των παιδιών τους και τρέφουν σεβασμό για το σχολείο .
Ο Cummins (2002) επίσης αναφέρεται σε προγράμματα, στα οποία η γονική υποστήριξη μεταναστών που έζησαν σε συνθήκες φτώχειας και στέρησης, εκδηλώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Όμως με ποιον τρόπο οι προσδοκίες των γονέων μεταναστών θα πραγματοποιηθούν, όταν η παρουσία τους στο σχολείο εμφανίζεται ανύπαρκτη ; Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί, αν δεν προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι γονείς δεν επικοινωνούν με το σχολείο. Ο Νικολάου (2000) προχωρεί στις εξής ερμηνείες για τη μη συμμετοχή των μεταναστών γονέων στο σχολείο:
• Οι γονείς εμπιστεύονται το σχολείο και δε θα ήθελαν να ελέγξουν τι γίνεται σ’ αυτό. Θεωρούν ότι η ευθύνη της διδασκαλίας ανήκει στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν αυτό που προσδοκά το σχολείο από τα παιδιά. Η θέση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες γονείς στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες, στις οποίες υπήρχε μια συγκεκριμένη θετική στάση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς.
• Το σχολείο είναι ένας άγνωστος χώρος του οποίου οι κώδικες λειτουργίας δεν είναι οικείοι στους γονείς.
• Τα θέματα που τίθενται στις συναντήσεις γονέων είναι ξένα προς αυτούς, ιδιαίτερα όταν η επεξεργασία αυτών των θεμάτων συνοδεύεται και με μια πιο ειδική ορολογία.
• Τέλος, εμπόδιο αποτελεί και η έλλειψη χρόνου, η απόσταση ή και ο φόβος να βγουν από το σπίτι τους.

O Κypriotakis (2002), μέσα από την εμπειρία του σε ανάλογες προσπάθειες με στόχο την επικοινωνία και τη συνεργασία σχολείου και μεταναστών γονέων, μας ωθεί να σκεφτούμε πάνω στα ακόλουθα ερωτήματα:

• Πώς μπορούμε να ζητήσουμε τη συνεργασία, να ενημερώσουμε και να καθοδηγήσουμε τους γονείς, όταν αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα την οποία μιλάμε;
• Πώς μπορούμε να ζητήσουμε τη συνεργασία των γονέων, όταν αυτοί σπάνια έρχονται στο σχολείο;
• Πώς μπορούμε να τους εμπλέξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν θεωρούν το σχολείο ως ένα χώρο “υψηλής εξουσίας”;
• Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη μητρική γλώσσα των γονέων;
• Θα αντιμετωπίσουμε τους γονείς σαν πελάτες ή σαν ένα αναπόσπαστο μέρος της σχολικής ζωής, που μπορεί να προσφέρει κάθε είδους πρακτική βοήθεια ή ακόμα – περισσότερο – και εκπαιδευτική βοήθεια;

Είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους γονείς έχει ως βασική προϋπόθεση την επικοινωνία μέσω της γλώσσας. Η γλώσσα καθορίζει τη σχέση των γονέων με το σχολείο και αποτελεί γι’ αυτούς ισχυρό παράγοντα κοινωνικού αποκλεισμού . Η Σωτηριάδου (2000) αναφέρει ότι είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες υποδοχής μεταναστών δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί υποδομές για τη γλωσσική τους εκπαίδευση. Η έλλειψη αυτή συναντάται εντονότερη στις γυναίκες με αποτέλεσμα να τις καθηλώνει σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των αντρών.
Βασική επομένως προϋπόθεση για την επαφή των μεταναστών γονέων με το σχολείο αποτελεί η εξασφάλιση συνθηκών για μια αποτελεσματική επικοινωνία μέσω της γλώσσας.
Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των γονέων του σχολείου μας, για να εξασφαλίσουμε την επικοινωνία μαζί τους προχωρήσαμε στις εξής δράσεις:

1. Ανακοινώσεις και ενημέρωση στις γλώσσες τους

Στις συναντήσεις με όλους τους γονείς του σχολείου υπάρχει παράλληλη μετάφραση στις γλώσσες τους. Επίσης, οι ανακοινώσεις δίνονται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά).
Οι πολύγλωσσες ανακοινώσεις μας βοήθησαν όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την ενημέρωση και των μεταναστών γονέων πάνω σε ζητήματα που έπρεπε οπωσδήποτε να γνωρίζουν, αλλά και να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, αφού φάνηκε έμπρακτα ότι σεβόμαστε την ανάγκη τους να έρθουν σε επαφή με το σχολείο. Οι ανακοινώσεις αυτές όπου κρίθηκε απαραίτητο συνοδεύτηκαν και με την προσωπική επαφή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και τα παιδιά τους ως μεταφραστές.

2.Εργαστήρια στήριξης του γονικού ρόλου

Στόχος της δημιουργίας των εργαστηρίων για τους γονείς ήταν να διερευνήσουν οι ίδιοι και να αναγνωρίσουν τρόπους, ώστε να βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη, στην αυτονόμηση και στην ασφάλεια των παιδιών τους και παράλληλα να αναπτυχθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη ανάμεσα τους και να ενδυναμωθεί η σχέση τους με το σχολείο.
Στις εκπαιδευτικές συναντήσεις εργαστηριακής μορφής, στις οποίες η παρουσία των γονέων ήταν σταθερή και δεσμευτική, συμμετείχαν ομάδες Ελλήνων και Αλβανών γονέων, με παράλληλη μετάφραση στην αλβανική γλώσσα. Παράλληλα, η εκπαίδευση των γονέων ενισχύθηκε με επιμορφωτικές-ενημερωτικές συναντήσεις, στις οποίες συνήθως συμμετείχαν και δάσκαλοι του σχολείου. Σε αυτές ο κάθε γονέας μπορούσε να επιλέξει το θέμα ή τα θέματα που θα παρακολουθούσε .
Οι γονείς επέλεξαν και επεξεργάστηκαν θέματα σχετικά με το παιδί και τις ανάγκες του, την ένταξη στο σχολείο και τις δυσκολίες που μπορεί το παιδί να αντιμετωπίσει (σχολική άρνηση και φοβία, μαθησιακές δυσκολίες), καθώς και άλλα ζητήματα που τους απασχολούσαν ή τους δυσκόλευαν.
Την προσπάθεια επιμόρφωσης των γονέων, εκτός από τους δασκάλους του σχολείου, υποστήριξε το Τμήμα Πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και άλλοι ειδικοί επιστήμονες ή στελέχη άλλων φορέων (Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της Αθήνας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σωματείο Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος, κ.ά.).

3. Δικτύωση με υπηρεσίες και υποστηρικτικές δομές

Για να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται δύσκολες καταστάσεις που αφορούν τα παιδιά και τις οικογένειες τους, φέραμε τις οικογένειες των μαθητών μας σε επαφή με σχετικές υπηρεσίες και φορείς, όπως το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της Αθήνας, η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κ.ά. Οι υπηρεσίας αυτές βοήθησαν και το σχολείο να αντιμετωπίσει ειδικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

4.Διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες γονείς

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2002 με τους γονείς του σχολείου, η διευθύντρια, εκτός από το ζήτημα της μητρικής γλώσσας των μαθητών, αναφέρθηκε και στην πρόθεση του σχολείου να προσφέρει στους μετανάστες γονείς μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
Η ανταπόκριση των γονέων ήταν θετική και πολλοί μετανάστες γονείς εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν στα μαθήματα. Οι λόγοι τους οποίους ανέφεραν ήταν η ανάγκη να επικοινωνούν καλύτερα με τα παιδιά τους, να τα βοηθούν στα μαθήματα, να επικοινωνούν συστηματικά με το σχολείο και τους δασκάλους, ακόμα και η πρόσβασή τους σε πηγές πληροφόρησης για να βρουν δουλειά, αφού ούτε τις αγγελίες των εφημερίδων δεν μπορούσαν να διαβάσουν.
Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2003. Τη διδασκαλία τους αναλάβαμε σε εθελοντική βάση κάποιοι δάσκαλοι του σχολείου και συνεργάτες μας από άλλα σχολεία.
Τα μαθήματα από την αρχή προσανατολίστηκαν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε συνδυασμό με την ενημέρωση και τη στήριξη των γονέων μεταναστών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Η θεματολογία που μαζί τους επιλέξαμε και το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε αφορούσε θέματα που τους απασχολούσαν στην καθημερινότητά τους. Έτσι, αφορμή για τη διδασκαλία των ελληνικών αποτέλεσαν άρθρα των εφημερίδων, έντυπα σχετικά με τα χαρτιά τους, μαθήματα από τα βιβλία των παιδιών τους, τραγούδια, ποίηση και λογοτεχνία ελληνική και από τις πατρίδες τους, πολιτικά κείμενα, γεγονότα από την ελληνική και ξένη επικαιρότητα. Οι απόψεις και οι εμπειρίες που κατέθεταν και οι συζητήσεις που γίνονταν ήταν σημαντικά στοιχεία κάθε μαθήματος. Με αυτό τον τρόπο η σχολική αίθουσα γρήγορα μετατράπηκε σε χώρο, όχι μόνο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αλλά και προβληματισμού και διαπραγμάτευσης, χώρο όπου η μάθηση συνδέθηκε με την κοινωνική, αλλά και την πολιτική εκπαίδευση .
Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά φέτος. Η συμμετοχή των γονέων σ΄αυτά είναι μεγάλη και συγχρόνως συγκινητική αφού, αν και οι περισσότεροι δουλεύουν σε σκληρές συνθήκες και με εξαντλητικά ωράρια, τα παρακολουθούν ανελλιπώς.

Για τους δασκάλους

1.Ενδοσχολική επιμόρφωση

Εμάς τους εκπαιδευτικούς μας απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της επιμόρφωσής μας , αφού θεωρούμε ότι η φροντίδα αυτού του τομέα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξέλιξη και τη βελτίωση της δουλειάς μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να την οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι προσπάθειες μας να εστιάζονται στις εξής αρχές:

• Ο σύλλογος διδασκόντων να επιλέγει τον τρόπο και τη μορφή επιμόρφωσης που κάθε φορά θεωρεί ότι είναι απαραίτητη στα μέλη του.
• Η επιμόρφωσή μας να έχει εργαστηριακό-βιωματικό χαρακτήρα, να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα προβλήματα και να αφορά άμεσα τις ανάγκες μας.
• Οι επιμορφωτές να προτείνονται από το σύλλογο διδασκόντων. Να αξιοποιούνται επίσης ως επιμορφωτές και τα ίδια τα μέλη του συλλόγου.
• Να αξιοποιείται η εμπειρία του κάθε δασκάλου του σχολείου.
• Να οργανώνονται κοινά σχέδια εργασίας, στα οποία θα συμμετέχει όποιος εκπαιδευτικός του σχολείου ενδιαφέρεται.
• Οποιαδήποτε προσπάθεια επιμόρφωσης να προϋποθέτει αναλυτικό σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση από το σύλλογο διδασκόντων.
Με βάση τις αρχές αυτές συνεργαστήκαμε με τον Τομέα Πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. όπου με τη βοήθεια των συνεργατών - επιμορφωτών του ασχοληθήκαμε με ζητήματα που μας αφορούσαν όπως τη δημιουργία εκπαιδευτικού πλαισίου, τη δουλειά σε ομάδες, την ανάπτυξη δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, ενεργητική ακρόαση), την αυτοεκτίμησή μας, την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων μας, τους τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων, την επίδραση των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών στον άνθρωπο και στο ρόλο μας, την ανταπόκρισή μας στα προβλήματα των παιδιών, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους, τη συνεργασία μας με τους γονείς, τη διαδικασία αξιολόγησης κ.ά. Επίσης, διερευνήσαμε τις προσωπικές μας στάσεις και αξίες (προκαταλήψεις - ρατσισμό) και ασχοληθήκαμε με τρόπους παρέμβασης σε σοβαρά κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, καθώς και με τη συνολική σχολική παρέμβαση πρόληψης και τις δυσκολίες εφαρμογής της.
Παράλληλα, φίλοι και συνεργάτες του σχολείου προσέφεραν αφιλοκερδώς επιμόρφωση στο σχολείο, πάνω σε ζητήματα τα οποία αφορούσαν διδακτικές πρακτικές.
2. Εναλλακτικές δομές στη διδασκαλία
Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε εναλλακτικές μορφές στην διδασκαλία των μαθημάτων, πάντοτε όμως κατόπιν σχεδιασμού και αξιολόγησης, έχοντας συνείδηση του τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Πειραματιστήκαμε λοιπόν πάνω σε εναλλακτικά εκπαιδευτικά μοντέλα όπως: την εφαρμογή σχεδίων διδασκαλίας και προγραμμάτων με ευθύνη δύο δασκάλων, τη συνδιδασκαλία σε δύο τμήματα με ταυτόχρονη παρουσία και συνεργασία των δασκάλων τους, το μοίρασμα των μαθημάτων μιας τάξης σε δύο δασκάλους, τη στήριξη μαθητών μέσα στην τάξη τους, τη λειτουργία τάξης υποδοχής, τμήματος ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας κ.ά. Οι συγκεκριμένες προσπάθειες είχαν ευεργετικά αποτελέσματα και μας έδωσαν παιδαγωγικά εργαλεία για να εξελίξουμε περισσότερο τη δουλειά μας.

3. Τακτικές συνεδρίες διδασκόντων

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε παρέμβασης θεωρήσαμε ότι αποτελεί η λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων. Γι΄αυτό πρωταρχικό μέλημά μας ήταν η οργάνωση των συνεδριάσεων του συλλόγου, επιδιώκοντας να δημιουργούμε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, χωρίς τη διάθεση αρνητικής κριτικής..
Οι συνεδρίες μας γίνονταν τακτικά όλα αυτά τα χρόνια σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, αλλά και έκτακτα, κάθε φορά που παρουσιαζόταν η ανάγκη για μια συνολική οργάνωση της δουλειάς ή έπρεπε να λυθεί ένα πρόβλημα. Ο σύλλογος διδασκόντων λειτούργησε αποτελεσματικά και πάντα, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που κάποιες φορές προέκυπταν, έλυνε τα προβλήματα και εξομάλυνε αντιθέσεις και διαφωνίες.

Ο αναστοχασμός της προσπάθειάς μας

Γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη κάθε προσπάθειας στο χώρο του σχολείου είναι συνάρτηση γενικότερων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών και σηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη χάραξη της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Μεμονωμένες εκπαιδευτικές αλλαγές και παρεμβάσεις, για να έχουν αποτελέσματα, χρειάζονται πολύ χρόνο. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι με σχετική ασφάλεια μπορούμε να αναφερθούμε σε ορισμένα από τα αποτελέσματα που παρατηρήσαμε στο σχολείο μας :

Για τους μαθητές:

Έχει ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους, έχει αναπτυχθεί η υπευθυνότητά τους, διατυπώνουν πιο ελεύθερα τη γνώμη και τη σκέψη τους, έχουν βελτιωθεί στα μαθήματα, έχουν διάθεση για διάβασμα. Οι «αδύνατοι» μαθητές έχουν την ίδια θέση με τους «δυνατούς», αφού αξιοποιείται η δυνατότητα του κάθε παιδιού και όλοι συνεισφέρουν στην ομάδα τους. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσά τους, καταπολεμήθηκαν τάσεις για απομόνωση και αποκλεισμό των «διαφορετικών» παιδιών, η υποδοχή των καινούριων μαθητών γίνεται με αγάπη και ενδιαφέρον και έχει μειωθεί αισθητά η επιθετικότητά τους.
Με τα μαθήματα της μητρικής γλώσσας υποβοηθήθηκε η ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών, αφού το σχολείο έμπρακτα αποδέχεται τη γλώσσα τους, βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, και τους αντιμετωπίζει ισότιμα με τους Έλληνες μαθητές. Τα παιδιά έρχονται με χαρά στο σχολείο και έχουν εκλείψει φαινόμενα μαθητικών διαρροών.
Μαθητές μας, που φοιτούν στο γυμνάσιο ή και στο λύκειο, συνεχίζουν να έρχονται στο σχολείο για να συζητήσουν μαζί μας θέματα που τους απασχολούν.

Για τους γονείς:

Οι γονείς δείχνουν να αισθάνονται ότι το σχολείο είναι φιλικό και υποστηρικτικό απέναντί τους και ότι σέβεται τις ανάγκες τους. Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη συναισθηματική τους ισορροπία και να αυξάνει το αίσθημα σεβασμού και αποδοχής του θεσμού του σχολείου. Η σχέση τους με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις ενδυναμώθηκαν. Έχουν συχνή επαφή μαζί μας, δεν απουσιάζουν από τις συναντήσεις μας και όταν τους ζητηθεί, βοηθούν σε κάθε δραστηριότητα.
Στις επαφές μας εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, προτείνουν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν, διεκδικούν την ικανοποίηση αναγκών δικών τους και των παιδιών τους.
Οι προκαταλήψεις και η ξενοφοβία όλων των γονέων έχουν μειωθεί σημαντικά. Στις εκλογές π.χ. του Συλλόγου Γονέων, στις οποίες υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, στο επταμελές Δ.Σ. εκλέχτηκαν τέσσερις μετανάστες γονείς.
Για πολλά προβλήματα, που αφορούν τα παιδιά τους και όχι μόνο τους μαθητές μας, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέλφια τους που βρίσκονται στην εφηβεία, καταφεύγουν στο σχολείο και ζητούν υποστήριξη.
Οι μετανάστες γονείς δείχνουν ότι δε φοβούνται και δεν ντρέπονται για την καταγωγή τους και τη γλώσσα τους, επικοινωνούν με άνεση και εμπλέκονται ισότιμα με τους Έλληνες γονείς στις δράσεις του σχολείου.

Για τους δασκάλους :

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αποκτήσαμε τεχνογνωσία και υπήρξε αλλαγή στη στάση μας σχετικά με τη μεθοδολογία που εφαρμόζαμε στο παρελθόν. Αποκτήσαμε περισσότερες γνώσεις, διαχειριζόμαστε ευκολότερα τις προκλήσεις, που δημιουργούνται από την παρουσία αλλόγλωσσων μαθητών στις τάξεις μας. Προβλήματα που αφορούν την επικοινωνία μας με τους γονείς τα αντιμετωπίζουμε πιο άνετα, γεγονός που διευκολύνει τη δουλειά μας.
Μεταξύ μας αναπτύξαμε καλύτερες σχέσεις, μοιραζόμαστε χωρίς ενδοιασμό τις αγωνίες, τους φόβους, το άγχος μας, συχνά και την άγνοια μας και, κυρίως, παρατηρήσαμε αλλαγές στις αντιλήψεις, τη στάση και τη συμπεριφορά μας στην αντιμετώπιση όλων των μαθητών μας, αλλά και των ζητημάτων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου.

Οι αντιδράσεις της πολιτείας στις προσπάθειες του σχολείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες του σχολείου δεν ήταν ενταγμένες σε κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και οι δάσκαλοι δεν είχαν καμιά απολύτως αμοιβή για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.
Μέχρι στιγμής από μέρους της διοίκησης και του Υπουργείου Παιδείας δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την πορεία της δουλειάς μας. Αντίθετα μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς της διοίκησης για τη διακοπή των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται». Το σχολείο συνεχίζει τις δράσεις του, ενώ οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας δε φαίνεται ακόμα να έχουν τη διάθεση τα καλύψουν νομικές ασάφειες, που προκύπτουν από τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους μετανάστες μαθητές. Για άλλη μια φορά θεωρούμε ότι οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν ενισχύονται, αλλά συχνά παρεμποδίζονται και απαξιώνονται.
Μέσα από την πορεία του σχολείου μας αυτά τα πέντε χρόνια θεωρούμε αναγκαίο να καταθέσουμε μαζί με την εμπειρία μας και συγκεκριμένα αιτήματα προτείνοντας:

• Τη σαφή νομική κατοχύρωση των μαθημάτων μητρικής γλώσσας για τους αλλόγλωσσους μαθητές.
• Την πραγματοποίηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες γονείς μέσα στο χώρο του σχολείου.
• Την άμεση και συστηματική οικονομική επιχορήγηση των σχολείων, που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
• Την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα προτείνεται από το σύλλογο διδασκόντων.
• Την παροχή δυνατότητας συμψηφισμού του διδακτικού ωραρίου με το χρόνο που απαιτείται για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
• Την αναβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων ως πρωταρχικού οργάνου για τη λήψη αποφάσεων.


Τα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματά μας βεβαίως δε λύνουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας. Όμως μπορούν σε σημαντικό βαθμό να βοηθήσουν, ώστε να αποσυμφορηθούν καταστάσεις οι οποίες καθημερινά παρουσιάζονται σε σχολεία, που θέλουν και προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις.

Βιβλιογραφία
Blackledge, D και Hunt, Β. (1995). Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (Μ. Δεληγιάννη, Μτφρ.). Αθήνα: Έκφραση.
Γκότοβος, Α. (2002). Εκπαίδευση και ετερότητα. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Γρόλλιος, Γ., Καρανταΐδου, Δ., Κοτίνης, Χ. και Λιάμπας, Τ. (2002). Γραμματισμός και συνειδητοποίηση. Μια παιδαγωγική προσέγγιση με βάση τη θεωρία του Paulo Freire. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Cummins, G. (2002). Στο Ε. Σκούρτου (επιμ.), Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση. Εκπαίδευση με σκοπό την ενδυνάμωση σε μια κοινωνία της ετερότητας. (Σ. Αργύρη, Μτφρ.). Αθήνα: Gutenberg.
Freire, P. (1977). Πολιτιστική δράση για την κατάκτηση της ελευθερίας (Σ. Τσάμης, Μτφρ.). Αθήνα: Καστανιώτης.
Freire, P. (1977). Η αγωγή του καταπιεζόμενου (Γ. Κρητικός, Μτφρ). Αθήνα: Ράππα.
Giroux, H. (1981). Ideology culture and the process of schooling. Philadelphia: Temple University Press.
Goleman, D. (1977). Η συναισθηματική νοημοσύνη (Α. Παπασταύρου, Μτφρ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Κανακίδου, Ε. και Παπαγιάννη, Β. (1994). Διαπολιτισμική αγωγή. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Kypriotakis, G. (2002). «“Mum, let’s learn together!” – Some examples of parental participation using the mother tongue». In Parents as partners in education. London: Intercultural Education Partnership.
McLaren., P. (1997). Critical pedagogy and predatory culture. Oppositional politics in a postmodern era. Λονδίνο: Routledge.
Μητακίδου, Σ. (2004). «Μητρική γλώσσα και κυρίαρχη γλώσσα: Σχέση αντιπαράθεσης ή αλληλοσυμπλήρωσης». Στο Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Η εικόνα του «άλλου» στη σχολική και ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Θεσσαλονίκη: Έκδοση του 1ου Γραφείου Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Modgil, S., Verma, G., Mallick, K. και Modgil, C. (1997). «Πολυπολιτισμική εκπαίδευση: Η ατέλειωτη συζήτηση». Στο Α. Ζώνιου-Σιδέρη και Π. Χαραμής (επιμ.), Πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Προβληματισμοί προοπτικές. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Μπεχράκη, Κ. (2002). Σχολές Γονέων: Εμπειρίες-Προοπτικές. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Νικολάου, Γ. (2000). Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Parekh, B. (1997). «Η έννοια της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης». Στο Α. Ζώνιου-Σιδέρη και Π. Χαραμής (επιμ.), Πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Προβληματισμοί προοπτικές. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Πρακτικά Ελληνο-Ολλανδικού σεμιναρίου (2001). «Ένταξη των μεταναστών». Αθήνα: Ινσιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Ι.Π.Ο.Δ.Ε.).
Πρωτονοταρίου, Σ., Χαραβιτσίδης, Π. (2004). «Όταν ενώνουμε τα χέρια μας ο κόσμος γίνεται πιο όμορφος ή ένα Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας». Εκπαιδευτική Κοινότητα, 68: 46-51.
Πρωτονοταρίου, Σ., Χαραβιτσίδης, Π., Βουλαλάς, Κ., Μακρυγιάννης, Γ. (2006). «Εθνικές εορτές: Η εμπειρία μιας άλλης προσέγγισης». Γέφυρες, 26: 6-13.
Rex, G. (1997). «Η ισότητα ευκαιριών και το παιδί της εθνικής μειονότητας στα βρετανικά σχολεία». Στο Α. Ζώνιου-Σιδέρη και Π. Χαραμής, (επιμ.), Πολυπολιτισμική εκπαίδευση. Προβληματισμοί προοπτικές, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Σκούρτου, Ε. (1997). «Διγλωσσία και εισαγωγή στον αλφαβητισμό», στο Ε. Σκούρτου (επιμ.), Θέματα διγλωσσίας και εκπαίδευσης. Αθήνα: Νήσος.
Σκούρτου, Ε. (2002). Η γλώσσα/οι γλώσσες ως μέσον κοινωνικής ένταξης, Πρακτικά Συνεδρίου Ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμικός ρατσισμός στην Ευρώπη, Ρόδος, Νοέμβριος2002 http://www.rhodes.aegean.gr/ptde/personel/skourtou/documents.asp.
Σκούρτου, Ε. (1997). «Η παραδειγματική σχέση πρώτης και δεύτερης γλώσσας». Στο Π. Γεωργογιάννης (επιμ.), Θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Αθήνα: Gutenberg.
Σκούρτου, Ε. (2002). Δίγλωσσοι μαθητές στο ελληνικό σχολείο.
http://www.rhodes.aegean.gr/ptde/personel/skourtou/documents.asp
Σκούρτου, Ε. (2002). Οι εκπαιδευτικοί και οι δίγλωσσοι μαθητές τους.
http://www.rhodes.aegean.gr/ptde/personel/skourtou/documents.asp
Σωτηριάδου, Α. (2000). «Η εκπαίδευση και η πολιτισμική ανάπτυξη των αποδήμων. Η περίπτωση των γυναικών». Στο Χ. Κωνσταντοπούλου, Λ. Μαράτου-Αλιπράντη, Δ. Γερμανός και Θ. Οικονόμου (επιμ.), Εμείς και οι άλλοι αναφορά στις τάσεις και στα σύμβολα. Αθήνα: ΕΚΚΕ/τυπωθήτω.
Swadener, E. (1999). «“Σε κίνδυνο” ή “Που υπόσχονται”. Από τις ελλειμματικές εκδοχές για τα “παιδιά της άλλης κατηγορίας” στις δυνατότητες ουσιαστικών συμμαχιών με παιδιά και οικογένειες». Στο Ε. Σπανού (επιμ.), Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Εκπαιδευτική πολιτική στην Ευρώπη. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα,.
Τσιάκαλος, Γ. (2002). Η υπόσχεση της παιδαγωγικής. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής.
Τσιάκαλος, Γ. (2003). «Εκπαιδευτικοί μιλούν…». Στο Ε. Τρέσσου και Σ. Μητακίδου (επιμ.), Εκπαιδευτικοί μιλούν σε Εκπαιδευτικούς για τις Εμπειρίες τους – Εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής.
Τσιάκαλος, Γ. (2004). Αντικατροπτισμοί της ανθρώπινης κοινωνίας. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής.
Τσιάκαλος, Γ. (2004). «Από την ειδική αγωγή στην παιδαγωγική για ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο». Στο Τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα για παιδιά μειονοτήτων. Θεσσαλονίκη: Διδασκαλείο Δημήτρης Γληνός,.

Διαβάστε περισσότερα...