Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Να μια καλή ευχή...

Η επόμενη ζωή μου

Την επόμενη ζωή μου θέλω να την ζήσω ανάποδα.

Ξεκινάς από νεκρός. – ‘Έτσι το γλιτώνεις αυτό.

Μετά ξυπνάς σε ένα γηροκομείο και αισθάνεσαι κάθε μέρα και καλύτερα.

Σε πετάνε έξω από το γηροκομείο γιατί δεν είσαι πλέον τόσο γέρος. Πηγαίνεις και εισπράττεις την σύνταξή σου και μετά όταν αρχίζεις να δουλεύεις σου δίνουν δώρο ένα χρυσό ρολόι και κάνουν πάρτι για σένα την πρώτη μέρα στην δουλειά.

Δουλεύεις τα επόμενα 40 χρόνια μέχρι να γίνεις νέος και να χαρείς την ζωή.

Κάνεις πάρτι, πίνεις αλκοόλ και γενικά είσαι ‘ατακτούλης’.Μετά είσαι έτοιμος για το γυμνάσιο.

Μετά πας στο δημοτικό, γίνεσαι παιδί, παίζεις. Δεν έχεις ευθύνες, γίνεσαι βρέφος μέχρι τη στιγμή που γεννιέσαι.

Μετά περνάς 9 μήνες κολυμπώντας σε ένα πολυτελές σπά με όλα τα κομφόρ, κεντρική θέρμανση και πλήρη εξυπηρέτηση, μεγαλύτερο χώρο κάθε μέρα και – Νάτο !!

Τελειώνεις σαν ένας οργασμός...

Διαβάστε περισσότερα...

Καλή χρονιά!



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοχρονιάτικο Παραμύθι

της Πηνελόπης Δέλτα (1874-1941)

Μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, χωμένο στη γωνία μιας εξώπορτας, κάθουνταν ένα αγοράκι και κοίταζε το αντικρινό φωτισμένο παράθυρο. Είχε νυχτώσει νωρίς, και το χιόνι σκέπαζε τις πλάκες του δρόμου, τα φανάρια, τα δέντρα και τις στέγες των σπιτιών, πράμα σπάνιο στην Αθήνα.
Το κρύο ήταν δυνατό, και τυλιγμένος στο παλιωμένο και σκισμένο ρουχάκι του, όλο και περισσότερο χώνουνταν ο Βασίλης στη γωνιά της εξώπορτας, για να ξεφύγει από το βοριά που τον πάγωνε ως τα κόκαλα. Μα τα μάτια του έμεναν καρφωμένα στο φωτισμένο παράθυρο του αρχοντόσπιτου, αντίκρυ του.
-"Πρωτοχρονιά αύριο", μουρμούρισε, "διασκεδάζουν εκεί μέσα".

Εκεί μέσα κείτουνταν ένα παιδί, με...

λιωμένο αχνό πρόσωπο. Κουτιά γεμάτα μπογιές, μολυβένια στρατιωτάκια, ζώα ξύλινα, σιδηρόδρομοι και καραβάκια, που σκέπαζαν το κρεβάτι του, έστεκαν άγγιχτα. Τ' αδύνατα χεράκια του μέναν ακίνητα στο σεντόνι πάνω, δεν κοίταζε καν τα πλούσια δώρα γύρω του. Το κουρασμένο βλέμμα του ήτανε καρφωμένο στο παράθυρο όπου, στα σκοτεινά, άσπριζαν τα χιόνια της αντικρινής στέγης.
-"Τί συλλογίζεσαι, Βασιλάκη;" ρώτησε η μητέρα του.
-"Κοίταζα τα χιόνια", αποκρίθηκε ο μικρός "και συλλογίζουμουν τη χαρά να τρέχεις στους δρόμους, να βουτάς στα χιόνια, να τα μαζεύεις και να φτιάνεις μπάλες, και να τις τινάζεις στους περαστικούς, όπως στη ζωγραφιά του βιβλίου μου, εκεί που είδα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα πολλά κεράκια... Αλήθεια, μητέρα, λες να βρήκε ο Νικόλας δέντρο τέτοιο εδώ";
-"Ναι, παιδί μου, βρήκε και θα στο φέρει τώρα στολισμένο. Δεν είναι πολύ μεγάλο όπως στη ζωγραφιά του βιβλίου σου, μα το στόλισε ο πατέρας σου... κι είναι πολύ όμορφο... Είσαι ευχαριστημένος";
-"Ναι", είπε ο Βασιλάκης χωρίς ενθουσιασμό.
Εκείνη την ώρα άνοιξε η πόρτα. Δυο υπηρέτες έφεραν μέσα ένα μικρό έλατο ολοφώτιστο και το στήσανε πάνω στο τραπέζι. Τα κλαδιά ήτανε φορτωμένα χρυσά κι ασημένια στολίδια, φαναράκια και μπρίλες. Παντού στέκουνταν όρθια τ' αναμμένα χρωματιστά κεράκια, και τα μεγαλύτερα κλαδιά λύγιζαν από το βάρος των παιχνιδιών που κρέμουνταν δεμένα με κορδέλες.
-"Ε, Βασιλάκη, σ' αρέσει το δέντρο σου;" ρώτησε ζωηρά ο πατέρας του.
Ο μικρός το κοίταξε μια στιγμή με σβησμένα αγέλαστα μάτια.
-"Το φαντάζουμουν ωραιότερο", είπε με τη βαρεμένη του φωνή. Και το βλέμμα του γύρισε πάλι στο παράθυρο και στα χιόνια του αντικρυνού σπιτιού. "Πατέρα, λες του χρόνου τη Πρωτοχρονιά να είμαι πια καλά και να βγω κι εγώ στα χιόνια";
-"Ναι, παιδί μου", είπε ο πατέρας κι η μητέρα βγήκε από το δωμάτιο για να κρύψει τα κλάματα που την έπνιγαν.
-"Τί όμορφα που θα είναι να τρέχεις στα χιόνια..." είπε συλλογισμένα ο Βασιλάκης. "Τί δε θα 'δινα για να δω τί γίνεται έξω..."

Έξω, ο Βασίλης είχε δει πίσω από το φωτισμένο παράθυρο το δέντρο του Βασιλάκη, με τα φώτα και τα χρυσά στολίδια και τα παιχνιδάκια που γεμιζανε τα κλαδιά από πάνω ως κάτω.
-"Αχ, τί ωραίο!" είπε το φτωχό, "πρέπει να το 'φερε ο 'Αη-Βασίλης" και τα μάτια του τρώγανε το δέντρο και, τρέμοντας από το κρύο, ολοένα χώνουνταν βαθύτερα στη γωνιά του και γύρευε να τυλίξει στο κορμάκι του τα κουρέλια του, μήπως και το ζεστάνουνε
λίγο. "Ο 'Αη-Βασίλης..." μουρμούρισε, "γιατί δεν έρχεται κάποτε και σε μας";
Θυμήθηκε το φτωχικό σπιτάκι στο χωριό του, όπου τον είχε μεγαλώσει η μάνα του. Όλα τα 'χε στερηθεί αφότου γεννήθηκε, εκτός μόνο τα χάδια της μάνας του. Ξενοδούλευε η κακομοίρα για να κερδίσει το ψωμί τους, μ' άλλο από ψωμί δε πρόφθαινε να βγάλει, μόνο την αγάπη της μπορούσε χάρισμα να του δίνει κι αυτή του την έδινε μπόλικη. Μα ήλθανε κακοί καιροί, αρρώστια, μαύρη φτώχεια και πέθανε η μάνα του και τη βάλανε σε σανιδένια κάσα και τη πήγανε στο νεκροταφείο και την είδε που τη σκεπάσανε τα χώματα. Και τον έβγαλαν από το φτωχικό του καλυβάκι κι έφυγε το έρμο ορφανό κι ήλθε κι έπεσε στην Αθήνα, παραμονή του 'Αη-Βασίλη, πεινασμένο, παγωμένο, μακαρίζοντας τους ευτυχισμένους που διασκεδάζανε πίσω από το φωτισμένο παράθυρο, αντίκρυ του.
Από νωρίς είχε δει κίνηση μεγάλη στους δρόμους, παιδιά μεγάλα και μικρά, που σταματούσανε στις πόρτες των αρχοντόσπιτων και λέγανε τον 'Αγιο Βασίλη. Μα τ' ορφανό δεν τόλμησε να χτυπήσει κι αυτό σε καμμιά πόρτα, ούτε ήταν μαθημένο στη ταραχή της μεγάλης πολιτείας. Και λίγο-λίγο, τράβηξε στους ήσυχους μεγαλόπρεπους δρόμους, μακριά από το κέντρο κι ήλθε και ζάρωσε σε μιαν εξώπορτα, χωρίς ψωμί, χωρίς σκοπό, χωρίς καμιάν ελπίδα.
Πίσω από το φωτισμένο παράθυρο πήγαιναν κι έρχουνταν σκιές. Πέρασε κι ένας υπηρέτης με βελάδα, βαστώντας ένα πιάτο με μια μεγάλη πίτα! Ο Βασίλης θυμήθηκε πως τη τελευταία βούκα ψωμί την είχε φάει το πρωί. Και μέσα κει θα τρώγανε τώρα πίτα! Αχ και να είχε κι αυτός μια βουκίτσα να γελάσει τη πείνα του! Του φάνηκε τόσο ορεκτική η πίτα, τόσο αφράτη, καθώς τη πέρασε ο υπηρέτης εμπρός στο παράθυρο. 'Αραγε, αν ζητούσε λίγη, θα του 'δινε κανένα κομματάκι; Κι έξαφνα, χωρίς να ξέρει κι αυτός πώς το 'κανε, άρχισε να τραγουδά:

'Αγιος Βασίλης έρχεται
α-α-από, από την Καισαρεία...
βαστά καλάμι και χαρτί,
χα-α-ρτί, χαρτί και καλαμάρι.

Πίσω από το φωτισμένο παράθυρο, διάφορες σκιές πήγαν κι ήλθαν κοιτάζοντας έξω. Σώπασε τρομαγμένος ο Βασιλάκης και ζάρωσε στη γωνίτσα του όσο μπορούσε περισσότερο.
-"Παναγιά μου!" ψιθύρισε, "λένε πως οι πλούσιοι δεν έχουνς καλή ψυχή και περιφρονούνε τους φτωχούς..." Και με τρομαγμένα μάτια ακολουθούσε το πηγαινέλα των ανθρώπων μες στη κάμαρα.

Μες στη καμάρα είχαν κόψει την πίτα. Ακουμπισμένος στα μαξιλάρια, ο Βασιλάκης βαστούσε το πιάτο του στα χέρια, κοιτάζοντας μ' αδιαφορία το κομμάτι του, χωρίς καν να το γευθεί.
-"Δεν το κόβεις να δεις αν σου έπεσε το φλουρί, Βασιλάκη μου;" ρώτησε τρυφερά η μητέρα του.
-"Ναι, μητέρα, θα το γυρέψω", αποκρίθηκε, αλλά δεν κούνησε, ούτε άλλαξε η κουρασμένη όψη του. Έξαφνα ανέβηκε ως το δωμάτιο του άρρωστου αγοριού μια
φωνή παιδιάτικη, τρεμουλιαστή, σα φοβισμένη:

'Αγιος Βασίλης έρχεται
α-α-από, από την Καισαρεία...
βαστά καλάμι και χαρτί,
χα-αρτί, χαρτί και καλαμάρι.

Ο Βασιλάκης ξαφνίστηκε. Ανάψαν μια στιγμή τα μάτια του, ζωήρεψε το μελαγχολικό του πρόσωπο.
-"Πατέρα, πατέρα!" φώναξε, "τ' ακούς; Τραγουδά απ' έξω... Θα ναι κανένα αγοράκι... φώναξε το! Πολύ σε παρακαλώ"!
Η μητέρα του είχε πάγει κιόλα στο παράθυρο, μα δεν είδε τίποτε.
-"Δε βλέπω κανένα παιδί", είπε.
-"Πατέρα, κοίταξε συ, άνοιξε το παράθυρο, φώναξε το παιδί να έλθει να πάρει από τη πίτα, το κομμάτι του φτωχού... και να μας πει τί γίνεται έξω..."
Πήγε ο πατέρας στο παράθυρο, το άνοιξε, έσκυψε έξω, κοίταξε δεξιά, αριστερά, μα δεν είδε τίποτε· έκλεισε το παράθυρο και γύρισε στο κρεβάτι του Βασιλάκη.
-"Πέρασε το παιδί και πάει", είπε ζωηρά, "μα δε πειράζει, θα περάσει κι άλλο και τότε το φωνάζομε· δοκίμασε την πίτα σου ωστόσο".
Μα ο Βασιλάκης δεν πεινούσε· έσπρωξε το πιάτο του, ακούμπησε στα μαξιλάρια κι έκλεισε τα μάτια. Η ζωηράδα του προσώπου του είχε σβήσει· το φλουρί της πίτας δεν τον ενδιέφερε, ούτε το δέντρο όπου είχαν σβήσει πια τα κεράκια, ούτε τα δώρα του. Το δρόμο μόνο συλλογίζουνταν... Και το παιδάκι, που μπορούσε να πει την ομορφιά της ελευθερίας, τη χαρά να τρέχεις και να βουτάς στα χιόνια, είχε περάσει και πάει!-
-"Θέλεις, παιδί μου, να φας την πίτα σου αύριο;" ρώτησε η μητέρα χαϊδεύοντας γλυκά το μέτωπο του.
-"Ναι, μητέρα, αύριο".
Η μητέρα έκανε νόημα σ' όλους να βγουν από το δωμάτιο. Ο Βασιλάκης ήτανε κουρασμένος... Ο Βασιλάκης ήθελε να κοιμηθεί... Πήρε το πιάτο με τη πίτα και το ακούμπησε στο τραπέζι, κοντά στο κομμάτι του φτωχού· έσβησε τα φώτα, άναψε την καντήλα, φίλησε γλυκά το αγόρι της και βγήκε από το δωμάτιο. Μα ο Βασιλάκης δε νύσταζε. Ο νους του έμενε στο δρόμο και στη χαρά που θα 'χε αν μπορούσε να τρέξει στα χιόνια... Κοίταξε γύρω του, είδε πως ήταν μόνος. Με κόπο κατέβηκε από το κρεβάτι, και σιγά-σιγά σύρθηκε ως το παράθυρο. Αχ! και να έβλεπε λιγάκι απ' έξω το χιονισμένο δρόμο, τα φανάρια, τ' άσπρα δέντρα... Με δυσκολία γύρισε το πόμολο, άνοιξε το παράθυρο κι έσκυψε έξω. Το κρύο τον ξάφνισε, του 'κοψε την αναπνοή, ζήτησε να στηριχθεί στο πεζούλι του παραθύρου μα όλα γυρίζανε, του φάνηκε πως πέφτει...
Έξαφνα, από το παράθυρο πήδησε μέσα ένας άνθρωπος κι ο Βασιλάκης από το σάστισμά του ξέχασε τη ζάλη του. Ήτανε γέρος, χιονοσκεπασμένος, με μακριά καλογερικά ρούχα και μεγάλα άσπρα γένια. Τον κοίταξε ο Βασιλάκης και τον ανεγνώρισε:
-"Ο 'Αη-Βασίλης..." ψιθύρισε.
-"Ναι, εγώ είμαι", είπε ο 'Αη-Βασίλης με το ανοιχτόκαρδο χαμόγελο του. "Ήλθα να σε ρωτήσω, τί θέλεις να σου δώσω για την εορτή μου που ξημερώνει αύριο και που 'ναι και δική σου εορτή";
-"Αχ, Άη-Βασίλη μου, να μη μου δώσεις πια τίποτα!" φώναξε ο Βασιλάκης σταυρώνοντας παρακλητικά τα χέρια του. "Δες πόσα πράγματα μου δώσανε και τα 'χω τόσο βαρεθεί! Μα πάρε με έξω μαζί σου! Πάρε με στα χιόνια! Θέλω τόσο να τρέξω ελεύθερα"!
-"Θέλεις;" είπε ο 'Αη-Βασίλης. "Μα έξω κάνει κρύο! Κι εσύ έχεις όλα τα καλά του κόσμου! Τόσα παιχνίδια, τόσα χάδια, και ζεστασιά και πίτα που ούτε τη δοκίμασες ακόμα... Και θέλεις να φύγεις";
-"Ναι! Να βγω στα χιόνια, να τρέξω ελεύθερα, αχ, πάρε με, πάρε με, καλέ μου 'Αη-Βασίλη!" παρακάλεσε ο Βασιλάκης. "Πάρε με στα χιόνια"!
Ο 'Αη-Βασίλης χαμογέλασε πάλι.
-"Καλά!" είπε. "Εγώ σήμερα δε χαλώ χατήρι κανενός. Έλα μαζί μου αφού το θες".
Και πήρε το Βασιλάκη στην αγκαλιά του και πέταξε από το παράθυρο που 'μεινε ανοιχτό...

Στα χιόνια κάθουνταν ο Βασίλης με τα μάτια καρφωμένα στο παράθυρο. Με τρομάρα είχε δει έναν κύριο που άνοιξε τα γυαλιά και κοίταζε στο δρόμο· μα έτσι μικρός που ήταν και ζαρωμένος στη γωνίτσα του, δεν τον είδε ο κύριος. Και το παράθυρο έκλεισε πάλι.
Τα κεράκια του δέντρου είχαν σβήσει, οι σκιές πήγαιναν κι έρχονταν ακόμα· ύστερα σβήσανε και τα φώτα και μόνο μια καντήλα τρεμόφεγγε, στημένη σε κάποιο έπιπλο πάνω. Κι ο Βασίλης ακόμα κοίταζε, σα μαγνητισμένος από τη θαμπερή λάμψη της. Το κρύο όλο δυνάμωνε· τα βλέφαρα του Βασίλη βάραιναν. Θυμήθηκε τη μάνα του και τη ζεστή της αγκαλιά. Έριξε μια ματιά στο παράθυρο και συλλογίστηκε πως εκεί μέσα θα έκαμνε ζέστη... Αχ! λίγη ζέστη...
Λαφρύς κρότος τον ξάφνιασε. Σήκωσε τα μάτια του τρομαγμένος. Το παράθυρο είχε ανοίξει πάλι, μα δεν ήταν πια εκεί ο ίδιος κύριος· ένα παιδάκι, στα νυχτικά του, έσκυβε να δει το δρόμο. Μια στιγμή το κοίταξε με απορία ο Βασίλης, μα τόσο βαριά ήτανε τα βλέφαρα του, που δε μπορούσε να τα βαστάξει ανοιχτά. Έκανε πάλι να δει το αντικρυνό παιδί και του φάνηκε πως σωριάζουνταν στο πάτωμα το άσπρο κορμάκι, μα δεν πρόφθασε να βεβαιωθεί. Ακούμπησε το κεφάλι του στον τοίχο και τα μάτια του κλείσαν
μονάχα τους.
Έξαφνα, μια λάμψη τον ξύπνησε· μπρος του στέκουνταν ένας γέρος ντυμένος στα κόκκινα και στα χρυσά. Τα γένια του ήταν μακριά και κάτασπρα και γύρω του χύνουνταν τόση ζέστη, που ο Βασίλης ξέχασε τα χιόνια και το βοριά. Κοίταξε το γέρο και τον ανεγνώρισε.
-"Ο 'Αη Βασίλης!" έκανε μαγεμένος.
-"Ναι, ο 'Αη-Βασίλης", είπε ο γέρος, "σ' άκουσα που 'λεγες πως δεν έρχομαι ποτέ σε σας και, βλέπεις, τώρα ήλθα". Τ' ορφανό τον κοίταξε μ' έκσταση. Ο 'Αη-Βασίλης γέλασε. "Λοιπόν πες μου", του είπε· "αύριο ξημερώνει Πρωτοχρονιά, που 'ναι εορτή μου και δική σου εορτή. Τί θες να σου χαρίσω";
Ο Βασίλης έριξε μια ματιά στο αντικρινό παράθυρο. Η καντήλα είχε σβήσει κι αυτή· τόσο κρύο θα ήτανε τώρα κι εκεί μέσα...
-"Θέλω, παρακαλώ, λίγη πίτα", είπε δειλά "και θέλω πάλι τη μάνα μου... Μα ίσως αυτό να είναι αδύνατο;" ρώτησε φοβισμένος λίγο για τη μεγάλη του απαίτηση.
-"Τίποτα δεν είναι αδύνατο σήμερα", είπε ο 'Αη-Βασίλης "κι ό,τι ζητήσεις θα στο κάνω. Πίτες όσες θέλεις θα σου δώσω και τη μάνα σου θα τη ξαναδείς οπόταν θέλεις. Μα σκέψου, είναι και μερικά παιδιά που λαχταρούν την ελευθερία σου. Εσύ μπορείς τον κόσμον όλο να γυρίσεις, να ζήσεις όπως θες. Είσαι ακόμα μικρός κι ο κόσμος όλος είναι ανοιχτός μπροστά σου..."
-"Αχ όχι, καλέ μου 'Αη-Βασίλη!" παρεκάλεσε ο μικρός. "Μόνο πάρε με στη μάνα μου! Και δωσ' μου λίγη πίτα και για κείνη, που δεν έχει φάγει τώρα τόσα χρόνια"!
-"Καλά!" είπε ο 'Αη-Βασίλης με το καλό του χαμόγελο. "Σήμερα δε χαλώ κανενός χατήρι. Έλα να σε πάγω στη μάνα σου".
Και τον πήρε ο 'Αη-Βασίλης στην αγκαλιά του και πέταξε ψηλά ψηλά, τόσο που περνούσε πάνω από τα ψηλότερα σπίτια κι έφυγαν.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, την ώρα που χαρούμενες χτυπούσαν οι καμπάνες σ' όλες τις εκκλησιές της χώρας, βγήκε ο Νικόλας ο υπηρέτης, με μάτια κοκκινισμένα από τα κλάματα, στο χιονισμένο δρόμο.
Χωμένο σε μια γωνιά της εξώπορτας του αντικρινού σπιτιού, είδε ένα παιδάκι που φαίνονταν να κοιμάται. Το σίμωσε, το άγγιξετο βρήκε παγωμένο. Το πήρε στην αγκαλιά του και το ανέβασε στο αρχοντόσπιτο, όπου μητέρα και πατέρας, πλάγι στο κρεβάτι του Βασιλάκη, κλαίγανε το πεθαμένο τους αγόρι.
Μαζί τα ξάπλωσαν πλάγι-πλάγι, το χαδεμένο μονοπαίδι και το έρημο ορφανό.
Πάνω στο τραπέζι, δυο κομμάτια πίτας ξηραίνονταν άγγιχτα, το κομμάτι του Βασιλάκη και το κομμάτι του Βασίλη.
Πλάγι-πλάγι έθαψαν τα δυο παιδιά. Στον ένα τάφο είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα τ' όνομα του Βασιλάκη· ο άλλος τάφος δεν έχει όνομα.
Κανένας δε γνώριζε το έρημο ορφανό.
Διαβάστε περισσότερα...

Το κυβερνητικό φετίχ του ψηφιακού στην εκπαίδευση

«Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα». Πώς τα φέρνουν οι καιροί και ήρθε το διαφημιστικό σλόγκαν μιας εκ των κραταιών τραπεζών, από αυτές που η κυβέρνηση πασχίζει να μη θιγούν από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στην κοινωνία, και αναγορεύεται σε μότο του υπουργείου Παιδείας.

Γιατί μπορεί οι στρόφιγγες προς τις τράπεζες να είναι ακόμη ανοιχτές, αλλά προς την ...

...κοινωνία έχουν κλείσει με το ‘’μάδημα’’ της κοινωνικής πολιτικής να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπέρ εισφορών στον κουμπαρά του ΔΝΤ, το υπουργείο παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο επιγράφει «Αναδιάρθρωση δομών υποστήριξης τους Παιδαγωγικού, Εκπαιδευτικού και Ψηφιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας» με αντικείμενο μερική «εκλογίκευση δαπανών» από το κομμάτι του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και στροφή της χρηματοδότησης στην ψηφιακή υποστήριξη της πολιτικής του υπουργείου:

«Οι προτεινόμενες αλλαγές» λέει το Δελτίο Τύπου «υπογραμμίζουν την ανάγκη του Υπουργείου να έχει στη διάθεση του ικανοποιητικά εργαλεία για την υποστήριξη της πολιτικής του[η οποία αγνοούμε αν έχει καθόλου σχέση με την εκπαίδευση], όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του εξωτερικού». «Όπως κάνουν οι ξένοι». Ισχύει, δεν ισχύει οι κάθε λογής βίαιοι «εκσυγχρονισμοί» της κυβέρνησης περνούν μέσα από την καλλιέργεια του επαρχιωτισμού.

Τι άνεμο αλλαγής φέρουν λοιπόν οι παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές; Καταργούνται τέσσερις οργανισμοί με «αλληλεπικαλυπτόμενες», όπως αναφέρεται, αρμοδιότητες: το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογένων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Οι αρμοδιότητές τους περνούν σε έναν ενιαίο φορέα άμεσα εποπτευόμενο από το υπουργείο. Στο μεταξύ καταργείται και ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο Υπουργείο ενώ στη θέση του ενισχύεται – τουλάχιστον κατά τας Γραφάς του νομοσχεδίου - ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου(ΠΣΔ). Το ΠΣΔ είναι ένα ηλεκτρονικό δημόσιο δίκτυο που προσφέρει σειρά εφαρμογών υποστηρικτικών της εκπαίδευσης και τώρα θα αναλάβει και την παραγωγή και διακίνηση των σχολικών βιβλίων. Ήδη γράφτηκε ότι το νομοσχέδιο υποκρύπτει το σχεδιασμό κατάργησης της δωρεάν διανομής των βιβλίων, αφού ένα μέρος του κόστους μετακυλίεται στα σχολεία και τους γονείς που θα αναλαμβάνουν να τα εκτυπώσουν καθώς θα διατίθενται μόνο σε ψηφιακή μορφή. Η Διαμαντοπούλου το διέψευσε χθες αλλά ποιος δίνει βάση στα λεγόμενα της κυβέρνησης του «πιο ψεύτη πρωθυπουργού» πλέον;

Στο μεταξύ, την ώρα που δεν περισσεύει ούτε γιουροσέντ για εκπαιδευτικούς, το ΠΣΔ θα απορροφήσει κονδύλια και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου και από το ΕΣΠΑ, αφού αποτελεί βασικό άξονα του διαμαντοπούλειου Νέου Σχολείου. Το ΠΣΔ θα υποστηριχθεί από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.Ι.Τ.Υ.) το οποίο «εξελίσσεται στο βασικό κόμβο συνολικών ψηφιακών εφαρμογών και μέσων στην εκπαίδευση» που ουσιαστικά θα αποτελέσει τη βάση ενός νέου φορέα με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» με έδρα την Πάτρα. Σε αντίθεση με τον φορέα που θα συμπεριλάβει τους καταργούμενους παιδαγωγικούς κι εκπαιδευτικούς φορείς, που θα έχει το χαρακτήρα ΝΠΔΔ.

Αν καταλάβαμε καλά, το Νέο Σχολείο αντιλαμβάνεται ως πρόοδο την ψηφιακή του επίφαση – μέγιστο φετίχ της κυβέρνησης – και όχι το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, επί του οποίου η επέλαση του ΔΝΤ έχει ήδη ξεκινήσει. Ο «ψηφιακός σχεδιασμός» γίνεται ισότιμος αν όχι βαρύτερος τους εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού σχεδιασμού. Η χρήση των υποστηρικτικών εργαλείων μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, άνευ λοιπού περιεχομένου, ενισχύοντας και την αντίστοιχη αγορά προϊόντων νεάς τεχνολογίας. Σε λίγο ο Παπανδρέου θα διαφημίζει μόνος του στα σχολεία τα καλούδια της Microsoft. Αλλά ακόμα και αυτή η ψηφιακή φάση που ανακοινώνεται με τυμπανοκρουσίες, άραγε πόσο θα κρατήσει;

www.topontiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή του απερχόμενου αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Βασίλη Ματθαίου

Αγαπητές συναδέλφισσες - Αγαπητοί συνάδελφοι

Με τη λήξη της θητείας μου ως αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής αισθάνομαι την υποχρέωση να επικοινωνήσω μαζί σας για να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, τόσα χρόνια. Με τη βοήθειά σας, έξι χρόνια στο ΠΥΣΠΕ Α΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας και δύο χρόνια στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, αγωνίστηκα μόνο για το συμφέρον όλων των συναδέλφων, όλων των ειδικοτήτων, με δίκαιη και ίση μεταχείριση και προσέγγιση των προβλημάτων έξω από παραταξιακές σκοπιμότητες.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής της διετίας 2009 - 2010 (2 Περιφεριακούς Διευθυντές, 4 Σχολικούς Συμβούλους, 3 Διευθυντές- Διευθύντριες Εκπ/σης Π.Ε. και το συνάδελφο αιρετό καθώς και τη Γραμματεία του Συμβουλίου).

Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι τόσο από τον Α΄Σύλλογο Αθηνών Εκπ/κών Π.Ε. όσο και ως αντιπρόσωπος στις Γεν. Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε. για την πρόοδο και αναβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.

Τελειώνοντας εύχομαι ατομική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες αυτές τις ημέρες. Ο Δωρεοδότης Θεός να στηρίζει όλους μας και την πατρίδα μας, την Ελλάδα, το νέο έτος 2011 στις δύσκολες στιγμές που βαδίζει.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

(Της Βασιλικής Φελούκα, Σχ. Σύμβουλος 27ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αθηνών)

Οι βασικές αιτίες των προβλημάτων συμπεριφοράς εντοπίζονται και στους τρεις
τομείς ανάπτυξης του παιδιού: α) γνωστικό τομέα (μαθησιακές δυσκολίες, γνωστικές
ελλείψεις), β) κοινωνικό τομέα (δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη
φίλων) και γ) συναισθηματικό τομέα (αυτοσυναίσθημα, αυτοπεποίθηση,
συναισθηματική κατάσταση).
Οι παράγοντες των προβλημάτων συμπεριφοράς των μαθητών αφορούν:...

...
 Γνωστικές ελλείψεις
 Αναπαραστάσεις των γονέων και τις στρατηγικές που χαράσσουν στα
παιδιά τους με την παρουσία ή την απουσία τους
 Επιρροή άλλων εκπαιδευτικών χώρων
 Κοινωνικά προβλήματα
Λαμβάνοντας υπόψη τους προαναφερόμενους παράγοντες εστιάζουμε τις
ενέργειές μας σε δύο ζητήματα: 1) Σωστή διαχείριση της τάξης και 2)
Διαφοροποίηση της διδασκαλίας, η οποία λαμβάνει υπόψη της τους παράγοντες
αυτούς.

Στην παρούσα εισήγηση θα αναφερθούμε στη σωστή διαχείριση της τάξης
δίνοντας την παιδαγωγική διάσταση της διδακτικής διαδικασίας.
Η επιτυχημένη διαχείριση σχολικής τάξης μπορεί να περιλαμβάνει:
 τις διαδικασίες της τάξης
 το σχεδιασμό δραστηριοτήτων
 τους σαφείς όρους
 τη λίστα με κανόνες
 τις αναλυτικές ερμηνείες & τα σχόλια προς τους μαθητές
 τις ενδεχόμενες κυρώσεις
 τους όρους της διακριτικής καθοδήγησης
 την ενεργοποίηση κατάλληλων τεχνικών διαχείρισης
 την ανάπτυξη υπευθυνότητας
 την παροχή ανατροφοδότησης

Προτεινόμενο περιβάλλον βελτιστοποίησης της διδασκαλίας:
 Η διάταξη των θέσεων, το υλικό και τα μέσα διδασκαλίας πρέπει να είναι
συμβατά με τα διάφορα είδη των διδακτικών δραστηριοτήτων.
 Οι περιοχές υψηλής κινητικότητας (έδρα, ξύστρα) πρέπει να είναι ελεύθερα
προσβάσιμες.
 Πρέπει να υπάρχει άμεση οπτική επαφή με όλους τους μαθητές.
 Τα καθημερινά διδακτικά μέσα και υλικά πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα.
 Οι μαθητές πρέπει να μπορούν εύκολα να δουν τις εκθέσεις τους με σκοπό
την περαιτέρω ανατροφοδότηση και την ενίσχυση της συμπεριφοράς τους.

Κανόνες τάξης:
 Πρέπει να τίθενται ξεκάθαρα, να συζητιούνται με τους μαθητές από την
πρώτη μέρα και να αναρτώνται στις μεγαλύτερες τάξεις.
 Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία των κανόνων και να
προτείνουν αυτούς που πιστεύουν ότι χρειάζονται ή να τους επιλέξουν από
μια λίστα προτεινόμενων.
 Πρέπει επίσης, να τηρούνται οι καθορισμένες διαδικασίες που απαιτούνται για
τη διεξαγωγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Προτάσεις για τη διδασκαλία στην τάξη: τεχνικές διαχείρισης τάξης
 Πρώτη μέρα στην τάξη: δείξτε ότι νιώθετε σιγουριά & είστε κατάλληλα
προετοιμασμένοι.
 Καταστρώστε εκ των προτέρων ένα σχέδιο της διδασκαλίας, ώστε να
εξηγήσετε τις βασικές διαδικασίες για τη μάθηση.
 Θεμελιώστε κανόνες στην τάξη, ζητήστε την προσοχή των μαθητών σε
αυτούς & εξηγήστε τη χρησιμότητά τους.
 Ξεκινήστε την πρώτη μέρα εργασίας με μια δραστηριότητα, που θα ορίζεται
με σαφήνεια και θα ολοκληρώνεται γρήγορα & με επιτυχία.
 Τις πρώτες εβδομάδες χρησιμοποιήστε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν όλη
την τάξη.
 Δώστε ξεκάθαρες οδηγίες & ανατροφοδότηση, ώστε οι μαθητές να είναι
υπεύθυνοι κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων.
 Φερθείτε με καλοσύνη, να δείχνετε προετοιμασμένοι για κάθε κατάσταση και
ότι έχετε τον έλεγχο των συνθηκών & καταστάσεων της τάξης.
 Να είστε ευχάριστοι, δημιουργώντας υποστηρικτικό κλίμα στην τάξη.
Τεχνικές πρόληψης & διαχείρισης προβλημάτων της τάξης (α)
 Να δείχνετε στους μαθητές σας ότι έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει στην τάξη
σας (are “with it”).
 Να αντιμετωπίζετε παράπλευρες και αλληλένδετες καταστάσεις.
 Να διατηρείτε την απαραίτητη ηρεμία και ένταση, ταυτόχρονα, που απαιτείται
για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της τάξης.
 Να εξασφαλίζετε τη συμμετοχή όλης της τάξης στις δραστηριότητες.
 Ο ενθουσιασμός και η ποικιλία βοηθά ιδιαίτερα τους μικρότερους μαθητές.
 Να εντοπίζετε το φαινόμενο Κυματοειδούς Επίδρασης (Ripple Effect).
Στο φαινόμενο της Κυματοειδούς Επίδρασης ο εκπαιδευτικός:
 Εντοπίζει το μαθητή που εκδηλώνει την αρνητική συμπεριφορά & την
επισημαίνει ως μη-επιθυμητή.
 Προτείνει μια επιθυμητή συμπεριφορά.
 Εξηγεί γιατί αυτή η μη-επιθυμητή συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει.
 Είναι ακριβής & αξιόπιστος και απαιτεί την τροποποίηση μιας παράλογης
συμπεριφοράς.
 Δε θυμώνει, δεν ταπεινώνει, δεν τιμωρεί αυστηρά.
 Δίνει έμφαση στη συμπεριφορά και όχι στην προσωπικότητα του μαθητή.

Τεχνικές διαχείρισης & επιρροής των προβλημάτων στην τάξη: αυτές είναι: α)
Τεχνικές επιρροής (Influence techniques), β) Συναισθηματική επιρροή (I-Messages)
και γ) Η «Κυριότητα του προβλήματος» και η «Ενεργητική ακρόαση» (TET: Teacher
Effectiveness Training).

α) Τεχνικές επιρροής (Walker, Shea & Bauer, 2007). H αξία αυτών των τεχνικών
βασίζεται στην ενεργοποίηση και την ανάπτυξη του αυτοελέγχου των μαθητών,
καθώς και στην αυτοενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εκπαιδευτικών. Στις τεχνικές
επιρροής συγκαταλέγονται:
1) σχεδιασμένη αγνόηση
2) σήματα
3) έλεγχος μέσω προσέγγισης και επαφής
4) ενίσχυση του ενδιαφέροντος
5) χιούμορ
6) υποστήριξη στις δυσκολίες
7) αναδόμηση του προγράμματος
8) άμεσες εκκλήσεις
9) επίκριση και ενθάρρυνση
10) καθορισμός των ορίων
11) παρακολούθηση των καταστάσεων
12) συμπτωματική ερμηνεία

β) Συναισθηματική επιρροή (Snowman et al, 2006).
Βασική αρχή της επικοινωνίας αποτελεί η ανταλλαγή συναισθηματικών
μηνυμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.
Αναφερόμαστε στην κατάσταση – όχι στην προσωπικότητα ή το χαρακτήρα,
του μαθητή. Αποφεύγουμε τα ταπεινωτικά σχόλια.
Η έκφραση μηνυμάτων «του εγώ» σχετικά με τα συναισθήματα κάποιου
δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συναισθηματική ταύτιση και επιρροή. Τι μπορείτε
να κάνετε:
 Εκφράστε τα προσωπικά σας συναισθήματα σχετικά με τη μη αποδεκτή
κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
 Αναζητήστε άλλες λύσεις εκτός της τιμωρίας.
 Προσπαθήστε να μη μειώνετε την αυτοεκτίμηση των μαθητών.
 Προσπαθήστε να παρέχετε διεξόδους και λύσεις στα προβλήματα.
 Αναζητήστε λύσεις από κοινού με τους μαθητές, μέσω διαπραγματεύσεων.

γ) Η «Κυριότητα του Προβλήματος» & η «Ενεργητική Ακρόαση»: Με την
τεχνική αυτή γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να ερμηνευτεί το πρόβλημα και
ύστερα αποφασίζεται ο τρόπος εξάλειψής του. Αν ο εκπαιδευτικός δεν αναγνωρίσει
το πρόβλημα («Κυριότητα του Προβλήματος»), τότε οι δυσκολίες αναμένεται να
ενταθούν, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση των διαδικασιών της μάθησης, που θα
έχει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο το μαθητή στο σχολείο. «Ενεργητική
ακρόαση» σημαίνει ότι ο ακροατής παραμένει ενεργητικός με αμείωτο το
ενδιαφέρον του, ενώ ο ομιλητής ενθαρρύνεται για να συνεχίσει να εκφράζεται – και
αντίστροφα.
Για τη διαμόρφωση της επιθυμητής συμπεριφοράς των μαθητών ο εκπαιδευτικός
μπορεί να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
 Οφείλει να έχει εκ των προτέρων σχεδιάσει διάφορες τεχνικές επιρροής.
 Οφείλει να είναι άμεσος, συνεπής και λογικός.
 Θα πρέπει να αποφεύγει τις απειλές.
 Πριν αντιμετωπίσει αυστηρά έναν μαθητή, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια
αποκατάστασης της αρμονικής σχέσης.
 Αν το πρόβλημα αφορά τον ίδιο το μαθητή, τον βοηθά να το επιλύσει με τη
χρήση της Ενεργητικής Ακρόασης.
 Ενημέρωση και συνεργασία με τους άλλους εκπαιδευτικούς.

Προτεινόμενες αρχές επέκτασης:
1. Κάντε ερωτήσεις.
2. Δώστε την ανατροφοδότηση που χρειάζεται.
3. Να σέβεστε τα δικαιώματα όλης της τάξης.
4. Να ζητήσετε από τους μαθητές να εργάζονται περισσότερο.
5. Να αποφεύγετε ή να επιλύετε τα επίμονα προβλήματα.

Παρέμβαση του Εκπαιδευτικού

Η παρέμβαση του εκπαιδευτικού πρέπει να είναι συστηματική και μακρόχρονη
και να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, επιμονή, ευκαμψία, διάγνωση της
πραγματικότητας. Τα λάθη και οι απογοητεύσεις είναι ουσιαστικό μέρος της
προσπάθειας, επομένως είναι αναγκαίες οι διορθωτικές κινήσεις.
Για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα
δεδομένα της Επιστήμης της Αγωγής, της διδακτικής του αντικειμένου, της
Συμβουλευτικής και της Ψυχολογίας. Ουσιώδες ζήτημα στις παρεμβάσεις των
εκπαιδευτικών αναδεικνύεται η αντιφατική στάση τους. Για παράδειγμα, ενώ ο
εκπαιδευτικός πιστεύει ότι πρέπει να καλλιεργείται η κριτική σκέψη στο σχολείο,
δίνει εργασίες διαφορετικού τύπου. Άλλα σχετικά παραδείγματα είναι:
 Ενώ ζητά από τους μαθητές συνέπεια στη δουλειά τους, ο ίδιος καθυστερεί να
διορθώσει τα τεστ ή τις εργασίες που βάζει.
 Βαθμολογεί το μαθητή κυρίως από την ανταπόκρισή του στο γνωστικό
αντικείμενο (πχ. γραπτό διαγώνισμα), αλλά δεν αξιολογεί όλα τα σημεία που
ο ίδιος θεωρεί σημαντικά (πχ. συμμετοχή στο μάθημα, ποιότητα εργασίας στο
σπίτι, προσπάθειες μαθητή).
 Ενώ πιστεύει στην αξία της ποιοτικής εργασίας στο σπίτι, δεν εξετάζει
καθόλου ή εξετάζει πολύ λίγο τις εργασίες των μαθητών, δεν τις αξιοποιεί ως
προς τα λάθη τους ή τις βλέπει επιφανειακά και δεν έχει σαφή άποψη για την
ποιότητά τους.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.)
Ο όρος προέρχεται από το DSM-IV (είναι το επίσημο διαγνωστικό κριτήριο της
Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: APA, 1994). Αναφέρεται σε παιδιά τα οποία
εκδηλώνουν συμπεριφορά παρορμητική, υπερκινητική/ή και απρόσεκτη, σε
βαθμό που να επηρεάζει την κοινωνική και σχολική τους επίδοση και επιτυχία.
Τα αίτια αυτής της διαταραχής είναι ένας συνδυασμός βιολογικών,
ψυχολογικών & κοινωνικών παραγόντων. Η Δ.Ε.Π.Υ. εμφανίζει ποσοστά που
κυμαίνονται μεταξύ 3-10% των μαθητών διεθνώς (Barkley, 2002), ενώ στην Ελλάδα
το ποσοστό αυτό είναι 12,4% (Zournatzis, Kakouros et al., 2001). Εμφανίζεται
συχνότερα στα αγόρια (Fowler, 1994, Barkley, 1998).
Η Δ.Ε.Π.Υ. διακρίνεται σε τρεις (3) βασικούς τύπους: α) Ελλειμματική
Προσοχή, β) Υπερκινητικότητα και γ) Παρορμητικότητα. Ένα παιδί μπορεί να ανήκει
σε έναν από αυτούς τους βασικούς τύπους ή σε έναν συνδυασμένο τύπο
Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου
Δ.Ε.Π.Υ. μπορείτε να τα δείτε στο αρχείο «Επιστημονικές και Παιδαγωγικές
δεξιότητες», κεφ. 3ο: «Διαχείριση της τάξης» (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, βλ.
Βιβλιογραφία για ανάκτησή του).

Συνέπειες της Δ.Ε.Π.Υ.
Η Δ.Ε.Π.Υ. έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών στο
μαθητή, τα ελλιπή κίνητρα, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κοινωνική απόρριψη
(Fowler, 1994), ενώ συχνά παρουσιάζονται και επιπρόσθετα προβλήματα
προσαρμογής (Wilens, 1994), όπως: κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, επιθετικότητα,
διαταραχές συμπεριφοράς και προβλήματα προσαρμοστικότητας.

Αντιμετώπιση της Δ.Ε.Π.Υ.

Ένα επιλεκτικό πολυ-μεθοδολογικό μοντέλο αντιμετώπισης της Δ.Ε.Π.Υ.
διέπεται από τις εξής βασικές αρχές και πρακτικές (Cooper & O’Regan, 2001):
α) Δημιουργία σωστών σχέσεων.
β) Κατάλληλο περιβάλλον
γ) Διευκόλυνση της μάθησης
δ) Κατάλληλη διαχείριση συμπεριφοράς
ε) Θετική στάση απέναντι στη Δ.Ε.Π.Υ.

α) Δημιουργία σωστών σχέσεων: Ενέργειες
 Δεν είμαστε / δεν δείχνουμε προκατειλημμένοι.
 Δεν εκδηλώνουμε αρνητικά συναισθήματα προς το παιδί, δεν
συμπεριφερόμαστε σε αυτό με διαφορετικό τρόπο από ότι στους συμμαθητές
του.
 Κατανοούμε ότι πρόκειται για διαταραχή, ότι δεν ευθύνεται το παιδί για αυτή.
 Λαμβάνουμε υπόψη επιβαρυντικούς παράγοντες (περιβάλλον, αδυναμία σε
μαθήματα).
 Εκδήλωση θετικών συναισθημάτων προς το παιδί – στενή συνεργασία μαζί
του.
 Έπαινος, αμοιβές, επιπλέον βοήθεια, ανάθεση υπευθυνοτήτων, κατάλληλες
στρατηγικές στο μάθημα βελτιώνουν πολύ τη σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή.
 Οργάνωση προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης
της αυτοεκτίμησής του.

β) Κατάλληλο περιβάλλον: Ενέργειες
 Ελαχιστοποιούμε τη διάσπαση της προσοχής: τοποθετούμε το παιδί κοντά μας
ή κοντά σε ένα συμμαθητή-θετικό πρότυπο.
 Δεν του δίνουμε θέση κοντά σε παράθυρο, πρίζες ή καλοριφέρ.
 Διασφαλίζουμε την καλή οπτική επαφή με τον εκπαιδευτικό, τον πίνακα κι
ένα μεγάλο ρολόι στον τοίχο.
 Η διάταξη των θρανίων πρέπει να ευνοεί τη συνεργασία.

γ) Διευκόλυνση μάθησης: Ενέργειες
Ικανοποιούμε (3) ανάγκες του μαθητή: α) την ανάγκη του για ακρίβεια και
σαφήνεια στην επικοινωνία, β) την ανάγκη του για προστασία από περισπασμούς και
γ) την ανάγκη του για προστασία και καλλιέργεια της αυτοεκτίμησής του (Cooper &
O’ Regan, 2001).

Στρατηγικές χρήσιμες σε παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ.
 Ενημερώνουμε εκ των προτέρων τους μαθητές για το περιεχόμενο και τους
στόχους του μαθήματος.
 Είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι σε αυτό που ζητάμε.
 Κοιτάζουμε το παιδί στα μάτια όταν δίνουμε οδηγίες.
 Χρησιμοποιούμε πολλά οπτικοακουστικά ερεθίσματα.
 Χρησιμοποιούμε υπολογιστές.
 Αποφεύγουμε μεγάλες εργασίες. Χωρίζουμε κάθε εργασία σε μικρά
κομμάτια.
 Ελέγχουμε την πρόοδο του παιδιού σε κάθε βήμα της εργασίας.
 Επαινούμε κάθε επιτυχημένη του προσπάθεια.
 Το βοηθάμε στην τήρηση ενός ημερολογίου εργασιών και επιβλέπουμε την
ενημέρωσή του.
 Του υπενθυμίζουμε συχνά την ώρα και τα χρονικά του περιθώρια.
Βασιλική Φελούκα, Σχ. Σύμβουλος 27ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αθηνών, e-mail: vfelouka@primedu.uoa.gr
 Αναθέτουμε εργασίες σε ζεύγη μαθητών. Η συνεργασία σε μεγαλύτερες
ομάδες δεν βοηθά.
 Αναθέτουμε υπευθυνότητες στο παιδί (π.χ. πηγαίνει χαρτί για ανακύκλωση).
 Επιμένουμε στην ολοκλήρωση μιας εργασίας πριν αρχίσει μια άλλη.
 Ελέγχουμε συχνά τα τετράδιά του για να το βοηθήσουμε να τα διατηρεί σε
καλή κατάσταση.
 Το βοηθάμε να φτιάχνει έναν κατάλογο με τα πράγματα που χρειάζεται
κάθε μέρα.
 Πριν φύγει από την τάξη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει καταγράψει στο
ημερολόγιο όλα τα βήματα της μελέτης στο σπίτι.

δ) Κατάλληλη διαχείριση συμπεριφοράς: Αυτή προϋποθέτει να λάβουμε υπόψη:
 Ποια συγκεκριμένα προβλήματα προκαλεί η συμπεριφορά.
 Τι προηγείται και τι έπεται αυτής της συμπεριφοράς.
 Πόσο συχνά παρατηρείται.
Κατάλληλες τεχνικές
 Επιτρέπουμε στο παιδί με Δ.Ε.Π.Υ. να κινείται στην τάξη με κάποιον
αποδεκτό τρόπο (π.χ. να μαζέψει τα τετράδια ή να μοιράσει ζωγραφιές και
αντικείμενα).
 Διδάσκουμε στο παιδί πώς να προσελκύει την προσοχή των άλλων με
θετικούς τρόπους, αντί να τους ενοχλεί.
 Διδάσκουμε κοινωνικές δεξιότητες.
 Διδάσκουμε δεξιότητες αυτορρύθμισης.
 Επιβραβεύουμε κάθε θετική προσπάθεια.

Θετική στάση απέναντι στη Δ.Ε.Π.Υ.
Ένα κρίσιμο θέμα είναι η στάση μας, ως εκπαιδευτικών, απέναντι στο παιδί.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν υπερκινητικά παιδιά, αλλά παιδιά με
υπερκινητικότητα. Η διάγνωση της διαταραχής αποτελεί πηγή πληροφοριών για
αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους του εκπαιδευτικού. Ο θυμός, η επανάληψη
οδηγιών με ύφος απόγνωσης, η τιμωρία, κ.ά. δεν ωφελούν, καθώς ΔΕΝ
ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ για το πρόβλημά του. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι
αξεπέραστο:
 Ξεκινάμε την παρέμβαση με θετικές προσδοκίες.
 Συνεργαζόμαστε με τους άλλους εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο
φοιτά το παιδί, με τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες (αν εμπλέκονται) και
οπωσδήποτε με τους γονείς του και
 Το πιο σημαντικό: Ελέγχουμε τα δικά μας επίπεδα αυτογνωσίας, ώστε να
συνειδητοποιούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και τις αντιδράσεις
μας απέναντι στο παιδί.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Οι παραπομπές μέσα στο κείμενο, καθώς και όλο το κείμενο στηρίζεται στο
επιμορφωτικό υλικό «Επιστημονικές και Παιδαγωγικές δεξιότητες: κεφ. 3ο:
Διαχείριση της τάξης» που είναι αναρτημένο στον κόμβο του Παιδαγωγικού
Ινστιτούτου (Π.Ι.) (http://www.pi-schools.gr).

Οδηγίες για ανάκτηση του υλικού:
Στην αρχική σελίδα του Π.Ι. και στην αριστερή στήλη στην επιλογή «Νέα»
ανοίγει το μενού, τρέχουμε με βελάκια και επιλέγουμε:
α) «Επιμόρφωση Στελεχών Διοίκησης της Εκπαίδευσης». Κάνουμε διπλό
κλικ, ανοίγει νέα σελίδα και στο τέλος της λέει: Επιμορφωτικό υλικό. Αποθηκεύουμε,
πατώντας κάθε φορά στη δισκέτα και τα (7) τεύχη (είναι σε μορφή pdf) στον Η/Υ
μας. Για την παρούσα θεματική ενότητα, μας ενδιαφέρει το pdf : «Επιστημονικές και
Παιδαγωγικές δεξιότητες» και συγκεκριμένα το 3ο κεφάλαιο με τίτλο «Διαχείριση της
τάξης».
β) «Διαχείριση Προβλημάτων σχολικής τάξης». Κάνουμε διπλό κλικ, ανοίγει
νέα σελίδα, κλικ στην επιλογή Επιμορφωτικό υλικό «Τα Θέματα Διαχείρισης
Προβλημάτων σχολικής τάξης: τόμος Α΄ και τόμος Β΄». Πατώντας πάνω στη δισκέτα,
ανοίγει ένα pdf και το αποθηκεύουμε στον Η/Υ μας.
γ) «Θέματα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για νεοδιόριστους» (κλικ), ανοίγει
σε μορφή pdf και το αποθηκεύουμε στον Η/Υ μας.
Οδηγίες για ανάκτηση σχετικού υλικού και από τον κόμβο του Ο.ΕΠ.ΕΚ.
(http://oepek.gr):
Στην αρχική σελίδα του Ο.ΕΠ.ΕΚ., στην αριστερή στήλη επιλέγουμε με κλικ
Δραστηριότητες (κλικ) Επιμορφωτικά Προγράμματα (κλικ) «Σύγχρονες διδακτικές
προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψη» και «Συσχετισμός
οικογενειακού – κοινωνικού – πολιτισμικού περιβάλλοντος στη σχολική επίδοση του
παιδιού». Τα επιλέγουμε και ανοίγει νέο μενού: Υλικό εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
Βιβλίο Πρωτοβάθμιας (pdf), Βιβλίο Δευτεροβάθμιας (pdf). Τα αποθηκεύουμε
στον Η/Υ μας.
Θέματα Επιθετικότητας και Προαγωγής της Κοινωνικής και
Συναισθηματικής υγείας: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.) (http://www.pi-schools.gr):
«Συμβουλευτικά φυλλάδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα
σχολεία». Επισκέπτεστε τον κόμβο του Π.Ι. και στην αρχική σελίδα, αριστερή στήλη,
επιλογή «Νέα» ανοίγει το μενού, τρέχουμε με βελάκια και επιλέγουμε: «Συμβουλευτικά
φυλλάδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία». Αποθηκεύετε τα (3)
σχετικά PDF στον Η/Υ σας πατώντας πάνω στη δισκέτα.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ορισμός σειράς εκλογής και διορισμός αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας.

Με την αριθμ. Φ.31/16974/27-12-2009 απόφασή του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής:

Α. Ορίζει τη σειρά των υποψηφίων αιρετών στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Β΄Αθήνας, κατά συνδυασμό, με βάση τις έγκυρες ψήφους που έλαβε ο καθένας στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 2010.

Β. Διαπιστώνει ότι κανένας συνδυασμός δε συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο. Οι έδρες διατίθενται: μία (1) στο συνδυασμό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΔΑΚΕ Π.Ε.)» και μία (1) στο συνδυασμό «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΠΑΣΚ ΠΕ)» που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ορίζει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Β΄ Αθήνας, ως εξής:

Α. Τακτικά Μέλη:
1. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2. ΝΤΕΜΙΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ

Β. Αναπληρωματικά Μέλη:
1. ΧΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2. ΛΕΜΠΕΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

(Για να δείτε την απόφαση και αναλυτικά τις ψήφους όλων των υποψηφίων κλικ εδώ)

Διαβάστε περισσότερα...

Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

Αποφεύγω τα βαρύγδουπα επίθετα αλλά το video που έφτιαξε ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Πρεβέζης, Λουκάς Λελόβας και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Πανελληνίου διαγωνισμού της ΕΡΤ για το 2010 είναι Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !!!

Σε γεμίζει ενοχές ... αισιοδοξία και ελπίδα!

Δείτε το και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας...

Γιατί σε τελευταία ανάλυση, «Δεν κληρονομούμε τον πλανήτη από τους γονείς μας... Αντίθετα τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι στην Κρήτη

Πανευρωπαϊκή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από έναν μεγάλο σεισμό και ένα ενδεχόμενο τσουνάμι θα φιλοξενήσει η χώρα μας. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη νοτιοδυτική Κρήτη και οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τον συντονισμό των ελληνικών και
ευρωπαϊκών αρχών σε περιπτώσεις καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Την είδηση για τη μεγάλη άσκηση, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έδωσε χθες ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και το...


....Κέντρο Ερευνας Τσουνάμι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι» δήλωσε ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω άσκηση θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα την παρακολουθήσουν πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, η άσκηση θα αποτελείται από δύο στάδια: το θεωρητικό και το πρακτικό. Το πρώτο στάδιο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2011, ενώ το δεύτερο στάδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. «Εχουμε στείλει τα σχέδια και περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το συγκεκριμένο σενάριο, που είναι εξαιρετικά ακραίο» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός της άσκησης είναι προϊόν της συνεργασίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας - Ερευνας, του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της περιφέρειας. «Το σενάριο προετοιμάζεται εδώ κι έναν χρόνο, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά μας και αυτή την περίοδο το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στόχος της άσκησης θα είναι η αποτύπωση της λειτουργίας και της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών, ελληνικών και ευυρωπαϊκών, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. «Το ζητούμενο της άσκησης, με βάση το σενάριο, είναι μια μεγάλη καταστροφή ώστε αμέσως να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και πόσο καλά θα ενεργήσουν οι τοπικές υπηρεσίες ώστε να γίνει άμεση εκκένωση και άμεση αποτύπωση της καταστροφής» εξήγησε ο ίδιος.

Η περιοχή της νοτιοδυτικής Κρήτης, όπου θα διεξαχθεί η άσκηση, εκτείνεται από το Ελαφονήσι έως την Αγία Ρουμέλη του νομού Χανίων. «Η περιοχή αυτή επελέγη καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και μας ενδιαφέρει να δούμε την αμεσότητα στην παρέμβαση όσων θα εμπλακούν» είπε ο κ. Συνολάκης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην «Espresso», ότι η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής δεν υποκρύπτει τίποτα «περίεργο». «Δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους πρόγνωση, πρόβλεψη ή προεκτίμηση. Είναι μια κλασική άσκηση» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ως χώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίζουμε τις συνέπειές τους.

Ο κ. Μακρόπουλος επισήμανε επίσης ότι πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας (στο πλαίσιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι. Οπως διευκρίνισε, αυτό τον καιρό «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη δημιουργία του απαραίτητου δικτύου παλιρροιογράφων, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

http://www.espressonews.gr.
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου από το 1839

Είναι φωτογραφία του 1839 και ειναι πρώτη φορά που φωτογραφίζεται ένας άνθρωπος.

Παρά την τότε τεχνολογία τα χαρακτηριστικά του ειναι πολύ καθαρά!

http://www.enimerwsi.com

Διαβάστε περισσότερα...

Διορισμοί μόνιμου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε ΚΕΔΔΥ και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Με την αριθμ.πρωτ.158013/Γ6/13-12-2010 απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1208/τ.Γ΄/21-12-2010, διορίζονται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού ...

...είκοσι (20) Ψυχολόγοι κλάδου ΠΕ23, είκοσι (20) Λογοθεραπευτές κλάδου ΠΕ21-26 , είκοσι (20) Εργοθεραπευτές κλάδου ΠΕ29, είκοσι (20) Κοινωνικοί Λειτουργοί κλάδου ΠΕ30, δέκα (10) Σχολικοί Νοσηλευτές κλάδου ΠΕ25, δέκα (10) φυσικοθεραπευτές κλάδου ΠΕ28 και είκοσι (20) μέλη κλάδου ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.
Οι διοριζόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης ( ΚΕΔΔΥ) της οργανικής τους τοποθέτησης εντός 10 εργασίμων ημερών από τις 30/12/2010 προσκομίζοντας:
• Τίτλους Σπουδών
• Πιστοποιητικό Υγείας (από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή)
• Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

Σε Σχολεία αρμοδιότητας της Β΄Δ/νσης Αθήνας τοποθετούνται μόνον οι :

Κλάδου ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
1. ΚΑΜΠΙΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, με εισαγωγικό Μ.Κ. 17, στο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
2. ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΛΟΥΗ, με εισαγωγικό Μ.Κ. 17, στο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Η απόφαση με τα ονόματα όλων των νεοδιοριζόμενων είναι εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές του Δ/ντή Εκπαίδευσης Π.Ε Β΄ Αθήνας για τη νέα χρονιά

Το μήνυμα του Δ/ντή Εκπαίδευσης Π.Ε Β΄Αθήνας κ. Πάρι Βεντήρη έχει ως εξής:

Καλή Χρονιά!

Στη μεγάλη εκπαιδευτική οικογένεια της Β΄Αθήνας

είθε το 2011 να είναι μια χρονιά γεμάτη

υγεία-ιδέες-δημιουργικότητα & αλληλεγγύη.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία,

για να δώσουμε δύναμη στην προσπάθεια, με την εκπαίδευση

και τον εκπαιδευτικό στην πρώτη γραμμή.

Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία

Ολόκληρο τον 20ό αιώνα, το δημόσιο σχολείο, στην Ελλάδα, στηριζόταν σε δύο θεσμούς: στον δάσκαλο και στο δωρεάν σχολικό βιβλίο. Αυτοί οι πυλώνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούσαν βασική υπόσχεση του κράτους. Συνιστούσαν τη στοιχειώδη κανονικότητα του σχολείου. Αμφισβητήθηκαν μόνον σε εθνικές έκτακτες καταστάσεις, σε πολέμους και καταστροφές.

Χθες ανακοινώθηκε η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, του γνωστού ΟΕΔΒ με σήμα την κουκουβάγια. Η αρμοδιότητά του να ...


....επιμελείται την παραγωγή των σχολικών βιβλίων υπάγεται σε άλλο οργανισμό, ο οποίος, όμως, θα έχει ως πρωταρχική αρμοδιότητά του τη συγκρότηση του ψηφιακού βιβλίου. Στην ουσία, βαδίζουμε προς την κατάργηση του έντυπου σχολικού βιβλίου, προφανώς για λόγους περικοπών του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή επενδύεται ψευδώνυμα με την “πρόοδο” του ψηφιακού βιβλίου. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει βασίμως ότι η διαδικασία της μάθησης, το διάβασμα και η εμβάθυνση, η μεθυστική σχέση με το βιβλίο, θα αντικατασταθούν αποτελεσματικά από την ηλεκτρονική ροή των πληροφοριών;

Ακόμη και αυτό το “ψηφιακό βιβλίο” θα παράγεται όχι με χρήματα του προϋπολογισμού, αλλά με χρήματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η ιστορία είναι γνωστή. Όπως συνέβη με την ενισχυτική διδασκαλία ή τα προγράμματα ψυχικής υγείας, μόλις τελειώσει η ευρωπαϊκή χορηγία, ουσιαστικά διαλύονται οι δομές.

Το σχολείο δέχεται την επίθεση του Μνημονίου. Η εκπαίδευση θεωρείται πολυδάπανη και περιττή. Άλλο ένα κοινωνικό αγαθό εκδιώκεται από τη σφαίρα του δημόσιου ενδιαφέροντος. Η αρχή έγινε με τη μετατροπή των μονίμων εκπαιδευτικών σε συμβασιούχους.

Ποια αναβάθμιση μπορεί να υπάρξει με σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς βιβλία; Τι είδους πρόοδος είναι αυτή που αφήνει στον ήδη περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμη μεγαλύτερα βάρη για τη μόρφωση των παιδιών; Σε ποιου είδους εκπαίδευση και καινοτομία αποσκοπούν οι κομπορρημοσύνες των κρατούντων;

Ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις. Δεν αρκεί, όμως! Αποδεικνύεται ότι η επίθεση σε βάρος του επιπέδου ζωής δεν αφορά μόνο τη συρρίκνωση του εισοδήματος. Επεκτείνεται στην αποχώρηση του κράτους από αυτονόητες, εδώ και έναν αιώνα, δεσμεύσεις του δημόσιου βίου, όπως είναι η δωρεάν παιδεία και υγεία, καθώς και η αξιοβίωτη κοινωνική ασφάλιση.

H ΑΥΓΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με οδηγίες για τη συγκρότηση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων

Η αριθμ.Φ.350/105/164623/Δ1/28-12-2008 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:

Θέμα: « Οδηγίες για τη συγκρότηση των περιφερειακών υπηρεσιακών
συμβουλίων »

Κατόπιν ερωτημάτων σας σχετικά με τη συγκρότηση των ανώτερων
περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων ( ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ ) και των
περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων ( ΠΥΣΠΕ. ΠΥΣΔΕ ) μετά τη διενέργεια των
εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των
εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, σας γνωρίζουμε τα εξής...

...1. Μετά τη δημοσίευση του Ν. 3839/2010 με τις διατάξεις του οποίου έληξε η
θητεία των μελών των ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ με εξαίρεση των αιρετών
μελών, έγινε εκ νέου συγκρότηση των ανωτέρω συμβουλίων ως υπηρεσιακών με
θητεία που λήγει την 31-12-2010 για τα αιρετά μέλη και την 31-12-2011 για τα
υπόλοιπα μέλη.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.3848/2010 τα ΑΠΥΣΠΕ,
ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ λειτουργούν και ως συμβούλια επιλογής με διευρυμένη
σύνθεση και η θητεία των μελών τους λήγει την 31-12-2011.
Ύστερα από τα ανωτέρω θα πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση όλων των
αναφερομένων συμβουλίων στο σημείο που αφορά στους αιρετούς εκπροσώπους
των εκπαιδευτικών σε αυτά, καθώς και ορισμός των επιπλέον μελών, ( για όσα
συμβούλια δεν έχουν ήδη οριστεί ) κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 16 παρ. 7 και 8
του Ν.3848/2010, ώστε αυτά να λειτουργούν ως συμβούλια επιλογής με διευρυμένη
σύνθεση, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί με το αριθμ.
Φ.350/51/87342/Δ1/19-7-2010 έγγραφό μας.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η Στρατηγική της χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων.

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

Έχουμε και λέμε...

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της...

...τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.

4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

sxoliastesxwrissynora.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούμε και χωρίς πλαστικές σακούλες!



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 6,9 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός!

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 6,9 δισεκατομμύρια την Πρωτοχρονιά και θα ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2011, ανακοίνωσε σήμερα στο Ανόβερο μια γερμανική οργάνωση αρωγής (DSW) που προωθεί τον έλεγχο των γεννήσεων.

Το Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW) έχει στον ιστότοπό του ένα "μετρητή πληθυσμού" που υπολογίζει τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό από διάφορες πηγές ετήσιων δεδομένων.

Ο υπολογιστής θα γράφει 6.934.196.000 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 80 εκατομμύρια περισσότερα απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,6 ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο.


cretalive.gr


. Διαβάστε περισσότερα...

Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν 20.000 για τη στελέχωση περίπου 20.000 θέσεων δ/ντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων το 2011

∆ιευθυντής: 1 στους 2 κερδίζει
Από τους 40.000 εκπαιδευτικούς που θα υποβάλουν αίτηση θα επιλεγούν οι 20.000


Πάνω από 40.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης αναµένεται να υποβληθούν στα Συµβούλια Επιλογής για τη στελέχωση περίπου 20.000 θέσεων διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών µονάδων το 2011.

Με τον νέο Ν. 3848/2010 καθορίστηκαν τα κριτήρια µε τα οποία αναµένεται να γίνει το 2011 η επιλογή περίπου 20.000 διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριµένα, η επιλογή θα αφορά περίπου 11.000 θέσεις διευθυντών νηπιαγωγείων και δηµοτικώνσχολείων, περίπου 3.000 θέσεις διευθυντών γυµνασίων και λυκείων, περίπου 500 θέσεις διευθυντών της Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ). Επίσης περίπου 6.000 θέσεις υποδιευθυντών σχολείων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Στην επιλογή η οποία προβλέπεται να γίνει άνοιξη - καλοκαίρι του 2011 αναµένεται να λάβουν µέρος περισσότεροι από 40.000 εκπαιδευτικοί των δύο βαθµίδων. Η θητεία όλων των στελεχών της εκπαίδευσης που θα επιλεγούν λήγει ταυτόχρονα στις 31/7.2015.
Ως διευθυντές σχολικών µονάδων και ΣΕΚ επιλέγονται εκπαιδευτικοί µε βαθµό Α’ και τουλάχιστον οκταετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθµια ή ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί τουλάχιστον πέντε έτη, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους µε την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθµίδας. Ειδικότερα:
α) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δηµοτικών σχολείων µπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση.

β)Υποψήφιοι για τιςθέσεις...


....διευθυντών σχολικών µονάδων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και ΣΕΚ µπορεί να είναι:

Για θέσεις διευθυντών γυµνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ. και ΕΠΑΣ, εκπαιδευτικοί της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20.

Για θέσεις διευθυντών ΣΕΚ, εκπαιδευτικοί της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20. n Για θέσεις διευθυντών των ΕΕΕΕΚ, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του Π.∆.

323/1993 και εκπαιδευτικοί ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόµενα γνωστικά αντικείµενα κλάδων, εφόσον έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισµού σε θέσεις προσωπικού των ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν µε οργανική θέση στις ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ.

Για θέσεις διευθυντών στα γυµνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστηµάτων Κράτησης Νέων, εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τουλάχιστον τρία έτη εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική µονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστηµα Κράτησης Νέων.

γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των ακόλουθων τύπων σχολικών µονάδων µπορεί να είναι:

Για θέσεις διευθυντών των ΣΜΕΑΕ, εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ ή υπηρετούν µε οργανική θέση σε ΣΜΕΑΕ και έχουν υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕ∆∆Υ.

Για θέσεις διευθυντώνστα σχολεία διαπολιτισµικής εκπαίδευσης,εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένηςγλώσσας, κατά προτίµηση της χώραςπροέλευσης της πλειονότητας των µαθητών,σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

n Για θέσεις διευθυντών στα µουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία, εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.

Για θέσεις διευθυντών των πειραµατικών σχολείων των πανεπιστηµίων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθµίδας και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία.

ΑΝΟΙΞΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011
Η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αίτηση θα γίνει την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2011.

ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλά.. «Καλλικράτης»

«Καλλικράτης» και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει κλείσιμο τουλάχιστον...

....100 σχολείων πανελλαδικά σε περιοχές της χώρας όπου λειτουργούν συγκροτήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από τον αριθμό των κατοίκων τους. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, όπου ιδρύθηκαν σχολεία ανά την χώρα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις αλλά με μοναδικό κριτήριο την «τακτοποίηση» καθηγητών ή την δημιουργία διευθυντικών θέσεων για εκπαιδευτικούς.

Η έρευνα που έκαναν πρόσφατα οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από εντολή της υπουργού κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου αποκαλύπτει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις δυο ή και τριών σχολείων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (100 ή 200 μέτρα) με 50 μαθητές το καθένα! Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κριτήριο για την συγχώνευση ή το κλείσιμο σχολείων θα είναι να έχουν λιγότερους από δέκα μαθητές. Το κριτήριο αυτό βέβαια αφορά τα σχολεία μικρών ή μεγαλύτερων πόλεων και δεν θα ισχύσει για περιοχές της χώρας απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες (όπως π.χ. ο Αι Στράτης όπου τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όσους μαθητές κι αν έχουν.

Πάντως, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) καταγγέλλουν ότι η εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά υπό την «κηδεμονία του ΔΝΤ» και στην πραγματικότητα τα σχολεία που θα κλείσουν ανά τη χώρα είναι περισσότερα από 300.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για τη «νέα δέσμευση που υπέγραψε με την τρόικα», σύμφωνα με την οποία δημιουργείται: «ειδική ομάδα για την εκπαίδευση, με αποστολή τη δραστική περικοπή ακόμη και των ελαχίστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ), που προβλέπονται με το νέο προϋπολογισμό»... Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσει στην προώθηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με την παύση των διορισμών αλλά και με απολύσεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Στοιχεία «μαϊμού» για τους μαθητές με ειδικά προβλήματα

Ερευνα και για τις περιπτώσεις μαθητών που προσκομίζουν ψευδείς βεβαιώσεις ότι πάσχουν από δυσλεξία για να γίνουν αποδέκτες των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, ξεκινάει το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος αναμένεται ότι θα ζητήσει σύντομα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες, για τις περιπτώσεις γονέων όπου έχουν δηλώσει ότι τα παιδιά τους πάσχουν από δυσλεξία, προσκομίζοντας σχετικές γνωματεύσεις. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά αυτά πάσχουν όντως από δυσλεξία καθώς στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας με ευνοϊκότερους όρους.

http://www.tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Δημόσιος Τομέας Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ενιαίο μισθολόγιο

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Το πλέον ακανθώδες ζήτημα στην διαβούλευση για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της Κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.

Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.

Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής.

Eτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία «Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.

http://www.tovima.gr


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα". Διαβάστε περισσότερα...

Επικουρικές συντάξεις: Ολο το σχέδιο

Οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν ανάλογα με τη βιωσιμότητα κάθε Ταμείου, με στόχο την διαμόρφωση των επικουρικών στο 20% του συντάξιμου μισθού. Μεταβατική περίοδος από 3 έως 10 χρόνια

Το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται το υπουργείο ...

....Εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να «τρέχουν» σε δόσεις. Το υψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε φορέα και για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα Ταμεία. Για το θέμα αυτό υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με διοικητές φορέων επικουρικής ασφάλισης.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία για το κάθε ταμείο (αριθμός ασφαλισμένων, ύψος συντάξεων, περιουσία κ.ά.), ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών. Με βάση αυτά τα πορίσματα, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να προσδιορίσουν το ύψος των συντάξεών τους, μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο. Μάλιστα σχετική ρύθμιση πέρασε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με τις αλλαγές να «κλειδώνουν» τη νέα χρονιά.
Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση προβλέπει τα εξής:

1. Τα επικουρικά ταμεία -τουλάχιστον τα μεγαλύτερα- θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή εξασφαλίστηκε μια παράταση τριών μηνών, καθώς αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

2. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να μειώσουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου. Πάντως σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού (κάτι που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους).

3. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλιστικών φορέων: τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα (κυρίως φορείς της ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ) αλλά και τα Ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις (π.χ. ΤΑΝΠΥ). Δηλαδή δεν θα υπάρξει ενιαίο «μοντέλο» για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.

4. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

5. Οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

6. Οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά το 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές οι νυν συνταξιούχοι. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, δηλαδή το κατά πόσο υπάρχουν Ταμεία που έχουν ήδη ξεμείνει από ρευστό (και επομένως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τις συντάξεις).

ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
Σχέδιο για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

Ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους σκοπεύει να δημιουργήσει την επόμενη χρονιά το υπ. Εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι «μοιρασμένοι» ως προς την επικουρική ασφάλιση, καθώς ένα τμήμα υπάγεται στο ΕΤΑΤ και οι υπόλοιποι στο ΕΤΕΑΜ.

Ωστόσο το ΕΤΑΤ έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν «καλύπτει» όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2005. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτονται από το επικουρικό του ΙΚΑ. Τώρα το υπουργείο Εργασίας -ύστερα από αίτημα της ΟΤΟΕ- προσανατολίζεται στην ένταξη όλων των τραπεζικών υπαλλήλων σε ένα Ταμείο.

Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «μεταφερθούν» όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες -παλαιοί και νέοι- στο ΕΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι που σήμερα καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ θα «μετακομίσουν» και μαζί θα... αλλάξουν Ταμείο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εκδίκαση στις 21 Ιανουαρίου από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του ασφαλιστικού ταμείου της Εμπορικής (προσφυγή για το θέμα είχε κάνει ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα).

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κατάργηση του δώρου από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων

Την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή «αποτελεί προάγγελο για την τύχη του συνόλου των επικουρικών ταμείων».

Σύμφωνα με την κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση, η διοίκηση του Ταμείου και η κυβέρνηση προχωρούν «στην κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για την χορήγησή του»

Σημειώνεται πως το ταμείο χορηγεί στους συνταξιούχους μερίσματα, που κυμαίνονται από 134 έως 274 ευρώ ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το ύψος της σύνταξης. Τα μερίσματα αυτά δίνονται ανά τρίμηνο και μέχρι τώρα καταβαλλόταν ένα επιπλέον μέρισμα ως δώρο Χριστουγέννων κάθε Ιανουάριο (τον Απρίλιο καταβαλλόταν και δώρο Πάσχα).

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως για την κατάσταση του Ταμείου δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών, η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων λόγω της ανασφάλειας για τις επερχόμενες αλλαγές, αλλά και η ανατροπή της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους.

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Εξάμηνη διορία για μελέτες, με αναλυτικά στοιχεία των ασφαλισμένων

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει τα επικουρικά ταμεία να έχουν έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών τους δεδομένων. Η αρχική διορία έληγε στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε, για να προλάβουν οι ασφαλιστικοί φορείς να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα τα μεγάλα επικουρικά ταμεία (το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ κ.ά.) πρέπει να έχουν έτοιμες τις μελέτες μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στα μικρότερα επικουρικά ταμεία αναμένεται να δοθεί μια πίστωση χρόνου, ώστε οι μελέτες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.

Για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ε. Κουσκουνά, έχει «καλέσει» τις διοικήσεις των Ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε συγχωνευμένου Ταμείου στο τέλος κάθε χρόνου (δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου).

Ενδεικτικό του...ξεσκονίσματος που θα γίνει στα επικουρικά ταμεία είναι το ότι ζητούνται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για τις εισφορές, τις παροχές (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας κ.ά.), την περιουσία (κινητή και ακίνητη) κ.ά.

Επιπλέον θα «καταγραφεί» το προφίλ των ασφαλισμένων και για τον σκοπό αυτό τα Ταμεία καλούνται να παρουσιάσουν μέσο όρο: για την ηλικία συνταξιοδότησης, τη μηνιαία εισφορά, τον αριθμό των έμμεσων ασφαλισμένων (π.χ. σύζυγοι, παιδιά), την καταβαλλόμενη σύνταξη, ακόμα και τον αριθμό των νέων συνταξιούχων.

Τέλος, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ενημερώνει τους ασφαλιστικούς φορείς πως είναι απαραίτητο:

* Τα στοιχεία των ασφαλισμένων να διαχωρίζονται από τα στοιχεία των συνταξιούχων.
* Τα στοιχεία να διαχωρίζονται ανά συγχωνευμένο Ταμείο.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» τα Ταμεία των ΔΕΚΟ

«Μάχη» με τα ελλείμματα δίνουν ήδη ορισμένα επικουρικά ταμεία, τα οποία αναζητούν? ζεστό χρήμα για να καταβάλλουν τις συντάξεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας, το οποίο επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ.

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα. Οι μελέτες αναμένεται να δείξουν πως τα περισσότερα από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ βρίσκονται στο «κόκκινο» (όπως για παράδειγμα ο φορέας της ΕΥΔΑΠ) και επομένως θα απαιτηθούν παρεμβάσεις.

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν και ορισμένα υγιή επικουρικά ταμεία, τα οποία ωστόσο χορηγούν υψηλές συντάξεις. Από τις μελέτες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο συγκεκριμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης (π.χ. το ΤΑΝΠΥ, το ΤΕΑΥΦΕ) -που τώρα είναι οικονομικά εύρωστοι- θα μπορέσουν και στο μέλλον να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Οσον αφορά τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία -δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι)-, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως θα αντιμετωπίσουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα επόμενα χρόνια τα οικονομικά προβλήματα των επικουρικών ταμείων θα ενταθούν, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ακολουθεί πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5.05 εργαζόμενοι, ενώ πέρσι η αναλογία έπεσε στο ένα προς 2.64.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Οι 9 ανατροπές που φέρνει το 2011

Αύξηση από 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν, ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται στα περισσότερα Ταμεία το 2015.

Ανακαθορισμός των συντάξεων έως τα τέλη ...

...Ιουνίου 2011 με νέο νόμο με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από 6,5% του ΑΕΠ) και όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να καλύψουν με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι.

Εκπόνηση έως τον Μάρτιο 2011 αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά Ταμεία με προοπτική τη μείωση (το αργότερο από το 2012) των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά Ταμεία.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο θα φέρει μικρές μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39-50 έτη ασφάλισης).

Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλονται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις και ανάλογα με την κατάσταση των Ταμείων.

Νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας (που κοστίζει ακριβά) μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

Ενταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 1/1/2011. Η ρύθμιση δεν αφορά τους ήδη απασχολούμενους στο Δημόσιο. Με τη ρύθμιση αυτή όλοι οι μισθωτοί της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και στις ΔΕΚΟ, θα είναι ενταγμένοι στο ΙΚΑ.

Επικαιροποίηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εκδοθεί το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2011 και- όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου- δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων με τη λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8%9% (από 14%).

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

500 θέσεις εκπαιδευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ (Επιμορφωτές Β)

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 4 Ιανουαρίου 2011

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του Πιλοτικού Προγράμματος του Μ.Π.Ε. και ειδικότερα για την υλοποίηση του σχεδιασμού του υποέργου 3, προβαίνει στην παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή επιμορφωτών επιμορφούμενων (επιμορφωτών Β).

Για τις ανάγκες της πιλοτικής εφαρμογής του Μ.Π.Ε. θα γίνει σε πρώτο στάδιο η επιλογή των 500 επιμορφωτών Β από τους εξής κλάδους: Νηπιαγωγών (ΠΕ60), Δασκάλων (ΠΕ70), Φιλολόγων (ΠΕ02), Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04) και Ξένων Γλωσσών (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07). Προσεχώς θα ακολουθήσει πρόσκληση και για τους άλλους κλάδους.

Για να δείτε την Αναλυτική Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος κάντε κλικ εδώ

Για την υποβολή αίτησης υποψηφιότητας κάντε κλικ εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία ετοιμάζει πλήρη κάλυψη του πλανήτη με γρήγορο internet μέσω δικτύου δορυφόρων

Το υπό σχεδιασμό πρόγραμμα Kosmonet, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο γρήγορου internet με backbone στο διάστημα. Το σύστημα θα δώσει προτεραιότητα στην πλοήγηση αεροσκαφών, δορυφόρων και άλλων καθοδηγούμενων αντικειμένων.

Τέτοιο σύστημα επικοινωνιών είναι κρίσιμο για τις βόρειες και πολικές περιοχές, επειδή οι γεωστατικοί δορυφόροι δεν μπορούν να παράσχουν πρόσβαση σε εκείνες τις περιοχές. Στην πραγματικότητα, το να εγκαταστήσει κανείς αναμεταδότες ή να ....


....τοποθετήσει οπτικές ίνες στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι είτε οικονομικά ασύμφορο, είτε τεχνικά αδύνατο.

Η ομάδα σκοπεύει να θέσει σε τροχιά 48 δορυφόρους συνολικά, που είναι αρκετοί για την κάλυψη του πλανήτη. Η Ρωσία θα μπορούσε να καλυφθεί με 18 δορυφόρους, αλλά η διαθεσιμότητα που θα παρέχουν οι υπόλοιποι, θα επιτρέψει τη χρήση του συστήματος και για άλλους σκοπούς.

Μεταξύ των υπηρεσιών που απαιτούνται από τους καταναλωτές είναι οι φωνητικές επικοινωνίες, η ευρυζωνική αναμετάδοση, η συνδιάσκεψη με video και η μετάδοση σύντομων μηνυμάτων. Τέτοιες υπηρεσίες δεν παρέχονται ευρέως από κανένα σύστημα στον κόσμο.

Πέρα από τη διαθεσιμότητα παγκόσμιας μετάδοσης μηνυμάτων, το πρόγραμμα θα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα συστήματα εδάφους, ώστε να παρέχει επικοινωνίες και υποδομές που θα μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από φυσικές καταστροφές ή άλλου είδους καταστροφή.

Συνολικά το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια €), ενώ οι πρώιμες εκτιμήσεις λένε ότι το σύστημα θα αποπληρωθεί δέκα χρόνια μετά την εκκίνησή του.

http://www.techit.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΙΟΝ ΟΡΑΜΑ

Από " ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ" του Ανδρέα Καρκαβίτσα (1865-1922)

Δε λέτε, ρε παιδιά, τίποτα να ζεσταθούμε;

Και με το λόγο φάνηκε μαύρο κορμί στην ανοιχτή θυρίδα, κύλησε από τη σκάλα κάτω ο Κώστας ο θερμαστής, βαρυτυλιγμένος στην πατατούκα του. Έκανε κρύο δυνατό. Βοριάς εξύριζε τα πέλαγα, πάγωνε τ’ ακρογιάλια, κρουστάλλιαζε τα στοιβαγμένα χιόνια στα βουνά. Και το πλήρωμα, ναύτες και θερμαστές, συναγμένοι ολόγυρα στη θερμάστρα, φρόντιζαν να ζεσταθούν με τη φασκομηλιά και το ψωμοτύρι. Ο λύχνος, καρφωμένος στη μέση ενός ....

....στύλου, φώτιζε και κάπνιζε μαζί τα περίγυρα σωθέματα. Διπλά τριπλά τα κρεβάτια κολλημένα στα πλευρά, με τα μαύρα τους στρωσίδια, θύμιζαν νεκροθήκες στ’ ανήλιαστα βάθη της γης ταιριασμένες. Κοντά η καμαρούλα του ναύκληρου, ανοιχτόπορτη, έδειχνε άλλο κρεβάτι στρωμένο, δυο τρεις φωτογραφίες παλιές, μια χρωμολιθογραφία χανούμισσας, χρυσοφορεμένης και ξαπλωμένης σε πουπουλένια προσκέφαλα. Και ολούθε κρεμασμένα τα ρούχα, στο λάδι και στο κάρβουνο βουτημένα. Οι μουσαμάδες ξεσχισμένοι και μυριομπαλωμένοι. Τα χοντρά ποδήματα και τα κασκέτα και οι χρωματιστοί σκούφοι έδειχναν το χώρισμα καλογερικό κελί. Αλλά το φλίφλισμα του νερού που ακουόταν στα πλευρά, η μυρωδιά του κατραμιού και τα ψημένα πρόσωπα των ανθρώπων έδειχναν πως η ζωή εδώ αγωνίζεται τον τελευταίο αγώνα της. Για τούτο και κανένας δεν πρόσεξε τώρα στο αστείο κατρακύλημα του θερμαστή.

- Δε λέτε, ρε παιδιά, και τίποτα να ζεσταθούμε; ξαναδευτέρωσε εκείνος, αγκαλιάζοντας τη θερμάστρα σαν ερωμένη.

- Τι να ειπούμε; ρώτησε μελαγχολικός ο Κώστας ο Αξιώτης. Νυχτιά σαν την αποψινή δε θέλει παραμύθια. Όχι, δε θέλει παραμύθια! Εδώ στον άγριο κόρφο πού είμαστε κλεισμένοι, τριγυρισμένοι από το μούγκρισμα της Μαύρης Θάλασσας, σαβανωμένοι από τον πουπουλένιο θυμό τ’ ουρανού, ας πούμε κατιτί θεϊκό και παρήγορο. Στα παλιά χρόνια οι γέροντές μας δεν είχαν την καταδίκη πού έχουμε εμείς τώρα. Περνούσαν τις άγιες ημέρες κάτω από τη στέγη τους, κοντά στη φωτιά, ανάμεσα στη φαμίλια τους. Όπως ο αμπελοφυτευτής τ’ αμπέλι του, τρυγούσανε και κείνοι το καλοκαίρι τη θάλασσα και χαίρονταν το χειμώνα τα καλά της άφοβα. Ήξεραν τη γιορτή και την καματερή τους. Είχαν καιρό για τη χαρά και για τη θλίψη τους. Εμείς τίποτ’ απ’ αυτά! Χειμώνα-καλοκαίρι τ’ οργώνουμε το κύμα. Βόδια καματερά στη βουκέντρα της Ανάγκης, υποταχτικά θ’ αυλακώνουμε τ’ αρμυρό χωράφι, μονάχα τη φάκνα μας έχοντας για πληρωμή. Για τούτο καλά που έτυχε η κακοκαιρία ν’ αφήσουμε λίγο τον κάματο. Δε λέω πως θα μείνουμε τώρα ήσυχοι. Ο αφέντης θέλει δουλειά από το δουλευτή, γιατί φοβάται μην οκνέψει με την ακαμωσιά. Φαντάσου όμως, αν ήταν καλοσύνη, τι δρόμο θα παίρναμε τώρα. Έτσι τουλάχιστο έχω ελεύθερο το νου να συλλογιστώ το σπίτι μου.

Αχ, το σπίτι μου! Άρχισα το παράπονο και κοντεύω να δακρύσω σαν άπραγο παιδί. Μα δε φταίω γω. Φταίει αυτή η νύχτα. Φταίει το αποψινό αποσπέρισμα, τ’ αστέρι το λαμπρό που έτρεμε βασιλεύοντας πίσω από τα χιονισμένα βουνά και τάραξε το είναι μου. Όπως τους Μάγους οδήγησε και μένα πίσω από τα βουνά και τα πέλαγα στη Νάξο, στο Γρίτι μου το πρασινοντυμένο, το ταπεινό μα ολόχαρο σπιτάκι μου. Και όχι ως εδώ. Παραμπρός, παραμπρός ακόμη. Μ' έφερε στα παιδιάτικα χρόνια μου, πριν αφήσω τη στεριά και πριν ταξιδέψω στη θάλασσα.

Καθόμαστε όλοι στο παραγώνι, διπλοπόδι στα μάλλινα στρωσίδια, ντυμένοι με τα ζεστά φορεματάκια μας, που τα έραψε της μάνας μας η φροντίδα και της αδερφής μας, της ομορφούλας τα πιδέξια χέρια. Ο πατέρας μου, θεριακωμένος και νιοφάνταχτος γέροντας, καθότανε στις προσκεφαλάδες ψηλά και ρουφούσε απολαυστικά το τσιμπούκι του.

Όταν μας έβλεπε έτσι συναγμένους, του άρεσε να διηγέται παραμύθια και ιστορίες της ζωής του. Της θάλασσας οι κίνδυνοι, της στεριάς οι χαρές, ο τρόμος των κουρσάρων, τα ναυτικά κατορθώματα της Επανάστασης διάβαιναν ζωντανά και ολοφώτιστα μπροστά μας. Μα κείνη τη νύχτα δε θέλησε να μιλήσει ούτε για παραμύθια, ούτε για ταξίδια του. Μόλις βάλαμε το λύχνο στο λυχνοστάτη και φάγαμε τη λειψόπιτα, μας άρχισε θρησκευτικές κουβέντες. Ήταν θρήσκος ο αγιοχώματος και τα ιερά βιβλία δεν τ’ άφηνε από κοντά του. Αλήθεια, στα ταξίδια του είχε πρόχειρα τα τροπάρια και τις βλαστήμιες. Μα τώρα που έπαψε τον αγώνα της ζωής, φρόντιζε για τη σωτηρία της ψυχής του.

- Δε μου λες, είπε στον αδερφό μου το μικρότερο, τι όραμα είδε η Παναγία τη νύχτα που γέννησε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό;

Κόκαλο εκείνος. Ρωτάει εμένα, το ίδιο.

Α, δεν το ξέρετε ! πρόσθεσε με ήρεμη φωνή. Μα δεν φταίτε σεις, φταίω γω που δεν σας το έμαθ’ ακόμη. Έγινε πέρα στην Ανατολή, στον τόπο τον παράδοξο. Ποιο χρόνο δε σας λέω. Φτάνει να μετρήσετε το φετινό και το βρίσκετε αμέσως. Εκείνη τη νύχτα μια γυναίκα, συντροφιασμένη από τον τέχτονα τον άντρα της, στάθηκε μισοστρατίς σε μια σπηλιά και γέννησε ένα παιδί. Φτωχά ήταν τα ρούχα της, η όψη της πικραμένη· μα είχε κατιτί τόσο λαμπρό στη ματιά, που έλεγες θ’ αναστήσει και την πέτρα. Κάτω από το γαλάζιο φόρεμα και το κόκκινο στηθοπάνι, το κορμί φάνταζε λυγερό, άξιο για να θρονιάσει μια πάναγνη ψυχή. Και κάτω από τον άσπρο της κεφαλοδέτη τα μυγδαλωτά μάτια, τα φρύδια τα σμιχτά, το λεφαντένιο μέτωπο, λαμπρότερο κι από τα χρυσά στολίδια του, φανέρωναν την αισθαντική πηγή που θα σαρκώσει την αγάπη και την Καλοσύνη.

Γέννησε το παιδί, το βύζαξε, το τύλιξε στο σάλι της και τ’ απίθωσε στη φάτνη πάνω στ' άχυρα να κοιμηθεί. Σε λίγο ο ανασασμός έβγαινε από το στηθάκι του ήσυχος, σαν ανασασμός βαλσαμόδεντρου. Γύρω το σκοτάδι απλωνόταν πίσσα. Κάτω στο χώμα πλαγιασμένα τα ζωντανά, βόδια και πρόβατα και άλογα μαζί, ένιωθαν κάποια φρίκη να χαμοπετά πάνω τους, σύγκρυο να τα περιγλείφει κι έμεναν άγρυπνα. Μα ούτε βέλασμα, ούτε χλιμίντρισμα, ούτε βούγεμα ηχολογούσε. Η φάκνα έτριζε κάποτε. Αλλά και κείνη έμενε ξερομασημένη στο στόμα τους. Απάνω η σπηλιά με τον ουρανό της νεροστάλαχτο, με τα πλευρά της αυλακωμένα από τις νεροσυρμές, πράσινα από τα πολυτρίχια, σκισμένα από τα νύχια του όρνιου, τρύπια από του σφαλαγγιού το κεντρί, κλεισμένα με τον πλοκό της αράχνης, ξεθεμελιωμένα από τον ποντικό, ψήλωνε βουβή κι ατάραχη. Και κάτω από τη χαμηλή εμπατή, το φως αστροστόλιστης νύχτας χυνόταν στις πλαγιές και τα λακκώματα. Οι κουρμάδες εκεί ψήλωναν λαμπάδες, με τα καμαρωτά κλωνιά καρποφορτωμένα. Εκεί τ’ αμπέλια έδειχναν κλαδιά έτοιμα ν’ ανοίξουν μάτια χλωροπράσινα στο πρώτο φύσημα της άνοιξης. Εκεί ασπραργυρανθισμένες οι ελιές λαγάριζαν από τώρα το χυμό που θα καεί θυσία στο νεογέννητο. Εκεί και τα σπίτια της Βηθλεέμ μικρά, τετράγωνα, με το δώμα πάνω και την πόρτα στο πλάγι, έλαμπαν στον ασβέστη, λες και στολίσθηκαν να καλωσορίσουν Εκείνον που θα τους χαρίσει τη δόξα. Βαθιά ο Ιορδάνης στέναζε μέσα στη χαλκοστρωμένη κοίτη του και πρόσμενε με τρόμο το θεϊκό κορμί που θ’ άγιαζε τα νερά του. Δεξιά στη χούνη σαν κατάρατο πνεύμα βρουχιόταν η Νεκρή θάλασσα, λες κι είχε ακόμη μέσα της τα Σόδομα και τα Γόμορα. Αριστερά, απάνω από τους ζυγούς, εκεί που δεν έφτανε το ανθρώπινο μάτι, ήταν όμως ασήκωτος ο λογισμός του Θεού, στη χαρά και στην ακολασία παραδομένα ούρλιαζαν τα Γεροσόλυμα, το άσμα των Προφητών κι η λατρεία λαού μεγάλου.

Ο Ιωσήφ, μόλις είδε κοιμισμένο το παιδί, κατέβηκε στο χωρίο να φροντίσει για τη λεχώνα. Και κείνη ολομόναχη, αδυνατισμένη, με τη μητρική λαχτάρα στα στήθη, σταύρωσε τα χέρια, ακούμπησε το κορμί σ’ ένα στύλο κι έκλεισε τα ματόφυλλα. Μα στάθηκε αδύνατο να κοιμηθεί. Η τύχη του θεόσταλτου ήρθε να της τυραννήσει την ψυχή. Τι θ’ απογένει στου κόσμου την αντάρα ο τρυφερός της Κρίνος, Εκείνος που της δόθηκε με το χέρι ασπροντυμένου Χερουβείμ; Ποια θα είναι η ζωή και ποιο το τέλος του; Θα περάσει δρόμο πορφυρόστρωτο ή θα βάψει με το αίμα του τ’ αγκάθια και τις στουρναρόπετρες; Ο κόσμος παραλυμένος δεν προσέχει πια στα λόγια των Προφητών. Ο Ισραήλ στενάζει κάτω από το ψέμα των Φαρισαίων και των Ρωμαίων το ζυγό. Δεν κιθαρίζει ο Δαβίδ ούτε η Δεβόρρα δικάζει το λαό κάτω από τους κουρμάδες. Του Ααρών τα τέκνα ληστεύουν. Απιστίας σύγνεφο κάθεται στην Ιερή Κιβωτό και στου Μεγάλου Ναού τα άδυτα. Πίνει το αίμα των Μακκαβαίων η γη, χωρίς ν’ αποδώσει ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο Γαυλωνίτης Ιούδας χάθηκε χωρίς ν’ ανορθώσει το Νόμο. Η Γη της Επαγγελίας, χωρισμένη σε βασίλεια και τοπαρχίες, φθείρεται από τον εμφύλιο σπαραγμό, σα να τη βαραίνει ακόμη η απείθεια των προγόνων στην έρημο του Σιν. Κόλαση έγινε ο ποτέ Παράδεισος! Εγωιστής και εκδικητικός και άδοξος ο περιούσιος λαός του Κυρίου! Πώς θα ζήσει σε τέτοιον κόσμο το παιδί της;

Άξαφνα λύχνος ηλιοστάλαχτος κρεμάστηκε μπρος στης μάνας την ψυχή, έτοιμος να δείξει το μέλλον του νιογέννητου, όπως η νεφέλη έδειξε άλλοτε τον άγνωστο δρόμο στη φυλή της. Και τον είδε τριαντάχρονο λεβεντονιό να μαγνητίζει τις ψυχές του λαού. Ψηλός, λυγερός, με σεβαστή μελαγχολία στο ροδοζύμωτο πρόσωπο, με τα καστανά μαλλιά κυματιστά στους ώμους, με το στόμα γλυκοστάλαχτο και τα γαλανά μάτια, μιλούσε στο λαό και τον έπειθε. Εκήρυττε στις συναγωγές και χίλιοι τον άκουαν ανέβαινε στο βουνό και μύριοι τον ακολουθούσαν. Διαβαίνει ανάλαφρα τη λίμνη της Γενησαρέτ και ρίχνονται λαμνοκοπώντας οι κόσμοι στα βήματά του. Οι Προφήτες που τον προσπερνούσαν, τώρα πισωδρομούν υποταχτικοί του. Ο Νόμος του Μωυσή αναζεί στα λόγια του και συμπληρώνεται. Η έρμη γη αναδροσίζεται· τ’ απελπισμένα στήθη ξαναθαρρεύουν τα πλανημένα πρόβατα γυρίζουν πάλι στη μάντρα τους. Η αγάπη τρέχει αδαπάνητη από τα πλατιά στέρνα του και δροσίζει το καμίνι της κακομοιριάς. Οι άπιστοι πιστεύουν και σηκώνονται οι ταπεινοί, τυφλούς φωτίζει, χωλούς οδηγεί. Τα Γεροσόλυμα στρώνουν τους δρόμους με βάγια να τον δεχτούν. Σύγκαιρα όμως καρφώνουν το σταυρό. Ο φθονερός μαθητής τον παραδίνει με φίλημα. Ο δειλός φίλος του αρνιέται πριν λαλήσει ο πετεινός. Μα Εκείνος, ανώτερος από τα τέκνα των ανθρώπων, συγχωρεί την άρνηση και την προδοσία, διαβαίνει πράος μέσα από τις κοροϊδίες και τα φτυσίματα, πίνει το ξίδι και τη χολή, φορεί το αγκαθερό στεφάνι, την περιφρονητική χλαμύδα, κρατεί το καλαμένιο σκήπτρο και ανεβαίνει στο μαρτύριο.

- Γυναίκα, να ο γιος σου, λέει την τελευταία στιγμή.

Και αποχαιρετά, μ' ένα βλέμμα μελαγχολικό, τη μάννα που τον γέννησε, τους φίλους που τον πίστεψαν, το λαό που τον τυράννησε, τη Γη που είδε τις πίκρες του και τον Ουρανό που θα δεχόταν το Σώμα του.

Η μάννα ήταν εκεί και τα έβλεπε όλα. Ήθελε να φωνάξει, να τρέξει για να τον σώσει από τα χέρια των κακούργων αλλά δεν μπορούσε να βγάλει φωνή. Το σώμα δεν ακολουθούσε τους πόθους της ψυχής. Μα όταν είδε ένα στρατιώτη αγριοπρόσωπο, έτοιμο να λογχίσει τα πλευρά του,

- Μη! ... εφώναξε με όλη της τη δύναμη.

Και με το μη! ξύπνησε. Δεν είδε ολόγυρα της τίποτα από το φριχτό δράμα. Το βρέφος κοιμότανε ακόμη πλάγι της, μέσα στη φάτνη, απάνω στο άχυρο. Μα δε βασίλευε η σιγή και το σκοτάδι, όπως πριν. Αγγελική αρμονία κατέβαινε από ψηλά και λαμπρομέτωπο αστέρι έχυνε θάλασσα το φως του στη σπηλιά.

Και μπρος στα πόδια της, οι Μάγοι γονατιστοί με τα δώρα τους, τη σμύρνα και το μόσχο και το λιβάνι, ονόμαζαν το γιο της βασιλέα και Θεό.

Εκείνη την ώρα φάνηκε στην εμπατή χλωμός ο Ιωσήφ.

- Να φύγουμε· λέει τρέμοντας στη γυναίκα του. Ο Ηρώδης θέλει το παιδί κι οι ανθρώποι τον ψάχνουν στη χώρα. Γλήγορα να φύγουμε!

Εκείνη άρπαξε αμέσως το βρέφος, το έσφιξε στους κόρφους της και πήραν δρόμο για την Αίγυπτο. Η νύχτα τους έκρυψε. Μα τα αίματα των άλλων παιδιών κι ο θρήνος των μανάδων ανέβαιναν από τα σπίτια της Γαλιλαίας, πρωτόλουβη θυσία στον αναμορφωτή του κόσμου.

-Πόσα αίματα θα χυθούν ακόμη! ψιθύρισε προφήτης η γυναίκα. Πόσα αίματα!...

Τέλειωσε ο Αξιώτης το διήγημα του κι οι σύντροφοι έμειναν ακόμη ακίνητοι σαν ονειροπλανεμένοι. Μερικοί σταυροκοπήθηκαν άλλοι στέναξαν βαθιά σα να ξύπνησε κάτι παρήγορο μέσα τους. Μα ο Κώστας ο θερμαστής, ίδιος στ’ αστεία και στα σοβαρά, ρώτησε πονηρά το σύντροφό του:

-Δε μου λες, βλάμη. Είδε η Παναγιά στ’ όνειρό της και τον πατριώτη σου το Βαραββά;

Εκείνος χολοταράχτηκε. Φοβερή βλαστήμια ανέβηκε στα χείλη του. Μα την κατάπιε. Δεν ήταν καιρός τώρα να κολαστεί κανείς! Χαμογέλασε, έκαμε το σταυρό του και ξαπλώθηκε στο έρημο κρεβάτι του.

- Και του χρόνου, παιδιά, στα σπίτια μας! ευχήθηκε.

- Στα σπίτια μας, μα θα μας θερίζει η πείνα, είπε ο θερμαστής.

Και γέλασε δυνατά.
Διαβάστε περισσότερα...