Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επιστολή παραίτησης από μέλος Δ.Σ του Συλλόγου ¨Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Πρώτη συνεδρίαση σήμερα του Δ.Σ του Συλλόγου ¨Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" μετά από τις εκλογές της προηγούμενης Τετάρτης.

Πριν την έναρξη της Συνεδρίασης έδωσα στα μέλη του Δ.Σ επιστολή με την οποία υπεβαλα την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ.

Η επιστολή έχει ως εξής

Προς: τα Μέλη του Δ.Σ Συλλόγου «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Κοιν. Στους συναδέλφους μου Εκπαιδευτικούς,μέλη του Συλλόγου «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Θέμα: Παραίτηση από μέλος του Δ.Σ του συλλόγου «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας συγχαίρω για την εκλογή σας και ευχαριστώ τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους.

Με το σκεπτικό ότι ένα αυθεντικό Κίνημα για να εμπνεύσει τη Βάση οφείλει να στηρίζεται στη συλλογικότητα, τη συμμετοχή και την εναλλαγή όσων το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων στα όργανα διοίκησής του, εξέφρασα την επιθυμία που έγινε αποδεκτή από την παράταξη μου - τη ΔΑΚΕ Π.Ε Συλλόγου «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»- να μη συμμετάσχω τη φετινή χρονιά στο Δ.Σ του Συλλόγου μας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε άξιους συναδέλφους της παράταξης μου να προσφέρουν με τις ιδέες και τις δράσεις του.

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου μας, παραμένοντας στη διάθεσή σας ως μέλος του συλλόγου μας.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας

Συναδελφικά

Γιάννης Λογοθέτης

Διαβάστε περισσότερα...

Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων – Μοριοδότηση αποσπάσεων – Αναμόρφωση Π.Δ. για μεταθέσεις

Η απόφαση της Δ.Ο.Ε που εστάλει σήμερα στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τους Αιρετούς των Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την αναμόρφωση των Π.Δ για μεταθέσεις, την αναμοριοδότηση των σχολείων και την μοριοδότηση των αποσπάσεων είναι
εδώ


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Δ.Ο.Ε με αφορμή τη συνάντηση με τoν Yφυπουργό Οικονομικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 30/11/2010, ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ, συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Φίλιππο Σαχινίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης από την πλευρά της ΔΟΕ τέθηκε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των εκ/κών, η έντονη ανησυχία για τις «φήμες» περί περικοπής του εξωδιδακτικού επιδόματος, καθώς και η θέση του κλάδου ότι οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».

Από την πλευρά του ο Υφ. Οικονομικών έδωσε τις εξής απαντήσεις:

* Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δοθεί στη δημοσιότητα ....

.... * μελέτη η οποία θα αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου και θα θέτει το πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος θα γίνει στο α΄ τρίμηνο του 2011.
* Μέχρι το τέλος του β' τριμήνου του 2011 θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώσει τη βούληση της κυβέρνησης για το θέμα του μισθολογίου. Εκτιμά ότι η εφαρμογή του μισθολογίου θα ξεκινήσει από 1-1-2012.
* Εκτιμά ότι σε υπαλλήλους με τόσο χαμηλούς μισθούς, δεν θα υπάρξουν περικοπές με το νέο μισθολόγιο, αναφέροντας πως από πλευράς κυβέρνησης, αρμόδιοι για το διάλογο είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου και ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Γ.Ραγκούσης.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι στη συνάντηση δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις για το νέο μισθολόγιο και γι'αυτό καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην πανεργατική-πανυπαλληλική απεργία της 15ης του Δεκέμβρη 2010.

Από τη Δ.Ο.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Του αιρετού ΚΥΣΠΕ, Βασίλη Παληγιάννη

Το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε σήμερα 30/11/2010 με μοναδικό θέμα ΗΔ: «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.»
Η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών, με το σκεπτικό ότι η ικανοποίηση αιτήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΚΥΣΠΕ, προφανώς ενεργώντας με άνωθεν εντολή, κατάργησε στην πράξη το δικαίωμα των εκπαιδευτικών για απόσπαση.
Συγκεκριμένα:
Α. Η πλειοψηφία απέρριψε αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Καλοπροαίρετα ρωτώ, ...

....είναι δυνατόν να μην ικανοποιούνται αιτήματα συναδέλφων με 67% αναπηρία;
Β. Η πλειοψηφία απέρριψε αιτήσεις συζύγων στρατιωτικών. Ερωτώ, ισχύει ή δεν ισχύει η διάταξη του άρθρου 21 του Ν. 2946/2001; Κι αν ισχύει, γιατί δεν την εφαρμόζουν;
Γ. Η πλειοψηφία απέρριψε αίτηση πολύτεκνης. Ισχύει ή δεν ισχύει η διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 3194/2003; Κι αν ισχύει, γιατί δεν την εφαρμόζουν;
Δ. Σε ότι αφορά στις αιτήσεις νεοδιόριστων, η απόρριψή τους με το αιτιολογικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας σε ερώτημα της αρμόδιας διεύθυνσης, δεν έχει βάση. Διότι, κατά τη γνώμη μου, το δικαίωμα απόσπασης για σοβαρούς λόγους υγείας και για ειδικές κατηγορίες δεν καταργείται με το Ν.3848/2010.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που το ΚΥΣΠΕ δείχνει ένα σκληρό και άδικο πρόσωπο.
Πιστεύω, πως η σημερινή αρνητική εισήγηση του ΚΥΣΠΕ δεν αποτελεί τον προάγγελο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτικό σημείωμα αιρετών ΠΥΣΠΕ Β¨Αθήνας για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ της Τρίτης, 30/11/2010

Βαγγέλης Ντεμίρης (τηλ. 6945154634)
Γιάννης Λογοθέτης (τηλ. 6945303572)
Αιρετοί ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

Αγία Παρασκευή, 30-11-2010

Προς τους Συναδέλφους μας Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας

Στη σημερινή συνεδρίαση- Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010- το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας συζήτησε και αποφάσισε για τα παρακάτω θέματα:

1. Ορισμός Προϊσταμένης Νηπιαγωγείου
Για την κενή θέση Προϊσταμένης του 5ου Νηπ. Χολαργού πρότεινε την τοποθέτηση της νηπιαγωγού Ειρήνης Κέφη

2. Τοποθέτηση Υποδιευθυντή- Υπεύθυνου Ολοήμερου
Στο 2 Δ.Σ Κηφισιάς πρότεινε ως υποδιευθύντρια – υπεύθυνη Ολοήμερου προγράμματος τη δασκάλα Σωτηρία Στρέμπα.

3. Υποδιευθυντές Δημοτικών Σχολείων
Για τις κενές θέσεις Υποδιευθυντών Δημοτικών Σχολείων το Συμβούλιο πρότεινε...

... τους/τις παρακάτω συναδέλφους ως εξής:
3 Δ.Σ Μελισσίων – Γεώργιος Μητρόπουλος
2 Δ.Σ Πεύκης- Κλεοπάτρα Κοσοβίτσα- Βαρελά
4 Δ.Σ Πεύκης – Ειρήνη Τζοβλά
7 Δ.Σ Αμαρουσίου - Φωτεινή Αλεξίου
4 Δ.Σ Ηρακλείου – Παναγιώτης Γιαννάκαρης

4. Απόλυση υπαλλήλου λόγω νόσου
Το ΠΥΣΠΕ λαμβάνοντας υπόψη έγγραφο της Δυετεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, εισηγήθηκε την απόλυση του συναδέλφου μας Φ. Τ λόγω νόσου. Η εισήγηση θα διαβιβαστεί στον Περιφερειακό Δ/ντη Αττικής ο οποίος , ως αρμόδιος εκ του νόμου, θα εκδώσει τη σχετική απόφαση.


5. Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων και καταβολή αντίστοιχου επιδόματος
Γνωμοδότησε θετικά στις αιτήσεις εικοσιένα (21) συναδέλφων (2 διδακτορικά και 19 Μεταπτυχιακά)
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά στους συναδέλφους- εφόσον αναγνωριστεί η συνάφειά του μεταπτυχιακού- από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι από την ημερομηνία αναγνώρισης από το ΠΥΣΠΕ.

6. Χορήγηση άδειας άσκησης έργου.
Γνωμοδότησε θετικά σε δεκαπέντε (15) αιτήσεις συναδέλφων για άσκηση ιδιωτικού έργου επ' αμοιβή.

7. Αναγνώριση εκπαιδευτικής προϋπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη.
Το Συμβούλιο αναγνώρισε την εκπαιδευτική προϋπηρεσία τριών (3) συναδέλφων και απέρριψε την αίτηση μιας συναδέλφου αφού δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Σχετικά με την εκπαιδευτική προϋπηρεσία να σας ενημερώσουμε ότι όπως ορίζεται από τις διατάξεις της αρ. 2/72757/0022/31-12-03 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προϋπηρεσίες που αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3205/03, θα πρέπει να αποδεικνύονται από πιστοποιητικά των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί με βάση επίσημα στοιχεία και στα οποία (πιστοποιητικά) θα πρέπει να αναφέρονται οι αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης, η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν, η σχέση εργασίας, ο τρόπος μισθοδοσίας, το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο), καθώς και η διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών.

Πάντα στη διάθεση σας

Οι Αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθηνας

Βαγγέλης Ντεμίρης & Γιάννης Λογοθέτης
Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιροποίηση στοιχείων μισθοδοσίας της Β΄Διεύθυνσης Π.Ε Αθήνας

Μετά την διευκρινιστική εγκύκλιο Φ. 14.1/ 5324/ 26-11-2010 του Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε Β΄Αθήνας κ. Πάρι Βεντήρη (η εγκύκλιος είναι εδώ) αναθεωρώ εν μέρει τις απόψεις μου - εμμένω όμως στις ενστάσεις για τον επιπλέον φόρτο εργασίας των Διευθυντών και των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και την υπερβολική σπατάλη χαρτιού- που είχα εκφράσει με πρόσφατη επιστολή (είναι εδώ) για τη συμπλήρωση του 16σέλιδου εντύπου επικαιροποίησης των στοιχείων μισθοδοσίας.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης να συμπληρώσουν το συγκεκριμένο έντυπο.

Από τη μελέτη της εγκυκλίου προκύπτουν τα εξής σημαντικά....


....1. Η συμπλήρωση των στοιχείων και η καταχώρηση τους θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του νέου συστήματος, την οποία μέχρι σήμερα δεν την έχει η διοίκηση αλλά ο ιδιώτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μισθοδοτικών μας δεδομένων.

2.Με τη νέα βάση δεδομένων θα μπορεί η διοίκηση να επεξεργάζεται τα στοιχεία και να εκδίδει τη μισθοδοσία για να τελειώσει οριστικά η σχέση με τους ιδιώτες, για την οποία κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διάφορα σχόλια.

3.Στη βάση των δεδομένων θα συμπληρωθούν μόνο τα στοιχεία που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση της μισθοδοσίας σας και τα οποία μέχρι σήμερα μόνο ασφαλή και μόνο προσωπικά δεν ήταν στα αρχεία των ιδιωτών.

4.Μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών κάθε μισθοδοτούμενος, με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορεί να βλέπει και να εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του.

5.Η ενημέρωση της υπηρεσίας για την ημερομηνίας λήξης των δανείων που παρακαρατούνται από το μισθό μας καθώς και της οικογενειακής κατάστασης είναι σημαντική, αφού θα βοηθήσει στις σχετικές διασταυρώσεις, στην επικαιροποιήση των επιδόματων και στη διασφάλιση της μισθοδοσία μας.

6. Οι Διευθυντές – Διευθύντριες των Σχολείων αφού παραλάβουν τα έντυπα από τους συναδέλφους των σχολείων τους θα καταχωρήσουν τα στοιχεία σε αρχείο xls (μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ , οι οδηγίες καταχώρησης είναι εδώ) από τη Δευτέρα 29/11 έως τη Δευτέρα 6/12 και στην συνέχεια θα το στείλουν με mail στην ειδική για την ΕΑΠ ηλεκτρονική διεύθυνση paventiris@sch.gr

7. Οι Προισταμένες Νηπιαγωγείων αν δυσκολεύονται στην καταχώρηση των δεδομένων στο αρχείο xls και στην ηλεκτρονική αποστολή του στη Διεύθυνση, μπορούν να το στείλουν από το πλησιέστερο Δημοτικό ή να καταθέσουν τα 16σέλιδα έντυπα στο Γραφείο που ανήκουν.

8. Μετά το πέρας των διαδικασιών, τα 16σέλιδα έντυπα θα σταλούν από τους Διευθυντές στη Διεύθυνση και στα Γραφεία Εκπ/σης για να μπουν στο Π.Μ κάθε εκπαιδευτικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο τύπου του Συντονιστικού Ωρομισθίων - Αναπληρωτών για τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής

ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ!

Τη Δευτέρα 29/11 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας – συγκέντρωση στην περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής. Παρόντες ήταν μέλη συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναπληρωτές ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση που έγινε με τον διευθυντή περιφερειακής εκπαίδευσης τέθηκαν τα ζητήματα των συμβάσεων και των πληρωμών των αναπληρωτών. Η συμπεριφορά του διευθυντή άκρως προκλητική. Για αρκετή ώρα αρνιόταν να δώσει εντολή να αποσυρθούν οι ....


....λευκές συμβάσεις που το ίδιο πρωί είχαν κυκλοφορήσει στη διεύθυνση Γ’ Αθήνας (διεύθυνση της περιφέρειάς του). Την ίδια στιγμή γελούσε ειρωνικά κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών συναδέλφων και ζητούσε κόσμια και «πολιτισμένη» συμπεριφορά από αναπληρωτές που δουλεύουν με μαύρες συνθήκες εργασίας. Μη μπορώντας να δώσει εξηγήσεις και αφού παραδέχτηκε πως ούτε ο ίδιος θα υπέγραφε λευκή σύμβαση, προσπαθούσε να κοροϊδέψει τους συναδέλφους λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να έχει στα χέρια του μια σύμβαση που κυκλοφόρησε σε διεύθυνση (Γ’ Αθήνας) της αρμοδιότητάς του. Επιδόθηκε σε έναν οχετό λάσπης απέναντι σε παρόντες εκπαιδευτικούς.

Του κάναμε ξεκάθαρο πως θα είμαστε εκεί και την επόμενη εβδομάδα στην περίπτωση που δεν έχουν αποπληρωθεί τα δεδουλευμένα και δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε τους συναδέλφους:

Ø να μην υπογράφουν συμβάσεις που απλά και μόνο αναφέρεται το μεικτό ποσό.

Ø να μην υπογράφουν συμβάσεις λευκές.

Ø να απευθύνονται στους συλλόγους και να ζητούν η ίδια η σύμβαση να κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας με αναφορά στον 3205/2003 (μισθολόγιο εκπαιδευτικών).

Ø να ζητούν έγγραφο μισθοδοτικής κατάστασης με αναφορά στο μεικτό ποσό, στο καθαρό ποσό, στα επιδόματα, στα ένσημα, στις άδειες.

Ø να μην υπογράφουν παρουσιολόγια. Η υπογραφή παρουσιολογίων μπορεί να οδηγήσει σε τρόπο πληρωμής ανάλογα με ημέρες εργασίας

Ø να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς διευθύνσεων – υπουργείου όσον αφορά συμβάσεις – παρουσιολόγια.

Ø να απέχουν από τις διαδικασίες επιμόρφωσης όταν αυτές γίνονται εκτός εργασιακού ωραρίου

Όλοι

* Την Τρίτη 30/11, στις 4.30μμ για να μπλοκάρουμε την επιμόρφωση στο 3ο ΠΕΚ Αθήνας, στο Περιστέρι, Αγίας Τριάδος και Μιχαλακοπούλου (η είσοδος βρίσκεται επί της Αγίας Τριάδος), δίπλα στα 6ο και 8ο Λύκειο Περιστερίου.

* Την Πέμπτη 2/12, στις 4.30μμ για να μπλοκάρουμε την επιμόρφωση στο 2ο ΠΕΚ Αθήνας (Ανδρέα Μεταξά 7, Φιλοθέη)

* Την Κυριακή 5/12, στις 6.30μμ στη συνέλευση αναπληρωτών, ωρομίσθιων, αδιόριστων στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού & Κορνάρου 2, Σύνταγμα, 6ος όροφος)

Συντονιστικό Ωρομισθίων - Αναπληρωτών

www.oromisthioi.gr, sintonistiko@gmail.com, 6970139038

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

adioristoi.blogspot.com, panenadekp@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , 6994027752
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το νέο SITE του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ"

Από σήμερα λειτουργεί το site του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 3ου Γραφείου Π.Ε Β΄Αθήνας "Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ" στη διεύθυνση https://sites.google.com/site/sylekppegseph

Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσια Διαβούλευση για το Θεσμό του Μέντορα νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού

Το κείμενο της Διαβούλευσης είναι εδώ
Περισσότερα στο opengov που είναι εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η τελευταία μέρα υποβολής αιτήσεων για μεταθέσεις

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων όσων συναδέλφων ενδιαφέρονται για μετάθεση ή βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ λήγει αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου.

Επειδή , όπως ενημερώνομαι από τη Διεύθυνση και τα Γραφεία Π.Ε Β΄Αθήνας, αρκετοί συνάδελφοι που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση να αναφέρω ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται σχολεία, γραφεία Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στη διοίκηση, στην εκπαίδευση και στο υπουργείο με τους αναρίθμητους οργανισμούς του θα στείλει τη νέα χρονιά δεκάδες εκπαιδευτικούς σε άλλο πόστο ή στο σπίτι τους

Ριζικές ανατροπές στην «πυραμίδα της εκπαίδευσης» φέρνει νέος νόμος για την απλούστευση της οργανωτικής δομής των σχολείων, που έρχεται τον Ιανουάριο στη Bουλή. Η πρωθυπουργική εντολή για «Καλλικράτη στις δημόσιες υπηρεσίες» οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων Εκπαίδευσης, στην κατάργηση ....

....δεκάδων ολιγοθέσιων σχολείων, στη συγχώνευση Οργανισμών του Υπ. Παιδείας, στη δραστική μείωση των διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου καθώς και στην πλήρη ανακατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής»:

1. Καταργούνται τα 295 Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια.

2. Συγχωνεύονται ή καταργούνται περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.

3. Κόβονται στις μισές οι γενικές διευθύνσεις του υπ. Παιδείας, κι από τις 40 που λειτουργούν θα μείνουν 20.

4. Συγχωνεύονται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Eρευνας (ΚΕΕ) με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή της ΑΔΕΔΥ για το ΜΤΠΥ

«Προς

Τον Πρόεδρο &

τα μέλη του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.- Υπουργό Οικονομικών

κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

2.- Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Φίλιππο Σαχινίδη

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος επιμένει στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων και των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Η Διοίκηση του Ταμείου με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011 προτείνει μεταξύ άλλων:

•§ Την κατάργηση του μερίσματος Χριστουγέννων και Πάσχα.

•§ Τη μείωση του μερίσματος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.

•§ Τη μείωση του κατώτερου μερίσματος κατά 35%.

•§ Τη μείωση του μερίσματος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.

Οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη σφαγιασμένα εισοδήματα υπαλλήλων και συνταξιούχων και τους οδηγούν σε απόγνωση.

Για την κατάσταση του Μ.Τ.Π.Υ. και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία - συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων, η ανασφάλεια και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Ταμείου υπάρχουν και από το μνημόνιο και τις περικοπές αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων που στερούν πόρους από το Ταμείο.

Για την κατάσταση όμως του Μ.Τ.Π.Υ. υπάρχουν και επί πλέον αιτίες που συνδέονται με την επιβάρυνση του Ταμείου για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών, κυβερνητικών πολιτικών (χορήγηση επιπλέον μερίσματος για την ενίσχυση συνταξιούχων κτλ) αλλά και από πολιτικές που ακολούθησε το Κράτος για «εθνικούς λόγους» έναντι άλλων χωρών (οικόπεδο Αμερικάνικης Πρεσβείας κτλ).

Είναι απαράδεκτο και προκλητικό να αρνείται το Κράτος και η Κυβέρνηση να καλύψει τα ελλείμματα του Ταμείου και να προσφεύγει στην εύκολη λύση περικοπής των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.»

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα...

Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας στο Youtube

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από προσωπικότητες συγκεντρωμένο στο Διαδίκτυο

Για το Openculture, έναν από τους πιο επιμορφωτικούς ιστότοπους που συνεισφέρουν αδιάκοπα περιεχόμενο στην ανοιχτή διαδικτυακή κουλτούρα, γράφαμε τον Ιούνιο.
Τον προτείναμε τότε ως έναν από τους προορισμούς όπου μπορεί να αναζητήσει κανείς δωρεάν online μαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό. Από την περασμένη Κυριακή το συγκεκριμένο site τροφοδότησε αρκετά buzz, καθώς ανέσυρε από τα αρχεία του μια λίστα (http://Glo.gr/3d2) με συλλεκτικά βίντεο και φωτογραφίες από ιστορικές προσωπικότητες (καλλιτέχνες, πολιτικούς, διάσημες φιγούρες κ.ά.).

Ξεκινώντας με τις τελευταίες μέρες του Λέοντος Τολστόι (με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του) μέσα από ένα παλιό ντοκιμαντέρ του BBC, το Openculture συνέχισε...

...ξετρυπώνοντας πάνω από 45 διαφορετικά ντοκουμέντα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε, για παράδειγμα, την ενθρόνιση του τσάρου Νικολάου ΙΙ το 1896, τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Αλφρεντ Χίτσκοκ και τον Γκράουτσο Μαρξ να παίρνουν μέρος σε ένα τηλεπαιχνίδι του δικτύου CBS (γύρω στα '50-'60, που στα τηλεπαιχνίδια συμμετείχαν διανοούμενοι), τον διάσημο μαθηματικό Μπέρτραντ Ράσελ να εξηγεί το 1959 γιατί δεν πιστεύει στο θεό, τους Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν να παίζουν τζαζ και τον Τζέιμς Ντιν να παίζει στην τηλεόραση με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν ή να ακούσετε τον Τρούμαν Καπότε να διαβάζει το "Πρόγευμα στο Τίφανις" το 1963 και τον Ουίλιαμ Φόκνερ σε διάφορες αφηγήσεις και συζητήσεις, στο διάρκειας 28 ωρών ηχητικό αρχείο του.

Οι θησαυροί αυτοί ανασύρονται λίγες μέρες αφότου το Youtube έδωσε μια εντυπωσιακή στατιστική (http://blo.gr/3d1) για τις αναρτήσεις που δέχεται. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε λεπτό που περνάει οι χρήστες του ανεβάζουν βίντεο συνολικής διάρκειας 35 ωρών, όγκος διπλάσιος από αυτόν που αναρτούσαν μία διετία νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Come back

Γύρισα από το χωριό...

Με τραχανοχυλοπίτες, κάστανα, καρύδια, μυζήθρες,σκόρδα,πατάτες, άγρια χόρτα του βουνού και ... μπόλικο φρέσκο αέρα.

Χαίρε Αθάνατη ελληνική Περιφέρεια!!! Αντίπαλον δέος του Δ.Ν.Τ και της Τρόικας.

Υ.Γ Η φώτο δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ.
Το "έργο", ανώνυμου καλλιτέχνη, στην πλατεία μας, στο Καστρί Αρκαδίας, είναι δουλεμένο με τα πεσμένα πλατανόφυλλα του φθινοπώρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση – στήριξη Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» προς τους αναπληρωτές του ΕΣΠΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης», κατά την τελευταία συνεδρίαση του την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ασχολήθηκε με το ζήτημα των αναπληρωτών που εργάζονται στα σχολεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και αφού έλαβε υπ΄ όψιν του ψήφισμα που εκδόθηκε από συντονιστικό εργαζομένων αποφάσισε να εκφράσει τη στήριξη του αποδεχόμενο τα αιτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας συναδέλφων.

Ταυτίζεται απόλυτα με τις θέσεις τους για:
- άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
- ένταξη της μισθοδοσίας τους στον κρατικό προϋπολογισμό
- πρόσληψη τους σε οργανικές θέσεις.
- ανάκληση των λευκών συμβάσεων, που υπογράφηκαν υπό το βάρος πιέσεων.
-υπογραφή νέας σύμβασης όχι πλέον ατομικού αλλά συλλογικού. χαρακτήρα που θα αναγράφει αναλυτικά τη μισθοδοσία, το χρόνο και τους όρους εργασίας και ασφάλισης κλπ.


ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Π.Ε για τον Προϋπολογισμό 2011

Προϋπολογισμός 2011: Ο «μπαμπούλας» της Χρεοκοπίας δίνει τη Χαριστική Βολή

Οι αμφιβολίες για το πόσο τραγική θα είναι η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς, και γενικότερα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους το 2011, προφανώς εξαφανίστηκαν με την κατάθεση του Προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση. Από την κυβέρνηση που ανέλαβε, υποτίθεται, να μειώσει το χρέος και το μόνο που κάνει εδώ και ένα χρόνο τώρα είναι να το αυξάνει! Από την κυβέρνηση η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να βυθίζει τη χώρα βαθύτερα στην κρίση.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο παραπλανεί τους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. Η οικονομία ...

....ολοένα και βυθίζεται στην ύφεση, οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται καθημερινά, η παραγωγή μειώνεται δραματικά, η αγορά φθίνει, τα καταστήματα κλείνουν με απίστευτο ρυθμό. Και η κυβέρνηση πώς αντιδρά; Συνεχίζει την ίδια αντικοινωνική, αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Συγκεκριμένα:

Μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία στο 2,75%, το οποίο ποσοστό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 35 ετών, ποσοστό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για βελτίωση της Παιδείας.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για ενίσχυση της Παιδείας αποδείχτηκαν μεγαλόστομα ψεύδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλεπόμενα ποσά για την Παιδεία το 2011 ανέρχονται σε 6,283 δις €, μειωμένα κατά 1,5 δις € σε σχέση με το 2010. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μείωση δαπανών και σε απόλυτες τιμές. Παράλληλα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει μείωση της τάξης του 49,4% (από 1,146 δις € σε μόλις 580 εκ €).

Αυτή η μείωση μεταφράζεται σε μείωση πάνω από 10% στις δαπάνες για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, μείωση διορισμών.

Αντιμετωπίζουμε ένα προϋπολογισμό με σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, που δραματοποιεί τα φαινόμενα της ακραίας λιτότητας και της ύφεσης και οδηγεί σε πρωτόγνωρες κοινωνικές ανισότητες.

Ιδιαίτερα οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και η νέα περιστολή κοινωνικών δαπανών συμπληρώνονται από την απειλή ενός νέου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από 1/6/2011.
Με τον προϋπολογισμό του 2011 είναι καταφανέστατη η πορεία της νέας μισθολογικής πολιτικής. Εξάλλου το ότι προβλέπεται μείωση στους μισθούς για το 2011 κατά 300 εκατ. ευρώ και κατά 2,7 δις μέχρι το 2014, αποκαλύπτει πλήρως την αλήθεια για το τι νέο μισθολόγιο θέλουν να δημιουργήσουν από το 2011 και μετά. Μισθολόγιο που θα πάρουν και όχι να δώσουν.

Μιλάμε για εξομοίωση προς τα κάτω για να επέλθει φτώχεια και εξαθλίωση στο σύνολο των εργαζόμενων, μισθωτών και μεροκαματιαρήδων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Απέναντι σε αυτή την αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και φορομπηχτική πολιτική, την περικοπή μισθών και επιδομάτων, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αντίδρασης.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά για την ανατροπή της πολιτικής που συνεχίζει να φορτώνει όλο και περισσότερο τα βάρη στους ασθενέστερους, που συνεχίζει την ίδια αρρωστημένη οικονομική πολιτική που δεν οδηγεί σε καμία διέξοδο, που συνεχίζει να λειτουργεί αντίθετα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για γονείς από το Σύλλογο γονέων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας

Η σχολή γονέων θα λειτουργήσει και φέτος για 6η χρονιά. Θα ξεκινήσει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στο χώρο του σχολείου. Τα θέματα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα αφορούν τα παιδιά μας και τις σχέσεις που διαμορφώνονται γύρω από αυτά. Θα προβληματιστούμε, θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε τις λύσεις μέσα από τις εμπειρίες και τις σκέψεις των άλλων και τις δικές μας. Θα μάθουμε να ακούμε, να μοιραζόμαστε και να συνεργαζόμαστε.

Πληροφορίες:
Γιάννης Κοσμόπουλος
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής
kosmop2005@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η αριστερή συνδικαλιστική σκέψη και πρακτική. Οι δυο όψεις του Ιανού* και η Μαρία.

Οι κύριες διαφωνίες μου με το χώρο της Αριστεράς και τον τρόπο που πολιτεύονται οι συνδικαλιστικές της παρατάξεις στο χώρο της εκπαίδευσης είναι τρεις:

1.Η αυτιστική προσήλωση στον κρατισμό και το ξόρκισμα της επιχειρηματικότητας (για την υγιή επιχειρηματικότητα ομιλώ)

2.Η άρνηση και τα όχι σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που επιχειρήθηκαν κατά καιρούς στο Δημόσιο Σχολείο.

3.Οι γραφειοκρατικές και διαδικαστικές εμμονές –σαματατσίδικες τις περισσότερες φορές- που έχουν σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα να σπαταλάμε άπειρες εργατοώρες στα Δ.Σ για το πώς θα διατυπωθεί μια ανακοίνωση ή να διαλύουμε Γ.Σ και να απογοητεύουμε τους συναδέλφους στην προσπάθεια να περάσει ένα ψήφισμα που σε τελική ανάλυση δεν το διαβάζει και κανένας.

Σέβομαι όμως απόλυτα τη μαζικότητα, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπίζονται τις ιδέες τους. Χωρίς ιδιοτέλεια τις περισσότερες φορές και με βάση τις δικές τους αλήθειες, είναι μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

Διατυπώνω τις σκέψεις αυτές με αφορμή την προχθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» και τη δεκάλεπτη τοποθέτηση της συναδέλφου Μαρίας Κολόζη των Συσπειρώσεων. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση της ήταν η πιο σημαντική στιγμή της Συνέλευσης και νομίζω ότι έχασαν οι συνάδελφοι που δεν ήταν εκεί για να την ακούσουν.

Χείμαρρος η Μαρία!
Με τα άψογα Ελληνικά της, με τις γνώσεις της, με την εμπειρία της, με το πάθος της, με το θυμό και τον αυθόρμητο λόγο της- στη βάση μιας συναισθηματικής λογικής- μίλησε για τη «δουλεία μυρμηγκιού» που οφείλει ο καθένας μας και όλοι μαζί, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο εκπαιδευτικό κίνημα , που θα στηρίζεται στη συλλογικότητα, και θα αποτελεί το αντίπαλο δέος σε όλες εκείνες τις πολιτικές που καταργούν όνειρα και θίγουν ευκαιρίες.

Με τη Μαρία έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές πίνοντας καφέ και έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση άλλες τόσες προσπαθώντας να συνθέσουμε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ στο Σύλλογό μας.

Δε σας κρύβω όμως ότι απολαμβάνω τη συζήτηση μαζί της και χαίρομαι να ακούω την επιχειρηματολογία της. Είναι από τους ιδεολογικούς «αντιπάλους» που σε κάνουν να βάζεις τα δυνατά σου και να ψάχνεσαι προκειμένου να βρεις τα επιχειρήματα που θα αντικρούσουν τα δικά της.

Είναι και κάτι άλλο…. Το πιο σημαντικό ίσως.

Μιλώντας με τη Μαρία ανακαλύπτεις ή μάλλον επιβεβαιώνεις το αυτονόητο….

Ότι μας ενώνουν πολλά. Σχεδόν όλα.

*Για τον Ιανό  εδώ

Παλιότερη  επιστολή της Μαρίας εδώ




Διαβάστε περισσότερα...

Ρίχνουν τους βαθµούς κάτω από τη βάση


∆ιχάζει τους καθηγητές ο τρόπος αξιολόγησης των µαθητών στην πρώτη βαθµίδα της εκπαίδευσης

Ακούει συχνά τη λέξη «βαθµός» από τα χείλη των παιδιών της, ειδικά όταν τα ρωτά πώς ήταν η µέρα τους στο σχολείο. «Η δασκάλα βάζει σε όλους Α, ακόµα και σε εκείνους που δεν διαβάζουν πολύ», της παραπονιέται ο 10χρονος γιος της Αντώνης.

Οπως λέει η κ.Αννα Παυλίδου, χωρίς το ....

....κίνητρο του καλού βαθµού ο Αντώνης συχνά δεν αισθάνεται ότι υπάρχει λόγος να µελετά περισσότερο, αφού θα έχει την ίδια αντιµετώπιση µε τους συµµαθητές του που δεν προσπαθούν όσο εκείνος.

Για την κ. Παυλίδου και µεγάλη µερίδα των γονέων, η βαθµολόγηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών είναι σηµαντικό εργαλείο.

∆εν είναι όµως λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι οι βαθµοί δεν προσφέρουν στα παιδιά. Ηδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται συζήτηση για την επαναξιολόγηση της χρήσης της βαθµολόγησης στην πρώτη βαθµίδα της Εκπαίδευσης, µε φανατικούς υποστηρικτές και της µιας και της άλλης άποψης. Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, πάντως, φαίνεται διατεθειµένο να επανεξετάσει τον τρόπο της βαθµολόγησης ή ακόµη και την κατάργηση των βαθµών.

Από το 1995 έχει καθιερωθεί βαθµολόγηση τριών ταχυτήτων στο δηµοτικό: στις δύο πρώτες τάξεις γίνεται µόνο «περιγραφική αξιολόγηση», στις τάξεις Γ’ και ∆’ εκτός από την περιγραφική αξιολόγηση χρησιµοποιείται κλίµακα βαθµολογίας µε µέγιστο το Αριστα (Α) και κατώτατο το Σχεδόν Καλά (∆) και στις δύο τελευταίες τάξεις ισχύει η αριθµητική κλίµακα που αρχίζει από το Αριστα (9-10) και καταλήγει στο Καλά (5-6).

«Στον παγκόσµιο εκπαιδευτικό χώρο είναι αδιανόητο να βάζεις σε ένα 10χρονο παιδί βαθµούς, γιατί δεν πρέπει να µάθει να συγκρίνει τον εαυτό τουµε τους άλλους. Οι έρευνες δείχνουν ότι κίνητρα εξωγενή όπως ο βαθµός δεν επιδρούν θετικά στους µαθητές όσο τα ενδογενή, δηλαδή η κινητοποίηση να διαβάσει για τον εαυτό του», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελένη Καρατζιά, επίκουρος καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Πατρών.

Το 2003, από τη θέση της αναπληρώτριας πρόεδρου του Τµήµατος Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η κ. Καρατζιά και µια οµάδα εκπαιδευτικών είχαν εισηγηθεί την καθιέρωση της περιγραφικής βαθµολόγησης σε όλες τις τάξεις της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ωστόσο η εισήγησή τους, λέει η κ. Καρατζιά, δεν έγινε ποτέ υπουργική απόφαση, αλλά έµεινε στο επίπεδο της συµβουλευτικής παρότι κατάφερε να επηρεάσει τη συγγραφή των µετέπειτα βιβλίων του δηµοτικού.

Η δηµιουργική µάθηση
«Οταν οεκπαιδευτικός υποχρεώνεται να βάλει βαθµούς, συνήθως επικεντρώνεται στα µαθήµατα κορµού όπως η Γλώσσα και τα Μαθηµατικά και υποβιβάζει τον αθλητισµό και µαθήµατα όπως η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά. Ετσι, χάνονται οι δηµιουργικές πλευρές της µάθησης», λέει η κ. Καρατζιά και προσθέτει πως οι µαθητές της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης πρέπει να αξιολογούνται µε περιγραφικά σχόλια, αντί για αριθµητικό ή γραµµατικό βαθµό, όπως γίνεται στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστηµα. «Στη Βρετανία, ο εκπαιδευτικός δεν βαθµολογεί τους µαθητές του µε αριθµό αλλά µε σχόλια, βάσει της παρακολούθησης και των εργασιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς». Οπως επισηµαίνει, θεωρείται αντιπαραγωγικό να προωθούµε τον ανταγωνισµό ανάµεσα στα παιδιά. «Μπορούµε να συζητούµε για βαθµούς µόνο όταν τίθεται ζήτηµα εισαγωγής των µαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Η κ. Παυλίδου πάντως είναι από τους γονείς που επιθυµούν λεπτοµερέστερη βαθµολογία στο δηµοτικό. «Να βαθµολογούνται τα παιδιά και µάλιστα αυστηρά. Για παράδειγµα, όσον αφορά τη Γραµµατική είµαι κάθετη. Τα λάθη θα τα βρίσκουν πάντα µπροστά τους», λέει παρότι συµπληρώνει ότι στόχος δεν είναι ο βαθµός αλλά η µάθηση. «∆εν θέλω ο γιος µου να είναι µόνο καλός µαθητής. Με νοιάζει να µην έχει κενά. Αν µου φέρει στο σπίτι ένα διαγώνισµα, στο οποίο πήρε 6 και δω ότι του αξίζει, θα είµαι ευχαριστηµένη γιατί θα έχει έτσι ένα κίνητρο να το αυξήσει την επόµενη φορά σε 8, 9 ή και 10».

Οι αλλαγές του υπουργείου
«Επειδή αλλάζουµε ριζικά τα προγράµµατα, θα προωθήσουµε και ανάλογους τρόπους για την αξιολόγηση των µαθητών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το σύστηµα βαθµολόγησης των µαθητών του δηµοτικού, που ενδεχοµένως να περιλαµβάνει και την κατάργησή της», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείο Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, κ. Βασίλης Κουλαϊδής.

«ΕργαζόµαστεµετοΠαιδαγωγικό Ινστιτούτο για την αναµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών τόσο της Πρωτοβάθµια όσο και της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Τα προγράµµατα σπουδών είναι πολυσύνθετες κατασκευές, που περιλαµβάνουν την επιλογή του περιεχοµένου (τι θα διδάξουµε), την επιλογή των µεθόδων διδασκαλίας (πώς θα διδάξουµε), τον χρόνο που αφιερώνουµε για κάθε ένα από τα στοιχεία του περιεχοµένου που έχουµε επιλέξει, αλλά και την αξιολόγηση των µαθητών» τονίζει ο κ. Κουλαϊδής. Γι’ αυτό τον λόγο, επισηµαίνει ο γενικός γραµµατέας, το υπουργείο έχει αποτυπώσει όλες τις πρακτικές αξιολόγησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τι λένε οι ειδικοί
«Η βαθµολογία λειτουργεί πιεστικά στον ψυχισµό των παιδιών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων, µε αποτέλεσµα να τους προκαλεί συµπτώµατα άγχους», επισηµαίνει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου. «Η αξιολόγηση ειδικά στο δηµοτικό επιδρά ποικιλοτρόπως και εξαρτάται από διαφορετικές παραµέτρους όπως η ωριµότητα, τα βιώµατα του παιδιού, αλλά και η σχέση που έχουν µαζί του οι γονείς. Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις από το οικογενειακό περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το παιδί εισπράττει την αξιολόγησή του». Ο βαθµός, επισηµαίνει η κ. Καππάτου, διαµορφώνει µια βαθµοθηρική στάση και συνείδηση και από το παιδί και από την οικογένεια, η οποία το αποµακρύνει από τον στόχο του που πρέπει να είναι η αγάπη για τη γνώση.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στο µέρισµα των υπαλλήλων

Μετά τους µισθούς και τις συντάξεις έρχονται περικοπές και στο µέρισµα που καταβάλλει στους δηµοσίους υπαλλήλους το Μετοχικό Ταµείο Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στην οργάνωση πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 15 Δεκεµβρίου.

Οπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, η πλειονότητα του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, παρά τις αντιδράσεις τουσυνδικαλιστικού κινήµατος, επιµένει στην....

......περιστολήτων παροχών προς τους ασφαλισµένους, όταν ήδη οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων έχουν µειωθεί τον τελευταίο χρόνο 25% κατά µέσο όρο χωρίςνα συνυπολογίζεται το πάγωµα των µισθών. Η διοίκηση τουΤαµείου (MTΠΥ), µε αφορµή την κατάρτιση του προϋπολογισµού για το 2011, προτείνει µεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του µερίσµατος Χριστουγέννων και Πάσχα. Τη µείωση του µερίσµατος για τους νέους συνταξιούχους κατά 30%.

Τη µείωση του κατώτερου µερίσµατος κατά 35%.

Τη µείωση του µερίσµατος σε όλους τους συνταξιούχους κατά 10%.

Κατά την ΑΔΕΔΥ, οι προτάσεις αυτές αποτελούν νέα επίθεση στα ήδη µειωµέναεισοδήµατα υπαλλήλων και συνταξιούχων, και τους οδηγούν σε απόγνωση.Οπως παρατηρεί η ανώτατηδηµοσιοϋπαλληλική οργάνωση για την κατάσταση του ΜΤΠΥ και τα ελλείµµατα που παρουσιάζει, δεν έχουν καµία ευθύνη οι ασφαλισµένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεµατικών τουαπό τις τράπεζες και το Χρηµατιστήριο, η αλλαγή τηςσχέσης ενενεργεία υπαλλήλων - συνταξιούχων εξαιτίας τωνελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων καιτου παγώµατος των προσλήψεων,και η αύξηση του αριθµού των συνταξιούχων. Αρνητικές επιπτώσεις στα οικονοµικά του Ταµείου υπάρχουν – σηµειώνει η ΑΔΕΔΥ – και από το Μνηµόνιο καιτις περικοπές αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων που στερούν πόρους από το Ταµείο.

Στο µεταξύ νέος κύκλος κινητοποιήσεων των συνδικάτων κόντρα στοΜνηµόνιο αρχίζει τον Δεκέµβριο µε αποκορύφωµα τη γενική πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεµβρίου απόΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας,ο θεσµός των συλλογικών συµβάσεων και η ενίσχυση του εισοδήµατος χαµηλόµισθων και χαµηλοσυνταξιούχων. Χθες έγινε η τρίωρη παναττική στάση εργασίας (12 έως 3 µ.µ.) που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στη 1 το µεσηµέρι έγινε πορεία διαµαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία άρχισε από την Πλατεία Κλαυθµώνος και κατέληξε στην Πλατεία Συντάγµατος, έξω από το υπουργείο Οικονοµικών. Ο πρόεδρος τηςΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον προϋπολογισµό και το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο, «γιατί φορτώνουν νέα βάρη στις δυνάµεις της εργασίας και στους φτωχούς συνταξιούχους µας». Ζήτησε να σταµατήσει «η βαριά επιβάρυνση αυτώντων δυνάµεων», να προστατευθούν οιΣυλλογικές Συµβάσεις Εργασίας, ναεπανέλθει η 13ηκαι η 14η σύνταξη µε προτεραιότητα στους χαµηλοσυνταξιούχους, να ενισχυθούν οι χαµηλόµισθοι, να προστατευθεί η απασχόληση και να ενισχυθούν οι άνεργοι.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο ζεστή χρονιά από το 1850

Η θερµότερη χρονιά από το 1850 αποδεικνύεται η φετινή, βάσειτων στοιχείων των τριών µεγαλύτερων µετεωρολογικών σταθµών στον κόσµο. Με αυτό το δεδοµένο, οι επιστήµονες δεν µπορούν παρά να επιβεβαιώσουν την τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη. Την ίδια στιγµή, Αγγλία και Γαλλία υποδέχονται τη βιαστική βαρυχειµωνιά ντυµένες στα λευκά.

Σήµερα, η µέση θερµοκρασία του πλανήτη είναι υψηλότερη κατά 0,8°C συγκριτικά µε τα ....

...προβιοµηχανικά επίπεδα και το 2010 περίπου κατά 0,5°C πιο θερµό από τον µέσο όρο της περιόδου 1961-1990. Αν και υπολείπονται δύο µήνες για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δεδοµένων, ακόµη κι ένα παγωµένο κύµα στο τέλος του χρόνου οι επιστήµονες υποστηρίζουν ότι απλώς θα «υποβιβάσει» τη φετινή χρονιά στην τρίτη θέση, διατηρώντας στην κορυφή των πιο θερµών ετών το 1998 και το 2005.

Με φόντο λοιπόν την άνοδο της θερµοκρασίας, ολοκληρώνεται την επόµενη εβδοµάδα στο Μεξικό η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίµα. Μετά την παταγώδη αποτυχία της περσινής Συνόδου της Κοπεγχάγης, φέτος τίθενται µικρότεροι στόχοι µεν, πιο εφικτοί δε, όπως ο περιορισµός της αποψίλωσης των δασών, ώστε να ισχύσει στο µέλλον µια παγκόσµια συνθήκη. Και βέβαια, σύσσωµη η επιστηµονική οµάδα του ΟΗΕ δεν σταµατά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι υψηλές θερµοκρασίες ισοδυναµούν µε περισσότερες πληµµύρες, καύσωνες και αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κυµαίνονται τα συµπεράσµατα του αµερικανικού διαστηµικού οργανισµού της NASA, του Αµερικανικού Κέντρου Κλιµατικών ∆εδοµένων και της βρετανικής ερευνητικής µονάδας για το κλίµα. «∆εν θα µου έκανε εντύπωση αν όλοι καταλήξουν στο συµπέρασµα ότι το 2010 είναι το πιο θερµό έτος», παρατηρεί ο Τζέιµς Χάνσεν από τη NASA. Τα τρία ινστιτούτα χρησιµοποιούν παρόµοιες µεθόδους παρατήρησης, αλλά µε λίγο διαφορετικό τρόπο – το Ινστιτούτο Goddard της NASA λόγου χάριν επικεντρώνεται στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η θερµοκρασία αυξήθηκε µε πιο ταχείς ρυθµούς. Ωστόσο, οι ειδικοί συµφωνούν πως η παγκόσµια αύξηση της θερµοκρασίας συνδέεται µε το φαινόµενο Ελ Νίνιο, δίνοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση το έτος 1998.

Και ενώ οι ειδικοί στην πλειονότητά τους δεν στέκονται στο αν όντως το 2010 είναι η πιο ζεστή χρονιά, αλλά στην τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη, παραφωνία στο σκηνικό αποτελεί η πρώιµη βαρυχειµωνιά στη Γαλλία και τη Βρετανία. Χαµηλές θερµοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις επικρατούν στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού τις επόµενες ηµέρες. Το φαινόµενο οφείλεται στο παγωµένο κύµα από τη Σκανδιναβία, όπου οι θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της ηµέρας κυµαίνονται µεταξύ 3° και 10°C υπό το µηδέν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάρω Βακαλοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Bravo Yorgo!!! Μια χαρά τα κατάφερες ....

"Κέρδος 600 εκατ. ευρώ το χρόνο θα βγάλει η Γερμανία από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας"

Δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού fund για τη διάσωση των οικονομιών, Klaus Regling.

Bravo Yorgo!!! Μια χαρά τα κατάφερες...

Πώς να μη σε λατρεύει η Άγκελα;


Διαβάστε περισσότερα...

Ομόφωνο ψήφισμα της Γ.Σ του συλλόγου Εκπαιδευτικών "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Μετά την τραγική για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μείωση των διορισμών παρόλα τα κενά που υπάρχουν και το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, μετά την περικοπή των μισθών μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, μετά το αίσχος της ωρομισθίας και τα απλήρωτα δεδουλευμένα των προηγούμενων χρόνων το Υπουργείο Παιδείας καινοτομεί, μεταφέροντας βασικές λειτουργίες του σχολείου στο ΕΣΠΑ με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τους όρους λειτουργίας (προγράμματα με ημερομηνία λήξης, αξιολόγηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ.) του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα η στελέχωση των 800 ολοήμερων σχολείων, καθώς και του προγράμματος παράλληλης στήριξης με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές αποδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση του Υπουργείου να μην κάνει μόνιμους διορισμούς. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και οι συνάδελφοι αναπληρωτές είναι απλήρωτοι, ενώ εργάζονται χωρίς σύμβαση. Μετά και την ανακοίνωση του οδηγού λειτουργίας του προγράμματος στις 5/11 τα πράγματα φάνηκε ότι...

«ξεκαθαρίζουν» από πλευράς Υπουργείου. Πληρωμή και ασφάλιση με βάση την ημέρα εργασίας, καμία εξασφάλιση του χρόνου πληρωμής, καμία εξασφάλιση του χρόνου λήξης της σύμβασης, καμία εξασφάλιση του τρόπου υπολογισμού της προϋπηρεσίας. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές κλήθηκαν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για την πρόσληψή τους με καθεστώς εργασίας αναπληρωτή και τώρα φαίνεται ότι αυτό ανατρέπεται και μετατρέπεται σε ημερομίσθιο. Χιλιάδες άνθρωποι που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το σχολείο και εξασφαλίζουν τη λειτουργία του είναι επί ξύλου κρεμάμενοι.

Το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων, όταν θεσμοθετεί 6 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο, ενώ η άρνηση χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου από τον κρατικό προϋπολογισμό δείχνει ξεκάθαρα τη μείωση των δαπανώ για την εκπαίδευση και το πέρασμα αυτών σε χέρια ιδιωτών. Ο νέος αυτός τρόπος εργασίας των εκπαιδευτικών και χρηματοδότησης των σχολείων ανοίγει την πόρτα για την άρση της μονιμότητας και για επαναφορά μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας.

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας δε θα επιτρέψει τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων.

Να αποσυρθεί τώρα η επαίσχυντη σύμβαση ΕΣΠΑ. Ενιαία συλλογική σύμβαση για όλους τους αναπληρωτές με βάση το καθεστώς εργασίας αναπληρωτών μέσω τακτικού προϋπολογισμού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά διακαιώμτα, όπως οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Καμία υπογραφή παρουσιολογίου . Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν αίτηση με βάση μία εγκύκλιο που τους κατέταξε στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και όχι σε διαφορετικούς πίνακες για λειτουργικά κενά και για «καινοτόμα προγράμματα» ΕΣΠΑ με διαφορετικούς όρους εργασίας
Ορισμός νέων οργανικών θέσεων και μόνιμοι μαζικοί διορισμοί.
Καμία συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας.
Στήριξη όλων των κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν οι αδιόριστοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί
Παράταση της ημερομηνίας αποπληρωμής συνδρομής των συναδέλφων που είναι ακόμα απλήρωτοι.
Καλούμε τους αναπληρωτές συναδέλφους να μην υπογράψουν οποιοδήποτε παρουσιολόγιο
Καλούμε τους αναπληρωτές συναδέλφους να μην υπογράψουν λευκή σύμβαση και να μην υπογράψουν καμιά σύμβαση που δεν κατοχυρώνει τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τον κανονικό αναπληρωτή.
Καλούμε τη ΔΟΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που δεν υπογράφουν παρουσιολόγια, λευκές συμβάσεις και συμβάσεις που δεν κατοχυρώνουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά του κανονικού αναπληρωτή
Καλούμε το σύλλογο να στηρίξει την κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, τη Δευτέρα 29/11 προκηρύσσοντας στάση εργασίας και ζητώντας από τη ΔΟΕ την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσθετη εισφορά 2% στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ ΤΕΑΔΥ!

Την επιβολή πρόσθετης εισφοράς 2% στις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και να διασφαλισθεί η καταβολή του εφάπαξ εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στον διάλογο που θα ξεκινήσει σύντομα η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου θα προταθεί η λύση της επιβολής εισφοράς 2% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του εφάπαξ και η παρακράτηση ενός ακόμη μισθού (του δεύτερου) στους νεοεισερχομένους ώστε να αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Ταμείου και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο που θα διευκολύνει την καταβολή του εφάπαξ στο μέλλον χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δανειοδότηση.

Η λύση αυτή βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ, καθώς στις αποδοχές των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων γίνονται κρατήσεις 3% τον μήνα, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να έχει συμμετοχή, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το ΤΕΑΔΥ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να καταβάλλει το εφάπαξ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία, αλλά παρά ταύτα περισσότεροι από 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν στην ουρά πάνω από 14 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους.
cretalive.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά μιας επιτυχίας

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Δύο τουρκικά πανεπιστήμια, το ιδιωτικό αγγλόφωνο Μπίλκεντ (Bilkent Univer-sity) και το κρατικό αγγλόφωνο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (Middle East Technical University-METU) περιλαμβάνονται εφέτος στον κατάλογο των διακοσίων κορυφαίων πανεπιστημίων που εκδίδει περιοδικώς το Times Higher Education Supplement. Το Μπίλκεντ βρίσκεται στην 112η θέση, ενώ το METU στην 183η. Η παρουσία δύο τουρκικών πανεπιστημίων υπογράμμισε με τον τρόπο της την παντελή απουσία ελληνικών πανεπιστημίων....

...από τον σχετικό κατάλογο.

Πού στηρίζεται όμως αυτή η επιτυχία; Δεδομένου του διαλόγου για την αναμόρφωση της ανωτάτης παιδείας στην Ελλάδα, αξίζει να εγκύψει κανείς στον τρόπο με τον οποίο τα κορυφαία τουρκικά πανεπιστήμια επιδιώκουν την ακαδημαϊκή αριστεία. Κλειδί αποτελεί η αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Κάθε καθηγητής κρίνεται ετησίως βάσει τόσο της διδακτικής του επάρκειας, όσο και του ερευνητικού του έργου. Η επιτυχής διδασκαλία και το πλούσιο ερευνητικό έργο αποτελούν προϋπόθεση για την μονιμοποίηση και προαγωγή στα δημόσια ιδρύματα, ακόμη και για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας στα ιδιωτικά.

Για την κρίση του διδακτικού έργου λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι απόψεις των φοιτητών οι οποίες υποβάλλονται γραπτώς και ανωνύμως στο τέλος του εξαμήνου και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας υπό συνθήκες που εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της φοιτητικής αξιολογήσεως αναρτώνται στις σχετικές ιστοσελίδες των μαθημάτων και είναι προσβάσιμες σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οσον αφορά το ερευνητικό έργο, αυτό θεωρείται εξίσου σημαντικό με το διδακτικό. Το πανεπιστήμιο διαθέτει στα μέλη του την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή (βιβλιοθήκες, πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων κ.λπ.), καθώς και τον αναγκαίο χρόνο για τη διεξαγωγή της έρευνας και τη συγγραφή των πορισμάτων της. Για τη διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου του ακαδημαϊκού έργου προτεραιότητα λαμβάνουν οι δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στους δείκτες SCI, SSCI και AHCI του κορυφαίου παγκοσμίως οίκου πιστοποίησης Thomson Scientific. Η διδασκαλία και η έρευνα σε γλώσσες άλλες από την τουρκική -αγγλική κυρίως, αλλά και γαλλική και γερμανική- δεν θεωρείται προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πανεπιστημίων στις διεθνείς ακαδημαϊκές εξελίξεις.

Για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου λειτουργεί το Τουρκικό Ιδρυμα Επιστήμης και Ερευνας (T„BITAK) το οποίο γενναιόδωρα χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα σε όλους τους τομείς των θετικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από ιδίους κρατικούς πόρους και δεν πρέπει να συγχέονται με την παράλληλη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Και κάτι τελευταίο: η επιτυχημένη λειτουργία των κορυφαίων τουρκικών πανεπιστημίων οφείλεται και στην άνθηση του θεσμού των προτύπων σχολείων. Τα πρότυπα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης (Anadolu Liseleri) τα οποία λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα νομού τροφοδοτούν κάθε χρόνο με χιλιάδες αριστούχους την τουρκική ανώτατη παιδεία. Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεται, οι καλύτεροι φοιτητές των τουρκικών ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι συνήθως απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων και γόνοι της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας, αλλά απόφοιτοι προτύπων δημοσίων σχολείων και γόνοι μεσοαστικών και μικροαστικών οικογενειών που σπουδάζουν ως υπότροφοι.

Καμία επιτυχία λοιπόν δεν είναι τυχαία. Τα παραπάνω δεν αποτελούν μέρος ενός μεγαλοφυούς σχεδίου, αλλά μάλλον επιταγή του κοινού νου. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τη σημασία της παιδείας και της έρευνας ως στρατηγικού εργαλείου ανάπτυξης και ευημερίας, επενδύει αναλόγως σε αυτόν τον στόχο και δρέπει τους καρπούς. Η Ελλάς ακούει;

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα το 1942: Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από Έλληνες αντάρτες στην γερμανοκρατούμενη Ελλάδα.


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα". Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Μέχρι την Τετάρτη 01/12/2010 στις 2:00 μμ, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, να ενημερώνονται για τα επιμορφωτικά προγράμματα της ειδικότητάς τους που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τους κατά τη 2η....

....

επιμορφωτική περίοδο (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) καινα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://b-epipedo2.cti.gr/mis

με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και

οδηγίες σχετικά με την υποβολή της αίτησής σας, θα βρείτε στην Πύλη ενημέρωσης της Πράξης, στη διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr.
.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός για Πρωτοπόρους Δασκάλους και Καθηγητές

H Microsoft Ελλάς διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων και Καθηγητών, (ΚAΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ) ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Συνεργάτες στη Μάθηση», η οποία έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
ΠΗΓΗ:esos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αμαρουσίου

Την Τετάρτη 24 – 11 – 2010 έγινε τακτική Γ. Σ. και εκλογές για ανάδειξη νέου Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν :

ΠΑΣΚ: 169 (έδρες 2)
ΔΙΕΞΟΔΟΣ:253 (έδρες 3)
ΔΑΚΕ: 122 (έδρες 2)
ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΜΕ): 67 (έδρες 0)
ΑΚΥΡΑ – ΛΕΥΚΑ 28

ΠΗΓΗ:Διέξοδος Συλλόγου ΠΕ Αμαρουσίου

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής καταγγέλλει στην δημοκρατική κοινωνία της πόλης μας τους άγνωστους πολιτικούς αλήτες οι οποίοι «κατέβασαν» και κατέστρεψαν το Σαββατοκύριακο 20-21/11 8 πανώ* με τα οποία το γονεϊκό κίνημα της πόλης μας διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Τα πανώ ήταν αναρτημένα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Αγίου Ιωάννου, Νεαπόλεως, Ελ.Βενιζέλου, Δερβενακίων) καθώς και στα.......κάγκελα των σχολείων
1ο δημοτικό, 1ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο.

Επειδή «η σιωπή γεννά σκοτάδι και το σκοτάδι φαντάσματα» καλούμε τους πολιτικούς φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, τους μαθητές και τους κατοίκους της πόλης, όλους όσοι πιστεύουν στη δημόσια παιδεία, στην ελευθερία έκφρασης και στην δημοκρατία να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή και να διασφαλίσουν από κοινού την δημοκρατία και την δημόσια παιδεία στην πόλη.

Εμείς δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μας φοβίζουν, δεν υποστέλλουμε τη σημαία μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε στο φως της ημέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

*Τα πανό έγραφαν ...

κ. Πρωθυπουργέ,
ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΗ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (2010 -50%)
Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής


Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα εκλογών για το Δ.Σ Συλλόγου ¨Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ"

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου είχαμε σήμερα στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών "Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ" (Σχολεία Δ/νσης και 1ου Γραφείου)

Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Επί συνόλου 811 εγκύρων ψηφοδελτίων* έλαβαν:

ΠΑΣΚ:295 (36,37%)-3 έδρες

ΔΑΚΕ: 245 (30,21%)- 2 έδρες
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 204 (25,15%)- 2 έδρες
ΕΣΑΚ:67 (8,26%)

Με μια πρώτη ματιά και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά των περσινών εκλογών επισημαίνω τα εξής:

1.Η ΠΑΣΚ παρουσιάζει σημαντική πτώση της τάξεως του 4,5% αλλά κρατά την πρωτιά και αυτό θεωρώ ότι είναι επιτυχία της αν λάβουμε υπόψη ότι ο πολιτικός της φορέας κυβερνά.

2. Μειωμένη εμφανίζεται και η δύναμη της ΔΑΚΕ κατά 1,5% που παραμένει στη δεύτερη θέση.

3.Άνοδος για τις αριστερές παρατάξεις με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ να αυξάνει το ποσοστό της κατά 3,6% και την ΕΣΑΚ κατά 2,5%

* Δε γνωρίζω την αποχή που εκτιμώ ότι ήταν αρκετά αυξημένη σε σχέση με τις περσινές εκλογές ούτε τον αριθμό των άκυρων και των λευκών ψηφοδελτίων


Διαβάστε περισσότερα...

Υπολογιστές στην Αρχαία Ελλάδα. Δικαίωση για το Δημοσθένη Λιακόπουλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής

Την εξεταστέα ύλη του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη 300 δασκάλων
και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα τμήματα ένταξης (ΤΕ) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζει η Proslipsis.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε την πλήρωση 500 θέσεων. Οι 300 θέσεις θα πληρωθούν μέσω διαγωνισμού που θα διενεργήσει το ΑΣΕΠ (ποσόστωση του 60%) και οι υπόλοιπες 200 από τους πίνακες αναπληρωτών του υπουργείου Παιδείας (ποσόστωση του 40%).

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αναμένεται να διεξαχθεί τους προσεχείς μήνες, ενώ η τοποθέτηση των παραπάνω εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), θα γίνει τα σχολικά έτη 2011 - 2012 και 2012 - 2013.

Η εξεταστέα ύλη είναι εδώ (αρχείο pdf 76 kb)

ΠΗΓΗ:proslipsis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Διεκδικούν παλαιστινιακό κράτος παίζοντας μουσική

Διάβασα την ενδιαφέρουσα είδηση στη σημερινή Ελευθεροτυπία:

«Το μότο μας είναι: σήμερα ορχήστρα, αύριο κράτος. Γιατί το κράτος οικοδομείται κυρίως από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της νέας γενιάς».

Ο Σουχάιλ Χουρί, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου της Παλαιστίνης «Εντουάρντ Σάιντ», στους κόλπους του οποίου ιδρύθηκε το 2004 η Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης, έδωσε χθες εξαρχής το στίγμα. Αυτή η ορχήστρα είναι και σύμβολο αλληλεγγύης και ανεξαρτησίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έρχεται με τους 50 μουσικούς της, ηλικίας 12-24 ετών, και την Αγγλίδα μόνιμη αρχιμουσικό της, Σον Εντουαρντς, για να δώσει μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό. Εξ ου και η προαναγγελθείσα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, γεγονός που χαιρέτισε χθες ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε.

[...]

Με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή είναι και το ρεπερτόριο που θα ερμηνεύσει την Κυριακή η Ορχήστρα: Συμφωνία αρ. 94 («Η έκπληξη») του Χάιντν, αποσπάσματα από το αριστούργημα «Πόργκι και Μπες» του Γκέρσουιν, αλλά και τρία σύγχρονα έργα Παλαιστίνιων συνθετών (των Αχμάτ Αλ Χατίπ, Ισα Μπούλος και Τζον Μπισάρατ), από εκείνα που παραγγέλνει η ορχήστρα σε νέους δημιουργούς. Για την ερμηνεία τριών παλαιστινιακών τραγουδιών συμπράττουν οι τραγουδιστές Οντάι αλ Χατάμπ, Ραγουάν Ελαϊάν και Οσάμα Ντιαμπ.

info: Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου και στο εκδοτήριο της οδού Ομήρου 8 και στοιχίζουν 40, 28, 20 και 11 ευρώ και τα φοιτητικά 6,5 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Iταλία: Εγκαινιάστηκε, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλικακής ενέργειας στην Ευρώπη, ισχύος 70 μεγαβάτ

Ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας ισχύος 70 μεγκαβάτ, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, εγκαινιάστηκε σήμερα στη βορειοανατολική Ιταλία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρεία SunEdison που τον κατασκεύασε.
"Ο μεγαλύτερος σταθμός φωτοβολταϊκών που λειτουργεί στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε και θα συνδεθεί με το δίκτυο μέσα σε 9 μήνες", πρόσθεσε η SunEdison.
Αυτός ο σταθμός βρίσκεται στην επαρχία Ροβίγκο, στην περιφέρεια του Βένετο, έχει ισχύ 70 μεγκαβάτ, εκτείνεται σε επιφάνεια 850.000 τετραγωνικών μέτρων και μετρά 280.000 ηλιακά πάνελ.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 16.500 νοικοκυριών και θα αποτρέψει την έκλυση περισσότερων από 40.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα δωρεάν βιβλία από τα σχολεία;

Το τέλος του σχολικού βιβλίου
που διανέμεται δωρεάν στους μαθητές και αποτελεί τον οδηγό του εκπαιδευτικού, διαβλέπουν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πίσω από την τακτική του υπουργείου Παιδείας το οποίο προωθεί την εκπόνηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη συγγραφή αντίστοιχου διδακτικού υλικού...
Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι ...

....το Νέο Λύκειο οδηγείται σε μακρά αναβολή, καθώς μόλις προ πενθημέρου ανατέθηκε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO «η διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης επί ζητημάτων Λυκείου-Λυκειακής εκπαίδευσης, με χρονοδιάγραμμα 50 ημερών και αμοιβή 50.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο που υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία από τις σημαντικότερες και εμβληματικού χαρακτήρα παροχές του κοινωνικού κράτους, την οποία καθιέρωσε ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού στη δεκαετία του '60 όταν το ποσοστό αναλφαβητισμού στη χώρα ήταν θηριώδες και η ανέχεια εξωθούσε στη μετανάστευση το παραγωγικό της δυναμικό.
Το θέμα άνοιξε το καλοκαίρι ο σύλλογος υπαλλήλων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων καταγγέλλοντας ότι με την πλήρη διοικητική και οικονομική διάλυση του ΟΕΔΒ μεθοδεύεται η κατάργηση της δωρεάν χορήγησης των διδακτικών βιβλίων.
Σημειώνεται ότι ο ΟΕΔΒ με δυναμικό 50 μόνιμων υπαλλήλων που του έχουν απομείνει μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων τη χρονιά που πέρασε, υλοποιεί το μεγαλύτερο εκδοτικό πρόγραμμα στη χώρα, παράγοντας ετησίως 1.200 τίτλους σε 45 εκατομμύρια αντίτυπα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος (70 λεπτά ανά αντίτυπο), τα οποία διανέμει σε 1.600 προορισμούς στην Ελλάδα και 600 στο εξωτερικό.
paratiritis-news
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κρίση των παιδιών

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΙΛΑΝΕ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΜΑΜΑ, ΝΕΥΡΑ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ, ΠΙΟ ΞΕΡΟ ΤΟ ΨΩΜΙ

Από τον παιδικό σταθμό, εφτά χρόνια τώρα, κάθε πρωί έξω από την πόρτα του σπιτιού του τον περίμενε η συνοδός. Αγουροξυπνημένος καθώς ήταν έπαιρνε τον υπνάκο του στο λεωφορείο και μετά στην τάξη, χαλαρά και άνετα ξεκινούσε το μάθημα. Κιθάρα από τα οχτώ, αγγλικά από τα δέκα, όλα στο σπίτι, ο ένας πίσω από τον άλλο μπαινόβγαιναν οι καθηγητές. Μια ντουλάπα παιχνίδια, δυο - τρεις υπολογιστές, ταξίδια κάθε Χριστούγεννα για σκι, με την παρέα του σχολείου σε αυστριακο- ελβετικό θέρετρο. Κάθε καλοκαίρι διακοπές σε νησί, κοσμοπολίτικο. Μαμάδες, γκουβερνάντες και παιδιά.
Από εφέτος ο Δημήτρης, μαθητής της ΣΤ' Δημοτικού, πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο στο...

...αλάτσι. Το ίδιο και η αδερφή του η Θάλεια, δύο χρόνια μικρότερη. Ο πατέρας του χωρίς δουλειά από τον Μάιο, στα πενήντα δύο του απολύθηκε έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια, μεγαλοστέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία. Τα τρία αυτοκίνητα έγιναν ένα, πηγαίνει με αυτό στο νηπιαγωγείο όπου εργάζεται στην Καλλιθέα η μαμά τους.

Αλλος προϋπολογισμός, στα τεφτέρια της οικογένειας τα δεδομένα άλλαξαν. Στα σχολεία εκπαιδευτικοί και σχολικοί σύμβουλοι βλέπουν πως τα παιδιά δεν είναι έξω από το πρόβλημα, αλλά στην καρδιά του, αφού τα οικονομικά μέτρα αφορούν τη ζωή τους.

Τι λένε τα παιδιά

Η ανησυχία για το αύριο, οι αγωνίες των γονιών, ο βομβαρδισμός των ειδήσεων «καταστροφής» σε απ' ευθείας μετάδοση με το χρηματιστήριο των spreads. Ακόμα και όταν η οικογένειά τους δεν πλήττεται ευθέως οικονομικά, τα παιδιά νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον, επηρεαζόμενα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

«Στην οικογένειά μας ελαττώσαμε πολλά πράγματα», γράφει σε ένα «Σκέφτομαι και Γράφω» του ο Δημήτρης. «Αγοράζουμε τα απαραίτητα, παίρνουμε φθηνά προϊόντα. Εχουμε τις περσινές τσάντες. Ακούμε όσα λένε στην τηλεόραση και στενοχωριόμαστε. Στο φροντιστήριο στα αγγλικά συζητάμε ό,τι ακούμε στην τηλεόραση. Στενοχωριέμαι πολύ. Αν δεν βρει εδώ δουλειά ο μπαμπάς θα ψάξει στο εξωτερικό».

Καβγάδες στην οικογένεια

«Μόνο με γεγονότα μπορείς να την προσδιορίσεις την οικονομική κρίση γιατί αν μπλεχτείς με λέξεις και ονόματα την έβαψες», αποφαίνεται η Βίκη, μαθήτρια της ΣΤ' τάξης στον Χολαργό. «Ξέρετε πώς την καταλαβαίνω εγώ; Η μαμά έπιασε δεύτερη δουλειά, του μπαμπά τού κόψανε λεφτά, και της γιαγιάς τη σύνταξη επειδή ξεπερνούσε 20 ευρώ το όριο. Δεν μου αρέσει η οικονομική κρίση, δεν θέλω να πεινάσουμε, θέλω να γίνουμε όπως πριν».

«Μου την έχει δώσει στα νεύρα η οικονομική κρίση», γράφει ο Θωμάς, εκτάκι από τον Χολαργό. «Ο μπαμπάς έρχεται από τη δουλειά νευριασμένος λόγω του ότι οι πελάτες δεν μας πληρώνουν και άμα δεν μας πληρώνουν δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αναγκάζεται να κλείνει ραντεβού όλη τη μέρα και δεν τον βλέπω καθόλου. Οταν έρχεται το βράδυ μαλώνει με τη μαμά. Ευτυχώς ή δυστυχώς η μαμά δεν έχει δουλειά και κάθεται μαζί μου».

«Φοβάμαι, δεν θα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και να πάω στη Σερβία», σημειώνει στην έκθεσή της η Αναστασία, εκτάκι σε σχολείο του Χολαργού. «Η μαμά δεν δουλεύει, του μπαμπά δεν του δίνουν τα λεφτά που πρέπει και έτσι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το δάνειο και τους λογαριασμούς. Νιώθω ένα φόβο για να μη μείνουμε στον δρόμο».

Μαθήτρια Γ' Δημοτικού στο Περιστέρι, η Νεκταλένια γράφει: «Οι άνθρωποι απολύονται από τις δουλειές τους. Στο τέλος θα αρρωστήσουμε. Μαζεύω λεφτά στον κουμπαρά μου. Οσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο».

Οι εκπαιδευτικοί κοντά τους

Εκπαιδευτικοί που ζουν από κοντά τον αντίκτυπο της κρίσης στον μαθητικό πληθυσμό σημειώνουν πως τα παιδιά οσφραίνονται, αντιλαμβάνονται, ανάλογα με το οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγαλώνουν, τη δεινή κατάσταση, επεξεργάζονται τις συζητήσεις για την πορεία της οικονομίας και την πίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Πώς εισπράττουν την κρίση; Αλλο δεν πήρε φέτος καινούργια τσάντα, άλλο βρίσκει πιο ξερό το ψωμί στο τραπέζι, άλλο στο χαρτζιλίκι που περιορίστηκε, άλλο ακούσε πως το μπαλέτο ή το πιάνο θα σταματήσουν φέτος.

«Οι γονείς μου μερικές φορές τσακώνονται για τα λεφτά», υπογραμμίζει ο δωδεκάχρονος Διονύσης από τον Χολαργό. «Δεν μας φτάνουν. Απορώ πώς τη βγάζουμε με το ενοίκιο. Μέρα παρά μέρα ζητάω χαρτζιλίκι. Η μαμά μου ψάχνει για μόνιμη δουλειά, ευτυχώς κρατάει ένα παιδάκι».

Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να κάνουν ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τις οικονομικές συνθήκες ανάλογα με την ηλικία τους και τις απορίες που εκφράζουν. «Οι γονείς μου μου είπαν να μην τους λέω συνέχεια να μού παίρνουν πράγματα, κούκλες, τετράδια, ρούχα, γιατί θα μείνουμε χωρίς λεφτά. Δεν θα έχουμε ούτε για να φάμε», σημειώνει η Μαρία της Γ'Δημοτικού σε σχολείο του Περιστερίου.

Τι λένε οι ψυχολόγοι

Αυτό που τονίζουν οι ψυχολόγοι είναι πως πρέπει να λέμε την αλήθεια χωρίς να τα τρομοκρατούμε και να καταλήγουμε σε κάποια μηνύματα αισιοδοξίας διότι τα παιδιά απογοητεύονται πιο εύκολα. «Η μαμά μου», γράφει η δωδεκάχρονη Αργυρώ, «ξέρει ένα φίλο του μπαμπά που δουλεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Κάθε φορά τον ρωτά πώς είναι η κατάσταση της χώρας. Κάθε βράδυ κάνω την προσευχή μου και εύχομαι να μην πτωχεύσουμε. Δεν θέλω να χάσουν ο μπαμπάς και η μαμά τις δουλειές τους».

«Η λύπη έγινε απόγνωση και οι ιστορίες που ακούς από τους άλλους σε βυθίζουν ακόμη πιο πολύ στην ανησυχία», γράφει ο Γιώργος, εκτάκι από τον Χολαργό. «Και εάν ο μπαμπάς και η μαμά απολυθούν; Και εάν μείνουμε χωρίς χρήματα; θα ξαναγυρίσουμε στην Κατοχή; Δεν θέλω να μείνω άστεγος και να ψάχνω στα σκουπίδια όπως αυτός ο κύριος που είδα στον δρόμο».

Της Ειρήνης ο μπαμπάς εδώ και κάμποσα χρόνια είναι χωρίς δουλειά. «Αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε το σπίτι μας για να πάρουμε λίγα χρήματα για να ξεχρεώσουμε τις τράπεζες. Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν για άλλες χώρες γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάτι να τους προσφέρει».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς που προσφεύγουν σε σχολικούς ψυχολόγους για βοήθεια. «Οχι ακρότητες και υπερβολές», συμβουλεύουν οι ειδικοί. «Τα παιδιά να επανατοποθετηθούν όσον αφορά τις προτεραιότητές τους. Να μας εκφράζουν τους φόβους, την οργή και την ανησυχία τους για το αβέβαιο μέλλον, ελέγχοντας όμως τη δική μας απογοήτευση. Ας αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου και μην το ξεχνάμε, ας ανατρέξουμε σε άλλες ιστορικές εποχές με δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα.

Η παρουσία των γονιών κοντά στα παιδιά είναι πιο ουσιαστική από το ακριβότερο παιχνίδι. «Η αδελφή μου θέλει να πάρει κούκλες», σημειώνει η Θεοδώρα, μαθήτρια Γ' Δημοτικού. «Εγώ δεν θέλω, ούτε κούκλες ούτε πολλά πράγματα, θέλω μόνο αγάπη για τα Χριστούγεννα». *

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής

Του Βασίλη Ματθαίου
Αιρετού Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.Αττικής τηλ. 6938174020

Προς
όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

Θέμα : Τοποθέτηση αναπλ. Πρ/νης Γραφείου Π.Ε. - Διακοπή εκπαιδ/κών αδειών - Άδεια χωρίς αποδοχές

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 958 συναδέλφους που με τίμησαν στις εκλογές, στις 3/11/2010, ως υποψηφίου αιρετού για το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής (1ος σε σταυρούς προτίμησης, παρόλο που για λίγες φήφους η ΔΑΚΕ/ΠΕ δεν θα έχει αιρετό, από την επόμενη χρονιά).

Το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής συνεδρίασε σήμερα,...

.....Τρίτη 23 Nοεμβρίου 2010.

Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής :

1. Τοποθέτηση αναπλ. Προϊσταμένου Γραφείου Π.Ε. Στο 1ο Γραφείο Π.Ε. Δυτ. Αττικής ορίζεται αναπλ. Πρ/νη η κ. Ελευθερία Καλαϊτζή.
2. Διακοπή εκπαιδευτικών αδειών. Μετά από αίτηση των συναδέλφων: Κουκούτση Άννας (ΠΕ 70), Κουρτίδου Θεοδώρας- Σμαράγδας (ΠΕ 70) και Μεντή Αντωνίου (ΠΕ 70) έγινε διακοπή των εκπαιδευτικών αδειών που τους είχε χορηγηθεί από προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
3. Άδεια χωρίς αποδοχές
Χορηγήθηκε άδεια χωρίς αποδοχές στη συνάδελφο (αρχικά ονοματεπώνυμου): Ε.Χ. (ΠΕ 70).
4. Απαλλαγές εκπαιδευτικών από τα καθήκοντα Υποδιευθυντών Δημοτικών Σχολείων
Μετά από αίτηση 4 συναδέλφων για απαλλαγή από τα καθήκοντα Υπ/ντών Δημοτικών Σχολείων (3 στη Δ/νση Π.Ε. Δυτ. Αττικής και 1 στη Δ/νση Π.Ε. Α΄ Αθήνας) έγιναν αποδεκτές, παρά την επιφύλαξή μας, να κληθούν στο Συμβούλιο και να αιτιολογήσουν τους λόγους παραίτησης, μήπως και αποφευχθούν(οι παραιτήσεις).
5. Δεν έγινε τοποθέτηση νέου Πρ/νου Γραφείου στο 2ο Γραφείο Π.Ε. Γ΄Δ/νσης Αθήνας (σε κενή δημιουργηθείσα θέση), με ψήφους 4- 1(μειοψήφισα).

Βασίλειος Ματθαίος
Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος στους ξένους χρήστες ελληνικών

Με το βιβλίο της «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα» η γερμανίδα ιστορικός-συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ προτείνει να φορολογείται κάθε Ευρωπαίος που χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που πολιτιστικός συντάκτης της έγκριτης εφημερίδας του Μονάχου «S ddeutsche Ζeitung» συνιστούσε στην ελληνική κυβέρνηση να μιμηθεί τον αρχαίο εκείνο σατράπη της Λυκίας που για φοροεισπρακτικούς λόγους είχε απειλήσει τους υπηκόους του ότι θα τους κουρέψει με την ψιλή, επειδή δήθεν ο μεγάλος βασιλέας χρειαζόταν περούκες. Για να σώσουν τα ωραία τους μαλλιά οι Λύκιοι κατέβαλαν έκτακτη εισφορά. Να μια απειλή που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί και η ελληνική Εφορία, πρότεινε ο...

.....γερμανός δημοσιογράφος, για να γεμίσει τον άδειο δημόσιο κορβανά. Ο λόγιος δημοσιογράφος δεν διανοούνταν βέβαια ότι για να γεμίσουν τα ελληνικά ταμεία θα μπορούσε να φορολογηθεί και η δική του αρχαιογνωσία! Αυτό τουλάχιστον προτείνει σε ένα ένθερμο βιβλιαράκι της με τίτλο «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα» η γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ. Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τον μικρό οίκο της Στουτγάρδης Αρύκανδα, που κατά σύμπτωση φέρει το όνομα μιας από τις περίφημες πόλεις της αρχαίας Λυκίας.

Η Ζέελινγκ, που έχει διδάξει ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής σε γαλλικά και σε γερμανικά πανεπιστήμια, απευθύνει ένα λόγο «προς τους πολίτες της Ελλάδας» και προτείνει να επιβληθεί φόρος 5 σεντ σε κάθε Ευρωπαίο για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί, ένας φόρος τιμής για τον ελληνικό πολιτισμό και την επιστήμη, που χωρίς αυτά θα ήταν αδιανόητη η σημερινή δυτική κουλτούρα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιde, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο Αγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχολογία, δημοκρατία και πολιτική, Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας. Με πάθος και άγρια χαρά η Ζέελινγκ ως μαθηματικός υπολογίζει τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στον ελληνικό μπεζαχτά. «Διάλεξα τη μορφή του λόγου προς τους Ελληνες» , μας είπε η συγγραφέας, «επειδή με εξόργισε ο κακός και άδικος τρόποςμε τον οποίο μεταχειρίζονται τελευταία την Ελλάδα στη Γερμανία. Πήρα λοιπόν την απόφαση να συντάξω ένα είδος συγγνώμης εν ονόματι των Γερμανών, αν μου επιτρέπεται να μιλώ εν ονόματι όλων. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως ήταν λάθος να μη δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Ο «λόγος» της Ζέελινγκ, αφού γεμίσει πρώτα τα ταμεία στην Αθήνα, μετατρέπεται στο δεύτερο μέρος σε «φιλιππικό» κατά των συμπατριωτών της, κυρίως των δημοσιογράφων και πολιτικών εκείνων που αντιμετώπισαν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα με «μικρόνοια». Στον λαϊκό Τύπο της Γερμανίας πρόβαλε ξαφνικά μια Ελλάδα της διαφθοράς, μια Ελλάδα των λωτοφάγων. Η Ζέελινγκ με ρητορικό πάθος χαρακτηρίζει την αφελώς απροκάλυπτη διαφθορά στην Ελλάδα «δημοκρατική» και την αντιδιαστέλλει προς τη διαδεδομένη διαφθορά «των μεγαλόσχημων που δεν έχουν καν ανάγκη χρημάτων», μια διαφθορά που διαποτίζει τη γερμανική πολιτική και οικονομία. Οσο για την Ελλάδα των τεμπελχανάδων που γλεντούν, η Ζέελινγκ βάζει κάτω τα στοιχεία και αποδεικνύει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές ενός έλληνα δημόσιου υπαλλήλου είναι χαμηλότερες από το κοινωνικό επίδομα που παίρνει στη Γερμανία ένας άνεργος. Και σαν επιπρόσθετο μέτρο οικονομικής εξυγίανσης προτείνει να περικοπούν άμεσα και κατά το ήμισυ οι ελληνικές αγορές όπλων από τη Γερμανία.

Η Ζέελινγκ ήξερε την Ελλάδα μόνο από την ιστορία της επιστήμης, ώσπου πριν από μία δεκαετία επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κρήτη. «Ενιωσα τότε ότι οι ιστορικές μου γνώσεις», μας είπε, «ήταν ξαφνικά ζωντανές. Μπορεί οι ίδιοι οι Ελληνες σήμερα να μην το συνειδητοποιούν,στον τρόπο τους όμως αναγνωρίζει κανείς στοιχεία της αναλυτικής σκέψης των αρχαίων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Διακρίνει κανείς την αγάπη για τον στοχασμό,την έφεση επίσης στην προβολή αντιρρήσεων,στη ρίζα της οποίας βρίσκεται η διαλεκτική του Πλάτωνα». Πολλά και ποικίλα γράφονται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία για την Ελλάδα, άγαρμπες γενικεύσεις και σοβαρές αναλύσεις, ειρωνικά σχόλια και βαθυστόχαστα άρθρα, εκφράσεις ίσως και ενός απογοητευμένου ρομαντικού φιλελληνισμού. Αλλά η συνηγορία της Ζέελινγκ βρίσκεται στον αντίποδα, είναι η κατάφαση του ελληνικού χθες και του ελληνικού σήμερα. Μια μορφωμένη Γερμανίδα εξανίσταται επειδή της προσέβαλαν την Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μας λείπουν και οι δυο!




Διαβάστε περισσότερα...

Τι τον θες το χάρτη;



Καλή η ιστοσελίδα του νέου κόμματος της Ντόρας αλλά ... τι τον θέλει το χάρτη;



Διαβάστε περισσότερα...

Η εξέλιξη του ανθρώπου !!!



Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο Μάνος Ελευθερίου και η Κική Δημουλά ψηφίζουν Ηλία Ψινάκη...

Με προεκλογικές δηλώσεις τους, ο στιχουργός και μυθιστοριογράφος Μάνος Ελευθερίου και η ποιήτρια Κική Δημουλά ετάχθησαν δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του Ηλία Ψινάκη, ο οποίος, ως ήτο φυσικό, με τέτοια υποστήριξη, επρώτευσε κατά τη σταυροδοσία στο συνδυασμό του κ. Κακλαμάνη, ενώ αν επρώτευε και ο συνδυασμός, ο πνευματώδης ανήρ ήτο βέβαιο ότι θα κατελάμβανε, αυτοδικαίως, τη θέση του...

.....Αντιδημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού.

Μετά όμως την (μη αναμενόμενη...) ήττα του συνδυασμού Κακλαμάνη, θα πρέπει να πάψουμε να ανησυχούμε. Η δημοκρατική και αισθητική τάξη απεκατεστάθη και μπορούμε πλέον να κοιμούμαστε ήσυχοι. Ο πολιτιστικός μας πολιτισμός δεν κινδυνεύει. Άλλωστε, το εγγυώνται η ποιότητα του έργου των δύο δημιουργών, του Μάνου Ελευθερίου και της Κικής Δημουλά.

Έτσι δεν είναι; Μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει το έργο τους; Ποιος θα τολμήσει κάτι τέτοιο, αφού αυτό έχει ήδη εγγραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες του νεοελληνικού πολιτισμού; Ποιος έχει το κουράγιο να πάει κόντρα στην πάνδημη λαϊκή αποδοχή τού εν λόγω έργου; Με τι κουράγιο θα αρθρώσει τον αντιρρητικό λόγο του;

Επιπλέον δε, είναι δυνατόν κάποιος, σήμερα, να συνδέσει τη δημόσια στάση ενός συγγραφέα με το έργο του; Εκατομμύρια σελίδες τυπωμένου χαρτιού χρειάστηκαν για να γίνει αυτή διάκριση. Είναι δυνατόν κάποιος, σήμερα, να απαιτεί από έναν συγγραφέα, και εν γένει καλλιτέχνη, να έχει σαφή πολιτική τοποθέτηση, ακόμα και στις δημοτικές εκλογές; Άλλα τόσα εκατομμύρια σελίδων έχουν γραφεί για την «ελευθερία» του καλλιτέχνη. Και, τέλος πάντων, δεν παίζουν ρόλο οι διαπροσωπικές σχέσεις; Και, κυρίως, ο καλλιτέχνης δεν δικαιούται να έχει τη δικιά του, «προσωπική» γωνία θέασης των πολιτικών και κοινωνικών δρώμενων;

Να λοιπόν που όλα συνηγορούν υπέρ της ελευθερίας του λόγου και των προσωπικών πολιτικών προτιμήσεων των συγγραφέων, και δη του Ελευθερίου και της Δημουλά. Μάλιστα, είναι τόση μεγάλη η ισχύς αυτής της «ελευθερίας», που θα ήταν μάταια, και ιδεολογικά «ύποπτη», κάθε απόπειρα να εισαγάγει κάποιος και άλλες παραμέτρους για να εξηγήσει τη στάση των δύο συγγραφέων. Δηλαδή, παραμέτρους κοινωνικές, δημοσίων σχέσεων, καιροσκοπισμού και άλλες συναφείς.

Και το έργο τους; Δεν συνεχίζει να λάμπει; Αμαυρώθηκε, έστω και λίγο, από αυτή τη στάση τους; Δεν νομίζω. Άλλωστε, συνηθίζεται οι συγγραφείς, στο πλαίσιο της «πολυσημίας» του έργου τους, να έχουν και μια «πολύσημη» δημόσια στάση. Π.χ., πριν από λίγο καιρό ο Ελευθερίου υπέγραφε υπέρ της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ οι σχέσεις και επαφές της «αποστασιοποιημένης» ποιήτριας με τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι παροιμιώδεις.

Ναι, αλλά η κοινωνία θα συνεχίζει να διαβάζει, να εκτιμά και να τιμά τον Ελευθερίου και τη Δημουλά. Έτσι είναι. Είμαστε όλοι συνένοχοι λοιπόν; Όχι, αλλά το μόνο που μπορώ να επικαλεστώ είναι πως εδώ, στις «Αναγνώσεις», στα οκτώ χρόνια που υπάρχουν, για τα πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του Μάνου Ελευθερίου δεν έχει γραφεί ούτε λέξη (καθ' ότι πρόκειται για παραλογοτεχνία και κανείς συνεργάτης μας δεν προσφέρθηκε να κάνει και τη στοιχειωδέστερη κριτική...), ενώ για το όλο έργο και τα εκδοθέντα βιβλία της Κικής Δημουλά υπάρχει μόνο ένα, κι αυτό αντιρρητικό κείμενο, που αμφισβητεί ευθέως την ποιητική τους αξία.

Και τι έγινε; θα μπορούσε να πει κάποιος. Οι αναγνώστες, φυσικά και πολλοί αναγνώστες της Αυγής, τους διαβάζουν, και η κοινωνία τούς επιδαψιλεύει τιμές. Το δε έργο τους είναι τόσο σημαίνον, για τη σύγχρονη νεοελληνική κουλτούρα, που η σιωπή κάποιων σελίδων είναι ασήμαντη. Ναι, έτσι είναι.

Ναι, έτσι θα ήταν, αν η συνθήκη της τέχνης ήταν «δημοκρατική». Η κυρία Λένα Μαντά (των 150.000 αντιτύπων για κάθε βιβλίο της) θα ήταν ήδη κάτοχος του Νόμπελ, και όχι η κ. Δημουλά, που επί έτη πολλά πασχίζει. Ο δε Μάνος Ελευθερίου θα έπρεπε, με τα τόσα πολυτραγουδισμένα στιχάκια του, να έχει ήδη ανακηρυχθεί ύπατος των ποιητών, έστω μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο δε κ. Ψινάκης θα δικαιούτο όχι τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, αλλά τον ίδιο το θώκο του Δημάρχου Αθηναίων, αφού αυτό επιτάσσουν τα νούμερα της τηλεθέασης και, όπως έλεγαν παλιά, «βοή λαού»...

Μόνο που η συνθήκη της τέχνης δεν είναι «δημοκρατική», αλλά αριστοκρατική, χωρίς εισαγωγικά. Ναι, λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες του Ελευθερίου και της Δημουλά, η καλλιτεχνική αξία του όποιου έργου τους δεν κρίνεται από τη δικιά σας αποδοχή, αλλά από τις κριτικές αποτιμήσεις του, και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Η δικιά σας αποδοχή αποτελεί απλώς έναν δείκτη της νεοελληνικής ιδεολογίας, των αισθητικών προτιμήσεων της κοινωνίας στα χρόνια αυτά κλπ κλπ. Σίγουρα, δε, αυτή η αποδοχή θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας σχετικής διδακτορικής διατριβής, σε ένα Τμήμα Πολιτισμικών Σπουδών κάποιου Πανεπιστημίου. Και μιας ακόμη διατριβής, γιατί η δικιά σας αποδοχή συνιστά ένα ισχυρό τεκμήριο της σημερινής, γενικευμένης κρίσης της νεοελληνικής κοινωνίας.

Ναι, αλλά οι σελίδες βιβλίου μιας εφημερίδας της αριστεράς, ακόμα κι αυτό εδώ το κείμενο, πώς μπορεί να αδιαφορούν για τη γνώμη της κοινωνίας, πόσο μάλλον να τη χλευάζουν; Μπορούν, αλλά η απάντηση δεν βρίσκεται στα πολιτικά κιτάπια αλλά μόνο στο χώρο της τέχνης. Ο φίλος μου πεζογράφος Τάσος Γουδέλης μου έλεγε προσφάτως οι αριστεροί είναι εξ ορισμού εστέτ, η δε σχέση τους με την κοινωνία αριστοκρατική. Γιατί, απλούστατα, δεν αποδέχονται και δεν σέβονται την εικόνα που έχει η κοινωνία για τον εαυτό της, δεν την «εκφράζουν», όπως κάνουν οι άλλοι πολιτικοί χώροι, αλλά επιχειρούν να της αλλάξουν αυτή την εικόνα που έχει για τον εαυτό της...

Γι' αυτό άλλωστε η σχέση της αριστεράς με την κοινωνία, άλλοτε ισχυρή άλλοτε αναιμική, είναι μια ποιοτικά διαφορετική πολιτική σχέση. Η σχέση της αριστεράς με την τέχνη; Ας το αφήσουμε... ίσως για μια άλλη φορά...

Η αριστοκρατικότητα της τέχνης και της αριστεράς

ΠΗΓΗ:Η ΑΥΓΗ
Διαβάστε περισσότερα...

«Τσεκούρι» στα επιδόματα - Ποια επιδόματα κόβονται ή απειλούνται στο Δημόσιο

Η συρρίκνωση των αποδοχών μπορεί να φτάσει το 40% σε συγκοινωνίες - ΟΣΕ. Στον δημόσιο τομέα, μετά τις πρώτες περικοπές μισθών κατά 20%, το νέο «ψαλίδι» επιδομάτων αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές κατά 20% επιπλέον

«Τυφώνας» νέων περικοπών θα σαρώσει ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές σε υπουργεία και ΔΕΚΟ. Το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Οι επώδυνες αυτές αλλαγές θα προκύψουν στον «στενό» δημόσιο τομέα με την ενεργοποίηση του ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο η τρόικα πιέζει να ετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό....

...Για τις ΔΕΚΟ οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ η συρρίκνωση των συνολικών αποδοχών μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%.

Αντίστοιχα στον δημόσιο τομέα μετά τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επέφεραν περικοπές της τάξης του 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο «ψαλίδι» των επιδομάτων αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές κατά 10-20% επιπλέον.

Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού- επιδομάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό του υπαλλήλου π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα «ακριβά» επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να περικοπούν κατά 20-30%. Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).

Kλαδικά και ειδικά
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα ποσά αυτά θα εντοπιστούν από τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων (Ενοπλες Δυνάμεις, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), όπου θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων ανά κλάδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ, το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτελέσει αφορμή για την περαιτέρω περικοπή του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέγεθος των περικοπών θα εξαρτηθεί από την πορεία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στόχος του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους.

Στο 80% - 20%
Η βασική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.

Θεωρείται πιθανό να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας. Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους.

Παράλληλα το βάρος των περικοπών θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο που η αμοιβή τους θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Το κλείσιμο της ψαλίδας που υπάρχει στις αποδοχές των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο του νέου μισθολογίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον ιδιωτικό, ενώ η διαφορά μεταξύ των μέσων αποδοχών έχει φτάσει και το 46,6% το 2002.

Ποια επιδόματα κόβονται ή απειλούνται στο Δημόσιο

* Δικαιώματα ελέγχου αποθήκευσης καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) - υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
* Δικαιώματα βεβαίωσης είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων (ΔΙΒΕΤ) - υπουργείο Οικονομικών
* Δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ) - τελωνειακοί
* Δικαιώματα εκτέλεσης χημικών εργασιών (ΔΕΤΕ) - Γενικό Χημείο του Κράτους
* Ειδικά επιδόματα υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών και υπ. Εξωτερικών
* Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης (δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων).
* Επίδομα μηχανικών, γεωλόγων, γεωτεχνικών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
* Επίδομα «αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων» (υπουργείο Δικαιοσύνης)
* Ειδικό επίδομα υπαλλήλων γ.γ. Αθλητισμού
* Ειδικό επίδομα υπαλλήλων διαχειριστικών αρχών
* Ειδικό επίδομα σωφρονιστικών υπαλλήλων
* Ειδικό επίδομα υπαλλήλων Πολιτικής αεροπορίας
* Ειδικό επίδομα Ελεγκτών Πολιτικής Αεροπορίας
* Ειδικό επίδομα εξεταστών και βοηθών εξεταστών στο υπουργείο Μεταφορών
* Επίδομα που καταβάλλεται στους μηχανικούς από ειδικό λογαριασμό.
* Ειδική αμοιβή στους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας
* Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικοί)

ΔΕΚΟ

* Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.
* Επίδομα διαχειριστικών λαθών.
* Χιλιομετρικό επίδομα
* Επίδομα οδηγών τρόλεϊ για την τοποθέτηση της «κεραίας»
* Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)

Κώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ, 20/11/2010
Διαβάστε περισσότερα...