Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Άρχισαν τα ... όργανα

Διαβάστε περισσότερα...

"ΔΕΝ ΠΛHPΩΝΟΥΜΕ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤHN ΠΡΑΞΗ"

1. Δηλώνουμε στον υπάλληλο ότι δεν πληρώνουμε και απαιτούμε να ανοίξει η μπάρα
2. Το μόνο στοιχείο που δίνουμε είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μας
3. Δε δίνουμε ονοματεπώνυμο ούτε υπογράφουμε/παραλαμβάνουμε ...
οποιοδήποτε χαρτί
4. Εάν καθυστερεί το άνοιγμα της μπάρας, την ανοίγουμε μόνοι μας με απλή ώθηση προς τα εμπρός

Η ενέργεια μας είναι δικαιολογημένη, ενώ αντίθετα η παρεμπόδιση της διέλευσης μας απο τη μεριά της εταιρείας είναι παράνομη, καθώς στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης βάσει του άρθρου 325 του ποινικού κώδικα.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης του δρόμου [Άρθρο 24.1.5(2)], η άρνηση πληρωμής εκ μέρους των πολιτών είναι αστική διαφορά με την εταιρεία, στην οποία το δημόσιο (αστυνομία, τροχαία, ΔΟΥ κ.λ.π.) δεν έχει καμία ανάμιξη. Επιπλέον, στη σύμβαση αναφέρεται ότι η εταιρεία πρέπει πρώτα να στείλει, στους χρήστες που δεν πλήρωσαν, βεβαίωση μη πληρωμής αντιτίμου του διοδίου, συνοδευόμενη από φωτογραφία του αυτοκινήτου, ενώ εάν αυτό δεν καταβληθεί εντός 15νθήμερου, τότε μόνο δικαιούται να ζητήσει πρόστιμο με έκδοση διαταγής πληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση, εμπιστευόμαστε το δίκαιο το του αγώνα μας, ενώ μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει κινηθεί ενάντια σε οδηγό που δεν πλήρωσε. Θεωρούμε ότι η απαίτηση επιβολής διοδίων είναι παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική, ενώ η νομιμότητα της σύμβασης εμφανίζει πολλά κενά και αδυναμίες. Εάν η εταιρεία στραφεί ενάντια σε οδηγό που δεν πλήρωσε, η απάντηση μας θα είναι μαζική, συντεταγμένη και νομικά πλαισιωμένη"

ΠΗΓΗ:diodiastop.blogspot.com) Διαβάστε περισσότερα...

Ισραηλινή επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου


Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10.

Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινή στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας η αποστολή δέχτηκε πολεμική επίθεση με πραγματικά πυρά, από ελικόπτερο και από φουσκωτό σκάφος.

Για πειρατεία σε διεθνή ύδατα έκανε λόγο η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Ο Τάκης Πολίτης που επιβαίνει στο "Ελεύθερη Μεσόγειος", είπε ότι στο πλοίο ανέβηκαν ισραηλινοί κομάντος.

Πηγή:www.skai.gr Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Για την απόφαση της μη χορήγησης νέων εκπαιδευτικών αδειών

Προς το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε

Κοιν: 1. Δ.Σ Συλλόγων Εκπαιδευτικών Β΄ Δ/νης Αθήνας. 2. Εκπαιδευτικούς Β΄Δ/νσης Π.Ε Αθήνας


ΘΕΜΑ: «Χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2010-2011»


Το Υπουργείο Παιδείας με την αριθμ. 61004/Δ1/28-5-2010 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Προσωπικού Π.Ε & Δ.Ε, επιτρέπει μόνο την ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και αποκλείει όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς (με εξαίρεση τους υποτρόφους) του δικαιώματος της χορήγησης άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσής.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου: α) Αντίκειται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Νόμος 3528/2007) ο οποίος στο άρθρο 58, παράγραφος 1 αναφέρει ότι : «Για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, ο υπάλληλος δικαιούται να ζητήσει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης» και β) αποτελεί αδικία για τους εκπαιδευτικούς που έχουν γίνει δεκτοί στα Πανεπιστήμια και θα φοιτήσουν σε μεταπτυχιακά τμήματα τη νέα σχολική χρονιά 2010-2011.

Ιδιαίτερη αδικία υφίστανται οι συνάδελφοι μας, που ενώ ήδη φοιτούν στα Πανεπιστήμια ως Μεταπτυχιακοί φοιτητές στο 3ο και πέραν εξαμήνου της φοίτησης του, δεν έχουν πάρει τη φετινή χρονιά εκπαιδευτικές άδειες, αφού πολλά μεταπτυχιακά τμήματα ανακοίνωσαν τα ονόματα των επιτυχόντων το Καλοκαίρι ή και το Φθινόπωρο και λόγω ημερομηνιών (30-6-2009 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων) αποκλείστηκαν από τη διαδικασία και κατά συνέπεια θα στερηθούν και φέτος του δικαιώματος αυτού.

Παρακαλώ να αναδείξετε τα παραπάνω ζητήματα και να τα θέσετε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επιτυχόντες συναδέλφους μας - ιδιαίτερα δε στους ήδη φοιτούντες μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές – για την αποπεράτωση των σπουδών τους.

Πάντα στη διάθεσή σας
Γιάννης Λογοθέτης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισα ... Γαλλία

Διαβάστε περισσότερα...

Η διαφοροποίηση ξεκινά από τα ολοήμερα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι απ' το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει αναλυτικά τα σχέδιά του για το «νέο» διαφοροποιημένο σχολείο. Χτες, στη συνέντευξη Τύπου που ανακοινώθηκε η μείωση της ύλης σε μια σειρά μαθήματα, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε μόνο σε ένα μέρος των αλλαγών. Συγκεκριμένα, απ' το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν να λειτουργούν 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, με αναμορφωμένο πρόγραμμα.

Το υποχρεωτικό πρόγραμμα σε αυτά τροποποιείται και αυξάνονται οι διδακτικές ώρες από 25 σε 35 για την Α' και Β' Δημοτικού, από 30 σε 35 ώρες για τη Γ' και Δ' Δημοτικού και από 32 σε 35 ώρες στην Ε' και Στ' Δημοτικού. Το σύνολο των διδακτικών ωρών, συνολικά, αυξάνεται από τις 174 στις 210 και αυτές οι παραπάνω ώρες θα δοθούν σε: Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή, Αγωγή Υγείας.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες του υπουργείου για αυτές τις ώρες είναι και η αύξηση, κατά μία ώρα, του γλωσσικού μαθήματος της Α' και Β' Δημοτικού, με ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Τώρα μιλούν για «λογοτεχνικά κείμενα» όταν στα σχολικά βιβλία της γλώσσας έχουν αφαιρέσει τη λογοτεχνία και διδάσκουν γλώσσα από συνταγές μαγειρικής, μικρές αγγελίες και οδηγίες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Τα παραπάνω αφορούν, κυρίως, μια διαφορετική κατανομή στο πρόγραμμα και δεν μπορούν να κρύψουν το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το σπάσιμο του ενιαίου της εκπαίδευσης. Η διαφοροποίηση στο σχολικό πρόγραμμα ξεκινά για την ώρα στην «προαιρετική ζώνη», που θα πραγματοποιείται στα συγκεκριμένα σχολεία μετά τις 2 το μεσημέρι. Το ολοήμερο σχολείο, που μέχρι σήμερα λειτουργούσε σαν «παιδοφυλακτήριο» και τίποτα παραπάνω, τώρα γίνεται το πρώτο βήμα για τη διαφοροποίηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προαιρετική ζώνη (μετά τις 2 το μεσημέρι) τα γνωστικά αντικείμενα της «δίωρης απογευματινής απασχόλησης» θα καθορίζονται απ' σύλλογο διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή, «ο οποίος θα συνυπολογίζει τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας (ενδιαφέροντα μαθητών, μαθησιακό επίπεδο, προτιμήσεις γονέων, ευελιξία στις ώρες αποχώρησης των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή, πλεονάζουσες ώρες)». Η «προαιρετική ζώνη» υποτίθεται πως θα περιέχει μελέτη - προετοιμασία για την άλλη μέρα, Αθλητισμό, Θεατρική Αγωγή, Νέες Τεχνολογίες, Αγγλικά, Μουσική κ.ά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το πρόγραμμα θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε σχολείου. Επιπλέον, κανείς δεν αποκλείει ότι σε αυτές τις ώρες θα «προσφερθούν» να συμμετάσχουν και οι επιχειρήσεις για να ...ενισχύσουν το πρόγραμμα.

Επίσης, χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για το «νέο» σχολείο, το οποίο θα μπει σε «διαβούλευση». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς για το «νέο» σχολείο της αγοράς. Τέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε ένα σύνολο ενεργειών για «την προώθηση, την υποστήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας». Αμέσως μετά δήλωσε: «Να πω ότι το νέο σχολείο είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο project»... Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργός, όταν ήταν επίτροπος της ΕΕ, πρότεινε την καθιέρωση των αγγλικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 28/5/2010 Διαβάστε περισσότερα...

«ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ : Πλήρως υποβαθμισμένα θα είναι τα σχολικά βιβλία

Υποβάθμιση και απαξίωση του βιβλίου ως βασικού μορφωτικού εργαλείου μέσα στο σχολείο, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας

Η μείωση της διδακτέας ύλης στα θετικά μαθήματα κυρίως σε δημοτικό και γυμνάσιο, που ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Παιδείας, μαζί με τα πιλοτικά «διαφοροποιημένα» ολοήμερα σχολεία, δεν ήταν οι μόνες αντιδραστικές εξαγγελίες για το «νέο σχολείο» που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προανήγγειλε με απόλυτη σαφήνεια τη στόχευση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ρόλο των ίδιων των σχολικών βιβλίων στη μορφωτική διαδικασία του σχολείου! Η απαξίωση του βιβλίου, όμως, σημαίνει απαξίωση της μελέτης που χρειάζεται για να κατακτηθεί η γνώση.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη μείωση της ύλης στα θετικά μαθήματα, η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε για τα σχολικά βιβλία και παραδέχτηκε: «Είναι ακατανόητα. Γιατί δεν υπήρχε λογική σειρά στην ύλη, στα κεφάλαια»! Λες και η αποσπασματικότητα και αντιεπιστημονικότητα του σημερινού σχολείου είναι θέμα σειράς και ταξινόμησης...

Και παρά το ότι παραδέχτηκε πως είναι ακατανόητα τα βιβλία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φτιαχτούν άλλα, καινούρια, απλά θα ...απαξιωθούν! Είπε συγκεκριμένα: «Ετοιμάζονται οι εγκύκλιοι από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με βάση τα υπάρχοντα βιβλία, αλλά, (...) θα υπάρχει πλέον πάρα πολύ ψηφιακό υλικό για τους εκπαιδευτικούς (...) οι οποίοι θα χρησιμοποιούν πολύ το ψηφιακό υλικό και την αυτενέργειά τους και όχι αποκλειστικά το βιβλίο και τις παραγράφους του».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η υπουργός επανέλαβε αυτό το πράγμα τρεις φορές! Με αυτή την εξαγγελία (που θα την κάνει πιο συγκεκριμένη το επόμενο διάστημα, όπως είπε) θεώρησε απαραίτητο να κλείσει και τη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Βεβαίως θα υπάρχει ένα υλικό, αλλά δεν είναι το κλασικό υλικό που παίρνω ένα βιβλίο και το μαθαίνω. Είναι ένα σύνολο βοηθημάτων που έχει ο εκπαιδευτικός, ο οποίος πρέπει να φτιάχνει και δικό του υλικό, για να πετυχαίνει τους στόχους στο τέλος της χρονιάς».

Απαξίωση του βιβλίου σημαίνει απαξίωση της ίδιας της γνώσης και της μόρφωσης. Η λογική που λέει μαθαίνω από ένα σύνολο δράσεων και υλικών είναι σαν να λέμε μαθαίνω μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που είδα στην τηλεόραση... και μετά πάει έφυγε, έγινε «καπνός»! Δεν μπορώ να ανατρέξω σε αυτό (όπως κάνει κανείς σε ένα βιβλίο), δεν έχω τη δυνατότητα να το δω και να το ξαναδώ, να σταθώ κριτικά απέναντι σε ό,τι διαβάζω και σε ό,τι μου μαθαίνουν.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια του υπουργείου για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Αποκαλύπτεται έτσι ακόμα καλύτερα το τι σημαίνει «μείωση της ύλης», το τι σημαίνει αυτό που λέει η υπουργός: «Στόχος είναι λιγότερη ύλη, περισσότερο ψηφιακό υλικό», στόχος είναι «σύνολο δραστηριοτήτων και μαθημάτων και όχι απλά μαθήματα, μαθήματα και αποστήθιση»... Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές να διαβάζουν σ' αυτά τα λόγια ότι στόχος είναι η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Διαβάστε περισσότερα...

Ο Bob Dylan στην Ελλάδα

Μαζί με το συγκρότημά του, στo πλαίσιo του Never Ending Tour, της περιοδείας που ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζει ακόμα, μετρώντας πάνω από 2000 εμφανίσεις, ο Bob Dylan, ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της μουσικής παγκοσμίως, ανοίγει στην Αθήνα τον κύκλο των φετινών του ευρωπαϊκών shows, με μια μοναδική συναυλία στο TerraVibe Park.

Ο αυθεντικός μουσικός και ποιητής υπήρξε ο καταλύτης για τη ροκ μουσική και μια εμβληματική φυσιογνωμία για πέντε δεκαετίες. Aπό τον Ιανουάριο του 1961, όταν ο εικοσάχρονος άσημος Robert Allen Zimmerman φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το είδωλό του, τον Woody Guthrie, μουσικό και τραγουδιστή της φολκ αμερικάνικης σκηνής, έως σήμερα χρειάστηκαν να κυλήσουν πολλές πέτρες και να χυθούν τόνοι μελανιού για να εξηγηθεί το μέγεθος της ιδιοφυΐας, που έγινε ο Bob Dylan!

Το αίνιγμα παραμένει ανεξιχνίαστο ακόμα και μετά από πέντε δεκαετίες. Ποιος είναι στα αλήθεια ο Bob Dylan; Τον έχουν αποκαλέσει "τραγουδιστή της εργατικής τάξης", "στρατευμένο τροβαδούρο", "σιωπηλό επαναστάτη", "καθοδηγητή", "προφήτη", "Ιούδα", "ποιητή"...για το τελευταίο μάλιστα έχει προταθεί για νόμπελ λογοτεχνίας. Ο ίδιος δεν έχει βοηθήσει καθόλου στην εξιχνίαση του μύθου του, ασχολούμενος και με άλλες τέχνες πέρα από τη μουσική (γράφει ποίηση και πρόζα, ζωγραφίζει, έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός). Στην πραγματικότητα, ο Bob Dylan δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και είναι όλα αυτά ταυτόχρονα. Κάποτε με ταπεινοφροσύνη είπε: «...αντί να μου αποδίδουν όλα αυτά που μου αποδίδουν, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό. Να αποκωδικοποιήσουν τους στίχους μου. Τότε θα ήξεραν για μένα τα πάντα».

Ο Bob Dylan έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Rolling Stone "ως ο σημαντικότερος σόλο καλλιτέχνης" και έχει βραβευτεί με βραβείο Όσκαρ και 11 βραβεία Grammy. Μέχρι σήμερα η πορεία του σημαδεύεται από 55 albums, μερικά από τα οποία σφράγισαν την εποχή του. Από το πρώτο του album με το όνομα του, στο "Blonde on blonde" (1966) -το εμβληματικό διπλό άλμπουμ της γενιάς του- έως το "Love and Theft" (2001) - το album-σταθμό για τη γενιά των παιδιών του- και έως το τελευταίο του, το "Together through life" (2009), ο Bob Dylan δεν σταματά να ηχογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα albums όλων των εποχών.

Στη συναυλία ο Bob Dylan θα ερμηνεύσει τραγούδια - μύθους όπως το " Like a rolling stone" "Sugar baby", "Lay Lady Lay" "Knocking on the heaven's door" και "Blowing in the wind".

Διαβάστε περισσότερα για τη συναυλία Διαβάστε περισσότερα...

Γήπεδο τέλος!

Πολλές και ραγδαίες οι εξελίξεις στις τάξεις του Παναθηναικού τις τελευταίες μέρες. Όσο όμως τα φώτα της ενημέρωσης προσπαθούν να καλύψουν το Δ.Σ. στα γραφεία του συλλόγου, η έκρηξη ακούγεται απο τη γειτονιά του Βοτανικού.


ΒΟΜΒΑ σκάει και δείχνει να αφήνει πίσω της τα ερείπια του γηπέδου πριν προλάβει αυτό να αναγερθεί. Έγκυρες πηγές μάς πληροφόρησαν πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η κατασκευή της πολυπόθητης έδρας. Όνειρα τέλος για τους φίλους του τριφυλιού όσον αφορά ένα ιδιόκτητο γήπεδο.

Και ο λόγος; Οικονομικός. Κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Τζίγγερ δεν διατίθεται να ξοδέψει χρήματα για να βγει η υπόθεση απο τις συμπληγάδες του Βωβού και των πολικάντηδων (βλ. Κακλαμάνης, εκάστοτε κυβερνώντες).

http://www.sportsociety.gr Διαβάστε περισσότερα...

Εκρηκτικός ο συνδυασμός ανεπάρκειας και διαφθοράς

Η κυνική ομολογία Μαντέλη κλονίζει το πολιτικό σύστημα

Σε επικίνδυνες ατραπούς κινείται το πολιτικό σύστημα και συνολικά η χώρα. Εξ αφορμής της κυνικής ομολογίας του κ. Τάσου Μαντέλη περί χρηματισμού του από τη Siemens, τείνει να επικρατήσει γενικευμένη σκανδαλολογία. Παράλληλα, η οικονομική κρίση επιτείνεται, με την κυβέρνηση να εμφανίζει κρίσιμες αδυναμίες στην προσπάθεια συμμόρφωσης με το Μνημόνιο Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Με υπόβαθρο την εύλογη απαίτηση της κοινής γνώμης να τιμωρηθούν όσοι «πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού», διαμορφώνονται όροι συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι, τα τελευταία 24ωρα, στην επικαιρότητα κυριαρχεί εάν θα πρέπει στις εξεταστικές επιτροπές για τη Siemens και το Βατοπέδι αντιστοίχως να κληθούν να καταθέσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Ετσι, εμφανίζεται αρνητικός στην εξέταση των δύο προκατόχων του, ενώ, τελικώς, και παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις για διερεύνηση σειράς άλλων υποθέσεων με «άρωμα σκανδάλου», ο κύκλος των Εξεταστικών θα ολοκληρωθεί με εκείνη για την οικονομία.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα συνοδεύεται από δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει αδυναμίες εκπλήρωσης των δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε η λύση για τις πρώιμες συντάξεις

Διαβάστε περισσότερα...

Ο χειρουργός της ανθρώπινης όχθης

EΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις από βρέφος με την οδύνη και τον όλεθρο σφηνωμένα στο σώμα σου και να διατρέχουν τα κύτταρά σου οι θύμησες του πολέμου, του μίσους και της καταστροφής; Η διάλυση κάθε έννοιας ευτυχίας, που ανατρέπει το νόημα της ζωής, κατοικεί μέσα σε παιδικά κορμιά που τα σμπαράλιασαν οι σφαίρες του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη. Οπότε, οποιαδήποτε απόσυρση των θραυσμάτων του πόνου και της αναπηρίας από το σώμα ισοδυναμεί με απελευθέρωση και εισδοχή σ' έναν κόσμο καινούργιας ζωής.

Ο Αλέξανδρος Ζούρος, ο εθελοντής νευροχειρουργός των παιδιών της Παλαιστίνης Ο Αλέξανδρος Ζούρος, ο εθελοντής νευροχειρουργός των παιδιών της Παλαιστίνης Γεμίζει ανθρωπιά και ποίηση η ύπαρξη με το συγκλονιστικό συναίσθημα της άδολης προσφοράς. Ειδικά σ' ένα περιβάλλον ελεύθερων πολιορκημένων.

Αυτός που διαδραματίζει το ρόλο του σωματικού και ψυχικού απελευθερωτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πληγωμένων παιδιών της Παλαιστίνης, από ενός μηνός έως 17 ετών, είναι ο Ελληνας γιατρός καθηγητής Νευροχειρουργικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Μόνα Λίντα» της Καλιφόρνια, Αλέξανδρος Ζούρος.

Ηδη μεταβαίνει πέμπτη φορά στην Παλαιστίνη, με ενδιάμεσο σταθμό αυτή τη φορά το Ηράκλειο, και προσπαθεί να βγάλει από τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο των παιδιών τα απομεινάρια θανάτου και μίσους που ο στρατός Κατοχής τους «φύτεψε».

Κύριε Ζούρο, πώς επιλέξατε να πάτε στην Παλαιστίνη;

«Μεγάλωσα στον Καναδά και στην Αμερική. Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι μία από τις νοσοκόμες που δουλεύει μαζί μας είναι Παλαιστίνια· αυτή η συνάδελφος μου είπε πως υπάρχει ένα διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει δημιουργήσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Stiv Sosebee και ασχολείται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους Παλαιστινίους. Τηλεφώνησα στο ίδρυμα αυτό και μου είπαν πως δεν έχουν νευροχειρούργο για παιδιά· έτσι αποφάσισα να βοηθήσω. Είναι η πέμπτη φορά που πηγαίνω στην Παλαιστίνη, με αρχή τον Οκτώβριο του 2007. Σε κάθε επίσκεψή μου χειρουργώ 10-15 παιδιά ηλικίας από ενός μηνός βρέφος έως 17 ετών· η εμπειρία είναι συγκλονιστική. Τα περισσότερα παιδιά που χειρουργώ είναι θύματα του πολέμου με το Ισραήλ, μερικά όμως είναι ανάπηρα εκ γενετής. Ολα όμως έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη».

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να κάνετε τις επεμβάσεις;

«Για να παρέμβω χειρουργικά, τα περισσότερα παιδιά, πριν πάω, τα βλέπω μέσω του Διαδικτύου για να έχω μια γενική εικόνα και προετοιμάζομαι ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα που διαπιστώνω πως έχουν. Συνεννοούμαι καταρχάς με εταιρείες φαρμακευτικών και άλλων ιατρικών ειδών, οι οποίες μου δίνουν δωρεάν υλικά. Διότι στην Παλαιστίνη δεν υπάρχουν εξειδικευμένα χειρουργεία και γιατροί αντίστοιχων ειδικοτήτων· τώρα αρχίζουν και μαθαίνουν τις νέες εξελίξεις και τεχνικές».

Σε περίπτωση που η οικογένεια ενός παιδιού διαθέτει χρήματα και θέλει να χειρουργηθεί στο εξωτερικό, μπορούν να πάνε στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ ζητά πολλά χρήματα και ανεβάζει τις τιμές πολύ ψηλά για μία επέμβαση. Βέβαια, για να βγει ένα παιδί εκτός Παλαιστίνης πρέπει να πάρει βίζα απ' το κράτος του Ισραήλ, το οποίο δεν δίνει τη βίζα σε όλες τις οικογένειες των Παλαιστινίων. Ο πληθυσμός αυτός είναι σχεδόν αιχμάλωτος, γιατί δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει στη χώρα του.

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους πώς σας αντιμετωπίζουν;

«Είναι βαθιά ευγνώμονες απέναντί μας. Πρέπει να σας πω ότι μερικές επεμβάσεις, συνήθως οι δυσκολότερες, γίνονται στην Ιερουσαλήμ, στο νοσοκομείο που έχει στήσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζομαι. Το κράτος του Ισραήλ όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε όλες τις οικογένειες των παιδιών να έχουν πρόσβαση. Τα άλλα χειρουργεία πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο στη Ραμάλα· είναι τα ευκολότερα περιστατικά».

Η διαφορά ενός παιδιού που έγινε ανάπηρο απ' τον πόλεμο και ενός εκ γενετής ποια είναι;

«Σε όλα τα περιστατικά παίζει καθοριστικό ρόλο η θετική στάση της οικογένειας.

Τα παιδιά που έμειναν ανάπηρα από τον πόλεμο έχουν οργή και πολύ θυμό. Ιδιαίτερα αυτά που χτυπήθηκαν σε μεγάλη ηλικία και θυμούνται. Στα εκ γενετής ανάπηρα, αυτό δεν υπάρχει. Τα παιδιά που τραυματίστηκαν στον πόλεμο και είναι βρέφη το καταλαβαίνουν αργότερα, όταν η μνήμη αρχίσει να λειτουργεί».

Πώς νιώθετε ως άνθρωπος, και μάλιστα της Δύσης, εκεί;

«Βλέπω την εγκατάλειψη και την τρομερή υποβάθμιση και συγκλονίζομαι. Οι άνθρωποι όμως αντιστέκονται και είναι υπερήφανοι. Ξέρουν ότι έχουν φίλους στο εξωτερικό και υποστήριξη.

Είναι γενναιόδωροι οι Παλαιστίνιοι ειδικά σε εμάς, που μας ξέρουν».

Το νοσοκομείο στη Ραμάλα σε τι κατάσταση είναι;

«Είναι πολύ καθαρό αλλά τα μηχανήματα που διαθέτει είναι παλιά. Σε 5 έως 10 χρόνια η κατάσταση θα αλλάξει, πιστεύω, ριζικά γιατί ήδη υπάρχει βελτίωση. Οι Παλαιστίνιοι έχουν παιδεία, ξέρουν τι θέλουν και όταν βρίσκονται σε περίοδο ειρήνης δουλεύουν πολύ για την καλυτέρευση των συνθηκών».

Το κράτος του Ισραήλ πώς σας αντιμετωπίζει;

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ μας ξέρει καλά. Μερικές φορές μας κάνουν ελέγχους και μας κρατάνε ώρες ολόκληρες για να δουν τις βαλίτσες μας και άλλες φορές περνάμε αμέσως.

Η σημαντικότερη εμπειρία πάντως, για μένα, είναι όταν επιστρέφω στην Παλαιστίνη και βλέπω τα παιδιά που έχω χειρουργήσει να είναι καλά. Ειδικά τα μεγάλα παιδιά, που με γνωρίζουν και τα γνωρίζω. Είναι κάτι το ανεπανάληπτο».

www.enet.gr Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου

Στις 31-03-2010 το Υπουργείο Παιδείας, με το υπ’ αριθμ. 37100/Γ1 έγγραφό του, γνωστοποιεί στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και στους Σχολικούς Συμβούλους την πρόθεσή του να προχωρήσει στην «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Οι επιλεγμένες σχολικές μονάδες θα έπρεπε να «αναπτύξουν διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουν, θα υλοποιήσουν, θα παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν Σχέδια Δράσης με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση της σχολικής μονάδας» Στο δεκατετρασέλιδο συνοδευτικό υλικό για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου προτείνονται ως τομείς – πεδία διερεύνησης τα:
• Μέσα και Πόροι της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό)
• Διοίκηση Σχολικής Μονάδας
• Κλίμα και Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας
• Εκπαιδευτικές Διαδικασίες (διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, αξιολόγηση μαθητών)
• Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, διαρροή κλπ.)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ενδεικτικά κριτήρια ποσοτικής και ποιοτικής αποτίμησης των δεικτών που προτείνονται. Ανάμεσά τους: η ανταπόκριση των επιστημονικών και επαγγελματικών προσόντων ως προς την εφαρμογή καινοτομιών, η αναλογία εσόδων ανά μαθητή(!), το αν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ενισχύει οικονομικά το σχολείο, ο αριθμός των ημερών κανονικής πραγματοποιηθείσας λειτουργίας του σχολείου σε μηνιαία & ετήσια βάση, ο αριθμός των συνεδριάσεων κατά θέμα και ο χρόνος συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, το αν η κατανομή των εργασιών και η ανάληψη ευθυνών γίνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες του καθενός (εκπαιδευτικών και μαθητών), αν αξιολογείται η ποιότητα συνεργασίας με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η συνεργασία μεταξύ σχολείου, συλλόγου γονέων και σχολικής επιτροπής έχει συμβάλλει θετικά στην εικόνα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, το ποσοστό τήρησης ωρολογίου προγράμματος ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά τμήμα, η ποσοστιαία επίτευξη στόχων του Προγράμματος Σπουδών ανά γνωστικό αντικείμενο και ανά αριθμό μαθητών, η διαμόρφωση αρχείων (κυρίως ηλεκτρονικών) που αφορούν στη χαρτογράφηση των διδακτικών υποχρεώσεων αλλά και των πρωτοβουλιών του κάθε εκπαιδευτικού κ.α.
Στις 05-05-2010 το Υπουργείο επανέρχεται με νέα εγκύκλιο (50313/Γ1) που αφορά στην «αξιολόγηση του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ της σχολικής μονάδας» η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Και όλα αυτά πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Στις 11-05-2010 ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 32 προβλέπονται:
• Στην παρ.3 «Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση αξιολόγησης, τα οποία καταρτίζονται με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο…»
• Στην παρ.7 «Την αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις»
Ποιες είναι όμως οι… ισχύουσες διατάξεις; Ο Ν. 2986/2002 που στο άρθρο 5 παρ.2 εδάφια (α) και (ε) ορίζει ότι «η αξιολόγηση είναι περιοδική και αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης… για μονιμοποίηση και υπηρεσιακή εξέλιξη,… και για κάθε άλλη περίπτωση που ήθελε κριθεί αναγκαία»!
Είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα για το Υπουργείο είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης και Σχεδίων Δράσης» και αναλόγως αξιολογούνται.
Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (σύνδεση αξιολόγησης – μισθολογικής εξέλιξης) αποδεικνύει περίτρανα πως η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.
Εκφράζει, όμως, την κατηγορηματική της αντίθεση στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
Η όλη προσπάθεια εκπαιδευτικής αξιολόγησης πρέπει να στηρίζεται σε ένα πλέγμα σαφών και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σκοπών. Πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και εποπτικό προσωπικό, υποδομή, υλικά μέσα, βιβλία, προγράμματα, υπηρεσίες στήριξης κλπ.) στα πλαίσια ενός ενιαίου συστήματος διαδικασιών.
Η αξιολόγηση ΟΛΩΝ των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Το προϊόν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών να λαμβάνεται υπόψη ΜΟΝΟ για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Διαβάστε περισσότερα...

Οι "μάχες" του κ. Λοβέρδου

Ο Υπουργός Εργασίας, μετά από τις δύο συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό, ενημέρωσε το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο του, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες τις παραγράφους της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα:

1. Θα εξισώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

2. Θα θεσπίσει την πλήρη σύνταξη μόνο έπειτα από 40 χρόνια εργασίας.

3. Θα καθιερώσει ως χρόνο έναρξης των νέων ρυθμίσεων το 2015, αντί του 2018 που είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

4. Θα καταργήσει κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 60.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Συνομήλικοι

"Πολλοί/ πολλές από εμάς κοιτάμε συνομήλικούς μας και σκεφτόμαστε : "Μα δεν μπορεί να' ναι τόσο μεγάλος!"

Αν σας έτυχε ποτέ, τότε θα εκτιμήσετε δεόντως το παρακάτω συμβάν :

Λέγομαι Λένα και περίμενα στον προθάλαμο του οδοντίατρου που πρόσφατα μου είχανε συστήσει. Πρόσεξα το πτυχίο του, στην γωνιά του τοίχου, στο οποίο αναγράφονταν το πλήρες όνομά του, κλπ.

Ξαφνικά θυμήθηκα το ψηλό καστανό, καλοφτιαγμένο παλικάρι με το ίδιο ονοματεπώνυμο, που είχα συμμαθητή στο γυμνάσιο - κάπου 40 χρόνια πίσω (και που για ένα φεγγάρι μάσαγα τα σίδερα για χάρη του ).

Μπορεί να έχει σχέση μ' αυτόν εδώ τον τύπο ;

"Μπα, αποκλείεται " , σκέφτηκα, άμα τον είδα.

Τούτος εδώ ο μισό-φαλακρός, ο κοιλαράς, μέσα στην ρυτίδα, παραήταν γέρος για να ήταν ο πρώην συμμαθητής μου. Αφού μου εξέτασε τα δόντια, τον ρώτησα εάν είχε φοιτήσει, παρ' ελπίδα, στο γυμνάσιο των Ιωαννίνων.

- "Άκου τώρα ! Ασφαλώς , και ήμουνα και σημαιοφόρος κάθε χρόνο ", μου είπε με περισσό καμάρι.
- Πότε αποφοιτήσατε ; τον ρώτησα
- Το 1972 μου απάντησε.
- Γιατί με ρωτάτε ;
- Γιατί ήσασταν στη τάξη μου !!!!

Με κοίταξε προσεκτικά και όλο και πιο κοντά και κατόπιν, αυτός ο κακομούτσουνος σκ@τόγερος, ο φαλάκρας, κοιλαράς, σταφιδιασμένος καραμ@λ@κ@ς, με ρώτησε:

- Τι μάθημα διδάσκατε ; " Διαβάστε περισσότερα...

"Ο εμπαιγμός της Θράκης και της Ελλάδας από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας "

Ανοιχτή επιστολή προς την κ.Θάλεια Δραγώνα, του Γεωργίου Π. Παύλου, Αναπληρωτή Καθηγητή, της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

"Εκπαιδευτική τουρκοποίηση της Θράκης, Βίαιος εκτουρκισμός των Πομάκων και των Τσιγγάνων, Υποβιβασμός της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα"

Αξιότιμη κυρία Γραμματεύ, αγαπητή κυρία συνάδελφε Θάλεια Δραγώνα,

Οι πρόσφατες δηλώσεις σας όσον αφορά στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Θράκη συνιστούν δυστυχώς εμπαιγμό της Θράκης και της Ελλάδας, ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Είτε αγνοείτε την πραγματικότητα της Θράκης, είτε αδιαφορείτε εάν η Θράκη κυπροποιηθεί ή γκριζοποιηθεί, είτε δεν γνωρίζουμε τι άλλο επιδιώκετε.

Εκτός βέβαια, εάν όσοι επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε προκειμένου η Θράκη να μείνει ελληνικός τόπος, σεβόμενοι βεβαίως απολύτως τις μειονοτικές ομάδες και την μουσουλμανική κοινωνία (τουρκογενή, πομακική, τσιγγάνικη) αλλά και έχοντας πραγματικό ενδιαφέρον δημιουργίας πνεύματος αληθινής ελληνοτουρκικής φιλίας, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεσθε και ενεργείτε και, κατά συνέπεια, σας αδικούμε..."

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στο Αντίφωνο Διαβάστε περισσότερα...

Ουδείς «άσφαλτος» (Άντζελα Δημητρίου )

Με προσοχή παρακολουθώ την κριτική για όσα κατά καιρούς διατυπώνω.

Εισπράττω θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια που με ενδιαφέρουν περισσότερο.

Την προηγούμενη εβδομάδα κείμενά μου –ή καλύτερα φράσεις που απομονώθηκαν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις μου - διαβάστηκαν τόσο στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου στο Μαρούσι όσο και σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μου, προκειμένου να απαγγελθεί η κατηγορία της «ανεπίτρεπτης συνδικαλιστικής στάσης».

Συνάδελφοί μου – αριστεροί και προοδευτικοί κατά δήλωσή τους- τραβώντας μου το αυτί, προσπάθησαν να με επαναφέρουν στην τάξη αφού πρώτα έσπευσαν να με ετεροπροσδιορίσουν ακόμα και ως αντάρτη της ΔΑΚΕ!!!

Ισχυρίζομαι τα εξής:

1.Είναι πολύ πιο εύκολο να σπεύδεις να χαρακτηρίσεις κάποιον «αντάρτη», «πάπια», «Δούρειο Ίππο», «υπηρέτη των άνομων σχεδίων της εξουσίας» ή ό,τι άλλο παρά να αντικρούσεις τις θέσεις του.(Σωστά κατάλαβες…. μιλώ προσωπικά).

2. Πιστός στις φιλελεύθερες αρχές(μη βιαστείς να μου κολλήσεις την ταμπέλα του νεοφιλελεύθερου) ταπεινή φιλοδοξία μου είναι –μέσα από το blog – να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο, χωρίς μύθους, χωρίς στεγανά και ταμπέλες, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς δογματισμούς και μονολιθικότητες.

3. Στο διάλογο αυτό κανείς δεν χρειάζεται να καταθέσει πιστοποιητικά συνδικαλιστικοφροσύνης. Απλά να κοιτάξουμε με θάρρος την πραγματικότητα. Κατάματα! Πού πορεύεται σήμερα το Κίνημα; Ποιες λογικές και τακτικές μας πισωγυρίζουν; Τι είναι εφαρμόσιμο; Τι ανεδαφικό; Τι σημαίνει άκρατος λαϊκισμός και χάϊδεμα αυτιών; Τι είναι συντηρητισμός; Ποιος σε τελική ανάλυση εκπροσωπεί τις ριζοσπαστικές ιδέες και το προοδευτικό Κίνημα;
(Θέτω υπόψη σας τη φράση του Ρόμπερτ Αντον Γουίλσον «Χρειάζονται μόνο 20 χρόνια για έναν ριζοσπάστη να καταλήξει συντηρητικός χωρίς να αλλάξει ούτε μια ιδέα»)

4. Θα συνεχίσω να σκέφτομαι και κυρίως να θέτω στο δημόσιο διάλογο τους στοχασμούς μου. Προς Θεού όμως… Δε διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα. Λάθη δεν κάνει όποιος δε γράφει, όποιος δεν πράττει και κυρίως όποιος δε σκέφτεται.

«Άσφαλτοι» είναι επίσης και οι πεθαμένοι στα νεκροταφεία…

Προσωπικά αρνούμαι να «παίξω» αυτό το ρόλο.
Διαβάστε περισσότερα...

Εάλω η Πόλις... (1453 και 2010)

Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί

Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης & Μαρία Δημητριάδη

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές
την πρώτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
αδέρφια πήραν οι οχτροί
κι εμείς κοιτούσαμε τις κοπελιές
την άλλη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
φωτιά μας ρίξαν οι οχτροί
κι εμείς φωνάζαμε στα σκοτεινά
την τρίτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί
κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά
την άλλη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
μοιράσαν δώρα οι οχτροί
κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά
την πέμπτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
κρατούσαν δίκιο οι οχτροί
κι εμείς φωνάζαμε ζήτω και γεια
σαν κάθε μέρα

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα

"Τα νέα προγράμματα σπουδών που θα υπηρετήσουν τη φιλοσοφία του νέου σχολείου θα είναι ανοικτά και ευέλικτα, στοχοκεντρικά, ενιαία και συνεκτικά, συνοπτικά, διαθεματικά."

Αντιγράφω τη φράση από το κείμενο διαβούλευσης για την επιμόρφωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας...

Μετράω επτά επίθετα αραδιασμένα στη σειρά (ανοικτά, ευέλικτα, στοχοκεντρικά, ενιαία, συνεκτικά, συνοπτικά, διαθεματικά) και μόλις δύο ρήματα του μέλλοντος (θα υπηρετήσουν, θα είναι)

Ασυναίσθητα έρχονται στο νου οι στίχοι του Ανδρέα Εμπειρίκου(1901- 1975): «Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα, θετά παιδιά της συμμορφώσεως και του διακοσμημένου ψεύδους, …»
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ B΄Αθήνας της 28/5/2010. Μεταθέσεις-τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Στη σημερινή συνεδρίαση- 28 Μαίου 2010- το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας συζήτησε και αποφάσισε για τα παρακάτω θέματα:

1.Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων και καταβολή αντίστοιχου επιδόματος
Γνωμοδότησε θετικά και στις 3 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.
Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά στους συναδέλφους- εφόσον αναγνωριστεί η συνάφειά του μεταπτυχιακού- από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι από την ημερομηνία αναγνώρισης από το ΠΥΣΠΕ.

2. Χορήγηση άδειας άσκησης έργου.
Γνωμοδότησε θετικά και στις τρεις (3) αιτήσεις συναδέλφων για άσκηση ιδιωτικού έργου επ' αμοιβή.

3. Μεταθέσεις – Τοποθετήσεις σε ΣΜΕΑΕ- Τμήματα Ένταξης
α.Τα ονόματα Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγή που τοποθετούνται σε ΣΜΕΑΕ –Τ.Ε
β. Οι δάσκαλοι που παραμένουν στη διάθεση για τοποθέτηση στη Β΄φάση και
γ. Τα Οργανικά Κενά Δασκάλων για τοποθέτηση στη Β΄φάση ...

Είναι εδώ

Υ.Γ Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η καταχώρηση στο Σύστημα των δηλώσεων προτίμησης για μεταθέσεις – τοποθετήσεις των Εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής.
Εκτιμώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το ΠΥΣΠΕ θα ανακοινώσει και αυτές τις μεταθέσεις –τοποθετήσεις.
Για ό,τι νεώτερο θα σας ενημερώσω. Διαβάστε περισσότερα...

Νέα "βόμβα" του Υπουργείου Παιδείας:"Καμιά νέα εκπαιδευτική άδεια "

Με σημερινή εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας "κόβει" όλες τις νέες εκπαιδευτικές άδειες!

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για το σχολικό έτος 2010-2001:
1.Επιτρέπεται μόνο η ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και
2.Επιτρέπεται η χορήγηση νέων αδειών μόνο σε υποτρόφους

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε περισσότερα...

Οι θέσεις της Δ.Ο.Ε. ..

...για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου είναι εδώ Διαβάστε περισσότερα...

Τα τέσσερα κείμενα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας

1. Επιμόρφωση (σελ. 7)

2. Ολοήμερα Σχολεία (σελ. 6)


3.Μείωση της ύλης (σελ. 6)

4. Ελληνική Γλώσσα (σελ. 3)
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παρενέργειες του νέου ασφαλιστικού Νόμου

Η γελοιογραφία θέλει ¨κλικ"
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 2ου Γραφείου ….

… που πραγματοποιήθηκε στο 3-11 Δ.Σ Αμαρουσίου βρέθηκα χθες το πρωί .

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους μου και να ενημερώσω τη Γ.Σ για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου.

Στην αρχή της σύντομης παρέμβασής μου αναφέρθηκα στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα ( σκάνδαλο SIEMENS, Δ.Ν.Τ, ασφαλιστικό νομοσχέδιο) καθώς και στην επίθεση που δεχόμαστε ως εκπαιδευτικοί από πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις κατακτήσεις μας, καταργώντας τα όνειρα και την αισιοδοξία μας, τονίζοντας την ανάγκη να υψώσουμε τη δύναμη της αντίστασής μας και να καθορίσουμε άμεσα τις αγωνιστικές μορφές δράσης ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που ήδη βιώνουμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκα στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των ΠΥΣΠΕ, με επιλογές κομματικών ή προσωπικών φίλων και κατήγγειλα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία, μέσα σε διάστημα ενός μηνός,με δυο νόμους (Ν.3839/2010 και Ν. 3848/2010) επιχειρεί την πλήρη κομματικοποίηση και τον απόλυτο έλεγχο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ενημερώνοντας τη Γ.Σ για το θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών, έθεσα υπόψη των συναδέλφων τα παρακάτω στοιχεία:
α) τα δυσμενή -για τη Διεύθυνσή μας - στατιστικά στοιχεία των πρόσφατων μεταθέσεων
β) την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 70% τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων και
γ) το «κύμα συνταξιοδοτικής φυγής» εκατοντάδων συναδέλφων μας, από το φόβο δυσμενών εξελίξεων στα συνταξιοδοτικά, που ακούμε τις τελευταίες μέρες.

Στηριζόμενος στα παραπάνω στοιχεία εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν, με την έναρξη της νέας χρονιάς, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις Σχολικές Μονάδες της Δ/νσής μας ( ελλείψεις προσωπικού, λειτουργικά κενά, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες…) και ανέφερα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα που το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, θα κληθεί να απαντήσει σε όλα αυτά, ως αιρετός του ΠΥΣΠΕ- εκφράζοντας τις θέσεις και τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων αλλά και τη βούληση των συναδέλφων- θα είμαι απέναντι σε όλες εκείνες τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο τις κατακτήσεις μας. Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διευκρινίσεις του Υπουργείου σχετικά με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση των υπεραριθμιών

Με την αριθμ. 59951/Δ1/26-5-2010 εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας δίνει διευκρινήσεις στα δικαιολογημένα ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις υπεραριθμίες.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

" Μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση του νέου Νόμου με αριθμ. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄), «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» και ύστερα από σειρά τηλεφωνημάτων ως προς την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση των υπεραριθμιών σας γνωρίζουμε:

1. Στις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 1 εδάφιο πρώτο και δεύτερο του νέου νόμου ορίζεται ότι «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, προϋπόθεση για τη μετάθεση εκπαιδευτικών είναι η πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται.»

Επομένως για να έχει κανείς δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης απαιτείται πλέον διετία πραγματικής υπηρεσίας στην νέα οργανική θέση, πλην της περιπτώσεως των νεοδιόριστων για τους οποίους ο «χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών». Κάθε άλλη ρύθμιση στο θέμα αυτό δεν ισχύει.

Διευκρινίζεται ότι στη συμπλήρωση του χρόνου της διετίας ή τριετίας αντίστοιχα συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 καθώς σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις αυτές διατηρούνται σε ισχύ.

Οι περιπτώσεις προσμέτρησης χρόνου στη διετία ή τριετία για τους νεοδιοριζόμενους περιλαμβάνουν:

· Το χρόνο υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και το χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση της οικείας Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα (παρ. 2 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).

· Το χρόνο που προσμετράται από 1η Σεπτεμβρίου για όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και το χρόνο που προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους. (παρ. 3 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97). Δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης (Γνωμοδότηση 864/1989).

· Για τις περιπτώσεις μετάθεσης ειδικών κατηγοριών και σε ΣΜΕΑΕ δεν απαιτείται η παραμονή στην οργανική θέση (παρ. 4 του άρθρου 8 του π.δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/97).

2. Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του άρθρου 30 (παρ. 1 εδάφιο τρίτο) του νέου νόμου ορίζεται ότι «η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά.»

Η σαφής διατύπωση της διάταξης αυτής θέτει ως έναρξη εφαρμογής της υποχρέωσης διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, κατά το διαδικασία υποβολής των αιτήσεων το σχολικό έτος 2010-2011, δηλαδή αφορούν στις μεταθέσεις του σχολικού έτους 2011-2012.

Προκύπτει έτσι ότι για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) καθώς και για τις οριστικές τοποθετήσεις εντός των ΠΥΣΠΕ, για τις οποίες οι αιτήσεις έγιναν κατά το σχολικό έτος 2009-10 και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν είναι αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Π.Δ. 50/96 και οι οποίες ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης. Επομένως για τους τοποθετούμενους κατά την παρούσα διαδικασία θα εφαρμοστούν οι προαναφερθείσες διατάξεις και η παραμονή τους στη σχολική μονάδα μετάθεσης/τοποθέτησης θα είναι, εφόσον το επιθυμούν, για ένα (1) έτος.

Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν πλέον υπηρετήσει πραγματικά την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο θα έχουν μετατεθεί ή θα έχουν τοποθετηθεί.

Κατ’ αναλογία με τα προαναφερόμενα, οι τοποθετήσεις των πολύτεκνων εκπαιδευτικών θα γίνουν κατά το τρέχον σχολικό έτος με τις ισχύουσες διατάξεις πριν από την ψήφιση του νέου Νόμου. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 30 θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2010-2011.

Διευκρινίζεται ότι με την κατάργηση της περ. στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (παρ. 2 του άρθρο 31 του Ν. 3848/2010) και κάθε σχετικής διάταξης, οι εκπαιδευτικοί θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης μόνον όταν υπηρετούν την οργανική τους θέση με την επιφύλαξη της παρ. 1 της παρούσης.

3. Αποσπάσεις. Οι διατάξεις του άρθρου 31 περί αποσπάσεων του ίδιου ως άνω νόμου ισχύουν από τη δημοσίευσή του, και οι οποίες θα εφαρμοστούν για την πραγματοποίηση των αποσπάσεων. Σε περίπτωση απόσπασης δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης, εάν δεν έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση.

Οι αποσπώμενοι στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης λαμβάνουν τις προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος, ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις αποσπάσεων ως μόρια μετάθεσης λαμβάνονται αυτά της πλησιέστερης σχολικής μονάδας της υπηρεσίας απόσπασης.

4. Οργανικότητα σχολικών μονάδων- υπεραριθμίες.

Στο άρθρο 14 του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε ή προστέθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97 ορίζεται με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος αντιμετώπισης των υπεραριθμιών. Σε ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας σας πληροφορούμε τα εξής:

α) Στις περιπτώσεις υποβιβασμού ή συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων σε κάθε περίπτωση ορίζεται με την υπουργική απόφαση και η νέα οργανικότητα. Αυτονόητο είναι ότι με βάση τη νέα αυτή οργανικότητα των σχολικών μονάδων θα πρέπει να προσδιορισθούν οι κενές οργανικές θέσεις και παράλληλα, οι προκαλούμενες υπεραριθμίες να αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις.

Τονίζεται ότι στα ολιγοθέσια (3/θέσια, 2/θέσια και 1/θέσια) σχολεία δεν θα υπολογίζεται θέση ειδικότητας. Για την κάλυψη των θέσεων αυτών θα ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στην αριθμ. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006 (ΦΕΚ 1139/23-8-2006 τ.Β’) Υπουργική Απόφαση.

β) Ως οργανικότητα των σχολικών μονάδων, από 6/θέσια σχολεία και άνω, θα υπολογίζεται και μία θέση επιπλέον (για τη θέση του Διευθυντή), ενώ για τα 4/θέσια και 5/θέσια σύμφωνα με την οργανικότητά τους. Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο SIEMENS


Τα λέει όλα το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ...

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Ομολόγησε ότι λαδώθηκε και απήλθε ατιμώρητος!" Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εισαχθέντων στα Διδασκαλεία

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγο τα ονόματα των Δασκάλων και Νηπιαγωγών που εισάγονται στα Διδασκαλεία.

Ολόκαρδα συγχαίρω τους επιτυχόντες συναδέλφους αφού με την επιτυχία τους αυτή τους δίνεται η δυνατότητα, τα δύο επόμενα χρόνια, να σπάσουν την γραμμικότητα της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης, να έρθουν σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα στο χώρο των Επιστημών της Αγωγής και να ζήσουν μια δεύτερη φοιτητική ζωή.

Τα ονόματα των επιτυχόντων είναι εδώ Διαβάστε περισσότερα...

Βραδιά Ελύτη στο 4-8 Δ.Σ Χαλανδρίου

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη οργάνωσαν χθες οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 4ου και 8ου Δ.Σ Χαλανδρίου.

Τα παιδιά παρουσίασαν βιογραφικά στοιχεία και άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή μας,διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα του «Άξιον Εστί» και «Ήλιος ο Ηλιάτορας» και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματά του σε μουσική Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκη και Λ. Κόκκοτου.

Να συγχαρώ τα παιδιά, τη μουσικό του σχολείου Αναστασία Ρεβελτζή και τους δασκάλους της ΣΤ΄ Ερατώ Αντύπα και Λάμπρο Γκρέκα για τις στιγμές αισιοδοξίας που μας χάρισαν και να ευχαριστήσω τους Συλλόγους Διδασκόντων και τις Διευθύντριες των δύο σχολείων, Κική Σταμούλη και Σάσα Γκάτσου για τη τιμητική πρόσκληση. Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γκρεμίστε τα ...τείχη


Ο Αλκαίος πέρασε στον τελικό της eurovision!

Ανεβάστε τις ελληνικές σημαίες ψηλά στους ιστούς και ξεχυθείτε στους δρόμους! Διαβάστε περισσότερα...

Δεν άντεξε το Phoenix

Οριστικά εκτός λειτουργίας τέθηκε το Phoenix –ένα ρομπότ σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, που είχε προσεδαφιστεί κοντά στο βόρειο πόλο του Αρη το 2008-, όπως ανακοίνωσε χθες η NASA.

Οι τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι έχει σχεδόν διαλυθεί από τα δεκάδες κιλά ξηρού πάγου που το κάλυψαν εντελώς το χειμώνα. Οι επιστήμονες της NASA περίμεναν ότι το Phoenix δεν θα κατάφερνε να «βγάλει» τον βαρύ χειμώνα της αρκτικής ζώνης του Άρη.

Ωστόσο, το… ηρωικό ρομπότ, στους μήνες που κατάφερε να «επιζήσει», πέτυχε τουλάχιστον δύο σημαντικούς στόχους: ο βραχίονας του «γεύτηκε» για πρώτη φορά το λιγοστό νερό που υπάρχει στον Άρη και παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το έδαφος δεν είναι εχθρικό για τη ζωή. Μάλιστα, οι επιστήμονες της NASA το είχαν χαρακτηρίσει «ίδιο με αυτό που θα έβρισε κανείς στην πίσω αυλή του». Παρόλα αυτά, το Phoenix δεν κατάφερε να εντοπίσει οργανικές ουσίες που θα υποδήλωναν την παρουσία ζωής.

Πλέον, στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» παραμένει μόνο μια ενεργή αποστολή, τα δίδυμα τροχοφόρα ρομπότ, Opportunity και Spirit, τα οποία εξερευνούν τον πλανήτη από το 2004.

Πηγή: adesmeytos-typos.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε εργοδότη που απέλυσε έγκυο

Φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας, έλεγξε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη διαμεσολάβηση του οποίου, δικαιώθηκε η εργαζόμενη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχή, έγκυος εργαζόμενη, που απασχολείτο ως ανασφάλιστη υπάλληλος σε δύο κυλικεία του ίδιου εργοδότη, κατήγγειλε ότι απολύθηκε. Ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι, κατά τη διάρκεια ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, η εργαζόμενη δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει να εργάζεται στον συγκεκριμένο εργοδότη αρκετούς μήνες πριν την ημερομηνία πρόσληψης, που ο τελευταίος δήλωσε.

Ο εργοδότης αρχικά υποστήριξε ότι είχε προσλάβει την εργαζόμενη δοκιμαστικά και ότι η τελευταία αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία της μετά λίγες μέρες. Στην πορεία, όμως, ισχυρίστηκε ότι την απέλυσε, επειδή κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της, όταν είπε ψέματα στην Επιθεώρηση Εργασίας για τον χρόνο έναρξης της απασχόλησής της σε αυτόν.

Η νομοθεσία (άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 1483/1984) προβλέπει ότι απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία. Επιπλέον, (άρθρο 10 παρ. 2 του π.δ. 176/1997) «ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει δεόντως την καταγγελία γραπτώς και να προβεί σε σχετική κοινοποίηση και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».

Ο Συνήγορος του Πολίτη προχώρησε, σε συνεννόηση με την Επιθεώρηση Εργασίας, σε εξέταση μαρτύρων και των δύο πλευρών. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του, διαπίστωσε τα εξής:

- Από τον έλεγχο, που διενήργησε η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, η εργαζομένη βρέθηκε να εργάζεται ανασφάλιστη και χωρίς να έχει αναγγελθεί η πρόσληψή της στον ΟΑΕΔ.

- Η εργαζομένη απέδειξε ότι απασχολείτο στο κυλικείο ήδη αρκετό καιρό πριν την ημερομηνία που αναφέρει ο εργοδότης και άρα δεν τεκμηριώθηκε ο ισχυρισμός του τελευταίου ότι είχε προσληφθεί δοκιμαστικά και απεχώρησε με δική της πρωτοβουλία.

- Η εργαζόμενη απολύθηκε (και δεν αποχώρησε οικειοθελώς) ενώ τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης και είναι νομικά αδιάφορο για την εγκυρότητα της απόλυσης το αν ο εργοδότης γνώριζε το γεγονός της εγκυμοσύνης.

- Η απόλυση της εργαζόμενης συνιστούσε στην πραγματικότητα αντίδραση του εργοδότη στη μαρτυρία της εργαζομένης προς το κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω, η απόλυση θεωρήθηκε άκυρη λόγω έλλειψης σπουδαίου λόγου και λόγω παραβίασης των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας και ο Συνήγορος διαβίβασε το πόρισμά του προς την Επιθεώρηση Εργασίας και εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικού προστίμου στον εργοδότη, κάτι που αποδέχθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλοντας στον εργοδότη διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Πηγή:ksipnistere.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...

Το Πείραμα Συμμόρφωσης

Tα πειράματα "συμμόρφωσης" του Asch, ήταν μία σειρά μελετών , που επιδεικνύουν τη δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες.
Είναι γνωστό και ως το "Παράδειγμα του Ας".

Δείτε το video αλλά δε θέλω συνειρμούς με τα Μ.Μ.Ε και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν για τη χειραγώγηση και την ετεροκατεύθυνσή μας…

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή συναδέλφων μας προς τη Δ.Ο.Ε

Σε ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του νόμου 3848/2010 και αφορά τους μετεκπαιδευόμενους στα Διδασκαλεία, οι οποίοι δε θεμελιώνουν πλέον δικαίωμα μετάθεσης κατά τη διάρκεια της φοίτησή τους, αναφέρονται με επιστολή τους στη Δ.Ο.Ε οι συνάδελφοί μας Βαγγέλης Παράσχης και Βασιλική Κρεμμύδα, πρωτοετείς μετεκπαιδευόμενοι στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών.
Επειδή το ζήτημα αφορά εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση -μας αφορά όλους θα έλεγα- οι δυο συνάδελφοι καλούν τη Δ.Ο.Ε να αναδείξει το ζήτημα και να διεκδικήσει την προάσπιση των συμφερόντων του Κλάδου.
Παραθέτω την επιστολή τους ως έχει:

ΠΡΟΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,
είμαστε δάσκαλοι, πρωτοετείς μετεκπαιδευόμενοι στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη μετάθεσή μας στο Ν. Κυκλάδων. Παρακάτω επισυνάπτουμε τη διαμαρτυρία και τα εύλογα παράπονά μας, όπως ακριβώς την καταθέσαμε σήμερα Τρίτη 25-5-2010 στο Υπoυργείο Παιδείας με αριθμό Πρωτοκόλλου 59380/Δ1.

«Με βάση το νέο νόμο 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α΄) προβλέπεται ότι οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατέθηκαν κατά το σχολικό έτος 2009 – 2010 θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου και συγκεκριμένα με την εγκύκλιο μεταθέσεων στις 4-11-2009 και Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1 ή 136005/Δ2.
Ως εκ τούτου εμείς που πήραμε φέτος μετάθεση στο νομό Κυκλάδων και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο 1ο έτος μετεκπαίδευσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών (τμήμα Ειδικής Αγωγής) θα έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε νέα αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2010, αφού θεωρείται ότι θα έχουμε υπηρετήσει την οργανική μας θέση κατά το σχολικό έτος 2010 – 2011.
Όμως, η διευκρίνιση του Υπουργείου Παιδείας που έγινε την 21-5-2010 με Αρ. Πρωτ. 58658/Δ2 αναφέρει στην παράγραφο 3 ότι καταργείται η επίμαχη διάταξη (περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996) και με την απόσπαση στα Διδασκαλεία δε θεωρείται ότι διανύεται η οργανική θέση, με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνεται δικαίωμα μετάθεσης.
Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται η παράγραφος 3 αναιρεί την παράγραφο 2 της διευκρίνισης του Υπουργείου.
Εμείς, όμως, τη χρονική στιγμή που κάναμε την αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2009 είχαμε υπόψη τις διατάξεις της τότε εγκυκλίου (4-11-2009, Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1), η οποία ρητά αναφέρει ότι κατά τη δεύτερη πλέον για εμάς χρονιά μετεκπαίδευσης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών θεωρείται ότι υπηρετούμε κανονικά την οργανική μας θέση και θεμελιώνουμε εκ νέου δικαίωμα μετάθεσης, όπως άλλωστε μας διαβεβαίωσαν τότε και από το Γραφείο στο οποίο υπαγόμαστε.
Με βάση όλων αυτών κάναμε τον προσωπικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι, έτσι ώστε να έχουμε δικαίωμα αίτησης μετάθεσης το Νοέμβριο του 2010, το οποίο όμως τώρα αναιρείται.
Παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος και να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν νέα διευκρίνιση, η οποία θα αποκαθιστά την καταφανέσταση αδικία που βιώνουμε και δε θα ακυρώνει εκ των υστέρων το νόμιμο προγραμματισμό και την αίτηση μετάθεσης σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο μεταθέσεων στις 4-11-2009, Αρ. Πρωτ. 136599/Δ1.
Αθήνα, 25-5-2010. Οι εκπαιδευτικοί,Κρεμμύδα Βασιλική, Παράσχης Ευάγγελος»

Από το τμήμα μεταθέσεων και αποσπάσεων Π.Ε. μιλήσαμε κατ’ ιδίαν με τον Προϊστάμενο και τη Διευθύντρια του γραφείου, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι δυστυχώς δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα μετάθεσης, παρόλο που το δίκιο είναι με το μέρος μας, αφού πράγματι άλλα προέβλεπε η εγκύκλιος μεταθέσεων του Νοεμβρίου 2009.
Επίσης, από το τμήμα Ειδικής Αγωγής μας τόνισαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούμε στις επόμενες αιτήσεις μεταθέσεων (Νοέμβριος 2010) να κάνουμε αίτηση για μετάθεση σε ειδικό σχολείο, αφού τότε θα φοιτούμε στο 2ο έτος σπουδών, οπότε δε θα έχουμε στα χέρια μας το απαραίτητο προσόν, δηλαδή το πτυχίο.
Επειδή είστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προάσπισης των συμφερόντων εκατοντάδων δασκάλων που βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση με εμάς,
παρακαλούμε:
 να γνωστοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε όλους τους συναδέλφους,
 να αναδείξετε το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας
 και να διεκδικήσετε με κάθε τρόπο (ίσως και ένδικα) την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε βέβαιοι ότι θα ενεργήσετε αναλόγως με θετικά αποτελέσματα.
Επικοινωνία:
Βαγγέλης Παράσχης 6974-928217, e-mail: parvag2000@yahoo.gr
Βασιλική Κρεμμύδα e-mail: eviteach@gmail.com Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φοβούνται τα blogs

του ΠΑΝ. ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Προσέξτε πολύ, κύριοι της κυβέρνησης, με το θέμα που πάτε να ανακινήσετε - κι εννοώ τα blogs. Προσέξτε το καλά, διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία βράζει κι απ’ ό,τι βλέπω, αντί να κατεβάζετε τη φωτιά αφού πάρει βράση, εσείς τη δυναμώνετε. Είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, αυτή τη στιγμή τα blogs είναι εκείνα που αντιδρούν, με τον τρόπο τους βέβαια, στην παπαγαλοποίηση και τον γκεμπελισμό των κατ’ ευφημισμόν «δελτίων ειδήσεων» των καναλιών, που πολλά από αυτά κάνουν ανερυθρίαστα προπαγάνδα υπέρ των πολιτικο- οικονομικών τους συμφερόντων ενώ ο κόσμος έχει αηδιάσει.

Οπως και να το κάνουμε, ζούμε στην εποχή της πληροφορικής έκρηξης. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανένας. Με τα blogs απέκτησαν φωνή όλοι οι πολίτες κι όσο κι αν σε μερικές περιπτώσεις -διότι και τα blogs από ανθρώπους γράφονται κι οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, αδυναμίες έχουμε- ξεφεύγουν, τι να πούμε για τους παπαγάλους των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με «ειδήσεις» που δεν καταδέχομαι πλέον να παρακολουθήσω. Κι ο υποφαινόμενος και άλλοι άνθρωποι…

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Good Bye Laptop!!!

Διαβάστε περισσότερα...

Γαϊδάρα στον ανήφορο

Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΣΑΜΑΡΩΝΩ τη γαϊδάρα!

Σοβαρολογώ. Αυτό κάνω εδώ στον κάμπο του Λήλαντα ποταμού, του Αγίου Πνεύματος ανήμερα, την ώρα που εσύ καις το οικονομικό λίπος σου στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη. «Σαν να 'ναι η τελευταία σου φορά»... που λέει και ο Τόλης.

ΓΑΪΔΑΡΑ σαμαρώνω! Με είχε μάθει η γιαγιά μου και το 'κανα παιδάκι, αλλά ξεσυνήθισα τόσα χρόνια, με τα ποδήλατα, τις μηχανές και τ' αυτοκίνητα και είπα να ξαναδοκιμάσω. Μια χαρά τα καταφέρνω! Οσο κι αν γκρινιάζω κι αν μεμψιμοιρώ, έχω τέτοιο ζόρι, τέτοια ορμή μέσα μου, πείσμα και θυμό, που μπορώ να «γκαστρώσω γαϊδάρα στον ανήφορο»!

ΒΥ ΤΗΕ WAY αυτό μου 'πε ο γιατρός μου, αλλά δεν ήξερε τι σημαίνει· κυριολεκτικά. «Τι κάνει η γαϊδάρα -του λέω- όταν πας από πίσω της για φίκι φίκι;». Σε κλοτσάει ρε βλάκα! Κι αν πας να της τον φορμάρεις στην ανηφόρα, σου δίνει δυο κλοτσιές και κουτρουβαλάς κατά κάτ'...

ΟΠΟΤΕ, λέμε: «γκαστρώνεις γαϊδάρα στον ανήφορο», επειδή έχεις τεράστια ενέργεια, είσαι τόσο ντούρος και επιθετικός που δεν καταλαβαίνεις από κλοτσομπούνια και τέτοια. Την πας καροτσάκι την όποια γαϊδάρα στην ανηφόρα και είναι το σπέρμα σου σαν κι εσένα, τόσο επιθετικό, που μέχρι να την ανεβάσεις απάνω, την έχεις, που λέει ο λόγος, γκαστρώσει.

ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ: Διατί ασχολείσαι με τη γαϊδάρα αντί να χρυσώνεις ξαπλώστρες και να κιαλάρεις κωλαράκια στην Ψαρού; Διότι έχω βγει απ' αυτό το μουντ προ πολλού. Η γαϊδάρα είναι το μέλλον μου/μας, και γι' αυτό την ξανασαμαρώνω.

ΤΗ ΔΙΚΙΑ μου γενιά, της μεταπολίτευσης, την τελειώσανε. Τουλάχιστον μια δεκαετία θα κάνει η Ελλάδα, όπως η Αργεντινή, να συνέλθει. Τότε εμείς, άμα ζούμε, θα 'μαστε 60ρηδες και δεν θα 'χουμε το κουράγιο ούτε και τη δύναμη να ξανασηκωθούμε. Να φύγουμε να πάμε να πλύνουμε πιάτα στο Αμέρικα και να επιστρέψουμε το 2025 με χρυσές καδένες, ιδιοκτήτες αλυσίδας εστιατορίων, δεν μας παίρνει πια, ξέχασέ το!...

ΤΙ ΜΑΣ απομένει; Η γαϊδάρα! Θα ημπορούσα να γενώ μουλαράς, να μεταφέρω κόσμο σε ανηφόρες στα γεράματα, αλλά νομίζω πως η γαϊδάρα κάνει κάτι σε πιο σικ. Οπως σου είπα, ετοιμάζω ένα μικρό μποστάνι με βιολογικά προϊόντα· να φας ντομάτα από τα χεράκια μου και να κοκκινίσει το μαγουλάκι σου! Του χρόνου τέτοιο καιρό θα 'χω ιδιόκτητη κατσικούλα και κοτούλες, με βιολογικό γάλα και αβγά. Οπως ξέρεις, σε βάρκα γεννήθηκα και ο παππούς μου ήταν ψαράς. Οπότε...

ΟΠΟΤΕ, άμα ζω, με (μας) βλέπω στα 60 φεύγα σαν τη γιαγιά μου (μας) πάνω στη γαϊδάρα με δυο μεγάλα κοφίνια δεξιά και αριστερά, γεμάτα, μ' όλα τα καλά. Δεν πρόκειται να κάνω κανά μεγάλο κτήμα, μια αγροτική μπουτίκ φτιάχνω με ΑΑΑ' ποιότητος εγγυημένα.

ΕΥΤΥΧΩΣ που γνωρίζω καμιά δεκαριά πολύ πλούσιες, που δεν κινδυνεύουν άμεσα να πτωχεύσουν, οικογένειες. Σ' αυτούς θα απευθυνθώ. Να τους προμηθεύω από ένα κοφίνι κάθε εβδομάδα με όλα τα καλούδια των αγρών και της θάλασσας. Αν ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία και θες να τρως υγιεινά και νόστιμα απ' το βιος του παππού Ανδρέα γίνε φίλος -η μου και μελλοντικός πελάτης μου στο Facebook στο randreas1@hotmail.com.

Πηγή: Ελευθεροτυπία Διαβάστε περισσότερα...

Καλά … Σαράντα!!!

Μακάβριος –χτύπα ξύλο- ο τίτλος της ανάρτησης αλλά τον επιβάλει η «αυτόματη γραφή» που κακοποιώ, ουκ ολίγες φορές, προκειμένου να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

Σαράντα χρόνια θα δουλεύουμε,λέει, για να μας δώσουν μέρος της σύνταξης που παίρνει σήμερα συνταξιούχος με 35 χρόνια εργασιακού βίου.

Το φιρμάνι έχει εκδοθεί, εδώ και καιρό, από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ). Την Πέμπτη οι κ.κ Λοβέρτος και Παπακωνσταντίνου παρέλαβαν το σχετικό ραβασάκι και από χθες τα Μ.Μ.Ε ανέλαβαν να μας προετοιμάσουν δεόντως… Διαβάστε περισσότερα...

Προαιρετικό ερωτηματολόγιο εγγραφής νηπίων και μαθητών Α΄ Τάξης

Καλή συνάδελφος μου έστειλε ερωτηματολόγιο, με δημογραφικά και άλλα στοιχεία μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, χρήσιμο «εργαλείο» για τις εγγραφές των μαθητών της Α΄ τάξης και των Νηπίων, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο από 1 έως 21 Ιουνίου.

Το παραθέτω στη συνέχεια με τέσσερις επισημάνσεις:
1.Από τη δίχρονη εμπειρία μου ως Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και «επειδή έχουνε δει πολλά τα μάτια μου» θεωρώ ότι στις εγγραφές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ακριβή ημερομηνία γεννήσεως του μαθητή (το «καρατσεκάρουμε» από το πιστοποιητικό ή τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ), με το ποιος ασκεί την κηδεμονία, ποιος παίρνει το παιδί από το σχολείο , τυχόν χρόνια προβλήματα υγείας, διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, κ.λ.π
2.Το ερωτηματολόγιο αποτελεί πρόταση δική μου και σε καμία περίπτωση δεν έχει την έννοια της υποχρεωτικότητας, αφού δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
3.Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα του παιδιού. Καλό είναι να συμπληρωθεί επιτόπου, όταν γίνεται η εγγραφή. Από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί, επιβάλλεται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων να κρατηθεί σε απόρρητο φάκελο από την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου ή το Διευθυντή /Διευθύντρια του σχολείου)
4.Τεχνικοί λόγοι με δυσκολεύουν να το ανεβάσω στο blog όπως ακριβώς θα το ήθελα. Προτείνω να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να το προσαρμόσετε -σε αρχείο Word- ανάλογα με τα στοιχεία που εσείς κρίνετε απαραίτητα, τηρώντας «ευλαβικά» τις αρχές και τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΝΗΠΙΟΥ Ή ΜΑΘΗΤΗ Α΄ΤΑΞΗΣ
(Συμπληρώστε τα στοιχεία. Όλα τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Επίθετο:…………………………………….
Όνομα:………………………………………..
Φύλο: ………………………….
Ημερομηνία Γεννήσεως: ………………………….
Υπηκοότητα: ……………………………………….
Διεύθυνση κατοικίας:……………………………….
Τηλέφωνο : ………………………………………….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΤΕΡΑ
Επίθετο: ……………………
Όνομα: ……………………..
Επάγγελμα: ……………………..
Γραμματικές γνώσεις: ……………………………
Αριθμ. Δελτ. Ταυτότητας ή Διαβατηρίου: ………………………….
Κινητό Τηλ: ……………………………
Τηλέφωνο εργασίας:……………………….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ
Επίθετο: ……………………
Όνομα: ……………………..
Επάγγελμα: ……………………..
Γραμματικές γνώσεις: ……………………………
Αριθμ. Δελτ. Ταυτότητας ή Διαβατηρίου: ………………………….
Κινητό Τηλ: ……………………………
Τηλέφωνο εργασίας:……………………….

Κηδεμόνας είναι : ……………….. (Συμπληρώστε ανάλογα :ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ,Η ΜΗΤΕΡΑ, ΑΛΛΟΣ)

(Αν οι γονείς δεν είναι κηδεμόνες, συμπληρώστε τα στοιχεία κηδεμόνα παρακάτω)
Επίθετο: ……………………
Όνομα: ……………………..
Επάγγελμα: ……………………..
Γραμματικές γνώσεις: ……………………………
Διεύθυνση κατοικίας:……………………………….
Τηλέφωνο οικίας: ………………………………………….
Κινητό τηλέφωνο: …………………………………..
Τηλέφωνο εργασίας: …………………………………
Αριθμ. Δελτ. Ταυτότητας ή Διαβατηρίου: ………………………….

Έχει το παιδί αδερφό ή αδερφή που φοιτά στο σχολείο:
ΟΧΙ ή ΝΑΙ (Κυκλώστε ανάλογα)
Αν ΝΑΙ γράψτε την τάξη που φοιτά: …………

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
(Συμπληρώστε με ΝΑΙ Ή ΟΧΙ δίπλα σε κάθε πρόταση:
Είναι ο πατέρας εν ζωή; ……….
Είναι η μητέρα εν ζωή; ………….
Είναι οι γονείς σε διάσταση; …………
Υπάρχει εκκρεμότητα κηδεμονίας; ……..
Το παιδί θα φεύγει μόνο του από το σχολείο; ………….
Αν ¨ΟΧΙ ποιος θα το συνοδεύει; ………………………………………………………..
Έχει το παιδί κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας;…………
Αν ΝΑΙ περιγράψτε το παρακάτω
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Έχει το παιδί διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία; …………
Αν ΝΑΙ περιγράψτε τη παρακάτω
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………,

……/……./2010
Ο/Η ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ


(Ονοματεπώνυμο, Υπογραφή)
Διαβάστε περισσότερα...

Πως θα γίνει η επιλογή 15.000 στελεχών της σχολικής εκπαίδευσης

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα η επιλογή περίπου 15.000 διευθυντών σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης,σχολικών συμβούλων καθώς και των προϊσταμένων Γραφείων και Διευθύνσεων παρουσιάζουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ.
Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Τάδε έφη... Γαλιλαίος (1564 –1642)

Η εικόνα θέλει κλικ για να μεγαλώσει
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός θέματος: η τελευταία έκθεση

της Ρίκας Βαγιάνη

Ήμουν το αστέρι της τάξης. Τι σημασία είχε αν ήμουν μαυριδερή, άχαρη και καμπούρα; Υστερούσα σε πολλά, αλλά στην «έκθεση ιδεών» έσκιζα. Αν με σήκωνες στο μάθημα τα μπουρδούκλωνα, κόμπιαζα, σκατά τα έκανα, αλλά το μόνο που χρειαζόταν ήταν να με βάλεις να γράψω κάτι, και όλα ξεκαθάριζαν. Είχα γίνει λίγο νούμερο του τσίρκο, ο εφιάλτης των συμμαθητών που ήταν υποχρεωμένοι να με ακούν, συχνά πυκνά, να διαβάζω τις εκθέσεις μου στην τάξη, ως «υποδείγματα». Ντρεπόμουν, αλλά μου άρεσε.

Στις αρχές Οκτωβρίου της Δευτέρας Λυκείου παρέδωσα το αριστούργημά μου, μια σπαρακτική ελεγεία για την πτώση του Οιδίποδα. Ήταν και γαμώ τις εκθέσεις. Νομίζω η μάνα μου την κρατάει ακόμα. Το κείμενο διαβάστηκε από την τσιριχτή μου φωνή, (συγγνώμη, συμμαθήτριες), ενώπιον της τάξης, για μια ακόμα φορά. Ήταν και η τελευταία. Αμέσως μετά την ανάγνωση, η φιλόλογος με ρώτησε αν σκόπευα να δώσω εισαγωγικές τον επόμενο χρόνο.

Φιλοσοφική. Τόσο αυτονόητο, που δεν το είπα καν. Αν δεν έκανα εγώ τέτοιες σπουδές, ποιος θα έκανε; Τα βλίτα; Που δεν ήταν σε θέση να κάνουν έναν αυτοσχεδιασμό της προκοπής σε ιαμβικό τρίμετρο; Εγώ μετέφραζα Ομηρικούς στίχους στην Αττική διάλεκτο (και τούμπαλιν) στο σπίτι, έτσι, από χόμπι. Έκλαιγα με μαύρο δάκρυ πάνω από τον κομμό της Αντιγόνης, (στο πρωτότυπο, βεβαίως!) λες και ήταν Αρλεκιν. Θα έσκιζα στις εξετάσεις. Απλώς, αυτονόητο.
«Καλά είναι όλα αυτά» συμφώνησε η υπεύθυνη, «αλλά υπάρχει το πρόβλημα της έκθεσης».

Πρόβλημα; Έκθεση; Τι λέει η γυναίκα; Με μπέρδεψε με άλλη μαθήτρια; Εμένα;
Και τότε, μπροστά σ΄όλη την τάξη, η φιλόλογος με κατεδάφισε. Τα κείμενά μου, ήταν αλλόκοτα, εξήγησε, άσε που έγραφα ακριβώς όπως μιλούσα, πράγμα εγκληματικό σύμφωνα με τη λογική των εξεταστών. «Αυτή η έκθεση θα μηδενιζόταν ως εκτός θέματος». Χρειαζόταν να κάνω ιδιαίτερα, να αγοράσω λυσάρια και ετοιματζίδικα βοηθήματα, για να έχω μια ελπίδα να πιάσω τη βάση, στις εισαγωγικές. Και το «αστέρι της τάξης»; «Αυτά ήταν για πριν. Τώρα σοβαρευόμαστε είναι αλλιώς τα πράγματα στις εξετάσεις, δεν μπορείς να γράφεις όπως θέλεις».

Δεν υπήρχαν πια «ιδέες». Όλα έπρεπε να γράφονται προβλέψιμα, συστηματικά, τακτοποιημένα σε κουτάκια, και εντελώς νεκρά, σαν επίδειξη τάπερ.
Αν είχα φτερά, αυτή ήταν η στιγμή που πριονίστηκαν κι έπεσαν για πάντα, στο κρύο μωσαϊκό της Βα’. . «Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για το Πανεπιστήμιο», είπα ψέματα, «οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μου τα λέτε όλα αυτά».

Εξετάσεις για τη Φιλοσοφική, ή για οποιοδήποτε άλλο Πανεπιστήμιο, δεν έδωσα ποτέ… Κατέφυγα πανικόβλητη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το μόνο μέρος όπου μπορούσες να κλαις με μαύρο δάκρυ για τα πάθη της Αντιγόνης (έστω και σε μετάφραση) και να θεωρείται απολύτως φυσικό. Εκεί με πλησίασε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας αληθινός δάσκαλος. Με μεγάλη τρυφερότητα, και αφού άφησε να εννοηθεί ότι στο θέατρο είχα λιγότερο ταλέντο κι από ένα κομοδίνο, πήγε την κουβέντα παρακάτω «Σε παρακολουθώ. Έχεις ιδιαίτερη κλίση στις κλασικές σπουδές. Έξυπνο παιδί είσαι, πώς και δεν το έχεις καταλάβει; Θα έκανες περίπατο στη Φιλοσοφική»

Εντάξει. Δεν έγινε και τίποτα δηλαδή, δεν χαθήκαμε κιόλας. Το κείμενο δεν το έγραψα για να κλαφτώ: Αν ήθελα, ας είχα σπουδάσει. Αλλά αυτό το εξπέριμεντ του Protagon με την έκθεση και το Χωμενίδη σε ρόλο χάμστερ, με βάρεσε στο δόξα πατρί.

Για πόσες κλωτσιές είναι αυτό το σύστημα, που καταδικάζει το «αλλόκοτο», που καταριέται το διαφορετικό, που μεταμορφώνει τις νεράϊδες- ιδέες σε κακάσχημες, νευρωτικές γεροντοκόρες; Πόσο μεγάλο έγκλημα είναι να πάρεις το φλεγόμενο από καινούριες ιδέες μυαλό ενός εφήβου, και να αντικαταστήσεις το εγκέφαλό του μ΄ένα… τάπερ;

Γράψτε μου, αν υπάρχει κάποιος από σας που πέρασε το ίδιο ζόρι. Όχι με την έκθεση, δεν εκφραζόμαστε όλοι, (ευτυχώς!!!) με τον ίδιο τρόπο. Αλλά αν κάποιος, κάποτε, άφησε τα εφηβικά του φτερά (Μαθηματική σκέψη; Καλλιτεχνική κλίση; Φλόγα για επιστημονική έρευνα;) στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας ,ας στείλει, μέσα από τη σημερινή, τελευταία μου «έκθεση ιδεών», έστω ένα σήμα.

Δημοσιεύτηκε στις 15/5 στους protagon.gr Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει τελικά Δ.Ν.Τ;

Μου τα έστειλαν και σας τα μεταφέρω...

Δεν Νιώθω Τίποτα. ΔΝΤ.
Διαρκώς Νέοι Τεμενάδες. ΔΝΤ
Διαγράφεται Νηστική Τετραετία. ΔΝΤ
Δυστυχώς Νιώθω Ταλαιπωρημένη/ος. ΔΝΤ.
Διοικούν Νοσηροί Τρομοκράτες. ΔΝΤ.
Διοικούν Νταγλαράδες Τραπεζίτες. ΔΝΤ.
Δανειζόμαστε Νυχτιάτικα Τσόντες. ΔΝΤ.
Διαφαίνεται Ναυάγιο Τιτανικού. ΔΝΤ.
Διαιωνίζεται η Νεκρόφιλη Τηλεόραση. ΔΝΤ.
Δασύτριχοι, Νεόπλουτοι Τσιφλικάδες. ΔΝΤ.
Διανέμουν Νούμερα Τηλεθέασης. ΔΝΤ.
Διαφθορά, Νευρασθένεια και Τουρκοκρατία. ΔΝΤ.
Δεν Νοείται Ταβέρνα ΔΝΤ
Δίχως Ντοματοσαλάτα και Τυρί. ΔΝΤ.
Δίχως Νόμους και Τιμή. ΔΝΤ.
Δυσοσμία Ναφθαλίνης και Τέφρας ΔΝΤ.
Δρασκελίζουμε Ναρκοπέδιο Τρομαχτικό. ΔΝΤ.
Διεθνείς Ντελάληδες Τρακαδόροι. ΔΝΤ.
Δούλοι Ντουβαριών και Τραπεζών. ΔΝΤ.
Δίχως Νόημα και Τσαμπουκά. ΔΝΤ.
Δολάρια Νοθευμένα Τρεμοφέγγουνε. ΔΝΤ.
Διαφθορά Νότιου Τύπου. ΔΝΤ
Διεθνής Νεοελληνική Τσόντα. ΔΝΤ
Διάλυση, Ντέρτι και Ταραμοσαλάτα. ΔΝΤ.
Διορισμένα Νιάτα Τρεμοσβήνουν. ΔΝΤ.
Δρομολογούνται Νέες Ταραχές. ΔΝΤ.
Διακωμωδώ, Νοστιμεύω την Τραγωδία. ΔΝΤ.
Δώστε Ντουφέκι Τώρα. ΔΝΤ.
Δίκανο Να Τραβήξω. ΔΝΤ.
Δέκα Ντουζίνες Τέλια. ΔΝΤ.
Δια Να Τραγουδήσω.... Διαβάστε περισσότερα...

Κηδεύεται και πάλι ο Κοπέρνικος !

Με τιμές ήρωα θα κηδευτεί στην Πολωνία ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος ο οποίος πέθανε πριν από 500 χρόνια...

Ο Κοπέρνικος (1473 - 1543),ο αστρονόμος του 16ου αιώνα, είχε έρθει σε ρήξη με την καθολική εκκλησία, καθώς υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.

Μετά τον θάνατό του ο κληρικός - αστρονόμος θάφτηκε στο πάτωμα του καθεδρικού ναού του Φρόμπορκ στη βόρεια Πολωνία.

Το 2004 έπειτα από αίτημα ενός τοπικού επισκόπου, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του λειψάνου του.

Αυτό που βρήκαν οι ειδικές επιστημονικές ομάδες ήταν ένα κρανίο και οστά που άνηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, σε έναν άντρα ηλικίας 70 ετών, την ίδια δηλαδή ηλικία που είχε ο Κοπέρνικος όταν πέθανε.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν το DNA από τα οστά με αυτό μιας τρίχας που είχε βρεθεί σε ένα βιβλίο του Κοπέρνικου εκτιμώντας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ότι όντως βρήκαν τα λείψανα του Κοπέρνικου.

Τα οστά του μεγάλου αστρονόμου τοποθετήθηκαν σε ένα ξύλινο οστεοφυλάκιο το οποίο χθες περιέφεραν σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας που σχετίζονταν με τη ζωή του.

Η κηδεία του Κοπέρνικου θα τελεστεί από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας στον καθεδρικό ναό του Φρόμποργκ.
Troktiko.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Δεν θελω καρδιά μου να κλαις

Στίχοι και μουσική: Νικόλας Άσιμος

Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις για όσα περάσαμε χθες
χαλάσανε τόσα πολλά μα βρες μονοπάτι ξανά
Δεν ξέρει ο κόσμος να ζει, κατέβα να πάμε πεζοί
εκεί που ο καθένας ζητά να βρει τη μιλιά του ξανά

Τον πόλεμο μισώ κι απ' τη ζωή αποζητώ
να μη μου μείνει μόνο το παράπονο
κι ας ήταν μια φορά να μ' είχες πάρει αγκαλιά
το ξέρω σου ζητώ πάρα πολλά

Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις για όσα περάσαμε χθες
δανείσου κι εσύ μια φορά και βρες μονοπάτι ξανά
κι αν χάνεις αυτό που σε ζει δεν έφταιξες μόνον εσύ
αξίζει να ζουν σαν παιδιά εκείνοι που έχουν καρδιά

Τον πόλεμο ζητώ για μια ζωή που δεν τη ζω
να μην μου μείνει μόνο το παράπονο
Κι ας ήταν μια φορά να δεις μικρέ μου φουκαρά
Πως μαλακώνω σαν δε μου μιλάς σκληρά
Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε Φ.Ε.Κ το "Πολυνομοσχέδιο"

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ημερομηνία 19-5-2010, ο Νόμος 3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ. Α΄) «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις»

Στο νέο νόμο (32 σελίδων) περιέχονται διατάξεις που αναφέρονται σε σημαντικά ζητήματα για τους εκπαιδευτικούς, όπως :
1. Διορισμοί Εκπαιδευτικών - προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων (άρθρα 1-9, σελ. 1439-1444)
2. Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης (άρθρα 10-28, σελ. 1444-1455)
3. Μεταβατικές διατάξεις, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ως προς την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης (άρθρο 29, σελ. 1455-1456)
4. Μεταθέσεις -αποσπάσεις (άρθρα 30-31, σελ 1456-1457)
5. Αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών (άρθρο 32, σελ. 1457)

Δείτε το νέο Νόμο
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσκοπήσεις: Πρώτο κόμμα το άκυρο



σχολιάζει ο Κ. Καβάφης (1863-1932)


"...Θ' απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,

κι αν ο μωρός αυτός δεν μ' εκτιμήσει,

θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.

Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,

πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

Θα με θελήσει πάντως ένας απ' τους τρεις.

Κι είν' η συνείδησίς μου ήσυχη

για το αψήφιστο της εκλογής.

Βλάπτουν κι οι τρεις τους τη Συρία το ίδιο.

Aλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.

Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ.

Aς φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί

να δημιουργήσουν ένα τέταρτο καλό.

Μετά χαράς θα πήγαινα μ' αυτόν." Διαβάστε περισσότερα...